Filtrar por gênero

L'ofici d'educar

L'ofici d'educar

Catalunya Ràdio

Elisabet Pedrosa, d'ofici, educadora! Una aposta per la reflexió de pares, mares, educadors i la veu de l'experiència, els nens i nenes. Podem canviar el món des de l'educació! "El suplement", amb Roger Escapa, incorpora aquest any la mirada més educativa, sense paternalismes, cada diumenge a les 06.00

2519 - Signes d'alarma per detectar si el meu fill o filla té un trastorn mental
0:00 / 0:00
1x
  • 2519 - Signes d'alarma per detectar si el meu fill o filla té un trastorn mental

    La probabilitat de tenir un problema de salut mental en la població infantil i adolescent oscil·la entre el 10 i el 20%, mentre que entre el 4 i el 6% dels infants patirà un trastorn mental greu. Entre el 50 i el 70% de les malalties psiquiàtriques de l'edat adulta comencen a desenvolupar-se en la infància o l'adolescència; per això, és important detectar-les al més aviat possible. Quins són els signes d'alarma que em poden fer sospitar que el meu fill o filla té un trastorn mental? A "L'ofici d'educar" en parlem amb en Joaquim Puntí, psicòleg clínic i coordinador de l'hospital de dia d'adolescents del Parc Taulí de Sabadell; en Roger de Gràcia, periodista i autor del llibre "Digue'm boig"; Roser Batalla, psicòloga clínica, Alba Riu, psicopedagoga en un centre de secundària i Ester Camprodon, psicòloga de l'Hospital Sant Joan de Déu i directora del projecte Henka. Acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

    Sun, 08 Dec 2024 - 55min
  • 2518 - Què s'activa al cervell d'una mare quan veu el seu fill?

    L'embaràs suposa una autèntica tempesta hormonal que activa l'instint maternal. Un cop nascuda la criatura, facilita l'empatia i un desig intens i addictiu de voler-hi passar temps, però que pot ser més o menys plaent. Tenir un fill és un procés de transformació total del cos, però també del cervell de la dona, que madura davant dels reptes, amb canvis de per vida que fins i tot podrien frenar l'envelliment. Tot això es desprèn de la recerca pionera de l'equip de Susana Carmona, mare, psicòloga i doctora en Neurociències que ha escrit el llibre "Neuromaternal", referent internacional en la recerca del que passa al cervell durant l'embaràs i la maternitat, i que ens acompanya a "L'ofici d'educar". Sentirem també la Dra. Ibone Olza, autora de "Gestar". Acabarem amb el Manual pràctic de les relacions escolars, de la terapeuta gestalt Marta Butjosa, i els llibres per somiar de Jaume Centelles.

    Sun, 01 Dec 2024 - 55min
  • 2517 - S'haurien de triplicar les llevadores per atendre tots els parts

    Falten llevadores, només n'hi ha 18 per cada 1.000 naixements, molt per sota de la ràtio europea de 64 llevadores per 1.000 naixements, i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers denuncia que el 80% de les llevadores han de treballar en dos o tres llocs alhora per cobrir aquest dèficit. I el part és només una quarta part de la seva tasca, les llevadores reivindiquen que són els referents de tota la vida fèrtil de les dones i de la salut sexual i reproductiva, que inclou també els homes. A "L'ofici d'educar" escoltem històries de llevadores amb Mariví Cambredó, presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores; Helena González, vicepresidenta de l'Associació i llevadora assistencial a l'Hospital Clínic de Barcelona; Cristina Martínez, llevadora i pedagoga, responsable de l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de l'ICS; Imma Marcos, presidenta de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya, i Encarna Gascón, llevadora jubilada i autora del llibre "Llevadores en acció: llevant nadons, lligant melics". I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

    Sun, 24 Nov 2024 - 56min
  • 2516 - Com es pot capgirar la segregació escolar a Catalunya?

    En una piulada viral, una mare lamenta que la seva filla fa segon d'ESO en un institut de Manresa i que, de 21 alumnes, 16 són de famílies migrades, i que el català no és la llengua vehicular a l'aula. A partir d'aquí, a "L'ofici d'educar" hem radiografiat alguns dels centres més segregats. Malgrat els avenços del pla contra la segregació escolar, a Catalunya hi ha encara 410 centres segregats, un 17%, amb centres altament guetitzats i alumnat molt vulnerable, dels quals es van escapant els autòctons, tal com constaten en alguns d'aquests centres. De com es pot capgirar la situació de la segregació escolar a Catalunya en parlem amb Sheila González, doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social per la UAB, que forma part de la comissió de seguiment del Síndic de Greuges pel Pacte contra la segregació; Marta Ferrer, directora de l'escola Valldaura de Manresa; Eduard Maza, director de l'escola Pia de Sant Antoni de Barcelona; Anna Garcia, mestra de l'escola Vic Centre; Marina Barceló, mestra d'una aula d'acollida de l'escola Catalunya de Sant Adrià de Besòs, i Mostafà Shaimi, membre de l'AFA de l'escola La Farga i de la plataforma Salt'Educa. Acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.

    Sun, 17 Nov 2024 - 54min
  • 2515 - Mestres trencats per la dana: "Alumnes nostres han perdut pares i mares"

    24.000 alumnes s'han quedat sense escola a causa de les inundacions i 22 municipis s'han quedat sense escoles ni instituts, i alguns han quedat tan malmesos que s'hauran d'enderrocar i tornar-los a construir de nou. A "L'ofici d'educar" escoltem testimonis en primera persona de la zona zero de criatures, adolescents, famílies, mestres i professors dels centres educatius, devastats per la dana, que s'han organitzat. Es troben igual o pitjor que a la pandèmia, sense serveis bàsics, ni escoles, ni parcs, ni cotxes, ni cases; amb pèrdues de familiars, en xoc encara, desemparats, insegurs, impotents i amb la vida trencada. Parlem amb David Macià, director del CEIP Bertomeu Llorens i Royo, de Catarroja; Inés Marzo, cap d'estudis i mestra de música del CEIP Cristóbal Colón, de Benetússer; Maria Alcaraz, membre de l'associació de famílies de l'escola CEIP Bertomeu Llorens i Royo, de Catarroja; Carolina Ramos, cap d'estudis de l'Escola Jaume I de Catarroja, i els seus alumnes: el Pau, l'Edu, l'Ainoa, l'Aitana i el Dídac; i també el Pablo, el Marcos i l'Alejandro, de Benetússer. Escoltarem també Mont Rovira Jarque, responsable de Direcció dels Serveis d'Urgències i Emergències Socials i Emergència d'Habitatge de l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona; Alicia Álvarez, doctora en Psicologia, directora assistencial i d'investigació de la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona i autora del llibre "¿Cuánto pesa tu mochila?", i Quim Mairal, professor i psicòleg cocreador d'una guia per acompanyar els docents afectats per la dana.

    Sun, 10 Nov 2024 - 55min
Mostrar mais episódios