Filtrer par genre
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson
- 2169 - Vilken barnbok förtjänar Augustpriset?
Vi räknar ned till Augustprisutdelningen på måndag med att titta på nomineringarna till årets barn- och ungdomsbok. Vilka sticker ut, och vad säger nomineringarna om var svensk barnlitteratur står?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
INTERVJU: BOEL WESTIN HAR STUDERAT 700 ÅRS BARNLITTERATUR I NYTT MASTODONTVERK
”Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia” gavs nyligen ut i två band på totalt 1 400 sidor – och täcker allt från vaggvisor till äventyrsböcker under 700 år. Hur tar man sig över huvud taget an ett sådant projekt, och vilka tendenser går att spåra? Finns det en typiskt svensk barnlitterär tradition? Litteraturprofessor Boel Westin är huvudredaktör för boken och kommer till P1 Kultur.
INTERVJU: HUGH GRANT OM ATT HAN ÄLSKAR ATT SPELA ”FREAKS”
Hugh Grants karriär har tagit en vändning sedan 90- och 00-talets brittiska romantiska komedier gjorde honom till superstjärna. Möt en skådespelare som trivs mycket bättre i obehagliga roller – och som själv tycker han har blivit ”mindre dålig” med åren, i det här reportaget av Björn Jansson.
REPORTAGE: VARFÖR ÄR ALLA JAPANSKA SPÖKEN KVINNOR?
Yokai kallas de många andar och väsen med djupa rötter i japansk folktro som i dag spritts över världen genom populärkulturen – manga, anime och skräckfilm. En del av de är spöken, yurei, och påfallande många är kvinnor. Vår reporter Katarina Wikars gick till botten med varför det förhåller sig så, och har besökt utställningen ”Yokai – japanska väsen” som pågår på Etnografiska museet i Stockholm fram till hösten 2025.
ESSÄ: TORBJÖRN ELENSKY ÄR HELLRE EN ÅSNA ÄN INTELLEKTUELL
Åsnan är en symbol för dumhet och trög envishet. Men kanske är den i själva verket dum på ett klokt sätt? Författaren Torbjörn Elensky har dykt ner i den äldre litteraturen och hittat åsnor att inspireras av, i dagens essä från OBS.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia FrithiofThu, 21 Nov 2024 - 54min - 2168 - Storartad lyrik i diktsamling utan titel
Den palestinsk-amerikanska författaren och läkaren Fady Joudahs poesi ges nu ut för första gången på svenska. Diktsamlingen [] har Gaza som utgångpunkt men varför med en titel som inte går att uttala?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fady Joudah, som lever i Houston i USA, är läkare, författare och översättare. Han har gett ut sex böcker, men nu kommer den första på svenska, diktsamlingen […]. Fady Joudah har skrivit dikterna under det han kallar "utplåningens tid", själv har han förlorat 120 anhöriga, vänner och bekanta i de israeliska bombningarna av Gaza. P1 Kulturs litteraturkritiker Daniel Sjölin har läst […] som översatts av Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru.
NY MUSIKTEATER OM KONSTNÄRSPARET BAUER
I dag, den 20 november, har det gått precis 106 år sedan konstnärsparet John och Ester Bauer dog. De drunknade tillsammans med sin lille son i samband med en fartygsolycka på Vättern. Nu på fredag är det urpremiär för musikteaterföreställningen Ester och John Bauer - och då står en av Johns släktingar på scen; sångerskan och musikern Lisa Bauer. I hennes liv har den här berömde konstnären alltid funnits med. Hör Jens Möllers reportage!
WIENER WERKSTÄTTE – HANTVERKSLYX FRÅN BÖRJAN AV FÖRRA SEKLET
På Millesgården i Stockholm pågår just nu en utställning med hantverkskooperativet Wiener Werkstätte, som var verksamma mellan 1903 och 1932 i Wien. De började då staden var en huvudstad och kulturell smältdegel i ett kejsardöme med över 50 miljoner invånare och som 1932, när Wiener Werktätte stängde, var ett litet land med 5 miljoner invånare med minimal framtidstro. Nina Asarnoj tog med sig redaktionens främste Wienentusiast Gunnar Bolin till utställningen.
MÖT SKAPARNA AV TV-SERIEN HELIKOPTERRÅNET
På fredag är det premiärför den nya Netflixserien "Helikopterrånet" som handlar om ett av de mest spektakulära rånen som genomförts i Sverige. Serien bygger på en bok av Jonas Bonnier, samt samtal med rånarna som genomförde kuppen mot värdedepån i Västberga i Stockholm, då de kom över 39 miljoner kronor. Björn Jansson har träffat seriens manusförfattare Ronnie Sandahl, och regissören Daniel Espinosa.
ESSÄ: THOMAS STEINFELD OM SURREALISMEN SOM FIRAR 100 ÅR
Det första surrealistiska manifestet skrevs 1924, men rörelsen överlevde sig själv och återfinns inom konst och reklam. Men även inom politiken, där den dock bytt sida, konstaterar författaren och kulturskribenten Thomas Steinfeld i dagens OBS-essä.
Programledare: Jenny Teleman
Producent: Maria GötseliusWed, 20 Nov 2024 - 54min - 2167 - Filmfredag – från blodbad i ”The Substance” till världspolitik i ”Green Border” och ”Hollywoodgate”
P1 Kultur djupdyker i tre bioaktuella filmer. Demi Moore kämpar mot åldrandet i blodiga The Substance, i Agnieszka Hollands drama Green Border försöker flyktingar ta sig till Sverige, och dokumentären Hollywoodgate skildrar talibanernas övertagande efter att USA lämnat landet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
JAKTEN PÅ UNGDOM OCH SKÖNHET SPÅRAR UR I ”THE SUBSTANCE”
På sin 50-årsdag får tv-stjärnan Elisabeth (Demi Moore) veta av tv-bolaget att hon är ”färdig”. Lösningen blir att ta ”the substance” och skapa en yngre version av sig själv. Det är premissen för det bioaktuella blodbadet ”The Substance”. Vad är det här egentligen för film? Vi har bjudit in våra filmkritiker Nina Asarnoj och Björn Jansson till studion.
AGNIESZKA HOLLAND SKILDRAR FLYKTINGAR PÅ VÄG MOT SVERIGE
Den polska filmregissören Agnieszka Holland har ägnat sin karriär åt att ta tempen på Europa. Nu är hon aktuell med flyktingdramat ”Green Border” som väckt debatt i hemlandet Polen. ”Det är en mänsklig historia, och det viktigaste är att ge en röst och ett ansikte till dem som blev utan röst och ansikte på grund av propaganda. Att visa att vi alla är människor”, säger Agnieszka Holland till P1 Kulturs reporter Emma Engström.
TALIBANERNA RUSTAR UPP SIN ARMÉ MED AMERIKANSKA LEFTOVERS I ”HOLLYWOODGATE”
Under ett år fick dokumentärfilmaren Ibrahim Nash'at vara ”en fluga på väggen” hos talibinerna efter maktövertagandet i Afghanistan 2021. Filmen hämtar sitt namn från CIA-basen med efterlämnat krigsmaterial som talibanerna tar över. Sveriges Radios Sydasienkorrespondent Naila Saleem, som besökt Afghanistan flera gånger sedan maktövertagandet, kommenterar filmen. Dessutom har vi ringt upp regissören Ibrahim Nash'at.
VILKA OSCARSCHANSER HAR ”DEN SISTA RESAN”?
I går blev det klart att Flip & Fredriks "Den sista resan" blir Sveriges Oscarsbidrag, i konkurrens med "Passage" av Levan Akin och "Syndabocken" av Axel Petersén. Hur stora chanser har filmen att faktiskt bli Oscarsnominerad? Även det danska Oscarsbidraget, ”Flickan med nålen”, har en svensk regissör i Magnus von Horn. Och regissören till det norska bidraget ”Armand”, Halfdan Ullmann Tøndel, är barnbarn till Ingmar Bergman och Liv Ullman. Många svenskkopplingar alltså, men konkurrensen bland de utländska bidragen är tuff. Vår filmkritiker Björn Jansson kommenterar.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 20 Sep 2024 - 54min - 2166 - Så bra blir ptsd-tragedin Wozzeck på Kungliga Operan
Den har på förhand sålts in som ett mästarmöte mellan stjärnorna Peter Mattei och Malin Byström. Men sjukdom orsakade ett huvudrollsbyte på premiären hur blev det? Kritiker Sofia Nyblom var där.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och vad är egentligen atonal musik, som Alban Bergs moderna operaklassiker bjuder på? Kulturredaktionens Henrik Berg ger en guidning.
SAMTAL: SÅ DRABBAS KULTURARV AV KRIG I VÅR TID
Hoten mot världens kulturarv – våra mänskliga minnen – i krig är en evig historia, men också helt akut i vår tid. I går hölls en FN-konferens om hoten mot kulturarvet i Libanon och i morgon är det seminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm om samma sak i Gaza. Kulturredaktionens Mattias Berg berättar mer om läget och om hur kulturen används i krigföring.
REPORTAGE: SÅ BLEV KULTUREN EN BRICKA I TRETTIOÅRIGA KRIGET – NY UTSTÄLLNING
Vad har krig och konst egentligen med varandra att göra? Ett försök att förstå sambandet görs just nu på Livrustkammaren i Stockholm, där den nya utställningen visar hur det trettioåriga kriget på 1600-talet också handlade om makten över konst och kulturföremål. Reporter Mattias Berg begav sig dit.
SAMTAL: BÄST I JAZZVÄRLDEN JUST NU – MED P2:S MÄRET ÖMAN
Märet Öman, programledare för Jazzradion i P2, har djupdykt i höstens utgivning och kommer till P1 Kultur med fyra nya favoriter.
INTERVJU: REGISSÖREN MATHILDA VON ESSEN OM SR DRAMA-SERIEN ”MACBETH”
I SR Dramas nya poddsatsning ”Scenen” får vi möta Shakespeareklassiker i radikala nytolkningar. Först ut är ”Macbeth” – där paret blivit skrupellösa strebers i dagens startupmiljö. Mathilda von Essen har både skrivit manus och regisserat.
ESSÄ: ANNA NYGREN OM VAD KRIMINALLITTERATUREN LÄRT HENNE OM LESBISK KÄRLEK
I deckare skildras hemlig lesbisk kärlek ofta som något destruktivt, något farligt, och det har använts för att ge intrigen en oväntad twist. Författaren, litteraturvetaren och deckarläsaren Anna Nygren funderar i dagens radioessä från OBS på hur kriminallitteraturen har påverkat hennes syn på kärlek, och hon försöker lösa mysteriet med sin dragning till mordgåtornas mörka begär.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia FrithiofTue, 19 Nov 2024 - 54min - 2165 - Sagan om storfilmens återkomst
Premiären av Gladiator 2 kan markera en återkomst för de riktigt stora dragplåstren för biograferna. Kulturnytts Rasmus Grosin och Anna-Karin Ivarsson berättar om storfilmens betydelse för svenska biografer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 17 Nov 2024 - 05min - 2164 - Tillbaka till Romarriket – P1 Kultur spelar Gladiator-bingo!
Ridley Scott återvänder till intrigerna in det antika Rom i Gladiator 2 vi diskuterar filmen och spelar Gladiator-bingo med filmkritikerna Fredrik Sahlin och Emma Engström. Vi får även möta svenske Alexander Karim som har en roll i nya filmen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEN SVENSKA TORPEDEN, SALLY BAUER, NÅR BIODUKEN
Sommaren 1939. Krigsutbrottet i Europa kryper allt närmare. Sally Bauer, en 30-årig ensamstående mamma, längtar efter att få simma över den Engelska kanalen. För att nå sin dröm måste hon trotsa både sin familj, samhällets förväntningar och samtidigt riskera att förlora sin unga son. Björn Jansson har träffat regissören Frida Kempff och skådespelaren Josefin Neldén. Och vår filmkritiker Nina Asarnoj ger sitt omdöme om bioaktuella ”Den svenska torpeden”.
INTERNETHAT PÅ STOCKHOLM FILMFESTIVAL
P1 Kulturs Björn Jansson rapporterar från Stockholm filmfestival, där han bland annat träffat dokumentärfilmaren Simon Klose som gjort ”Hacking Hate”, där han följer journalisten My Vingren när hon går undercover och genom digitalt wallraffande avslöjar det globala hatets mekanismer.
KLASSIKERN: ”BALLADEN OM DET SORGSNA KAFÉET”
Ingen kunde skriva fram kärlekens plågsamma trianglar som Carson McCullers. Den amerikanska södern var hennes spelplats och nya generationer upptäcker ständigt hennes romaner om våld och ensamhet. Som ”Balladen om det sorgsna kaféet” från 1951, som dramatikern Tennessee Williams utnämnde till den vackraste berättelsen i amerikansk prosa. Reporter: Katarina Wikars.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 15 Nov 2024 - 54min - 2163 - Hur påverkar krig det fria ordet?
P1 Kultur uppmärksammar Fängslade Författares dag som inträffar fredag 15 november. Vad var det Dawit Isaak och Gui Minhai skrev och gav ut för texter som ansågs vara så farliga av Eritrea och Kina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SAMTAL
Hur påverkar ett krig det fria ordet och författarna som befinner sig där? Sedan 2023 har Ryssland och Israel har hamnat på listan över de 10 länder som fängslar flest författare. Vi diskuterar utvecklingen med Kholod Saghir, tidigare chefredaktör för Svenska PENs tidskrift PEN/OPP. Och Sveriges Radios tidigare Rysslandskorrespondent Fredrik Wadström
REPORTAGE
Vi följer med vår reporter Helene Alm till det allra första Samiska Danscentret som invigs i helgen i Vuollerim. En plats som ska bli skådeplats för dans och scenkonst men även fungera som ett tryggt och säkert rum för samiska kreatörer samt dansgrupper från andra urbefolkningar.
GRATIS TEATER
Och så möter P1 Kulturs Emma Engström teaterregissören Alexander Öberg, aktuell med Dario Fo:s pjäs ”Vi betalar inte! Vi betalar inte!” som har premiär på Göteborgs Stadsteater i helgen. Ett stycke drama som har följt med honom genom livet men som han först nu kände var aktuell för honom att ta tag i och sätta upp. Dessutom har den slutsålda föreställningen varit gratis, publiken har fått välja om de vill betala eller inte och utfallet har överraskat regissören.
ESSÄ
Går det att skriva brev i vår tid utan att det blir ett iscensättande av brevskrivande?
Och varför är ett mail inte ett brev?
OBS producent Olof Åkerlund har läst Michael Larsson och Ludvig Köhlers bok ”Mejl” och funderar över korrespondensen och självmedvetandet.Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman BakhtiariThu, 14 Nov 2024 - 54min - 2162 - Steve McQueen – från slaveriet till Andra världskriget
Efter att ha undersökt hungersstrejk (Hunger), sexmissbruk (Shame) och slaveri (12 years a slave) på bioduken har regissören och konstnären Steve McQueen nu tagit sig an Andra världskriget både i festivalaktuella dramat Blitz som utspelar sig under bombningarna av London och i dokumentären Occupied city om nazisternas ockupation av Amsterdam. P1 Kulturs Björn Jansson har träffat Steve McQueen som är hedersgäst på Stockholm filmfestival.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SOFIA ANDRUCHOVYTJ FÅNGAR KRIGETS UKRAINA I ROMANEN ”AMADOKA”
I en säng på ett sjukhus i Kyjiv ligger en sårad soldat utan minne och historia. Hans ansikte har förstörts till oigenkännlighet... Efter en tid dyker en kvinna upp på sjukhuset. Hon heter Romana och påstår att mannen i sängen är hennes make, Bohdan. Genom att återge historierna han en gång berättade för henne försöker Romana väcka Bohdans minnen till liv. Så inleds romanen ”Amadoka 1” av Sofia Andruchovytj. Den andra delen kommer på svenska nästa år. P1 Kulturs Fredrik Wadström har träffat den hyllade författaren.
ELSA OCH NATANAEL BESKOW – KÄRLEKSPARET SOM VILLE RÄDDA VÄRLDEN
I år är det 150 år sedan Elsa Beskow föddes och hennes fantasirika bilderböcker trycks fortfarande i nya upplagor. Vad som hunnit falla mer i glömska är hennes äktenskap och liv med dåtidens riktigt stora kändis - Natanael Beskow. ”Elsa och Natanael Beskow – en kärlekshistoria” heter en ny bok som vill ändra på det, I den berättar kulturjournalisten Annika Persson om parets envetna och gemensamma kamp för ett mer jämlikt och demokratiskt Sverige. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg möter Annika Persson på en plats i Stockholm där Beskows strävan och idéer fortfarande genljuder - mer än hundra år senare.
ESSÄ: LINDA SKUGGE OM SYLVIA PLATHS SISTA BREV
Vad är det som alla i Sylvia Plaths hängivna fanskara identifierar sig med? Linda Skugge som läser den amerikanske poetens sista brev och funderar över hennes paradoxala krav på full kontroll och total frihet.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonWed, 13 Nov 2024 - 54min - 2161 - ”Det omätbara” gör omsorgsarbetare till stressade hjältar – hur funkar filmen?
Förskolläraren Alexander Stenroos och vår filmkritiker Nina Asarnoj i kritiksamtal om dokumentärfilmen Det omätbara.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Filmen gick upp på bio i fredags, och sätter omsorgsarbetarna i centrum. Alla de som bidrar med hela sin mänsklighet i arbetet på ett sätt som inte alltid är helt – mätbart. Vi får också en intervju med regissören Nils Petter Löfstedt som började med att filma sina omsorgsarbetande föräldrars sista arbetsdagar innan pensionen. Reporter Natacha López.
GÄST: ADVOKATEN MONIQUE WADSTED OM RÄTTEN TILL BERÄTTELSEN
Vem har rätt till berättelsen om nära nutidshistoria? I fredags hade dramaserien The Pirate Bay premiär på SVT – och serien har väckt starka reaktioner och blandad kritik. De inblandade själva, som kulturskribenten Rasmus Fleischer, tidigare aktiv inom Piratbyrån, har svårt att känna igen sig i historieskrivningen. ”Konflikten är påhittad”, skriver han i Aftonbladet Kultur. ”De har missat fokus och vad som stod på spel för vår del”, sa The Pirate Bay-medgrundaren Peter Sunde här i P1 Kultur i torsdags. En annan som reagerat är advokaten Monique Wadsted, en av seriens huvudpersoner, som företrädde upphovsrättsinnehavarna i rättegången mot The Pirate Bay. Hon kommer till P1 Kultur.
REPORTAGE: FÖLJ MED IN EN AV FÅ BEVARADE ANATOMISKA TEATRAR – NÄR GUSTAVIANUM NYÖPPNAR
Museet Gustavianum ligger i Uppsala universitets äldsta byggnad, färdig på 1620-talet. Nu har universitetsmuseet, som innehåller allt från tidiga stilleben till Anders Celsius första termometer, gjort om och gjort nytt – efter fem års stängning. P1 Kulturs reporter Mattias Berg följde med intendenten Cecilia Ödman upp i byggnadens kupolrunda tak.
SAMTAL: POSTUMT ALBUM AV QAWWALI-MÄSTAREN NUSRAT FATEH ALI KHAN – HUR BRA ÄR DET?
Nusrat Fateh Ali Khan revolutionerade genren med rötter i sufismen och lyckades med att ta den in på topplistorna. Men Nusrat Fateh Ali Khan gick bort 1997, så desto större sensation när det nu kom ett nytt album: ”Chain of Light”. Vem var han? Vad är qawwalimusik? Och hur bra är skivan? Samtal med P2:s Esmeralda Moberg.
ESSÄ: OM BREVSKRIVANDE SOM FÅR TA ETT HELT LIV
Kulturskribenten och läkaren Vincent Flink Amble-Naess tittar närmare på korrespondensen mellan kyrkofäderna Augustinus och Hieronymous och funderar över vad snabbhet och omsorgsfullhet betyder inom kommunikationen i dagens essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia FrithiofTue, 12 Nov 2024 - 54min - 2160 - Donald Trump vann det första ”podcastvalet”
Partiernas presidentvalkampanjer i USA bjöd på hollywoodstjärnor, världsartister och minst en multimiljardär. Båda presidentkandidaterna valde noga vilka podcasts de medverkade i. USA-korrespondenten Roger Wilson om kändisarnas och mediernas betydelse för valresultatet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Demokraterna hade kulturkändisarna med sig och Republikanerna stöddes av betydligt färre tongivande affischnamn men hade med sig Elon Musk och världens största poddare Joe Rogan.
Sun, 10 Nov 2024 - 04min - 2159 - Jens Lapidus om gängvåldets Sverige – från ”Snabba cash” till ”Grand final”
Författaren Jens Lapidus är aktuell med Grand final - den avslutande delen i hans Top Dog-serie om gängvåldet i dagens Sverige. Mycket har hänt i den undre världen sedan hans genombrott med Snabba cash från 2006. Jens Lapidus är gäst i dagens P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
HUGH GRANT OCH SEAN BAKER PÅ STOCKHOLMS FILMFESTIVAL
Vår filmreporter Björn Jansson har pratat med skådespelaren Hugh Grant, aktuell med skräckfilmen ”Heretic” på Stockholms filmfestival, och regissören Sean Baker som invigde festivalen med Guldpalmsbelönade ”Anora”.
COSTA-GAVRAS FÅR STOCKHOLM LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
Regissören Costa-Gavras, som hedras med Stockholm Lifetime Achievement Award 2024, tar emot Bronshästen i samband med visningen av hans film ”Last Breath" på lördagen. P1 Kulturs Emma Engström berättar mer om hans gärning.
JESSICA HAUSNER OM SVÄLT SOM EN SORTS RELIGION
Samtidigt som det rapporteras att den minsta damstorleken, size zero, är tillbaka i modevärlden, kommer nu filmen ”Club Zero” om ett gäng elever som går en skolkurs i att äta så lite som möjligt. Men filmen handlar inte om ätstörningar eller skönhetskrav, utan om hur vuxenvärlden utnyttjar ungas vilja att förändra världen. Det berättar den österrikíska regissören Jessica Hausner - som ofta berör ämnen som är absurda eller skrämmande - för vår reporter Emma Engström.
KLASSIKERN: DRACULAS OLIKA ANSIKTEN
Det har gjorts ett otal filmatiseringar av Dracula. Att två så totalt olika versioner som Werner Herzogs och Francis Ford Coppolas båda lyckas framställa sin tragiske antihjälte så väl, det säger mycket om urkraften i Bram Stokers berättelse. Ludvig Josephson, producent för skräckpodden Creepypodden i Sveriges Radios P3, förmedlar sina intryck av de två porträtten av greve Dracula.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 08 Nov 2024 - 54min - 2158 - Peter Sunde om The Pirate Bay-serien: ”Tycker de har missat fokus”
Peter Sunde gästar P1 Kultur för att prata om hur han ser på The Pirate Bay i dag och om att bli huvudkaraktär i SVT:s nya dramaserie The Pirate Bay.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 00-talet skakades det globala medielandskapet i grunden – och ur internetkulturen klev en aktör fram och gjorde musik- och filmindustrins affärsmodeller obsoleta, nästan över en natt.
