Filtra per genere
Danske museer laver ikke kun formidling, men skaber også viden. I den2radios serie ”Museer skaber viden,” bliver der set på den viden som danske museer skaber inden for arkæologi, historie, kulturhistorie, kunst og naturvidenskab. Hver udsendelse tager et emne op, hvor en af museets medarbejdere fortæller.
- 71 - Museer skaber viden: Farvekammeret
Hvordan får man oplysninger om, hvilke materialer malerne havde til rådighed i begyndelsen af 1600-tallet i Danmark, og hvordan blev de brugt? De spørgsmål har malerikonservatoren Anne Haack Christensen fra Statens Museum for Kunst forsøgt at besvare ved at bruge regnskabsoplysninger fra Farvekammeret.
Fri, 05 Jun 2020 - 50min - 70 - Museer skaber viden: Gamle fugle giver ny viden
På Statens Naturhistoriske Museum ligger en stor samling af fugle. Tidligere kunne man kun se på lighedstræk mellem fuglene for at finde ud af, hvordan de var beslægtede, men med DNA-undersøgelser kan man i dag hente ny viden. En viden der kan bruges til at finde ud af, hvordan fuglene har udviklet sig gennem millioner af år.
Fri, 22 May 2020 - 42min - 69 - Museer skaber viden: Den grønlandske slædehund
Bestanden af den grønlandske slædehund er på 20 år halveret fra 30.000 til 15.000 dyr. En så stor nedgang bekymrer mange i Grønland, hvor slædehunden er en vigtig del af identiteten. For at skabe en større viden, er der igangsat et forsknings- og formidlingsprojekt, der skal skabe en større viden om hunden og slædehundekulturen, og hvordan man kan sikre slædehunden i fremtiden.
Fri, 15 May 2020 - 36min - 68 - Museer skaber viden: Samling af det ægyptiske
Mange af ægyptiske genstande på Glyptoteket er indsamlet af den engelske ægyptolog og arkæolog Flinders Petrie. Men det var ikke kun Glyptoteket, der fik glæde af Petries udgravninger, og i dag er genstande fra de samme udgravninger spredt over hele verden. Ægyptologen Tine Bagh har forsket i hvilke genstande, der hører sammen, så genstandene kan sættes i en bedre sammenhæng - og på en udstilling på Glyptoteket, er...
Fri, 01 May 2020 - 53min - 67 - Museer skaber viden: Glyptoteket
Glyptoteket giver mulighed for at nyde oplevelsen af bl.a. græsk og romersk skulptur. Men sådan som de ser ud på museet har de ikke altid set ud, og selv om man har vidst det i flere hundrede år, så er det en viden, man har gemt lidt væk. Samlingschef Rune Frederiksen fortæller om Glyptotekets forskning og formidlingen af denne.
Fri, 10 Apr 2020 - 56min - 66 - Museer skaber viden: Ford i Danmark
Ford lavede en samlefabrik i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Det betød ikke blot, at der kom ny teknologi til landet, der kom også en ledelseskultur fra USA, der ikke altid var nemt at få til at fungere i et land, hvor fagforeningerne havde en stærk rolle, og hvor man generelt var vant til, at man forhandlede sig tilrette.
Fri, 03 Apr 2020 - 53min - 65 - Museer skaber viden: Kakkelovnen
Kakkelovnen var i middelalderen med til at ændre indretningen af boligerne og gøre dem mere sunde, og så var de en udsmykning af rummet, som man ikke forbinder med ordet i dag. I udsendelsen kan man også høre om, hvordan en pottemager fra Køge forsøgte sig med kakler.
Fri, 20 Mar 2020 - 30min - 64 - Museer skaber viden: Dåbstraditioner
Dåbstøj og dåbstraditioner har set meget anderledes ud end i dag, og tidligere havde dåben en helt anden social funktion end nu, hvor det er en begivenhed for familien. Tøjet, som man kan finde på museerne, og det har museumsinspektør Inge Christiansen haft en stor interesse for, og fortæller i udsendelsen om tøjet og den sammenhæng, det har fungeret i.
