Filtra per genere
- 2778 - Det var svenske Lucas på 16 års første besøg i København. Og han var kommet for at dræbe
Siden foråret er mellem 15 og 20 unge svenskere blevet fængslet i Danmark og sigtet for det, man kalder personfarlig kriminalitet. Danske kriminelle har nemlig fået øje på en særlig gruppe unge udsatte svenskere, som mod betaling kan lokkes til at komme hertil og slå ihjel.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er journalist Frank Hvilsom, som har besøgt moren til 16-årige svenske Lucas for at høre, hvad der førte ham til en fremmed by i et andet land for at slå en vidt fremmed ihjel.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 18 Dec 2024 - 2777 - Spyttet på og truet på livet. Egentlig var hun bare borgmester
Hun har fået dødstrusler, er blevet kaldt feltmadras og luder og har modtaget sms’er med trusler om udpenslet seksuel vold. Da Birgit S. Hansen besluttede sig for at gå ud af politik efter 11 år som borgmester i Frederikshavn, var en del af grunden, at hun ikke længere ville leve med hadet og truslerne.
Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at kvindelige politikere modtager flere hadefulde kommentarer end deres mandlige kolleger, og at hadefulde kommentarer på sociale medier rammer kvindelige politikere hårdere end mandlige.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Birgit S. Hansen, hvor svært det har været at modtage truslerne, og hvordan de har ændret, hvem hun er.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 17 Dec 2024 - 2776 - Flere børn bor på krisecenter. Lucca er et af dem
Når en kvinde søger tilflugt på et krisecenter i Danmark, bliver hun gemt væk fra verden sammen med sine børn. Og antallet af børn på danske krisecentre er mere end fordoblet siden 2017. Børn, der ikke kan komme i skole eller til lægen, uden at deres voldelige forælder får at vide, hvor de befinder sig.
Politikens Freja Bøgh Lassen har tilbragt fem dage inde bag det høje hegn og de tonede ruder på et krisecenter i Frederiksværk. Hun har set det det liv, som voldsramte mødre og deres børn lever i skjul, når det er blevet for farligt for dem at bo hjemme.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 16 Dec 2024 - 2775 - WEEKEND. Jeg hører det på barer, i metroen og i radioen. Især fra unge frustrerede kvinder
Flere og flere kvinder udtrykker i dag både skepsis og forvirring, når det kommer til valg af prævention. Er der en bevægelse i gang? Og kan man flirte ogsnakke om prævention på samme tid? Det er nogle af de spørgsmål, du kan få svar på i denne uges weekendpodcast fra Politiken, hvor journalist Freja Bøgh Lassen læser to artikler om prævention op
-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Du skal være abonnent for at lytte med. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 14 Dec 2024 - 2774 - Diktatoren i hamsterhjulet: Hvem kan Assad stole på?
Efter 20 år ved magten tog det kun 12 dage for Bashar Al-Assads styre i Syrien at falde i hænderne på modstandsstyrker. Og Assads afsættelse er blot et ud af mange beviser på, at fejlraten på diktatorer er meget høj. Så hvordan kommer man af med en tyran i lynfart? Og hvilke venner har han tilbage?
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens internationale redaktør Michael Jarlner, der fortæller om de mange diktatorer før Assad, der flygtede i eksil hos venner, men alligevel blev indhentet af deres forbrydelser. Og hvem, der har vundet og tabt noget ved Assads flugt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 13 Dec 2024 - 2773 - Delay, deny, depose: En vred drabsmand på Manhattan
Sidste onsdag blev en mand skudt ned på åben gade på Manhattan, og en maskeret gerningsmand tog flugten. Kort efter fandt man patroner, hvor drabsmanden har indgraveret det, der ligner politiske budskaber. Der står delay, deny, depose.
Sagen blev dækket intenst i nyhederne, og da medierne bragte budskabet fra det manifest, den formodede gerningsmand havde på sig ved anholdelsen, sad millioner af mennesker klar til at høre det.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Politikens Jesper Thobo-Carlsen om det opsigtsvækkende drab på Brian Thompson, direktør for sundhedsforsikringsselskabet United Healthcare. Et drab, som har fået mange amerikanere til at udtrykke sympati - ikke med offeret men med gerningsmanden.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 12 Dec 2024 - 2772 - TikTok: Din bedste ven og din værste fjende
De har fået tusindvis af følgere ved at dele alt fra makeup-tutorials til lynhurtige historielektioner. Og for TikTok-kreatørerne er det ikke bare underholdning. Det er en levevej.
Det stod klart for journalist Lars Eriksen, da han rejste til London for at deltage i årets TikTok Awards. Her mødte han en helt ny medievirkelighed, der kun går i en retning: fremad. For kinesiskejede TikTok er et af verdens hurtigst voksende sociale medier. Og det er på trods af, at platformen ofte er genstand for kritik.
I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Lars Eriksen, hvorfor vi bliver så opslugte af TikTok. Om TikTok-skabernes eget forhold til platformen. Og om mediet risikerer at blive forbudt i USA, hvor kritikerne er bekymrede for, om brugernes data kan ende i hænderne på den kinesiske stat.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 11 Dec 2024 - 2771 - Assad er flygtet til Moskva. Hvad vil Syriens oprørere nu?
På få dage er det lykkedes syriske oprørsgrupper med lederen Al-Jolani i spidsen at vælte Syriens diktator Assad. Oprørerne kom fra nord og tog den ene by efter den anden, og i weekenden gik oprørerne ind i hovedstaden Damaskus – og så var det slut for Assad.
I mere end 50 år har Bashar al-Assad og hans far siddet på magten i Syrien. Med weekendens dramatiske udvikling er syrerne befriet for Assad-familiens blodige og autoritære voldsregime. Men hvad så nu? Og hvad siger syrerne selv?
Det fortæller Zenia Y. Henriksen om i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken'. Hun er ph.d. i Mellemøstens Sprog og Samfund og har boet i Syrien og været syrisk gift.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 10 Dec 2024 - 2770 - Hvor er babyerne? Danske fødselstal rasler ned
Eksperter havde forudset en lav fødselsrate i år, men har nu måtte justere deres forventninger endnu længere ned. For vi får færre børn i Danmark, og flere og flere danskere vælger slet ikke at få børn.
De faldende fødselstal skal tages alvorligt, siger politikerne, mens de samtidigt forsøger at holde sig ude af danskernes soveværelser. Så hvordan får vi baby-feberen tilbage til Danmark? Og hvorfor er frivillig barnløshed egentlig et samfundsproblem?
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Per Thiemann, som er redaktør for økonomi og samfund. Han forklarer i dette afsnit, hvem det er, der får færre børn i dag end tidligere, og hvad det faldendes fødselstal kan skyldes. Og så svarer han på, om det nu også kun er dårligt, at der bliver født så få danske babyer.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 09 Dec 2024 - 2769 - WEEKEND. DR-ros. Natlig smerte. Og noget om en smugler
I dagens udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre tre artikler læst op af skribenterne selv:
Først bedømmer kunstanmelder Mathias Kryger en udstilling om natten i dansk kunst. Derefter uddeler musikanmelder Pernille Jensen hjerter til det nye DR-program 'Musikrevolutionen'. Og til sidst er det Camilla Stockmann, som fortæller dig hvem den smugleranklagede amerikaner Robert Hecht var? Og hvilken forbindelse han havde til Glyptoteket? Og ikke mindst får du svar på, hvorfor det danske museum nu udleverer et stort antal værker til Tyrkiet.-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 07 Dec 2024 - 2768 - Huse blev til dødsfælder, da vandet væltede ind i Valencia
64-årige Rosa Chirivella Sorianos kæmpede for sit liv, da ødelæggende vandmasser for lidt over en måned siden væltede gennem gaderne i Valencia og rev alting med sig.
Det er Spaniens værste naturkatastrofe i nyere tid, og det kan ske igen. For oversvømmelserne skyldes klimaforandringer.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' går vi med Politikens Lea Wind-Friis ind i smadrede huse og mudrede gader. Sammen med fotograf Signe Lægsgaard har hun været på reportage i et Spanien, hvor vreden lever side om side med sorgen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 06 Dec 2024 - 2767 - Hvorfor holder vi øje med et kinesisk skib i Kattegat?
Der er stor mystik og stor bevågenhed omkring et kinesisk skib, der ligger stille ude i Kattegat. Samtidig efterforsker myndighederne mulig sabotage af datakabler i havet.
Siden krigen brød ud i Ukraine, bliver ødelagte søkabler, pludseligt mørklagte kvarterer og andre former for uventede udfald mødt med en helt ny alvor. Men hvad og hvem kan true vores kritiske infrastruktur?
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' forklarer Politikens forsvarsredaktør Jakob Hvide Beim om en ny tids krigsførelse - hybridkrig.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 05 Dec 2024 - 2766 - Madens svar på narko: Ultraforarbejdet mad gør os syge
Det er ikke tilfældigt, at vi elsker at proppe os med chips og søde sager. De ultraprocesserede fødevarer er nemlig designet, så det er umuligt at stoppe med at spise. Og faktisk er den slags produkter så forarbejdet, at de næsten ikke længere kan kaldes mad. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller madredaktør Mette Mølbak om, hvordan hele verden er blevet afhængig af de ultraforarbejdede fødevarer. Og om producenterne bag, der i årtier blevet hovedrige på at lave mad, som i værste tilfælde kan gøre os syge.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 04 Dec 2024 - 2765 - De turde, hvor andre tav: Tabloidpressen samlede Danmark, men nu er den døende
De berømte og berygtede formiddagsaviser – B.T. og Ekstra Bladet – ligger for døden. Og deres sjæl har de sådan set allerede mistet, siger medieforsker og underviser på Danmarks Journalisthøjskole Søren Schultz Jørgensen.
