Filtra per genere

P1 Kultur

P1 Kultur

Sveriges Radio

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

2169 - Vilken barnbok förtjänar Augustpriset?
0:00 / 0:00
1x
  • 2169 - Vilken barnbok förtjänar Augustpriset?

    Vi räknar ned till Augustprisutdelningen på måndag med att titta på nomineringarna till årets barn- och ungdomsbok. Vilka sticker ut, och vad säger nomineringarna om var svensk barnlitteratur står?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    INTERVJU: BOEL WESTIN HAR STUDERAT 700 ÅRS BARNLITTERATUR I NYTT MASTODONTVERK

     

    ”Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia” gavs nyligen ut i två band på totalt 1 400 sidor – och täcker allt från vaggvisor till äventyrsböcker under 700 år. Hur tar man sig över huvud taget an ett sådant projekt, och vilka tendenser går att spåra? Finns det en typiskt svensk barnlitterär tradition? Litteraturprofessor Boel Westin är huvudredaktör för boken och kommer till P1 Kultur.

     

    INTERVJU: HUGH GRANT OM ATT HAN ÄLSKAR ATT SPELA ”FREAKS”

     

    Hugh Grants karriär har tagit en vändning sedan 90- och 00-talets brittiska romantiska komedier gjorde honom till superstjärna. Möt en skådespelare som trivs mycket bättre i obehagliga roller – och som själv tycker han har blivit ”mindre dålig” med åren, i det här reportaget av Björn Jansson.

     

    REPORTAGE: VARFÖR ÄR ALLA JAPANSKA SPÖKEN KVINNOR?

     

    Yokai kallas de många andar och väsen med djupa rötter i japansk folktro som i dag spritts över världen genom populärkulturen – manga, anime och skräckfilm. En del av de är spöken, yurei, och påfallande många är kvinnor. Vår reporter Katarina Wikars gick till botten med varför det förhåller sig så, och har besökt utställningen ”Yokai – japanska väsen” som pågår på Etnografiska museet i Stockholm fram till hösten 2025.

     

    ESSÄ: TORBJÖRN ELENSKY ÄR HELLRE EN ÅSNA ÄN INTELLEKTUELL

     

    Åsnan är en symbol för dumhet och trög envishet. Men kanske är den i själva verket dum på ett klokt sätt? Författaren Torbjörn Elensky har dykt ner i den äldre litteraturen och hittat åsnor att inspireras av, i dagens essä från OBS.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Felicia Frithiof

    Thu, 21 Nov 2024 - 54min
  • 2168 - Storartad lyrik i diktsamling utan titel

    Den palestinsk-amerikanska författaren och läkaren Fady Joudahs poesi ges nu ut för första gången på svenska. Diktsamlingen [] har Gaza som utgångpunkt men varför med en titel som inte går att uttala?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Fady Joudah, som lever i Houston i USA, är läkare, författare och översättare. Han har gett ut sex böcker, men nu kommer den första på svenska, diktsamlingen […]. Fady Joudah har skrivit dikterna under det han kallar "utplåningens tid", själv har han förlorat 120 anhöriga, vänner och bekanta i de israeliska bombningarna av Gaza. P1 Kulturs litteraturkritiker Daniel Sjölin har läst  […] som översatts av Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru.

    NY MUSIKTEATER OM KONSTNÄRSPARET BAUER

    I dag, den 20 november, har det gått precis 106 år sedan konstnärsparet John och Ester Bauer dog. De drunknade tillsammans med sin lille son i samband med en fartygsolycka på Vättern. Nu på fredag är det urpremiär för musikteaterföreställningen Ester och John Bauer - och då står en av Johns släktingar på scen; sångerskan och musikern Lisa Bauer. I hennes liv har den här berömde konstnären alltid funnits med. Hör Jens Möllers reportage!