Fri, 06 Mar 2020 - 29min - 63 - Museer skaber viden: Den Hirschsprungske Samling
Den Hirschsprungske Samling er en privatsamling, der blev givet til offentligheden. I udsendelsen kan man høre, hvordan værkerne er valgt ud fra Hirschsprungs smag og den kunstforståelse, der er fremherskende i 1800-tallet, men hvordan det også var en kunstsamler med forståelse for de nye strømninger.
Fri, 28 Feb 2020 - 62min - 62 - Museer skaber viden: Følelser i guldalderens portrætter
Portrætter fra guldalderen kan umiddelbart tale til os, når vi står ansigt til ansigt med personen på billedet. Men standser man op og får historien bag eller hører nærmere om, hvordan man lagde betydning ind i billedet, kan det åbne op for en større oplevelse.
Fri, 21 Feb 2020 - 58min - 61 - Museer skaber viden: Et palisadeanlæg fra stenalderen 3
I den tredje udsendelse om et palisadeanlæg fra stenalderen fortæller arkæologerne videre om udgravningen, registreringen og det videre arbejde med materialet. Der er mange registreringer, der skal laves, og det skal være omhyggeligt, så man selv og andre, kan bruge oplysningerne på et senere tidspunkt.
Fri, 14 Feb 2020 - 31min - 60 - Museer skaber viden: Et palisadeanlæg fra stenalderen 2
På Stevns blev der i sommeren 2017 lavet en udgravning af et palisadeanlæg fra stenalderen. Den2radio var med for at se på, hvordan man laver en arkæologisk udgravning, og hvad det er man kan slutte sig til ud fra de mange stolpehuller, som man kan se.
Fri, 07 Feb 2020 - 56min - 59 - Museer skaber viden: Et palisadeanlæg fra stenalderen 1
I stenalderen blev der opført store palisadeanlæg, der har krævet en stor arbejdsindsats og organisering. På Stevns er der i forbindelse med et byggeri fundet et palisadeanlæg, og i den første udsendelse fortæller to arkæologer om en forundersøgelse, hvad de vil lave videre, og hvad anlægget kan være brugt til.
Fri, 31 Jan 2020 - 29min - 58 - Museer skaber viden: Proppen i hullet
Danmark har en geografisk placering, så landet ligger som en prop ind mod Østersøen. Den placering har gennem tiderne betydet meget for Danmark, for det har givet gode muligheder for at få store indtægter gennem told, men samtidig har det også betydet, at andre magter har været kritisk over for Danmarks mulighed for at udøve en kontrol over farvandene.
Fri, 24 Jan 2020 - 48min - 57 - Museer skaber viden: Vikingetidens Borgring
Borgring er en ringborg fra vikingetiden, der blev fundet i 2014. I udsendelsen kan man høre om udgravningen, og de fund man har gjort.
Fri, 27 Dec 2019 - 51min - 56 - Museer skaber viden: Børnenes middelalder
Det kan være svært at få øje på børnene i middelalderen, men museumsinspektør Annemette Kjærgård fortæller i udsendelsen, at det kan være et spørgsmål om at bruge en si, der sørger for at få børnene frem fra kildematerialet.
Fri, 13 Dec 2019 - 34min - 55 - Museer skaber viden: Fortidsminder
Der er over 30.000 fredede fortidsminder i Danmark. Fortidsminder er et vidt begreb, som man kan blive klogere på i udsendelsen, hvor arkæologen Birgitte Fløe Jensen om sit arbejde med at føre tilsyn med fortidsminder, hvad der er så fascinerende ved dem, og hvad de kan fortælle om vores fortid.
Fri, 29 Nov 2019 - 32min - 54 - Museer skaber viden 2: Bryllupstøj
Den hvide brud har en længere historie med en start, hvor en del af kvinderne var hvide brude, mens andre brugte sorte kjoler - og så var der mændene, der ikke er så spændende, når det gælder tøjet. Forklaringen på forskellen i tøjet kommer vidt omkring, og viser, hvordan tøjet kan fortælle om skiftende samfundsforhold.