Det er ikke mange årtier siden, at en avis som Ekstra Bladet udkom i en kvart million eksemplarer hver dag med afsløringer af de riges og de magtfuldes hykleri og svindel blandet sammen med kendisstof og underholdning.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller medieforsker Søren Schultz Jørgensen, hvordan det, man engang kaldte smudspressen, blev en vigtig del af det danske demokrati. Og hvordan den holdt op med at være det.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Dec 2024 - 2764 - Julespecial: Få hjælp til at genfinde dit julehumør i musikken
I denne juleudgave af 'Du lytter til Politiken' er studiet blevet overtaget af Politikens musikanmelder Pernille Jensen og musikredaktør Simon Lund, som sammen har podcasten 'Musikmakker'. De har lyttet sig igennem 24 nye julesange, som alle skriver sig ind i en større julemusiktradition. Sammen er de dykket ned i både nye og gamle, kendte og ukendte julesange og har udvalgt fem temaer, som går igen i julemusikken hvert eneste år. Alt sammen for at finde en smutvej til det, som de fleste jagter i december - følelsen af barndommens jul.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 02 Dec 2024 - 2763 - WEEKEND. Anmeldere i julehumør: 6 hjerter, 4 x film og et blodrødt monument
I dagens udgave af Politikens weekendpodcast får du tre tidlige julegaver fra avisens anmeldere.
Først kan du høre, hvordan filmanmelder Kim Skotte bedømmer fire af årets nye julefilm. Derefter kan du høre kunstanmelder Mathias Krygers anmeldelse af et nyt Grevinde Danner-monument i København. Og endelig kan du høre, hvorfor designanmelder Lars Hedebo giver topkarakteren seks hjerter til en udstilling i Middelfart.-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 30 Nov 2024 - 2762 - Våbenhvile i Mellemøsten: Tør vi virkelig tro på det?
Allerede før nyheden om en våbenhvile mellem Israel og Hizbollah var nået ud til verden, begyndte strømme af fordrevne libanesere at pakke sammen og køre tilbage mod syd. Og her begyndte fejringen af den snarlige fred at sprede sig i gaderne med både bilhorn og jublende mennesker.
Men hvordan er Israel, Hizbollah og USA kommet frem til den fred? Og kan den vare ved?
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Marcus Rubin, Politikens tidligere mellemøst-korrespondent som forklarer, hvorfor krigens parter er interesserede i en våbenhvile, og hvad det kan betyde for udsigten til fred i Gaza.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 29 Nov 2024 - 2761 - Til ære for Niels Bohr: Danmarks største byggeskandale
Det var ikke bare verdens allermindste bestanddele, den danske fysiker og Nobelpristager Niels Bohr forstod og kunne forklare med kvantemekanikken. Han forstod også, hvordan man får nogle af de skarpeste hjerner til at arbejde sammen om at gøre endnu større opdagelser.
Og sådan forvandlede han for 100 år siden et hus på Blegdamsvej i København til en internationale metropol for videnskabsmænd. Men tænk nu, hvis vi kunne gøre det igen. Få folk på tværs af fag til at tænke og tale sammen.
Man kunne opføre en stor, supermoderne bygning, samle en stribe naturvidenskabelige fag under samme tag og opkalde den efter Bohr. Hvad kan gå galt? Svaret kender vi i dag: Så godt som alting.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens arkitekturskribent og anmelder Karsten Ifversen, som tager os med på en meget lang og meget dyr rejse.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 28 Nov 2024 - 2760 - Nogle fik tæv, andre blev seksuelt misbrugt af deres pædagoger. Og ingen lyttede
Behandlingshjemmet Bøgholt blev kaldt ”sidste station før rendestenen” og skulle gribe misrøgtede, udsatte og vanskelige børn. Men for mange blev tiden på Bøgholt en fortsættelse af pinslerne.
I 1980’erne og 90’erne og helt frem til 2014 levede børn på Bøgholt i en stærkt skemalagt hverdag, hvor selv den mindste forseelse blev straffet med slag, kvælertag eller regulære overfald. Flere af pigerne blev systematisk misbrugt seksuelt. Det fortæller en lang række tidligere elever i dag i TV2's dokumentarserie ’Bøgholts misbrugte børn’ og i Politiken.
Men hvem har ansvaret for, at man på et respekteret behandlingshjem kan udvikle sine egne grænser for, hvad man kan udsætte børn og unge for? Det fortæller Politikens Frauke Giebner om i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken'.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 27 Nov 2024 - 2759 - Det er de rige lande, der har skabt klimakrisen. Nu løber vi fra regningen
Da en ny klimaaftale blev indgået på COP29 i Aserbajdsjan, var stemningen mildest talt slukøret blandt de lande, der er mest sårbare overfor klimaforandringer. For det er ikke dem, der har fyldt atmosfæren med CO2. Det er os i de industrialiserede lande. Og nu vil vi ikke betale regningen, så de kan beskytte sig mød klimafølgerne. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Magnus Bredsdorff, hvad der er sket med verdens vilje til at stå sammen imod global opvarmning. Og så fortæller fotograf Thomas Borberg, hvordan værtslandet for topmødet havde andre interesser på spil end klimaet. For da han forsøgte at undersøge Aserbajdsjans olieindustri, resulterede det i en intens biljagt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 26 Nov 2024 - 2758 - Opioidkrise: Marcus købte fire piller. Ventede til hans forældre sov, og så var der ingen vej tilbage
Selvom Marcus Fogt kun er 20 år, har han allerede levet et vildt liv som stofmisbruger. Det begyndte med hash, da han var 13 år. Det fortsatte med LSD, MDMA og svampe. Da han var 16, købte han en dag nogle piller, ventede indtil hans forældre var gået i seng og mistede kontrollen over sit liv.
Det, der slog benene væk under Marcus, var opioider, som har gjort mange almindelige amerikanere til stofmisbrugere og slået hundredtusinder af dem ihjel. Nu ruller bølgen ind over Danmark.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Marcus Fogt om, hvorfor han skulle så langt ud, før han vendte om, og hvordan det lykkedes ham at holde sit misbrug skjult.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 25 Nov 2024 - 2757 - WEEKEND. Advarsel: Ombygning af Danmarks ældste kongeborg er katastrofal
I denne uges udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre tre Politiken-journalister læse nogle af deres artikler op.
Først læser Andreas Kønig en klumme om millennial-generationens - hans egen generation - forhold til Harry Potter op. Derefter læser Ida Herskind et interview med Julie Bundgaard op. Den danske forsker har besøgt de tøjarbejdere i Bangladesh, der producerer vores tøj til under fire kroner i timen. Til sidst skal det handle om Danmarks ældste kongeborg. Den ligger i Nyborg, men har de seneste år været genstand for megen ballade. Den nyeste udvikling i den sag fortæller Torben Benner om.-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 23 Nov 2024 - 2756 - Rasmus Kragh vil gå til Sydpolen alene. Også selvom han risikerer livet
I 1912 bliver den norske polarforsker Roald Amundsen og hans folk den første ekspedition, der når til Sydpolen. Det gør han lige for næsen af sin engelske konkurrent, Robert Falcon Scott, som ikke alene taber kapløbet, men også mister livet i isørkenens ubarmhjertige kulde.
Siden har adskillige eventyrere trådt i Amundsens fodspor, og i denne uge vil endnu en gøre forsøget. Bjergbestigeren Rasmus Kragh ønsker at blive den første dansker, der når ind til Sydpolen på egen hånd. Han har hjælp fra moderne overlevelsesudstyr, men det er stadig livsfarligt at begive sig ud på den øde is.
I dagens afsnit fortæller Politikens videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard om de mænd og kvinder, der igennem tiden har fulgt en drøm, de håber på at finde i mødet med Sydpolen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 22 Nov 2024 - 2755 - Danmarks bedste lærer: Hvad er det Nicolai kan?
Hvad kan du lære af en brolægger? Ikke så lidt, hvis man skal tro Politikens undervisningspris, hvor den 49-årige lærer på NEXT Uddannelse København i Glostrup Nicolai Thorsen netop har fået hovedprisen i kategorien erhvervsuddannelser. De fleste af os ved, hvor stor forskel en god lærer kan gøre. Og Nicolaj Thorsen kan virkelig noget.
Han kan lære dig at lægge sten. Og han kan åbne dine øjne for den verden, der udgør bunden af vores byer. Og så kan han lære os, hvordan man møder unge mennesker, hvor de er. Og hjælper dem med at folde sig ud. Ikke bare i sand, grus og granit. Men også i livet. Hvordan gør han det?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 21 Nov 2024 - 2754 - Verden er gået i barndom. Og det kan godt blive et problem
Opfører vi os alle sammen – uanset hvor gamle vi er – mere og mere som børn?
Det mener den engelske professor i kriminologi Keith Hayward, som i en ny bog peger på, at alle fra forældre til politikere har taget ’det barnlige’ til sig. Ifølge ham er det derfor, at mange unge er utrygge – og måske derfor at en mand som Donald Trump kan blive præsident i USA. Politikens journalist Mikkel Østrup-Jeppesen har interviewet Keith Hayward og fortæller i dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’, hvad der har fået professoren til at råbe op – og hvordan vi ifølge ham kan få ’de voksne’ tilbage.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 20 Nov 2024 - 2753 - Så vildt og grønt bliver det – men hvad skal fiskene tænke?
Er Danmarks grønne fremtid hjemme nu? Med masser af ny vild natur, mindre udledning af drivhusgasser fra landbruget og en bremse på udsivningen af kvælstof, så de danske åer, fjorde og indre farvande igen kan blive fyldt med liv?
Et bredt flertal i Folketinget – fra de konservative til SF – stiller sig bag den grønne trepart. Så nu bliver planerne til lov. Men kan vi regne med, at det ikke bare er endnu en håndfuld løfter, som aldrig bliver indfriet?
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff om, hvilke dele af aftalen, han tror, der for alvor vil rykke noget, og hvad der stadig er oppe i luften.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 19 Nov 2024 - 2752 - Er vi nogle svin overfor vores grise?
Der var engang så dejligt ude på landet – med stråtækte, hvidkalkede bondegårde, gule kornmarker og heste og køer, der løftede hovederne og gloede på os, når vi kom forbi. Inde i staldene levede grise og køer. Under kærligt opsyn og kyndig pleje af bonden. Men sådan er det ikke længere.
