Filtrar por gênero
- 25 - Dramaturgen som fødselshjelper
Foredrag med Elin Grinaker Dramaturgens rolle i scenekunstfeltet har blitt mer fremtredende i løpet av de siste årene. Mange dramatikere jobber tett med dramaturger når de utvikler nye tekster. I dette foredraget snakker Elin Grinaker om forskjellige lesnings-, tekstutviklings- og iscenesettelsesmetoder i arbeidet med ulike dramatikere og scenekunstnere når en scenetekst skal komme til verden. Hun går inn på arbeid som pågår på papiret og i prøverommet, og snakker om sanselig lesning, altså når vi lar logikken tre litt til side og lar kroppen være med i tekstforståelsen. I tillegg tar hun en sving innom hvordan dramaturgen jobber med balansering av maktrelasjoner for å skape en sunn og konstruktiv arbeidsprosess. Grinaker har bred og sammensatt erfaring som dramaturg både i det frie feltet og på institusjonsteatre. Hun er utdannet ved Institut for Dramaturgi på Aarhus Universitet, og er ansatt som programdramaturg på Black Box teater og dramaturg på Østfold Internasjonale Teater. Grinaker har jobbet tett med Idun Vik i utviklingen av Cornerstone, og satt i festivaljuryen for både første og andre utgave av festivalen. Foredraget ble skrevet og holdt for første gang på Bergen Dramatikkfestival 27. august 2022. Opptaket er fra Dramatikkens hus der foredraget ble holdt i november 2022. Samarbeid med Tekstallianse og DANS - en fest! v/ BIT Teatergarasjen, Carte Blanche og Bergen Dansesenter
Thu, 25 May 2023 - 40min - 24 - Hvor er sceneteksten på vei?
Samtale med Ibrahim Fazlic (dramatiker/scenekunstner), Line Rosvoll (leder Dramatikkens hus), Saga Gärde (kunstnerisk leder Amfi), Kristofer Grønskag (dramatiker) og Idun Vik (leder Bergen Dramatikkfestival) Tekst er ikke teater, sa teatersjef Sven Åge Birkeland på scenen på Bergen Dramatikkfestival i 2020. - Sceneteksten er teatrets bankende hjerte, sa Camara Lundestad Joof, da hun ble annonsert som ny husdramatiker på Nationaltheatret. I denne samtalen ser et panel bestående av aktører fra ulike deler av feltet på utsagn som dette opp mot samtalene og hendelsene som har funnet sted i løpet av årets festival. Panelet som bes om å se inn i scenetekstens krystallkule har nærkontakt med forskjellige strømninger som kan si noe om sceneteksten og scenekunstens fremtid.
Wed, 11 Jan 2023 - 53min - 23 - Nordiske samtaler
Introduksjon til samarbeidsprosjekt med Dimen Abdulla (SE), Maja Lee Langvad (DK) og Sumaya Jirde Ali (NO) Svenske Amfi og bergensbaserte Cornerstone har i hvert sitt land markert seg som innovative arenaer for ny dramatikk som tilrettelegger for produksjon av og diskusjon rundt ny scenetekst. Sammen har de initiert prosjektet NORDISKE SAMTALER som er et langsiktig samarbeid med dramatikerne Dimen Abdulla (SE), Maja Lee Langvad (DK) og Sumaya Jirde Ali (NO). Gjennom prosjektet skal dramatikerne utvikle nye tekster og underveis fungere som hverandres lesere og dramaturgiat sammen med Amfi og Cornerstone. Ambisjonen er å tilrettelegge for en pågående diskusjon om dramatikk på tvers av landegrenser, der de medvirkende inviteres til å trekke veksler på hverandres erfaringer. Dramatikernes individuelle kunstnerskap står i fokus, samtidig som man legger opp til en kollektiv samtale rundt hvordan arbeidet plasserer seg i en nordisk kontekst. I denne samtalen gis en presentasjon av prosjektet og de medvirkende dramatikerne.