Fri, 22 Nov 2019 - 38min - 53 - Museer skaber viden: Jernalderhuse
Jernalderen er en lang periode, og står man med en arkæologisk udgravning af et hus, vil man gerne vide, hvornår det er fra. Det kan man gøre ved at se på, hvordan husene har ændret sig, viser et forskningsprojekt fra Kroppedal Museum, som museumsinspektør Linda Boye har lavet.
Thu, 28 May 2020 - 42min - 52 - Vikingeskibsmuseet 3
Hvordan laver man et sejl til et vikingeskib? Det fortæller væveren Anna Nørgaard fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde om, og som man kan høre er det en stor opgave, der har gjort et sejl meget kostbart.
Fri, 28 Dec 2018 - 36min - 51 - Villaer, velstand og gør-det-selv-arbejde
Efter anden verdenskrig skete der en økonomisk fremgang, og der kom der gang i villabyggeriet. Meget af det arbejde, som professionelle håndværkere havde lavet, blev overtaget af gør-det-selv-arbejde, og en ny branche inden for detailhandlen voksede frem.
Fri, 28 Dec 2018 - 56min - 50 - Vikingeskibsmuseet 2
Uden sejl og mast fungerer et vikingeskib ikke. Vikingeskibsmuseets skibe har ingen af delene, men gennem en række kilder er det muligt at finde frem til, hvordan det har set ud i vikingetiden. Den viden har man bl.a. brugt til at bygge rekonstruktionen af et skib, der har taget turen fra Roskilde til Dublin.
Fri, 21 Dec 2018 - 26min - 49 - Vikingeskibsmuseet 1
Vikingeskibsmuseet i Roskilde er startet med fundene af 5 vikingeskibe, og i 1969 blev museet åbnet med en bygning, der var lavet til disse skibe. Men det er kun resterne af skibene, og for at forstå skibene, som de var for 1000 år siden, har man på museet arbejdet med at bygge og sejle med skibene for at få nærmere kendskab til dem.
Fri, 14 Dec 2018 - 34min - 48 - Prinsens Palæ
Museernes genstande er naturligvis det vigtigste, men når et museum ligger i en historisk bygning, så kan den i sig selv være interessant. Det gælder for Nationalmuseet, der ligger i Prinsens Palæ, og i udsendelsen kan man høre både Danmarks- og bygningshistorie foruden en fortælling om det liv, der er levet.
Fri, 11 May 2018 - 48min - 47 - Kunstværkets tilblivelse
Hvordan et kunstværk bliver til er vigtigt at forstå, hvis man vil forstå selve værket. I udsendelsen fortæller Chris Fischer fra Statens Museum for Kunst om arbejdsprocessen og uddannelsen af kunsterne. Hvor og hvordan billedet er bestemt til at hænge skal man også forstå, og der bliver giver et eksempel på billeder, der bogstaveligt talt bliver set i nyt lys.
Fri, 13 Apr 2018 - 55min - 46 - Østfyns Museer
Østfyns Museer hører til de museer, der kan fortælle en lokal historie, men når den historie også omfatter Nyborg, så er det også en del af Danmarkshistorien, man har som emne. Men der er meget andet som kunsthistorie og en stor vikingegrav, der både er interessant lokalt, men som også er en rejse værd.
Wed, 28 Mar 2018 - 22min - 45 - Anton Melbye – en glemt berømthed
Maleren Anton Melby var en talentfuld elev af Eckersberg, og kunne dermed være blevet en af Guldalderens kendte figurer. Men han ville noget andet end det man krævede af de danske kunstnere, og blev i stedet europæer. Det fik ham skubbet ud af den danske kunsthistorie alt imens han fejrede triumfer i udlandet.
Fri, 23 Mar 2018 - 41min - 43 - Nyborg Slot
Som navnet Nyborg siger, så er der bygget en borg her, og det er ikke en hvilken som helst borg, for det er stedet, hvor middelalderens parlament, Danehoffet, mødtes. For nogle år siden begyndte man et stort arkæologisk arbejde, og det har givet afgørende ny viden om Nyborg Slot.