Før levede grisene nærmest et helt liv på de danske svinefarme. I dag sender vi millioner af smågrise ud landet i lastbiler, hvor de 3 måneder gamle dyr bliver anbragt i flere etager og bumler ned gennem Europa.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Lars Halskov, som har været på tur med en svinetransporter til Polen. Han taler om, hvordan dyrene oplever den lange tur, og om man ligefrem kan tale om en slags samfundskontrakt mellem svineavlerne og os andre, der er blevet brudt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 18 Nov 2024 - 2751 - WEEKEND. De er trætte af fnat og en løn på 19 kroner
I denne udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre to artikler, der begge handler om internettet anno 2024. Men på to meget forskellige måder.
Først læser journalist Lucas Arturo Ramsøe Wilkens sin artikel om Facebook op. Internetgiganten forsøger nu at opruste i kampen om de attraktive, unge brugere, som platformen for længst har tabt Dernæst kan du komme med til Tblisi i Georgien op. Her har journalist Søren Korsholm mødt nogle unge blackjackdealere, der sidder i en campingvogn foran et kasino. Hvad det har med internettet at gøre kan du høre, når Søren Korsholm læser sin reportage fra den georgiske hovedstad op.-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 16 Nov 2024 - 2750 - Mød Trumps nye inderkreds: Multimilliardærer, tv-værter og Trump-loyalister
På få dage har Trump sat navne og ansigter på nogle af de vigtigste poster i amerikansk politik de næste fire år. Blandt dem er tv-værter, kampagnemedarbejdere og forretningsmænd, der allerede har skabt kontroverser i deres egen ret. De udpegede kommende ministre og embedsmænd har dog en overordnet ting til fælles: en sand loyalitet overfor Trump.
I dette afsnit ser 'Du lytter til Politiken' nærmere på Trumps kommende inderkreds sammen med USA-korrespondent Jacob Fuglsang. Personer der kommer til at tegne USA’ politiske linje i de kommende år og rive op i det amerikanske bureaukrati.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 15 Nov 2024 - 2749 - Nordkoreanske soldater i Ukraine: Putins næste skridt mod en ny verdensorden
Da præsident Putin lander i Nordkoreas hovedstad Pyongyang i juni, bliver han bliver budt velkommen af Nordkoreas leder, Kim Jong-un, til en kæmpemæssig fejring af de to landes venskab. Diktatorerne taler om både handel og udveksling af teknologi, og indgår i en millitæralliance, som muligvis har sendt omkring titusind nordkoreanske soldater til fronten i Ukraine.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Politikens Asien-korrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft om, hvordan alliancen mellem Rusland og Nordkorea er større end krigen i Ukraine og kan få konsekvenser for både Sydkorea, NATO og en ny verdensorden.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 14 Nov 2024 - 2748 - Hendes søn døde af opioider: »Det burde aldrig være sket«
Andreas Nellemann Bom blev 21 år gammel. Han døde i sommer. På sit værelse hjemme hos sin mor.
Som 14-årig begyndte Andreas at tage de dødelige piller opioider, som flere og flere unge herhjemme bliver afhængige af. Det var dem, der slog ham ihjel. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Nana Wad historien om sin søn. Hvor svært det var at opdage misbruget. Og hvor efterladt hun følte sig af sundhedsvæsnet.
Derfor kommer hun med et opråb midt i sorgen. Fordi hun vil forhindre, at det, der skete for Andreas, sker for andre. At forældre og unge forstår, hvor farligt det er at tage opioider. Og at det kan være livsfarligt at stoppe med at tage dem.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 13 Nov 2024 - 2747 - Eksperimentet Peberholm: Sådan blev en kunstig ø til den vilde natur, vi længes efter
Mellem Danmark og Sverige ligger en lille, kunstigt anlagt ø. Den blev bygget af overskydende materialer fra havbunden, da man etablerede Øresundsforbindelsen, og skulle være det sted, hvor tunnel blev til bro. Peberholm, hedder den. Og lige midt i den tunge trafik, der passerer over den, er det kunstige blevet til vild natur.
I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard om et eksperiment, der viste sig at være en triumf for naturen og biodiversiteten, som resten af landet skal lære af. For med den store aftale, som politikerne for nyligt har vedtaget – den grønne trepart – skal mange marker føres tilbage til naturen. Ligesom Peberholm.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 12 Nov 2024 - 2746 - Danske jøder føler sig forfulgt: For Jonatan, Noa og Yitzi ændrede livet sig efter 7. oktober
I Danmark behøver man ikke være bange for at sende sine børn i skole og frygte for, at der sker dem noget. Men sådan er det ikke for de tusinder af jøder, der bor her i landet. Siden 7. oktober 2023 er deres hverdag blevet en anden; med tilråb, trusler og frygt for overfald.
Men hvad fortæller de selv om det, de oplever? Ser de det bare som en ubehagelig følge af den aktuelle konflikt i Mellemøsten? Eller som en gentagelse af en gammel, grum historie?
Det spørgsmål stillede Politikens Kristoffer Frederik Nørager Møller sig selv. Og besluttede sig for at stille det videre til nogen, der kender svaret.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 11 Nov 2024 - 2745 - WEEKEND. 5 hjerter til Helmig. Og til The Cure og Thåström
Er den klassiske albumanmeldelse ved at være et overstået kapitel? Det har vi skrevet og talt en del om på Politiken her i 2024. Men i denne udgave af weekendpodcasten får du mulighed for at høre tre aktuelle albumanmeldelser:
Først er det Simon Lunds anmeldelse af The Cures første studiealbum i årevis. Dernæst er det Kim Skotte, som anmelder svenske Thåströms nye udgivelse. Og til sidst er det igen Simon Lund, der læser sin anmeldelse af Thomas Helmigs nye sorg-album op.-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 10 Nov 2024 - 2744 - Du lytter til USA: Donald Trump vandt – er vi så ikke venner længere?
Valget er afgjort, og Donald Trump vandt både senatet, præsidentembedet og størstedelen af det amerikanske folks stemmer. En undersøgelse inden valget viser dog, at en stor del af Vesteuropa ikke ønskede en ny periode med Trump i det hvide hus. Så kan det tætte forhold mellem Europa og USA holde til, at Trump nu er reglen - og ikke undtagelsen - eller er det blevet tid til skilsmisse?
I dette sidste afsnit af ’Du lytter til USA’ fortæller international kommentator Michael Jarlner, at Europa og USA ikke længere har det samme fjendebillede, kulturjournalist Camilla Stockmann overvejer, hvordan medierne skal dække Trumps anden periode, mens musikjournalist Simon Lund forsøger at minde os om, at USA faktisk har givet os noget af det allerbedste - nemlig sneakers, tv-serier og hip hop.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 09 Nov 2024 - 2743 - Q for genial: Quincy Jones er død. Men musikken lever altid
I søndags døde den amerikanske musiker Quincy Jones, 91 år gammel. Måske kender du ham ikke ved navn, men det er næsten umuligt, at du ikke har hørt hans musik.
Quincy Jones skabte både jazz-, soul-, pop- og filmmusik, som bragte den afroamerikanske lyd ind i popkulturen, og løftede ham selv og mange andre ud af racisme og marginalisering.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller musikredaktør Simon Lund historien om et enkelt liv, som samtidigt fortæller historien om de mange.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 08 Nov 2024 - 2742 - Lang Historie Kort: Derfor tabte Kamala Harris, det betyder det for USA - og for os andre
I denne særudgave af Lang Historie Kort får du disse tre historier:
Politikens korrespondent i USA, Jacob Fuglsang, analyserer, hvorfor Donald Trump vandt, og Kamala Harris tabte.
Vi spørger seniorforsker Rasmus Sinding Søndergaard, om Trump kan holde sine vilde valgløfter.
International kommentator Michael Jarlner fortæller, hvordan USA's nye præsident vil ændre vores verden.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 06 Nov 2024 - 2741 - Trump ser ud til at tage det hele: Hvad gav ham sejren?
Det så ud til at blive et historisk tæt løb imellem Trump og Harris. Nu ser det ud til, at alle tog fejl. For med de forbehold, der kan tages, ser Trump ud til at få en stor valgsejr, og dermed genindtræde som amerikansk præsident.
I dette afsnit fortæller Michael Jarlner – Politikens internationale kommentator – hvad vi ved om valget her onsdag morgen, og så giver han sit bud på, hvad der er gået Trumps vej.
Afsnittet er optaget kl 7 om morgenen dansk tid, samtidig med Donald Trumps sejr i delstaten Georgia.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 06 Nov 2024 - 2740 - Valgguide: Hvad sker der i nat, og hvad gør Trump, hvis han taber?
I dag går amerikanerne til valg. Det bliver afgjort, om USA skal have sin første kvindelige præsident med demokraternes vicepræsident, Kamala Harris, eller om tidligere præsident Donald Trump og Republikanerne skal til magten igen.
Valget ser ud til at blive historisk tæt i et USA, der er historisk splittet.
Politikens Jesper Thobo-Carlsen er i USA for at dække valget. I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller han om, hvorfor alle forudsigelser kan vise sig at være forkerte og om det kaos, der kan opstå, hvis Trump taber.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 05 Nov 2024 - 2739 - Bliver Joe Biden bare en parentes i historien?
Alle taler om Donald Trump og Kamala Harris. For det er en af de to, der skal overtage Det Hvide Hus og arver anførerbindet ikke bare i Amerika, men også i vores del af verden.
Men det er, som om vi har glemt ham, der faktisk er præsident nu. Joe Biden, som hver dag går på arbejde i det ovale værelse, og som bliver ved med det frem til den 20. januar. Er han simpelt hen gået i glemmebogen før tid?
Politikens internationale kommentator, Michael Jarlner, ser tilbage på den dramatiske tid, hvor Biden har stået i spidsen for verdens største økonomi og stærkeste militær. Hvad var det for et Amerika, Joe Biden overtog? Hvad gjorde han med det? Og hvordan vil vi huske ham?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 04 Nov 2024 - 2738 - WEEKEND. Er det ikke sødt og rørende? Det korte svar: Nej
Hvad betyder det, når Pia Kjærsgaard i en video på Instagram siger »skibidi toilet«? Det kan du blive klogere på i denne uges weekendpodcast fra Politiken, hvor du kan høre tre artikler læst op af skribenterne selv.