Thu, 05 Jan 2023 - 24min - 22 - Møt dramatikerne bak vinnertekstene
Samtale med Kristofer Grønskag, Sara Li Stensrud og Mari Hesjed ledet av Elin Grinaker. I denne samtalen møter du dramatikerne bak tekstene som kom gjennom nåløyet til den åpne utlysningen som har vært ute ifm Bergen Dramatikkfestival 2022: Kristofer Grønskag, Sara Li Stensrud og Mari Hesjedal. Samtalen ledes av Elin Grinaker, som har sittet i juryen sammen med Idun Vik, Cecilie Løveid og Miriam Prestøy Lie. Grinaker vil blant annet spørre dramatikerne om hva som dro i gang teksten, hvordan teksten er annerledes på papiret og i scenerommet, og hvilke konvensjoner, tradisjoner og inspirasjoner som er viktige i deres respektive kunstnerskap.
Wed, 04 Jan 2023 - 46min - 21 - Svenske tilstander
Samtale med Athena Farrokhzad, Felicia Mulinari og Saga Gärde ledet av Idun Vik. I denne samtalen inviterer vi et knippe markante skikkelser fra nabolandet til å rapportere fra det svenske scenekunst- og tekstlandskapet. Poetene og dramatikerne Athena Farrokhzad og Felicia Mulinari er aktuelle med GLÖMSKANS ARKIV som presenteres som en iscenesatt lesning regissert av Saga Gärde på festivalen. Teksten er utviklet gjennom produksjonsplattformen Amfi som jobber for å utvikle og utfordre scenekunsten gjennom språket, og invitere progressive forfatterstemmer til å skrive for scenen. I samtalen diskuterer Farrokhzad, Mulinari og Gärde den nye svenske dramatikken, hvilke muligheter og utfordringer de står overfor, og hvilke forskjeller og likheter man ser med det norske feltet. De går også inn på bakgrunnen for prosjektet GLÖMSKANS ARKIV og hvordan det er tenkt litterært og scenisk. Samtalen ledes av Idun Vik, som er kunstnerisk leder for Bergen Dramatikkfestival og Cornerstone som har flere samarbeidsprosjekter med Amfi.
Wed, 04 Jan 2023 - 40min - 20 - Poesi, dramatikk og aktivisme
Sumaya Jirde i samtale med Idun Vik Sumaya Jirde Ali er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, forfatter, poet og redaktør, som debuterte som dramatiker på Bergen Dramatikkfestival med HAVET TAR DET DET IKKE GIR, produsert av Den Nationale Scene i samarbeid med Cornerstone. I en alder av 24 år har hun rukket å utgi fire bøker, motta en rekke priser og markere seg som en betydningsfull stemme i den norske offentligheten. I denne samtalen forteller Jirde Ali om sin vei inn i scenekunsten og grensegangen mellom og kombinasjonen av poesi og dramatikk. Hun går også inn på sammenhengen mellom kunstnerisk og aktivistisk arbeid, og hvordan behovet for å utvide rommet for hvilke fortellinger som får rom og plass i samtiden fungerer som en motor i hennes virke. Samtalen ledes av festivalsjef og dramaturg Idun Vik. Samarbeid med Den Nationale Scene.
Wed, 04 Jan 2023 - 39min - 19 - Black Frequency: Linda Gathu i samtale med Morten Cranner
I denne samtalen snakker Gathu med dramaturg Morten Cranner om bakgrunnen for prosjektet ”Sukker”, og hvordan hun har jobbet romlig, tekstuelt og konseptuelt med materialet.
Sat, 31 Dec 2022 - 38min - 18 - Så helstøpt at det ikke kan mistolkesSat, 31 Dec 2022 - 53min
- 17 - Språk som intervensjonSat, 31 Dec 2022 - 31min
- 16 - Kleptomani og kollisjon
I dette foredraget deler Runa Borch Skolseg metoder, strategier og inspirasjoner fra skrivepraksisen sin.
