Filtrar por gênero
- 57 - פרק 39 - עומרי מלר - "לדחוף את התקווה"
לפני 10 שנים עומרי מלר היה תלמיד בכיתה יב' ואני הייתי לתקופה המורה שלו לאזרחות. כבר אז ראיתי נער מעורב, אינטליגנטי וחדור מוטיבציה לעשות ולשנות. היום הוא מנהל את מכינת "חמש אצבעות", בוגר תואר ראשון ושני במדעי המדינה ועוסק בחיבורים של החברה הישראלית על שלל גווניה. נפגשנו לשיחה מרתקת על העשייה שלו במסגרת המכינה, על שירות המילואים הארוך שלו בעזה ואיבוד חברים בשדה הקרב, על מדינת ישראל והסיפור הישראלי, על ייאוש ותקווה, על פודקאסט משותף שלו ושל חברו שעומד לעלות בקרוב ויעסוק במקורות יהודיים שמונגשים דרך פרשנות של היום יום וגם על האובדן של אביו שהיה "בן אדם של דברים פשוטים" כמו שעומרי מספר עליו. בהקשר למלחמה ולמה שיהיה פה אחריה הוא משתף: "המשימה שלנו שנחזור מפה מהלחימה הזו, זה להמשיך להתעסק בסיפור שלנו, הסיפור הישראלי ולהילחם בזה שיש שיח מקטב ומפלג ולהמשיך לדחוף את התקווה בכל הכוח, אין לנו פריבילגיה לוותר על זה ולעצור את זה". עומרי מדגיש במהלך השיחה את העבודה הקשה בחיבור מחודש בין ציבורים שבאים מתפיסות עולם שונות. לשאלה איפה הוא רואה את עצמו בעוד חמש או עשר שנים, הוא עונה: "בתחילת הדרך שלי הייתי מאוד יזמי, מתחיל משהו, מפסיק אותו, שוב חוזר אליו… וזה אחד השיעורים החשובים שאני מרגיש שקיבלתי בשנים הראשונות, נכשלתי הרבה בהתחלה, הייתי בא עם דברים פנטזיונרים שחלקם גם לא הצליחו, למדתי מהם המון, זה היה חשוב והבנתי את המשמעות, בטח כשאתה עוסק באנשים ובחינוך, שזה באמת באמת לטווח הארוך ושאני אראה את הפירות רק אחרי כמה שנים… צריך להבין את זה. לפעמים זה מתסכל כי אנחנו חיים בעולם שאתה רוצה את את הכל כאן ועכשיו. אז צריך להמשיך להסתכל קדימה ולראות מה אנחנו רוצים לראות פה לטווח הארוך". שיחה עם אדם מעורר השראה שמבחינתו כאשר שואלים אותו מה התואר שלו, הוא עונה ללא היסוס "אוהב בני אדם".
Thu, 31 Oct 2024 - 51min - 56 - פרק 38 - שרון קנטור - "האולימפיאדה היא לא תעודת ביטוח".
לפני כשלושה חודשים חזרה גולשת הרוח שרון קנטור מהמשחקים האולימפיים בפריז עם מדלית כסף על הצוואר ועם הרבה מאוד גאווה! אבל הדרך לשם לא היתה פשוטה בכלל. בשיחה כנה, ישירה וצנועה כדרכה, היא מספרת על כך שבתיכון היה לה מסלול משל עצמה: "עשיתי הסכם עם המורים שלי שלא אגיע לשיעורים ולמבחנים, אבל שבבגרות אצליח להוציא את הציון הנדרש. המורים האמינו בי ואני הרגשתי מחויבות לדבר הזה". אחר כך כאשר עמדה לפני גיוס היתה לה התלבטות קשה ואמיתית האם להיות ספורטאית מצטיינת או ללכת לשירות רגיל: "הרגשתי שהתרומה שלי בתור ספורטאית היא לא בהכרח גדולה יותר מאשר לשרת בתור לוחמת. יש בהחלטה הזו משהו שאתה חושב על עצמך ולא על הכלל, אבל אחותי הגדולה עזרה לי בהתלבטות וזה הרגע שהבנתי את המשמעות והמחויבות של בחירה בשייט כמקצוע וקריירה ארוכת שנים". היא מדגישה שהיא מאוד מודעת להשקעה שלה: "אני לא רואה את ההשקעה שלי כהקרבה או כויתור, זה עניין של בחירות. אני נהנית להשקיע במה שאני עושה". הגולשת בת ה 20 בכלל לא חשבה שתייצג את המדינה באולימפיאדת פריז: "המטרה שלי היתה בכלל לייצג את המדינה באולימפיאדת לוס אנג'לס 2028. בהתחלה לא האמנתי בעצמי, ההישגים דווקא גרמו לי ללחץ גדול וזה השפיע. הייתי בהרבה