Først er det Lucas Arturo Ramøse Wilkens, der læser artiklen om skipidi toilet og resten af de udtryk, som de helt unge fra generation alpha benytter sig af. Dernæst kan du høre Birgitte Kjærs interview med den svenske forfatter Karl Kofi Ahlqvist, der har skrevet en bog om danske sugarmamas, der køber brune mænd. Og til sidst er det Jonas Schrøder-Andreasen, der læser sin klumme om den nye sæson af TV 2's 'Linde på Langeland' op.-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 03 Nov 2024 - 2737 - Du lytter til USA: Kvinder mod mænd i et USA, der er træt af had
I dag kigger vi på de sidste budskaber, som Kamala Harris og Donald Trump har til amerikanerne, inden de skal stemme på tirsdag.
Vi taler om, hvordan Harris' og Trumps optrædener den seneste uge har blottet en benhård kamp mellem race, køn og generationer. Jesper Thobo er med fra Georgia, USA, hvor mange vælgere er udmattede og desillusionerede over valgkampen, Simon Lund forklarer den musikalske superstjerne Bad Bunnys rolle, og Camilla Stockmann peger på, at Demokraterne ikke er lykkedes med at gøre kampen for fri abort til et afgøende våben i valgkampen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 02 Nov 2024 - 2736 - Er dansk fodbold ved at udvikle sig til en kampsport?
Den vildeste kamp mellem Brøndby og FC København i søndags blev ikke spillet på græsset med en bold. Men med fyrværkeri og andet kasteskyts, der fløj frem og tilbage mellem grupper af de to ærkerivalers tilhængere. En time før fodboldkampen blev fløjtet i gang, stormede en gruppe maskerede Brøndby-fans pludselig op ad langsiden og fyrede romerlys af mod gæsternes supportere. Og så eksploderede stadion i nogle af de værste scener, dansk fodbold har oplevet i mange år. Men hvordan kan det overhovedet ske? Fyrværkeri er forbudt. Og vagter ved indgangene skal sørge for, at den slags ikke kommer ind.
I dagens 'Du lytter til Politiken' spørger vi, hvad det er er der sker med dansk fodbold. Gæst er Politikens Jeppe Laursen Brock.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 01 Nov 2024 - 2735 - Krigen i Gaza: Enhedslistens svære opgør
Hvis man vil i regering i Danmark, skal man nok ikke råbe op om væbnet revolution og forlange, at vi melder os ud af EU og NATO. Det har Enhedslisten forstået, og mens partiet har strøget den slags programerklæringer én efter én, har det fået flere og flere stemmer.
Men så skete der noget 7. oktober sidste år med Hamas’ terrorangreb på Israel. Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted tog straks klart afstand fra angrebet, men nu har en lille gruppe dannet en fraktion kaldet Rødt Venstre, der vender sig imod partilinjen.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Politikens politiske redaktør Nilas Heinskov, hvorfor netop dette emne gør så ondt på Enhedslisten.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 31 Oct 2024 - 2734 - Grønlænderne er vrede på os – men vil de virkelig stå alene?
Tvangsforflyttelser, spiralkampagnen og tvunget fordanskning af børn har efterladt mange grønlændere med en vrede, der driver ønsket om at gøre landet helt fri af Danmark. Et ønske der længe lød utænkeligt, fordi landet umuligt kunne klare sig alene økonomisk. Men nu vokser verdens interesse for Arktis.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Claus Blok Thomsen, som tog til Grønland for at undersøge, om grønlænderne virkelig vil – og kan – klare sig selv uden Danmark.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 30 Oct 2024 - 2733 - Chokket i Georgien: Et farvel til Vesten?
For os giver det nærmest sig selv, at Georgien og andre små naboer til den russiske kæmpe selvfølgelig hellere vil slutte sig til det frie, demokratiske Europa end at lade sig kue af Putin. Men valget i lørdags viste, at der er noget, vi ikke forstår. Og det er ikke kun georgiernes frygt for Rusland, vi har glemt at regne med.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Anton Schack, som er i Georgien for at følge det valg, som mange mener vil afgøre landets skæbne.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 29 Oct 2024 - 2732 - Kur mod trivselskrisen: Skolen skal lære de unge at glemme sig selv
Er det i orden, at Noah melder afbud til en eksamen, fordi han har fået klimaangst Og er det okay, at Alma trækker sig fra gruppearbejdet, fordi hun ikke lige er i humør?
Mistrivsel er blevet en trumf, vor tids unge til enhver tid kan spille for at slippe for ubehag. Det kan man læse i en ny bog skrevet af Birgitte Vedersø, som har mere end 30 års erfaring som gymnasielærer og rektor.
Men det er ikke de unges skyld, fortæller hun i dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’. Det er forældrene og skolerne, der svigter dem. Fordi mange ikke kan bære, at deres børn skal opleve svære følelser. Og fordi skolerne ikke tør insistere på, at de unge også skal prøve det, der falder dem svært. Men faktisk har skolen en kur. Vi har bare glemt den.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 28 Oct 2024 - 2731 - WEEKEND. Anmelderen anbefaler: Det er vidunderligt
Det er oktober, det er efterår, og vi går imod mørkere og koldere tider.Så måske er det tid til at tage på kunstmuseum? I dagens udgave af Politikens weekendpodcast kan du i hvert fald høre avisens kunstanmelder Mathias Kryger læse tre af sine mange anmeldelser fra den seneste tid op:
Først kan du komme med op i det vidunderlige himmelrum på Aros i Aarhus Dernæst skal du til Nordsjælland og Nivagaard og høre om Michael Kviums nye udstilling Og til sidst tager vi forbi Kongens Nytorv i det indre København, hvor Charlottenborg diverterer med udstilling om noget med kunstig intelligens-------
De tre anmeldelser er blot et lille udvalg af alle de mange anmeldelser, Mathias Kryger har skrevet og læst op af efterårets mange kunstudstillinger. Her har vi samlet en liste over nogle af de andre:
Homo-teletubbyen har fået insektvinger. Den er blevet dejligt ond Halvdelen af figuren har ligget under sand. Den anden halvdel har været udsat for havets uophørlige gnaven Der skal andre boller på suppen på Kunsthal Charlottenborg Disse fem følelser fik jeg på Trapholts udstilling om … følelser Det er en katastrofe, at denne type malerier alt for ofte finder vej ind på vores museer Hun er en af vores virkelig gode malere Der må en orgasme til i ny og næ Det starter fuldkommen fantastisk – og det bliver ved Ny udstilling viser malerier af to navne fra den danske kunsthistorie, du godt kan øve dig på-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 27 Oct 2024 - 2730 - Hvad vil Elon Musk have til gengæld for den halve milliard, han har givet Trump?
I dag taler vi om verdens rigeste mand, Elon Musk, og om den kyniske bromance, han har med Donald Trump. Om den halve milliard kroner, Musk har doneret til Trumps kampagne, og om hvad Musk vil have til gengæld, hvis Trump bliver præsident.
Og så taler vi om, hvad det betyder, når Elon Musk møder op i en t-shirt med teksten 'Occupy Mars'.
Vi er også omkring Trumps pomfrit-vagt på McDonalds og forsøget på at stjæle 1 dollar-menuen fra Kamala Harris. McDonalds var gammel soft power - nu er det hele den amerikanske techindustri, vores børn er blevet gidsler af.
I studiet er Camilla Stockmann, Simon Lund og Michael Jarlner.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 26 Oct 2024 - 2729 - Krig forstår man først, når man selv kan se, høre og lugte den
Vi tror måske, at vi følger med i krigen – i Ukraine, i Gaza, i Libanon – og forstår, hvad det er, der foregår, når vi ser billederne af ruiner, kampvogne og civile på flugt. Men der gemmer sig en sandhed, som du kun kan få at vide, når du planter fødderne på jorden og åbner dialogen med et andet menneske. Et menneske, som har mærket krigen på egen krop og sjæl.
'Du lytter til Politiken' har i dag besøg af Najib Kaya, som på bagsædet af en scooter er taget rundt i Beirut – mellem de forskellige befolkningsgrupper - for bedre at forstå en krig, hvor stribevis af Hizbollah-militsens ledere og mange civile er slået ihjel, og hvor mange er jaget på flugt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 25 Oct 2024 - 2728 - Verdens dårligste vandmiljø: Kan vi stole på landmændene?
Det lød ikke så svært. Landmændene skulle så nogle efterafgrøder, som kunne holde på kvælstoffet. Myndighederne skulle holde øje med, at landmændene så gjorde det. I dag har Danmark nemlig verdens dårligste vandmiljø, og det skulle være slut.
Men så kastede Rigsrevisionen et blik på sagen, og opdagede to ting: Myndighederne har kun kontrolleret en lille brøkdel af landmændene, og mere end hver tredje af de undersøgte har ikke sået de efterafgrøder, de har lovet. Men hvad kommer det til at betyde, når politikerne nu skal bestemme, hvordan den helt store klima- og vandmiljøplan skal føres ud i livet?
Det fortæller Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff om i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken'.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 24 Oct 2024 - 2727 - Noter fra natkirken: »Kære mor, det er 18 år siden, vi sidst så hinanden«
Gennem 25 år har Vor Frue Kirke åbnet et sanseligt frirum for nattens eksistenser på tværs af tro og tilhørsforhold, og givet de besøgende en mulighed for at skrive deres inderste tanker i en bog. En bog, som Politiken nu har fået lov til at læse op.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Jakob Sorgenfri Kjær, som en aften kom forbi et sted i byen, hvor den livsvarige angst og spirituelle tørke kan finde plads og finde fred.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 23 Oct 2024 - 2726 - Navalnyjs enke: »De slog Aleksej ihjel, fordi de ikke kunne knække ham«
Julija Navalnaja står på scenen ved sikkerhedskonferencen i München. I en mørkeblå jakke og med blond, tilbagestrøget hår og med chokket tegnet i ansigtet. De russiske myndigheder har netop meddelt, at hendes mand, Aleksei Navalnyj, er død. I over tre år har han været selve ansigtet på modstanden på Vladimir Putins styre og er blevet flyttet fra det ene russiske fængsel til det næste.