Sat, 31 Dec 2022 - 35min - 15 - Temperaturmåling med festivaljuryenSat, 31 Dec 2022 - 25min
- 14 - Møt dramatikerne bak vinnertekstene
Nelly Winterhalder, Ellisiv Lindkvist og Tale Næss i samtale med Elin Grinaker I forbindelse med etableringen av Bergen Dramatikkfestival hadde Cornerstone en åpen utlysning der skrivende ble oppfordret til å sende innscenetekster. Vi fikk inn hele 68 bidrag som speiler et bredt spenn av ulike formspråk og tematikker. Festivaljuryen har valgt ut tre vinnertekster som presenteres på festivalen: Storsenter av Nelly Winterhalder, Mørke – fienden i oss av Tale Næss (headwriter) / Kristin Eìriksdottìr / Gianluca Iumiento/ Sigbjørn Skåden / Albert Ostermaier, og Oh, Kulturmannen av Ellisiv Lindkvist. I denne samtalen forteller Winterhalder, Næss og Lindkvist om bakgrunnen for tekstene som ble valgt ut, og hva de inspireres av i sine respektive kunstnerskap. Samtalen ledes av Elin Grinaker, som har sittet i juryen sammen med Idun Vik og Miriam Prestøy Lie.
Tue, 10 Nov 2020 - 47min - 13 - Hvem bestemmer hva vi får se?
Hvilke vurderinger ligger til grunn for de kunstneriske valgene bak det som presenteres på ulike scener? I denne samtalen har vi invitert representanter fra de ledende scenene i Bergen til å dele sine perspektiver: Solrun Toft Iversen, teatersjef for Det Vestnorske Teateret, Sven Åge Birkeland, teatersjef for BIT Teatergarasjen, Stefan Larsson, teatersjef for Den Nationale Scene, samt scenekunstkonsulent i Kulturrådet Jørgen Knudsen, som har avgjørende betydning for hvilke prosjekter som får utvikle seg i det frie feltet. Hvilken rolle spiller de ulike aktørene i det scenekunstneriske økosystemet, og hvilke estetiske preferanser ligger til grunn for arbeidet deres? Hva har man til felles, og hva er viktig at får lov til å være ulikt? Og hvordan påvirker dette omgangen med ny scenetekst? Opptak fra Bergen Dramatikkfestival på Cornerteateret, 29. august 2020.
Wed, 07 Oct 2020 - 53min - 12 - Strategier for fremtiden
Hvilke ønsker, behov og visjoner scenekunstfeltet har for fremtiden? Hvordan kan ulike perspektiver og uttrykk ivaretas og videreutvikles? Hvilke fortellinger og formspråk trenger vi mer eller mindre av, og hvem har ansvar for å tilrettelegge for at det kan skje? Til å tenke høyt rundt disse store spørsmålene har vi invitert Camara Lundestad Joof, dramatiker, forfatter og rådsmedlem i Kulturrådet, Tale Næss, dramatiker, forfatter og poet, og Miriam Prestøy Lie, dramatiker/regissør, programansvarlig for Teaterfestivalen i Fjaler og del av Vik&Lie. Opptak fra Bergen Dramatikkfestival på Cornerteateret, 30. august 2020.
Mon, 05 Oct 2020 - 43min - 11 - Sorg & botanikk
Samtale med Sara Li Stensrud og Demian Vitanza. Blomsterstykke av Sousa & Stensrud har urpremiere på Bergen Dramatikkfestival, og Tyngde av Demian Vitanza presenteres i en rykende fersk filmatisering. Verkene henvender seg på hver sin måte til botanikken for å uttrykke og gjennomgå et sorgarbeid, og henter inspirasjon fra den lange tradisjonen innenfor elegisk diktning der poeter helt tilbake til de gamle grekerne har skrevet og sunget som en respons på sorg og tap. I denne samtalen snakker Vitanza og Stensrud om hvordan de tar denne tradisjonen videre i sine tekster, og om bruk av natur og plantelære i skildringen av sorg. Samtalen ledes av poet og litteraturformidler Fredrik Hagen som har utgitt tre diktsamlinger, sist Han ligner en måte å sove på fra 2019. Hagen skriver for tiden en doktorgrad i danning på Høgskulen på Vestlandet. Opptak fra Bergen Dramatikkfestival på Cornerteateret, 29. august 2020.
