Filtra per genere
- 1281 - Podcast #VN Vocea Nației #223
Foarte mulți dintre voi ați întrebat în ultima perioadă cum să faceți ca să identificați știrile false. Cum să faceți ca să vă informați corect. Credem că e un subiect foarte important în contextul acestui an și ne-am gândit să atingem azi, la Vocea Nației, o parte din această problemă.
Wed, 20 Mar 2024 - 27min - 1280 - Podcast #VN Vocea Nației #222
Astăzi, la Vocea Nației, vorbim despre creșterea economică. Dragoș Pătraru crede că am putea să începem să refuzăm să participăm la cultul creșterii economice. Să refuzăm să mai susținem frenezia asta care ne spune că, dacă economia crește, lucrurile stau bine. Și că dacă economia se contractă, situația nu-i așa grozavă. Trăim într-o epocă a furiei la care a contribuit într-o mare măsură și ideea asta. Nu poți să vii să le spui oamenilor că țara o duce bine, uite, avem creștere, dacă salariile lor nu reflectă asta, dacă puterea de cumpărare nu reflectă asta.
Wed, 20 Mar 2024 - 22min - 1279 - Podcast #VN Vocea Nației #221
Am adunat pentru ediția de azi nouă sfaturi simple care îi pot ajuta pe tineri să navigheze prin ce înseamnă în perioada asta educație, școală și învățare. Sper să-i inspire în egală măsură și pe părinți, să-i ajute să vadă lucrurile și dintr-o altă perspectivă, ceea ce destul de puțini reușesc. Nu o să fie un episod lung, pentru că aș vrea să-l ascultați pe tot și să-l dați mai departe oricui simțiți că ar avea nevoie. Așadar, să începem.
Wed, 20 Mar 2024 - 23min - 1278 - Podcast #VN Vocea Nației #220
Sfatul lui Dragoș Pătraru pentru toți tinerii: încercați să vă analizați stilul de viață. Cât timp petreceți pe platforme? Unde vă lăsați atenția când stați în mediul online? Învățați de acolo ceva care să vă crească bunăstarea, puterea de negociere în viața reală? Pentru că platformele pot fi un instrument util.
Wed, 20 Mar 2024 - 26min - 1277 - Podcast #VN Vocea Nației #219
Trăim acum în ceea ce s-ar putea numi era „Omului Consumator”. Dacă vrem să evităm toate dezastrele care urmează, trebuie să trecem de la era Omului Consumator la cea a „Omului Cetățean”. Încep să cred tot mai des că lucrurile se vor schimba de jos în sus, nu de sus în jos. Schimbarea nu va veni nici de la guverne, nici de la corporații. Viitorul se construiește de acei câțiva oameni, de cetățeni care fac bucățica lor de treabă.
Wed, 20 Mar 2024 - 23min - 1276 - Podcast #VN Vocea Nației #218
Îi dai copilului acces la tot ce se poate? Sau îl ții departe de orice ecran măcar până la o anumită vârstă? Cum gestionezi situația în care toți ceilalți au acces la internet și doar el nu are? Îi faci bine având grijă de creierul lui sau riști să-l faci să ajungă un neadaptat al vremurilor? E complicat, nu e o decizie ușoară și există studii, opinii, autori și argumente care să susțină orice alegere.
Wed, 20 Mar 2024 - 28min - 1275 - Podcast #VN Vocea Nației #217
În ultimii ani, oamenii au un profund sentiment de dezamăgire. Guvernele și instituțiile pe care le avem în prezent, peste tot în lume, par complet nepregătite să se ocupe de problemele importante ale acestei perioade. În prezent, oamenii sunt mai motivați să voteze mânați de teama crizelor din trecut decât de speranța pentru un viitor mai bun. Grijile economice sunt puse față în față cu grijile legate de urgența climatică. Cu alte cuvinte, grijile pentru sfârșitul lunii versus grijile pentru sfârșitul lumii. Nu?
Wed, 20 Mar 2024 - 28min - 1274 - Podcast #VN Vocea Nației #216
O lume mai bună este posibilă. Însă va trebui să recunoaștem că progresul nu apare pur și simplu, ci că are nevoie să fie direcționat.
Wed, 20 Mar 2024 - 31min - 1273 - Podcast #VN Vocea Nației #215
„«Cum să nu faci nimic» nu este un îndemn la pasivitate sau ignoranță. Din contră, e un îndemn la direcționarea atenției, cu intenție, către subiectele importante. E un îndemn la abținere în fața surselor care îți fură atenția fără ca măcar să-ți dai seama. […] Odell propune să refuzăm ideea de productivitate în favoarea ascultării și observării. Cu alte cuvinte, să refuzăm ideea de creștere continuă, care s-a infiltrat în toate aspectele vieții noastre și, așa cum spuneam data trecută, să căutăm în schimb maturizarea, nu creșterea. Să ne bucurăm de locurile în care ne aflăm, să le ascultăm și să le observăm.”
Wed, 20 Mar 2024 - 25min - 1272 - Podcast #VN Vocea Nației #214
„Daniel Pink spune în cartea «Când» că începuturile contează. Că avem nevoie de aceste momente de «restart», avem nevoie să marcăm într-un fel trecerea timpului. Dacă nu am avea zile de naștere, dacă nu am marca majorate și tot felul de alte evenimente din viețile noastre, nu ne-am mobiliza să facem lucruri, ne-am seta mai rar obiective și le-am îndeplini mai greu. Și, până la urmă, într-o lume în care totul este despre muncă, poate că avem nevoie de astfel de momente, de astfel de zile în care ne deconectăm complet și apoi deschidem un caiet nou și scriem «pe curat». Așa că, pentru cei ce vor să facă acest exercițiu și să înceapă un caiet nou, m-am gândit să vă ajut azi, la acest prim episod din an, cu nouă idei care pot fi integrate ușor în planurile voastre și care vă pot ajuta să vă faceți următoarele 12 luni din viață mai bune. Am pus intenționat nouă idei, pentru că aș vrea ca a zecea să vină de la voi, în comentarii. Să ne spuneți cu ce planuri de mai bine ați intrat în noul an.”
Wed, 20 Mar 2024 - 28min - 1271 - Podcast #VN Vocea Nației #213
„Sper că toate episoadele din acest sezon v-au fost utile și sper să reveniți la ele ori de câte ori simțiți că vă sunteți suficienți. Să reveniți la ele și să vă amintiți că aveți nevoie de oameni în jurul vostru, că nu puteți face nimic de unii singuri și că cea mai importantă infrastructură astăzi este infrastructura umană. Iar cea mai bună investiție este investiția socială.”
Wed, 20 Mar 2024 - 22min - 1270 - Podcast #VN Vocea Nației #212
„Există tot acest zgomot în jurul nostru care ne spune ce ar trebui să facem și cum ar trebui să arătăm. Iar ceea ce ne place și ne dorim noi cu adevărat rămâne undeva îngropat adânc. Despre cum scoatem acel ceva la lumină și cum îl transformăm în ceva bun vorbește Greene în cartea asta. […] Problema e că am ajuns să echivalăm inteligența și abilitățile cognitive cu succesul și reușita într-un domeniu. Dar, de foarte multe ori, cei ce sunt «maeștri» sunt cei ce au o calitate emoțională, nu una intelectuală. Emoția ajunge să facă diferența dintre maeștri și cei ce lucrează pur și simplu la un loc de muncă.”
Wed, 20 Mar 2024 - 26min - 1269 - Podcast #VN Vocea Nației #211
„Am găsit o carte care pune bazele unui cadru conceptual foarte ușor de înțeles când vine vorba despre ce înseamnă o viață bună. Se numește chiar așa, «Cum să trăiești o viață bună», și e scrisă de Jonathan Fields. Și, deși am mai vorbit despre cărți similare – sunt foarte multe, o să revin la asta –, la Fields am găsit o idee nouă, care poate să fie utilă pentru că îți rămâne foarte ușor în minte. [...] Vă povestesc despre toate cele trei găleți, iar la final vă spun care e cel mai important lucru de reținut despre ele. Pentru că există trei legi universale ale găleților, pe care trebuie să le aflați și să le puneți în aplicare pentru o viață bună. O să vă placă!”
Wed, 20 Mar 2024 - 31min - 1268 - Podcast #VN Vocea Nației #210
„Una dintre lecții este următoarea: fii ambițios pentru tine însuți. Ce înseamnă asta? Înseamnă să devii cea mai bună versiune a ta. Pentru că fericirea nu vine din bani, faimă sau statut. Ci dintr-o viață trăită așa cum trebuie. Apoi, fii ambițios pentru lumea întreagă. Asta înseamnă să privești dincolo de tine și de propria ta fericire și să te întrebi dacă vrei să oferi lumii mai mult decât primești. Iar asta nu trebuie să însemne că fondezi o organizație, că dezvolți cine știe ce tehnologie nouă, că salvezi democrația și așa mai departe, ci pot fi lucruri la scară mult mai mică: să construiești relații mai bune cu cei din jur, să-ți reiei studiile, să inițiezi sau să te implici într-un proiect creativ, să faci voluntariat, să inițiezi un proiect comunitar cu vecinii tăi. Aceste două tipuri de ambiții se amplifică reciproc. Iar când ele se combină, obții ceea ce autorul numește un «obiectiv care să merite».”
Wed, 20 Mar 2024 - 29min - 1267 - Podcast #VN Vocea Nației #209
„Eu am bâjbâit mult în zona asta, căutând o soluție, fără să știu pentru mult timp că trebuie doar să încerc să îmi schimb atitudinea față de mine. Și primul pas aici a fost să accept cine sunt. Să-mi accept limitele și să fiu împăcat cu mine, fără să renunț la a fi curios. Apoi, să găsesc puterea de a înțelege că eu nu sunt problemele pe care le am. Să nu mă mai identific eu ca om cu o anumită problemă. Că e nevoie de spațiu între ceea ce sunt și diverse perioade pe care le traversez în viață. Să devin, astfel, din propriul dușman, cel mai de nădejde aliat al meu. Când gândești așa, nu te mai lași definit și condus de suferința ta, de problemele tale, de perioadele mai grele pe care le traversezi.”
Wed, 20 Mar 2024 - 34min - 1266 - Podcast #VN Vocea Nației #208
„Așa că nu poți să faci astfel de afirmații atât de lejer. Să spui că 22 de oameni dintr-o sută de participanți într-un studiu s-au sinucis e o afirmație uriașă, care trebuie probată pe loc. Nu zice nimeni că, deși avem toate regulile astea, așa ceva nu s-ar putea întâmpla. Dar, într-o lume în care așa ceva nu s-a întâmplat până acum, trebuie să probezi o astfel de grozăvie. Apoi, cum adică experiment făcut în Suedia și Canada pe o sută de oameni? S-au înțeles cele două state să facă un experiment comun? Sau cum? E o încâlceală de cuvinte acolo, e vorba de un studiu în Canada și de altul în Suedia? Nu se înțelege. Sau poate tocmai asta e ideea, să nu se înțeleagă?”
Wed, 20 Mar 2024 - 37min - 1265 - Podcast #VN Vocea Nației #207
„Faptul că nu înțelegem cum funcționează foarte multe lucruri din jurul nostru nu înseamnă neapărat că suntem ignoranți. Ci doar că suferim cu toții de aceste iluzii ale cunoașterii, deși, în realitate, înțelegerea noastră este insuficientă. Poate că o să ziceți că nu aveți nevoie să știți prea multe lucruri. Că tot ceea ce știți deja este suficient ca să luați decizii bune și ca să vă descurcați în viață. E adevărat că e imposibil să știm tot. Și, dacă vrem să rămânem întregi la mansardă, nici măcar nu ar trebui să încercăm să înțelegem chiar tot. Dar asta ar trebui să vină la pachet cu recunoașterea faptului că avem nevoie de mai multă modestie intelectuală. Avem nevoie să recunoaștem atunci când nu știm ceva și să ne temperăm opiniile.”