Nu får vi endelig at vide, hvordan Putins styre systematisk forsøgte at klemme oprøret ud af Navalnyj. Det står i de beskrivelser, han fik smuglet ud af fængslerne, og som er med i hans selvbiografi, som udkommer i dag.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens internationale kommentator Michael Jarlner, som har læst bogen og interviewet Julija Navalnaja. Han har blandt andet spurgt hende, hvorfor hun og hendes mand egentlig vendte tilbage til Rusland.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 22 Oct 2024 - 2725 - Kan man blive syg af hjertesorg?
Tidligere i år blev Freja Bøgh Lassen forladt af sin kæreste. Hendes hjerte var blevet knust, og sådan føltes det også fysisk.
»Jeg kan ikke finde vej, selvom jeg kender byen så godt, men det er som om, jeg ikke ved, hvor jeg er henne. Det er som om blodet er holdt op med at løbe i min krop. Som om jeg er gået i stykker«.
Mens Freja gik rundt med alle de følelser, begyndte nogle spørgsmål at melde sig: Hvorfor kunne hun ikke tænke, hvorfor kunne hun ikke kende sig selv. Hvorfor havde hun det sådan.
Så mens alt andet var kaos, satte hun sig for at finde nogle svar på hvad det er, der sker med os, når vi bliver ramt af hjertesorg.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 21 Oct 2024 - 2724 - WEEKEND. »De var jo børn på narko ude i en skov«
I dag har vi udvalgt en ganske særlig artikel til dig. Du kan nemlig høre det interview med filminstruktøren Eva Marie Rødbro, som Politikens Søren Korsholm i september skrev og læste op.
Han havde taget instruktøren tilbage til et skovbryn i Albertslund. Lige der hvor hendes kamera for mere end et årti fangede den 12-årige løbende Simona. Hvilket blev startskuddet på det som siden skulle blive til den roste dokumentarsiere 'Prinsesser fra blokken'
-----------------
Og husk:Artiklen er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 20 Oct 2024 - 2723 - Du lytter til USA: Medierne spinder guld på Trump men har ofret troværdigheden
»Det er måske ikke godt for Amerika, men det er pokkers godt for CBS. Pengene vælter ind. Det her er sjovt«, har en amerikansk mediechef sagt om at dække Cirkus Trump.
I ’Du lytter til USA’ taler vi denne gang om had og kærlighed i en Trump-tid, kampen mellem traditionelle medier og Fox News. Og om hvordan vilde podcasts som ’The Joe Rogan Experience’ er blevet stedet, desperate præsidentkandidater søger hen i kampen for vælgere.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 19 Oct 2024 - 2722 - Drømmenes land 2:2: Ved grænsen til USA venter muren, kartellerne og bevæbnede vagter
På den amerikanske side af hegnet står en mand og hiver efter vejret. Han er blevet ramt af gummikugler fyldt med peberspray. På den anden side, på Mexicos jord, er to menneskesmuglere i gang med at hjælpe en håndfuld migranter med at komme over hegnet ved hjælp af en rebstige. Hver måned forsøger flere tusinder migranter ulovligt at krydse grænsen til USA, for nogle lykkes det, for andre gør det ikke.
Politikens journalist Bo Søndergaard og fotograf Mads Nissen er taget til byen Ciudad Juárez på grænsen mellem Mexico og USA. Her møder de dem, der bliver kæmpet mest om i den amerikanske valgkamp. Mennesker, som har forladt deres gamle liv for at begive sig ud på en lang, farlig og helt uforudsigelig rejse. I håb om en dag selv at blive amerikanere. Og så møder de kartellerne, der vil hjælpe immigranterne. Men prisen er høj.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 17 Oct 2024 - 2721 - Drømmenes land 1:2: Hvis du vil til USA, må du tage toget, de kalder 'Bæstet'
På et tungt rullende fragttog op igennem Mexico sidder Ana med sine to børn og en drøm om at komme til USA. Her vil hun arbejde "med hvad som helst". Men der er uendeligt mange forhindringer, før hun kan komme så langt. Ana er bare en af de millioner af migranter, der hvert år forsøger at komme ind i 'Drømmenes land'.
Politikens journalist Bo Søndergaard og fotograf Mads Nissen er taget til Mexico for at komme på toget, de kalder 'Bæstet'. Her møder de dem, der bliver kæmpet mest om i den amerikanske valgkamp. Mennesker, som har forladt deres gamle liv for at begive sig ud på en lang, farlig og helt uforudsigelig rejse. I håb om en dag selv at blive amerikanere.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 16 Oct 2024 - 2720 - Live: Mathias Tesfaye og Christian Jensen i debat om uddannelsesreformen
Alle spørgsmål er på spil på én gang i regeringens nye bud på en uddannelsesreform. Det er spørgsmålet om, hvilket samfund Danmark skal være i fremtiden, hvordan vores børn har det, hvordan man får det bedste ud af mennesker og om, hvad der er det vigtigste at lære.
Udspillet blev i sidste uge dumpet af Politiken i en leder skrevet af chefredaktør Christian Jensen. Og det fik børne- og undervisningsminister Mathias Tefaye (S) til at henvende sig. Han ville gerne diskutere lederen med Christian Jensen. Det blev til den debat, du kan høre her. Udover en samtale om det konkrete i reformen er den også et møde mellem to måder at være barn og ung på i velfærdsstaten, to måder at blive til noget på, og to måder at blive mødt af skolen på. Tesfayes og Jensens.See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 14 Oct 2024 - 2719 - WEEKEND. Anmelderne anbefaler: Suveræn bog. Suveræn musik. Suveræne tanker
Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem tidligere. I dag er der tale om tre anmeldelser fra den meget begejstrede ende af hjerte-skalaen.
Først læser Kim Skotte sin anmeldelse af en filosofisk bog. En anmeldelse, der bar overskriften 'Det går op for mig, at næsten intet kan være rigtig meget' Dernæst kan du høre Thomas Michelsens Haydn-anmeldelse med overskriften 'Du tænker sikkert gaaab! Men hør lige disse album' Til sidst læser Thomas Bredsdorff sin anmeldelse af María Elisabet Bragadóttirs nye bog op. Anmeldelse havde overskriften: 'De bedste af hendes noveller er helt suveræne'-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 13 Oct 2024 - 2718 - Du lytter til USA: Hvad mener familien Trump egentlig om abort? Og giver det stadig mening at tale om 'October surprises’?
I denne udgave af 'Du lytter til USA' taler vi om Melania Trumps omdiskuterede nye selvbiografi ‘Melania’. I bogen afslører den tidligere førstedame sig som aborttilhænger. Er hun dermed lodret uenig med sin egen mand? Som præsident banede Donald Trump – i alliance med det evangelistiske højre – vejen for et historisk opgør med den fri abort i USA. Men i valgkampen har han været på en form for retræte. Og nu er Melania så aborttilhænger. Er det en såkaldt ‘October surprise'? Og hvad kan ellers nå at blive oktober-overraskelser i den amerikanske valgkamp?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 12 Oct 2024 - 2717 - Trippet livsform: Svampene skal redde os
Svampe er hverken dyr eller mennesker. De er noget magisk og midt i mellem. Og så er de måske også svaret på alt fra biodiversitetskrise til bæredygtige byggematerialer.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er journalist Nils Thorsen, som har været på svampejagt sammen med´professor Lene Lange, der har skrevet bogen 'Suveræne svampe'. Og han opdager, at svampene kan redde os, hvis vi gør os umage for at redde dem.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 11 Oct 2024 - 2716 - Tesfayes opgør med Danmarks uddannelses-snobberi
Politikerne har sagt det i flere årtier: Danmark har brug for folk, der kan noget med deres hænder. Det er en af grundene til, at regeringen nu vil skabe en helt ny gymnasieuddannelse, hvor det praktiske skal være en del af skoleskemaet.
De unge skal nu fordeles bedre på uddannelserne. Flere skal på gymnasiet, men ikke på det gymnasium, vi kender i dag. Og så skal 10. klasse og HF nedlægges.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller uddannelsesredaktør på Politiken, Cecillie Lund Kristiansen, om uddannelsesreformen, som er en nyskabelse i dansk politik.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 10 Oct 2024 - 2715 - Manchester City fik svimlende succes, men var det svindel?
På overfladen kunne historien om den engelske fodboldklub Manchester City ligne den, vi kender fra Hollywoods sportsfilm. En lidt støvet klub, der gennemgår en dramatisk udvikling og til sidst i filmen står som vindere.
Men faktisk er det mest en historie om rigmænd og deres penge. Og – muligvis – om svindel. Manchester City er gået fra at ligge nede i bunden af Premier League til nu at have vundet trofæet fire år i træk. Et skifte, der er kommet, efter klubben blev købt af en hovedrig sheik fra Abu Dhabi.
Og nu er Manchester City anklaget for at have forbrudt sig mod ligaens regler. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Jeppe Laursen Brock om sagen og om en fodboldverden, der forsøger at dæmme op for en udvikling, som muligvis allerede er tabt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 09 Oct 2024 - 2714 - Marathon: Hvordan slår man en ikonisk rekord, der har stået i 40 år?
I den sidste weekend i september skete der noget, ingen havde regnet med.
Der var gået så lang tid, at det virkede umuligt, at det ville ske.
Men … det skete.
En ikonisk danmarksrekord, der havde stået i næsten 40 år blev slået.
I dette afsnit er Politikens journalist Anders Legarth – som selv er løbeentusiast – i studiet for at rekonstruere en sensationel hændelse under dette års Berlin Marathon.