Upphovsrätt ställdes mot informationsfrihet. På sikt ledde det fram till streamingmodellen vi har idag. Nu skildras kampen mellan fildelningspiraterna å ena sidan och Antipiratbyrån och de stora filmbolagens jurister å den andra, i en ny dramaserie på SVT. Vår reporter Björn Jansson har träffat seriens regissör Jens Sjögren för ett samtal om utmaningarna i att skildra nära nutidshistoria.SAMTAL: ”BARNJAZZ PÅ SVENSKA” OCH KLASSISKA ”MUSIKBOKEN” FÖRSÖKER NÅ EN SVÅR MÅLGRUPP
Hur gör man jazz av barnvisor? Måste barnmusik vara gullig? Det pratar vi med Marcus Sturewall från Sture Kvintett om, som nyss släppt albumet ”Barnjazz på svenska” och gästar P1 Kultur. Vi får också besök av författaren Gitten Skiöld, som skrivit och omarbetat ”Musikboken – ett intro till klassisk musik”. Att skriva faktaböcker för barn har sina egna utmaningar – och dessutom om klassisk musik, hur engagerar man den unga läsaren i det?
EFTERLYSNING: SÖK TILL LYSSNARJURYN FÖR SVERIGES RADIOS ROMANPRIS!
Söndag 10 november är det sista dag för att söka till vår lyssnarjury. Alltså den utvalda lilla grupp som är med och bestämmer vilken roman och författare som får Sveriges Radios Romanpris 2025. Berätta vem du är, ålder, var du bor, vad du brukar läsa, varför du läser och givetvis varför just du skulle passa i lyssnarjuryn i ett mejl till romanpriset@sverigesradio.se.
ESSÄ: MARIA KÜCHEN OM DEN HELIGA HUMORN
I den sista delen av OBS serie om humorns ansikten riktar författaren och kritikern Maria Küchen blicken mot Bibeln och annan helig humor. Jesus skrattar inte i testamentena, men kanske gjorde han en viktigare manöver än man tidigare trott när han vände skrattarna emot sig.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia FrithiofThu, 07 Nov 2024 - 54min - 2157 - Efter USA-valet – P1 Kultur om svenskarnas fascination för amerikansk kultur
Möt musikern Jill Johnson, författaren Ola Larsmo och konstnären Tova Mozard, som alla inspireras av USA i sitt skapande. Dessutom, den amerikanska Guldpalmsvinnaren Anora invige Stockholms filmfestival och kan Elvis barnbarn Riley Keough bryta famijen Presleys förbannelse?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonWed, 06 Nov 2024 - 54min - 2156 - Quincy Jones gigantiska avtryck – enligt Mats Nileskär
Vi minns den legendariska producenten och låtskrivaren Quincy Jones (1933-2024), tillsammans med P3 Souls Mats Nileskär och musikern Nisse Landgren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
REPORTAGE: BRENDA NAVARRO OM ”ASKA I MUNNEN” OCH ATT SKRIVA I RASERI
Kulturredaktionens Lina Kalmteg har träffat den mexikansk-spanska författaren Brenda Navarro, aktuell på svenska med romanen ”Aska i munnen”, för ett samtal om migrationen, döden – och ekonomi.
SAMTAL: ÄR DET EN NY VÅG LATINAMERIKANSK LITTERATUR VI SER?
De senaste åren har man börjat prata om det nya latinamerikanska litteraturundret. Den nya vågen består av yngre kvinnor, som ofta skriver våldsamma böcker, som mexikanska Fernanda Melchor, som hyllats för sin roman ”Orkansäsong” och chilenska Alia Trabucco Zerán, vars roman ”Rent hus” direkt utnämndes till årets bok när den kom på svenska i januari. Även Brenda Navarro nämns i det här sammanhanget. Men varför kommer den här vågen nu, och vad kännetecknar den? Samtal med författaren och översättaren Lina Wolff och P1 Kulturs litteraturredaktör Lina Kalmteg.
ESSÄ: BOEL GERELL OM HUMOR SOM UTESTÄNGARE
OBS ägnar hela veckans essäer åt humor. I dag har turen kommit till författaren och kritikern Boel Gerell, som zoomar in på humorns roll för gruppen, där den både håller samman och stänger ute.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia FrithiofTue, 05 Nov 2024 - 54min - 2155 - Josephine Bornebusch om att våga släppa taget
Josephine Bornebusch är aktuell med familjedramat Släpp taget på Netflix, som hon skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i. P1 Kulturs Björn Jansson har träffat henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
JOSEPHINE BORNEBUSCH OM ”SLÄPP TAGET”
Den nya långfilmen ”Släpp taget” beskrivs som ett drama om en familj i kris, där tvåbarnsmamman Stella försöker hantera plötslig sjukdom, ett trasigt äktenskap och de – på olika sätt – krävande barnen. Josephine Bornebusch har även tidigare gjort vardagsskildringar som ”Älska mig” och ”Orca”, varför är den så lockande för henne? Kulturredaktionens Björn Jansson har träffat Josephine Bornebusch inför premiären.
MATTIAS BERG OM ROMANHÖSTENS UTROPSTECKEN
Den danska författaren Kirsten Thorups nya roman ”Mörkret bakom dig” handlar om romangestalten Harriets öde under andra världskriget, som också var huvudperson i hyllade ”Intill vanvett, intill döden” som kom på svenska 2022. P1 Kulturs Mattias Berg, som golvades av den första boken, är lika gripen av den nya och menar att det till och med ”luktar nobel”. Varför är den så bra?
KONSTNÄREN GUNNEL WÅHLSTRAND PÅ WALDEMARSUDDE
Den hittills största presentationen av Gunnel Wåhlstrands mycket uppmärksammade konst öppnade nyligen på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Hennes stora fotorealistiska tuschlaveringar är ofta oerhört exakta återgivningar av familjealbumets fotografier, men i de senare konstverken skildrar hon också andra motiv – vad får det för betydelse för upplevelsen av hennes konst? Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzen har sett den nya utställningen.
BARBROS OSHER OM KONSTFINANSIERING OCH DONATORNS ROLL I USA
Barbro Osher och maken Bernard tillhör San Franciscos stora filantroper, och ger stora donatorer till bland annat muséer och operan. Barbros egna fond ger också pengar till den svenska kulturvärlden, där ibland till exempel konstinstitutioner Waldemarsudde och Moderna muséet. Sveriges Radios USA-korrespondent stämde träff med Barbro för att prata om filantropi, kulturfinansiering och donatorers roll i det amerikanska samhället.
KLASSIKERN: DRACULA – VÄRLDENS MEST KÄNDA VAMPYR
Bram Stokers roman Dracula kom ut 1897 och har haft ett gigantiskt inflytande på våra föreställningar om vampyren. Hans historiska namne, 1400-talsfursten, satte med pålspetsning som specialitet skräck i såväl fiender som undersåtar, även om ingenting tyder på att härskaren Vlad Tepes Dracula, någonsin livnärde sig som vampyr. Ludvig Josephson, producent för skräckprogrammet Creepypodden i P3, reder ut begreppen.
BARNRADIONS BOKPRIS 2024 – JURYN DISKUTERAR ”FAKE” AV ASTRID MOHLIN
Det är läslov och P1 Kultur sänder traditionsenligt Barnradions Bokpris i P1 Kultur! De fem barnen i juryn - som i år kommer från sjätte klass på Eklandaskolan i Mölndal - diskuterar och läser de fem nominerade böckerna, för att till sist utse årets vinnare! De här böckerna är nominerade:
Brinn alla hästar av Helena Hedlund
Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla
Världens sämsta syster av Elin Lindell
Trådar av Emma Andersson
Och, till sist idag – ”Fake” av Astrid Mohlin. I morgon lördag avslöjas vilken bok som bokjuyryn väljer till årets vinnare av Barnradions Bokpris 2024! Lyssna kl 12.03 i P4!
Programledare: Karsten Thurfjell
Producent: Maria GötseliusFri, 01 Nov 2024 - 54min - 2154 - Så förändrade Elisabeth Ohlson Sverige
Fotografen Elisabeth Ohlson har gått bort, 63 år gammal. Mest förknippad har hon blivit med genombrottsutställningen Ecce homo som ledde till både mordhot och politiska förändringar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal med Niclas Östlind, doktor i fotografi vid Göteborgs universitet och Aleksa Lundberg, skådespelare och vän.
SAMISKA NATIONALTEATERN ÖPPNAR I NYTT HUS – VIKTIGT FÖR DEN SAMISKA KULTUREN
I helgen öppnas ett nytt kapitel i den samiska teaterns historia. Den Samiska Nationalteatern Beivvas i Kautokeino startade som en fri grupp för över 40 år sen – nu har de äntligen fått ett riktigt teaterhus ritat av världsberömda Snöhetta.
ISRAELISKT-PALESTINSKT POJKBAND VILLE BYGGA BROAR – MÖTS AV KONSPIRATIONSTEORIER
Pojkbandet As1One startades 2023 för att bli nästa stora internationella sensation. Den 6 oktober 2023 åker de till Los Angeles för att börja spela in – dagen, den 7 oktober, efter förändras världen i och med Hamas attack mot Israel. Sedan dess har bandet som består av fyra judiska israeler, en beduinsk muslim och en kristen palestinier mötts av misstro och till och med konspirationsteorier om att vara en produkt av underrättelsetjänsten Mossad eller CIA. Samtal med Tina Mehrafzoon, musikjournalist på P3 som intervjuat As1One.
MÖRK KOMEDI OM KÄRLEK I CANCERNS TID
Att allt existerar samtidigt, så väl kärlek som död, är vad vi brukar kalla livet. På fredag är det premiär för filmen "We live in time" – en romantisk komedi med svärta, där en cancerdiagnos spelar en central roll. Hör den brittiska skådespelaren Florence Pugh och regissör John Crowley om längtan efter en film i som kan placeras in i den brittiska filmtraditionen av mer seriösa romantiska komedier.
HALLOWEEN-EXTRA: VAD BLIR DET FÖR SKRÄCK?
Halloween och Allahelgona är här – det har för många blivit synonymt med skräckfilm. Vi kallar in våra filmkritiker Emma Engström och Björn Jansson för att ta del av deras bästa skräcktips!
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 31 Oct 2024 - 54min - 2153 - Hill och Hertervig – konstnärernas konstnärer i dialog
I utställningen Hertervig Hill. Dröm och verkligheten på Waldemarsudde presenteras två stora nordiska konstnärskap sida vid sida. Öppnar det för nya perspektiv eller blir det sökt? Konstnären Karin Mamma Andersson och konstkritikern Mårten Arndtzén har varit där.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KARIN MAMMA ANDERSSON OM TVÅ NORDISKA KONSTNÄRSGIGANTER PÅ WALDEMARSUDDE
Carl Fredrik Hill (1849-1911) framhålls ofta som en av de främsta svenska konstnärerna, i Norge har Lars Hertervig (1830-1902) samma position. I höst ställs de ut samtidigt på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm – en utställning som vill lyfta fram det gemensamma i deras konst, motivvärldar, influenser och liv. Det är den hittills största presentationen av Lars Hertervigs konst i Sverige och utställningen är ett samarbete med Stavanger kunstmuseum, där den ska visas till våren. Konstnären Karin Mamma Andersson, som håller CF Hills konst högt, medverkar i ett samtal om utställningen tillsammans med P1 Kulturs Mårten Arndtzén.
ANDERS RYDELL AVSLUTAR TRILOGIN OM NAZISTERNAS KULTURSTÖLDER
I två tidigare böcker har författaren Anders Rydell beskrivit hur nazisterna stal konst och litteratur från judiska personer, hem och samlingar under andra världskriget - och ibland mördade dem i koncentrationslägren. Nu fullbordas den mörka trilogin med "Stulen musik", som berättar om musikens betydelse i Tredje riket, nazisternas stölder av tiotusentals instrument, manuskript och böcker, allt i syfte att utplåna det judiska inflytandet över den europeiska musiken. P1 Kulturs reporter Mattias Berg har träffat Anders Rydell.
PREMIÄR FÖR DEN PRISADE DOKUMENTÄREN ”DAHOMEY”
I februari i år vann den fransk-senegalesiska regissören Mati Diop, tidigare prisad i Cannes för "Atlantics", Guldbjörnen på Berlins filmfestival för sin dokumentär "Dahomey" – som också blivit utvald till Senegals Oscarsbidrag. I en dramatiserad berättelse skildrar den Frankrikes återlämnande av historiska artefakter till Benin, föremål som stulits franska trupper på 1800-talet. Kulturredaktionens Mina Benaissa har sett en lysande film och medverkar i dagens P1 Kultur.
BARNRADIONS BOKPRIS 2024 – JURYN DISKUTERAR ”TRÅDAR” AV EMMA ANDERSSON
Det är läslov och P1 Kultur sänder traditionsenligt Barnradions Bokpris i P1 Kultur! De fem barnen i juryn - som i år kommer från sjätte klass på Eklandaskolan i Mölndal - diskuterar och läser de fem nominerade böckerna, för att till sist utse årets vinnare! De här böckerna är nominerade:
Fake av Astrid Mohlin
Brinn alla hästar av Helena Hedlund
Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla
Världens sämsta syster av Elin Lindell
Och Trådar av Emma Andersson, som är den tredje boken som juryn ska diskutera idag!
Programledare: Karsten Thurfjell
Producent: Maria GötseliusWed, 30 Oct 2024 - 54min - 2152 - Till minne av Suzanne Osten (1944-2024)
P1 Kulturs Gunnar Bolin, Jenny Teleman och Lisa Bergström minns en ikon inom svensk kultur, ett teatergeni som hade nära mellan idé och utförande. Möt även Suzanne Ostens kollegor och vänner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regissören Suzanne Osten har dött, 80 år gammal.
Suzanne Osten var en pionjär inom svensk barn- och ungdomsteater och grundade ungdomsteatern Unga Klara som en del av Stadsteatern år 1975.
Hon var även en hyllad filmregissör, allra mest uppmärksammad för ”Bröderna Mozart”.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 29 Oct 2024 - 54min - 2151 - Barnens bokpris 2024: juryn diskuterar ”Drakar och demoner: Uppvaknandet” av E.P. Uggla
Nu är det äntligen dags för barnjuryn från Eklandaskolan i Mölndal att diskutera och bedöma den första av fem nominerade böcker till Barnradio bokpris 2024. Drakar och demoner: Uppvaknandet är en berättelse om modet som krävs för att våga följa det man innerst inne tror på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla är ett spännande äventyr i fantasyrollspelets värld. För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är säker på att han kan lösa alla hennes problem. Men allt blir svårare än vad hon hade trott. Och i mötet med träskmonster, jättespindlar och orcher blir inget som Tamea har tänkt sig.
Årets barnjury består av sjätteklassarna Olivia Wistrand, Ella Jacobsson, Kasper Axelsson, Sebastian Wollter och Jakob Puls.
Juryn pratar om alla nominerade böcker i varsitt avsnitt under vecka 44 och utser sen den bästa av dem alla. Vinnaren avslöjas i den stora finalen lördag 2 november kl. 12:03 i P4.
Alla nominerade böcker riktar sig mot 9 till 12-åringar.
Barnradions bokpris är ett samarbete mellan Sveriges Radio och UR och programmet produceras av Cubas Produktion.
Mon, 28 Oct 2024 - 09min - 2150 - Kulturarbetare i upprop mot AI
I veckan har tiotusentals kulturarbetare skrivit under ett upprop mot att deras verk används av generativ AI. Kulturnytts Gustav Ingerhage guidar genom djungeln som är artificiell intelligens och vad kulturarbetarna är så kritiska mot.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 27 Oct 2024 - 04min - 2149 - Möt Bergmans barnbarn Halfdan Ullmann Tøndel – norsk films unga löfte
Halfdan Ullmann Tøndel vann Caméra dOr priset för bästa debut vid årets filmfestival i Cannes. Nu får Armand svensk biopremiär. Och Halfdan Ullman Tøndel är gäst i P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Renate Reinsve (Världens värsta människa) spelar mamma till pojken Armand. Under en eftermiddag på en tom grundskola kallas hon till möte med föräldrarna till en jämnårig pojke. Snabbt hamnar de i en kamp för att bli trodda när en son anklagas för att överskrida den andras gränser. Ett kammarspel som filmbolaget liknar vid Ingmar Bergmans filmer. Hur ser Halfdan Ullmann Tøndel på arvet från sin berömda morfar?
ALMODÓVAR PÅ ENGELSKA – HUR BRA ÄR ”THE ROOM NEXT DOOR”?
Pedro Almodóvar vann tidigare i höst Guldlejonet för Bästa film på filmfestivalen i Venedig för hans första engelskspråkiga film ”The Room Next Door” där Julianne Moore och Tilda Swinton spelar två väninnor som återförenas efter många år när en av dem blivit svårt sjuk. Nu har den svensk biopremiär. Men hur bra är den? Hör filmkritikerna Wanda Bendjelloul och Björn Jansson.
MEDELÅLDERS KVINNOR DEJTAR YNGRE MÄN – I STREAMINGVÄRLDEN
En av strömningstjänsten Netflix mest sedda filmer just nu – ”Lonely Planet” – handlar om en författare i övre medelåldern (Laura Dern) som förälskar sig i en yngre man (Liam Hemsworth). Temat går igen i ”A Family Affair”, ”The Idea of You”, ”The Perfect Find”, ”May December” och kommande ”Babygirl” – för att bara nämna några exempel. Vår filmkritiker Emma Engström berättar mer.
KLASSIKERN: ”CARMEN” – OPERAN SOM GÄCKAT PUBLIKEN I 150 ÅR
Publiken i Paris höjde minst sagt på ögonbrynen när Georges Bizets opera Carmen hade premiär 1875. Idag är den en av världens mest spelade operor. Men vem är hon, den starka, stolta och frihetsälskande huvudpersonen? Britta Svanholm Maniette berättar historien om Carmen.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 25 Oct 2024 - 54min - 2148 - Albumaktuella Avantgardets resa fortsätter
Rockbandet Avantgardet har gjort en lång resa sedan första spelningen i en tvättstuga i Nybro och debuten 2016, till stora festivalscener och Allsång på Skansen. I veckan släpper de sitt 10 album sångaren Rasmus Arvidsson är gäst i P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
FUGEES PÅ ÅTERFÖRENINGSTURNÉ – SOM KANTAS AV KONFLIKTER
Hiphop-gruppen Fugees bröt ny mark på 90-talet; splittrades men lyckades i år att återförenas för en världsturné. Eller lyckades de verkligen återförenas? Rykten om bråk och stämningsansökningar har kantat turnén – vad är det vi får se på scen i Stockholm i helgen egentligen? Samtal med Tina Mehrafzoon, P3.
VAGABOND-FÖRFATTAREN PER HAGMAN HAR LANDAT
Den kultförklarade författaren Per Hagman har i 30 år symboliserat den kringflackande kosmopoliten – nu har han landat och slagit sig till ro mitt i Stockholm, och skrivit boken ”Johannes och du”. Reporter Katarina Wikars följde med Per Hagman på en promenad i hans nya kvarter.
ESSÄ: KÖKSGUDEN BRYR SIG INTE OM DIN INTEGRITET
Den vietnamesiska köksguden är ingen hustomte, men liknar en partirepresentant. Kristoffer Leandoer berättar om en gud som följer med honom vart han är flyttar. Och ger tips på hur man mutar honom.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 24 Oct 2024 - 54min - 2147 - Kulturkriget trappas upp inför valet i Georgien
På lördag går Georgien till val. Och det är ett ödesval i regionen. Ska landet knytas närmare till Ryssland eller ska man fortsätta den inslagna vägen mot väst. Kulturlivet spelar en viktig roll i vägvalet. Kulturredaktionens Fredrik Wadström vet mer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
UKRAINSKA FILMARE UNDERSÖKER KORRUPTIONEN AV DET EGNA KULTURARVET
Samtidigt som soldater försöker försvara ukrainska städer från att krossas av ryska missiler, pågår ett annan slags förstörelse mitt i huvudstaden Kiyv. I skuggan av kriget river ukrainska fastighetsutvecklare byggnader som anses ha konstnärligt eller historisk värde, för att ge plats åt shoppingcenter och bostadskomplex. Den här stadsomvandlingen har fått unga aktivister, konstnärer och filmare att protestera. Och det är särskilt en byggnad som blivit en symbol för kampen om staden: Flowers of Ukraine, Ukrainas blommor. P1 Kulturs Emma Engström har träffat de unga filmarna Alina Panasenko och Adelina Borets som bägge tvingats lämna sina hem i östra Ukraina. De tar på olika sätt avstamp i berättelsen om Flowers of Ukraine i sina filmer.
MARIJA PRYMATJENKO – UKRAINAS STOLTHET STÄLLS UT I MALMÖ
Marija Prymatjenko (1909-1997) var verksam under sovjettiden och hennes bilder är hör i dag till det ukrainska kulturarvets mest omhuldade reliker. Fantastiska vidunder och fräna fredsappeller präglar utställningen ”Det fantastiska och fruktansvärda” på Moderna museet i Malmö, där ukrainska Marija Prymatjenkos naivistiska folkkonst står i dialog med den egna museisamlingen. Ett reportage av Mårten Arndtzén.
ESSÄ: OXYMORON – EN STILFIGURS RESA FRÅN POESIN TILL PUTIN
Ett oxymoron är ett uttryck bildat av motsatser, som talande tystnad, bitterljuv eller lysa med sin frånvaro. I dagens essä från OBS ser kulturjournalisten Morris Wikström hur ett kritiskt poetiskt grepp tagits över av totalitär politik.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonWed, 23 Oct 2024 - 55min - 2146 - Sifferbetyg i recensioner – så tycker de betygsatta
Filmer och skivor har länge betygsatts med en siffra men inte balettföreställningar, poesisamlingar och konstutställningar. Fram till nu. Aftonbladets nya policy för recensioner har debatterats friskt bland kritiker men vad säger de som ska bli betygsatta? Tydlighet eller fördumning?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stephen Farran-Lee, förläggare Polaris och Jonas Holmberg, chef för Kalmar Konstmuseum kommer till P1 Kultur för att ge sin syn på vad ”tre plus” betyder för konsten.
HAVETS SKÖNHET OCH SKRÄCK PÅ LOUISIANNA
Skönhet och skräck – människans relation till havet har alltid varit kluven och ständigt gäckande. Nu visar danska konstmuseet Louisiana hur havet synts i konsten genom tiderna. Samtal med konstkritiker Linda Fagerström.
GIOVANNA D'ARCO KNOCKAR P1 KULTURS KRITIKER
Verdis opera om det franska nationalhelgonet Jean D' Arc spelas just nu på Malmö opera. Vår kritiker Kristina Lindquist blir knockad av sånginsatserna.
ARKITEKTURHISTORIA UN-BOXAS PÅ ARKDES
Under vinjetten ”Unboxing” visar Statens arkitektur- och designcentrum, ArkDes, arkitekturhistoriska föremål från sitt arkiv. Varje dag klockan 13 packar deras intendenter upp ett av samlingens fyra miljoner objekt inför publik. P1 Kulturs reporter Mattias Berg gick dit och fick se ett drömmen om ett kapell på gränsen till den svenska vildmarken.
