Filtrar por gênero

ספרות זה הקול

ספרות זה הקול

BGU Radio

הפודקאסט של המחלקה לספרות עברית, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בחסות מכון הקשרים, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ריאיונות עם אנשי ונשות ספרות בולטים ומובילים ממגוון תחומים: מחקר, יצירה, עריכה, ביקורת ועוד. שיחות על ספרות ישראלית, על תחומי מחקר חדשים, על תהליכי כתיבה, יצירה ועריכת ספרים. הרבה שיחות על ספרים. מפיקות, עורכות ומראיינות: ד״ר תמר סתר, מעין ראפא וגלי סיטון תודה רבה לפרופ' חיים וייס, לפרופ׳ חביבה ישי ולפרופ׳ יגאל שוורץ על תמיכתם הרבה בהסכת, לד״ר בוזי רביב על התמיכה והליווי המסור, וליפתח אשכנזי, שייסד את ההסכת עם גלי סיטון, הגיש, הפיק, ערך וליווה את צעדיו הראשונים בעולם.

38 - פרק 36: אז מה הקשר? ראיון עם פרופ' יגאל שוורץ
0:00 / 0:00
1x
  • 38 - פרק 36: אז מה הקשר? ראיון עם פרופ' יגאל שוורץ

    מהי ה-JIP, הג'ואיש יזראלי פרינסס? ומדוע שום דבר לא משביע את רעבונה?  האם הישראליות הורסת את היהדות או שהיהדות הורסת את הישראליות? כיצד משתנה היחס בין ה"אני" למרחב שמופיע בספרות דור הפלמ"ח ביחס לספרות העברית בשנות השישים ולבסוף בדור שנות התשעים, ואיך זה קשור לאובדן נקודת הציון, האמת והמוסר, למצב בו נתונה החברה הישראלית היום?

     

    בפרק 36 ראיינו את פרופ' יגאל שוורץ, ראש מכון הקשרים על שלושת ספריו החדשים: "נתונים בנדידה", "ג'ק ואפון הפלא או למה אני מעריץ את האנגלים וגם החלילן מהמלין או סיפורם של אלה שנשארו מאחור", ו"ללכת ברחובות הפנימיים –היקום של יואל הופמן".

    דיברנו איתו על מחקר ספרות עברית מתוך מבט של רוחב יריעה ודרך חיפוש הקשרים שבין תופעות ספרותיות שונות, מתוך השאלות מה מושפע ממה ומי מדבר עם מי. על היכולת לזהות מבנים ופרטים בה בעת. על תפיסת הגאון הספרותי מול האמונה שאדם הוא תמיד בן דורו ותקופתו ומושפע מהם. על המלחמה הנצחית בין הגוף והנשמה, על השאלה האקזיסטנציאלית "למה אני כאן" כמקור לכעס וכמנוע לאקטיביות. על פתקאות החלומות של יואל הופמן, על רות אלמוג כנציגת הסיפורת הפמיניסטית הישראלית. על היות העם היהודי שרוי בתבניות של חזרה משיחית ומחזוריות מיתית מול כניסתו למודרניות וקבלת עיקרון המציאות. על נשים ונערות שחוזרות שוב ושוב בכתיבה ובזכרונות ונותרות חידתיות ולא מפוענחות. על החיות, המגע בעורק החיים ובאפשרות המטפיסית שבעצם המפגש עם הנשיות.

     

    תודה רבה לפרופ' יגאל שוורץ על השתתפותו בפרק. תודה רבה לפרופ׳ גידי נבו, לפרופ' חביבה ישי, ולפרופ׳ חיים וייס (המחלקה  לספרות עברית) ולפרופ׳ יגאל שוורץ (מכון הקשרים), על תמיכתם הרבה בהסכת. תודה רבה למנהל רדיו BGU ד״ר בוזי רביב על הליווי המסור. תודה רבה לגלי סיטון שייסדה את ההסכת והגישה וערכה את עשרים ושלושת הפרקים הראשונים שלו. 

    תודה לזיו גרינברג על הלחנת הפתיח המוזיקלי וביצועו. תודה לארטיום פינדיורין על הקריינות המשובחת. תודה לשיר גוטליב על טכנאות האולפן.