    WIENER WERKSTÄTTE – HANTVERKSLYX FRÅN BÖRJAN AV FÖRRA SEKLET

    På Millesgården i Stockholm pågår just nu en utställning med hantverkskooperativet Wiener Werkstätte, som var verksamma mellan 1903 och 1932 i Wien. De började då staden var en huvudstad och kulturell smältdegel i ett kejsardöme med över 50 miljoner invånare och som 1932, när Wiener Werktätte stängde, var ett litet land med 5 miljoner invånare med minimal framtidstro. Nina Asarnoj tog med sig redaktionens främste Wienentusiast Gunnar Bolin till utställningen.

    MÖT SKAPARNA AV TV-SERIEN HELIKOPTERRÅNET

    På fredag är det premiärför den nya Netflixserien "Helikopterrånet" som handlar om ett av de mest spektakulära rånen som genomförts i Sverige. Serien bygger på en bok av Jonas Bonnier, samt samtal med rånarna som genomförde kuppen mot värdedepån i Västberga i Stockholm, då de kom över 39 miljoner kronor. Björn Jansson har träffat seriens manusförfattare Ronnie Sandahl, och regissören Daniel Espinosa.

    ESSÄ: THOMAS STEINFELD OM SURREALISMEN SOM FIRAR 100 ÅR

    Det första surrealistiska manifestet skrevs 1924, men rörelsen överlevde sig själv och återfinns inom konst och reklam. Men även inom politiken, där den dock bytt sida, konstaterar författaren och kulturskribenten Thomas Steinfeld i dagens OBS-essä.

    Programledare: Jenny Teleman
    Producent: Maria Götselius

    Wed, 20 Nov 2024 - 54min
  • 2167 - Filmfredag – från blodbad i ”The Substance” till världspolitik i ”Green Border” och ”Hollywoodgate”

    P1 Kultur djupdyker i tre bioaktuella filmer. Demi Moore kämpar mot åldrandet i blodiga The Substance, i Agnieszka Hollands drama Green Border försöker flyktingar ta sig till Sverige, och dokumentären Hollywoodgate skildrar talibanernas övertagande efter att USA lämnat landet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    JAKTEN PÅ UNGDOM OCH SKÖNHET SPÅRAR UR I ”THE SUBSTANCE”

    På sin 50-årsdag får tv-stjärnan Elisabeth (Demi Moore) veta av tv-bolaget att hon är ”färdig”. Lösningen blir att ta ”the substance” och skapa en yngre version av sig själv. Det är premissen för det bioaktuella blodbadet ”The Substance”. Vad är det här egentligen för film? Vi har bjudit in våra filmkritiker Nina Asarnoj och Björn Jansson till studion.

    AGNIESZKA HOLLAND SKILDRAR FLYKTINGAR PÅ VÄG MOT SVERIGE

    Den polska filmregissören Agnieszka Holland har ägnat sin karriär åt att ta tempen på Europa. Nu är hon aktuell med flyktingdramat ”Green Border” som väckt debatt i hemlandet Polen. ”Det är en mänsklig historia, och det viktigaste är att ge en röst och ett ansikte till dem som blev utan röst och ansikte på grund av propaganda. Att visa att vi alla är människor”, säger Agnieszka Holland till P1 Kulturs reporter Emma Engström.

    TALIBANERNA RUSTAR UPP SIN ARMÉ MED AMERIKANSKA LEFTOVERS I ”HOLLYWOODGATE”

    Under ett år fick dokumentärfilmaren Ibrahim Nash'at vara ”en fluga på väggen” hos talibinerna efter maktövertagandet i Afghanistan 2021. Filmen hämtar sitt namn från CIA-basen med efterlämnat krigsmaterial som talibanerna tar över. Sveriges Radios Sydasienkorrespondent Naila Saleem, som besökt Afghanistan flera gånger sedan maktövertagandet, kommenterar filmen. Dessutom har vi ringt upp regissören Ibrahim Nash'at.

    VILKA OSCARSCHANSER HAR ”DEN SISTA RESAN”?