ESSÄ: MYCKET TYDER PÅ ATT VI INTE VET NÅGOT OM VERKLIGHETEN
Våra sinnen ger oss inte en hyfsad bild av världen med en mänsklig touch, utan något helt väsensskilt. Argumenten för att vi inte vet någonting om verkligheten hopar sig, konstaterar Helena Granström.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia FrithiofTue, 22 Oct 2024 - 54min - 2145 - Jan Johansson lyckades glida mellan tangenterna
1964 släpptes Lp:n Jazz på svenska med Jan Johansson på piano och Georg Riedel på bas. Berit Nygren, Jazzradion i P2, pekar ut bluesen och barocken i låtarna och förklarar storheten i det 60-årsfirande albumet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 20 Oct 2024 - 04min - 2144 - Så låter det amerikanska presidentvalet
Med några få veckor kvar till det amerikanska presidentvalet har kampanjmusiken hamnat i nyhetsflödet. Inte minst låten YMCA av Village People. Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson reder ut turerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ETT ALTERNATIVT USA PÅ BIO I ”NATIONAL ANTHEM”
Dylan söker sitt sammanhang. Han lever med sin alkoholiserade mamma och lillebror i New Mexico. Så möter han en grupp människor på en farm som deltar i rodeotävlingar – det är ett queert kollektiv och han blir fascinerad och förälskad i en transkvinna. P1 Kulturs Björn Jansson har intervjuat Luke Gilford som regisserat den självbiografiska filmen ”National Anthem”.
DET NORSKA FILMUNDRET – UPPLÖSNINGEN!
P1 Kulturs Emma Engström fortsätter sin resa genom Norge på jakt efter framgångsreceptet bakom norsk film, som lyckats skapa en unik ton och stor närvaro på internationella filmfestivaler. Spåren leder henne till ... ja, Andra världskriget.
KRITIKSAMTAL: ”TITTA EN ÄLG” AV KRISTINA LUGN PÅ DRAMATEN
På torsdagskvällen var det premiär på Dramaten i Stockholm för "Titta en älg". Underrubrik till föreställningen är ”Kristina Lugn om kvinnorna som inte får plats i sina kroppar”. Och det är en pjäs av författaren Kristina Lugn (1948-2020), i bearbetning av regissören Mellika Melouani Melani, som tidigare satt upp även Kristina Lugns "Idlaflickorna" i Göteborg . Medverkar gör, förutom en fin ensemble med bland andra Rebecka Hemse, Marie Richardsson och Lotte Telje, även kören Stockholm City Voices. Vår teaterkritiker Jenny Teleman var på premiären.
KLASSIKERN: ”VÄRLDEN AV IGÅR” AV STEFAN ZWEIG
Kulturredaktionens Gunnar Bolin om Stefan Zweigs memoarbok ”Världen av igår”, som fortsätter finna nya läsare. Zweig föddes i en förmögen judisk familj i Wien 1881 och boken beskriver hur hans älskade värld slås sönder efter första världskriget. Han skrev den strax före sitt och hustruns självmord i exilen i Brasilien 1942.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 18 Oct 2024 - 55min - 2143 - Han skänktes som gåva till svenska kungahuset – nu blir hans berättelse balett
1760 överlämnades den då 10-åriga slavpojken Couchi som en gåva till det svenska kungahuset. Han fick namnet Gustav Badin och blev Gustav III adoptivbror och dansare vid hovet. Nu blir hans berättelse balett.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regissör Amir Chamdin – tidigare mest känd som musiker och filmregissör – är gäst i P1 Kultur.
MER KULTURPENGAR FRÅN NÄRINGSLIVET ÖNSKAS – MEN VAD ÖNSKAR NÄRINGSLIVET?
Kulturminister Parisa Liljestrand vill se mer privata pengar till kulturen – men hur ska det gå till? I en ny rapport konstateras att det behövs tid och politiska signaler om att konst och kultur är viktigt. Men hur ser intresset ut från näringslivet – vad har de att vinna på att ge pengar till kulturen? Vi ställde frågan till Robert Weil, grundare av familjen Robert Weil stiftelse och investmentbolaget Proventus som bland annat äger konstmuseet Magasin III och Judiska teatern.
NINA BOURAOUI OM EN SJÄLSLIG RESA I SORGEN EFTER SIN PAPPA
Att förlora en förälder hör till livets gång men är en av livets mest omvälvande händelser då minnen passerar och då känslorna är extra intensiva. I det känslofältet utspelas den franska författarens Nina Bouraoui nya bok "Grand Seigneur" som här betyder ungefär stilig herre. På svenska är titeln "Sorgen har ett minne" – en bok som hon inte vill kalla en roman eftersom den är väldig nära verkligheten. Radions Sydeuropakorrespondent Cecilia Blomberg träffade Nina Bourai i hennes hemkvarter i Paris.
ESSÄ: DEN BRITTISKE EXCENTRIKERN RÄDDADE BARNEN
Vägen till en mer rättvis värld är inte alltid rak, det är inte alltid genom kloka beslut som godtas av alla som utveckling sker. Det gäller inte minst barnarbete. Gabriella Håkansson reflekterar över den brittiske excentrikern som förändrade världen.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 17 Oct 2024 - 54min - 2142 - Möt mannen bakom ”A different man” – en film om glappet mellan utseende och självkänsla
På fredag har filmen A different man biopremiär i Sverige en mörk, men samtidigt humoristisk, psykologisk thriller om glappet mellan självuppfattning och det man tror att andra tänker om en själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
INTERVJU MED REGISSÖREN OCH MANUSFÖRFATTAREN AARON SCHIMBERG
Hänger utseende och självkänsla egentligen ihop? Filmen ”A different man”, en annorlunda man, handlar om en skådespelare som lider av en missbildning i ansiktet. Men beror hans problem verkligen på utseendet? Eller är det som den gamla klyschan säger: det är inte hur man har det, det är hur man tar det. P1 Kulturs Emma Engström samtalar med regissören och manus författaren Aaron Schimberg.
DEN RYSKA FÖRFATTAREN MARIA STEPANOVA OM ”FLYKTPUNKTEN”
Författaren, essäisten och poeten Maria Stepanova fick sitt stora genombrott med familjekrönikan ”Minnet av minnen”. Nu har hennes första fiktiva roman ”Flyktpunkten” getts ut på svenska i översättning av Nils Håkanson. Den berättar om författaren ”M” som är strandsatt i en främmande stad efter att ha flytt sitt hemland som invaderat ett självständigt grannland. Maria Stepanova var en av de första ryska författarna som protesterade mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina och lever i dag i Berlin – P1 Kulturs Fredrik Wadström träffade Maria Stepanova som nyligen var på Sverigebesök.
BYGGNADSVÅRDEN ÄR FRAMTIDEN
Byggnadsvård har blivit hett! När det tidigare i höstas var Byggnadsvårdskonvent i Mariestad samlades över femhundra murare, kulturmålare, trädgårdsantikvarier, kommunfolk och arkitekter för samtal om framtida utmaningar, men också möjligheter! Hållbarhet och återbruk ligger i tiden, byggnadsvård har blivit en framtidsbransch och P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj var på plats i Mariestad.
ESSÄ: MALIN KRUTMEIJER OM DEN STÖRIGA VEGETARIANEN
Den sydkoreanska författaren Han Kang blev årets Nobelpristagare i litteratur, Traditionsenligt delade detta val kritikerna i ett ja och nja. I år har det handlat om ifall det är en för bred och läst och kanske underligt översatt författare eller om det är ett geni som fångat till exempel kroppsförtryck och frigörelse i sin kanske mest lästa roman "Vegetarianen" – att äta eller inte äta kött är mer än ett menyval. I dagens OBS listar växtätaren och kulturskribenten Malin Krutmejier annat som kan reta gallfeber på asätare.
Programledare:Jenny Teleman
Producent: Maria GötseliusWed, 16 Oct 2024 - 54min - 2141 - Skivan som förändrade svensk jazz fyller 60
I år är det 60 år sedan jazzpianisten Jan Johanssons ikoniska album Jazz på svenska släpptes. Vad gjorde den till Sveriges mest sålda jazzskiva och hur förändrade den svensk jazz?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1 Kultur hör vi pianisten och årets Jan Johansson-stipendiat Daniel Karlsson tillsammans med Jazzradions Berit Nygren om plattan som förändrade den svenska jazzen – och den svenska folkmusiken.
SKIVAN SOM BLEV ETT SOUNDTRACK TILL REKORDMÅNGA LIV
Jan Johanssons ”Jazz på svenska” är Sveriges mest sålda jazzskiva. Men vart tog alla 400 000 plattor vägen? Reporter Anton Karis har följt några sålda – och ett stulet – exemplar och träffat människorna som fick Jazz på svenska som ett soundtrack till sina liv.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 15 Oct 2024 - 54min - 2140 - Väntar segertåg för K-lit efter Nobelpris till Han Kang?
Han Kang blir den första författaren som skriver på koreanska att tilldelas Nobelpris i litteratur. Hör Ekots Kinareporter Hanna Sahlberg som ger nycklar till koreansk kultur för den som vill börja läsa årets pristagare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 13 Oct 2024 - 05min - 2139 - Ali Abbasis film om Trump landar mitt i valrörelsen
Svensk-dansk-iranske filmaren Ali Abbasi har fått ett varningsbrev från Donald Trumps advokater, som vill stoppa The Apprentice. Men nu får den premiär - både i Sverige och i USA.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kulturs Lisa Bergström har träffat Ali Abbasi och Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson kommenterar hur filmen landar mitt i den amerikanska valrörelsen.
FÖRFATTAREN PATRIK LUNDBERG OM MÖTET MED NOBELPRISTAGAREN HANG KANG I SEOUL
Författaren och journalisten Patrik Lundberg med rötter i Sydkorea, kommer till studion och berättar om sin relation till Nobelpristagaren Han Kang och hennes böcker. Han har strövat med henne i hemkvarteren i Seoul och vi får veta mer om den sydkoreanska litteraturen och varför han lockats av hennes författarskap.VAD ÄR HEMLIGHETEN BAKOM DET NORSKA FILMUNDRET?
Första delen av två i en reportageserie där P1 Kulturs reporter Emma Engström åkte till Norge för att reda ut varför det kommer så mycket prisad film från Norge just nu.
MÖTE MED DEN UKRAINSKA FÖRFATTAREN JULIA ILJUCHINA
I tidskriften 20-tal:s senaste nummer med Ukrainatema medverkar författaren Julia Iljuchina. Hennes roman ”Mina kvinnor” ges ut på svenska senare i vinter. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har träffat henne.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Nina AsarnojFri, 11 Oct 2024 - 55min - 2138 - Han Kang är årets Nobelpristagare i litteratur!
Den sydkoreanska författaren Han Kang, mest känd för romanen Vegetarianen, tilldelas Nobelpriset i litteratur 2024. Hör uppläsningar, analyser och reaktioner i P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportrar: Karsten Thurfjell (Börshuset, Stockholm) och Felicia Frithiof (Malmö Stadsbibliotek).
Litteraturexperter på plats i Stockholm: Kristoffer Leandoer, Lina Kalmteg, Yukiko Duke och Mikael Timm.
Litteraturexperter på plats i Malmö: Per Bergström och Niklas Qvarnström.
Skådespelare / uppläsare: Angela Kovács.
Programledare: Gunnar Bolin.
Producenter: Maria Götselius och Anna Tullberg.
Thu, 10 Oct 2024 - 1h 00min - 2137 - Vad kännetecknar en Nobelförfattare?
Hur går det till när en het kandidat ena året, svalnar till nästa år? Och vem är egentligen den mest sannolika vinnaren i år? Vi samlar tre redaktörer inför litteraturens stora dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal med Victor Malm, kulturchef Expressen; Jenny Högström, litteraturredaktör Göteborgs-posten och Lina Kalmteg, litteraturredaktör på Sveriges radios kulturredaktion.
NOBELPRISTAGARE FÖRSÖKER FÖRSTÅ VAD TID EGENTLIGEN ÄR
På Nobelprismuseet i Stockholm samlas föremål som alla nobelpristagare fått skänka. I den nya utställningen ”Då, nu, sen” undersöker man vad tidegentligen är – både ur ett fysikperspektiv och ett litterärt perspektiv; både måttet och känslan. Vår reporter Jenny Teleman gick dit för att, inte fördriva, utan snarare bejaka tidens gång.
ESSÄ: SÅ HAMNADE JAG PÅ KANNIBALERNAS SIDA
Långgris kallades människokött på Fiji, en av alla platser där kannibalism praktiserats. Nils Markus Karlsson berättar om en pluralistisk tradition som blivit dubbelt förvanskad i historieskrivningen.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh LarssonWed, 09 Oct 2024 - 54min - 2136 - ”Det kunde varit vi” – roadtrip i mörk historia med Glada Hudik
I filmen Det kunde varit vi får vi följa Glada Hudik-teaterns Emma Örtlund, Ida Johansson och Pär Johansson på en resa tillbaka till en tid då intellektuellt funktionsnedsatta sattes på anstalt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På vägen besöker de bland annat Vipeholm och träffar de forskare och författare som intresserat sig för hur människor med intellektuella funktionshinder behandlats i Sverige historiskt. Alla tre gästar P1 Kultur.
REPORTAGE: NU KOMMER ”HISTORIEN OM NORRLAND” – MED ROBIN OLOVSSON I ”DIMMANS LAND”
Historieläraren och Historiepoddens programledare Robin Olovsson har inspirerats av Vilhelm Mobergs ”Min svenska historia” när han nu berättar Norrlands historia i boken som fått underrubriken ”Dimmans land”. Vår reporter Helene Alm träffade författaren för ett samtal om ”Norrland”, historieskrivning och industrin som landsändans förgörare och möjliggörare.
REPORTAGE: UMESAMISKA PÅ SCEN NÄR BOKEN ”NÄR VI VAR SAMER” BLIR TEATER
Serieromanen ”När vi var samer” följer dess författare Mats Jonsson i upptäckandet av det samiska arv som tystats ner och delvis gått förlorat i hans familj. Och när den nu blir pjäs på Västerbottensteatern så spelas den både på svenska och hans släktingars språk: Umesamiska. Reporter Anton Bennebrant har besökt repetitionerna av den unika uppsättningen.
KRITIKSAMTAL: SÅ BRA ÄR SALLY ROONEYS NYA ROMAN
Sally Rooney är aktuell med sin fjärde roman, ”Intermezzo”, som ges ut samtidigt på en rad språk och beskrivs som en litterär händelse. Hur väl motsvarar den förväntningarna, och vad är det som gör Sally Rooney till en av sin generations stora författarstjärnor? Litteraturredaktör Lina Kalmteg i samtal.
ESSÄ: EVA-LOTTA HULTÉN OM DEN EGENTLIGA BEFOLKNINGSKRISEN
Det talas mycket om befolkningsminskningen. Varför föds det allt färre barn och hur ska samhället klara kriserna det medför? Eva-Lotta Hultén tycker i dagens essä från OBS att det är hög tid att byta perspektiv och betrakta ett ännu större hot: befolkningsökningen.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia FrithiofTue, 08 Oct 2024 - 54min - 2135 - Vem tar hem Nobelpriset i litteratur 2024?
Norske Jon Fosse tog hem priset 2023. Frågan är vem Svenska akademien väljer 2024. Kulturredaktionens Lina Kalmteg pratar om potentiella kandidater.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fri, 04 Oct 2024 - 04min - 2134 - Livet efter 7 oktober – möt David Grossman och Larissa Sansour
Vad har Hamas attack och Gaza-kriget inneburit för skapandet? Hör Cecilia Uddéns exklusiva intervju med den israeliske författaren David Grossman och möt även den Sverige-aktuella dansk-palestinska konstnären Larissa Sansour.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ATT SKRIVA OCH SKAPA KONST EFTER 7 OKTOBER 2023
Nu har kriget i Gaza, efter Hamas attack i Israel, snart pågått i ett år. David Grossman, som är av Israels främsta författare, har varit sparsam med intervjuer den senaste året, men Sveriges Radios mellanöstern-kommentator, Cecilia Uddén har fått ringa upp den världsberömda författaren för ett samtal om hans författarskap i skuggan av kriget. David Grossman har skrivit om konflikten mellan Israel och Palestina i många år och nu ges hans nya bok, "Det tänkande hjärtat" ut – en samling essäer som skrivits åren före 7 oktober, den sista bara några veckor före Hamas attack.
På Göteborgs konsthall öppnar i dag "Indigo är sorgens färg" av den dansk-palestinska konstnären Larissa Sansour, en utställning som består av tre filmverk. Sorg, förlust, trauma och den palestinska diasporan är centrala teman i hennes konst – vilken betydelse ha 7 oktober haft för henne skapande? Reportage av Emma Engström
PAUL HANSEN OM ATT FOTOGRAFERA KRIGET– I FIKTIONEN OCH I VERKLIGHETEN
Fotojournalisten Paul Hansen, Dagens Nyheter, har i många år skildrat krig och konflikter världen över. Han har prisats ett flertal gånger, han fick till exempel utmärkelsen World Press Photo of the Year 2013 för en bild av en begravningsprocession i Gaza. Vad innebär det att ständigt arbeta i kriget, lidandets och dödandets närhet? Att fotografera det fruktansvärda? I två filmer det här året, vårens "Civil war" och "Lee" – som hade premiär förra veckan – är det kvinnliga krigsfotografer som är i fokus. Den sistnämnda, som är en biopic, handlar om legendariska Lee Miller, som efter att ha varit fotomodell på 1920-talet, blev krigskorrespondent under andra världskriget för brittiska Vogue. Vad är det för bild av fotografen vid krigsfronten ges i de här filmerna?
ATENS UNDERGROUND-DRAG-SCEN INTAR CINEMA QUEER I STOCKHOLM
Cinema Queer i Stockholm är Sveriges största internationella hbtq-filmfestival (30 september-7 oktober). P1 Kulturs Lisa Bergström fångade upp gästerna från från Atens undergound-drag-scen: Parakatyanova och SerGay Parakatyanov, stjärnorna från invigningsfilmen ”Avant-Drag!”
WILL FERRELL OCH HARPER STEELE PÅ ROADTRIP I NETFLIX-DOKUMENTÄR
När komikern Will Ferrells goda vän Harper Steele kommer ut som transkvinna ger de sig ut på en resa för att komma närmare varandra och presentera Harpers verkliga jag för hela landet. Kulturredaktionens Gunnar Bolin har sett dokumentären ”Will & Harper” på Netflix.
Programledare Lisa Bergström
Producent Maria GötseliusFri, 04 Oct 2024 - 54min - 2133 - Mästarmötet: Världssopranen Nina Stemme och stjärnskottet Cornelia Beskow på samma scen
Nina Stemme har sjungit sig runt jorden på operascenen under de senaste decennierna Cornelia Beskow har hyllats och lyfts fram som nästa generations stjärna. Nu står de på samma scen i Kungliga Operans Jenufa och båda två är gäster i P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
JUBILEUM I OPERASVERIGE – NORRLANDSOPERAN FIRAR 50
Det jubileras i operasverige den här veckan: I Umeå firar Norrlandsoperan 50 år genom att spela den komiska ”Italienskan i Alger”, precis som man gjorde 1974 – i den nya uppsättningen med en ond bäruppköpare och en influencer i huvudrollerna. Hur har operakonsten och operans plats i kulturen förändrats på dessa 50 år?
GÖTEBORGSOPERAN VÅLLADE PROTESTER FÖR 30 ÅR SEDAN – VAD SYMBOLISERAR OPERAN IDAG?
I Göteborg firar operan 30 år i helgen. Där, i arbetarstaden, möttes operabygget av rekordstora protester i början av 90-talet – Sven Wolter och Kent Andersson gick i bräschen, över 100 000 skrev under namninsamlingen mot operabygget och 7 000 personer slöt upp på protestmöte på arenan Scandinavium. Hur har operan som symbol förändrats på 30 år?
JENNY LIND – DEN TVIVLANDE SUPERSTJÄRNAN BLIR TEATER
Den svenska operans riktiga superstjärna Jenny Lind var på sin tid stor som Beyoncé och Beatles – men inom henne fanns tvivel. Nu berättar Norrbottensteatern om Jenny Linds inre kamp i Näktergalen.
ESSÄ: NÄR MÄNNISKANS ANDRA HJÄRTA VAKNAR
Sista delen i essäserien om hjärtat landar i det metaforiska hjärtat, då Henrik Nilsson funderar över människans andra hjärta – nyfikenheten.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 03 Oct 2024 - 54min - 2132 - Jokern är tillbaka – P1 Kultur har träffat Joaquin Phoenix och Lady Gaga
Hur bra är bioaktuella Joker: Folie À Deux? Vår filmkritiker Nina Asarnoj ger sitt omdöme. Och vår reporter Björn Jansson har träffat stjärnduon Joaquin Phoenix och Lady Gaga i London.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
HUR MÅR DIN INRE BISKOP? ”FANNY & ALEXANDER” HAR BLIVIT TEATER
Ingmar Bergmans filmepos ”Fanny & Alexander” blir teater - med bland andra Christina Schollin, Oskar Thunberg och Lina Englund. Det är Hannes Meidal och Jens Ohlin som sätter upp släktdramat på Teater Galeasen i Stockholm. En duo med en lång historia av särpräglade bearbetningar av klassiker. ”För oss handlar Fanny & Alexander om att bli varse sin inre Biskop, och aldrig tillåta honom att segra” , säger de i pressmeddelandet. Men vad säger vår teaterkritiker Jenny Teleman?
DE HAR FILMAT FAMILJERNA I ”FÖDD 2010” I 14 ÅR
I söndags sändes sista avsnittet av fjärde säsongen av ”Född 2010” där tittarna fått följa åtta familjer från födseln till tonåren. I fjorton år har det varit Åse Fougner och Martina Iverus som hållit i kameran i detta ambitiösa dokumentärprojekt. Nu är de gäster i P1 Kultur.
ESSÄ: KAN DEN UTAN HJÄRTA KÄNNA KÄRLEK?
Vad händer med den som i framtiden kan få ett konstgjort hjärta? Journalisten Katarina Bjärvall frågar sig om den som i så fall förlorar sitt verkliga hjärta också förlorar förmågan att känna vissa känslor.
Programledare: Lisa Bergström
Producent Henrik ArvidssonWed, 02 Oct 2024 - 54min - 2131 - Romantikens återkomst – intar scen och museiväggar i höst
Samtidigt som epokens affischpojke Caspar David Friedrich firar 250 år gör Nationalmuseum stor utställning över Romantiken och på musikteaterscenen berättas om strömningens tänkare och idéer. Vad är det som lockar med Romantiken idag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NATIONALMUSEUM: ROMANTIKEN – ETT SÄTT ATT SE
Höstens stora utställning på Nationalmuseum i Stockholm borrar ner sig i Romantiken – verk från 1800-talet fram till idag som alla präglas av samma idéer och ideal. Vad betydde Romantiken då? Och vad finns kvar av den idag? Samtal med vår konstkritiker Måns Hirschfeldt.
REVOLUTIONERANDE TANKAR BLIR MUSIKTEATER
Och Romantiken tycks vara något som engagerar i vår tid: På fredag är det premiär för ”Tankens revolution” på Stockholms Musikteater – om Romantikens tänkare och idéernas uppkomst. Vad kan vi lära oss av dem idag – är det rent av de som kan att lösa vår tids ödesfrågor? Regissör Eva Staaf och Jonas Nerbe, konstnärlig ledare kommer till studion.
BÖRSHUSET I KÖPENHAMN ÅTERUPPSTÅR
I våras brann det 400 år gamla Börshuset i Köpenhamn, stora delar av huset totalförstördes. Mirakulöst lyckades man rädda stora delar av konstsamlingen från de senaste fyra seklen ur elden. Vår reporter Felicia Frithiof berättar den dramatiska historien om hur konsten kunde räddas och hur man nu har börjat tänka kring den nya konst som trots allt kommer att behöva köpas in – hur ska det tidiga 2000-talet representeras i framtidens Börshus?