פגישות עם המאמן המנטלי שלי והדבר הכי חשוב שהוא אמר זה שביטחון עצמי הולך ונעלם אבל הכלי הכי חשוב זה אמונה עצמית". כנראה שהשיחות עזרו ועם הרבה אמונה עצמית היא עשתה את כל הדרך אל שיוט הגמר של המשחקים האולימפיים ויחד עם זאת נאלצה להתמודד עם לחץ שלא הכירה עד עכשיו: "בחיים לא חוויתי כזה לחץ! הלחץ בעיקר משתק. באותו רגע הרגשתי שאני סובלת ורק רוצה שזה יגמר, כשחציתי את קו הסיום אמרתי לעצמי קודם כל שזה נגמר ואיזה כיף, זה היה שחרור מאוד גדול". אני מבין שלמרות כל ההישגים, שרון נשארת עם רגליים על הקרקע ועם הרבה צניעות שאופיינית לה: "אני מעריכה כל פעם מחדש את העובדה שעמדתי על הפודיום, זה ממש לא מובן לי מאליו, הגישה שלי היא שלכל תחרות אני מגיעה ללא עבר, האולימפיאדה היא לא תעודת ביטוח, אני צריכה להוכיח את עצמי כל פעם מחדש". לקראת סיום הראיון כאשר אני שואל על התוכניות והחלומות לעתיד הרחוק היא עונה: "בסוף אני עושה את מה שאני אוהבת, אז אם אני אוכל לעשות את זה כל החיים אני אשמח".
Thu, 17 Oct 2024 - 48min - 55 - פרק 37 - מודי רובינשטיין - "לזוז"
השראה, מילה נרדפת לשם מודי רובינשטיין. זה סיפור על אדם שגדל בקיבוץ המעפיל, הסתובב מילדות עם אגדות כדורעף, ינק בצעירותו את ערכי הספורט, שיחק, אימן ובאופן כללי התאהב בכל מה שקשור לתנועה ותזוזה. יום אחד לפני 13 שנה הוא חש תשישות ועייפות רבה. לקח לו חודש שלם להגיע לרופאה שלו ולעשות בדיקות דם. באותו יום אחה"צ קיבל טלפון בהול מהרופאה והיא בישרה לו "טוס למיון, יש לך סרטן, אתה במצב אנוש!". יום אחר כך הוא כבר נכנס לאישפוז של 100 ימים בבידוד במחלקה ההמטולוגית באיכילוב, התחיל טיפול כימותרפי קשוח ונאמר לו שלא בטוח שישרוד את התקופה: "זה היה אחד באפריל וצילצלתי לחברים שלי לבשר להם שיש לי סרטן ואני מאושפז… הם אמרו לי 'מודי לא מצחיק תחשוב על מתיחה יותר טובה'. לא יכול להיות שהבן הזה שכל היום מתעסק בספורט, שוכב שם…" הרופאים בישרו לו באופן רישמי את האבחנה של לוקמיה קטלנית מסוג APL ומודי, אדם ציני ומלא שמחת חיים בחר להתמודד בדרך שלו: "בדרך כלל שיש משבר אני מתחיל לצחוק, אני מאוד אוהב לצחוק ואני חושב שבחרתי בקו הזה של אוקיי יש לי סרטן בוא נצחק, מה אני אפרוץ בבכי?! רק נשאר לי לצחוק". הוא מתחיל את הטיפולים ויום אחד כאשר אישתו מגיעה לבקר אותו היא מפנה את תשומת ליבו לסרט ריצה שעומד במסדרון ומכאן הכל ישתנה… "יום אחד באו לי כל מיני מחשבות מגעילות כאלה - למה זה קרה דווקא לי? למה זה לא קרה למישהו אחר? ואז הבנתי לבד שאם אתן למחשבות האלו להיכנס לי לתוך הראש, אני אמות ב 2 דקות". לאחר 48 ימים בלבד שעשה את הלא יאומן הוא השתחרר מבית החולים לביתו: "יצאתי מהמעלית לכיוון הרכב שלי, עשיתי צעד והבנתי בצורת הארה או תובנה מה אני הולך לעשות עם החיים שלי, כל מה שאני רוצה לעשות זה לגרום לכמה שיותר אנשים לאהוב ספורט כמו שאני אוהב. אם זה הציל אותי, זה יציל את כולם". כבר 13 שנה שהוא מתאמן כל יום בבוקר בחוף הים, מאמן בעצמו אנשים באופן פיזי ומנטלי, מעביר הרצאות שעוסקות בספורט כדרך מצילת חיים והמסר שלו ברור: "הסיכוי היחידי לשרוד זה להיות בתנועה מתמדת, חייבים לזוז ולהתאמן, אסור להזניח את זה". שיחה מרגשת עם אדם שאי אפשר להפסיק להקשיב לו, שמפעיל את כל קשת הרגשות למי שיושב מולו.