    I går blev det klart att Flip & Fredriks "Den sista resan" blir Sveriges Oscarsbidrag, i konkurrens med "Passage" av Levan Akin och "Syndabocken" av Axel Petersén. Hur stora chanser har filmen att faktiskt bli Oscarsnominerad? Även det danska Oscarsbidraget, ”Flickan med nålen”, har en svensk regissör i Magnus von Horn. Och regissören till det norska bidraget ”Armand”, Halfdan Ullmann Tøndel, är barnbarn till Ingmar Bergman och Liv Ullman. Många svenskkopplingar alltså, men konkurrensen bland de utländska bidragen är tuff. Vår filmkritiker Björn Jansson kommenterar.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Henrik Arvidsson

    Fri, 20 Sep 2024 - 54min
  • 2166 - Så bra blir ptsd-tragedin Wozzeck på Kungliga Operan

    Den har på förhand sålts in som ett mästarmöte mellan stjärnorna Peter Mattei och Malin Byström. Men sjukdom orsakade ett huvudrollsbyte på premiären hur blev det? Kritiker Sofia Nyblom var där.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Och vad är egentligen atonal musik, som Alban Bergs moderna operaklassiker bjuder på? Kulturredaktionens Henrik Berg ger en guidning.

    SAMTAL: SÅ DRABBAS KULTURARV AV KRIG I VÅR TID

     

    Hoten mot världens kulturarv – våra mänskliga minnen – i krig är en evig historia, men också helt akut i vår tid. I går hölls en FN-konferens om hoten mot kulturarvet i Libanon och i morgon är det seminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm om samma sak i Gaza. Kulturredaktionens Mattias Berg berättar mer om läget och om hur kulturen används i krigföring.

     

    REPORTAGE: SÅ BLEV KULTUREN EN BRICKA I TRETTIOÅRIGA KRIGET – NY UTSTÄLLNING

     

    Vad har krig och konst egentligen med varandra att göra? Ett försök att förstå sambandet görs just nu på Livrustkammaren i Stockholm, där den nya utställningen visar hur det trettioåriga kriget på 1600-talet också handlade om makten över konst och kulturföremål. Reporter Mattias Berg begav sig dit.

     

    SAMTAL: BÄST I JAZZVÄRLDEN JUST NU – MED P2:S MÄRET ÖMAN

     

    Märet Öman, programledare för Jazzradion i P2, har djupdykt i höstens utgivning och kommer till P1 Kultur med fyra nya favoriter.

     

    INTERVJU: REGISSÖREN MATHILDA VON ESSEN OM SR DRAMA-SERIEN ”MACBETH”

     

    I SR Dramas nya poddsatsning ”Scenen” får vi möta Shakespeareklassiker i radikala nytolkningar. Först ut är ”Macbeth” – där paret blivit skrupellösa strebers i dagens startupmiljö. Mathilda von Essen har både skrivit manus och regisserat.

     

    ESSÄ: ANNA NYGREN OM VAD KRIMINALLITTERATUREN LÄRT HENNE OM LESBISK KÄRLEK

     

    I deckare skildras hemlig lesbisk kärlek ofta som något destruktivt, något farligt, och det har använts för att ge intrigen en oväntad twist. Författaren, litteraturvetaren och deckarläsaren Anna Nygren funderar i dagens radioessä från OBS på hur kriminallitteraturen har påverkat hennes syn på kärlek, och hon försöker lösa mysteriet med sin dragning till mordgåtornas mörka begär.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Felicia Frithiof

    Tue, 19 Nov 2024 - 54min
  • 2165 - Sagan om storfilmens återkomst

    Premiären av Gladiator 2 kan markera en återkomst för de riktigt stora dragplåstren för biograferna. Kulturnytts Rasmus Grosin och Anna-Karin Ivarsson berättar om storfilmens betydelse för svenska biografer.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sun, 17 Nov 2024 - 05min
Mostra altri episodi