En begivenhed, der muligvis indvarsler en ny guldalder for dansk løb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 08 Oct 2024 - 2713 - 7. oktober: Sådan ændrede livet sig for Fidaa, Gideon, Nadia, Susanne og Ahmad
På denne dag – 7. oktober – for et år siden indleder den palæstinensiske bevægelse Hamas sit voldsomme terrorangreb i Israel. Raketter bliver sendt afsted mod landet, og Hamas-krigere trænger ind over grænsen i det sydlige Israel, hvor de dræber mere end et tusind mennesker og tager flere hundrede gidsler.
Angrebet fører til krigen i Gaza, som foreløbig har kostet omkring 40.000 palæstinensere livet, og som nu er vokset til at være krig i store dele af Mellemøsten. 7. oktober sidste år ændrede verden. Men for de mennesker, der bor i Gaza, i Israel og på Vestbredden, er det livet, der ændrer sig den dag.
Nogle af dem har Politikens Michael Jarlner og Bjørn van Overeem talt med, og i det her afsnit er Michael i studiet for at introducere os til fem beretninger om den weekend for et år siden. Det er ikke kildernes egne stemmer, vi hører, men det er deres egne ord.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 07 Oct 2024 - 2712 - WEEKEND. Katherine Diez går meget langt
Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem tidligere:
Først læser Lars Eriksen sin artikel med overskriften: 'Katherine Diez går længere i sine afsløringer, end hvad både fagfolk og juridiske eksperter er vant til at se herhjemme' Dernæst kan du høre Jonas Schrøder-Andreasens læse sin klumme om en ny dokumentar om kong Frederik på DR Til sidst læser Lucas Arturo Ramsøe Willkens sin artikel om den danske musiker og influencer Camma Okami, der blev smidt på porten ved et stort prisshow, fordi hun havde politiske budskaber med på den røde løber.-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 06 Oct 2024 - 2711 - Du lytter til USA: Præsidenter lyver – på vej ud af døren, om blowjobs og som rendyrket politisk strategi
Man må ikke lyve. Heller ikke hvis man er amerikansk præsident. Sådan er den ideelle forestilling om det højeste embede, men den forestilling er der blevet lavet godt og grundigt om på i løbet af historien og ikke mindst med Donald Trump. I sine fire år som præsident løj han minimum 30.000 gange, har den amerikanske avis, Washington Post, dokumenteret. Og i denne uges debat mellem J.D. Vance og Tim Walz, så vi hvordan begge blev afsløret i løgne, men især hvordan Trumps vicepræsidentkandidat, J.D. Vance, kom i vanskeligheder, når han loyalt skal bakke op om Trumps løgne.
I denne udgave af ' Du lytter til USA' kigger vi på den politiske løgn - også kulturhistorisk - og kommer omkring både George Washington, Richard Nixon og Bill Clinton.
I studiet er Camilla Stockmann, Jesper Thobo-Carlsen og Simon Lund.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 05 Oct 2024 - 2710 - Den værste krig i Mellemøsten i mere end 50 år - og ingen stoppede den
Den storkrig, mange har frygtet, siden Hamas’ terrorangreb mod Israel 7. oktober, er nu en realitet. Krigen mellem Israel og palæstinensiske Hamas er vokset til en storkrig med Israel på den ene side, og Hamas, Hizbollah i Libanon og atommagten Iran på den anden side.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' forklarer Politikens tidligere mellemøstkorrespondent Marcus Rubin, hvordan vi kom hertil. Hvad er premierminister Netanyahus plan? Hvor langt vil Iran gå? Og hvor er USA og Biden, mens Mellemøsten står i brand?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 04 Oct 2024 - 2709 - Derfor kan store dele af verden ikke lide Donald Trump
Det er ikke kun amerikanerne, der går op i, om USA's næste præsident bliver Donald Trump eller Kamala Harris.
Hele verden følger med i præsidentvalget, for det er to meget forskellige syn på fremtiden, der slås om magten. Men hvordan ser verden uden for USA egentlig på Donald Trump?
Det fortæller Politikens USA-ekspert Jesper Thobo-Carlsen om i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken'.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 03 Oct 2024 - 2708 - P Diddy: Er dette musikbranchens #MeToo-øjeblik?
Da Sean Combs – mest kendt som P Diddy – var på toppen af sin karriere, var han en af hiphopverdenens mest succesfulde skikkelser. Samtidigt holdt han nogle vilde og celebre fester, som alle, der var noget – eller drømte om at være noget – ville med til. Men nu er P Diddy i søgelyset for noget ganske andet. For han er fængslet i New York, hvor han er anklaget for stribevis af voldtægter, vold, sextrafficking og organiseret kriminalitet. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller musikredaktør Simon Lund om sagen, der måske kan blive vendepunkt for en musikbranche, der endnu ikke har haft sit skelsættende MeToo-øjeblik.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 02 Oct 2024 - 2707 - Mysteriet Hizbollah: Hvordan blev en lille, privat milits Israels stærkeste fjende?
Hizbollah kom til verden som en kæmpe overraskelse og mysterium. De fik succes med det, en hel stribe arabiske stater flere gange forgæves havde forsøgt - at tvinge israelerne til at trække sig. For i år 2000 efter 18 års guerillakrig tvang Hizbollah de israelske styrker til at forlade det sydlige Libanon.
Bevægelsen blev pludselig de store helte i Mellemøsten, og selv Israel tøvede med for alvor at udfordre. Indtil forleden.
Men hvad er Hizbollah egentlig for en størrelse? Hvad er de og deres velgører Iran egentlig ude på? Og hvad har Israel tænkt sige at gøre ved det? Det fortæller Anders Jerichow om i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken'.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 01 Oct 2024 - 2706 - Deepfake-porno: Kendisfantasier eller hævntørst?
Der findes en hjemmeside, hvor man kan skrive navnet på en berømthed og få nogen til at lave en manipuleret pornofilm, hvor det ser ud, som om den person har sex. Selv om det aldrig har fundet sted. Med deepfake kan man få hvad som helst til at ligne og lyde som virkelighed. At paven siger, at han vil skifte køn. Eller at Pia Kjærsgaard stiller op for de radikale. Nu risikerer berømtheder så også, at deres ansigter kan optræde på figurer i pornofilm. Langt de fleste er kvinder. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Ida Herskind om internettets største site for deepfake-porno - og om vi andre også risikerer at få en tur i den mølle.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 30 Sep 2024 - 2705 - 1 hjerte: Man tror, det er løgn
Det har været en uge, hvor tre store amerikanske stjerner har været i vælten. Også her i Politikens spalter. Så i denne udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre tre artikler om henholdsvis Katy Perry, Diddy og Ellen DeGeneres. Skrevet og læst op af Pernille Jensen, Simon Lund og Lars Eriksen.
-----------------
Og husk:Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 29 Sep 2024 - 2704 - Du lytter til USA: Om 800.000 vigtige polakker, vicepræsidenter på film og Harris' middelklassedrøm
I denne uges udgave af ’Du lytter til USA’ taler vi om, hvorfor bittesmå vælgergrupper kan ende med at have en helt afgørende betydning for udfaldet af præsidentvalget. For det amerikanske valgsystem er - med danske øjne - underligt indrettet, og det har ført til, at kandidaterne nu kæmper om stemmerne fra 800.000 amerikanere med polsk afstamning.
Vi varmer også op til debatten mellem vicepræsidentkandidaterne, der finder sted på tirsdag. Blandt andet kigger vi på fremstillingen af vicepræsidenter i TV, hvor de ofte skildres både komisk og dramatisk.
Til slut diskuterer vi, om det er mest passende at kalde Kamala Harris for kommunist eller kapitalist. Hun har nemlig præsenteret sin længe ventede økonomiske politik, der med hendes egne ord sigter efter at skabe en »mulighedsøkonomi«.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 28 Sep 2024 - 2703 - Tre årtier i front: Hvorfor gik vi egentlig i krig? Og var det prisen værd?
Siden den jugoslaviske borgerkrig i 1990’erne har Danmark kastet soldater og materiel ind i krige langt fra vores egne grænser. Jugoslavien, Afghanistan, Irak og Libyen. Det har kostet os milliarder af kroner, dusinvis af danske soldaters liv og utallige ar på sjæl og krop.
Så hvad gjorde vi det for? Og hvad har vi fået ud af det?
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Jacob Svendsen, som i mange år dækkede forsvaret og - sammen med vores kollega Lars Halskov - har skrevet bogen ’Et land i krig’, som har dannet grundlag for DRs nye dokumentarserie ’Velkommen til frontlinjen’. Vi spørger ham, om hvorvidt krigene har haft usete gevinster, og hvorfor vi aldrig, har gjort regnskabet op med os selv før.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 27 Sep 2024 - 2702 - Er Kinas fremtid som økonomisk supermagt lige blevet aflyst?
Ved første øjekast ligner det bare en supermoderne storby. Med den ene betongrå kasse efter den anden, der rejser sig mod himlen i lange, lige rækker.
Man kan se legepladser og parker. Gadelygter opstillet langs de brede gader. Stoplys og fodgængerfelter. Alt sammen er rammerne om en million menneskers liv.
Men der er noget galt.
Der er ingen børn på legepladserne, ingen biler i gaderne. Og de mørke vinduer i husene i byen Ordos i det nordlige Kina glor bare tomt tilbage på en.
Byen er ikke forladt. Folk er bare aldrig flyttet ind. Og sådan står der rundt om i Kina 65 millioner boliger tomme.
Det er ruiner af en drøm. Den kinesiske drøm.
Og de mange spøgelsesbyer er blot et af flere tegn på, at den kinesiske økonomi, som vi troede ville blive ved med at brage af sted, nu næsten ikke flytter sig ud af stedet.
Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens Asien-korrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft, der fortæller, hvad der er i vente for Kina – og hvad det kan komme til at betyde for os.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 26 Sep 2024 - 2701 - Dansk AI-professor: Kunstig intelligens kan redde verden. Men også gøre livet fladt
Hvor er vi egentlig på vej hen, når vi lader kunstig intelligens skrive vores tekster, lave vores kunst og gætte vores inderste ønsker? Er vi simpelt hen ved at afskaffe os selv? Og risikerer vi at ende som passive instrumenter, de intelligente algoritmer kan spille på, fordi de ved præcis, hvilke knapper, der tilfredsstiller vores nedarvede instinkter og luller os i søvn?