Wed, 20 Mar 2024 - 33min - 1264 - Podcast #VN Vocea Nației #206
În lumea asta atât de interconectată, suntem rezultatul mediilor în care trăim, medii asupra cărora avem prea puțină influență. Liberul arbitru poate să pară o iluzie în fața acestor mecanisme și sisteme care ne guvernează viețile și în fața cărora ne simțim mult prea mici. Robert Sapolsky are un discurs mult mai dur când vine vorba despre liberul arbitru. Discursul lui nu se bazează pe opinii, ci pe ani întregi de cercetare în care a încercat să înțeleagă cum funcționăm noi, oamenii, cum luăm decizii și de ce facem ceea ce facem.
Wed, 20 Mar 2024 - 30min - 1263 - Podcast #VN Vocea Nației #205
Ca să afli dacă o idee este bună, trebuie să o pui în practică. Cu riscul de a eșua sau de a te face de râs. E, noi aici avem o problemă foarte mare. Ție cât de teamă îți este e eșec?
Wed, 20 Mar 2024 - 34min - 1262 - Podcast #VN Vocea Nației #204
Dacă lăsăm tot timpul un algoritm să intervină între noi, lumea va arăta așa cum arată azi. De fapt, va arăta din ce în ce mai rău. Și e de urmărit felul în care algoritmul va începe să intre în democrație.
Wed, 20 Mar 2024 - 29min - 1261 - Podcast #VN Vocea Nației #203
Tinerii își pun această problemă: Cum să își găsească sensul? Sensul nu este o stare la care ai ajuns și gata, acolo se termină tot. Nu e, deci, o destinație. Sensul e ceva ce construim în fiecare zi și nu arată la fel pentru toți. Fiecare dintre noi trebuie să se autoanalizeze și să se înțeleagă pentru a fi mai aproape de el. Despre asta vorbim în episodul 203 din podcastul Vocea Nației. Plus un truc în ceea ce privește găsirea sensului în viață.
Wed, 20 Mar 2024 - 35min - 1260 - Podcast #VN Vocea Nației #202
Există acest paradox: sărbătorim evenimente frumoase din viețile noastre cu un sedativ. Alcoolul este un sedativ. Nu vi se pare ciudat? În episodul 202 din podcastul #VoceaNației, vom continua să explorăm subiectul adicțiilor, pentru că apare des această întrebare: cum scăpăm de dependențe?
Wed, 20 Mar 2024 - 23min - 1259 - Podcast #VN Vocea Nației #201
Un episod ca un semnal de alarmă pentru cele patru rânduri de alegeri care urmează. Povestim despre: - Cum stă România la capitolul siguranță în trafic pentru copii. Prost. Foarte prost. - Măsura de creștere a natalității: prioritatea la casele supermarketurilor. - Părinții-taximetriști. ___ Server Config: https://www.server-config.ro/outlet ___ Raport cu privire la siguranța pe șosele în UE: https://road-safety.transport.ec.europa.eu/system/files/2022-08/ff_children_20220706.pdf ___ Recomandări: Not Just Bikes - https://www.youtube.com/@NotJustBikes Mâncarea și telefonul. Cum le distrugem atenția copiilor | Vocea Nației #194 - https://www.youtube.com/watch?v=1_O1WXYr0Ts Elogiul plictiselii. De ce e important să-ți lași mintea să rătăcească | Vocea Nației #195 - https://www.youtube.com/watch?v=Qia_ycBtSyY&t=2s Alexandru Solomon. Arsenie, ortodoxie, OZN-uri. Găleți de ură și gândire liberă. Ciorbele și filmul - https://www.youtube.com/watch?v=YzK8eKVbiuw ___ Poți comanda cartea Atenție cu intenție de aici: https://bookzone.ro/carte/atentie-cu-intentie-bkz
Fri, 06 Oct 2023 - 25min - 1258 - Podcast #VN Vocea Nației #200
Sărbătorim 200 de episoade de podcast! Fă-ne un cadou și cumpără-ți culegerea de eseuri cu cele mai bune idei discutate în sezonul 2021-2022 la Vocea Nației. O găsești aici: https://bookzone.ro/carte/atentie-cu-intentie-bkz În acest episod aniversar povestim despre cum vrea YouTube să modifice conținutul pe care-l vezi aici. Ne amintim că pe rețele nu suntem cetățeni și nu avem drepturi. Iar la final, o pledoarie. ___ Cărți menționate: The Chaos Machine – Max Fischer The Power of One – Frances Haugen ___ Best Buy Server Config: https://www.server-config.ro/workstation-refurbished/1324-workstation-hp-z440-intel-hexa-core-xeon-e5-1650-v4-360ghz-32gb-ddr4-ecc-500gb-ssd-nvidia-quadro-m4000-garantie-3-ani.html Articol YouTube: https://blog.youtube/inside-youtube/a-long-term-vision-for-medical-misinformation-policies/ Starea Sănătății: Energizantele, o mizerie. Medicii confirmă. De ce nu sunt interzise?: https://www.youtube.com/watch?v=jjs01JFDbMQ
Thu, 05 Oct 2023 - 37min - 1257 - Podcast #VN Vocea Nației #199
Podcastul Vocea Nației a crescut mare și a publicat o carte. Dacă vrei să-i faci un cadou la aniversarea celor (imediat) 200 de episoade, comandă cartea: https://bookzone.ro/carte/atentie-cu-intentie-bkz În episodul 199 povestim despre pușcărie. Pardon, școală! Despre orarul copiilor. Despre cum le distruge școala dorința de învățare. Și despre cele opt competențe de care copiii au nevoie ca să navigheze cu succes prin viață. ___ Cartea „Atenție cu intentie” este disponibilă pe bookzone.ro: http://bkz.ro/lansare-atentie-cu-intentie-bkz ___ Cărți recomandate: Liber să înveți – Peter Gray ___ Starea Sănătății: E simplu, e dovedit: copiii care fac mișcare învață mai bine și mai ușor | Starea Sănătății S4E4 - https://youtu.be/yx7H4q_jEL4 ___ Server Config: https://www.server-config.ro
Wed, 04 Oct 2023 - 26min - 1256 - Podcast #VN Vocea Nației #193
Fără voi n-am fi. Așa că vrem să știm ce ați vrea să auziți mai des în următorul sezon al podcastului Vocea Nației. Scrieți-ne în comentarii. Despre cum a fost acest sezon de Vocea Nației, în care am vorbit despre colaborare și despre importanța cuvântului „împreună”, povestește Dragoș, într-un episod nou. ___ Cărți menționate: - Ce ne datorăm unii altora – Minouche Shafik, - Legături pierdute – Johann Hari, - Imagine if – scrisă de Kate și Ken Robinson, - Iluzia cunoașterii – Steven Sloman, Philip Fernbach, - Zorii tuturor lucrurilor. O nouă istorie a omenirii – David Graeber și David Wengrow, - Iubește oamenii, folosește lucrurile – Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus, - Regăsirea sensului – Jamie Wheal. ___ PROMOȚII Server Config: https://www.server-config.ro/reduceri-de-pret ___ Minimalism documentary: https://www.youtube.com/watch?v=J8DGjUv-Vjc
Fri, 07 Jul 2023 - 31min - 1255 - Podcast #VN Vocea Nației #192
Cum ați construi o societate dacă nu ați cunoaște de dinainte statutul pe care l-ați avea în acea societate? Cum ați construi regulile, principiile, instituțiile, politicile publice într-o lume nouă, în care nu știți dacă urmează să creșteți într-un mediu privilegiat sau sărac, nu știți ce culoare a pielii veți avea, nu știți dacă veți fi femeie sau bărbat sau dacă veți avea dizabilități? ___ În episodul 192 din podcastul Vocea Nației: - Cei doi factori despre care Sanna Marin, cea mai tânără prim-ministră a Finlandei spune că i-au asigurat succesul în carieră. - Motivul egoist pentru care ar trebui să ne dorim să le fie mai bine oamenilor din jurul nostru. - Ce se întâmplă când contractul social devine tot mai subțire? ___ Cărți menționate: - Iluzia cunoașterii – Philip Fernbach, Steven Sloman - Mentalitatea de cercetaș – Julia Galef - Ce ne datorăm unii altora – Minouche Shafik - Amurgul democrației – Anne Applebaum ___ Ceaiul Nației: - https://www.stareanatiei.ro/magazin/ ___ Server Config Outlet: - https://www.server-config.ro/outlet ___ Vocea Nației #136: Amurgul democrației: - https://www.youtube.com/watch?v=x4Cw6etXojE
Wed, 28 Jun 2023 - 35min - 1254 - Podcast #VN Vocea Nației #191
Să dai cuiva un venit de bază universal e ca și cum i-ai spune: „îți garantăm că poți trăi modest, dar cu demnitate, iar acum tu ne poți arăta de ce ești în stare”. Voi de ce ați fi în stare dacă traiul cu demnitate pe planeta asta v-ar fi asigurat? Ce ați face dacă ați avea un venit de bază universal care să vă asigure un trai decent? Nu bogat, doar decent. Suficient cât să nu vă fie niciodată teamă că nu aveți ce pune pe masă mâine sau că rămâneți fără acoperiș deasupra capului. Cum ar arăta viața voastră într-o astfel de lume? ___ În episodul 191 din podcastul Vocea Nației: - O organizație a anunțat că va desfășura primul proiect pilot care vizează venitul de bază universal în Anglia. Treizeci de englezi vor primi câte 1.600 de lire pe lună, timp de doi ani. - Care mai e utilitatea unui astfel de proiect având în vedere toate dovezile strânse deja în ultimii ani? - V-ați plâns vreodată în ultimii ani că nu se mai fac filme ca pe vremuri? Nu, nu sunteți bătrâni. S-ar putea să vă confruntați exact cu ce se întâmplă atunci când oamenii dintr-o industrie nu sunt plătiți suficient încât să-și poată face munca bine. - O parte dintre actorii de la Hollywood au susținut în stradă protestele scriitorilor: „suntem atât de buni pe cât e scenariul pe care-l primim”. - Educația e la fel de bună precum condițiile de muncă și salariile pe care profesorii le primesc. ___ Best Buy Server Config: - https://www.server-config.ro/laptop-refurbished/1943-laptop-dell-latitude-5400-14-fhd-intel-core-i5-8365u-pana-la-410-ghz-16gb-ddr4-512gb-ssd-garantie-2-ani.html ___ 20 de ani de discursuri împotriva „asistaților” social, Libertatea: - https://www.libertatea.ro/stiri/20-de-ani-de-discursuri-impotriva-asistatilor-social-un-student-roman-la-cambridge-a-cercetat-cine-sunt-politicienii-si-partidele-care-au-atacat-oamenii-vulnerabili-ca-sa-mobilizeze-4563347
Wed, 21 Jun 2023 - 35min - 1253 - Podcast #VN Vocea Nației #190
Cât de mult ar trebui să muncim ca să fie suficient? Suficient pentru ce? Suficient pentru supraviețuire? Suficient pentru angajatorul tău și dorințele lui de profit sau de productivitate? Suficient pentru tine, ca om pentru care viața mai e compusă și din multe alte lucruri pe lângă muncă? Suntem încă în paradigma în care munca multă, stresul, oboseala, ocuparea permanentă, toate astea sunt asociate în mod greșit cu importanța, cu succesul profesional. Povestim mai multe la Vocea Nației, cu Dragoș Pătraru. ___ În episodul 190 al podcast-ului Vocea Nației: Măsura de a interzice munca prestată de copii a fost o centură de siguranță în mașina capitalismului. Încă suntem în paradigma în care munca multă, stresul, oboseala, ocuparea permanentă, toate astea sunt asociate cu importanța, cu succesul. Milioane de oameni muncesc mult peste cele opt ore pe zi, dacă e să includem toată munca de îngrijire care se petrece acasă. Ce contează mai mult? Efortul depus de un om ca să obțină un anumit rezultat sau rezultatul în sine? Cum analizăm ideea de efort în epoca inteligenței artificiale? ___ Server Config: https://www.server-config.ro/ ___ Cărți menționate: - Bullshit Jobs – David Graeber - Cine i-a gătit cina lui Adam Smith – Katrine Marçal - Mother of invention – Katrine Marçal - Femei invizibile – Caroline Criado-Perez - Work Won’t Love You Back – Sarah Jaffe - 23 de lucruri care nu ți se spun despre capitalism – Ha Joon-Chang
