Filtrer par genre

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect este un podcast despre cunoaștere de sine și dezvoltare personală, fundamentat în psihologie și neuroștiință.

149 - Sezonul 11, Episodul 09 - Între Iubire de Sine și Egoism. Cum navigăm distanța de la supraviețuire la trăire completă. cu Cristina Trepcea
0:00 / 0:00
1x
  • 149 - Sezonul 11, Episodul 09 - Între Iubire de Sine și Egoism. Cum navigăm distanța de la supraviețuire la trăire completă. cu Cristina Trepcea

    Când vorbim despre iubirea de sine, nu vorbim despre rolurile care ne-au ajutat să supraviețuim, ci despre cine suntem noi înainte să fi apărut toate aceste roluri și dincolo de ele. 

    Cine suntem noi cu adevărat, nu cine credem că suntem și trebuie să fim ca să supraviețuim. 

    De foarte multe ori, însă, chiar dacă înțelegem acest lucru, în lipsa clarității asupra a cine suntem, putem evalua acțiunile pe care le facem în beneficiul nostru ca fiind egoiste sau chiar acționa din egoism. 

    Unde tragem linia între iubirea pentru sine și atașamentul față de ego și cum parcurgem distanța de la cine-am învățat că trebuie să fim pentru a supraviețui până la iubirea de sine care ne permite trăirea pe deplin? 

    Descoperim toate acestea în episodul de astăzi, într-o conversație fascinantă alături de psihoterapeutul Cristina Trepcea.


    Fri, 15 Nov 2024 - 1h 23min
  • 148 - Sezonul 11, Episodul 08 - Alternativa sănătoasă la Perfecționism și Competitivitate. Stilul Rezultate, tiparul de gândire care duce la performanță, fără frică și epuizare

    În acest episod, discutăm cum să trecem de la presiunea perfecționismului și competitivității la o orientare sănătoasă către rezultate. 

    De la o vârstă fragedă, suntem învățați să evităm greșelile și să ne comparăm cu ceilalți, ceea ce duce la stres cronic și o teamă constantă de eșec în viața adultă. Aceste tipare mentale ne influențează obiectivele și modul în care ne percepem valoarea personală.

    Însă există o alternativă: orientarea către rezultate. Acest stil de a trăi pune accent pe satisfacția obținerii obiectivelor și rezolvarea problemelor fără presiunea de a fi cel mai bun. Valorificarea feedback-ului, stabilirea de obiective realiste și lucrul colaborativ devin esențiale pentru a atinge excelența personală. Învățăm cum să ne construim acest stil încă din copilărie, prin susținerea autonomiei și încurajarea învățării active.

    Descoperim alături de Adrian Dinu cum să reconstruim acest stil și ca adulți, concentrându-ne pe îmbunătățirea personală și pe lucrurile care contează cu adevărat. Astfel, stima de sine devine o bază solidă pentru realizările noastre, eliberându-ne de constrângerile perfecționismului și competitivității.


    Acest episod este produs și distribuit cu susținerea E.ON Energie România.


    Resurse:

    1. Carol Dweck, Mindset

    2. Cum ne influențează mindsetul traiectoria personală și profesională - https://youtu.be/YzM1skHr-5k?si=tE5RWSzTzhBfgo6q

    3. The 85% rule for learning - https://www.nature.com/articles/s41467-019-12552-4

    Fri, 08 Nov 2024 - 1h 40min
  • 147 - Sezonul 11, Episodul 07 - Pauzele: de la vinovăție și anxietate, la vitalitate, cu Petronela Rotar. De ce ne considerăm leneși și ne simțim vinovați când ne relaxăm

    uzele ca pe o formă de lene.

    Pauzele nu sunt o dovadă de slăbiciune, ci o necesitate biologică. Ele ne permit să ne regenerăm motivația, să ne menținem creativitatea și să ne consolidăm învățămintele din experiențele trăite. Însă societatea ne insuflă ideea că pauzele sunt ceva rău, instigând vinovăția în momentele de inactivitate.