    תחקיר והנחיה: מעין ראפא וד״ר תמר סתר.

    עריכה: ד״ר תמר סתר.

    Mon, 30 Sep 2024 - 55min
  • 37 - פרק 35: ״להתעורר בכוח מחלום אל חלום״ – ריאיון עם נורית זרחי

    מה היחס בין פנטזיה למציאות? כיצד לקרוא את המציאות? האם יש לקרוא אותה באמצעות דמיון? ומה בין כתיבת פנטזיה ובין המקום הנשי השולי והמאוים בחברה?

     

    בפרק 35 ראיינו את הסופרת, המשוררת, המסאית והעיתונאית נורית זרחי. דיברנו איתה על בדידות, אבל, אינטימיות, גבולות, חלומות, יצירה, על מה שברור בעולם ועל מה שלא, על מסתורין, על מאגיות, על התחום של העצמי ועל אובדן נרטיב העל של הציונות ביצירה ובחיים. 

     

    תודה רבה לנורית זרחי על השתתפותה בפרק. תודה רבה לפרופ׳ חביבה ישי ולפרופ׳ חיים וייס (המחלקה  לספרות עברית) ולפרופ׳ יגאל שוורץ (מכון הקשרים), על תמיכתם הרבה בהסכת. תודה רבה למנהל רדיו BGU ד״ר בוזי רביב על הליווי המסור. תודה רבה לגלי סיטון שייסדה את ההסכת והגישה וערכה את עשרים ושלושת הפרקים הראשונים שלו. 

    תודה לזיו גרינברג על הלחנת הפתיח המוזיקלי וביצועו. תודה לארטיום פינדיורין על הקריינות המשובחת. 

    תחקיר והנחיה: מעין ראפא וד״ר תמר סתר.

    עריכה: מעין ראפא.

    טכנאית אולפן: ד״ר תמר סתר.

     

    Mon, 22 Jul 2024 - 40min
  • 36 - פרק 34: מה בין יצירת אהרן אפלפלד לשבעה באוקטובר? ריאיון עם ד״ר תמר סתר

    בפרק 34 ראיינו חמש סטודנטיות מן הקורס ״שמעו סיפור – הפקת פודקאסט נרטיבי״ של המחלקה לספרות עברית באב״ג את מנחת הקורס ד״ר תמר סתר, ושאלו שאלות על הרומן ״מים אדירים״ של אהרן אפלפלד (2011). השיחה עסקה בשאלות של קדמה מול מסורת, ביחסים בין יהודים לנוצרים בעיר צ׳רנוביץ וסביבתה במחצית הראשונה של המאה העשרים כפי שהם נשקפים ביצירת אפלפלד, ובניסיון להבין מהם המופעים של הומניזם, אנטישמיות ואוטו אנטישמיות ויחסי הגומלין ביניהם ביצירת אפלפלד ובחיינו כיום בישראל שלאחר השבעה באוקטובר.

     

    תודה רבה לגלית סליקטר ברק, כרמל פוליבודה, הודיה בוזגלו, יוספית שוהם אשר ונגה חיימוביץ על השתתפותן בפרק. תודה רבה לפרופ׳ חביבה ישי ולפרופ׳ חיים וייס (המחלקה לספרות עברית) ולפרופ׳ יגאל שוורץ (מכון הקשרים), על תמיכתם הרבה בהסכת. תודה רבה למנהל רדיו BGU ד״ר בוזי רביב על הליווי המסור.

     

    תחקיר, הנחיה ועריכה: ד״ר תמר סתר.  

    Thu, 20 Jun 2024 - 43min
  • 35 - פרק 33: "שלום לכם מסוף מערב" – ראיון עם ד״ר מאיה ערד

    איך כותבים על ישראל ועל הישראליות מרחוק, מה מגיע קודם– התוכן או הצורה, האם דמויות ספרותיות חייבות לעבור שינוי פנימי, מה פירוש תהליך חניכה ברומן, מה זה אומר באמת להתבגר, מה הבעיה עם בת' מארץ' מ"נשים קטנות" ודמויות שכמותה?