Tue, 13 Jun 2023 - 36min - 1252 - Podcast #VN Vocea Nației #189
La cererea publicului, un episod despre cât de ușor este să scăpați de fumat. „Oricine poate nu numai să renunța la fumat, ci și să renunțe ușor. Teama este motivul fundamental pentru care continuăm să fumăm: teama ca viața nu va fi atât de plăcută fără țigară și teama că ne va lipsi ceva. Numai că viața este infinit mai plăcută fără țigară în multe privințe, iar surplusul de sănătate, de energie și de bogăție sunt beneficiile cele mai mici”, spune Allen Carr în cartea În sfârșit nefumător. Mai multe la podcastul Vocea Nației, cu Dragoș Pătraru. ___ Cărți menționate: - În sfârșit nefumător – Allen Carr ___ Server Config: - https://www.server-config.ro/reduceri-de-pret ___ Starea Sănătății: - https://www.youtube.com/channel/UCLvsXHVMywQiTUdUHZjZ7fA
Fri, 09 Jun 2023 - 47min - 1251 - Podcast #VN Vocea Nației #188
Dragoș Pătraru: „Nu cred că am văzut în toți anii de școală vreun părinte venind să-și ia copilul de la școală când eram mic. Pur și simplu plecam împreună, pe grupuri, către casă. Vorbeam, râdeam, făceam glume, de multe ori proaste, mai urcam într-un cireș, într-un prun, dud, ce găseam pe drum. Aruncam ghiozdanele în casa scării și încingeam câte un meci de fotbal în fața blocului până veneau părinții de la serviciu.” ___ În episodul 188 din podcastul Vocea Nației: - Copiii trăiesc în mediile pe care noi, adulții, le construim pentru ei. - Faptul că elevii se chinuie să învețe și să se concentreze nu e un deficit al lor, ci un defect al lumii pe care noi am construit-o pentru ei. - Din joc înveți cum să înveți. - Când adulții fac un pas în spate, copiii avansează. - De ce învață elevii din Olanda să înoate îmbrăcați și încălțați? ___ Outlet Server Config: https://www.server-config.ro/outlet Refurbished vs. second-hand: https://www.server-config.ro/content/6-refurbished-vs-second-hand ___ Cărți & alte resurse: - Metoda daneză de creștere a copiilor – Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl - Mișcarea pentru o copilărie independentă: https://letgrow.org/ - Ce învață în clasa a șasea copiii din Olanda (9-10 ani), Ioana Chicet-Macoveiciuc https://www.printesaurbana.ro/2023/05/ce-invata-in-clasa-a-sasea-copiii-din-olanda-9-10-ani.html - Hoții de atenție – Johann Hari
Tue, 30 May 2023 - 44min - 1250 - Podcast #VN Vocea Nației #187
O viață bună începe cu o viziune personală. Trebuie să te poți imagina pe tine într-un viitor apropiat, apoi în cel îndepărtat și să ai o idee clară nu doar despre ce vrei să faci, ci și despre ce fel de persoană vrei să fii. Despre cei nouă pași recomandați de Dale Carnegie pentru construirea unei astfel de viziuni, despre „Librăria Viitorului” și despre petreceri de pensionare povestește Dragoș în episodul 187 al podcastului Vocea Nației. (Și de parcă nu era suficient, mai vine și cu sfaturi pentru fumători. Dar dacă ne dați un like, poate vă zicem noi unde să dați skip la video.) ___ În episodul 187 din podcastul Vocea Nației: - Care e diferența dintre misiune și viziune? - Ce înseamnă să gândești de la stânga la dreapta? - De ce există o librărie cu cărți secrete, care vor fi publicate abia în 2114? - Un gând pentru când aprinzi următoarea țigară. ___ Cărți menționate: - Viața este scurtă, trăiește-o din plin – Dale Carnegie - Iubește oamenii, folosește lucrurile – Joshua Millburn și Ryan Nicodemus - În sfârșit nefumător – Allen Carr - The Good Ancestor – Roman Krznaric - Cum se fac lucrurile mari – Bent Flyvbjerg, Dan Gardner ___ Best Buy Server Config: Laptop Dell Rugged Premium Refurbished - https://www.server-config.ro/laptop-refurbished/2105-dell-latitude-5430-rugged-14-fhd-intel-core-i5-1135g7-pana-la-420-ghz-32gb-ddr4-256gb-ssd-webcam-windows-11-pro-garantie-2-ani.html
Tue, 23 May 2023 - 55min - 1249 - Podcast #VN Vocea Nației #186
Pierderea capacității de concentrare nu este un eșec personal, ci rezultatul felului în care arată în prezent lumea. Prăbușirea lecturii susținute este una dintre marile cauze ale lipsei noastre de atenție. Ce se întâmplă când atenția profundă se deteriorează? Ce se întâmplă când acel nivel de gândire profundă rămâne accesibil doar unui număr tot mai mic de oameni, până în punctul în care cititul și înțelegerea unei cărți devin împreună un interes al unei minorități? Povestim mai multe la podcastul Vocea Nației cu Dragoș Pătraru. Plus un răspuns pentru cei ce au întrebat de-a lungul timpului cu ce să pornească la drum în călătoria lecturilor susținute. ___ În episodul 186 din podcastul Vocea Nației: - ce este „inferioritatea ecranului”? - ce înseamnă că „mediul este mesajul”? - care e diferența dintre cititul pe ecrane și cititul pe hârtie? ___ Server Config: https://server-config.ro/ ___ Cărți menționate: - Utopie pentru Realiști – Rutger Bregman - Hoții de atenție – Johann Hari - Cum se fac lucrurile mari – Bent Flyvbjerg și Dan Gardner
Thu, 18 May 2023 - 42min - 1248 - Podcast #VN Vocea Nației #185
Atunci când sunt întrebați ce își doresc pentru copiii lor, părinții răspund imediat: să fie fericiți. Doar că dacă începi să cauți în spatele acestui răspuns, îți dai seama că ceea ce-și doresc cu adevărat nu e fericirea pur și simplu, ci o anumită rețetă clasică a fericirii. Despre această rețetă, despre procesul de producție a fericirii descris de economistul Paul Dolan și despre rolul atenției în acest proces povestește Dragoș la Vocea Nației. Plus o poveste cu un afacerist și un pescar pe o plajă din Brazilia. ___ În episodul 185 din podcastul Vocea Nației: - „Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l dați altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleași semne de boală ca dumneavoastră”. Ignorăm acest mesaj din prospectele medicamentelor, la fel cum ignorăm faptul că sfaturile despre cum să fim fericiți, cum să fim mai bine, nu pot să fie aceleași pentru toată lumea. - Fericirea e un proces de producție cu intrări și cu ieșiri, ca într-o fabrică în care intră materie primă și iese un produs finit. Intrările fericirii sunt toți stimulii care se întrec să ne capteze atenția. Stimulii sunt apoi transformați în fericire prin atenția pe care le-o acordăm. - A fost odată un om de afaceri care vizita o plajă într-un mic sat brazilian. În timp ce stătea întins la soare, vede un pescar vâslind spre mal într-o barcă mică, în care avea doar vreo câțiva pești. Afaceristul, uimit, întreabă: „Cât timp îți ia să prinzi atâta pește?”. „Oh, puțin”, îi răspunde pescarul. „Atunci de ce nu stai mai mult pe mare, ca să prinzi mai mulți?” (Răspunsul pescarului îl aflați, desigur, în podcast. Puteți chiar să dați și un like de pe acum, că e bună povestea, serios.) ___ ServerConfig: - https://www.server-config.ro/reduceri-de-pret ___ Cărți menționate: - Rețeta fericirii – Paul Dolan
Mon, 08 May 2023 - 41min - 1247 - Podcast #VN Vocea Nației #184
Cheltuim bani pe care nu-i avem, ca să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, ca să impresionăm oameni de care nu ne place. Ăsta e altarul consumerismului. Cu atât de multe lucruri în jurul nostru, potrivit teoriilor economice, ar trebui să fim cei mai fericiți. Doar că nu suntem. Studiile arată că suntem mai anxioși, mai deprimați, mai copleșiți, mai nervoși. Toate astea în timp ce „facem upgrade” la următorul telefon și ne comandăm șapte perechi de pantofi de culori diferite. Povestim mai multe la podcastul Vocea Nației, cu Dragoș Pătraru. ___ În episodul 184 din Vocea Nației: - Cum ar fi dacă, pe lângă eticheta cu prețul pe care-l plătim atunci când cumpărăm un tricou, ar mai exista o etichetă care să ne spună care e cel mai mic salariu din acea fabrică unde a fost produs tricoul? - Cum arată o petrecere de împachetat? - Cele șase întrebări pe care să ți le pui înainte de fiecare achiziție. - Cum scăpăm de avalanșa de obiecte NU ca să rămânem cu un spațiu gol, ci sa să umplem spațiul ăla liber cu altceva: cu mai mult timp, mai multă creativitate, mai multe experiențe, mai multă mulțumire, mai multă libertate ___ Best-Buy Server Config - Stație grafică Apple extrem de rară și de puternică: https://www.server-config.ro/workstation-refurbished/2127-workstation-apple-mac-pro-71-2019-workstation-intel-16-core-xeon-w-3245-320ghz-192gb-ddr4-ecc-4tb-ssd-amd-radeon-pro-vega-ii-32gb-hbm2-placa-apple-afterburner-macos-ventura.html - Outlet Server Config: https://www.server-config.ro/outlet Refurbished vs. second-hand: https://www.server-config.ro/content/6-refurbished-vs-second-hand ___ The Inner. Conferințe, concerte și ateliere pentru starea de bine: - https://theinner.ro/ ___ Cărți menționate: - Iubește oamenii, folosește lucrurile – Joshua Millburn și Ryan Nicodemus - Despre timp și apă – Andri Magnason (carte aflată în pachetele Starea Nației, pe care le găsești aici: https://www.stareanatiei.ro/produs/pachetul-starea-natiei-1/) - Legături pierdute – Johann Hari (carte aflată în pachetele Starea Nației, pe care le găsești aici: https://www.stareanatiei.ro/produs/pachetul-starea-natiei-1/)
Tue, 02 May 2023 - 39min - 1246 - Podcast #VN Vocea Nației #183
Când unii dintre cei mai cunoscuți oameni din lume semnează o scrisoare deschisă prin care cer o pauză în dezvoltarea inteligenței artificiale, cât de teamă ar trebui să-ți fie? Povestim sâmbătă, de la ora 12:00, la Vocea Nației, cu Dragoș Pătraru. ___ În episodul 183 din Vocea Nației: - Ar trebui să ne gândim la inteligența artificială ca la energia nucleară. Nu știm dacă va fi folosită ca să alimenteze cu energie miliarde de oameni sau ca să-i anihileze cu o bombă atomică. - Un cercetător care lucra în 2016 la un program de inteligență artificială folosit pentru jocuri pe calculator și-a dat seama că programul lui se blocase într-o cursă pentru bărci. În loc să încerce să câștige cursa, programul lui se învârtea într-un cerc. De ce? - Problema nu e că inteligența artificială vrea să ne facă rău în mod intenționat, problema e că poate să devine mult prea competentă și mult prea bună în a-și atinge scopurile, chiar dacă acele scopuri nu sunt aliniate cu scopurile oamenilor. - Ce este experimentul camerei chinezești? - Cum învățăm roboții să fie etici? Și mai ales, cum îi învățăm să fie etici și morali când încă nu știm nici noi prea bine ce înseamnă asta? ___ Resurse: - Scrisoare deschisă: https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/ - The Alignment Problem – Brian Christian, https://brianchristian.org/the-alignment-problem/ - AI cu conștiință sau doar un chatbot care a învățat filosofie? – https://mindcraftstories.ro/ai-roboti/ai-cu-constiinta-sau-doar-un-chatbot-care-a-invatat-filosofie/ ___ Server Config: - https://www.server-config.ro/