Eller er kunstig intelligens en chance for endelig at gøre verden mere lige. Fordi den deler ud af en rigdom, vi ofte overser. Nemlig adgangen til viden – og muligheden for selv at komme til orde.
Nogle siger det ene. Andre det andet. Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ siger på en måde begge dele. Anders Søgaard er – blandt meget andet – professor i kunstig intelligens og forfatter til en ny bog med titlen ’Maskinerne kommer indefra’. Og hvad kunstig intelligens ender med at blive, bestemmer vi faktisk selv, siger han.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 25 Sep 2024 - 2700 - Hvem lavede de eksplosive personsøgere? Følg sporet rundt på kloden gennem mystiske personer og adresser
Den ser ikke ud af meget. Gold Apollos personsøger model AP924. Men i sidste uge blev den forvandlet til et angrebsvåben i moderne krigsførelse.
Mindst 20 blev dræbt og 3000 såret, da personsøgere eksploderede i hænderne og lommerne på medlemmer af Hizbollah-militsen i Libanon. Dagen efter var det walkie talkies, der gik af. Hvem der stod bag, mener mange at vide. Men hvor er beviserne? Og hvordan kunne det egentlig lade sig gøre?
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Politikens Asienkorrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft om jagten på den lille personsøger, der starter i Taiwan, hvor han bor, men fortsætter ud i verden og vidt omkring.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 24 Sep 2024 - 2699 - Nord Stream: Sådan blev en lille dansk ø blev fanget i et vildt stykke verdenshistorie
På torsdag er det præcis to år siden, at store dele af verden rettede blikket mod nogle mærkelige pletter på havet øst for Bornholm. De to russiske gasledninger – Nord Stream 1 og 2 – blev ramt af i alt fire eksplosioner på havbunden 80 meter nede, og i flere dage strømmede gassen op af havoverfladen.
Det store spørgsmål var, hvem der stod bag sabotagen. Mange i vesten var klar til at pege fingre af Putins Rusland, men i dag peger efterforskningen i en helt anden retning - nemlig mod Ukraine.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Hans Davidsen, som har fulgt forsøgene på at finde ud af, hvad det egentlig var, der skete. Og så har han besøgt dem, der befandt sig allertættest på dramaet: beboerne på Christiansø, som ufrivilligt kan have spillet en lille rolle i det store drama.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 23 Sep 2024 - 2698 - WEEKEND. Hård kritik af populært DR-program. Hvad skete der?
Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem tidligere. I dag handler alle artiklerne om DR-programmet 'Danmarks næste tøjdesigner'.
Og husk:de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 22 Sep 2024 - 2697 - Du lytter til USA: Om migranter og kæledyr, Trumps forhold til hip hop og centralbanken
Det er kun en uge siden, Donald Trump blev udsat for endnu et attentatforsøg, og det er som om, vi alle sammen allerede er videre. Hvad siger det om USA lige nu?
I denne uges udgave af 'Du lytter til USA' taler vi først og fremmest om, hvordan immigrationspolitikken fylder i valgkampen. Flygtningepresset på USA optager amerikanerne, som har det svært med det kaos, der er ved USAs sydlige grænse. Men at Donald Trump ligefrem er villig til at lyve for at bringe immigration på dagsordenen, viste sig helt konkret, da han hævdede, at migranter i byen Springfield spiser indbyggernes kæledyr. Historien var ikke rigtig, men hvorfor fik den alligevel betydning, og hvorfor var Springfield ikke et tilfældigt valgt sted?
Vi snakker også om Donald Trumps årtier lange relation til hip hop. Før han blev præsidentkandidat i 2015, var Trump en fast figur i rappernes tekster. Nu er kærligheden ikke helt så stor, men hvad er det for en vælgergruppe, Trump får adgang til med sine hip hop-forbindelser?
Fra rapmusik og bling-bling tager vi en tur omkring den amerikanske centralbanks rentenedsættelse. Og taler om, hvorfor Trump - måske - ønsker, at præsidenten i fremtiden har kontrol med centralbanken.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 21 Sep 2024 - 2696 - Først ville hun bare dø. Nu er hun ikon og vidner i Frankrigs største voldtægtssag
I en retssal i Sydfrankrig kan man i de her dage opleve et helt usædvanligt skue. På anklagebænken sidder nemlig ikke bare en mand ved navn Dominique Pélicot, som er tiltalt for i næsten 10 år systematisk at have bedøvet sin kone og udsat hende for voldtægt, uden at hun opdagede noget. Der sidder også 50 andre mænd, som er tiltalt for at have deltaget i voldtægterne.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er journalist Tine Kirkensgaard, som selv har oplevet dramaet i retssalen, der fortæller hvordan de årelange overgreb overhovedet kunne finde sted, hvordan mændene forsvarer sig, og hvorfor offeret– Giséle Pélicot – selv har insisteret på, at dørene blev åbnet for offentligheden og medierne.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 20 Sep 2024 - 2695 - Var to tyske drenges død i klitten andet end et ulykkeligt uheld?
På en klit ved vestkysten nær Vorupør i Nordjylland ligger der blomster og fyrfadslys, og et hjerte er formet af sten fra stranden. Det vidner om en tragisk hændelse i slutningen af august, hvor to tyske drenge legede i klitten og blev begravet af sandet og kvalt.
Naturen kan selv i Danmark både være forudsigelig og vild. Men skal vi bare leve med, at det værste kan ske? Eller er der noget, nogen kunne have gjort, så de to tyske drenge ikke havde endt deres liv på en dansk strand?
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Lars Dahlager om sit besøg i Vorupør, hvor han tog op for at finde ud af, hvordan beslutninger og forsømmelser langt tilbage i tiden måske også har en del af ansvaret for tragedien i klitten.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 19 Sep 2024 - 2694 - Velkommen til Europas nye vejr
For 10 år siden ville vi ikke have troet vores egne øjne. At der kan falde næsten en halv meters regn i løbet af få dage, så vandet fosser gennem byer som floder, der river biler og huse med sig – her i Europa.
Men sådan er det nu. Engang kunne vi sidde på sikker afstand og se vejrfænomener som skybrud, oversvømmelser og tørke udfolde sig i fjerne lande som Bangladesh og Somalia. I disse dage hærger de lige rundt om hjørnet i store områder af Østrig, Tjekkiet og Polen.
Hele byer bliver raseret, hundredtusindvis af liv vendes på hovedet, og vi taler ikke længere om det, man kalder en hundredårs-begivenhed. Det er det nye vejr.
Politikens klimaredaktør, Magnus Bredsdorff, forklarer i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’, hvad det er, der sker med med vejret i Europa.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 18 Sep 2024 - 2692 - Trine er et af 'Krigens børn': »Jeg har følt mig ensom med min sorg over min far«
Inde på det danske forsvars hjemmeside ligger der et mindeord om en ung dansk major, der døde i 2007 efter at være blevet ramt af mortergranater i Afghanistan. Major Anders Stæhr Storrud. Han var elsket af sit kompagni, står der. Højt respekteret, vellidt. Et naturligt samlingspunkt. Da Anders dør, er det ikke kun en soldat, der dør. Det er også den gladeste og stolteste far, man kan forestille sig. Trines far. Trine Stæhr Storrud er 23 år i dag. Hun er et af de børn af danske veteraner, der har fortalt Politiken, hvordan det har været at miste en forælder til krigen. Eller vokse op med en forælder, der er blevet skadet psykisk af at være udsendt. Med sorgen fik Trine en uønsket følgesvend. En skygge, hun som barn prøvede at holde hemmelig. Noget, der kunne slå ned og ramme ud af det blå.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 16 Sep 2024 - 2691 - Du lytter til USA: Om Trumps boksekamp, Swifts kattekrammer og Harris' kovendinger
Det, der kunne have været en saglig debat om politik, endte som en boksekamp om hundespisende migranter og drab på spædbørn, da Donald Trump og Kamala Harris mødtes for første og måske sidste gang til en tv-duel. Men hvis det ikke handlede om politk, hvad handlede det så om? Og var det en god idé, at Harris rystede så meget på hovedet af Trump?
Kort efter debattens afslutning meldte verdensstjernen Taylor Swift sin støtte til Harris og mobiliserede muligvis en hær af 'swifties'. Hvad kommer det til at betyde for valgkampen?
Kamala Harris har de seneste år ændret politik på flere områder. Vi diskuterer hendes 'flip-flops' på fracking, sundhedsområdet og 'defund the police'.
Følg med hver lørdag, hvor vi vender ugen, der er gået, i valgkampen. Denne gang med musikanmelder Pernille Jensen, udlandsjournalist Jesper Thobo-Carlsen og debatredaktør Kirstine Dons Christensen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 14 Sep 2024 - 2690 - WEEKEND. Milliardærbaron får lov at rive bevaringsværdig villa ned
Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen.
Først kan du høre Susanne Bier forklare, hvorfor hun nogle gange kan få lyst til at sige: 'Hallo, der er ingen, der gider at se det der, gå hjem, tænk dig om', når hun ser andre instruktørers film. Det fortæller hun et interview, der er skrevet og læst op af Rosa Marie Bjerre Dernæst kan du høre en artikel med overskriften: ’Milliardærbaron får lov at rive bevaringsværdig villa ned’, som Torben Benner har skrevet og læst op Til sidst i dagens podcast får du et portræt af selveste Paris Hilton. 00’er-ikonet er nemlig tilbage med ny musik. Det er igen Rosa Marie Bjerre, der har skrevet og læstOg husk:de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 14 Sep 2024 - 2689 - Et seismologisk mysterium: Kloden skælvede pludselig i 9 dage
Da seismologerne i København mødte ind efter weekenden, lå der et mysterium og ventede i deres indbakke. Deres udstyr havde henover weekenden opfanget rystelser fra Grønland, som kunne måles verden over. Rystelser, som fortsatte i ni dage, uden at de kunne finde en årsag. Indtil nu.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard om det mysterium, som jordskælvseksperter over hele verden – med danske forskere i spidsen – satte sig sammen for at løse.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 13 Sep 2024 - 2688 - Harris, Trump og kampen om de meget få vælgere
Den første tv-debat mellem præsidentkandidaterne i den amerikanske valgkamp fandt sted natten til onsdag dansk tid. Kamala Harris og Donald Trump talte til mange millioner amerikanske vælgere og til resten af verden.