Fri, 16 Mar 2018 - 35min - 42 - Øbiogeografi
Øbiogeografi er et moderne begreb, men det at beskæftige sig med arters udbredelse på øer kan vi følge langt tilbage i videnskabshistorien, hvor det har ført til nogle af de vigtigste teorier inden for biologien.
Fri, 09 Mar 2018 - 50min - 41 - En kilde til Fynbomalerne
Spredt på arkiverne har man en mængde materiale om Fynbomalerne, men nu behøver man ikke sidde på læsesalene for at finde oplysningerne frem. Der er ved at blive lavet en digitalisering af materialet, der ligger frit tilgængeligt på internettet.
Fri, 02 Mar 2018 - 37min - 40 - Fytoplankton 3: Klimaændringer
Fytoplankton har en vigtig plads i havets økologi, men man kan trække nogle endnu større linjer, for professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson fortæller om, hvordan fytoplankton kan være en nøgle til forståelsen af, hvordan klimaet har vekslet mellem kolde og varme tider.
Fri, 02 Mar 2018 - 41min - 39 - Fynske bronzealdergrave
Bronzealderhøje er der mange af i Danmark, men ved Kerteminde har man fundet en, der er noget helt specielt. Den giver mulighed for at få en større viden om de almindelige mennesker, der levede i bronzealderen. Fundene viser også, hvordan de samme genstande kan findes både i en ægyptisk kongegrav og på Østfyn.
Fri, 23 Feb 2018 - 36min - 38 - Fytoplankton 2: Økologi
Fytoplankton, de mikroskopiske planter, har stor betydning i havet både som føde og som iltproducenter, og dermed som grundlaget for livet. Hvordan samspillet er med omgivelserne, fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om.
Fri, 23 Feb 2018 - 25min - 37 - Fytoplankton 1
Fytoplankton er ganske små organismer, der på trods af deres størrelse, har de en afgørende betydning for livet i havet. I tre udsendelser fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om fytoplankton som organisme, deres plads i økologien og i den sidste udsendelse bliver der trukket linjer op til klimaændringer.
Fri, 16 Feb 2018 - 36min - 36 - Museer skaber viden: Museet for Søfart 2
Museerne har en række opgaver, der rækker ud over udstillinger. I denne udsendelse kan man høre om Museum for Søfarts arbejde med indsamling af genstande på en måde, så der bliver skabt ny viden, formidling og forskning. Museerne gør sig nogle valg i, hvad det er for synsvinkler man skal lægge ned over stoffet - Museum for Søfart har valgt at fokusere på mennesker.
Thu, 23 Apr 2020 - 37min - 35 - Middelalderbyen Køge
Køge blev anlagt i middelalderen, og i udsendelsen fortæller museumsinspektør Annemette Kjærgård fra Køge Museum om de muligheder et stort byggeprojekt giver for at få større viden om fortiden. Når der skal bygges, skal der nemlig laves arkæologiske undersøgelser, og det giver bl.a. mulighed for at få gravet i havnen og den gamle befæstning.
Fri, 09 Feb 2018 - 28min - 32 - Museer skaber viden: Fransk-danske forbindelser
Under den danske enevælde var kunstforbindelserne med Frankrig vigtig, for Frankrig var et stort og rigt land, der havde meget at byde på. Man kunne importere genstande, men nok så vigtig var de danskere der bragte inspiration fra Frankrig og de franskmænd, der flyttede til Danmark og bidrog til den danske kultur.
Thu, 07 May 2020 - 54min - 29 - Deltagerisme
Det er blevet meget populært, at publikum skal være deltagere på museerne og ikke blot passive tilskuere. Er deltagelse ligefrem blevet til en isme? Det spørgsmål stillede de på kunstmuseet Arken, hvor et forskningsprojekt undersøgte deltagelse.