KRIS KRISTOFFERSON – ENSAMHETENS SKALD
I helgen gick Countryartisten Kris Kristofferson bort, 88 år gammal. P1 Kulturs Lisa Wall minns en låtskrivare som bättre än någon kunde berätta om ensamhet.
ESSÄ: GOETE HITTADE PÅ DET VI KALLAR KÄRLEK
I år är det 275 år sedan Johann Wolfgang von Goethe föddes och i dagarna var det 250 år sedan ”Den unge Werthers lidanden” kom ut, i september 1774. Romanen tog världen med sturm und drang – både Werthers gulblåa kläder och hans känsloliv blev högsta mode. Men romanen lärde oss också något mer genomgripande, något som gäller än i dag. Det menar Thomas Steinfeld i dagens radioessä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 01 Oct 2024 - 54min - 2130 - Bokmässan fyller 40 – bjuder in branschens nya makthavare
Vilken form är 40-åringen i? Och blir det ytterligare fyra decennier? Lina Kalmteg om den stora skandalen 1989 och de unga influerarna som skapar läslust och påverkar bokförsäljningen med sina videor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 29 Sep 2024 - 04min - 2129 - Direkt från Bokmässan – förbjudna böcker och influerarna som når unga med boktips
Följ med våra litteraturreportrar Lina kalmteg och Mina Benaissa ut på mässgolvet i Göteborg, där vi bland annat får träffa SvD:s kulturchef Ida Ölmedal, aktuell med boken Där man bränner böcker: Berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det blir även ett grepp på ungas läsning via internationella influencers som verkligen lyckats nå ut till unga läsare. Som den brittiske Youtubern Jack Edwards. Och Ayman Chaudhary som driver världens största Booktok-konto.
Dessutom gästas vi av den färska läsambassadören Agnes Török som berättar om sitt nya jobb, och Bokradions Marie Lundström som berättar om deras specialsändning med avstamp i bokmässans Sápmi-tema.
100 ÅR AV SVENSKT TENN INTAR LILJEVALCHS
Utställningen ”Svenskt Tenn: A Philosophy of Home” på Liljevalchs i Stockholm är den största hittills i sitt slag om Svenskt Tenn, grundaren Estrid Ericsons och arkitekten och formgivaren Josef Frank. P1 Kulturs Gunnar Bolin besökte utställningen tillsammans med konstvetaren och författaren Sara Kristoffersson.
KLASSIKERN: KUNG LEAR – OM ATT VARA OCH HA EN FAR
William Shakespeares pjäs King Lear troligen skriven runt 1606 citeras ständigt. Den kan tolkas som en politisk varning , som en privat katastrof eller landa i ett tillstånd precis mittemellan. En tragedi om hur illa det kan gå när makt ska flyttas mellan generationerna, men kanske främst en pjäs om att ha och vara en far. Med tre döttrar. Eller två söner. Och ett väldigt stort ego. Jenny Teleman har valt sina tre favoritrepliker i Kung Lear, som på olika sätt pekar mot framtidens teater och dess familjer.
VECKANS 3 x KULTUR!
Kulturredaktionens Emma Engström gästar studion med en ny låt (The Cures första på 16 år), en tv-serie (true crime-dramat ”Monster: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez” på Netflix) och en bioaktuell film (Francis Ford Coppolas mastodontcomeback ”Megalopolis”).
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Henrik ArvidssonFri, 27 Sep 2024 - 55min - 2128 - Bokmässan öppnar dörrarna för 40:e gången!
P1 Kultur är såklart på plats på bokmässan i Göteborg när den går av stapeln för 40:e gången. Vår reporter Mina Benaissa och vår litteraturredaktör Lina Kalmteg rapporterar om mässans första timmar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bland andra tillsammans med Bertil Falck, en av dem som var med och grundade bokmässan 1985.
Dessutom ska det handla Sápmi och Rymden årets teman på mässan.
Vi får följa med på promenad med författaren Fredrik Prost vars bok ”Leŋges hearggi, sáhčal fatnasa” är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. En bok som han vägrat låta översättas.
Och prata med Patricia Fjellgren från samiskt författarcentrum Tjállegoahte, berätta om Sápmi syns i litteraturmiljön.
JOEL LYSSARIDES MÖTER GEORGIES PROKOPIOU PÅ ”ARCS & RIVERS”
I veckan släpps nya albumet Arcs & Rivers, som beskrivs som ett musikaliskt möte mellan pianot och bouzoukin.
Där tonsättaren och jazzpianisten Joel Lyssarides och en av världens främsta bouzoukispelare Georgios Prokopiou skapat musik som kallats för en av årets stora överraskningar med sin blandning av jazz och folkmusik. Båda gästar programmet för att berätta hur denna musikaliska resan i albumet blev till.
ESSÄ: KRISTOFFER LEANDOER OM ALDOUS HUXLEYS SYN PÅ SYNEN
Sedan urminnes tider har blindhet varit associerat med siarkonst och andra förmågor att se det som andra inte ser. Författaren Kristoffer Leandoer funderar över författarkollegan Aldous Huxleys lätt galna tankar om synen och hans likväl fascinerande förmåga att se in i framtiden.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman BakhtiariThu, 26 Sep 2024 - 54min - 2127 - Så blir HÄMNDEN kreativ bensin
Hämnden är ljuv heter det, men hur ofta går vi egentligen från tanke till handling? Kan hämndkänslorna istället bli en kreativ motor? Häng med P1 Kultur in i själens mörka vrår!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
HÄMNDENS DRIVKRAFTER I NY ROMAN
Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld är aktuell med sin nya bok ”Hämndprojektet”, en roman om ett sexuellt övergrepp och hur offret, Nico, blir besatt av att hämnas. Boken skildrar hennes historia, men blir också en genomgång av psykologiska teorier om hämnd, om verklig hämnd, om fantiserad hämnd och om hämnden som motiv i kulturen - många är de konstnärliga verk som har hämnden som grund. Jenny Jägerfeld kommer till dagens P1 Kultur-studio för ett samtal om hämnd och dess drivkrafter.
Och – ”all konst är hämnd” sa regissören och dramatikern Suzanne Osten i sitt bejublade Sommar i augusti, vad menade hon egentligen med det? Programledare Lisa Bergström ringer upp och frågar.
SERIEROMANEN ”CLUB LONELY” OM JAKTEN PÅ ERKÄNNANDE
”Club Lonely” heter serietecknaren och illustratören Pelle Forsheds nya serieroman, där han dråpligt och med en rejäl skopa svart humor, berättar om en serietecknare som gör allt för att få sin nya seriebok recenserad. Och då menar vi verkligen allt! Som att till exempel bryta sig in i en uppburen kritikers lägenhet... Pelle Forshed medverkar om självtvivel och kampen för att fortsätta skapa och nå ut med sin konst.
NY SVENSK FILM OM PANDEMIN OCH VISSELBLÅSAREN SOM FICK RÄTT
På fredag är det premiär för ”Så länge hjärtat slår” i regi av Ella Lemhagen. Inspirationen till dramafilmen är hämtad från Johanna Sjövalls P1-dokumentär ”Det illojala vårdbiträdet” som berättar om vårdbiträdet Stine Christophersen som 2020 slår larm om missförhållanden på ett äldreboende under coronapandemins första månader. P1 Kulturs Björn Jansson har träffat Bianca Kronlöf som spelar huvudrollen, vårdbiträdet Hanne, för att tala om civilkurage, mod och behovet av tala om de som arbetar med äldreomsorg.
ESSÄN: ”SVERIGES RELATION TILL KURDERNA VISAR VILKA VI BLIVIT”
Relationerna mellan kurder och nordbor sträcker sig långt bak i tiden. Kurdistan är ett stort område i delar av Turkiet, Irak, Iran, Syrien och Armenien och kontakterna mellan nordbor och kurder fanns redan på vikingatiden. Katarina Bjärvall, journalist och författare, funderar i dagens essä på hur Sveriges relation till kurderna har förändrats - och vad det säger om vårt land.
HÄMND – P1 KULTUR TIPSAR OM VERK!
Det går inte att överblicka mängden böcker, filmer, låtar och konstverk som handlar om hämnd, men här är en lista med några av alla de verk som dök upp när vi bad om tips från redaktionen!
Böcker och drama
”En dåres försvarstal” av Agust Strindberg
”Den högsta kasten” av Carina Rydberg
”Greven av Monte Cristo” av Alexander Dumas
”Tracy´s hämnd” av Sidney Sheldon
”En hondjävuls liv och lustar” av Faye Weldon
”Haggan” av Aase Berg
”Medea”av Euripides
”Orestien” av Aischylos
”Elektra” av Sofokles och ”Elektra” av Euripides
”Tosca” av Giacomo Puccini, en av alla operor med hämndtema
Några låtar!
”Still standing” med Elton John
”Go to Hell”med Dolly parton
”Troy” med Sinéad O'Connor
”Positively 4th street” med Bob Dylan
”Resten av ditt liv” med Timbuktu
”Hämden är ljuv” med Min Stora Sorg
”Bloody mother fucking asshole” med Martha Wainwright
”Fuck you” med Lilly Allen
”Fuck you” med Cee-Lo Green
och redaktionens favorit! Wanda Jackson med ”My big iron skillet”
Wed, 25 Sep 2024 - 54min - 2126 - Kent Wisti: ”Människor utan humor största hotet mot mänskligheten”
Humor är helt avgörande för människans förståelse av både sig själv och andra utan humor är världen illa ute. Det menar prästen och satirikern Kent Wisti, just nu aktuell med essäboken Hädelsens helighet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kent Wisti är gäst i dagens P1 Kultur.
LENKE ROTHMANS LIV I TYG
Tygbitar, trådar, knappar, ett gammalt kvitto, ett klädesplagg – spår av liv, allt mot en fond av konstnären Lenke Rothmans egen historia som Förintelseöverlevare, född i Ungern, deporterad till Auschwitz, kom till Sverige med Röda korset 1945. Nu visas en stor utställning med hennes verk, Liv som tyg, på Malmö Konsthall. Samtal med kritiker Mårten Arndtzén.
MUSTAFAS OLIKA VÄRLDAR PÅ NYTT ALBUM
Han har tidigare skrivit musik för artister som Justin Bieber, The Weeknd och The Jonas Brothers. Men när han gör egen musik så har han den amerikanska folken som grund. P1 Kultur har mött Mustafa inför hans nya album Dunya – arabiska för världen.
ESSÄ: PLÖTSLIGT I DIMMAN FÅR JAG SYN PÅ JOSEPH CONRAD
Det har gjorts många försök att förstå och sätta etikett på Joseph Conrads författarskap. Mattias Hagberg berättar om novellen som innehåller nyckeln till mysteriet.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson
Tue, 24 Sep 2024 - 54min - 2125 - Kan ”Den sista resan” få en Oscar?
Filmen Den sista resan av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan. Men kan den vinna en Oscar? Kulturnytts Björn Jansson pratar om filmens chanser,
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 22 Sep 2024 - 04min - 2124 - Kulturprofilens brottsoffer talar ut – vi har läst ”Utsidans klass”
Utsidans klass av Anna-Karin Selberg är en roman inifrån den uppmärksammade rättsprocessen mot den så kallade Kulturprofilen. Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg har läst boken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
REPORTAGE: I CASPAR DAVID FRIEDRICHS FOTSPÅR I DRESDEN
Ödsliga landskap, fulla av längtan. Bortvända gestalter, försjunkna i begrundan av den väldiga naturen. Tyske konstnären Caspar David Friedrichs sätt att måla har blivit synonymt med romantiken och i år är det 250 år sedan han föddes i Greifswald, som då hörde till Sverige. Men det mesta av sitt liv tillbringade han i Dresden, eller "Florens vid Elbe" som staden också kallats. Kulturredaktionens Mårten Arndtzén begav sig till Dresden med omnejd för att vandra i Caspar David Friedrichs fotspår.
KRITIKSAMTAL: ANDREA WULF TAR SIG AN ROMANTIKENS TÄNKARE I ”FANTASTISKA REBELLER”
I den tyska universitetsstaden Jena vågade en liten grupp tänkare ställa jaget i centrum vid 1700-talets slut – Goethe, Schiller, Hegel och inte minst Caroline Schlegel. Medan den franska revolutionen förändrade det politiska landskapet för alltid förändrade de tyska romantikernas revolution vårt sätt att tänka. Kulturredaktionens Mårten Arndtzén har läst ”Fantastiska rebeller” av den tyska författaren Andrea Wulf.
STORMEN KRING DOKUMENTÄREN ”RUSSIANS AT WAR” TILLTAR
Dokumentären ”Russians At War” har fått svidande kritik efter visningar på Venedig och Toronto filmfestival. Nu har den inbäddad rysk-kanadensisk journalisten Anastasia Trofimova, som följer ryska soldater vid fronten, blivit svartlistad av Ukraina. Kulturredaktionens Fredrik Wadström, som programleder radiokorrespondenterna Ryssland och bevakat regionen under flera decennier, ger oss de senaste turerna i debatten om filmen.
ESSÄ: ”DET ÄR INTE VIKTIGT ATT JAG INTE LÄNGRE EXISTERAR”
Det flesta av oss betraktar nog oss själva som en och samma person över tid. Visst har vi förändrats sedan det där skolfotot togs i mellanstadiet, men det är ändå jag som står där och ser genom tiderna på en äldre version av mig själv. Argumenten för att vi är en och samma person är dock svaga. Och enligt filosofen Derek Parfit är det inte heller det som är det viktiga. Vincent Flink Amble-Naess funderar över vad det får för konsekvenser.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Henrik ArvidssonWed, 18 Sep 2024 - 59min - 2123 - Henrik Dorsins Sverigebilder passerar i revy
I helgen var det premiär för Henrik Dorsins Svenska revyn en föreställning kretsande kring nationalromantik, folkkultur och svenska värderingar. Vad handlar Dorsins Sverige om? Och hur mår revyn 2024?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
OPERA-NYBÖRJARE TAR SIG AN HERR ARNES PENNINGAR
En författare, en kompositör – ingen av dem har tidigare skrivit opera. Imorgon är det urpremiär för deras ”Herr Arnes penningar”, baserad på Selma Lagerlöfs roman, på Folkoperan i Stockholm. P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj har träffat författaren Sara Bergmark Elfgren, tidigare mest känd för hyllade ungdomsromaner, och Peter Nordahl, kompositör känd för att stå med ena benet i det klassiska och det andra i populärmusiken för att ställa frågan: Hur skriver man egentligen en opera?
BLUEGRASS MÖTER TRADITIONELL SVENSK FOLKMUSIK PÅ VÄSENS NYA ALBUM
Den svenska folkmusikduon Väsen gör på sin kommande skiva gemensam sak med amerikanska Hawktail med rötter i Bluegrass och amerikansk old-time. Samtal med Esmeralda Moberg, folkmusiken i P2.
ESSÄ: MISSE ÄR EN MÖRDARE
Katten är vårt populäraste husdjur, men anklagas allt oftare för att vara en invasiv art. En mördarmaskin och artutrotare. Ann-Helen Meyer von Bremen frågar sig i dagens essä vad kraven på att tämja katten egentligen handlar om.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 17 Sep 2024 - 54min - 2122 - När den offentliga konsten väcker protester
Drygt 2000 personer har skrivit under en protestlista mot en fyra meter hög staty som planeras i Hudiksvall - föreställande en tjej med uggla på axeln och grenlika ben och armar. P1 Kultur söndag handlar om konst på offentlig plats som väcker känslor. Ylva Nilsson pratar med Kulturnytts reporter Anton Bennebrant.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 15 Sep 2024 - 04min - 2121 - Så bra är Sara Stridsbergs tegelsten ”Farväl till Panic Beach”
Sara Stridsberg är tillbaka med Farväl till Panic Beach en roman om familjen, och det långa släktsläp som vi alla drar efter oss. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman diskuterar boken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
MÖT DEN HEMLIGA ”DIKTEKTIVEN” LINNEA SWEDENMARK
Under åtta års tid satte juristen, talskrivaren och poeten Linnea Swedenmark upp hundratals hemliga dikter överallt i Sverige. Post it-lappar och lösblad med små handskrivna livsöden. Dikter om livsval och kärlekskriser. På Drottninggatan i Stockholm och på Centralstationen i Sundsvall.
Men ingen visste vem som skrivit dem, även om många följde Instagramkontot "Den hemliga diktektiven", där fotografier av dikterna löpande publicerades. Men nu kommer ett urval av dikterna ut i bokform med titeln "Den hemliga diktektiven" och poeten själv har kommit ut ur garderoben.
P1 Kulturs Nina Asarnoj stämde träff med Linnea Swedenmark, som hon alltså heter, på Norra Latins skolgård i Stockholm. Ett stenkast från de kvarter där den hemliga diktektiven härjade som värst i nästan ett decennium.
”RUSSIANS AT WAR” – NY DOKUMENTÄR KRITISERAS FÖR ATT VARA PROPAGANDA
Dokumentären "Russians At War" har fått svidande kritik efter världspremiären på Venedig filmfestival. En inbäddad rysk-kanadensisk journalist, Anastasia Trofimova, följer med ryska soldater vid fronten i Ukraina under 7 månader. Filmen anklagas för att vara rysk propaganda som blundar för krigsbrott mot civila. I tisdags var det demonstrationer mot premiärvisningen på Toronto filmfestival, men den ska visas på nytt till helgen. Kulturredaktionens Fredrik Wadström, som programleder radiokorrespondenterna Ryssland och bevakat regionen under flera decennier, kommenterar debatten.SÅ MÅR IRANSK FILM INFÖR ÅRSDAGEN AV MAHSA AMINIS DÖD
Idag, fredag, är det biopremiär för "En liten bit av kakan" av Behtash Sanaeeha och Maryam Moghaddam, men regissörsduon får inte lämna Iran. Vid första anblick är ”En liten bit av kakan” en romcom om romantisk kärlek i 70-årsåldern, men filmen bryter mot alla tänkbara tabun i Iran. Kulturredaktionens Saman Bakhtiari berättar hur den iranska filmen gör revolt i det stilla inför Mahsa Aminis dödsdag på måndag den 16 september.
KLASSIKERN: TV-SERIEN ”MIN FANTASTISKA VÄNNINA”
Den italienska författarpseudonymen Elena Ferrante står bakom den så kallade Neapelkvartetten, om de två vännerna och ovännerna Lila och Lenù. Ferrante har även varit med och skrivit manus till tv-serien ”Min fantastiska väninna” som bygger på romanerna. I veckan hade den fjärde och sista säsongen premiär på streamingtjänsten Max. Kulturredaktionens Mattias Berg tycker att tv-serien efter Ferrantes romaner är ett konstverk i sig.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 13 Sep 2024 - 54min - 2120 - Nina Björk synar samtiden i ”intellektuell självhjälpsbok”
På nittiotalet slog hon igenom med feministbibeln Under det rosa täcket nu är Nina Björk aktuell med Medan vi lever. Om tidigare böcker ofta handlat om strukturer som skapar ofriheter, handlar det nu om de friheter vi ändå har inom systemen om hur man lever ett så gott liv som möjligt, just här, just nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DÄRFÖR HINDRAS REGISSÖREN MARYAM MOGHADAM ATT RESA TILL SVERIGE
På fredag är det svensk biopremiär för filmen ”En liten bit av kakan”, i närvaro av regissören Maryam Moghadam – så var planen i alla fall. Nu har hon belagts med utreseförbud från Iran och kommer inte att kunna lämna landet. Orsaken: att hennes film bryter mot i princip alla Iranska regler för vad som är tillåtet att visa på film. Samtal med P1 Kulturs Saman Bakhtiari.
HOPPLÖST HOPPFULL POP MED IONNALEE
Det har gått över ett decennium sedan artisten Ionnalees (Jonna Lee) internationella genombrott med det audiovisuella projektet iamamiwhoami. Nu är hon tillbaka med ny ”hopplöst hoppfull drömpop” i form av albumet ”Close your eyes” som också kommer i en svensk version, ”Blund”. Ionnalee är gäst i programmet.
HJALMAR SÖDERBERGS HELGA GÅR IGEN
I höst har en över 100 år gammal klassiker fått nytt liv: Inte mindre än två nya romaner har skrivit vidare på Hjalmar Söderbergs ”Dr Glas” - båda två för att ta reda på vad som egentligen hände med romanfiguren Helga, efter att Söderbergs roman tagit slut. Vi har träffat författarna Bengt Ohlsson och Åsa Nilsonne.
ESSÄ: KLÅDANS POETIK – OM EKSEMETS EVIGA ÅTERKOMST
Det kommer alltid en ny vinter, eller en ny livskris, och då kan man vara säkra på att eksemet slår till igen. Maja Andreasson funderar i dagens essä över den kroniska klådans praktik och metaforik.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 12 Sep 2024 - 54min - 2119 - Fängelset – så skildras livet bakom murarna
Anstalter är på allas läppar, och i höst kommer flera verk som skildrar insidan. Vi träffar författaren Fanny Klang, manusförfattaren Sanne Övermark och dokumentärfilmaren Staffan Julén.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fanny Klang är den före detta kriminalvårdaren som skrivit romanen ”Sluten anstalt” om sina erfarenheter av Kriminalvården. Sanne Övermark har skrivit manus till den kommande SVT-dramaserien ”Från insidan”, som bygger på intervjuer med verkliga intagna och skildrar tre gängkriminella som går i terapi i fängelset. Staffan Julén har i flera år följt de livstidsdömda ”Twin” och ”Happy” på San Quentin-fängelset i USA, vars liv förändrades när de deltog i en uppsättning av Samuel Becketts ”I väntan på Godot” – resultatet blev filmen ”Waiting for life” som bland annat ska visas i Riksdagen i höst. Alla tre kommer till P1 Kultur för att prata om hur kulturen kan skildra verkligheten, och hur verkligheten bakom murarna kan påverkas av kulturen.
KRITIKSAMTAL: ”KUNG LEAR” PÅ DRAMATEN
Vår teaterkritiker Jenny Teleman har sett en av höstens mest uppmärksammade uppsättningar – ”Kung Lear” med Peter Andersson i huvudrollen på Dramaten. Den tyske regissören Falk Richter gör en samtida tolkning av Shakespeareklassikern – men hur väl fungerar det den här gången?
ESSÄ: VAD BEROR DET MINSKADE BARNAFÖDANDET PÅ?
Antalet människor på jorden ökar, men på många platser föds för få barn för att befolkningsmängden ska bevaras. Det talas om allvarliga risker för samhälle och ekonomi. Men vad beror det minskande barnafödandet i västvärlden på? Författaren och kyrkohistorikern Joel Halldorf söker i dagens OBS-essä svar i samhällets konstruktion.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia FrithiofTue, 10 Sep 2024 - 54min - 2118 - Bruno K Öijers röst rullar fram som en ishavsvåg
En av Sveriges mest kända poeter aktuell med ny diktsamling. Hör vad som är så speciellt med hans röst och vad vår kritiker tycker om Växla Ringar Med Mörkret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 08 Sep 2024 - 04min - 2117 - Goebbels på bio – vad är arvet efter monstret?
Bioaktuella Führer och förförare är ett tyskt drama där vi får följa nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels skaparen bakom bilderna på de flaggviftande folkmassorna och de antisemitiska filmerna som förbereder folket för massmorden av judarna. Kulturredaktionens Gunnar Bolin kommenterar filmen och hur den mottogs på hemmaplan i Tyskland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I rollistan syns Robert Stadlober, Franziska Weisz och Fritz Karl, men det figurerar även dokumentära intervjuer med överlevare från förintelseläger. Regisserar gör Joachim Lang.