Mon, 10 Apr 2023 - 45min - 1245 - Podcast #VN Vocea Nației #182
Există salvări individuale când vine vorba despre probleme sistemice? Pornind de la cartea Burnout, scrisă de Emily și Amelia Nagoski, Dragoș povestește despre cum ne tratăm de burnout și stres, recunoscând mai întâi că „meciul e aranjat” și abia apoi acționând ca să ne facem bine. ___ În episodul 182 al podcastului Vocea Nației: - Ce este sindromul persoanei care oferă și cum știi dacă îl ai? - Știința este cea mai bună idee pe care a avut-o omenirea vreodată. Dar este important să reținem că, în esență, știința este un mod specializat de a greși. - Niciunul dintre noi nu ne alegem mediul în care creștem. - Ce este o instalație artistică de somn colectiv? - Nevoile noastre nutriționale specifice se pot schimba pe parcursul vieții, dar nevoia fundamentală de a mânca, nu. Similar, nevoia noastră de conexiune se modifică, dar nu și nevoia esențială de a lega relații. - Starea de bine nu o stare de a fi, ci o stare de a face. ___ Cărți menționate: - Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului – Emily și Amelia Nagoski - Mother of Invention – Katrin Marçal - Sexul inutil – Oriana Fallaci ___ PROMOȚII ServerConfig: - https://www.server-config.ro/reduceri-de-pret
Sat, 01 Apr 2023 - 52min - 1244 - Podcast #VN Vocea Nației #181
Luptele pentru actualul program de muncă sunt recente în istoria noastră. Oamenii s-au luptat cu adevărat pentru un program de muncă mai scurt și pentru dreptul la timp liber. Astăzi, la mai puțin de 100 de ani distanță, cedăm mult prea ușor aceste drepturi. Despre toate astea, dar și despre cei șase pași propuși de Celeste Headlee în cartea Nu face nimic! pentru o viață trăită din plin, povestește Dragoș la Vocea Nației. ___ În episodul 181 al podcastului Vocea Nației: - Nu se știe când a decis prima persoană din lume să o mituiască pe alta să-i facă treaba în locul său, dar primul „fluturaș de salariu” datează de acum 5.000 de ani. - Tehnologia a avansat atât de mult încât am putea să avem un standard foarte ridicat de viață muncind mult mai puțin. Cum ar fi să muncim doar șase luni pe an? Sau cum ar fi să avem un întreg an liber o dată la doi ani? Cum ar fi să muncim doar trei sau patru ore pe zi? - În Franța au avut loc cele mai mari proteste din ultimele decenii. Puține mișcări sociale au mai atras atât de multă popularitate precum mișcarea împotriva creșterii vârstei de pensionare. - Ne aflăm acum într-o revoluție similară celei care a dat naștere motorului cu abur sau microprocesoarelor. Doar că, de data aceasta, inteligența artificială este cea care schimbă fiecare aspect al vieții umane. Iar toate discuțiile din ultima perioadă despre casierii care sunt înlocuiți cu case self checkout sunt o dovadă că lucrurile încep să se schimbe și în practică, nu doar în teorie. ___ Link outlet Server Config: - https://www.server-config.ro/outlet Refurbished vs. second-hand: - https://www.server-config.ro/content/6-refurbished-vs-second-hand ___ Cărți menționate: - Nu face nimic! – Celeste Headlee - Munca – James Suzman - Bullshit Jobs – David Graeber - 4.000 de săptămâni – Oliver Burkeman - The Weekend Effect – Katrina Onstad
Sat, 25 Mar 2023 - 54min - 1243 - Podcast #VN Vocea Nației #180
„Nu vom avea parte de cina noastră din bunătatea măcelarului, a berarului sau a brutarului”, zicea Adam Smith, „ci din grija lor pentru propriul interes”. Economistul încerca să explice în felul ăsta cum funcționează „mâna invizibilă a pieței”. Doar că, în fiecare zi, în timp ce Adam Smith își scria ideile, în jurul lui se întâmpla ceva ce nu avea legătură cu interesul propriu. În tot timpul în care a scris cartea „Avuția Națiunilor”, Adam Smith a locuit în casa mamei lui, care l-a îngrijit, fără să ceară ceva în schimb. Așa că o întrebare foarte bună e: cine i-a gătit, de fapt, cina lui Adam Smith? Oare doar brutarul și măcelarul, singurii pe care el îi invocă în teoriile pe care le-a formulat? Sau poate că lui Smith i-a scăpat ceva? ___ În episodul 180 din podcastul Vocea Nației: - Unul dintre lucrurile pe care le face feminismul este să arate că există inegalități și lucruri în neregulă acolo unde, în general, societatea crede că nu e nimic de văzut și că totul e perfect normal. - La începutul pandemiei, în statele membre ale UE, femeile petreceau, în medie, 62 de ore pe săptămână pentru îngrijirea copiilor și 23 de ore pentru teme, în timp ce bărbații petreceau pentru aceleași activități, cam jumătate din timpul petrecut de femei. - În prezent, economia nu este constituită doar cu o mână invizibilă, ci și cu o inimă invizibilă. - Dacă Lehman Brothers ar fi fost Lehman Sisters, criza financiară din 2008 ar fi avut efecte diferite. - În fiecare zi, milioane de mâini invizibile ne asigură supraviețuirea. O economie potrivită secolului 21 e una care recunoaște, printre altele, și acest lucru. ___ Best Buy Server Config - Laptop DELL Latitude 5490 14" FHD, Intel Core i5-8250U pana la 3.40GHz, 16GB DDR4, 256GB SSD, GARANTIE 2 ANI: https://www.server-config.ro/laptop-refurbished/1573-laptop-dell-latitude-5490-14-fhd-intel-core-i5-8250u-pana-la-340ghz-16gb-ddr4-256gb-ssd-garantie-2-ani.html ___ Cărți menționate: - Cine i-a gătit cina lui Adam Smith – Katrine Marçal - Work won’t love you back – Sarah Jaffe - Doughnut Economics – Kate Raworth
Sat, 18 Mar 2023 - 46min - 1242 - Podcast #VN Vocea Nației #179
Dacă scriitorii nu preiau informațiile brute despre schimbările climatice de la oamenii de știință și nu le prezintă într-un mod ușor de înțeles pentru public, atunci „lumea se va sfârși”, i-a spus un cercetător autorului Andri Snær Magnason. Pentru că „oamenii nu înțeleg numere și grafice, dar înțeleg imediat poveștile”. Așa că Maganson a scris în cartea Despre timp și apă o poveste cu perspectiva unică a cuiva care trăiește într-o țară acoperită în proporție de 11% de ghețari, Islanda. Despre această perspectivă, dar și despre cum includem natura în modelele noastre economice, povestește Dragoș la Vocea Nației. ___ În episodul 179 din podcastul Vocea Nației: - Generația actuală de scriitori sufocă natura în termeni economici. - Ghețarii sunt „manuscrise înghețate care spun povești”, exact așa cum sunt inelele din trunchiurile copacilor sau depozitele sedimentare. - Ar trebui să atribuim un preț naturii? - În ce termeni ar trebui să discutăm despre viitorul ecosistemelor? În termeni economici sau emoționali? - Cum să exprimăm îngrijorarea? Împrumutând termeni din sfera științifică sau din cea emoțională? Din sfera religiilor sau a statisticilor? - Cum îți iei rămas bun de la un ghețar? ___ Cărți menționate: - Despre timp și apă, Andri Snær Magnason - The Good Ancestor, Roman Krznaric - Mission Economy, Mariana Mazzucato ___ Efectele topirii ghețarilor. Nivelul apelor crește în Pacific, dar scade în Islanda, Anca Stănescu, mindcraftstories.ro: - https://mindcraftstories.ro/mediu/efectele-topirii-ghetarilor-nivelul-apelor-creste-in-pacific-dar-scade-in-islanda/ ___ Server Config: https://www.server-config.ro/
Sat, 11 Mar 2023 - 46min - 1241 - Podcast #VN Vocea Nației #178
#VN 178 🎙3 martie 2023 cu Dragoș Pătraru Într-o epocă în care atenția a devenit moneda de schimb, să înveți copiii „să citească totul cu atenție” ar putea să nu mai fie un sfat așa de bun. Pe lângă gândire și citire critică, avem azi nevoie și să știm ce trebuie să ignorăm. -- În episodul 178 din Vocea Nației: - Știrile de „ultima oră” curg constant pe banda rulantă a televiziunilor de știri. Cu cât mai îngrozitoare e o știre, cu atât are mai multă audiență. Totul e „șocant” și „breaking”. - Primim informații constant. Pagini de internet, panouri publicitare, afișe lipite în lifturi, hârtiuțe lăsate în parbrizul mașinii, toată lumea are ceva să ne spună și mai ales ceva să ne vândă, cu promisiunea că, dacă și numai dacă vom cumpăra acel ceva, orice ar fi el, ne va fi, în sfârșit, bine. - Ce înseamnă citirea laterală? - Ce este ignorarea critică?
Sat, 04 Mar 2023 - 51min - 1240 - Podcast #VN Vocea Nației #177
#VN 177 🎙25 februarie 2023 cu Dragoș Pătraru Cum rămânem oameni într-o lume tehnologizată? Cum rămânem oameni într-o epocă ce atrage atenția și într-o lume care se joacă cu mințile noastre și ne face să fim permanent nervoși și grăbiți? În episodul 177 din podcastul Vocea Nației: Avem un „exces de tot”. O supraîncărcarea cu informații, cu obiecte, cu muncă, cu știri, chiar și cu panică. Anxietatea și depresia nu sunt probleme cauzate de funcționarea greșită a creierului. Ci de funcționarea greșită a vieții. Ce sunt factorii stabilizatori? Singurătatea e o boală a inadaptării. Religia e un sport de echipă. Link outlet Server Config: https://www.server-config.ro/outlet Refurbished vs. second-hand: https://www.server-config.ro/content/6-refurbished-vs-second-hand Cărți menționate: Gânduri de pe o planetă nervoasă – Matt Haig Legături pierdute – Johann Hari Mintea moralistă – Jonathan Haidt Playlist Vocea Nației: https://bit.ly/3XyZNVr
Sat, 25 Feb 2023 - 40min - 1239 - Podcast #VN Vocea Nației #176
#VN 176 🎙18 februarie 2023 cu Dragoș Pătraru Generozitatea oamenilor a fost, din nou, uriașă în fața dezastrului lăsat în urmă de cutremurul din Turcia și Siria. De ce nu putem fi buni și empatici întotdeauna? De ce arătăm atât de multă solidaritate în astfel de momente și de ce revine apoi între noi ura față de ceilalți? De ce nu ne purtăm unii cu alții întotdeauna așa cum ne purtăm în fața unui dezastru? În episodul 176 din podcastul Vocea Nației: Colaborarea stă la baza civilizației. Lipsa de empatie pe termen lung, într-o lume construită din colaborare, e un semn că ceva nu funcționează bine în mediul din jur. Cooperarea și competiția sunt două fețe ale aceleiași monede. Ceea ce arată ca un act de colaborare de pe o parte, poată să arate ca un act de competiție de pe cealaltă. Cât de mult ar trebui să ne pese de „ceilalți”? Răspunsul la întrebarea asta modelează în profunzime felul în care arată societățile, instituțiile pe care le construim.