Sat, 03 Oct 2020 - 45min - 10 - Lederstjerner og spøkelser
Samtale med Cecilie Løveid, Runa Borch Skolseg og Lillian Bikset, ledet av Siren Leirvåg. I forbindelse med visningen av Cecilie Løveids SEMMELWEIS.MATERIALE på Bergen Drramatikkfestival inviterer vi til en samtale om hvordan ulike generasjoner dramatikere jobber ut fra ulike verdenssyn og estetiske idealer. Samtalen går inn på hvorvidt det er mulig å peke på ulike estetiske paradigmer innenfor sceneteksten de siste 50 årene, hvilke uttrykk og stemmer som har fått spillerom, og hvilke som eventuelt har blitt forsømt. Samtalen er et samarbeid mellom Cornerstone og Levende Kritikk, som er initiert av Anna Watson og Ragnhild Freng Dale. Levende Kritikk setter fokus på nye former for kritikk i det frie scenekunstfeltet i Vest. Opptak fra Bergen Dramatikkfestival på Cornerteateret, 30. august 2020
Wed, 30 Sep 2020 - 44min - 9 - Kræsjkurs i norsk dramatikkhistorie, 1968-dd.
I dette foredraget tar teaterviter Siren Leirvåg oss gjennom den norske dramatikkhistorien fra 1968 til i dag. Med utgangspunkt i teorien om at dramatikken reflekterer den til enhver tid gjeldende teatertenkningen, gir hun eksempler på hvordan scenekunsthistorien påvirker hvordan teaterteksten utformes – både litterært og performativt. Dette innebærer også tematiske utgangspunkt for utformingen: Politiske, eksistensielle, estetiske. Leirvåg bringer frem for et nytt publikum poenger fra artikkelen "Den performative teksten" fra Tendensar i moderne norsk dramatikk, Samlaget 2004 og boken Teater som betyr noe. Hendelse, tenkning og tilbud, Vidarforlaget 2019. Opptak fra Bergen Dramatikkfestival på Cornerteateret, 30. august 2020
Tue, 29 Sep 2020 - 34min - 8 - Oppdrag mangfold
Hvem og hva går vi glipp av når hvite dramatikere dominerer norske scener? I dette foredraget forteller teaterkritiker, oversetter og skribent Lillian Bikset om dramatikere og scenetekster som kan gjøre kunnskapsbanken og teateropplevelsen mindre ensfarget. Foredraget er kommet til som følge av det økte fokuset på manglende mangfold i kulturlivet, og at Rania Broud i Facebook-gruppen Bevar Teatervitenskap etterlyste tips om melaninrike dramatikere. Posten utløste en lang tråd med tips fra det brede fagfeltet. Bikset samler opp dette og gir en analyse og en inngang til et mer mangfoldig teaterlandskap. Foredraget etterfølges av en Q&A ledet av Rania Broud. Opptak fra Bergen Dramatikkfestival på Cornerteateret, 28. august 2020
Sat, 26 Sep 2020 - 1h 11min - 7 - FA(R)EN av Hanne Ramsdal
Hør utdrag fra FA(R)EN av Hanne Ramsdal med Mannskoret Arme Riddere på Cornerteateret 6. oktober 2019. Utdraget etterfølges av en Kritikersalong arrangert av Levende Kritikk ved Teatertanken Vest. I panelet sitter Charlotte Myrbråten, Frode Thuen, Anna Watson, Mikael Hedne og Eivind Meland. Samtalen modereres av Ragnhild Freng Dale. Les mer på cornerstones.no/hanneramsdal
Sun, 01 Mar 2020 - 50min - 6 - Miniforedrag om dokumentarteater