P1 Kulturs programledare Lisa Bergström såg filmen tillsammans med Birger Lycken,seniorkonsult på pr-byrån Westander, för att diskutera arvet efter Goebbels.
GÄNGVÅLDETS KONSEKVENSER I NY SVENSK DOKUMENTÄR
I januari 2016 får Carolina - under en semester i Las Vegas - veta att hennes två söner blivit skjutna hemma i Stockholm. Hennes 13-åriga dotter har bevittnat händelsen från deras lägenhetsfönster. Nu har en Carolinas historia blivit den bioaktuella dokumentären ”femton noll tre nittonde januari två tusen sexton”. P1 Kulturs Nina Asarnoj har träffat Petra Bauer, som regisserat filmen tillsammans med Marius Dybwad Brandrud.
HÖGPRESTERANDE TJEJER I UNGDOMSPJÄSEN ”A”
Samtidskomedin ”A” på Kulturhuset Stadsteatern i Husby handlar om två duktiga flickor från Husby och deras skavande framtidsdrömmar. I rollerna syns Imenella Mohamed och Helmon Solomon. Manus är skrivet av den prisbelönta författaren Nora Khalil. Både Imenella Mohamed och Nora Khalil gästar P1 Kultur.
VAD ÄR HETAST INFÖR PRISUTDELNINGEN PÅ FILMFESTIVALEN I VENEDIG?
Hör frilansfilmjournalisten Jan Lumholdt på plats på filmfestivalen i Venedig inför lördagens prisutdelning. Vilka filmer snackas det mest om? Och hur gick det för danske Thomas Vinterberg vars tv-serie ”En familj som vår” har premiärvisats i Venedig?
KLASSIKERN: ”DOKTOR GLAS” AV HJALMAR SÖDERBERG
1905 kom den ut, Hjalmar Söderbergs roman ”Doktor Glas”, om en läkare som begår ett mord för att hjälpa en patient han är kär i, eller för att han så gärna vill begå en handling? Medverkar i Katarina Wikars reportage om ”Doktor Glas” gör författaren Bengt Ohlsson, som skrivit romanerna ”Gregorius” och ”Helga.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 06 Sep 2024 - 54min - 2116 - Bruno K Öijer – Sveriges enda levande geni?
Ja, det har poeten kallats av nära vännen Thåström en gång i tiden. Och nu är han tillbaka med en ny diktsamling, Växla Ringar Med Mörkret, 50 år efter sin debut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LYRIK
Vår kritiker Daniel Sjölin har läst ”Växla Ringar Med Mörkret” och gästar programmet för att prata om Öijers första diktsamling på 10 år. Vi kommer även diskutera den mystiska Bruno K Öijers ikon-status och den så noga förvaltade konstnärskapet.
SERIEBOK
Vi gästas också av serieskaparen Mats Jonsson som även han är aktuell med den nya boken ”Stinas Jojk”. Där han skildrar den verkliga berättelsen om sameflickan Stina Larsdotters öde. Stina slutade aldrig växa och hon levde under en tid då personer med udda utseenden kunde visas upp mot betalning. Något som gjorde att hon blev känd över hela Europa. Men hennes historia sträcker sig ända in i vår tid.
MUSIK
Artisten Jonas Lundqvist är tillbaka med ett nytt album, ”Sorgetornets spejare”, där han följer upp förra skivans självutlämnande temaskiva om att förlora sig själv och sin familj med nya låtar som kan beskrivas som dess efterspel och synliggöra sig själv under en period av förlust.
ESSÄ
”Tänkandet är rörligt, opålitligt och kommer alltid att väcka misstänksamhet” - det säger författaren och filosofen Lyra Ekström Lindbäck i torsdagens radioessä från OBS.
Genom Sokrates och författaren Hannah Arendt så tar hennes funderingar oss till en början i nazisten Adolf Eichmann.Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman BakhtiariThu, 05 Sep 2024 - 54min - 2115 - Så blev mordet på 16-åriga sonen Peter en bok – och en pjäs
Den 2 augusti 2019 blir författaren Dmitri Plax son mördad av en jämnårig skolkamrat. Faderns sorgebok Peter har nu blivit pjäsen Peter. Tid på Orionteatern i Stockholm. P1 Kultur får besök av Dmitri Plax och regissören Jacob Hirdwall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Peter. Tid” är en krisberättelse om en fader som vägrar acceptera vad som hänt, eftersom acceptans leder bort från sonen. Det finns ingen egentlig tid i berättelsen, bara minnena som fadern (spelad av Andreas Liljeholm) frammanar av sin son. Genom att försöka minnas varje samtal, försöker han hålla liv i Peter.
KSENIA PEDAN GÖR ABSTRAKT KONST AV SORGEN UTIFRÅN KRIGET I UKRAINA
Ksenia Pedan är aktuell med utställningen ”Forming the Culture of a Dormant Brain” på Bonniers konsthall. Pedan föddes i Charkiv, Ukraina, 1986. Utifrån kriget i Ukraina skapar hon abstrakt konst med måleri, skulptur och interiöra detaljer. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har träffat henne.
LORAN BATTI ÅTERVÄNDER TILL GOTTSUNDA I NY DOKUMENTÄR: ”INGEN FÖDS OND”
Möt Loran Batti som gjort den bioaktuella dokumentären ”G – 21 scener från Gottsunda”. Filmen är Lorans avsked till Gottsunda, men han slits mellan sitt nya liv och lojaliteten till barndomsvännerna som lever gängrelaterade liv. Parallellt med biopremiären repeterar Loran Batti pjäsen ”Låt mig bara gå” på Riksteatern i Hallunda.
FILMINSTITUTET SKÄR NED – HUR MÅR SVENSK FILM?
I går kom beskedet att Svenska filminstitutet varslar om en nedskärning med 20 tjänster. Orsaken är att Filminstitutet brottas med dålig ekonomi. Men hur mår svensk film egentligen? P1 Kulturs filmreporter Emma Engström kommenterar läget.
ESSÄ: ANTON BRUCKNERS STORA SÅRBARHET
I dag skulle den österrikiske tonsättaren Anton Bruckner ha fyllt 200 år. Han skrev framför allt symfonier och sakral vokalmusik, men är också känd för sin egenhet att arbeta om sina verk, ofta flera gånger. Detta har lett till en röra av olika versioner och ibland är det omöjligt att lista ut vad tonsättaren egentligen menade. Dramaturgen Tor Billgren gör ett försök i dagens essä.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonWed, 04 Sep 2024 - 54min - 2114 - Triangeldrama när Roxettes låtar blir musikal
Popgruppen Roxettes musik från 1980-90-talen blir nu den musikaliska skruden till författaren Jane Fallons relationskomedi Got You Back som nu blir musikalen Joyride på Malmö opera.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
CAROLINE RIDDERSTOLPES MUSIK LJUDER IGEN
Runt mitten av 1800-talet var Caroline Ridderstolpe en uppskattad musiker och kompositör, aktiv bland annat på det kungliga hovet i Stockholm. Men efter hennes död tystnade hennes musik helt och hon föll i glömska. Nu har pianisten Anna Paradiso och sångerskan Kristina Hammarström spelat in hennes musik och åter gett den liv. Reportage av Jens Möller.
DRÖMMEN ATT SJUNGA MED MILTON NASCIMENTO GICK I UPPFYLLELSE
Under många år drömde musikern Esperanza Spalding att någon gång få möjlighet att göra musik med den drygt 40 år äldre legendariska singer/songwritern Milton Nascimento – något som nu blivit verklighet genom albumet ”milton + esperanza”. Samtal med Jazzradions Märet Öman.
ESSÄ: FLYKTEN GAV OSS SYNKOPERADE HJÄRTSLAG
En synkop är en förskjutning av ett taktslag – ett brott mot den förväntade rytmen, ett förvånande mellanrum. Å kanske kan man förstå erfarenheten av migration, som en förkroppsligad upplevelse av en synkop. I en essä berättar filmvetaren och skribenten Sanjin Pejkovic om hur hans liv blev synkoperat efter flykten från Bosnien – och om hur mötet med en lärare och en musikgenre gav livet en ny, taktfast rytm.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 03 Sep 2024 - 54min - 2113 - Karolina Ramqvist om de avgörande besluten i ett liv
Möt författaren Karolina Ramqvist, aktuell med Den första boken en kärlekshistoria där Jamaicas brutala förflutna formar ett ungt pars öde. En roman om de avgörande ögonblicken och besluten i ett liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår reporter Björn Jansson har träffat Karolina Ramqvist och vår litteraturredaktör Lina Kalmteg sätter in boken och Ramqvist författarskap i ett sammanhang.
HÅLLER SKRÄCKTHRILLERN ”LONGLEGS” FÖR HAJPEN?
Den omtalade och på förhand upphaussade skräckthrillern ”Longlegs” får svensk biopremiär. Maika Monroe spelar en ung FBI-agent med en osedvanlig förmåga att se mönster och tecken, som kallas in i jakten på seriemördaren Longlegs, spelad av en oigenkännlig Nicolas Cage. En mördare som på något mystiskt vis får fäder att slakta sina egna familjer. Men håller filmen för hajpen? Och hur skriver den in sig i skräckfilmshistorien med tydliga blinkningar mot allt från ”Psycho” till ”Seven” och ”När lammen tystnar”? Hör kulturredaktionens Emma Engström och Dagens Nyheters filmrecensent Sebastian Lindvall om ”Longlegs”.
”SAGAN OM RINGEN: MAKTENS RINGAR” ÄR TILLBAKA I RUTAN
Den andra säsongen av tv-serien ”Sagan om ringen: Maktens ringar” har haft premiär på Prime Video. Kulturredaktionens recensent Emma Engström har sett de första avsnitten. Vi vet att det är en dyr serie, men är den bra?
PÅ PLATS PÅ FILMFESTIVALEN I VENEDIG
Stjärnorna trängs återigen på röda mattan, men vad sticket ut på årets festival? Och hur går snacket om svenskintresset – Göran Hugo Olssons dokumentär ”Israel Palestina i svensk TV 1958-1989”? Vi kopplar upp oss mot frilansjournalisten Jan Lumholdt på plats i Venedig.
KLASSIKERN: ”VI SOM ÄLSKADE VARANDRA SÅ MYCKET”
Ettore Scolas film ”Vi som älskade varandra så mycket” från 1974 fyller 50 år i år. Och i dagens Klassikern samtalar kulturredaktionens tidigare medarbetare Anneli Dufva med filmkritikern Ronny Svensson om en film som fullkomligt frossar i kärlek och svek och tidens gång.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Henrik ArvidssonFri, 30 Aug 2024 - 54min - 2112 - ”Sexig” eller ”tom” – vad säger debatten om vart poesin är på väg?
Vi tar sommarens poesidebatt som kretsat kring en grupp unga Stockholmspoeter under lupp. Vad handlar den egentligen om och vad säger debatten om vart svensk poesi är på väg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
POESIDEBATTEN – VAD SÄGER DEN EGENTLIGEN?
Under våren och sommaren har det rasat en poesidebatt på tidningarnas kultursidor om tillståndet i svensk poesi just nu. I centrum står en ny generation unga extroverta poeter som själva ser sig som förnyare som vill göra poesin levande och tillgänglig, andra tycks mena att det mest är tomma tunnor som skramlar. Vi ska försöka förstå vad det handlar om – och vad debatten säger om vart poesin är på väg? Samtal med litteraturkritiker Daniel Sjölin.
MER POESI: KRITIKSAMTAL OM LENNART SJÖGRENS ”REGNBÅGEN” OCH LINNEA AXELSSONS ”SJÁUNJA”
Lennart Sjögren debuterade 1958, och nominerades förra året till Sveriges Radios lyrikpris för ”Det röda äpplet” – skriven från ålderdomshemmet. Nu är han tillbaka med ”Regnbågen”. Linnea Axelsson slog igenom med ”Aednan”, som hon också tilldelades Augustpriset för, 2018. Hon återvänder nu med diktsamlingen ”Sjáunja”. Vår kritiker Daniel Sjölin har läst båda.
SNART HAR ALLA LEVANDE INVÅNARE I KIRUNA FLYTTAT – MEN VAD HÄNDER MED DE 5 000 DÖDA?
Sedan flera år håller man på att riva Kirunas gamla centrum, eftersom LKAB:s utökade gruvbrytning orsakar sprickor och ras. Nu står Kiruna också inför den största gravflytten någonsin i Sverige – unik i sitt slag och ett brott mot lagen om gravfrid – som kräver statens godkännande. Forskare studerar nu den här gravflytten och anhöriga ställs inför etiska dilemman om vart de ska flytta sina döda. P1 Kulturs Helene Alm begav sig till gravplatsen som snart inte finns kvar.
HÖR TOMMY KÖRBERG OM JAZZENS BETYDELSE I HANS LIV
I helgen återuppstår Jazz och blues-festivalen på Skeppsholmen i Stockholm, drygt 20 år efter att den lades ned. En av de återkommande gästerna under 1980-90-talen var en av Musiksveriges största: Tommy Körberg. I morgon står han återigen på den scenen. Vår reporter Tanja Ulriksson besökte artisten i hans hem för att prata om jazz.
ESSÄ: TIDIGARE SLAVAR VISADE VÄGEN FÖR HENRY DAVID THOREAU
Kring mitten av 1800-talet begav sig Henry David Thoreau ut i vännen Ralph Waldo Emersons skog och byggde sig en stuga. Han sökte ett enklare liv, med självförsörjning och distans till det samhälle han försökte förstå. Hans bok ”Walden” publicerades 1854 och har förblivit en klassiker. Men före Thoreau beboddes skogen av tidigare slavar som levde under helt andra förutsättningar, men som inspirerade den amerikanske tänkaren i hans utforskning – skrivpedagogen Selma Yosif Mesbah lyfter fram deras historia i dagens OBS-essä.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia FrithiofThu, 29 Aug 2024 - 54min - 2111 - Filmfesten i Venedig börjar – från Sigourney Weaver till Göran Hugo Olsson!
Vilka är höjdpunkterna på årets filmfestival i Venedig och varför belönas filmstjärnan Sigourney Weaver med ett Guldlejon? Och möt filmaren Göran Hugo Olsson, aktuell på festivalen med ny dokumentär!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I filmvärlden har anrika Venedigs filmfestival högt anseende, mycket mindre än försommarens Cannesfestival, men för den skull inte mindre betydelsefull. P1 Kulturs Emma Engström har vaskat fram filmer ur programmet att hålla ögonen på inför senare premiärer, men kommenterar även att festivalen tilldelar Sigourney Weaver årets Guldlejon för sina insatser, varför blev det just hon? Vilka är hennes främsta filmer?
GÖRAN HUGO OLSSONS NYA DOKUMENTÄR I VENEDIG
Den nya dokumentären ”Israel Palestina på svensk TV 1958-1989” av filmaren Göran Hugo Olsson får världspremiär i Venedig – en film om hur svensk nyhetsrapportering från mellanöstern sett ut genom decennierna. Den ger ett unikt perspektiv på SVT:s bevakning, men blir också ett redskap för att förstås den våldsamma konflikten i dag. Kulturredaktionens Björn Jansson har träffat en ressugen Göran Hugo Olsson, som tidigare gjort filmer som till exempel prisade ”Black power mixtape 1967-1975” och ”Om våld”.
”EN TYSK MANS HISTORIA” MED GERHARD HOBERSTORFER
Teaterhösten drar igång och i helgen har ”En tysk mans historia” premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Skådespelaren Gerhard Hoberstorfer framför en monolog som bygger på den tyska juristen och författaren Sebastian Haffners bok om nazismens framväxt i 30-talets Tyskland. En skakande och klarsynt biografi som Haffner skrev i exil Storbritannien 1939, men som gavs ut först efter hans bortgång 2000. Den blev en omedelbar succé och nu tar den plats på scenen. Gerhard Hoberstorfer gästar dagens P1 Kultur.
ESSÄ: SURDEGEN SOM SAMHÄLLSOMSTÖRTARE AV LARS HERMANSSON
Himmelriket är som en surdeg, säger Jesus i en av sina liknelser. Men i äldre delar av Bibeln finns en stark skepsis med det syrade brödet. Och det är kanske inte så konstigt. I dagens OBS funderar författaren och kritikern Lars Hermansson över den mystiska fermenteringsprocessen där liv och död möts.
...OCH TILL SIST: TIPS OM PÄRLORNA I DEN SVENSKA BIOHÖSTEN
Dags att krypa in i biomörkret! Kulturredaktionens Emma Engström tipsar om höstens utländska filmpremiärer på de svenska biograferna!
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria GötseliusWed, 28 Aug 2024 - 54min - 2110 - Scenhösten är igång – detta ska du inte missa!
Teaterhösten har just dragit igång våra kritiker har lusläst programmen och guidar dig genom teatertrender och höstens höjdpunkter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
STJÄRNREGISSÖREN ROBERT WILSON DRÖMMER OM TEATER SOM GER HOPP
Kanske var det en av årets höjdpunkter som inledde den svenska teaterhösten: den hyllade amerikanska regissören Robert Wilsons allkonstverk ”Dorian” på Dans- och teaterfestivalen i Göteborg. P1 Kulturs Jenny Teleman träffade den 82-årige ständigt turnerande teaterstjärnan för att prata med honom teaterns mening: att ge hopp i en hopplös tid.
FÖLJ MED PÅ REPETITIONERNA AV ”TVÅ SYSTRAR”
På Malmö stadsteater pågår just nu repetitionerna inför höstens repertoar för fullt. Om en dryg vecka är det premiär för den melankoliska komedin ”Två systrar”, en pjäs som borrar de bleknande minnena av tonårens drömmar om livet. P1 Kultur ett nedslag i repetitionerna där skådespelarna Sandra Sojiljkovic och Dodona Imeri försöker komma i kontakt med sina 16-åriga jag.
HÖSTENS HÖJDPUNKTER PÅ TEATERSCENEN
Vad finns på repertoaren hösten 2024? Våra teaterkritiker Kristina Lindquist och Jenny Teleman om höstens trender och höjdpunkter på landets teaterscener.
ESSÄ: ISMAIL KADARÉS LITTERÄRA BALANSGÅNG GJORDES MED LIVET SOM INSATS
Ismail Kadaré var Albaniens mest kända författare och han nämndes ofta som en kandidat till Nobelpriset i litteratur. Men i början av juli gick han bort, 88 år gammal. Ann Lingebrandt reste till Kadarés barndomsstad i Albanien för att hitta ursprunget till hans litterära magi. Och i den här essän från Obs läser hon romanerna som kan få oss att tro på fiktionens oförklarliga kraft.
Programledare: Saman Bakthiari
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 27 Aug 2024 - 54min - 2109 - Att formge en moped – bortglömd designhistoria i Jönköping
Flera av den svenska designhistoriens främsta formgivare var med och tog fram klassiska svenska mopeder. Nu lyfts en ofta bortglömd del av svensk formgivningshistoria fram på länsmuseet i Jönköping. Den är lite styvmoderligt behandlad, säger journalisten Claes Johansson som ligger bakom utställningen. Reporter: Gustav Ingerhage.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 25 Aug 2024 - 04min - 2108 - Bikers på bio – bensin, våld och nostalgi
P1 Kultur tar sig an mc-filmsgenren med avstamp i bioaktuella The Bikeriders av Jeff Nichols en film som blinkar öppet mot klassiker som Vild ungdom och Easy Rider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Berättelsen om motorcykelgänget The Vandals är löst baserad på en fotobok om The Chicago Outlaws. Har vi blivit nostalgiska för en svunnen tid där vi omfamnar och romantiserar utanförskapet och det fossila bränset? Eller handlar det egentligen om drömmen om frihet. Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström och filmvetaren Michael Tapper tar sig an ”The Bikeriders”. Dessutom grottar vi ned oss i MC-kultur med medlemmar ur Bike Babes Göteborg – en motorcykelklubb bara för kvinnor.
MOPEDEN – MOTORCYKELNS SNÄLLA LILLEBROR – PÅ MUSEUM
Flera av den svenska designhistoriens främsta formgivare var med och tog fram klassiska svenska mopeder. Nu lyfts en ofta bortglömd del av svensk formgivningshistoria fram på länsmuseet i Jönköping. ”Den är lite styvmoderligt behandlad”, säger journalisten Claes Johansson som ligger bakom utställningen. Reporter: Gustav Ingerhage.
GÅR KONSTNÄRER VILSE I FORNA SOVJET?
Dokumentären ”Sovjet Barbara – konstnären Ragnar Kjartansson i Moskva” på SVT Play är ett exempel på när västerländska konstnärer kan tyckas gå vilse i ”forna Sovjet”. I somras var det även debatt om ett scenario när Ruben Östlund deltog i en filmfestival i Georgien. Kulturredaktionens Fredrik Wadström, som programleder radiokorrespondenterna Ryssland och bevakat regionen under flera decennier, kommenterar.
KLASSIKERN: NEW YORK-TRILOGIN AV PAUL AUSTER
Tre romaner om deppiga deckare på meningslösa uppdrag i New York – är det värt att läsa? Ja, om författaren heter Paul Auster. Han gick bort i våras, 77 år gammal, men 1985 var Paul Auster en okänd frilansskribent. Så kom ”Hjärta av glas” - den första delen iNew York-trilogin - och Auster blev mannen alla kritiker skrev om. De följande två delarna i kom snabbt och befäste Austers roll som förnyaren av amerikansk prosa. Blandningen av pastisch, melankoli och språkteori var – och ÄR – helt oemotståndlig. Mikael Timm berättar mer i Klassikern.
POP UP PUPPETS – HÖGKONJUNKTUR FÖR DOCKTEATER?
Just nu pågår Pop Up Puppets-festivalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Under fyra dagar gästspelar kompanier från hela världen på Marionetteaterns internationella dockteaterfestival. Vi pratar med en belgiska teatergrupp som gjort en dockföreställning om klimatkatastrofen och festivalens initiativtagare, Marionettteaterns Helena Nilsson, kommer till studion.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonFri, 23 Aug 2024 - 54min - 2107 - Det här ska du läsa i höst!
Vad ska man läsa en regnig höstdag då man ligger under en mysig filt? Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg har noggrant undersökt höstens utgivningar och tipsar om böcker som den litteraturintresserade ej får missa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LITTERATURFESTIVALENS ÖKANDE POPULÄRITET
Nu drar Louisiana Literature igång i Danmark, en festival som lockat författare som Chimananda Ngozi Adichie, Paul Auster, Svjetlana Aleksijevitj, Haruki Murakami, Karl Ove Knausgård och Joyce Carol Oates sedan starten 2010.
Men den danska litteraturfestivalen är bara ett exempel av ett ständigt växande festivalscen. De blir allt fler och det är utanför storstäderna som de frodas mest.
I dagens program undersöker vi varför litteraturfestivalerna blivit så populära? Vad är det för behov hos läsarna som de fyller? Och vad tycker författarna själva om att åka till olika festivaler och möta publiken?
Det gör vi tillsammans med Christian Lund, konstnärlig ledare för Louisiana Literature, Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning vid Malmö Universitet och Erik Jonsson, arrangör för en av Sveriges äldsta och största festivaler, Littfest i Umeå.
HANTVERKET
OBS i P1 är inne på sista veckan av sitt sommaruppehåll. Istället hör vi ett avsnitt av serien Hantverket, där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen.
Idag handlar det om bokbindaren Hannah Morrissey som blev besatt av att ta reda på hur böcker egentligen blir till redan som barn. Nu är hon bokbindarmästare med egen ateljé och älskar att klä böcker i vackra sidentyger.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari
Thu, 22 Aug 2024 - 54min - 2106 - Här är den svenska filmhösten!
