Filtra per genere

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ podcast

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ podcast

ProtoThema

Οι προεκτάσεις της επικαιρότητας. Η αθέατη όψη των γεγονότων. Οι πρωταγωνιστές μιλούν στο Πρώτο Θέμα podcast

1019 - Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια η κοντινή σχέση με τον θεατή είναι προκλητική για μένα»
0:00 / 0:00
1x
  • 1019 - Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια η κοντινή σχέση με τον θεατή είναι προκλητική για μένα»

    Με ένα νέο σκηνικό πορτρέτο επανέρχεται ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης. Η ζωή και το έργο της τραγουδίστριας Στέλλας Χασκίλ γίνονται η έμπνευση για τη μουσική παράσταση που γράφει και σκηνοθετεί με τίτλο «Η άλλη Στέλλα». Το έργο βασίζεται στην μυθιστορηματική βιογραφία της Έφης Μαχιμάρη με τίτλο «΄Ηταν κισμέτ» για την σπουδαία Στέλλα Χασκίλ. Το ομώνυμο ρόλο και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαριάννα Πολυχρονίδη. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο protothema.gr και στον Νίκο Θρασυβούλου. Αναφέρθηκε με ενθουσιασμό για αυτή την ερμηνεία της που παράλληλα με το κείμενο , ερμηνεύει και τα τραγούδια της παράστασης. Σχετικά την υπόθεση το έργο παρακολουθεί παράλληλα με τη ζωή της Στέλλας, τις μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ποντίων, κατέφτασαν χιλιάδες πρόσφυγες. Σε αυτή την πολυπολιτισμική κοινωνία που δημιουργήθηκε το τραγούδι υπήρξε το στήριγμα και η διέξοδος των απλών λαϊκών ανθρώπων. Επί σκηνής και οι μουσικοί Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης. Ο λόγος, η μουσική και τα τραγούδια, σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας σπουδαίας φωνής και ζωντανεύουν στη σκηνή τη ζωή και το έργο της.

    Wed, 20 Nov 2024 - 11min
  • 1018 - Γιώργος Περρής: «Η συναυλία στο Παλλάς δεν είναι αμιγώς Χριστουγεννιάτικη αλλά πολυποίκιλη»

    Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ο εξαιρετικός ερμηνευτής με τη διεθνή ακτινοβολία, φέρνει στο Παλλάς ένα πρόγραμμα γεμάτο χαρά και ανάταση για μικρούς και μεγάλους. Στις αποσκευές του κρατάει τον Χριστουγεννιάτικο του δίσκο «The Most Wonderful Time Of The Year!» που δίνει και τον τίτλο της συναυλίας και έφθασε στις κορυφές των charts σε πάνω από 20 χώρες πέρσι και τον έφερε στα Billboards της Times Square στην Νέα Υόρκη, αλλά και τραγούδια από αγαπημένα μιούζικαλ, κλασικές ταινίες του Hollywood, gospel μελωδίες και κάποιες εκπλήξεις από το προσωπικό του ρεπερτόριο. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο protothema.gr στον Νίκο Θρασυβούλου. Δίνοντας το έναυσμα για την εκκίνηση της γιορτινής περιόδου, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης προσκαλεί στην Αθήνα τις Puppini Sisters, γνωστές από τη συνεργασία τους στο “Jingle Bells” με τον Michael Bublé που έγινε viral διεθνώς αλλά και τις σόλο εμφανίσεις τους στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Μαζί θα ξεδιπλώσουν έναν μουσικό διάλογο γεμάτο χαρά και ενθουσιασμό. Στην παράσταση συμμετέχει και ο νεαρός βιολονίστας Ιωάννης Νίκολης σε δύο ντουέτα έκπληξη για φωνή και βιολί. Στο τέλος του podcast απολαύστε το ομότιτλο τραγούδι από τον δίσκο «The Most Wonderful Time Of The Year»

    Sun, 17 Nov 2024 - 12min
  • 1017 - ΧΑΡΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ : «Τα σπουδαία έργα που πάνε στον πυρήνα του ανθρώπου είναι διαχρονικά»

