Filtrer par genre

Petreanu

Petreanu

Petreanu

Amar de Zi, acum audio

11 - Revoluția mea (I): 16.12.1989 Scânteia
0:00 / 0:00
1x
  • 11 - Revoluția mea (I): 16.12.1989 Scânteia

    În 1989, aveam 21 de ani, lucram într-o fabrică, studiam ca să devin inginer, voiam să mă-nsor, să-mi iau o Dacie, un videocasetofon, poate să primesc o garsonieră de la sindicat și, pentru că prea multe n-ar mai fi rămas de făcut în România comunistă, să mă pregătesc de pensie. Apoi a venit Revoluția și lucrurile s-au mai schimbat. Au trecut 30 de ani, dar îmi amintesc fiecare moment de-atunci. Aceasta e povestea acelor zile. 16 decembrie 1989 e ziua în care, la Timișoara, a început un protest care s-a transformat într-o revoltă națională.

    Sat, 14 Dec 2019 - 09min
  • 10 - Revoluția mea (II): 17.12.1989. Speranța

    La Timișoara, armata trage în plin iar în oraș urmează o baie de sânge. Se înregistrează zeci de morți și de răniți. Masacrul are, însă, efect invers celui scontat de regim. Și mai mulți timișoreni ies să demonstreze împotriva dictaturii. Azi, episodul II al podcastului meu. La București începe să se afle că se întâmplă ceva important și tragic la Timișoara. Europa Liberă transmite frânturi de informații. Tatăl meu anticipează că lui Ceaușescu i-a venit sfârșitul. Eu sunt în continuare sceptic.

    Tue, 17 Dec 2019 - 02min
  • 9 - Revoluția mea (III): 18.12.1989. Șoaptele

    Azi, despre felul în care aflam noi, românii, ce se întâmpla în afara cercului nostru strâns de cunoștințe în vremea comunismului. Cenzura strictă și blocajul informațional montat de regim erau mai puțin eficiente decât sperau ceaușeștii. Iar când Radio Europa Liberă a început să facă ediții speciale pe tema revoltei din Timișoara, vestea s-a răspândit ca fulgerul. Inițial, agențiile de presă din Ungaria și Iugoslavia au relatat despre ciocniri violente între demonstranți anticomuniști și forțele de ordine. Radio Europa Liberă și-a adaptat programul și a început să difuzeze ediții speciale dedicate evenimentelor din Timișoara. Primele informații au fost difuzate în noaptea de 17/18 decembrie, iar pe 18 decembrie seara, într-o ediție specială a emisiunii Actualitatea Românească, postul a transmis relatarea unui martor ocular care participase la demonstrațiile din 16 decembrie.

    Wed, 18 Dec 2019 - 07min
  • 8 - Revoluția mea (IV): 19.12.1989. Vibrația

    Pe 18 decembrie 1989, în marile întreprinderi timișorene - la Elba, La UMT, la 6 Martie - muncitorii încetaseră, de facto, lucrul. Oamenii erau furioși și se pregăteau să iasă în stradă, într-o manifestație comună. Responsabilii politici ai județului au încercat să trimită muncitorii înapoi în secții, la muncă, dar tentativele lor au fost respinse cu huiduieli și ei s-au retras înainte de a fi luați la bătaie. La București, muncitorimea din marile fabrici ale orașului fierbea, de asemenea. În hala de montaj de la Fabrica de Automatizări, unde eram angajat ca muncitor electronist, nimeni nu mai lucra, de fapt, nimic. Cu toții vorbeam deja cu glas tare despre ce auzisem că se întâmplase la Timișoara. În episodul de azi al podcastului meu, o descriere a acelei dimineți în Secția Surse de la FEA. Cântăm cântece de revoltă, vorbim cu dublu-înțeles și ne confruntăm cu Nea Titi turnătorul, care are o reacție surprinzătoare.

    Thu, 19 Dec 2019 - 06min
  • 7 - Revoluția mea (V): 20.12.1989. Teroarea

    În timp ce revoluționarii declarau Timișoara primul oraș liber de comunism al României, în restul țării era în continuare liniște. Presiunea pusă de regim asupra societății era în creștere. La orele serii, TVR a transmis un discurs halucinant, sumbru și amenințător al lui Nicolae Ceaușescu, care, asistat de conducerea de partid și de stat (inclusiv de Elena Ceaușescu), i-a descris pe revoluționarii din Timișoara drept "grupuri antinaționale, teroriste, fasciste... în strânsă legătură cu cercuri reacționare imperialiste, iredentiste, șoviniste și cu serviciile de spionaj din diferite țări străine". În episodul de azi al podcastului meu, despre impresia de neuitat pe care ne-a lăsat-o apariția întregii conduceri a dictaturii comuniste, la televizor, în contextul de atunci și cu amenințările respective. Acela a fost un moment conceput special ca să intimideze și să curme din fașă orice gând de revoltă din alte orașe ale României. Senzația generală a fost că Ceaușeștii se pregăteau să dezlănțuie o teroare nemaivăzută în România pe care o stăpâneau.

    Fri, 20 Dec 2019 - 03min
Afficher plus d'épisodes