Fri, 23 Aug 2024 - 46min - 54 - פרק 36 - מוטי גלעם - "בטיפול"
מוטי גלעם הוא עובד סוציאלי-קליני, מטפל משפחתי שמאחוריו שנים רבות כקב"נ בצבא. עד השבעה באוקטובר הוא חיי חיים בקצב גבוה עם קליניקה משלו, ניהל חיי משפחה עם אישתו ושלושת ילדיהם, יצא לעיתים למסעות עיבוד עם לוחמים, העביר הרצאות ובעיקר עשה המון חיבורים וקשרים עם אנשים. בשישה באוקטובר טס לפולין יחד עם עוד עמיתים למקצוע כדי להעביר לנשות חינוך מאוקראינה סדנה על טראומה וחוסן, עקב מה שאותן נשים עברו במלחמה עם רוסיה. בשבת הארורה הוא חווה את האסון הלאומי מרחוק. מאז הוא בעשיה בלתי פוסקת בעזרה וטיפולים במרחבי מרפא בארץ ובחו"ל, מלווה משפחות שכולות וניצולי "נובה": "הייתי כבר שמונה פעמים ביער הסודי בקפריסין, נהייתי מכור לשכול, נזקקתי בעצמי לטיפול, שמעתי סיפורים מזעזעים, אמרתי לכל דבר כן ויצאתי לטפל". אם לא חסרו לו דאגות אז גם ילדיו הפרטיים נקראו למערכה - בנו הבכור שהיה באותו זמן בטיול בתאילנד עלה על מטוס וחזר ישר ליחידה המובחרת שבה שירת ובתו שהיא קמב"צית בצבא גם היתה בכל האקשן של המלחמה ועכשיו היא משרתת בצפון במקומות לא מאוד בטוחים. הוא מעיד על עצמו שהוא משלם מחירים לא מבוטלים בעקבות השגרה הנוכחית שלו: "ביטלתי לחברים מפגשים שונים שקבענו, אני נמצא הרבה פחות בבית וגם כאשר אני נמצא אני הרבה פחות סבלני ונעים לסביבה". בשיחה שלנו שמנו דגש על תפקיד המטפל ומה קורה לו כאשר גם הוא עצמו חווה טראומה לאומית וכיצד ניתן לצמוח ממנה: "ביום יום הטיפול זו המהות שלי מתוך אמונה באדם ובכוחות של האנשים, אבל מאז אותה שבת זה אחרת. חשוב מאוד שאנשים שמטפלים בטראומה יהיו מוסמכים לכך. עולם הטיפול בעצמו השתנה מאוד מאז אותה שבת, ממש הגדרנו את עצמנו מחדש, הדיבור בעולם שלנו הוא מעבר לטיפולים קבוצתיים, מערכתיים יותר". כאשר הוא מתייחס לעתיד מוטי אומר: "מה שאנחנו זקוקים כמדינה זו תקווה. כרגע רוב האנשים בחוויה של יאוש, בלי להיכנס לפוליטיקה, הרבה אנשים לא רואים שיש הנהגה למדינה וזה מחמיר מאוד את המצב הנפשי. אין לי ספק שהשנים 2024, 2025 יהיו קשות לכולנו ורק אחרי שתיגמר המלחמה וקצת נתרחק ממנה ונראה את החטופים חוזרים ואת המפונים חוזרים למקומות שמשתקמים, נוכל לשוב לשגרה כלשהי ולפתור גם את הקונפליקט הפנימי שיש במדינה. אני מאמין שזה יקרה".