På onsdagsförmiddagen presenterades den svenska filmhösten på Filmhuset i Stockholm. Det vankas mycket glesbygd och skräck bland premiärerna, men även skildringar av Coronapandemin och Sally Bauer den 30-åriga ensamstående mamman som i slutet av 30-talet längtade efter att simma över den engelska kanalen. Hör vad våra filmreportrar Nina Asarnoj och Björn Jansson ser fram emot allra mest.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NY DOKUMENTÄR SKILDRAR ROY ANDERSSON OCH HANS BRÖDER
Fyra bröder, varav tre i livet. Dåligt med kontakt sinsemellan, särskilt sen morsan dog. En av dem - farbror Roy - berömd men alkoholiserad filmregissör. Det är utgångspunkten för Johanna Bernhardson första långa dokumentärfilm ”Bröderna Andersson” – om hennes egna farbröder. P1 Kulturs Emma Engström träffade henne i arbetarmiljön på Hisingen i Göteborg, där bröderna växte upp.
WOODY ALLEN ÄR TILLBAKA – PÅ FRANSKA
Efter alla kontroverser dyker nu en ny Woody Allen-film upp på biograferna. Det är ett triangeldrama. Som utspelar sig i Frankrike. På franska. ”Slumpen avgör” heter filmen och vår kritiker Björn Jansson har sett den. Mer Woody Allen blir det i Jazzradion i P2, söndag 25 augusti kl 17. Berit Nygren har fått en exklusiv intervju till sitt program ”Woody Allen om jazzen i sina filmer”.
ALVINA CHAMBERLAND OM FANTOMBILDEN AV TRANSPERSONEN
”Love the world or get killed trying”. Så heter den uppmärksammade romanen av svensk-amerikanska författaren Alvina Chamberland. Huvudpersonen är en transkvinna som försöker hantera den blandning av åtrå och förakt som hon möter på sina resor i Europa. Alvina Chamberland, som är uppvuxen i USA och Sverige, kan man se på olika evenemang i Göteborg, Stockholm och Malmö i slutet av augusti. Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson träffade Alvina när hon gjorde promotion för sin bok i San Francisco.
VERKET SOM VÄRKER: ”VERTIGO”
I Verket som värker är det lyssnarna som bestämmer vilket verk vi ska lyfta fram. Kenneth Strandborg i Göteborg väljer ”Vertigo”, eller ”Studie i brott” som den hette på svenska, av thrillermästaren Alfred Hitchcock. Filmen påverkade Kenneth Strandborg så mycket att han såg om den två gånger på raken med bara några dagars mellanrum. Sedan dess har ”Vertigo” aldrig släppt greppet om honom.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik ArvidssonWed, 21 Aug 2024 - 54min - 2105 - Cornelis Vreeswijk blickar tillbaka på sitt liv från de döda
Hur hade det låtit om nationalskalden Cornelis Vreeswijk hade sett tillbaka på sitt liv från de döda? I dokumentärromanen Nu när man är död skriver författaren Göran Greider en fiktiv inifrånskildring från en av vår tids största konstnärsskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Göran Greider är gäst i P1 Kultur.
VAD ÄR DET EGENTLIGEN MAN GÖR NÄR MAN SKRIVER EN BIOGRAFI?
Författaren Klas Gustafson är biografins nestor i Sverige – han har skrivit om just Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund, Marie-Louise Ekman, Per Oscarsson om många fler. Men, vad är det egentligen han gjort när han skrivit dessa böcker? Den frågan har nu resulterat i boken ”Det jag inte visste om att skriva biografi”. Klas Gustafson är gäst för att berätta vad det innebär det att försöka teckna en annan människas liv.
MWUANA INFÖR ”DEN SVÅRA ANDRA SKIVAN”
Det har gått sju år sedan artisten Mwuana släppte sitt hyllade debutalbum – en evighet i populärmusiksammanhang. Regissören Martin Sandin har följt en kvalande artist i arbetet med vad som skullekunna bli en uppföljare – eller bara en återvändsgränd.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 20 Aug 2024 - 54min - 2104 - Alien: Monstret är tillbaka – men vad vill det egentligen?
Sedan 1979 har Alien-filmernas monster lekt med våra primala rädslor när det sprängt sig ut genom bröstet på ännu en i rymdfarkostens besättning men vad i människans djup är det filmsviten lodar i egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckan var det premiär för den sjunde filmen som kretsar kring människans kamp mot den gäckande ”Xenomorf XX121” – kanske mer känd som monstret i Alien-filmerna. Men vad handlar denna kamp om egentligen? Och vad är det monstret gestaltar? Läsningarna av den tillsynes ändlösa rymdskräckisen är många – handlar den om graviditetsångest eller är det en marxistisk kritik av kapitalismen – eller är det bara ett? Samtal med filmkritikerna Emma Engström och Caroline Hainer.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 15 Aug 2024 - 27min - 2103 - Filmfrossa – från Yorgos Lanthimos till Kevin Costner!
P1 Kultur djupdyker i två bioaktuella regissörer Yorgos Lanthimos har återigen samlat Hollywoodeliten i Kinds of Kindness och Kevin Costner återvänder till prärien i westerneposet Horizon: An American Saga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LANTHIMOS! SÅ BLEV DEN GREKISKE REGISSÖREN STJÄRNORNAS FAVORIT
Han slog igenom med den grekiska filmen ”Dogtooth” 2009. Numera radar Hollywoodstjärnor som Emma Stone, Nicole Kidman och Colin Farrell upp sig för att få vara med i hans filmer.
Efter ”The Lobster”, ”The Killing of a Sacred Deer”, ”The Favorite” och ”Poor things” är Yorgos Lanthimos nu bioaktuell med ”Kinds of Kindness” - där Emma Stone återigen står framför kameran.
Men Lanthimos är mer än en kritiker- och skådespelarfavorit, han är älskad på bred front. Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström och teaterregissören och skådespelaren Rikard Lekander benar ut hemligheten bakom Lanthimos framgångar.
I HUVUDET PÅ KEVIN COSTNER
I helgen är det biopremiär för första delen av ”Horizon: An American Saga” - ett westernepos som regisserats och finansierats av Kevin Costner, som också spelar en av rollerna i detta ensembledrama om hur ”the west was won”.
Parallellt gör han succé som patriark i det samtida westerndramat ”Yellowstone” i streamingvärlden.
Men vad är det med just westerngenren som lockar Kevin Costner så? Kulturredaktionens Emma Engström vet mer.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria GötseliusThu, 27 Jun 2024 - 27min - 2102 - Konst till minne av Ing-Marie Wieselgren i Almedalen
På måndagskvällen avtäcktes det nya monumentet till minne av psykiatern Ing-Marie Wieselgren, som mördades under Almedalsveckan för två år sedan. Det fångar min mamma på många olika sätt, säger dottern Sara Maxe till Sveriges Radio.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Det finns nåt vackert i att björken är lite obekväm och sned. Både för att hon vågade vara obekväm, men hon vågade också stanna i det obekväma. Det är jobbigt att förändra till det bättre.”
Skulpturen heter ”Lyssnandet” och har skapats av konstnärerna Tomas och Anja Örn.
Ekots reporter Karin Runblom var med under invigningen.
SVENSK KULTURPOLITIK FYLLER 50 I ALMEDALEN
Det är femtio år sedan riksdagen antog den allra första kulturpropositionen, som lade grunden för svensk kulturpolitik. Vilken betydelse har den idag och pågår det ett kulturkrig? Är det dags för en ny vision för kulturpolitiken?
I dagens P1 Kultur debatterar Andreas Johansson Heinö, förläggare på marknadsliberala tankesmedjan Timbro, och Calle Nathanson, koncernchef och studieombudsman på ABF Stockholm, kulturpolitiken idag – och imorgon.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria GötseliusTue, 25 Jun 2024 - 26min - 2101 - Radiojazzgruppen – tillbaka till framtiden
Följ med oss tillbaka till när jazzen lämnade dansbanorna och samtidigt blev både friare och mer genomkomponerad. Utvecklingen av det som då var framtidens jazzmusik gick i olika riktningar. Ibland på kollisionskurs. En P2 Dokumentär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På 1960-talet ville Sveriges Radio bidra till att göra jazzen till en mer seriös konstform – det gamla Radiobandet stöptes om och blev Radiojazzgruppen som nu 2023 alltså återuppstått.
Men har Radiojazzgruppen varit död? Har den inte funnits hela tiden? Och vad är Radiojazzgruppen egentligen?
Hör röster och musik ur arkiven och nygjorda intervjuer med jazzmusikerna Georg Riedel, Nils Landgren, Amanda Sedgwick, Ebba Åsman, Örjan Fahlström och Lars-Göran Ulander – om nutid, dåtid och framtid.
En P2 dokumentär från 2023 av Eva och Staffan Schöier.
Fri, 21 Jun 2024 - 56min - 2100 - Klassiskt i hängmattan – tips på bästa sommarmusiken
P1 Kultur har redan gett tips på vilken jazzmusik du kan höra, vilka böcker du kan läsa och vilka filmer du kan kolla på under sommaren. Men vilket klassiskt album passar hängmattan i sommar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi får besök av Musikrevyn i P2s programledare Karin Birgersson som ska ge oss sommarlyssnings tips från den klassiska musikens värld.
SHAKESPEARE SOM CLOWNTEATER
I år kan man se Strindbergs Dödsdansen och Bergmans Det sjunde inseglet framföras av teaterclowner. Och på Norrbottensteaterns sommarscen spelas Shakespeares Richrad den III. Vår reporter Helene Alm har åkt dit med frågan: Varför lämpar sig lämpar sig klassiker och tragedier särskilt bra för clownteater?
INTERVJU: HON HAR SKRIVIT ”HEJ JAG HAR CP”
Vi får besök av författaren och funkivisten Jenny Larsson som förutom att ha ett pysselkonto på sociala medier med över hundra tusen följare, även skrivit den självbiografiska boken ”Hej jag har CP!”
EN SKATEPARK I EN KONSTHALL
Koo Jeong A. är inte bara Sydkoreas representant på Konstbiennalen i Venedig i år. Hen är även Sverigeaktuell med utställningen ”Event Horizon Malmö” på Malmö Konsthall.
En utställning som till största del består av en gigantisk skateskulptur som är som en liten skatepark i konsthallen. Som är öppen för allmänheten att ta, gå, stå, sitta, ligga eller åka skateboard på.
HANTVERKET: TAPETMAKARNA
OBS i P1 har sommarlov, så istället blir det ett avsnitt av Hantverket, vår serie där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen.
Idag möter vi de två tapetmakarna Sara Lundström och Mats Qwarfordt som arbetar med att rekonstruera gamla tapeter. Deras verkstad är en rödmålad, före detta fångvaktarbostad på Långholmen i Stockholm och där återskapar de mönsterskatter från både slott och koja. Nina Asarnoj har träffat dem och var med när de öppnade ett paket med gamla, sköra tapetfragment...
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman BakhtiariThu, 20 Jun 2024 - 54min - 2099 - Konst mitt i kriget – röster inifrån palestinska och israeliska museet
Mitt under brinnande krig kan kulturen kännas mjuk och futtig. Men den museala verksamheten som delvis arbetar med historieskrivning pågår för fullt. P1 Kulturs Lisa Bergström ringde upp två kulturinstitutioner för att höra hur de arbetar mitt i krisen: Dels palestinska Nationalmuseet i Bir Zeit, norr om Ramallah på Västbanken, dels Israeliska museet i Jerusalem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
MÖT GÄNGET BAKOM ”NOLLBUDGET”
Just nu diskuteras svensk filmpolitik för fullt i och med den nya filmutredningen. Bland annat har Anna Croneman, vd för Svenska filminstitutet, flaggat för att färre filmer ska få mer pengar. Men vid sidan av mittfåran finns ett annat Filmsverige. Där man skapar filmer med mobiler och anordnar egna visningar. P1 Kultur gästas av regissörerna, manusförfattarna och skådespelarna Akar Karami och Suheib Salem som gjort långfilmen ”Nollbudget”.
DIANE OLIVERS NOVELLER NÅR LÄSARNA – 58 ÅR EFTER HENNES DÖD
Författaren Diane Oliver var bara 22 år när hon dog i en motorcykelolycka 1966. Hon lämnade efter sig texter som skildrar medborgarrättsrörelsen utifrån ett högst personligt perspektiv. Och först nu publiceras hon mellan två pärmar i ”Grannar och andra noveller”. Kulturredaktionens Anna Tullberg har läst boken.
TILL MINNE AV ANDERS BODEGÅRD
Han översatte från både polska och franska, bland annat nobelpristagaren Wisława Szymborskas lyrik och romaner av Michel Houellebecq. Tidigare i år utkom ”Kontraband kontradans” – en samling av hans artiklar om översättning, litteratur och språkfrågor. Kulturredaktionens Lina Kalmteg minns en av Sveriges mest inflytelserika översättare.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria GötseliusWed, 19 Jun 2024 - 59min - 2098 - Journalistikens dolda metoder viktigare i ett slutnare samhälle
Dolda inspelningar, wallraffande och mullvadar på senaste tiden har flera journalistiska granskningar gjorda med dolda metoder fått stor uppmärksamhet, nu senast serien Den svarta svanen. Blir behovet av undercover-journalistik större i ett hårdare samhälle?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den danska dokumentärserien ”Den svarta svanen” har skakat om både politiker, näringslivstoppar och kriminella i Danmark, när den med hjälp av dold kamera kunnat visa banden mellan den svarta och den vita ekonomin. Under våren har Kalla faktas avslöjanden inifrån Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning präglat nyhetsrapporteringen. Vad motiverar journalistik med dolda metoder? Och blir behovet större i en värld som styrs mer av å ena sidan dolda makthavare med stort våldskapital och å andra sidan organisationer och myndigheter som sluter sig allt mer? Samtal med de granskande journalisterna Jenny Strindlöv, Expressen och Sanna Klinghoffer, Svt.
SKOGEN – EN ARENA FÖR KAMP MELLAN KOLLIDERANDE INTRESSEN
Vad är egentligen en skog? Ett virkesförråd? En rekreationsplats? Ett ekosystem? Just nu dyker skogen upp som tema på en rad olika utställningar och föreställningar. Vi har besökt Tekniska museet i Stockholms utställning ”Skogen”; pratat med Lena Ylipää som är en av konstnärerna på Bildmuseet i Umeås utställning ”Åtta grader/Samtida konst om skogen” och vi har ringt upp scenkonstkollektivet Oscen, aktuella med ljudvandringen ”Skogens berättelser”.
DUBBELT SVIKNA MUJAHEDIN-BARN I NY DOKUMENTÄR
Folkets Mujahedin var den iranska frihetsrörelsen som störtade Shahen men som sedan hamnade i opposition mot mullorna och allt mer kom att bli en sekt. I en ny dokumentär berättar om barnen till frihetskämparna – många hamnade i Sverige, efter att föräldrarna valt kampen före föräldraskapet, där barnen i flera fall sveks en gång till – av det svenska samhället. Vi har träffat regissör Sara Moin.
HANTVERKET: MÖT KOSTYMÖREN EMMA GAUFFIN
”Hantverket” är reportageserien där du får möta yrkesmänniskorna i kulturens kulisser. Hur lyssnar pianostämmaren? Hur spikar rammakaren? Idag möter du kostymören Emma Gauffin i hennes ateljé på Östermalm i Stockholm. Reporter: Tove Lindell.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 18 Jun 2024 - 59min - 2097 - Så blir biosommaren 2024
Kulturredaktionens Björn Jansson och Maria Askerfjord Sundeby om vad vi har att vänta oss i biomörkret i sommar, med allt från Gyllene Tider-filmen Sommatider till superhjälterullen Deadpool & Wolverine.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 16 Jun 2024 - 04min - 2096 - Från Socker-Conny till Ferrante: Vi pratar vuxenserier!
Vi uppmärksammar att killen med järnröret snart fyller 40 och att serieromanen numera rymmer allt från Neapelkvartetten i tecknad form till färgpenne-pastelliga Fallet om den tyska by där 750 intellektuellt förståndsnedsatta bor på egna villkor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NIGERIANSK-AMERIKANSKA TEJU COLE I BILD
Den amerikanska litteraturens egen IT-pojke, Teju Cole, är aktuell med sin nya roman ”Skälvning”. Han slog igenom med flanörromanen ”Öppen stad” som kom på svenska 2013. Sedan dess har han skrivit essäer och fackprosa och även etablerat sig som konstfotograf, bland annat på Instagram. Det är tolv år sedan det kom en roman.
Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson har hälsat på hemma hos Teju Cole, i kristyridyllen Cambridge, Boston där han bor på gångavstånd från jobbet som lärare i kreativt skrivande på Harvard.EN EGEN SERIE-BY FÖR INTELLEKTUELLT FUNKTIONSNEDSATTA
”Fallet” heter en prisbelönad tysk serieroman som nyligen kommit på svenska av Mikael Ross. Den utspelar sig i Neuekerode, en mycket speciell by som ligger i norra Tyskland. Där bor, arbetar och lever runt 750 människor med intellektuella funktionsnedsättningar, helt på sina egna villkor. Några bor i gruppboenden, och andra i egen lägenhet. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg träffade Mikael Ross när han besökte seriemässan i Stockholm.
KLASSIKERN OM SOCKER-CONNY
På 1980-talet föddes den svenska vuxenserie-världen. I en kreativ våg med tidningen Galago i centrum, lämnade de svenska medborgarna högarna med Tintin och Fantomen bakom sig på utedassen. Stora förebilder var det amerikanska underground-magasinet RAW med Art Spiegelman som redaktör, och tiden födde den nihilisitiske Åke Jävel, Gunnar Lundkvists depressive hund Olle Ångest och Lena Ackebos grisnästa konsumtions radhusmännsikor. Men den mest säljande och mest inflytelserike figuren blev Joakim Pirinens Socker-Conny. Jenny Teleman har gjort veckans klassiker.
”BRIDGERTON” - PUFFÄRMAR OCH PARBILDNING FÖR TIKTOK-GENERATIONEN
Netflix-serien Familjen Bridgerton är en högmodern tolkning av åtta böcker med samma namn av romanceförfattaren Julia Quinn. Nu har de sista fyra avsnitten av säsong 3 precis släppts. Det handlar om den statusmedvetna familjen Bridgerton och i en glatt låtsad historisk epok, en konstruktion man ofta ser numera i kostymdramats värld. Långt från de tidstrogna Jane Austen-filmatiseringar vi såg tidigare. Här är det ett engelskt 1800-tal där Taylor Swift ljuder och woke-attityd råder mitt bland flämtande hävande barmar, en och annan droska och färgblind rollbesättning. Romance-experten och TV-kritikern Julia Skott hjälper oss att förstå fenomenet Bridgerton.
Programledare:Jenny Teleman
Producent: Nina AsarnojFri, 14 Jun 2024 - 54min - 2095 - Sommarläsning – här är böckerna du inte får missa!
Vi närmar oss semestern som passar perfekt till läsning, oavsett vad det blir för väder eller aktivitet. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg har därför fått i uppdrag att välja några riktigt bra böcker för den lässugna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LINAS LÄSTIPS
”Pengar på fickan” av Asta Olivia Nordenhof. Översättning: Johanne Lykke Naderehvandi.
”Djävulsboken” av Asta Olivia Nordenhof. Översättning: Johanne och Khashayar Lykke Naderehvandi.
”Om uträkning av omfång”, 1-3. Översättning: Ninni Holmqvist.
”Syskonen” av Brigitte Reimann. Översättning: Jesper Festin.
”Jag tar inte farväl” av Han Kang. Översättning: Andreas Karlsson och Okkyoung Park.
”Nattens skola” av Karl Ove Knausgård. Översättning: Staffan Söderblom.
”Middlemarch” av George Eliot. Översättning: Hans-Jacob Nilsson.
SEPTOLOGIERNA
Lina Kalmteg har även hittat en trend inom litteraturen bland sina lästips. Vi verkar befinna oss i septologins era. I dagens program möter vi de två danska författarna Solvej Balle och Asta Olivia Nordenhof som båda två bestämde sig för att skriva septologier, nästan samtidigt och ovetandes om den andras planer.
KAMMARMUSIKFESTIVAL
Går det att kombinera hållbarhet och motion med en kammarmusikfestival?
Ja det gör det, om man frågar Fairplay Chamber Music!
En av grundarna, Jakob Koranyi gästar programmet för att bland annat berätta om Sveriges mest klassiska lopp, ”Running for Beethoven” som kombinerar motion med klassisk konsert.
PHILIP GLASS
För första gången någonsin spelar Philip Glass Ensemble den amerikanska tonsättarens verk Glassworks i sin helhet utanför USA. Och det gör dem i Uppsala ikväll. Men vem är egentligen Philip Glass? Hur har han influerat musiken? Och har Glassworks som komponerades 1981 fått en revival? Det är frågor du kommer få svar på av P2s Britta Svanholm Maniette.
HANTVERKET
OBS essäerna har sommarledigt och under P1 Kulturs sista veckor före sommaren sänder vi Hantverket, vår serie där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen. Det kan vara en en tapetmakare, en dockmakare eller som idag, attributmakaren Hanna Pettersson. Hon var i full färd att färdigställa ett gigantiskt bläckhorn till Dramatens uppsättning av ”Brott och straff” vintern 2022, då vår reporter Tove Lindell träffade henne.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman BakhtiariThu, 13 Jun 2024 - 54min - 2094 - Möt mönsterdrottningen Göta Trägårdh
Modetecknaren, mönsterformgivaren och läraren Göta Trägårdh är en doldis och textilgigant i ett. Hon föddes i Stockholm 1904 och har påverkat generationer av modemänniskor genom Beckmans Designhögskola som hon var med och startade 1939.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den legendariska Göta Trägårdh är aktuell med utställningen ”Göta Trägårdh - mode, mönster, möten” på Designarkivet i Nybro i Småland och hennes porträtt tecknas i en ny bok med samma namn. P1 Kultur får besök av Anna Häggblom Stålhammar och Ola Stålhammar som gjort utställningen och boken tillsammans.
Utställningen ”Göta Trägårdh - mode, mönster, möten” pågår 1 juni - 6 oktober 2024.
FORM SOM KONKURRENSMEDEL FÖR SMÅ FÖRLAG
Enligt statistiska centralbyrån finns det just nu i Sverige 3211 bokförlag. Ett antal stora, välkända förlag och faktiskt hundratals små förlag som kämpar för att gå runt. Ett sätt för små förlag att göra sig synliga i bokfloden - är att satsa på formgivningen. P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj har träffat några förlag som gjort just det, fast på väldigt olika sätt. Bokförlaget Faethon, Novellix och Flo förlag. Ett har satsat på enkelhet, ungefär som skoluniform, ett gör omslag som också är konstverk och ett förlag säljer sina böcker i små, unikt formgivna askar.
LARS FUHRE BYTTE GRAFISK FORM MOT TÅGUNIFORM
Mitt i livet insåg den grafiska formgivaren Lars Fuhre att det var svårt att försörja sig genom att skapa bokomslag. Efter många år som lärare på Beckmans Designhögskola och eget frilansarbete så tog det stopp. Han bestämde sig för att byta liv och bli tågvärd. En gammal dröm. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter: ”Nästa station”.