    Explorăm cum credințele greșite despre odihnă se instalează încă din copilărie și cum putem învăța să acceptăm nevoia de pauze ca parte a procesului de recuperare și revitalizare. Acceptarea momentelor de inactivitate ca parte esențială a vieții ne poate ajuta să evităm epuizarea și să ne păstrăm sănătatea fizică și mentală.

    Fri, 01 Nov 2024 - 1h 18min
  • 146 - De la Time Management, la Bugetare Energetică. Cea mai importantă resursă pentru sistemul nervos și cum ajungem să o neglijăm

    Într-o lume în care productivitatea este adesea măsurată în ore lucrate, Lisa Feldman Barrett propune o abordare nouă: bugetarea energetică. Spre deosebire de gestionarea timpului, acest concept se concentrează pe modul în care creierul alocă resursele energetice pentru a menține funcționarea optimă a corpului și a minții.

    Creierul, care consumă aproximativ 20% din energia corpului, operează prin mecanisme de predicție și feedback pentru a aloca energia acolo unde este cel mai necesar. Astfel, gestionarea stresului, odihna adecvată și menținerea unui echilibru între activitățile solicitante și cele de rutină devin esențiale pentru bunăstarea noastră.

    Acest episod oferă o privire în adâncime asupra modului în care putem prioritiza energia, nu timpul, și cum putem crea un stil de viață care să ne susțină sănătatea mentală și fizică. Descoperim strategiile și tacticile prin care putem naviga mai bine provocările cotidiene, optimizând consumul energetic și promovând un echilibru interior mai sănătos.


    Acest episod este produs și distribuit cu susținerea E.ON Energie România.


    Resurse:

    1.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8493823/pdf/cer-06-21.pdf

    2.https://www.affective-science.org/pubs/2017/barrett-tce-scan-2017.pdf

    3.Lisa Feldman Barrett, How Emotions Are Made

    Fri, 25 Oct 2024 - 1h 10min
  • 145 - Sezonul 11, Episodul 05 - Evadarea din Cultul Productivității. Cum să ne eliberăm de obsesia productivității și să redescoperim echilibrul în viață cu Eduard Ezeanu

    Într-o lume care idolatrizează munca excesivă, tot mai mulți dintre noi devenim captivi ai cultului productivității. Acest episod explorează cum dorința de a fi mereu productiv ne poate acapara viața, transformând munca într-o obsesie care ne lasă puțin spațiu pentru bucurie și relaxare.

    Eduard Ezeanu, psihoterapeut si coach, ne ajută să înțelegem cum convingerile distorsionate ne împing să muncim din ce în ce mai mult, în speranța că vom obține recunoaștere, succes și fericire. Descoperim cum societatea și influențele din jurul nostru contribuie la perpetuarea acestei mentalități dăunătoare.

    În acest episod, discutăm despre diferența dintre productivitatea sănătoasă și cea nesănătoasă, și despre strategiile pe care le putem adopta pentru a ne elibera de presiunea constantă de a performa. Aflăm cum putem redefini valorile personale și cum putem redescoperi bucuria în activități care nu sunt legate de muncă, de la socializare și creativitate, la pur și simplu a savura un moment de relaxare.


    Acest episod este produs și distribuit cu susținerea E.ON Energie România.


    Resurse:

    1. Devon Price, Laziness Does Not Exist (carte, 2021)

    2. Celeste Headlee, Do Nothing: How to Break Away from

    3. Overworking, Overdoing, and Underliving (carte, 2020)

    4. Nassim Taleb, Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets (carte, 2005)

    5. Albert Ellis, A Guide to Rational Living (carte, 1975)

    6. Alex Hern, Will Elon Musk's 120-hour week stop us worshipping workaholism? (articol, 2018) https://www.theguardian.com/technology/2018/aug/23/elon-musk-120-hour-working-week-tesla

    Fri, 18 Oct 2024 - 1h 18min
Afficher plus d'épisodes