Sat, 18 Feb 2023 - 43min - 1238 - Podcast #VN Vocea Nației #175
#VN 175 🎙11 februarie 2023 cu Dragoș Pătraru Suntem dezamăgiți, confuzi, epuizați de angoase și acaparați de furie, spune Elif Shafak într-o scurtă radiografie a realității colective în care trăim. Cum rămânem lucizi într-o epocă a dezbinării? În episodul 175 al podcastului Vocea Nației: Patriile sunt castele din sticlă. Ca să pleci din ele, ca să le părăsești, trebuie să spargi ceva, un perete, o convenție socială, a normă, o barieră psihologică. Mediile digitale sunt astăzi medii emoționale. Suntem făcuți din povești. Poveștile nespuse ne separă ............................................................. Cărți menționate: Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării – Elif Shafak Ce ne datorăm unii altora. Un nou contract social pentru o lume mai bună – Minouche Shafik Economie utilă pentru vremuri dificile – Esther Duflo și Abhijit Banerjee Regăsirea sensului – Jamie Wheal Zorii tuturor lucrurilor. O nouă istorie a omenirii – David Graber și David Wengrow Imagine if – Sir Ken Robinson și Kate Robinson Alte materiale menționate: https://teleleu.eu/
Sat, 11 Feb 2023 - 46min - 1237 - Podcast #VN Vocea Nației #174
#VN 174 🎙4 februarie 2023 cu Dragoș Pătraru Lumea de azi, așa cum e construită ea, ne oferă constant simboluri și imagini pe care ar trebui să le urmărim ca să câștigăm jocul de statut despre care vorbește Will Storr în cartea The Status Game: să fii mai slab, mai fericit, mai deștept, să ai cariera asta, să o ai pe cealaltă, să ai atâtea like-uri sau atâtea share-uri. Adevărul e că nimeni nu câștigă vreodată jocul ăsta al statutului. E imposibil de câștigat. Așa că cel mai bun lucru pe care l-am putea face ar fi să nu căutăm o victorie finală, ci doar să facem pași mici pe un drum către mai bine, să facem pași mici în direcția bună pentru noi și pentru cei din jur. În episodul 174 din podcastul Vocea Nației: Ideile despre cum ar trebui să arătăm, să vorbim, să ne purtăm, sunt profund modelate de culturile în care trăim, de societatea în care trăim, de ceea ce vedem în jurul nostru. Vrem să fim importanți, vrem să fim acceptați și vrem ca cei din jur să ne recunoască valoarea. Vrem atenție. Iar ca să o obținem, o să ne chinuim să arătăm exact ca modelul standard al omului perfect. Nu ai voie să greșești. Școala nu îți permite să greșești. Mediul online nu îți permite să greșești. Dacă greșești, nu mai poți fi „erou”. Competiția e doar între avataruri. Când închidem avatarurile, povestea se schimbă. Dacă nu ar fi așa, nu ar funcționa nimic în jurul nostru. Cărți menționate: The Status Game – Will Storr Selfie – Will Storr The Road to Character – David Brooks Mintea Moralistă – Jonathan Haidt
Sat, 04 Feb 2023 - 50min - 1236 - Podcast #VN Vocea Nației #173
#VN 173 🎙28 ianuarie 2023 cu Dragoș Pătraru Ne naștem cu capacitatea de a vorbi, însă avem mult de lucrat când vine vorba despre comunicare. Există niște strategii pe care le putem învăța ca să încercăm măcar să ne înțelegem mai bine unii PE alții și, în cele din urmă, unii CU alții. Audiție plăcută! -------------------------------------- Cărți menționate: Cuvintele îți modelează creierul - Mark Robert Waldman și Andrew Newberg Mintea Moralistă - Jonathan Haidt Secolul singurătății - Noreena Hertz Regăsirea sensului - Jamie Wheal Legături pierdute - Johann Hari O istorie naturală a exercițiului fizic - Daniel Lieberman Creierul ecranului - Anders Hansen
Sat, 28 Jan 2023 - 48min - 1235 - Podcast #VN Vocea Nației #172
#VN 172 🎙21 ianuarie 2023 cu Dragoș Pătraru Tot ce știm despre istoria omenirii este greșit, spun David Graeber și David Wengrow în cartea Zorii tuturor lucrurilor. O nouă istorie a omenirii. De-a lungul timpului, oamenii au pendulat între diferite forme de organizare socială. Adevărata întrebare nu e „care sunt originile inegalității?”, ci „cum de am rămas blocați?”. Audiție plăcută! --------------------------------------
Sat, 21 Jan 2023 - 39min - 1234 - Podcast #VN Vocea Nației #171
#VN 171 🎙14 ianuarie 2023 cu Dragoș Pătraru Ministerul pentru Viitor, scrisă de Kim Stanley Robinson, este una dintre cărțile aflate în top 5 cărți recomandate anul trecut de Dragoș. La podcastul de azi aflați de ce e cartea asta, o carte de ficțiune climatică, una dintre cele mai bune cărți de non-ficțiune. Audiție plăcută! --------------------------------------
Sat, 14 Jan 2023 - 41min - 1233 - Podcast #VN Vocea Nației #170
#VN 170 🎙24 decembrie 2022 cu Dragoș Pătraru Dragoș încheie podcastul Vocea Nației din acest an cu optimism. Cu un optimism care vine din conștientizarea faptului că nu avem nevoie să facem previziuni pentru 2023, ci să ne imaginăm cum ne dorim să fie viitorul, un viitor mai bun pentru noi toți, și apoi să începem să-l construim. Audiție plăcută! --------------------------------------
Sat, 24 Dec 2022 - 43min - 1232 - Podcast #VN Vocea Nației #169
#VN 169 🎙17 decembrie 2022 cu Dragoș Pătraru La final de 2022, Dragoș Pătraru povestește despre cele mai bune idei cu care a rămas din episoadele Vocea Nației dintr-un an întreg. Lista întreagă de cărți recomandate o găsești în newsletterul nostru, Starea Săptămânii, la care te poți abona, dacă nu ai făcut-o încă, aici: https://www.stareanatiei.ro/newsletter/ Audiție plăcută! -------------------------------------- Discuții pe larg despre cărțile menționate aici, găsești în episoadele de mai jos: Vocea Nației #148 – Spune-mi cine ești ca să-ți spun cum poți fi dezinformat – https://bit.ly/3Hq8PPT Vocea Nației #138 – Drumul spre nelibertate – https://bit.ly/3VODdI4 Vocea Nației #141 – STOP PUTIN! Dictatorii se opresc doar atunci când sunt opriți – https://bit.ly/3Yd2NrP Vocea Nației #136 – Amurgul democrației – https://bit.ly/3W2mHEN Vocea Nației #131 – Întotdeauna alegerea îți aparține – https://bit.ly/3iM3IiN Vocea Nației #137 – Secolul singurătății – https://bit.ly/3hfQ72U Vocea Nației #161 – Cetățenesc, deci exist – https://bit.ly/3W4h5t5 Vocea Nației #144 – Regăsirea sensului – https://bit.ly/3UNJNgS Vocea Nației #145 – De ce ne dezbină politica? – https://bit.ly/3UMKQxm Vocea Nației #156 – Ce ne datorăm unii altora – https://bit.ly/3iHQB22 Vocea Nației #166 – Imaginație, educație, nație – https://bit.ly/3PjvL5C Vocea Nației #139 – Gogoașa creșterii economice – https://bit.ly/3HqGXLQ Vocea Nației #133 – Cum schimbăm capitalismul? – https://bit.ly/3W18nvA Vocea Nației #153 – De unde vin de fapt banii și de ce nu îi avem? – https://bit.ly/3hbF8rp Vocea Nației #158 – Cum a stricat PIB-ul viața pe Pământ – https://bit.ly/3HqBiW0 Vocea Nației #164 – Munca nu-ți va împărtăși dragostea – https://bit.ly/3YdrxR2 Vocea Nației #146 – Ai 4.000 de săptămâni. Ce faci cu ele? – https://bit.ly/3hjWOkn Vocea Nației #149 – Rețeta fericirii – https://bit.ly/3Br7wfP Vocea Nației #159 – Prețul rețelelor sociale – https://bit.ly/3FHZBgK Vocea Nației #160 – Tu ce ești? Cimpanzeu sau albină? https://bit.ly/3Hucb4u
Sat, 17 Dec 2022 - 54min - 1231 - Podcast #VN Vocea Nației #168
#VN 168 🎙10 decembrie 2022 cu Dragoș Pătraru Până la finalul vieții suntem într-o continuă transformare. Putem să fim ce fel de oameni vrem să fim. Nu există niciodată un punct finit al transformării noastre. O confirmă cercetările în neuroștiință, care spun că toate experiențele din viața noastră – de la conversațiile individuale la cultura generală – dau formă detaliilor microscopice ale creierului. Cu alte cuvinte, din punct de vedere neural, cine ești tu depinde de experiențele pe care le-ai avut; de filmele la care te-ai uitat, chiar și de podcasturile pe care le-ai ascultat. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Cărți menționate: Creierul. Povestea noastră – David Eagleman Incognito. Viețile secrete ale creierului – David Eagleman Livewired – David Eagleman Justice – Michael Sandel Jonathan Haidt – Mintea Moralistă The Idea of the Brain – Matthew Cobb Articole menționate: Fantomele adopțiilor internaționale, de Ana Maria Ciobanu https://www.dor.ro/fantomele-adoptiilor-internationale/ Copiii lui Ceaușescu, de Ana Maria Ciobanu https://www.dor.ro/dor-18-copiii-lui-ceausescu/
Sat, 10 Dec 2022 - 44min - 1230 - Podcast #VN Vocea Nației #167
#VN 167 🎙 3 decembrie 2022 cu Dragoș Pătraru „Suntem cu toții călători în timp. Călătorim împreună înspre viitor. Hai să lucrăm împreună să facem viitorul un loc pe care să ne dorim să îl vizităm”, spunea Stephen Hawking în ultima lui carte. Dar cum modelăm viitorul? Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Răspunsuri scurte la marile întrebări – Stephen Hawking
Sat, 03 Dec 2022 - 42min - 1229 - Podcast #VN Vocea Nației #166
#VN 166 🎙 26 noiembrie 2022 cu Dragoș Pătraru Noi nu trăim în lumea în care trăiesc și restul animalelor. Noi ne creăm lumile în care trăim. O ediție tribut pentru Sir Ken Robinson, autorul care a avut o contribuție uriașă la felul în care Dragoș vede educația, școala și învățarea. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Imagine if... Cum să construim un viitor pentru noi toți – Sir Ken Robinson și Kate Robinson
Sat, 26 Nov 2022 - 58min - 1228 - Podcast #VN Vocea Nației #165
#VN 165 🎙 19 noiembrie 2022 cu Dragoș Pătraru Capitalismul e cel mai prost sistem economic. Însă asta doar dacă le excluzi pe celelalte. În episodul 165 din Vocea Nației: Dacă suntem niște oameni egoiști, interesați doar pe maximizarea propriilor beneficii, așa cum ne descriu modelele economice, de ce plătim ceea ce consumăm într-un restaurant? 1.000 de directori executivi, care încasează de sute de ori mai mult decât angajații lor, trec prin experimentul de gândire propus de John Rawls. Capitalismul e ca o mașină în care ai nevoie de centuri de siguranță. Cum arată o astfel de centură? Principiile propuse de economistul Ha-Joon Chang pentru construirea unui sistem economic mai bun. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: 23 de lucruri care nu ți se spune despre capitalism – Ha-Joon Chang Economie utilă pentru vremuri dificile – Abhijit Banerjee și Esther Duflo Doughnut Economics – Kate Raworth Mission Economy – Mariana Mazzucato The Entrepreneurial State – Mariana Mazzucato Paradoxul Prosperității - Clayton Christensen, Efosa Ojomo și Karen Dillon
Sat, 19 Nov 2022 - 50min - 1227 - Podcast #VN Vocea Nației #164