Men der er især én lille gruppe, de kæmper om.
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Politikens USA-korrespondent Jacob Fuglsang om tv-debattens vigtigste emner og om den gruppe af vælgere, der kommer til at afgøre valget.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 12 Sep 2024 - 2687 - Ansigtsgenkendelse: Vi har alle noget at skjule
Den nye kriminelle virkelighed, hvor helt unge svenskere skyder bandemedlemmer i Danmark, kræver nye våben. Derfor har politiet bedt justitsminister Peter Hummelgaard (A) om lov til at bruge ansigtsgenkendelse i deres arbejde med at bekæmpe bandekonflikten. Nu har politikerne givet dem lov, men beslutningen vækker bekymring hos eksperter i retssikkerhed. Det forklarer journalist Hans Davidsen-Nielsen i dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’. For hvis teknologien ikke holdes i kort snor, kan det gå ud over vores alles frihed.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 11 Sep 2024 - 2686 - Tun er vendt tilbage til Danmark, og det er fuldstændig gak
Engang var Danmark et ægte tun-rige, hvor kæmpestore, skinnende atlantiske tun blev jaget i de prestigefyldte årlige tun-konkurrencer i Øresund. Det kom dog til en ende, da tunen forsvandt fra Danmark efter en årrække med overfiskeri.
Men nu, 50 år efter tunens forsvinden, midt i snakken om biodiversitetskrise og iltsvind i de danske fjorde er der sket et mirakel. Tunene er vendt tilbage.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Anders Legarth Schmidt, som har været ude at sejle med en gruppe forskere, som forsøger at løse mysteriet om den hjemkomne tun.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 10 Sep 2024 - 2685 - Arkitekter: Stop alt nybyggeri. Det gamle er altid bedre
Var det op til arkitekter og eksperter inden for byggeri og bæredygtighed, så skulle alt byggeri i Danmark stoppe øjeblikkeligt. For når vi bygger huse i dag, gør vi det helt forkert på alle måder, mener de.
Men dem, der ønsker sig et totalt byggestop, er lige nødt til at tage den med nogle andre. Blandt andet de familier, der ønsker sig et kæmpestort parcelhus og kommunerne, der siger, de har brug for flere boliger. Og så er der også lige spekulanterne, der sådan set kun lader husene tårne sig op i vores byer for at tjene penge.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Torben Benner, der sammen med journalist Johanne Lerhard henover sommeren har vendt og drejet hver en mursten i moderne dansk byggeri.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 09 Sep 2024 - 2684 - Du lytter til USA: Arlington-skandalen, skattefri drikkepenge og optakt til den første tv-duel
Donald Trump har længe prøvet at gøre Kamala Harris ansvarlig for den kaotiske tilbagetrækning fra Afghanistan i august 2021. Undervejs i den kamp har han dog trampet rundt – og politiseret – veterankirkegården i Arlington.
Tv-duellerne i kampen om at blive USAs præsident har budt på skelsættende tv-øjeblikke de seneste 50 år. Vi laver et tilbageblik og gætter på, hvor hård stemningen bliver, når Trump og Harris møder hinanden på tirsdag.
Sidst taler vi om drikkepenge, som begge præsidentkandidater vil gøre skattefrie - stik imod samtlige økonomers anbefalinger. Drikkepengekulturen er nemlig gået amok i USA, hvor det ikke er ualmindeligt at betale 30 procent.
Følg med hver lørdag, hvor vi vender ugen, der er gået, i valgkampen. Ugens panel består af: musikredaktør Simon Lund, udlandsjournalist Jesper Thobo-Carlsen og debatredaktør Kirstine Dons Christensen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 07 Sep 2024 - 2683 - WEEKEND: »Har du knaldet dig til rollen?«
Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen.
Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem.
Først kan du høre Helene Navnes interview med skuespilleren Tammi Øst om en ganske særlig rolle, der har betydet meget for hende. Også selv om hun dengang i 1987 blev spurgt: ’Har du knaldet dig til den?’ Dernæst kan du høre arkitekturredaktør Karsten Ifversens anmeldelse af det spektakulære nye filmtag midt i København. Han er ikke udpræget begejstret Til sidst tager Stella Buur Rasmussen dig med til show med de libanesiske dragqueens Hoedy og Diva.Og husk:de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sat, 07 Sep 2024 - 2682 - Den brasilianske fodboldfabrik: Jagten på den nye Neymar
I Brasilien er forskellen på rig og fattig enorm. Og bliver man født fattig, er man næsten med sikkerhed også fattig, når man dør. Men der er to forskellige måder, man kan tage turen hele vejen fra bunden af samfundet og til den absolutte top - som kriminel eller som fodboldspiller.
Og den brasilianske drøm har skabt et enormt maskineri med talentspejdere, mellemmænd, agenter og fodboldskoler. Et årelangt udskillelsesløb, som kun ganske få klarer sig igennem.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er journalist Peter Krogh Andersen, som har bevæget sig ind i fodboldens brasilianske drømmefabrik og mødt nogle af de mange forskellige mennesker, der lever, kæmper og drømmer i den.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 06 Sep 2024 - 2681 - »Gidsler lider, men de dør ikke«, sagde Netanyahu. Han tog fejl
I weekenden blev seks israelske gidsler fundet skudt og dræbt i en tunnel under byen Rafah i Gaza. Siden da er Israel eksploderet i vrede med store protester og en landsdækkende strejke.
Vreden er direkte rettet mod premierminister Netanyahu, og presset på ham har aldrig været større. Folk vil have våbenhvile og have gidslerne hjem. Men hvorfor arbejder Netanyahu ikke hårdere for en våbenhvile?
I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Marcus Rubin om situationen i Israel og Gaza, og om hvordan Netanyahu kæmper for sin egen overlevelse.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 05 Sep 2024 - 2680 - Filmfestivalen i Venedig: Klimadystopi og stjernebesættelser
Filmfestival i Venedig foregår i disse dage, mens en hedebølge har ramt den italienske by. Det er 32 grader. Om natten vel at mærke. Derfor føles det særligt, at Thomas Vinterbergs nye klimadystopiske serie ’Familier som vores’ har fået premiere på filmfestivalen. Det siger Politikens film- og tv-redaktør Kristoffer Hegnsvad fra Venedig. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller han om en filmfestival, der tidligt forstod, at man var nødt til at invitere tv-serierne indenfor. Og hvor Hollywood-stjerner som Brad Pitt kan få selv erfarne filmjournalister til at tabe værdigheden på gulvet i håb om at få et godt billede med hjem.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 04 Sep 2024 - 2679 - Kriminalitet på Telegram: Du kan finde en pistol på tre minutter
Pavel Durov, den russiske techmilliardær og eneejer af beskedtjenesten Telegram, blev for nyligt anholdt i Frankrig. Myndighederne mener, at han er medansvarlig for, at alt fra narkohandel til overgrebsmateriale flyder på platformen. Selv siger han, at han har forsøgt at skabe et medie for det ultimativt frie ord. Et sted, hvor ingen læser med, når mennesker kommunikerer. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Søren Linaa Korsholm om Telegram, og hvorfor det er så svært at balancere hensynet mellem ytringsfrihed og moderation.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Sep 2024 - 2678 - Sådan lever Butjas enker med det ubærlige
Verden så chokeret til, da billeder fra den ukrainske by Butja blev offentliggjort i foråret 2022. Helt almindelige mennesker var blevet skudt og efterladt i gaderne af russerne, der havde rømmet byen. Langt de fleste var tilfældige ofre for Ruslands luner. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Thea Pedersen om de traumer, Butjas borgere bærer med sig. Hun besøgte byen for første gang lige efter den russiske massakre, og denne sommer har hun været tilbage for at finde ud af, hvordan mennesker lever videre efter rædslerne.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 02 Sep 2024
Podcast simili a <nome>
- Den Hvide Væg Anders Matthesen
- Alt Godt? Andreas Mandrup og Mads Andreasen
- Berlingskes saloner Berlingske
- Carlsbergfondets Podcast Carlsbergfondet
- Flyvende tallerken DR
- Store Penge Ekstra Bladet
- Maries Rum - om tro og eksistens Folkekirken i Næstved Provsti
- De Røde Fjer Kalle Kühlmann
- Sørine & Livskraften Kristeligt Dagblad
- Videnskab fra vilde hjerner Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
- r8Dio - Undskyld vi roder r8Dio
- Strafbart TV2 ØST
- Ugeskrift for læger Ugeskriftets podcast
- Vestegnens Helte Vestegnens Helte
- Brainstorm Videnskab.dk
- Fuld af viden - Forskernes fredagsbar Videnslyd
- 24 spørgsmål til professoren Weekendavisen
Altri podcast di Notizie e Politica
- Det, Vi Taler Om Podimo
- Q&CO på B.T. B.T.
- Borgerlig Tabloid B.T.
- Genstart DR
- Kongehuset bag kulissen B.T.
- Småt Brændbart Anna Thygesen, Podads
- BorgenUnplugged Qvortrup Media
- Ikke Et Ord Om Politik Morten Messerschmidt
- Under gulvtæppet Jyllands-Posten
- Avistid Weekendavisen
- Verdens klogeste land Kristoffer Eriksen og Jesper Juhl
- B.T. & det gode selskab B.T.
- Kampagnesporet Jyllands-Posten
- Global News Podcast BBC World Service
- Radicals in Conversation Pluto Press
- Transformator Teknologiens Mediehus
- One Decision Situation Room Studios
- #108 The fall of press freedom in Greece Europod
- Pilestræde Berlingske
- Stammplatz – Fußball News täglich BILD