Filtra per genere

Vetenskapsradion

Vetenskapsradion

Sveriges Radio

Upptäck ny forskning och fascinerade program om vetenskap med Sveriges Radios skarpaste vetenskapsjournalister. 20 minuter – varje vardag. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

5278 - Precisionsgödsling - framtidens jordbruk är redan här
0:00 / 0:00
1x
  • 5278 - Precisionsgödsling - framtidens jordbruk är redan här

    För att få bättre lönsamhet och en mer miljövänlig odling blir dagens bönder mer skärmberoende.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vi följer med den västgötske bonden Emil upp i traktorhytten. Där sitter han i skenet av tre skärmar och följer hur traktorn rör sig och hur såmaskinen och gödselspridaren potionerar ut gödsel och utsäde. Behovet av gödsel kan variera på ett och samma fält. Vissa delar av fältet behöver mycket medans andra klarar sig med lite mindre gödsel. Emil har med jämna mellanrum över fälten tagit jordprover som analyserats på laboratorium, för att får reda på gödselbehovet, och varje prov har sin exakta gps-punkt.

    Den här informationen används för att skapa en styrfil, som med satelitpositionering gps, styr gödselpridarens dator så att rätt mängd gödsel hamnar på rätt plats.

     

    Camilla Widebeck , programledare
    camilla.widebeck@sr.se

    Gustaf Klarin, reporter
    gustaf.klarin@sr.se

    Wed, 20 Nov 2024 - 19min
  • 5277 - Din digitala tvilling – en kopia av dig som visar doktorn hur du mår

    I framtiden kan din läkare ha en digital kopia av dig som kan visa om du håller på att bli sjuk. De första varianterna testas nu i sjukvården.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programmet sändes första gången 20240415.

    En digital tvilling är en individualiserad detaljmodell av dig, en del av dig eller en sjukdom du har, som kan undersökas, medicineras och till och med opereras på, för att se vad som händer. 

    Vi är ju alla olika och reagerar olika på behandling. Så istället för att testa en ny medicin eller ett kirurgiskt ingrepp på dig som patient så kan den alltså först testas på din digitala tvilling. Man kan till exempel få en ny hjärtklaff inopererad i datormodellen, och sedan se där hur kan påverka blodflödet genom just ditt hjärta, för att se om det är en meningsfull operation.

    Flera modeller av digitala tvillingar utarbetas just nu på Karolinska Institutet och vid Linköpings universitet för till exempel hjärtpatienter, inflammatoriska tarmsjukdomar och cancertumörer. 

    Längst har man kommit med de autoimmuna tarmsjukdomarna där en klinisk studie nu startar på patienter i Linköping. Där ska digitala tvillingar av deras tarmvävnad användas för att kunna ge varje individ exakt rätt läkemedel. Meningen är att det ska ge snabbare och effektivare behandling och därmed spara både tid och pengar. 

    En annan möjlighet är en helkroppskopia som kan följa med genom livet och visa på lämpliga livsstilsförändringar och hur det påverkar din digitala tvilling. Är det kanske dags att gå ner i vikt eller motionera mer för att undvika hälsoproblem?  Kolla med din tvilling!

    Medverkande: Klara Moraeus, läkarstuderande Linköpings universitet; William Lövfors, postdoktor systembiologi Linköpings universitet; Elin Nyman, universitetslektor medicinsk teknik Linköpings universitet; Tino Ebbers, professor fysiologisk mätteknik Linköpings universitet; Mikael Benson, forskare och läkare Karolinska institutet; Samuel Schäfer, forskare och läkare, Linköpings universitet.

    Reporter: Tomas Lindblad

    Producent: Björn Gunér
    bjorn.guner@sr.se

    Wed, 20 Nov 2024 - 19min
  • 5276 - Hälsosamma dagdrömmar – därför mår hjärnan bra av att tappa fokus

    Effektivitet, fokus och sociala medier kan störa hjärnans behov av återhämtning och att sortera tankarna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En så enkel och vardaglig sak som att tappa fokus och låta tanken vandra – kanske inte är så trivialt trots allt. Tillsammans med en rad hälsofördelar pekar forskning på att det till och med skulle kunna utveckla våra hjärnor. Mellanchefens utsatthet ses som en mardröm för just detta med mycket stress och olösta situationer, som hela tiden pockar på uppmärksamhet.

    Dessutom diskuterar vi flygtrenden ”rawdogging” som spreds på Tiktok sommaren 2024 och den Sydkoreanska tävlingen Space-out competition som anordnas på allt fler platser i världen. Två fenomen som båda gör förmågan att tappa fokus till en sport. Trenderna skulle kunna ses som en motreaktion på ett allt högre krav på att alltid vara fokuserad.

    Tue, 19 Nov 2024 - 19min
  • 5275 - Från minsta kryp till hela skogen - bevarandebiolog vill ruska om oss

    Norska Anne Sverdrup Thygeson vill engagera genom att sprida kunskap om naturen och öppna samtalet mellan forskare och allmänhet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Anne Sverdrup Thygeson, professor i bevarandebiologi vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet brinner för att sprida kunskap om naturen och har bland annat skrivit böcker om insekter och deras liv, om träden och skogen, och hon har också varit sommarpratare i P1.

    Hon brinner också för att vi ska öppna ögonen för naturens mångfald och vad verklig mångfald är. En modern skog har många likheter med en gräsmatta sett till den biologiska mångfalden och Sverdrup Thygeson skulle önska fler skogar som var mer som motsvarigheten till blomsterängar - full av olika liv i olika åldrar.

    Reporter Lisa Henkow
    lisa.henkow@sr.se

    Producent Lars Broström
    lars.brostrom@sr.se

    Sun, 17 Nov 2024 - 19min
  • 5274 - Uranus månar en bubblare – här är bästa chanserna till liv i solsystemet

    Uranus månar har kommit upp på listan för tänkbara platser för liv i solsystemet. Hör också om växtforskaren i Olesya i Ukraina och om halta hästar. Eller är de bara osymmetriska?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vi får en lägesrapport om Olesya Bezsmertna, växtforskaren i Ukraina som med stöd från Österängens konsthall i Jönköping gett ut en flora mitt under brinnande krig. Nu har det skett igen!

    Många tävlingshästar visar sig ha osymmetrisk gång. Är de halta? Eller kanske inte alls?

    Medverkande: Reportrarna Lena Nordlund och Sara Sällström, och Vetenskapsradions nyhetschef Katarina Sundberg.

    Programledare: Camilla Widebeck
    camilla.widebeck@sverigesradio.se

    Fri, 15 Nov 2024 - 19min
Mostra altri episodi