Mon, 12 Aug 2024 - 51min - 53 - פרק 35 - חגי בן אברהם - "על נהרות בבל"
חלפו כמעט 30 שנה מאז שחגי בן אברהם עלה על מטוס ונסע בעקבות האהבה… כמו בקלאסיקה טובה, הקיבוצניק ממעברות שהיה בחופשת שחרור, פגש מתחת לעצי המנגו מתנדבת בלונדינית מארצות סקנדינביה ושלושה חודשים אחר כך הוא כבר נחת בדנמרק בבית הוריה של קתרינה לודוויגסן. "היתה לי ממש תשוקה להיות אדם פרטי וזר", הוא מספר. אבל לא מעט אתגרים עמדו בפניו - לימוד שפה חדשה, חורף קר וחשוך וקשיים אובייקטיביים של מהגר במדינה חדשה. הם חסכו כסף, יצאו לטייל באפריקה וחזרו לדנמרק ללמוד, קתרינה ללימודי אחות וחגי בלימודי טבחות בינלאומיים. כך מצאו את עצמם בדבלין, אירלנד, שם עבד במשך שנה במלון יוקרה. הם המשיכו ב"פינג פונג" של מעברים בין דנמרק וישראל, לבסוף השתקעו בישראל ליותר מ 7 שנים. במהלך התקופה הזו נולדו להם שלושה ילדים, חגי עבד בתחום החינוך וההוראה ולמד, וקתרינה למדה עברית באולפן במקביל להשתלבותה בשוק העבודה. בשנת 2012 החליטו לחזור לדנמרק ומאז הם חיים בקופנהאגן. חגי שיפשף היטב את הדנית שלו, למד לימודי תואר ראשון ושני במידענות וכבר מספר שנים שהוא עובד במקצוע הזה בחברת תרופות גדולה. קתרינה משמשת כאחות טיפת חלב. כמעט מדי קיץ הם מגיעים לישראל לבקר את המשפחה, לטבול במימי הבריכה של הקיבוץ ולספוג קצת חום של קיץ ישראלי טיפוסי. על אף היותו קיבוצניק וחילוני לחלוטין, הם החליטו שילדיהם התחנכו בבית ספר יהודי אורתודוכסי והם מקפידים בבית לציין גם את החגים היהודיים וגם את הדנים: "הבחירות של איפה לחיות תמיד היו בחירות בין טוב לטוב אחר", הוא משתף. לציון יום הולדתו ה 50, נסענו מספר חברים לסוף שבוע בקופנהאגן וניצלתי את זה כדי להקליט איתו פרק שבו הוא חושף את הדילמות, הקשיים ורגעי הנחת ואת ההתמודדות של להיות יהודי-ישראלי במדינה אחרת והמשמעות שיש לזה במיוחד אחרי השבעה באוקטובר. האזנה טובה!
Mon, 15 Jul 2024 - 44min - 52 - פרק 34 - אלן ווקר - "תעודת זהות"
"אף אחד מאיתנו לא נולד בן או בת, אנחנו יכולים להיוולד במין ביולוגי מסוים, אבל בת ובן כזהות מגדרית חברתית, זה משהו שיוצרים, מחנכים ומגדלים אותנו לתוכו. אנחנו אלו שבסופו של דבר יוצרים את הזהות הזו עבור עצמנו". עם כל הטירוף שקורה מסביב, חודש הגאווה שמצוין במהלך כל חודש יוני, מעט נשכח. פגשתי לראיון את אלן ווקר, בן 27 ששיתף בגילוי לב והמון כנות על תהליך השינוי המגדרי והיציאה שלו מהארון כגבר טרנס. ווקר הוא כהה עור, בן לאמא ישראלית מקיבוץ גן שמואל ואבא אמריקאי מאוהיו שהגיע לישראל כחבר בקהילת העבריים שהגיעו לדימונה. בשיחה חשופה ופתוחה דיבר על כך שבעבר חשב שהשונות שלו היא רק בצבע העור, אבל גילה שלחברה שלנו יש עוד הרבה מה ללמוד בנושא פתיחות כלפי קהילות שונות. הוא סיים לפני שנתיים לימודים בבית הספר למשחק "בית צבי" ומחפש להגשים את עצמו בעולם התיאטרון. שוחחנו על תפקידים בתיאטרון, על הקיבוץ כמקום לגדול בו עם השונות, על נחיצות חודש הגאווה, על פערים ואי שיוויון ועל כך שהייצוג של הקהילה הטרנסית הוא פרימיטיבי ועם המון סטיגמות לא ריאליות. הוא משתתף בהרבה אירועים להעלאת המודעות של הקהילה וטוען: "כל עוד ימשיכו להתקיים דיכוי, אפליה, אלימות ושנאה כלפי הקהילה הגאה והקהילה הטרנסית, אנחנו נצטרך לאגן במודעות של הציבור את חודש הגאווה, כדי לתקן פה לא מעט דברים". הוא מזהה גם כמה נקודות אור ומרחיב על "תרבות הנשפים" שהתפתחה בתוך הקהילה בארה"ב ועשתה עליה לאחרונה גם לישראל, "זו קהילה די חדשה והיא בהחלט מרחב בטוח לאנשים כמונו", הוא מסביר, לגבי האפשרות להקים משפחה הוא אומר: "משפחה זה לא רק קשר דם, זה האנשים שחולקים איתך ערכים והשקפות עולם".