Miniforedrag om dokumentarteater av og med teaterviter Anna Watson. Foredraget ble laget i forbindelse med visningen av FA(R)EN av Hanne Ramsdal på Cornerteateret 6. oktober, som del av Levende Kritikk / Teatertanken Vest sitt fagprogram. Les mer på cornerstones.no/hanneramsdal
Wed, 26 Feb 2020 - 11min - 5 - Tale Næss om Kollektiv skriving
Foredrag av Tale Næss i forbindelse med en workshop på Cornerteateret der hun snakker om doktorgradsprosjektet sitt ved Kunsthøgskolen i Oslo, Kollektiv skriving. Etter foredraget følger en samtale mellom Næss og den tyske kuratoren/teoretikeren/dramaturgen Florian Malzacher. Opptak fra Cornerteateret i Bergen 20. oktober 2019. Les mer på cornerstones.no/talenaess
Wed, 26 Feb 2020 - 1h 06min - 4 - Svømmerne av Hanne Ramsdal
Hør dramatiker Hanne Ramsdal i samtale med teaterkritiker Charlotte Myrbråten i forbindelse med Cornerstones iscenesatte lesning av Ramsdals stykke Svømmerne. Opptak fra Cornerteateret i Bergen 20. juni 2019. Les mer på cornerstones.no/svommerne
Tue, 31 Dec 2019 - 39min - 3 - De ansatte av Olga Ravn
Hør forfatter Olga Ravn i samtale med dramaturg Elin Grinaker i forbindelse med Cornerstones iscenesatte lesning av Ravns roman De ansatte. Opptak fra Cornerteateret i Bergen 2. mai 2019. Les mer på cornerstones.no/olgaravn
Mon, 30 Dec 2019 - 45min - 2 - Odalen av Willylie
Hør utdrag fra en arbeidsvisning av Odalen av scenekunstduoen Willylie, bestående av Eirik Willyson og Martin Langlie. Etterpå får du høre en samtale mellom scenetekstforfatter Willyson og forfatter Marit Eikemo. Opptak fra 21. mars 2019. Les mer på cornerstones.no/eirikwillyson.
Mon, 30 Dec 2019 - 24min - 1 - Brev til ei Krigarske av Athena Farrokhzad
Hør utdrag fra Cornerstones iscenesatte lesning av Brev til ei Krigarske av den svenske poeten, dramatikeren og aktivisten Athena Farrokhzad. Teksten fremføres av skuespiller Iselin Shumba i Kjersti Horns regi. Utdraget etterfølges av en samtale med Farrokhzad ledet av Idun Vik, der vi også får høre fra de norske oversetterne Camara Lundestad Joof, Kristina Leganger Iversen og skuespiller Shumba. Les mer på cornerstones.no/athena-farrokhzad.
Mon, 30 Dec 2019 - 50min
Podcasts semelhantes a Cornerstone Teaterpod
- Forklart Aftenposten
- AksjeSladder AksjeSladder
- AVHØRT Batong Media og Bauer Media
- Langkjøring med Geir Schau Bauer Media
- Morgenklubben med Loven & Co Bauer Media
- Relasjonspodden Bauer Media
- Romkapsel Bauer Media
- På innsiden av psychohoder Bauer Media og Monster
- Dine Penger - Pengerådet Dine Penger
- Børsmorgen & Økonominyhetene Finansavisen
- Historier Som Endret Norge Gjenklang & Acast
- HENLAGT - Espen Lee & Andy Larsgaard Henlagt AS
- Siri og de gode hjelperne KLYNGE og Bauer Media
- Leger om livet Lege Annette Dragland & Acast
- Uforklarlig med Lilli Bendriss Lyder Produksjoner
- Hjernesterk Moderne Media
- Psykodrama Ole Christoffer Ertvaag og Per Kjerstad & Acast
- Frokostshowet på P5 P4-gruppen
- Misjonen med Antonsen og Golden P4-gruppen
- Abid & Nadia: Skyld og Skam PLAN-B & Acast
- Jan Thomas og Einar blir venner PLAN-B & Acast
- Synnøve og Vanessa Vanessa Rudjord & Synnøve Skarbø
- Krimpodden VG
- Viaplay Premier League Pod Viaplay