Fri, 15 Dec 2017 - 48min - 28 - Museer skaber viden: Jul i klunkehjemmet
Julen i borgerskabet i slutningen af 1800-tallet ligner på nogle måder nutidens jul, men der er også meget, der er anderledes. I Nationalmuseets lejlighed ”Klunkehjemmet” kan man opleve, hvordan julen var. Det var ikke jul det hele, og man kan i udsendelsen høre, hvordan livet var i borgerskabet, der både var præget af velstand og de mange regler for, hvordan man skulle opføre sig.
Sat, 21 Dec 2019 - 50min - 27 - Museer skaber viden: Museet for søfart 1
I den første af to udsendelser Museet for Søfart kan man høre om et museum, der ligger i et hul i jorden, og man kan høre om nogle af de historier, der knytter sig til genstandene. Søfart drejer sig i høj grad om at få varer frem, og der er mange fortællinger knyttet til de mennesker, der stod og står for transporten. Der er både de positive fortællinger om godt sømandsskab, der ved hjælp af navigation fik...
Thu, 23 Apr 2020 - 34min - 24 - Museer skaber viden: Sømænds lyst og længsel
Sømænd har en kvinde i hver havn, og når de ikke er sammen med kvinderne, drikker de tæt, og slår på tæven. Billedet er velkendt, men hvor kommer det fra, og er der noget om snakken? Nutiden er i hvert fald noget andet, for som museumsinspektør Morten Tinning fra Museet for Søfart fortæller, så kan man med den moderne losning og lastning måske nå ned i et supermarked og købe ind eller ringe hjem, når...
Fri, 10 Nov 2017 - 48min - 22 - Museer skaber viden: Konfirmation
Konfirmationen har historisk set haft en vigtig betydning, ikke blot som et privat religiøst forhold, men for hvordan man kunne fungere som samfundsborger. Det fortæller museumsinspektør Inge Christiansen , og man også kan høre om konfirmationens betydning for læsning og måske noget overraskende sygdomsbekæmpelse.
Fri, 27 Oct 2017 - 38min - 19 - Menneskene bag handelen med Kina
Fra 1732 til 1842 havde Asiatisk Kompagni monopol på handlen mellem Danmark og Kina. Historien om virksomheden, herunder den økonomiske side, er beskrevet før, men Benjamin Asmussen fra Museet for Søfart har sat sig for at beskrive, hvad det er for mennesker, der stod bag handlen.
Fri, 29 Sep 2017 - 42min - 13 - Museer skaber viden:De første danske kirker
Hedensted Kirke er en middelalderkirke bygget i sten, men en udgravning af kirken viste en ældre bygning i træ. I den2radios serie ”Museer skaber viden” fortæller museumsinspektør Nanna Holm fra Museum Sydøstdanmark til Henrik Morell om udgravningen, og hvilke overvejelser det kan give i forhold til at lede efter de første danske kirker.
Fri, 11 Aug 2017 - 31min - 12 - Museer skaber viden: Glas i Danmark
Næstved Museum har fået Holmegaard Glasværks prøvesamling. Det var en lokal virksomhed, og man kunne tro, at det en lokal historie, men faktisk er det historien om glasproduktionen i Danmark, som det handler om.
Thu, 09 Jan 2020 - 46min - 11 - Museer skaber viden:Tøj i middelalderen
Hvis man vil se en farverig middelalder, så er tøjet et godt sted at rette blikket, for der er ingen grænser for fantasi og farver i middelalderens tøj. Det gælder i hvert fald hvad de unge i overklassen kunne finde på, mens det var noget mere afdæmpet på landet. Arkæologien er en af de kilder til viden om tøj i middelalderen, men der er også andre, hvor nogle er nemt tilgængelige rundt om i Danmark.
Thu, 05 Dec 2019 - 30min - 10 - Museer skaber viden: Vikingepladsen Vester Egesborg
Vester Egesborg er en stor vikingeplads. Arkæologisk forskningsleder Jens Ulriksen fra Museum Sydøstdanmark har i en årrække beskæftiget sig med Vester Egesborg, og fortæller i udsendelsen, der er en del af serien Museer skaber viden, om udgravningen, og den sammenhæng man kan forstå den i, og hvorfor vikingepladsen forsvandt.