#VN 164 🎙 12 noiembrie 2022 cu Dragoș Pătraru Trăim într-o lume în care anxietatea și precaritatea muncii sunt prezentate sclipitor ca flexibilitate și libertate, iar eșecurile, deși țin foarte tare de sistem, sunt transformate în responsabilitate personală. În episodul 164 din Vocea Nației vorbim despre: greutățile de azi vs. cele din trecut când vine vorba despre oportunități pe piața muncii; ideea că munca trebuie să ne aducă entuziasm și fericire; cum bâjbâim cu toții prin viață, dar putem totuși să facem „hazardul” să funcționeze mai mult în avantajul nostru; „compromisul Fordist” și neoliberalismul. În plus, puteți auzi sfaturile lui Dragoș pentru cei ce vor să facă mai bine în jurul lor. Lăsăm aici doar unul dintre ele: fugiți de cuvintele „așa se face dintotdeauna”! Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Work Won’t Love You Back: How Devotion to Our Jobs Keeps Us Exploited, Exhausted and Alone – Sarah Jaffee Munca – James Suzman Bullshit Jobs – David Graeber Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ – Chris Hadfield ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 12 Nov 2022 - 54min - 1226 - Podcast #VN Vocea Nației #163
#VN 163 🎙 5 noiembrie 2022 cu Dragoș Pătraru Am găsit o carte foarte bună, care bifează într-un mod foarte interesant problema asta a dezbinării într-un, un mod pe care nu l-am mai întâlnit până acum. Vine cu o perspectivă nouă: aceea a dorințelor noastre. Cum pot dorințele să ne dezbine? De ce ne dorim ceea ce ne dorim? Și mai ales: putem să învățăm să ne dorim mai bine? Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Luke Burgis - Wanting. Puterea dorinței mimetice în viața de zi cu zi ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 05 Nov 2022 - 48min - 1225 - Podcast #VN Vocea Nației #162
#VN 162 🎙 28 octombrie 2022 cu Dragoș Pătraru Dacă ați citit cartea Excepționalii, scrisă de Malcom Gladwell, știți deja de celebra regulă a celor 10.000 de ore de muncă sau de exercițiu necesare ca să devii expert într-un anumit domeniu. Așa că, pornind de la asta și de la cartea lui Epstein, m-am gândit să începem o discuție despre ce înseamnă să te specializezi într-un anumit domeniu și ce înseamnă să fii generalist. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Range. De ce triumfă generaliștii într-o lume specializată - David Epstein ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 29 Oct 2022 - 59min - 1224 - Podcast #VN Vocea Nației #161
#VN 161 🎙 21 octombrie 2022 cu Dragoș Pătraru Mulți oameni par pur și simplu descurajați de tot ce se întâmplă și lipsiți de orice speranță. Și e normal. Trăim vremuri complicate. Și am senzația că se deschide un fel de piață a minciunilor, care să-i facă pe oameni să se simtă bine. Aflați mai multe din acest episod. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Jon Alexander și Ariane Conrad - Citizens ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 22 Oct 2022 - 1h 05min - 1223 - Podcast #VN Vocea Nației #160
#VN 160 🎙 15 octombrie 2022 cu Dragoș Pătraru Oamenii sunt 90% cimpanzeu și 10% albină. Ce înseamnă asta? Explică Dragoș în episodul #160 din podcastul #VoceaNației. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: The Chaos Machine - Max Fisher Mintea Moralistă. De ce ne dezbină politica și religia? - Jonathan Haidt ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 15 Oct 2022 - 55min - 1222 - Podcast #VN Vocea Nației #159
#VN 159 🎙 8 octombrie 2022 cu Dragoș Pătraru M-am gândit, pornind de la această carte, că ar fi o idee bună să facem chiar mai multe discuții despre platformele sociale. Despre cum ne ajută sau cum ne afectează ele în viața personală sau în cea profesională. Și, în special, despre marele paradox al acestei tehnologii: faptul că în timp ce ne facilitează comunicarea cu alți oameni - asta pune pe masă ca valoare orice rețea socială, nu? Domne, noi înlesnim comunicarea, îi aducem pe oameni împreună, oricât de departe ar fi, nu? -, ei bine, în ciuda înlesnirii comunicării, tehnologia reușește totodată să și distrugă comunicarea. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: The Chaos Machine - Max Fisher ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 08 Oct 2022 - 53min - 1221 - Podcast #VN Vocea Nației #158
#VN 158 🎙 1 octombrie 2022 cu Dragoș Pătraru „Economia construită ca și cum oamenii și planeta ar conta”, este motto-ul unei fundații care a încercat să afle care sunt cele cinci căi către bunăstare. Le aflați de la Dragoș în acest episod al podcastului #Vocea Nației! Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Creșterea economică, o amăgire. Bogăția, sărăcia și bunăstarea națiunilor - David Pilling ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 01 Oct 2022 - 48min - 1220 - Podcast #VN Vocea Nației #157
#VN 157 🎙 24 septembrie 2022 cu Dragoș Pătraru O să vă placă episodul de azi, cred eu, pentru că facem un exercițiu foarte bun de gândire și de imaginație, la care o să vă și rog să-mi trimiteți răspunsurile voastre. Foarte, foarte interesant exercițiu. Am ajuns la cartea asta la recomandarea de pe Twitter a lui Andrew Hubermann și dau și eu recomandarea mai departe. Nu pentru că e o carte extraordinară. Nu e. Dar pentru mulți, mai ales pentru cei aflați mai la început cu lecturile, e o carte ce poate fixa mai bine valorile pe care ar trebui să le transmitem mai departe și abilitățile la care ar trebui să lucrăm cu noi. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: The Road to Character - David Brooks ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Sat, 24 Sep 2022 - 40min - 1219 - Podcast #VN Vocea Nației #156
#VN 156 🎙 16 septembrie 2022 cu Dragoș Pătraru „Normalitatea” ar cam trebui să se schimbe. Următoarea etapă a istoriei omenirii ar trebui să fie caracterizată de colaborare, de un efort comun care să pună capăt celor peste 40 de ani de individualism dus la extrem, spune autoarea. Și cred că este de o importanță colosală să ne dăm cu toții seama de asta. Dacă ratăm acest moment și nu înțelegem că unul dintre cuvintele-cheie astăzi este „împreună”, ne vom confrunta cu un viitor sumbru. Audiție plăcută! -------------------------------------- Recomandări: Minouche Shafik - Ce ne datorăm unii altora. Un nou contract social pentru o lume mai bună ---------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Fri, 16 Sep 2022 - 52min - 1218 - Podcast #VN Vocea Nației #155
#VN 155 🎙 9 septembrie 2022 cu Dragoș Pătraru Și dacă tot am fost în Danemarca și dacă tot a început școala și în România, am zis să vă întristez un pic (sau poate, cine știe, să vă dau speranțe) și să vă zic că lucrurile pot să fie și bune. Adică să vă povestesc câteva idei despre cum sunt crescuți copiii din Danemarca și despre sistemul de educație de acolo, unde nu se discută despre lipsa toaletelor în școli pentru că, ați ghicit, școlile au toalete civilizate. Audiție plăcută! -------------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Fri, 09 Sep 2022 - 58min - 1217 - Podcast #VN Vocea Nației #154
#VN 154 🎙 27 iunie 2022 cu Dragoș Pătraru Am avut un sezon încărcat. Dar un sezon bun, aș zice, văzând și tot feedback-ul vostru. Sezon în care am făcut exercițiul de a acorda atenție lucrurilor importante în fiecare săptămână. Cumva, toată episoadele Vocea Nației din acest an au stat sub acest semn al ideii de atenție. Ne-am gândit ca azi, la ultimul podcast din acest sezon, să ne uităm un pic în spate și să vedem ce am învățat împreună, la ce am fost atenți împreună aici în fiecare săptămână. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări: Wenger - The World After Capital Newport - Prea bun ca să fii ignorat, Karl Ove Knausgard - Lupta mea, cartea a cincea - Mai sunt și zile cu ploaie. Minouche Shafik - Ce ne datorăm unii altora. Un nou contract social pentru o societate mai bună. Stephanie Kelton - Mitul Deficitului Mariana Mazzucato - Mission Economy Kate Raworth - Doughnut Economics Jason Hickel - Less is More Abhijit Banerjee - Economie utilă pentru vremuri dificile Acemoglu și Robinson - Coridorul Îngust Anne Applebaum - Amurgul Democrație Roman Krznaric - The Good Ancestor Matthew Syed - Idei Rebele, Daniel Kahneman - Noise James Suzman - Munca David Graeber - Bullshit Jobs Noreena Hertz - Secolul Singurătății Johann Hari - Legături Pierdute Jonathan Haidt - Mintea Moralistă Jamie Wheal - Regăsirea Sensului Oliver Burkeman - 4.000 de săptămâni Timothy Snyder - Drumul spre Nelibertate ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Facebook
Mon, 27 Jun 2022 - 1h 05min - 1216 - Podcast #VN Vocea Nației #153
#VN 153 🎙 20 iunie 2022 cu Dragoș Pătraru Pomul cu bani nu există. Și e mai bine că e așa. Pentru că dacă ar exista, în România ar fi toaletat excesiv și s-ar usca înainte să „facă fructe”. Dar de unde vin banii? Ne povestește Dragoș la Vocea Nației #153. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări: The Deficit Myth - Stephanie Kelton Doughnut Economics - Kate Raworth Mission Economy - Mariana Mazzucato Netflix - Serialul „Avem nevoie de guvern?” ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 20 Jun 2022 - 57min - 1215 - Podcast #VN Vocea Nației #152
#VN 152 🎙 13 iunie 2022 cu Dragoș Pătraru Dacă ai fost refuzat azi la un interviu de angajare, s-ar putea să nu fie vina ta. S-ar putea să fie vina temperaturii de afară. Despre zgomotul din jurul nostru și despre cum ne influențează el deciziile vorbește Dragoș astăzi la Vocea Nației. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări: Noise. Un defect al judecății umane - Daniel Kahneman, Olivier Sibony și Cass Sunstein ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 13 Jun 2022 - 46min - 1214 - Podcast #VN Vocea Nației #151
#VN 151 🎙 6 iunie 2022 cu Dragoș Pătraru Cum ar putea arăta o economie care să aibă ca fundament oameni care au o viață bună? Asta încearcă Varoufakis să își imagineze în Another Now. Cum ar arăta o societate corectă și egală? Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări: Yanis Varoufakis - Another Now Episodul 33 din Vocea Nației - Mission economy ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 06 Jun 2022 - 1h 00min - 1213 - Podcast #VN Vocea Nației #150
#VN 150 🎙 30 mai 2022 cu Dragoș Pătraru Am ajuns, iată, la podcastul cu numărul 150. Un podcast pe care eu îl fac cu pasiune, dar la care vă voi povesti azi că pasiunea nu e bună! Nu, glumesc, e foarte bună. O să înțelegeți imediat despre ce e vorba. Dacă ați fost aici și la podcast-ul trecut, poate că și știți deja. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Cal Newport - Prea bun ca să fii ignorat ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 30 May 2022 - 1h 06min - 1212 - Podcast #VN Vocea Nației #149
#VN 149 🎙 24 mai 2022 cu Dragoș Pătraru Ce anume face o viață să fie bună? Dacă credeți că e vorba despre faimă și bani, nu sunteți singurii. Dar există un cercetător care ar spune că greșiți complet. Îl puteți contrazice, doar că va fi greu să adunați suficiente argumente ca să câștigați dezbaterea, pentru că el se bazează pe date obținute în decurs de peste 80 de ani. Aflați despre ce e vorba în acest episod marca Vocea Nației cu Dragoș Pătraru. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Johann Hari - Stolen Focus ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Tue, 24 May 2022 - 52min - 1211 - Podcast #VN Vocea Nației #148
