Filtra per genere

Planeta Verde

Planeta Verde

RFI România

Emisiune dedicată chestiunilor de mediu, de la reciclarea deșeurilor până la stațiile de epurare a apei și de la PET-urile care invadează spațiul public, până la poluarea cauzată de automobile.

33 - Primul proces pe climă din România: ”Statul trebuie să vină cu o lege a climei”
0:00 / 0:00
1x
  • 33 - Primul proces pe climă din România: ”Statul trebuie să vină cu o lege a climei”

    Societatea civilă cere statului român să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Este vorba despre primul proces pe climă din România, după modelul altor țări europene. De ce este acesta un moment important, ce ar putea schimba un asemenea proces și care ar trebui să fie răspunsul autorităților? Invitată la Planeta Verde este Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

    Primul proces pe climă din România a fost respins de o instanță din Cluj, însă ONG-urile au făcut recurs la instanța supremă.

    De ce e important să existe un asemenea proces pe schimbări climatice, care e semnalul dat de societatea civilă? Dacă procesul va fi câștigat de cetățeni, ce ar trebui să se întâmple mai departe?

    Cum poți obliga statul să ia măsuri de combatere a schimbărilor climatice? Cât contează genul acesta de presiune civică asupra statului?

    Mon, 11 Nov 2024
  • 32 - Concursul Eco Provocarea: educație de mediu pe înțelesul elevilor

    Înscrierile pentru o nouă ediție a concursului Eco Provocarea au început. Elevii și profesorii pot învăța cum să protejeze mediul și pot dezvolta abilități de leadership, timp de o jumătate de an. Invitata emisiunii Planeta Verde este Lucia Cojocaru, coordonatoarea proiectului realizat de organizația Viitor Plus.

    Ce este Concursul Național Eco Provocarea Juniori și Liceeni? Unde și cum se fac înscrierile, cum se desfășoară concret concursul și ce anume învață concurenții?

    Vorbim de fapt despre educație de mediu. Viitor Plus îi învață pe concurenți cum să fie mai responsabili cu natura. În ce măsură lipsește educația de mediu din școli și licee?

    Ce rămâne după încheierea concursului Eco Provocarea? Au fost schimbate comportamente, mentalități?

    Mon, 04 Nov 2024
  • 31 - WWF: Reforma Romsilva, concepută în spatele ușilor închise, trebuie revizuită

    Autoritățile trebuie să schimbe paradigma pazei pădurilor, spune la emisiunea Planeta Verde Radu Melu, coordonator senior  păduri la WWF România.

    ”Reforma Romsilva, concepută în spatele ușilor închise, trebuie revizuită”, cere organizația ecologistă WWF România, care solicită autorităților să-și prezinte în mod transparent viziunea legată de reforma și reorganizarea regiei naționale a pădurilor.

    Aceasta ar trebui făcută în cadrul unor dezbateri reale în Parlament, astfel încât să fie corelată cu prevederile din noul Cod Silvic, aflat acum în lucru în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, mai precizează ONG-ul de mediu.

    Radu Melu explică la RFI ce ar trebui modificat în lege și cât de protejate sunt în prezent pădurile României.

    Poziția WWF poate fi consultată aici.

    Mon, 28 Oct 2024
  • 30 - ONG-uri: Câinii fără stăpân trebuie sterilizați, nu eutanasiați

    Peste 50 de organizații care apără drepturile animalelor și 50.000 de cetățeni cer tranziția de la eutanasiere la sterilizare în cazul câinilor fără stăpân. Normele pentru gestionarea câinilor sunt pe punctul de a fi modificate.

    Invitată la emisiunea Planeta Verde este președinta asociației Sache Vet, Laura Fincu.

    În ce stadiu sunt modificările legislative legate de gestionarea câinilor? Ce soluții propun ONG-urile?

    Unele asociații au atras atenția de-a lungul timpului că eutanasierea câinilor fără stăpân a devenit un adevărat business și că bani publici se scurg către anumite organizații.

    Cum sunt gestionați în prezent câinii fără stăpân și de ce nu funcționează sistemul actual? Cum au rezolvat alte țări problema câinilor maidanezi?

    Totuși, nu toți câinii de pe maidane sunt fără stăpân, unii sunt lăsați de proprietarii lor să iasă din curtea casei. Așa se poate ajunge și la unele tragedii, precum cea de acum câțiva ani din zona Lacului Morii. Ce propun ONG-urile?

    Mon, 21 Oct 2024
  • 29 - Conflict între Ministerul Energiei și ONG-uri de mediu: ”Trăim în lumi separate”

    Ministerul Energiei a intrat în conflict deschis cu unele organizații neguvernamentale de mediu. Ministrul Sebastian Burduja acuză ONG-urile că încearcă să blocheze proiecte importante pentru securitatea energetică a României. De partea lor, ecologiștii spun că statul încalcă legea.

    ”Mi-am asumat că voi deranja grupuri de interese”, scrie Sebastian Burduja pe Facebook. ”De câteva zile, primesc solicitări de demisie şi mesaje pline de “civism” de la câteva organizaţii de mediu. Nu dau nici un pas înapoi. Nu negociem securitatea energetică a României”, spune el. Cum îi răspund ONG-urile de mediu?

    Invitați la Planeta Verde sunt Denisa Soare, de la Declic și Mihnea Matache, purtător de cuvânt al Greenpeace România.

    Procurorii DIICOT ar fi deschis un dosar penal, după ce ministrul Sebastian Burduja ar fi depus o sesizare față de mai multe organizații ecologiste care se opun unor proiecte energetice, anunță G4Media, care citează surse judiciare.

    Mon, 14 Oct 2024
Mostra altri episodi