Wed, 01 Jan 2020 - 46min - 9 - Den gode, den onde og den grusomme historie
Det er ikke altid videnskabens version af historien som museumsgæsterne ønsker at høre, fordi de har en forestilling om fortiden, og det behøver ikke være en historie, der for mange er tæt på som besættelsestiden, men det kan også være en fjernere som middelalderen. Et er hvad gæsterne ønsker, men hvilken historie ønsker museumsfolkene at fortælle, for kan en historie være så grusom, at den...
Fri, 09 Jun 2017 - 19min - 8 - Maglebyskatten og andre detektorfund
I 2012 blev der fundet en stor skat ved Magleby på Møn. Skatten blev fundet ved hjælp af en metaldetektor, og det er langtfra det eneste fund, som amatører har hjulpet museet med at finde. Udsendelsen fortæller om fund, og hvordan detektorfund både kan være en stor hjælp og en udfordring for et museum.
Fri, 02 Jun 2017 - 46min - 7 - Museum Sydøstdanmark
Museum Sydøstdanmark er som så mange andre museer et resultat af en sammenlægning af en række museer. I udsendelsen fortæller museets direktør Keld Møller Hansen om museet med de forskellige afdelinger, og hvordan det er kommet til at se ud som det gør, og den sammenhæng, der er til museumsloven
Fri, 26 May 2017 - 30min - 6 - En bogsamling fra renæssancen
Der er ikke mange danske bogsamlinger fra renæssancen, og derfor er det særligt interessant med Birgitte Gøye og Herluf Trolles bogsamling, der findes på Herlufsholm Skole. Museumsinspektør Susanne Outzen fortæller i udsendelsen om samlingen, og det den kan lære os om ejerne og om bøgerne.
Fri, 19 May 2017 - 47min - 1 - Museer skaber viden: En massegrav fra jægerstenalderen
I dag er Strøby Egede, der ligger sydøst for Køge, et fredeligt sted, men i 1986 dukkede der en grav op, der indeholdt 8 skeletter fra jægerstenalderen. Hvordan de døde, og hvad de har for en forbindelse til hinanden, er nogle af de spørgsmål, som arkæologen Kristoffer Buck Pedersen vil forsøge at besvare. I udsendelsen kan man høre om de undersøgelsesmetoder, der bliver anvendt i den arkæologiske...
Wed, 18 Mar 2020 - 53min
Podcast simili a <nome>
- Global News Podcast BBC World Service
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Affaires sensibles France Inter
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- Espacio en blanco Radio Nacional
- Les Grosses Têtes RTL
- L'Heure Du Crime RTL
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- 安住紳一郎の日曜天国 TBS RADIO
- TED Talks Daily TED
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
- 飯田浩司のOK! Cozy up! Podcast ニッポン放送
- 武田鉄矢・今朝の三枚おろし 文化放送PodcastQR
Altri podcast di Società e Cultura
- Afhørt Ekstra Bladet
- Mørkeland Camilla og Kristine
- Skyggekvinder Podimo
- Nationens mareridt Ally & Ude og hjemme
- True Story Martin Hylander
- Rejseholdet Sjællandske Nyheder
- Bag om forbrydelsen Nordjyske
- Den Hvide Dame Den Hvide Dame
- Daniels Jul RadioPlay
- Fantino og Bonde RadioPlay
- Myrdet af Richelsen & Grau Lytbare podcasts
- Det åbne parforhold og swingerlivet. StinaMaria.dk
- Vidnesbyrd B.T.
- Sara & Monopolet - podcast DR
- Djævlen i detaljen DR
- Bag vesten Ekstra Bladet
- Bag om København Københavns Biblioteker
- Sørine & Livskraften Kristeligt Dagblad
- Mord i kælderen Ally
- Skyggesiden - arkivet TV 2