#VN 148 🎙 16 mai 2022 cu Dragoș Pătraru „Îmi e teamă de o lume în care cei mai mulți oameni cred orice, dar îmi fac și mai multe griji pentru o lume în care oamenii nu mai cred nimic în afara propriilor preconcepții”, zice Tim Harford în cartea „How To Make The World Add Up. Povestim mai multe în acest episod #VoceaNației cu Dragoș Pătraru Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Tim Harford - How to Make the World Add Up ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 16 May 2022 - 51min - 1210 - Podcast #VN Vocea Nației #147
#VN 147 🎙 9 mai 2022 cu Dragoș Pătraru Ce se întâmplă atunci când excesul de tehnologie vine la pachet cu un deficit de înțelepciune? Povestim în cadrul episodului #147 din #Vocea Nației. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Romain Pizzi - Exotic Vetting ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 09 May 2022 - 34min - 1209 - Podcast #VN Vocea Nației #146
#VN 146 🎙 2 mai 2022 cu Dragoș Pătraru Ai 4.000 de săptămâni de trăit pe această planetă. Ce faci cu ele? Cum le folosești? Despre cartea lui Oliver Burkeman, „4.000 de săptămâni. Time management pentru muritori”, vorbește Dragoș azi la Vocea Nației. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: „4.000 de săptămâni. Time management pentru muritori” - Oliver Burkeman ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 02 May 2022 - 43min - 1208 - Podcast #VN Vocea Nației #145
#VN 145 🎙 18 aprilie 2022 cu Dragoș Pătraru Psihologul Jonathan Haidt spune că mintea noastră moralistă are papile gustative. Despre cum fac politicienii ca să ne servească un „meniu al moralității” cât mai diversificat, vorbește astăzi Dragoș la Vocea Nației. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Jonathan Haidt - Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 18 Apr 2022 - 52min - 1207 - Podcast #VN Vocea Nației #144
#VN 144 🎙 11 aprilie 2022 cu Dragoș Pătraru În ce ne mai găsim sensul acum, când pandemiei, crizei climatice, inegalităților sociale și economice, li s-a alăturat și războiul? Dragoș vorbește despre sens într-o lume deraiată de pe șine, în episodul #144 din #VoceaNației Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Jamie Wheal - Regăsirea sensului ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 11 Apr 2022 - 51min - 1206 - Podcast #VN Vocea Nației #143
#VN 143 🎙 4 aprilie 2022 cu Dragoș Pătraru Violența nu e o problemă doar la noi, e o problemă globală. Violența domestică a crescut în întreaga lume în perioada carantinei din timpul pandemiei, nu doar în România. Ei bine, ceea ce s-a întâmplat la Oscaruri vine peste tot contextul ăsta. Chiar dacă e vorba despre violența unui bărbat îndreptată împotriva altui bărbat, o astfel de acțiune, pe o astfel de scenă, validează niște comportamente. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Samuel Moyn - Humane: How the United States Abandoned Peace and Reinvented Wars ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 04 Apr 2022 - 48min - 1205 - Podcast#VN Vocea Nației #142 - Ediție Specială
#VN 142 🎙 28 martie 2022 cu Dragoș Pătraru Pentru această ediție a podcastului #VoceaNației, alături de Dragoș se află Valeriu Nicolae. Pe Valeriu l-ați cunoscut în trecut când a venit la Cafeneaua Nației să ne povestească despre asociația lui, Casa Bună, și despre demersurile lui spre construirea unei Românii cu o clasă politică mai curată. Astăzi, Valeriu ne vorbește despre cartea scrisă de el, Țigan Țăndări, și despre cum își propune ca din vânzările acestei cărți să ridice o grădiniță - Grădinița Bună. Dacă doriți să îl sprijiniți în acest demers, puteți contribui cumpărând cartea de pe site-ul eMag sau din librăriile Humanitas, care nu percep o cotă parte din încasările acestei cărți. De asemenea, puteți dona accesând site-ul https://donatii.asociatiacasabuna.ro/ sau trimițând bani direct în cont: IBAN RON: RO47BTRLRONCRT0566398301 Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Valeriu Nicolae - Țigan Țăndări ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 28 Mar 2022 - 1h 30min - 1204 - Podcast#VN Vocea Nației #141
#VN 141 🎙 21 martie 2022 cu Dragoș Pătraru Teza cărții “Vine Iarna” e următoarea: Vestul plătește acum un preț uriaș pentru că a permis dictaturii să revină și apoi să se consolideze în Rusia, lângă MCDonalds și Coca Cola. Interesant e că acel „acum” descris în carte de Kasparov înseamnă de fapt 2015. Cartea a fost publicată atunci, după ce Putin a anexat Crimeea. Sunt vremuri pe care le-am trăit, chiar dacă nu la acest nivel de azi, când amenințarea nucleară și un posibil război mondial sunt idei cu care trebuie să ne obișnuim. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandare de carte: Garry Kasparov - Vine iarna ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 21 Mar 2022 - 48min - 1203 - Podcast#VN Vocea Nației #140
#VN 140 🎙 14 martie 2022 cu Dragoș Pătraru Vă propun să discutăm azi despre motivul pe care îl invocă unii dintre oamenii care studiază istorie, politică și dezvoltarea Rusiei ca fiind principala cauză pentru care avem un război astăzi în Europa, și anume o conexiune între eșecul democrației și promovarea excesivă a capitalismului în raport cu democrația. Am zis că putem face niște legături interesante aici, studiind ce-au spus specialiștii, mai ales că, atunci când vine vorba de problemele capitalismului. Audiție plăcută! -------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 14 Mar 2022 - 45min - 1202 - Podcast#VN Vocea Nației #139
#VN 139 🎙 7 martie 2022 cu Dragoș Pătraru Nu știu cum simțiți voi, dacă ați prefera să vorbim despre altceva decât situația din Ucraina, dar eu nu simt că pot și nici nu cred că ar trebui să vorbim despre altceva. E o situația care privește întreaga lume și la care e normal să fim toți conectați. Așa cum s-a întâmplat și la începutul pandemiei când eram toți conectați permanent cu numărul de cazuri și cu toate știrile. Măcar atunci speram că vom avea un vaccin. Audiție plăcută! -------------------------------- ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 07 Mar 2022 - 49min - 1201 - Podcast#VN Vocea Nației #138
#VN 138 🎙 28 februarie 2022 cu Dragoș Pătraru În acest episod urma să vorbim despre cum ne regăsim sensul într-o lume care părea deja că o luase complet razna, în care aveam deja pandemie, criză climatică, inegalități de tot felul... dar măcar trăiam în pace. Măcar atât mai aveam și noi aici, în zona noastră, unde pe lângă problemele astea globale care ne privesc pe toți, le mai aveam noi oricum și pe ale noastre. E, ne-a arătat un dement că trebuie să mai adăugăm un motiv pe listă: războiul. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 Drumul spre nelibertate - Timothy Snyder ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 28 Feb 2022 - 31min - 1200 - Podcast#VN Vocea Nației #137
#VN 137 🎙 21 februarie 2022 cu Dragoș Pătraru Îți cunoști vecinii? Dacă se întâmplă să ai în momentul ăsta o problemă, poți să pui mâna pe telefon și să suni un prieten bun care e întotdeauna acolo să te ajute? Îți sună telefonul măcar o dată pe săptămână ca să te întrebe cineva ce mai faci? Simți că aparții unui grup? Dacă măcar la una din întrebări răspunsul e da, atunci felicitări, nu ești printre cei care ar descrie închisoarea ca o ”oază” în care există ”mulți oameni cu care poți vorbi”. Ce ziceți de asta? E o descriere reală. Așa, după cum v-ați dat deja seama din titlul acestui episod, vorbim astăzi despre singurătate. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 Secolul Singurătății - Noreena Hertz 📖📖Cele mai mari 5 regrete ale persoanelor aflate in pragul mortii - Bronnie Ware ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook
Mon, 21 Feb 2022 - 1h 03min - 1199 - Podcast#VN Vocea Nației#136
#VN 136 🎙 14 februarie 2022 cu Dragoș Pătraru Conexiunea asta dintre democrație și alegerile zilnice ale oamenilor mi se pare o idee foarte interesantă, mai ales că avem atât de multe dovezi în jurul nostru că autoritarismul și că ideile extremiste sunt tot mai răspândite. Amurgul democrației e o carte scurtă, cu informații bine comprimate, scrisă într-un limbaj clar și ușor de citit. Deci vă recomand așa, ca lectură ușoară, dar cu idei foarte interesante și actuale. N-are poze, deci unii politicieni s-ar putea să n-o înțeleagă. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 „Amurgul Democrației. Seducătoarea atracție a autoritarismului” - Anne Applebaum 📖📖”Economie utilă pentru vremuri dificile” - Abhijit Banerjee ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 14 Feb 2022 - 46min - 1198 - Podcast#VN Vocea Nației #135
#VN 135 🎙 7 februarie 2022 cu Dragoș Pătraru Vorbim azi despre bogați și despre cum rezolvă ei problemele lumii. În timp ce oamenii, cei mai mulți dintre ei, o duc din ce în ce mai greu, averile bogaților cresc. Știți cifrele, le-am tot dat și la emisiunea Starea nației. Sunt atât de mari creșterile acestor averi ale celor foarte bogați încât oamenii obișnuiți, care caută conexiuni și relații de cauzalitate, ceea ce în face un pic conspiraționiști susțin deja cu tărie că pandemia a fost gândită de bogații lumii, pentru a deveni și mai bogați. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 https://www.intaxwetrust.org/ 📖📖https://policy-practice.oxfam.org/resources/inequality-kills-the-unparalleled-action-needed-to-combat-unprecedented-inequal-621341/ ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 07 Feb 2022 - 38min - 1197 - Podcast#VN Vocea Nației #134
#VN 134 🎙 31 ianuarie 2022 cu Dragoș Pătraru Azi vorbim despre cartea „The Entrepreneurial State”, scrisă tot de economista Mariana Mazzucato, despre care am vorbit și data trecută cu „Mission Economy”. Se leagă foarte bine ideile din aceste două cărți, așa că vă recomandăm să vă ascultați și episodul trecut, dacă nu ați făcut-o încă. :) Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 The Value of Everything și The Entrepreneurial State - Mariana Mauzzucato 🎬 Conferința TED - https://www.ted.com/talks/mariana_mazzucato_government_investor_risk_taker_innovator?language=en#t-827837 ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 31 Jan 2022 - 39min - 1196 - Podcast#VN Vocea Nației #133
#VN 133 🎙 24 ianuarie 2022 cu Dragoș Pătraru „Mission Economy”, scrisă de economista Mariana Mazzucato, e o carte foarte, foarte bună, deloc tehnică, scrisă în cuvinte simple, o carte din care înțelegi foarte clar cum e situația cu sistemul public și cel privat, care e rolul guvernelor în prezent și care ar putea fi de fapt rolul guvernelor în viitorul pe care trebuie să-l concepem diferit. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 The Value of Everything și The Entrepreneurial State - Mariana Mauzzucato 🎬 Conferințele la care participă Mariana Mauzzucato pe YouTube Site-ul unde puteți găsi primele 30 de pagini din cartea despre care Dragoș vorbește în podcast: https://www.penguin.co.uk/books/315/315191/mission-economy/9780141991689.html ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 24 Jan 2022 - 38min - 1195 - Podcast#VN Vocea Nației #132