CHARLIE HEBDO-ADVOKATEN FÖRLORADE TIO VÄNNER
Richard Malka - är stjärnadvokaten från Paris, en av Frankrikes främsta experter på yttrandefrihet. Och han är också för alltid förknippad med satirtidskriften Charlie Hebdo, numera även känd som författare. I terrordådet mot tidningen 2015 förlorade han tio av sina vänner och elva skadades svårt. ”För alltid förlorade jag känslan av att livet var bekymmerslöst”, säger Richard Malka.
Han är aktuell här i Sverige med två böcker ”Traktat mot intoleransen” och ”Rätten att jävlas med Gud”. Det är essäer baserade på de pläderingar han höll under rättegångarna som följde på terrorattentatet mot Charlie Hebdo.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Nina AsarnojWed, 12 Jun 2024 - 54min - 2093 - Stefan Jarl söker efter själen i sin sista film
Det är viktigt att ställa de stora frågorna om livet. Det säger Stefan Jarl från sin prunkande försommarträdgård nedanför Kinnekulle. Själen för fan heter hans sista dokumentär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stefan Jarl är svensk filmhistoria med bland annat Modstrilogin om Kenta och Stoffe.
Med sitt starka sociala engagemang är han också en av de mest politiska dokumentärmakarna.
83 år gammal har han gjort sin sista film, om själen.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna TullbergSun, 09 Jun 2024 - 04min - 2092 - Slovenien – sista anhalten på Gunnar Bolins centraleuropeiska resa
När det bara är några dagar kvar till EU-valet riktar P1 Kultur sitt fokus mot Europa! I sällskap med Gunnar Bolin kör vi över bergskedjan Karawankerna och når den slovenska huvudstaden Ljubljana.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inför EU-valet har kulturredaktionens Gunnar Bolin rest i Centraleuropa på jakt efter europeiska identiteter. Den här delen av Europa har präglats av krig och imperiepolitik, där landsgränserna ritats om många gånger och där människor fått finna sig i att både byta nationalitet och språk, ibland mer än en gång. Går det att entydigt säga att man är slovak eller sloven? Och hur viktigt är EU och Europa i förhållande till den nation man lever i? Efter att ha besökt Slovakien, Ungern och Österrike, anländer Gunnar Bolin till Slovenien där han bland annat träffar sociologen Iztok Šori vid Fredsinstitutet i Ljubljana.
KLASSIKERN: FÖRVANDLINGEN AV FRANZ KAFKA
Den här veckanhar vi på P1 Kultur och OBS uppmärksammat författaren Franz Kafka lite särskilt, i måndags var det 100 år sedan han gick bort, alltså 3 juni 1924. Kafkas ”Förvandlingen” har kallats världslitteraturens bästa novell och i veckans Klassiker förklarar Duraid Al-Khamisi varför den fortfarande är så angelägen, snart 110 år efter att den gavs ut.
GEORGI GOSPODINOV SKRIVER OM ETT EUROPA SOM VILL GÅ BAKÅT I TIDEN
”Eftersom framtidens Europa inte längre är möjligt får vi välja dåtidens Europa”. Så skriver författaren Georgi Gospodinov i sin prisbelönta och dystopiska satir ”Tidstillflykt”, den första roman att översättas från bulgariska till svenska på 47 år. Den handlar om ett Europa som väljer att folkomrösta om vilket år varje land helst vill leva i. Sverige väljer 1977. ”Det är mänskligt att drömma sig tillbaka i tiden, det gör vi varje dag”, säger Gospodinov. ”Det farliga är när till exempel politiker använder sig av våra nostalgiska känslor för det förflutna, buntar ihop dem och säljer in dem som ett kollektivt projekt”. P1 Kulturs Anna Tullberg har träffat Georgi Gospodinov.
Programledare Måns Hirschfeldt
Producent Maria GötseliusFri, 07 Jun 2024 - 54min - 2091 - Lev Rubinstein – Fredrik Wadström om kartotekskortens mästare
Lev Rubinstein, en av Rysslands mest hyllade och omtyckta författare, omkom i en trafikolycka i Moskva tidigare i år. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har letat fram sina intervjuer med Lev Rubinstein från olika tidpunkter och platser, över mer än 20 års tid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kultur minns en originell och inflytelserik röst i den europeiska samtidslitteraturen. Lev Rubinstein var en del av de så kallade Moskvakonceptualisterna och ett av hans viktigaste särdrag var hans enradiga dikter som han skrev på kartotekskort. Under uppläsningar bläddrade han sig fram och läste kort för kort. Med tiden fick Rubinsteins projekt ett samlingsnamn: Det stora kartoteket. När han gavs ut första gången i bokform på svenska 2001 hade samlingen titeln ”Tiden går - ur Det stora kartoteketet”.
I programmet hör vi Lev Rubinstein i Fredrik Wadströms intervjuer som sträcker sig från 2001 fram till den sista intervjun gjord i maj 2022. Medverkar gör även översättaren Lars Kleberg, som kände författaren och översatte hans dikter till svenska, samt Daria Serenko, aktivist, feminist och en starkt lysande stjärna i en ny ung generation ryska författare.
Förutom av Lars Kleberg har Lev Rubinsteins texter översatts till svenska av Johan Öberg, Kajsa Öberg Lindsten och Dmitri Plax.
Ett reportage av Fredrik Wadström
Producent: Andreas MagnellThu, 06 Jun 2024 - 49min - 2090 - Lever vi verkligen som vi vill? Stefan Jarl söker själen i sin sista film
Det är viktigt att ställa de stora frågorna om livet. Det säger Stefan Jarl från sin prunkande försommarträdgård nedanför Kinnekulle. Själen för fan heter hans sista dokumentär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stefan Jarl är svensk filmhistoria med bland annat Modstrilogin om Kenta och Stoffe. Med sitt starka sociala engagemang är han också en av de mest politiska dokumentärmakarna. 83 år gammal har han gjort sin sista film, om själen. Är han nöjd med den?
HELA KOSTCIRKELN AV HÅRDROCK PÅ SWEDEN ROCK
Idag drar Skandinaviens största hårdrocksfestival igång i Norje utanför Sölvesborg. Sweden Rock står sig starkt i en tid där många musikfestivaler kämpar för sin överlevnad. Hur högt är det nostalgiska värdet på årets upplaga och hur viktigt är just det för fansens intresse? Vilket band är egentligen hårdast i år? Vi frågar journalisterna och rockexperterna Magnus Broni och Susan Myrdal. P4 Blekinges Helena Gustafsson är på festivalen och pratar med fans som redan parkerat husbilen.
JAKTEN PÅ EUROPAS IDENTITET GÅR TILL ÖSTERRIKE
Inför EU-valet besöker kulturredaktionens Gunnar Bolin länder där nation och gränser har växlat under århundradena. I den tredje delen av hans reportageserie om Europas identitet följer vi med till Österrike.
ESSÄ: NÄR FRANZ KAFKA FÖRVÄXLAS MED JOSEF K
Minns ni de där T-shirtarna med texten "Kafka hade det inte heller så roligt"? De kan framstå som lite märkliga idag särskilt för den som vet lite om författaren, som sägs ha skrattat livligt både när han skrev och läste sina berättelser högt. Men oavsett vilket så är den här förväxlingen mellan Kafka och hans litterära figurer som Josef K vanlig. Det finns dock viktiga skillnader. Mikael van Reis berättar mer om en av dem, i sin OBS-essä om författaren som nu varit död i 100 år.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna TullbergWed, 05 Jun 2024 - 54min - 2089 - Amanda Bergman hyllar sin pappa med nya skivan
Amanda Bergman är mest känd som sångare i bandet Amason men hon har gett ut solo musik tidigare, både under pseudonymer och under eget namn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Senast hon släppte ett helt solo-album var för 8 år sedan, då med den hyllade skivan ”Docks”. Men nu i veckan släpps uppföljaren ”Your Hand Forever Checking On My Fever” – ett hommage till hennes pappa som gick bort 2022.
SOMMARJAZZ – MÄRET ÖMAN TIPSAR!
Sommaren är en perfekt tid för oss att ta oss an gamla klassiker som har legat på att se, läsa och lyssna på listan. Jazzradions Märet Öman gästar dagens program för att tipsa om några gamla jazzklassiker som är som gjorda för sommarlyssning.
KOMMUNISMENS TERROR PÅ KONSTBIENNALEN I VENEDIG
Ett av de mer spännande momenten under Venedigbiennalen är att gå runt på stan och hitta de paviljonger som hyrt in sig i olika palats och kulturinstitutioner. Det är ofta där - man möts av överraskningar.
Så var det för vår reporter Cecilia Blomberg när hon av en slump gick förbi Bulgariens paviljong och blev kvar där en lång stund och även träffade två av konstnärerna.
Följ med in till The Neighbours - Grannarna - Bulgariens utställning på årets Konstbiennal i Venedig.
100 ÅR SEDAN KAFKAS DÖD
Den 3 juni var det 100 år sedan den tjeckiske författaren Franz Kafka dog. Detta uppmärksammas bland annat genom att OBS essäerna har Kafka som tema.
Men vem hade han varit om han hade levt idag? Och hur är det att leva ett helt liv med Kafka?
Vi gästas av kulturskribenten och författaren Cecilia Hansson som beskriver sig själv som besatt av Kafka. Dessutom kommer hon ut med en ny bok i augusti, ”Kafkalungan” där hon gett sig ut på en resa i Europa på jakt på Franz Kafka.
ESSÄ: KAFKA VAR EN MYCKET JUDISK ATEIST
”Vad har jag gemensamt med judarna? Jag har ju knappt något gemensamt med mig själv och borde bara ställa mig alldeles tyst i ett hörn, nöjd med att kunna andas.”
Så skrev Franz Kafka i sin dagbok, 30 år gammal. Men sedan Kafkas verk började läsas med hans judiska arv i åtanke öppnade sig nya skikt i litteraturen. Filosofen Ulrika Björk berättar mer i dagens essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman BakhtiariTue, 04 Jun 2024 - 54min - 2088 - Sorg efter förlorad syster i Sigge Eklunds ”En del av dig”
Författaren och poddprofilen Sigge Eklund regisdebuterar med dramat En del av dig på Netflix, med Edvin Ryding, Felicia Maxine och artisten Zara Larsson i huvudrollerna. Kulturredaktionens Jenny Teleman har sett den.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 02 Jun 2024 - 04min - 2087 - Drömmen om Europa: Bortglömda tyskar och europuddingen som försvann
Inför EU-valet får vi höra hur kulturfrågorna uppmärksammas i några utvalda europeiska länder och när Gunnar Bolin besöker en tysk kulturklubb i Ungern. Och frågar oss vart europuddingen tog vägen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gunnar Bolins jakt efter den europeiska identiteten går i dag till Sopron, eller Ödenburg som staden heter på tyska. Här har det bott övervägande tyskspråkiga sedan århundraden, men efter andra världskriget var det slut med det. Då fördrevs nästan alla tyskspråkiga i öst så också från Sopron, de deporterades till läger i Baden Würtemberg i Tyskland.
Sopron är också den plats där murens fall rent konkret började. Det var här som den Pan Europeiska picnicen hölls den 19 augusti 1989 då gränsen var öppen i tre timmar och sex hundra östtyskar flydda till väst.
KORRESPONDENTERNA RAPPORTERAR OM KULTURFRÅGOR INFÖR EU-VALET I POLEN, DANMARK OCH TYSKLAND
Med oss direkt har vi Sveriges Radios korrespondenter Samuel Larsson och Carina Holmberg, som berättar om hur kulturfrågor just nu diskuteras i några av deras respektive länder.
EUROPUDDINGENS UPPGÅNG OCH FALL
Uttrycket ”Europudding” myntades på mitten av 1980-talet: som en bild av misslyckade samarbeten på filmområdet mellan olika europeiska länder. Nu var det länge sedan begreppet användes - så vad hände med det? Och med de europeiska samarbetena på filmområdet? P1 Kulturs Emma Engström betraktar ett uttryck och dess förgreningar.
PAUL AUSTERS SISTA ROMAN – OCH KÄNSLORNA DEN VÄCKER
För en kort tid sedan avled den hyllade amerikanske författaren Paul Auster. Nu kommer också hans sista roman, ”Baumgartner”, på svenska i översättning av Anna-Stina Johnson. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg har läst den och funderat över dess efterklang.
KLASSIKERN: ROMANEN ”GIFT” AV TOVE DITLEVSEN
Det handlar om den mest lästa och älskade av den danska författaren Tove Ditlevsens romaner, Gift från 1971. Den här våren är hon läst som aldrig förr, nära 50 år efter sin död. Katarina Wikars guidar genom ett författarskap som bara växer med tiden.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg.Fri, 31 May 2024 - 54min - 2086 - Kiruna kyrka gör sig redo för flytt
På söndag hålls den allra sista gudstjänsten i den ikoniska träkyrkan i Kiruna sen ska den flyttas till säker mark, i den nya delen av staden. Hur ska det egentligen gå till att flytta en 40 meter bred kyrka i ett stycke och vad är det stora kulturvärdet som motiverar flytten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kultur är idag på plats i Kiruna tillsammans med Stefan Holmblad, projektledare för kyrkflytten och Maria Strålberg, kulturmiljökonsult.
LJUD AV KRIG NÄR UKRAINA DELTAR I VENEDIGBIENNALEN
En skulptur i form av en orgel, men där spetsen av orgelpiporna består av ytterskalet av ryska missiler. En film där ukrainare i exil härmar ljudet av kriget – artilleribeskjutning, flyglarm och missiler. I Ukrainas bidrag på Venedigbiennalen handlar om krigets ljud.
THE SYMPATHIZER: PULITZERPRISAD SPIONROMAN BLIR TV-SERIE
I veckan visades det sista avsnittet av The Sympathizer – en serie baserad på den Pulitzerprisade romanen av amerikansk-vietnamesiska författaren Viet Thanh Nguyen.
ESSÄ: DEN QUEERA LITTERATURENS SMUTSROSA MISSLYCKANDEN
Dubbelliv, avslöjande, konfrontation och försoning. Att ”komma ut” bär på en oemotståndligt kraftfull dramaturgi. Kristofer Folkhammar ser hur brottet med normen blir mindre heroisk i ny litteratur.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 30 May 2024 - 54min - 2085 - Inför EU-valet: På jakt efter Europas identitet – och kultur
Med elva dagar kvar undrar P1 Kultur hur det står till med kulturfrågorna i EU-valet. Och vad betyder det egentligen att vara europé i dag? Gunnar Bolin har givit sig ut på kontinenten och sökt svar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag sänder vi det första av Gunnar Bolins reportage om den europeiska identiteten - från Slovakien. Dessutom hör vi honom berätta vad som hänt efter attentatet mot landets premiärminister nyligen.
Framöver kommer Gunnar Bolin även att rapportera från Ungern, Österrike och Slovenien.HUR ÄR DET DÅ MED KULTURFRÅGORNA INFÖR VALET?
Kulturredaktionens Jens Möller, tidigare Sveriges Radios korrespondent i Bryssel, ger oss en överblick. Det talas ibland om ”kulturkrig” - men hur märks det i så fall inuti Europaparlamentet?
HAN GJORDE STARKA DOKUMENTÄRER FRÅN GAZA LÅNGT FÖRE DAGENS SKEENDE
Dokumentärfilmaren PeÅ Holmquist har följt en familj i Gaza sedan 80 talet. Nu när det är krig i området har hans gamla filmer därifrån, decennier innan terrororganisationen Hamas tog makten, börjat visas på nytt, på nischade filmfestivaler både internationellt och i Sverige.
Den första film han gjorde därifrån var ”Gaza Ghetto” 1985 . Där möter vi familjen Hamdany för första gången i flyktinglägret Jabalia. 2008 kom ”Unge Freud i Gaza” och ett år senare ”Mitt Gaza”. I varje film återser vi familjen.
PeÅ Holmquist har varit professor i film vid Dramatiska Institutet och är prisad internationellt för sitt arbete. Idag är han 77 år – och det är länge sedan han var i Gaza. P1 Kulturs Lisa Bergström har träffat honom nu.
ESSÄ: DROTTNING KRISTINA VISAR ATT MISSLYCKANDET ÄR ETT SÄTT ATT LEVA
”Man är alltid nybörjare i konsten att leva”. Så lyder nummer 758 av Drottning Kristinas maximer. Kristina är en av våra mest fascinerande regenter och ett ämne i vår OBS serie om att misslyckas. För bilden av Kristina blir inte komplett om man inte ser till hennes många motgångar. Det menar författaren Linda Skugge.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg.Wed, 29 May 2024 - 54min - 2084 - Vad händer med oss när våra mammor dör?
Författarna Hanna Rajs och Klara Wiksten är båda aktuella med böcker om att förlora sin mor. De kommer till P1 Kultur för att prata om hur man kan tänka och skriva om sorgen efter en mamma.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
REPORTAGE: VAD VET VI EGENTLIGEN OM HÄLLRISTNINGAR?
Ett kulturarvsmåste för många under sommarens bilturer är att stanna för att titta på hällristningarna som omger oss. De senaste 20 åren har forskningen och tolkningen av dessa kanske äldsta kvarvarande spår av konstnärliga samtal tagit stora kliv. Men länge var bilderna något att projicera alla möjliga idéer och fantasier kring. Nu kommer boken ”Hällristningarnas värld” av arkeologiprofessorn Johan Ling – med en ambition om att ge en samlad bild av vad vi vet – och trott oss veta – om de gåtfulla bilderna på klipporna. Reporter Jenny Teleman stämde träff med honom ute bland tecknen.
KRITIKSAMTAL: ”DEATH AND THE MAIDEN” PÅ MALMÖ OPERA
Den chilenske dramatikern Ariel Dorfman skrev den ursprungligen som teaterpjäs, och Roman Polanski gjorde 1994 en uppmärksammad film av den. 2008 hade Jonas Forsells opera med libretto av Dorfman själv urpremiär. Och nu spelas ”Death and the Maiden” i en helt ny uppsättning på samma scen. Hur står den sig? Vår kritiker Kristina Lindquist har sett operan om hämnd och försoning i efterdyningarna av en militärdiktatur som kanske är Chiles.
ESSÄ: ATT MISSLYCKAS MED THOMAS BERNHARD ÄR EN GLÄDJE
Att misslyckas är temat för veckans OBS-essäer, och i den här delen handlar det om en författare som ofta gestaltade just misslyckanden: österrikaren Thomas Bernhard. Men hans polemiska och pessimistiska prosa bär på en underbar musikalitet som man är dömd att misslyckas med att överföra till svenska, menar översättaren Jan Erik Bornlid.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia FrithiofTue, 28 May 2024 - 54min - 2083 - Han gifter samman rasism med klimatförändringar
Det är alltid bäst att börja i källaren om man ska prata om Storbritanniens människor och historia. Det säger Sir John Akomfrah om sin utställning på årets Venedigbiennal till P1 Kulturs Cecilia Blomberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lyssna på ett längre reportage via länken nedan.
Sun, 26 May 2024 - 04min - 2082 - Blodig feminism intar röda mattan i Cannes
Filmfestivalen går in på upploppet! P1 Kultur pratar Guldpalmsfavoriter, överraskningar, Cate Blanchetts Palestinaklänning och hur MeToo gjort avtryck efter en vår av högljudda protester i Frankrike!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kulturredaktionens filmexperter Björn Jansson och Emma Engström analyserar årets Cannes-festival, som avslutas med prisutdelning på lördag kväll. Nu är det dags för analys och summering! Vad har stuckit ut på årets festival? Går det att skönja några trender? Vilka filmer var de främsta feministiska utropstecknen och hur märktes kriget mellan Israel och Hamas? Och vem tar hem Guldpalmen?
INTERVJU: NOÉMIE MERLANT KVÄVDES AV PATRIARKATET – OCH RYMDE
Den franska skådespelaren och regissören Noémie Merlant är aktuell på filmfestivalen i Cannes med sin film ”Les Femmes au balcon” om en grupp kvinnor som tar hämnd på våldsamma män. ”En kvinnas kropp är ett problem för många”, säger hon till P1 Kulturs reporter Emma Engström.
OPPOSITIONELL BELARUSISK LITTERATUR
I veckan har en stor konferens om situationen i Belarus hållits i Stockholm med många belarusiska oppositionella politiker, författare och musiker deltog. Tisdagen kulturkväll rymde musik, samtal och uppläsningar. Kulturredaktionens Fredrik Wadström var där och träffade bland andra poeten Valzhyna Mort.
NOVELLMÄSTAREN CLAIRE KEEGAN AKTUELL PÅ SVENSKA
Den irländska författaren Claire Keegan är en riktig superstjärna, men utgivningstakten är långsam och därför är det en litterär händelse varje gång hon ger ut något nytt! Nu har ”I senaste laget” precis kommit och det är faktiskt bara är en enda novell på 42 sidor, Nina Asarnoj har läst.
KLASSIKERN OM APOCALYPSE NOW AV FRANCIS FORD COPPOLA
1979 fick Francis Ford Coppola Guldpalmen för ”Apocalypse Now”, det var fyra år efter Vietnamkrigets slut. Och materialet från den mytiska inspelningen tycks ha blivit också regissören Francis Ford Coppolas egen apokalyps. Eller i alla fall ett projekt som han aldrig kunnat lämna bakom sig. Kulturredaktionens Mattias Berg funderar över filmens nästan oemotståndliga sug.
Programledare Jenny Teleman
Producenter Maria Götselius och Henrik ArvidssonFri, 24 May 2024 - 54min - 2081 - Judiska hjältinnor – utan stereotyper
Amy Winehouse, Susan Sontag och Elfriede Jelinek i boken Judiska hjältinnor porträtteras ett hundratal barriärbrytande kvinnor från vitt skilda tider och platser alla med en gemensam nämnare: sin judiska identitet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad betyder den judiska identiteten idag? Författarna Joanna Rubin Dranger och Anneli Rådestad är gäster i programmet som tillsammans med Karin Brügger skrivit boken Judiska hjältinnor.
SKRAMLIGT OCH SKÖRT MED LINN KOCH EMMERY
Skramligt – och samtidigt skört. Så kan man beskriva Linn Koch Emmery, aktuell med sitt andra album, ”Borderline iconic”, där hon lodar i sin uppväxt präglad av ångest och antidepressiva läkemedel.NOBELPRISTIPPADE YAN LIANKE OM KVINNORNA I SIN SLÄKT
Vi har träffat den ständigt nobelpristippade kinesiska författaren Yan Lianke – just nu aktuell på svenska med den feministiska romanen ”Kvinnorna”. I hans tidigare ”Tre bröder” skrev han om männen i sin släkt – nu handlar det om kvinnorna som arbetat och offrat sig för familjens framtid.
ESSÄ: MEDIERNA KAPADE METOO
Metoo-rörelsen gick som en orkan genom stora delar av världen och tycktes få den sociala strukturen att knaka i sina fogar. Men efter att stormen dragit förbi var det ibland svårt att se vad som egentligen hade hänt. Var historieskrivningen i mediernas självrannsakan korrekt? Kulturjournalisten Malin Krutmeijer ser hur bilden äntligen börjar klarna.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 23 May 2024 - 59min - 2080 - Årets stora Cannes-snackis – Trump-filmen väcker blandade känslor
Förhandssnackisen i Cannes, The Apprentice av Ali Abbasi, har visats och även om reaktionerna var blandade, är intresset stort detta amerikanska valår. Filmen handlar trots allt om Trump. P1 Kultur är på plats och rapporterar!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ali Abbasi, den dansk-iranska filmregissören – som också har rötter i Sverige – ligger bakom filmer som till exempel ”Gräns” och ”Holy spider”. Hans nya film, ”The Apprentice” om den unga Donald Trump har väckt mycket uppmärksamhet redan före premiären och i måndags var det så dags för den första visningen på Cannes filmfestival.