    O «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλλερ, του ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, αποτέλεσε την πρώτη πρεμιέρα του ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς μαζί με τη σκηνοθεσία υπογράφει και τη διασκευή, δραματουργική & σκηνική επεξεργασία μετάφρασης αυτής της παραγωγής του ΚΘΒΕ. Το ρόλο του Δον Κάρλος υποδύεται ο Χάρης Φραγκούλης. Με αυτή την αφορμή ο ηθοποιός μίλησε στο protothema.gr και στον Νίκο Θρασυβούλου. Σχετικά με την υπόθεση της παράστασης ο Σίλλερ χρησιμοποιώντας ως φόντο την Ισπανία του 16ου αιώνα, αμφισβητεί την απολυταρχία της δικής του εποχής, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της σκέψης και τις ιδέες του Διαφωτισμού. Μέσα από μια ιδιαιτέρως σύνθετη πλοκή αλλά και από τους πολυδιάστατους χαρακτήρες του έργου, ο συγγραφέας επαναφέρει κρίσιμους διαχρονικούς προβληματισμούς, αναπτύσσοντας διαλεκτικά τη σύγκρουση μεταξύ απολυταρχικής εξουσίας και ελεύθερης δράσης, αυταρχισμού και ανυπακοής, ηθικής επιταγής και νέων ιδανικών, ιδεαλισμού και πραγματικότητας. Ο ηθοποιός επίσης τόνισε ότι το έργο έχει κομμάτια που γράφτηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε απόσταση μεταξύ τους. Είπε χαρακτηριστικά : «Για να ερμηνεύσω τον ρόλο έπρεπε να μπω στην «πυκνότητα» και την «θερμοκρασία» του κειμένου».

    Sat, 16 Nov 2024 - 14min
  • 1016 - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Φτιάχνω παραστάσεις γιατί θέλω να μιλήσω αληθινά στον κόσμο»

    Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δραματική κωμωδία «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή», στο θέατρο Βρετάνια, τη θεατρική σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο protothema.gr και στον Νίκο Θρασυβούλου. Λόγω των διαδοχικών ατυχημάτων των δύο αρχικών πρωταγωνιστών, Άκη Σακελλαρίου και Νάντιας Κοντογεώργη, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους αναλαμβάνουν ο ίδιος και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Τους επόμενους μήνες αναμένεται οι δύο αγαπημένοι ηθοποιοί να επιστρέψουν σε διπλή διανομή. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του έργου και εξήγησε πως ένα έργο για τη σεξουαλικότητα, την αγάπη και τον ηλεκτρισμό είναι μια σοβαρή κωμωδία. Σχετικά με την υπόθεση είπε ότι στα τέλη του 1880, μερικά χρόνια μετά την εφεύρεση του ηλεκτρισμού, στην Βικτωριανή Νέα Υόρκη, όπου βασιλεύει η συντήρηση και ο πουριτανισμός, ένας καταξιωμένος γιατρός, αφοσιωμένος επιστήμονας και οικογενειάρχης, ανακαλύπτει, με αγνές προθέσεις, με στόχο την θεραπεία της «υστερίας» των γυναικών και ενίοτε των αντρών ασθενών του μια εκπληκτική, νέα και πρωτοπόρα συσκευή: τον ηλεκτρικό δονητή. Είπε ότι είναι ένα γυναικείο έργο που αφορά άμεσα τους άνδρες. Βέβαια αναφέρθηκε και στην παράσταση που παρουσιάζει και σκηνοθετεί για 2η χρονιά στο θέατρο Μουσούρη. Ένα έργο, που μιλά με διαύγεια, χιούμορ, τρυφερότητα και βαθιά αγάπη για «τη ζωή, όπως προσπαθούμε να τη ζήσουμε». Πρόκειται για το “The Humans” – το συναρπαστικό, βραβευμένο με Tony Award, θεατρικό έργο του Stephen Karam.

    Wed, 13 Nov 2024 - 17min
  • 1015 - Μαρία Καλλιμάνη: «Η παράσταση χωρίς να πειραχτεί το κείμενο έχει έρθει στο σήμερα»

    Ο “Γυάλινος Κόσμος” είναι η πρώτη του σκηνοθεσία του Antonio Latella στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται χάρη στη συνάντησή του με την εξαιρετική ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη,η οποία και θα ερμηνεύσει τον κεντρικό ρόλο της Αμάντα. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο protothema.gr στον Νίκο Θρασυβουλου. Τη διανομή συμπληρώνουν νέοι σημαντικοί ηθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους είναι και απόφοιτοι της Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του πολύ γνωστού θεατρικού έργου λέγοντας ότι τα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς είναι βαθιά αυτοαναφορικά, οι ήρωές του συχνά αποτελούν προεκτάσεις των προσώπων της ίδιας του της οικογένειας-χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο “Γυάλινος Κόσμος”. Την ίδια στιγμή αυτός ο δυνατός οικογενειακός πυρήνας μοιάζει να αποτελεί μια δυνατή μεταφορά της Αμερικής ως μητέρας και περικλείει όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της χώρας. Σχετικά με τον σκηνοθέτη αναφέρθηκε στον τρόπο γνωριμίας τους στη διάρκεια της πανδημείας. Τόνισε ότι η οικογένεια, είναι ένα θέμα που πάντοτε γοήτευε τον Antonio Latella. Όλες οι θεατρικές του δουλειές, όσο και αν διέφεραν μεταξύ τους, περιστρεφόταν γύρω από την οικογένεια. Τέλος μίλησε και για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές της συμμετοχές .

    Sun, 10 Nov 2024 - 11min
Mostra altri episodi