#VN 132 🎙 17 ianuarie 2022 cu Dragoș Pătraru Vorbim astăzi despre cartea „Doughnut Economics”, scrisă de economista Kate Raworth, apărută în 2017 și care e încă extrem de relevantă pentru că propune o regândire completă a economiei. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 A Good Life for All Within Planetary Boundaries https://goodlife.leeds.ac.uk/national-trends/country-trends/#ROU 📖 📖 Doughnut Economics - Kate Raworth ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 17 Jan 2022 - 29min - 1194 - Podcast#VN Vocea Nației #131
#VN 131 🎙 10 ianuarie 2022 cu Dragoș Pătraru Anul 2022 începe cu episodul #131 al podcastului Vocea Nației. Astăzi vorbim despre planurile pentru noul an, despre ce vom alege să face, cum ar trebui să facem aceste alegeri și cum vom gestiona eventualele nereușite. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 „Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul” scrisă de Edith Eva Eger @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 10 Jan 2022 - 28min - 1193 - Podcast#VN Vocea Nației #130
#VN 130 🎙 20 decembrie 2021 cu Dragoș Pătraru Dacă tot finalizăm anul cu ediția 130 a acestui podcast, am ales 30 de cărți, din care să extragem ideile cu care să intrați în 2022. Audiție plăcută! -------------------------------- @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 20 Dec 2021 - 35min - 1192 - Podcast#VN Vocea Nației #129
#VN 129 🎙 13 decembrie 2021 cu Dragoș Pătraru Cum apare prosperitatea? Prin inovație antreprenorială sau prin dezvoltare convențională? Dragoș vorbește azi despre două cărți cu perspective diferite. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 Paradoxul Prosperității - Clayton Christensen, Efosa Ojomo și Karen Dillon 📖📖 Economie utilă pentru vremuri dificile - Esther Duflo și Abhijit Banerjee 📖📖📖 Poor Economics - Esther Duflo și Abhijit Banerjee 📖📖📖 📖 Articolele „Plecat” din seria Teleleu - Elena Stancu și Cosmin Bumbuț @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 13 Dec 2021 - 33min - 1191 - Podcast#VN Vocea Nației #128
#VN 128 🎙 6 decembrie 2021 cu Dragoș Pătraru De multe ori vorbim despre lucruri mari, aici, la Vocea Nației. Ne-ați întrebat cum puteți voi să faceți parte din schimbare, când de multe ori pare că nu avem nicio șansă să rezolvăm problemele mari de unii singuri. Dragoș are astăzi niște idei despre cum putem scăpa de sentimentul de zădărnicie, care ne mai cuprinde uneori pe toți. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 Scott Young - Ultraînvățarea 📖📖 Eco-cetățeni din întâmplare? Punga cu pungi și cumpătarea vârstnicilor - Articol de pe Iscoada.com (https://iscoada.com/text/eco-cetateni-din-intamplare-punga-cu-pungi-si-cumpatarea-varstnicilor/?fbclid=IwAR3Ltbvkqz-0Mu1DfoCbllNMkYCkJWy-TLXsJeeCXisgxvFv0cng9akLCpM) 📖📖Christina Figueres și Tom Rivec Carnac - Noi alegem viitorul. Cum vom supraviețui crizei climatice @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 06 Dec 2021 - 42min - 1190 - Podcast#VN Vocea Nației #127
#VN 127 🎙 29 noiembrie 2021 cu Dragoș Pătraru Tu îți aperi ideile de „inamicii” care vor să te convingă de contrariu? Sau explorezi informațiile cu scopul de a afla realitatea? Despre mentalitatea de soldat versus cea de cercetaș vorbește Dragoș la ediția Vocea Nației de astăzi. Găsiți la Editura Publica cartea despre care vorbim azi: „Mentalitatea de cercetaș. De ce unii văd lucrurile limpede, iar alții, nu”, scrisă de Julia Galef. Dacă vă gândiți să o și cumpărați folosiți codul SN10. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖Julia Galef - Mentalitatea de cercetaș 🎬TedTalk-ul Juliei Galef 🎧Podcastul Juliei Galef, Rationally Speaking 📖Dan Ariely - Irațional în mod previzibil ▪️ Podcast #VN audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 29 Nov 2021 - 37min - 1189 - Podcast #VN Vocea Nației #126
#VN 126 🎙 22 noiembrie 2021 cu Dragoș Pătraru Inactivitatea e un păcat, timpul înseamnă bani, iar profitul e dovada succesului, nu? Dragoș vorbește azi despre cartea „Less is More”, scrisă de Jason Hickel, din care aflăm cum am ajuns să credem că așa stau lucrurile. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 https://goodlife.leeds.ac.uk/national-trends/country-trends/#ROU 🎬 Documentarul „Depășirea Limitelor” de pe Netflix ▪️ Podcast #VN audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 22 Nov 2021 - 31min - 1188 - #SDRC 46 ▪️ Podcast Și De Restul Caramele
#SDRC 45 🎙 vineri, 17 noiembrie 2021 cu Dragoș Pătraru și Bogdan Stoica (Fido) În ediția cu numărul #45 din #SDRC, cele două gazde vorbesc despre casele părăsite pe care le explorează Fido, meserii de viitor, experți DNA în drone care au luat șpagă. Audiție plăcută! _ ▪️ Podcast #SDRC audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #SDRC video @StareaNatiei - YouTube, Facebook _ #SiDeRestulCaramele #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Wed, 17 Nov 2021 - 57min - 1187 - Podcast #VN Vocea Nației #125
#VN 125 🎙 15 noiembrie 2021 cu Dragoș Pătraru Dragoș vorbește astăzi despre cartea „Păcălit de Hazard” scrisă de Nassim Nicholas Taleb și tradusă de Editura Curtea Veche. Dacă intrați pe site-ul editurii, puteți chiar să răsfoiți câteva pagini din carte și dacă o cumpărați folosiți codul STAREANATIEI35 pentru extra 35% reducere Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 The Good Ancestor - Roman Krznaric ▪️ Podcast #VN audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 15 Nov 2021 - 31min - 1186 - #SDRC 45 ▪️ Podcast Și De Restul Caramele
#SDRC 45 🎙 vineri, 11 noiembrie 2021 cu Dragoș Pătraru și Bogdan Stoica (Fido) În ediția cu numărul #45 din #SDRC, Dragoș și Fido își ridică steagurile albe și îngroapă securea războiului. Toate discuțiile referitoare la subiectele adiacente pandemiei sunt acum interzise. În schimb, cei doi vorbesc în acest episod despre jurnalist și rolul acestuia, profesia de jurnalism, impozitare progresivă și impozitarea multinaționalelor. Audiție plăcută! _ ▪️ Podcast #SDRC audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #SDRC video @StareaNatiei - YouTube, Facebook _ #SiDeRestulCaramele #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Wed, 10 Nov 2021 - 1h 05min - 1185 - Podcast #VN Vocea Nației #124
#VN 124 🎙 8 noiembrie 2021 cu Dragoș Pătraru Podcastul cu nr #124 vă este prezentat de prietenii noștri de la Server Config. Dacă intrați la ei pe site (https://www.server-config.ro/) weekendul ăsta, între 12 și 14 noiembrie, de black friday au reduceri de 60% la stațiile grafice, 50% la servere și 30% la laptopuri premium refurbished. Tema: Ești atent? La ce? Astăzi vorbim despre atenție. Cât de importantă este ea în acest secol? Spre ce ar trebui să ne îndreptăm atenția? Cum ne schimbă această alegere viața? Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 The Good Ancestor - Roman Krznaric ▪️ Podcast #VN audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 08 Nov 2021 - 31min - 1184 - Podcast#VN Vocea Nației #123
#VN 123 🎙 2 noiembrie 2021 cu Dragoș Pătraru Dragoș vorbește în acest episod despre tranziția de la perioada de dezvoltare industrială înspre Era Cunoașterii, așa cum e ea văzută de Albert Wenger, autorul cărții „The World After Capital”. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 Albert Wenger - The World After Capital 📖📖 Andrew Yang - The War on Normal People ▪️ Podcast #VN audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Tue, 02 Nov 2021 - 29min - 1183 - #SDRC 44 ▪️ Podcast Și De Restul Caramele
#SDRC 44 🎙 miercuri, 27 octombrie 2021 cu Dragoș Pătraru și Bogdan Stoica (Fido) Meciul argumentelor pro/contra vaccinare continuă, ambele gazde având bateriile încărcate după o scurtă pauză cauzată de câteva ”dificultăți tehnice” care l-au băgat pe Dragoș o perioadă în service. Cei doi discută, în acest episod, și pe terenuri mai pașnice, atingând subiecte precum PNL-ul și Iohannis, servicii hoteliere și car sharing. Audiție plăcută! _ ▪️ Podcast #SDRC audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #SDRC video @StareaNatiei - YouTube, Facebook _ #SiDeRestulCaramele #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Wed, 27 Oct 2021 - 1h 10min - 1182 - Podcast#VN Vocea Nației #122
#VN 122 🎙 25 octombrie 2021 cu Dragoș Pătraru Orbii Pandemiei Ce au în comun proasta gestionare a pandemiei, structura CIA-ului din timpul atentatelor din 11 semptebrie 2009, vulpile și aricii? Aflăm în episodul nr #122 din #VoceaNatiei, o ediție în care vorbim despre perspective și minți înguste. Audiție plăcută! -------------------------------- Recomandări/Contrarecomandări: 📖 Matthew Syed - Idei Rebele. Puterea gândirii diverse 📖 📖 Philip Tetlock - Superprognoze. Arta și știința predicției 📖 📖 📖 Caroline Criado Perez - Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați 📖📖📖📖 Tim Harford - How to Make the World Add Up ▪️ Podcast #VN audio @StareaNatiei - Soundcloud, iTunes, Spotify ▪️ Podcast #VN video @StareaNatiei - YouTube, Twitch, Facebook _ #VoceaNatiei #Podcast #StareaNatiei #DragosPatraru
Mon, 25 Oct 2021 - 39min
Podcast simili a <nome>
- Global News Podcast BBC World Service
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Affaires sensibles France Inter
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- Espacio en blanco Radio Nacional
- L'Heure Du Crime RTL
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- 安住紳一郎の日曜天国 TBS RADIO
- TED Talks Daily TED
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
- 飯田浩司のOK! Cozy up! Podcast ニッポン放送
- 武田鉄矢・今朝の三枚おろし 文化放送PodcastQR
Altri podcast di Formazione Scolastica
- România în direct - Europa FM Cătălin Striblea
- Vorbitorincii Catalin Striblea&Radu Paraschivescu
- Acasa La Maruta Catalin Maruta
- Andi Moisescu Andi Moisescu
- Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
- Digi FM Digi FM
- Jurnal RFI RFI România
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- That’s America - Dietro le quinte degli Stati Uniti Radio 24
- LANZ & PRECHT ZDF, Markus Lanz & Richard David Precht
- Presa internaţională RFI România
- La Linterna COPE
- Radio Radio Radio Radio
- Gość Radia ZET Beata Lubecka
- Les Grosses Têtes RTL
- Dateline NBC NBC News
- The Rachel Maddow Show Rachel Maddow, MSNBC
- Scurt buletin de știri Parlamentul European
- Echo der Zeit Schweizer Radio und Fernsehen (SRF)
- Radio Timișoara - Știri, informații și ... muzica fiecărei generații! Radio Timisoara