Talespersonen för Trumps återvalskampanj har redan flaggat för att Ali Abbasi kommer att stämmas för ”lögner” och trots att omdömena om filmen varierat, är intresset stort.
P1 Kulturs Björn Jansson är på plats och berättar mer om både filmen och reaktionerna, men har också träffat Svenska Filminstitutets nya VD, Anna Croneman, som varit i Cannes många gånger men som är där för allra första gången i sin nya roll. Hur är det?
Dessutom har filmregissör Ruben Östlund lanserat sitt nya projekt, vad är det filmstjärnan Kirsten Dunst ska göra där?
BRITTISKA KONSTSTJÄRNAN JOHN AKOMFRAH PÅ VENEDIGBIENNALEN
John Akomfrah - eller Sir John Akomfrah som han kan titulera sig numera - är ett av samtidskonstens stora namn. Hanas karriär tog fart på 80-talet tog Akomfrahs konstnärliga karriär fart då han var med och skapade Black audio film collective. Den första film han fick stor uppmärksamhet för var ”Handsworth song” 1985 som handlade om efterspelet till upploppen i Birmingham och London några år tidigare. Redan då hade John Akomfrah hittat sitt sätt att arbeta med en blandning av eget filmat material och material ur arkiven. Nu har han i decennier varit med på de stora biennalerna och ställt ut på prestigefyllda museer. I år är han vald till British Councils konstnär i Brittiska Paviljongen på Venedigbiennalen och utställningen som har den poetiska titeln ”Listening All Night to The Rain”, rör sig mellan teman som berör minne, migration, rasism och klimatförändringar. Cecilia Blomberg har träffat John Akomfrah på plats i Venedig.
VAD BETYDER ETT BOOKERPRIS?
I går kväll tillkännagavs årets pristagare av International Booker prize och det blev den tyska författaren Jenny Erpenbeck som tog hem det denna gång med sin roman ”Kairos”. Ia Genbergs succéroman ”Detaljerna” som vann Augustpriset 2022, var en av de sex nominerad romaner och det var första gången en svensk roman var med i finalfältet. Men vad betyder det för en författare att var nominerad till ett av världens främsta litteraturpriser? Lina Kalmteg kommenterar.
ESSÄ: GEORG ELIOT, SPINOZA OCH ALLTINGS SAMHÖRIGHET
Hon föddes som Mary Ann Evans men hade under sin livstid 1819-1880 många namn. Mest känd blev hon under pseudonymen George Eliot, vilket också var det officiella namn hon föredrog. I dagarna kommer hennes ”Middlemarch”, som utsetts till den främsta brittiska romanen genom tiderna, i en efterlängtad ny svensk översättning. En god anledning att återutsända Sara Håkanssons essä om Eliots litteratur och djupa filosofiska intressen.
Programledare Cecilia Blomberg
Producent Maria Götselius och Henrik ArvidssonWed, 22 May 2024 - 54min - 2079 - Skådespelare vittnar om övergrepp vid provspelningar
I en granskning i Kulturnytt vittnar 15 skådespelare om en regissör som pressat skådespelare till sexscener under audition. Hur kan unga aspirerande skådespelare förbereda sig inför den utsatta situation provfilmning innebär?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal med rollbesättaren Fredrik Lehman; Fredrik Haller, prefekt Teaterhögskolan i Malmö samt Lovisa Sirén, regissör till bland annat filmen Audition.
POLARPRISET: EXKLUSIVA INTERVJUER MED NILE RODGERS OCH ESA-PEKKA SALONEN
Ikväll tar discolegendaren Nile Rodgers och mästerdirigenten Esa-Pekka Salonen emot Polarpriset i Stockholm. I P1 Kultur hör dem resonera själva om vad som gjort dem så bra på att göra det de gör.
ESSÄ: LIVET ÄR EN SVINDLANDE EFTERHANDSKONSTRUKTION
Fysikens teorier och experiment visar att verkligheten strider mot sunt förnuft. Där dåtiden på vissa sätt verkar bestämmas av nuet. Men om man tittar närmare så är det inte bara inom fysiken denna motsägelsefulla rörelse verkar ske. Marit Furn undersöker fenomenet.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 21 May 2024 - 54min - 2078 - Så blev Tove Ditlevsen en världssuccé – 50 år efter sin död
Författaren Tove Ditlevsen har kallats autofiktionens danska drottning. Nu har hon fått ett internationellt genombrott nästan 50 år efter sin död med den självbiografiska Köpenhamnstrilogin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När den danska författaren Tove Ditlevsen tog sitt liv i mitten av 70-talet hade hon en lång rad diktsamlingar och romaner bakom sig – men sågs mest som en inhemsk angelägenhet. 50 år efter sin död är hon nu mer läst än någonsin över världen.
Nu är Ditlevsen högaktuell med två böcker på svenska: dels den nya biografin ”Ditlevsen” av Jens Andersen och dels romanen ”Ansiktena” (1968) i svensk översättning. Den utspelar sig på en psykiatrisk klinik och skildrar en psykos från insidan.
P1 Kulturs reporter Lina Kalmteg ringde upp förläggaren Simon Pasternak som berättar hur Tove till slut tog sig ut i världen och hamnade på internationella topplistor.
Sun, 19 May 2024 - 04min - 2077 - Gotisk änglamakerska förför publiken i Cannes
Flickan med nålen är ett gotiskt skräckdrama som tävlar om Guldpalmen i Cannes. Vi träffar filmens svenske regissör Magnus von Horn. Och är Francis Ford Coppolas nya Megalopolis ett mästerverk eller ett magplask?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström och Björn Jansson rapporterar direkt från filmfestivalen i Cannes och intervjuar bland andra Magnus von Horn som regisserat ”Flickan med nålen”. Det gotiska kostymdramat hade världspremiär i huvudtävlan i veckan. Filmen utspelar sig i Köpenhamn efter första världskriget och handlar om Karoline, en fattig ung fabriksarbetare, som kommer i kontakt med en hemlig byrå som adopterar bort fattiga kvinnors oönskade barn. Huvudrollerna görs av Vic Carmen Sonne och Trine Dyrholm.
En annan film som visats i Cannes är regissörernas egen gudfader Francis Ford Coppolas nya ”Megalopolis”.Och vad kan publiken förvänta sig av nya Mad Max-filmen ”Furiosa”?
BILLIE EILISH ELLER TAYLOR SWIFT. VEM SKAKAR VÄRLDEN MEST IDAG?
Idag släpper Billie Eilish sitt tredje fullängdsalbum ”Hit me hard and soft” och Taylor Swift angör Stockholm för tre slutsålda arenakonserter. Fansen är enormt många och förväntningarna mycket höga. Frågan är vilken av dessa två musikhändelser som egentligen är STÖRST? Musikjournalisten Tina Mehrafzoon på P3 har svaret på det och hon rapporterar dessutom direkt från fansens läger utanför Friends arena i väntan på Taylor Swift.
KLASSIKERN: ”FAST CAR” MED TRACY CHAPMAN
Mitt i det pudelrockande och materialistiska 1980-talet slog den amerikanska singer-songwritern Tracy Chapman ned som en folkrocksbomb. Med singeln ”Fast Car” fick hon en hit på världens alla topplistor. Kulturredaktionens Lisa Wall hör en åttiotalshit formulera den fråga vi fortfarande kämpar med 35 år senare: vad krävs för att få höra till?
CUMBERBATCH FÖLL FÖR MAX PORTERS SORGEROMAN
Brittiska Max Porter var en framstående förlagsredaktör som med romanen ”Sorgen bär fjäderdräkt” plötsligt blev en rosad författare. Nu ska debutboken dessutom bli film med ingen mindre än skådespelaren Benedict Cumberbatch i huvudrollen. P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal har intervjuat Max Porter.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna TullbergFri, 17 May 2024 - 54min - 2076 - Nakba – palestinska berättelser från Katastrofen
När staten Israel bildades 1948 hamnade omkring 750 000 palestinier på flykt. Händelsen har kommit att kallas al-Nakba Katastrofen. Nu har författaren Bernt Hermele samlat berättelser i en utställning på Medelhavsmuseet i Stockholm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
GAZA: GÅR DET ATT SKAPA KONST UNDER BRINNANDE KRIG?
Samtidigt pågår just nu ett krig i det palestinska Gaza där de som har möjlighet försöker lämna landet. Konstnären Mohamed Abusal är en av de som precis lyckats fly till Egypten. För P1 Kultur berättar han om allt som förstörts i kriget - hans hem, hans studio, hans galleri, hela hans arkiv - och om huruvida det överhuvudtaget går att skapa konst under brinnande krig.
TOVE DITLEVSEN: AUTOBIOGRAFINS DANSKA DROTTNING DUBBELT AKTUELL PÅ SVENSKA
Den danska författaren Tove Ditlevsen blev med sitt sätt att fiktionalisera sig själv en föregångare inom det vi idag kallar autofiktion. Nu kommer två böcker ut på svenska: dels den nya biografin ”Ditlevsen” av Jens Andersen och dels romanen ”Ansiktena” från1968. Samtal med litteraturkritiker Katarina Wikars.
SÅ BLEV DITLEVSEN EN INTERNATIONELL SUCCÉ 50 ÅR EFTER SIN DÖD
När den danska författaren Tove Ditlevsen tog sitt liv i mitten av 70-talet hade hon en lång rad diktsamlingar och romaner bakom sig – men sågs mest som en inhemsk angelägenhet. 50 år efter sin död är hon nu mer läst än någonsin över världen. Hör förläggaren Simon Pasternak om hur Tove till slut tog sig ut i världen och hamnade på internationella topplistor.
ESSÄ: FILOSOFER ÄR OCKSÅ MÄNNISKOR
Att leva som man lär är en konst uppskattad av många och behärskad av få. Särskilt svår är utmaningen kanske under oroliga tider. I dagens essä funderar författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén över hur några av fyrtiotalets mest framstående filosofer hanterade sina motsägelser. Och så över sin egen kamp med att visa förståelse för de som inte förstår.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonThu, 16 May 2024 - 54min - 2075 - Meryl Streep stal showen i Cannes
Hollywoodgiganten Meryl Streep har tagit emot hederspriset på filmfestivalen i Cannes. Kulturredaktionens Emma Engström rapporterar live från festivalen och filmjournalisten Mårten Blomkvist korar Meryl Streeps tre bästa roller.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På tisdagskvällen prisades Meryl Streep i Cannes. Hon har tidigare plockat hem hela tre Oscars: En för huvudrollen i ”The Ironlady”, och två för bästa biroll, dels för ”Sophies val” och dels för ”Kramer vs Kramer”. Vad utmärker henne som skådespelare? Och hur välkomnades hon i Cannes?
ARVET EFTER NOBELPRISTAGAREN ALICE MUNRO
Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg minns den kanadensiska författaren och nobelpristagaren Alice Munro som avlidit, 92 år gammal. Munro belönades med Nobelpriset i litteratur 2013. Motiveringen var ovanligt kort: ”Den samtida novellkonstens mästare”.
HUR PÅVERKAR PUBLIC SERVICE-UTREDNINGEN SVENSK FILM?
SVT är en stor finansiär för svensk film. Främst för kort- och dokumentärfilm. Men vad stod det egentligen om ansvaret för svensk filmproduktion i public service-utredningen som presenterades i veckan? Kulturredaktionens filmreporter Björn Jansson gästar studion.
OBS ESSÄ: NAUSIKAA LYSER GENOM ALLA SEKLER
I Odysséens sjätte sång möter den strandade Odysseus Nausikaa, prinsessa bland fajakernas folk. Ett möte som upprepats och omtolkats genom årtusendena – i litteraturen, konsten och musiken. Med hjälp av några av litteraturhistoriens berömda epos och romaner följer Pontus Kyander den unga kungadotterns resa in i vår tid.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna TullbergWed, 15 May 2024 - 54min - 2074 - Så revolutionerades rocken av Steve Albini (1962-2024)
Demonproducenten Steve Albini (1962-2024) arbetade med Nirvana, PJ Harvey och Pixies - för att nämna några. P1 Kultur minns en sann ikon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den amerikanska musikproducenten Steve Albini gick plötsligt och oväntat bort förra veckan, 61 år gammal. Under 80- och 90-talen revolutionerade han rocken i sina samarbeten med artister som Pixies, Nirvana och PJ Harvey. Vad exakt var det han gjorde som producent - och hur hade rocken idag låtit utan Steve Albini? Samtal med producenten Mikael Herrström och musikern Cecilia Nordlund som arbetat med Steve Albini.
LAP-SEE LAM REPRESENTERAR SVERIGE PÅ VENEDIGBIENNALEN
Ett drakskepp har seglat in och strandat i den Nordiska Paviljongen på Venedigbiennalen. Verket heter The Altersea Opera och är ett samarbete mellan den norska kompositören Tze Yeung Ho, den finska textilkonstnären Kholod Hawash och den svenska konstnären Lap-See Lam. Tillsammans har de skapat ett verk inspirerat av den kantonesiska operan och de teatersällskap som för ett par hundra år sedan turnerade på båtar i södra Kina. P1 Kulturs Cecilia Blomberg har träffat Lap-See Lam.
FILMFESTIVALEN I CANNES DRAR IGÅNG
Idag, tisdag, invigs 77:e upplagan av Cannesfestivalen. P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström har just landat - vad blir det för festival i år?
REPORTAGE: HÄXPROCESSENS OFFER LEVER OCH DÖR PÅ KALMAR SLOTT
Den stora utställningen ”Häxor” är en långkörare på Kalmar Slott fram till november. ”Snygg och känslig, som att stiga in i en film”, säger P1 Kulturs Mattias Berg i sitt reportage.ESSÄ: DEN DANSKA 1600-TALSSTOIKERN VISSTE LYCKANS HEMLIGHET
I dagens essä från Obs ska vi få höra om en dansk adelsdam som faktiskt var en av de första och viktigaste stoikerna i Skandinavien, och som redan på 1600-talet skrev en självhjälpsbok om vägen till lyckan. Litteraturvetaren Matilda Amundsen Bergström berättar om Birgitte Thott och hennes bok som gömmer sig i en bibliotekskällare i Roskilde.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh LarssonTue, 14 May 2024 - 59min - 2073 - Så återskapade Asmae El Moudir brödupproret i Marocko
Möt marockanska Asmae El Moudir som gjorde succé i Cannes förra året med The Mother of All Lies. En politisk dockdokumentär om hennes egen dysfunktionella farmor och det så kallade Brödupproret i Marocko på 80-talet. Reporter: Björn Jansson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sun, 12 May 2024 - 04min - 2072 - Dags för final i Eurovision – vad händer sedan?
Efter veckor av förhandssnack och uppladdning, protester och säkerhetspådrag nu väntar till sist finalen i Eurovision Song Contest 2024 i Malmö.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kultur anropar Sveriges Radios Eurovision-kommentator Carolina Norén om lördagens hetaste bidrag, men samtalar också med Hanna Fahl (Dagens Nyheter) och Markus Larsson (Aftonbladet) som båda bevakar evenemanget. Hur ser de på vägen fram till finalen? Vilka avtryck kommer Eurovision 2024 att göra, både musikaliskt och politiskt? Och för artisten som vinner, har den segerns någon större betydelse? Egentligen?
HUR MÅR DEN SVENSKA BARN- OCH UNGDOMSTEATERN?
På lördag har pjäsen ”Mitt hjärta säger: Lev, skrik, andas” premiär på Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga i Stockholm. P1 Kulturs reporter Björn Janssons har varit där och träffat teaterns nu tioårs-jubilerande konstnärliga ledarduo, Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, som för första gången regisserar en uppsättning tillsammans!
Det var den snart 80-åriga ikonen Suzanne Osten som startade Unga Klara 1975 och hon gästar dagens P1 Kultur för att i ett samtal, tillsammans med Malin Axelsson, dramatiker, författare och konstnärlig ledare för Riksteatern barn & Unga, diskutera läget den svenska barn- och ungdomsteatern. Hur ser repertoaren ut och vad lockar de unga idag hur gör man teatern angelägen?
TRÄDGÅRDSKONST NU OCH I FRAMTIDEN
Kulturredaktionens Nina Asarnoj, hängiven trädgårdfantast, besöker Vandalorum i Värnamo, för att se utställningen ”Garden futures – design som växer”. Det handlar om trädgårdars ideal, hur de sett ut tidigare, nu och hur de kan komma att formas i framtiden. Hur påverkar klimatkris och globalisering trädgårdarna och varför har trädgårdsvärlden största stjärna, nederländska trädgårdsdesignern Piet Oudolf, kastat ut 47 000 tulpanlökar på åkermarken runt museet?
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria GötseliusFri, 10 May 2024 - 54min - 2071 - Björn Isfält – Sveriges främsta filmkompositör
Du har hört hans musik i filmer som Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och Änglagård. Björn Isfält var en av de mest anlitade filmmusikkompositören i svensk historia och hans musik lever vidare. En P2 dokumentär från 2022 av Nicola Maniette.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Björn Isfält föddes 1942 och växte upp i Linköping. Vid mitten av 60-talet kom han till Stockholm och började studera cello på Kungliga musikhögskolan. Genom en kompis mötte han Roy Andersson och snart hade han skrivit musiken till succéfilmen En kärlekshistoria.
Uppdragen blev snabbt fler. Björn Isfält tonsatte en hel generations filmupplevelser, totalt över 30 långfilmer under tre decennier – och hans musik har stannat kvar.
Rövarsången skrålas fortfarande av manskörer på landets teatrar och hans toner från Änglagård hörs ofta på bröllop, dop och begravningar. Björn Isfälts musik finns med genom många människor liv, från vaggan till graven.
Ändå är han okänd som person.
Björn Isfält gick bort i cancer 1997. Han var en av de mest anlitade filmkompositörerna i svensk filmhistoria, men många har aldrig hört hans namn. I den här dokumentären försöker vi komma närmare personen Björn Isfält. Hur arbetade han och vad har han betytt för nutida filmkompositörer – kan man finna spår av honom i dagens filmer?
I programmet medverkar bland andra regissören Colin Nutley, kompositören och vännen Lasse Dahlberg, artisten Siw Malmkvist och Björn Isfälts barn, Jonas och Johanna Isfält.
En dokumentär från 2022 av Nicola Maniette.
Thu, 09 May 2024 - 56min - 2070 - Fransk metoo-våg med förnyad styrka
Under våren har sexuellt våld i den franska filmindustrin debatterats intensivt och kvinnor i branschen vittnar om en miljö där övergrepp accepteras. Varför har metoo-protesterna fått ny kraft?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För en knapp vecka sedan tillsatte det franska parlamentet en kommission som ska utreda sexuellt våld inom kultursektorn, skådespelaren Gérard Depardieu ska ställas inför rätta, anklagad för våldtäkt och vittnesmålen om sexuella övergrepp i filmvärlden haglar i medierna. Varför händer det just nu? Samtal med Sveriges Radios Sydeuropa-korrespondent Marie Nilsson Boij.
OM PODDEN ”WHO TROLLED AMBER HEARD”
2022 pågick förtalsrättegången mellan exmakarna Johnny Depp och Amber Heard inför hela världen och sociala medier var sprängfulla av giftiga kommentarer om rättstvisten. När rättegången avslutades ansågs båda vara skyldiga, allt slutade med en förlikning och Amber Heard betalade en miljon dollar till Johnny Depp. Men hur var det egentligen med attackerna mot Amber Heard i sociala medier? I podden ”Who trolled Amber Heard” hävdar journalisten Alexi Mostrous att det var betalda nättroll och botar som låg bakom delar av kampanjerna och det finns spår som leder till Saudiarabien. P1 Kulturs Emma Engström har lyssnat och reder ut.
MÖT DEN MAROCKANSKA FILMSKAPAREN ASMAE EL MOUDIR
Dokumentären ”The Mother of all lies” hade premiär på Cannes-festivalen 2023 och regissören Asmae El Moudir – ett löfte inom marockansk film – vann priset för bästa regi i sektionen Un Certain Regard. På fredag har den premiär i Sverige och i ”The mother of all lies” återskapar Asmae El Moudir sin uppväxt, med hjälp av sina äldre släktingar och en uppbyggd miniatyrvärld. Björn Jansson har mött regissören för att höra mer om filmen där den drygt 80-åriga motsträviga farmodern är huvudkaraktären.
NYTT NORSKT MUSEUM SLÅR UPP PORTARNA
Nicolai Tangen är en av Norges rikaste personer, han har tjänat miljarder på sin investeringsfond. Samtidigt har han byggt upp världens troligen största samling av modern nordisk konst från 1900-talet. På lördag öppnar ”Kunstsilo” och Jens Möller har träffat Nicolai Tangen, som berättar hur det kom sig att han satsat så mycket pengar på konst och varför han bestämde sig för att skänka samlingen till hemstaden Kristiansand.
OBS ESSÄ: DRÖMMARNA I NAZITYSKLAND FÖRUTSÅG FASAN SOM VÄNTADE
Den här veckan handlar OBS om drömmar och idag är det författaren Maria Küchen som tittar närmare på väldigt speciella drömmar från en speciell tid och plats i historien, nämligen i Tyskland 1933–1939.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria GötseliusWed, 08 May 2024 - 54min
Podcasts similaires à P1 Kultur
- Bossa Nova Cintia Mariana Lima Chaves
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Dante Gebel Live Dante Gebel
- Dj candela Metiendo fuego Djcandela
- RETROMIX DJ GIAN
- Vevo Reggaetón Podcast DJ GQ
- Dr. Armando Alducin Podcast Dr. Armando Alducin
- Es la Mañana de Federico esRadio
- Practicando Ingles Intermedio Franky Jose
- Más Cumbia jose Luis Arcos
- Música Cristiana Mx Música Cristiana Mx
- Podcast Toby Jr. Pastor Toby Jr.
- El Verdadero Amor Radio Ebenezer RD
- La Mano Peluda Radio Fórmula
- Radio YSKL Radio YSKL
- Solo Salsa Ricky Montana
- El Larguero SER Podcast
- JOSE JOSE EN NOCHE DE ROMANCE ENERO 2018 sorita67
- VICENTE FERNANDEZ EN NOCHE DE ROMANCE sorita67
- TED Talks Daily TED
- Sugel Michelen on SermonAudio Unknown
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
Autres podcasts de Société et Culture
- RIX MorronZoo I LIKE RADIO
- Historiska brott historiskabrott
- Aftonbladet Krim Aftonbladet
- Dokumentära Berättelser Sidiri Ekenryd & Ylva Agelii
- Historia.nu med Urban Lindstedt Historiska Media | Acast
- Misslyckade Brott Podplay | Commercial Content
- Fallen jag aldrig glömmer Podplay | Hasse Aro
- Skäringer & Nessvold Polpo Play
- Svenska Mord Sandra Durst
- Harrisons dramatiska historia Historiska Media | Acast
- Dokumentär: Jag var där Podplay | Commercial Content
- Kungligt Aftonbladet
- Konspirationsteorier Viviann Le & Aida Engvall
- Spöktimmen Ek & Borg Productions
- Arkiv: Lantz i P1 och P4 Sveriges Radio
- Nyfiken På Kristin Kaspersen
- Somna med Henrik Kirinaja | Acast
- En oväntad historia Historiska Media | Acast
- Svenska Mordhistorier Podme
- Hjärta och hjärna UR – Utbildningsradion