     

    בפרק 33 ראיינו את הסופרת מאיה ערד. דיברנו איתה על מות הסיפור הקצר ומות הספרות בכלל, על הקאנון הספרותי ועל סגירתו בשנות התשעים, על הקולות החדשים שהחלו להשמע בשדה הספרותי מאז, על הכתיבה על ישראל ועל הישראליות מבחוץ ובה בעת הכי מבפנים, על הקשר בין כתיבת ספרות למחקר אקדמי, על האופן בו מפגש עם חוקרת ספרות יכול לחלץ ממשבר כתיבה, על ההבנה שיכולות להיות סיבות סוציולוגיות למשברים אישיים ומקצועיים ועל אפשרויות הפעולה שנפתחות עם ההגעה להבנה הזו. על קנאה כאחד הרגשות הבסיסיים. עוד דיברנו על העיסוק הרבגוני בצורה הספרותית, על ריבוי קריאות ועל ההבנה שהתבגרות אמיתית תמיד כרוכה בהכרה במגבלות ובהתאמה למציאות.

     

    תודה רבה לד״ר מאיה ערד על השתתפותה בפרק. תודה רבה לפרופ׳ חביבה ישי ולפרופ׳ חיים וייס (המחלקה לספרות עברית) ולפרופ׳ יגאל שוורץ (מכון הקשרים), על תמיכתם הרבה בהסכת. תודה רבה למנהל רדיו BGU ד״ר בוזי רביב על הליווי המסור. תודה רבה לגלי סיטון שייסדה את ההסכת והגישה וערכה את עשרים ושלושת הפרקים הראשונים שלו. 

    תודה לזיו גרינברג על הלחנת הפתיח המוזיקלי וביצועו. תודה לארטיום פינדיורין על הקריינות המשובחת. 

     

    תחקיר והנחיה: מעין ראפא וד״ר תמר סתר.

    טכנאית אולפן נייד ועריכה: ד״ר תמר סתר.

     


    Wed, 05 Jun 2024 - 38min
  • 34 - פרק 32: על שאלת המוסר כפי שהיא מתבטאת בספרות – ריאיון עם ד״ר יניב איצקוביץ׳

    מה בין עיירה יהודית בתחום המושב מסוף המאה ה-19 לחיינו הסבוכים בישראל כיום? מה בין אישה עגונה שפורסמה מודעה בעניינה בעיתון ״המליץ״ בסוף המאה ה-19 ובין חרם של נשים חרדיות על בני-זוגן כיום? והאם הסופרים והסופרות הישראלים והישראליות כיום מיהרו לנטוש את הספרות הלאומית שנכתבת מנקודת המבט של הצופה לבית ישראל, שלא בצדק?

     

    בפרק 32 ראיינו את הסופר יניב איצקוביץ׳. דיברנו איתו על שאלות של מוסר והאופן שבו הן מתבטאות בספרות שכתב ובספרות הישראלית של תחילת המאה ה-21. דיברנו איתו על סוגים שונים של יהדות ועל חולייהָ השונים של החברה הישראלית. ביקשנו להבין ביחד כיצד אפשר לכתוב סיפור לאומי גדול מתוך הסיפור המשפחתי הקטן, ומדוע יש בניסיון אפשרות לתפיסת מציאות חדשה ומפוכחת יותר שתאפשר לנו להיות עיוורים פחות.

     תודה רבה ליניב איצקוביץ׳ על השתתפותו בפרק. תודה רבה לפרופ׳ חביבה ישי ולפרופ׳ חיים וייס (המחלקה  לספרות עברית) ולפרופ׳ יגאל שוורץ (מכון הקשרים), על תמיכתם הרבה בהסכת. תודה רבה למנהל רדיו BGU ד״ר בוזי רביב על הליווי המסור. תודה רבה לגלי סיטון שייסדה את ההסכת והגישה וערכה את עשרים ושלושת הפרקים הראשונים שלו.

    תודה לזיו גרינברג על הלחנת הפתיח המוזיקלי וביצועו. תודה לארטיום פינדיורין על הקריינות המשובחת.

    תחקיר, הנחיה, טכנאות אולפן ועריכה: מעין ראפא וד״ר תמר סתר.


    Sun, 17 Mar 2024 - 46min
Mostrar mais episódios