Thu, 27 Jun 2024 - 53min - 51 - פרק 33 - שאנן סטריט - "ואלס עם שאנן".
אמצע השבוע, סוף ספטמבר 2023, יום חם בירושלים הבירה. המדינה די בערה משנאה יוקדת בין שני מחנות. זה התבטא בהפגנות בעד ונגד הרפורמה או ההפיכה המשפטית (תלוי באיזה צד אתם) והגיע לשיא לקראת יום כיפור; מהדורות החדשות נפתחו בדיווח מכיכר דיזינגוף והאם תהיה או לא תהיה הפרדה מגדרית בזמן פתיחת "כל נדרי" שפותחת את יום כיפור. לקח זמן עד שהצלחתי למצוא זמן פנוי ביומן העמוס של שאנן סטריט שהוא המון דברים, אבל הוא הכי מזוהה ומוכר כסולן של "הדג נחש" שפועלים, מקליטים ומופיעים כבר כמעט 30 שנה! התיישבתי בסטודיו שלו, מאוורר קטן שניסה קצת לצנן את הטמפרטורה הפריד בינינו ושאנן שכח להגיד לי שיש שיפוצים בבניין ושכנראה הולך להיות לנו הרבה רעש תוך כדי הראיון… דיברנו עליו ועל היצירה שלו, על האלבום "דג לייף" שיצא שבוע בלבד לפני המפגש בינינו. התמקדנו לא מעט בשיר שאולי הכי מדובר באלבום "ואלס עם שאנן", בו הוא מספר באופן מצמרר על שירותו כלוחם נח"ל בסמטאות של עזה, בתחילת שנות ה-90, על המראות והתחושות שחווה שם ואיך הם השפיעו עליו. התעניינתי מה עמדתו בכל מה שקורה שהתחולל אז במדינה: "זה פיק דרמטי, אבל במדינה מסודרת בית המשפט הוא הריבון", הוא אמר והוסיף "דמוקרטיה יודעת להכיל דת, אבל דת לא יודעת להכיל דמוקרטיה". הפועלים שיצאו להפסקת יחסית ממושכת, איפשרו לראיון לעבור בצורה סבירה ואותנטית (אם כי עדיין יש קצת רעשים ברקע). לקראת סיום הסכמנו שנינו שיש הרבה דברים שצריך לרענן במדינה שלנו. היום אני מבין עד כמה צדקנו.
Fri, 24 May 2024 - 37min - 33 - פרק 32 - שירז גרינבאום - הים אמר לי היום שאני עצוב. פרויקט "יומני מלחמה", לציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, חלק 6
"הרגע שבו איבחנתי את עצמי כ׳דור שני להלם קרב׳ היה רגע מכונן בחיי". במשך 14 שנה למדה האמנית והצלמת שירז גרינבאום להכיר את אבא שלה מיכאל, הלום קרב ממלחמת יום הכיפורים.
עם הזמן הבינה שהיא דור שני לפוסט טראומה. הקימה את פורום "להאיר את הבית" ועכשיו היא מציגה תערוכה חדשה ועוצמתית שנוצרה דרך עדשת המצלמה. חודשים ספורים לפני פתיחתה של התערוכה, נפטר אביה.
בספר שמוצג בתערוכה היא כותבת: "מסתכל עליו עכשיו, מיכאל (מייקל) גרינבאום. כנראה האדם שהסתכלתי עליו הכי הרבה בחיי הבוגרים. שמרתי עליו במבט לאורך 14 השנים האלו. שלא יעשה טעות, שלא יפול, שלא יאבד רגל בניתוח, שלא יחצה את הרחוב כשאוטובוס עובר, שלא יתפשט בכניסה לביטוח הלאומי, שלא יאבד את הבית, שלא ילך מכות".
ביקרתי בתערוכה העוצמתית שלה בגלריית האמנות P8 בת"א וישבנו לשיחה פתוחה ומרגשת, שם שיתפה בתחושות ורגעים חזקים בחייה: "בהיעדר תמיכה ואבחון מקצועיים, היה הבית בילדותי מקום של כאוס ומקור בלתי נדלה לכאב. אבי, שלא קיבל טיפול לאורך כ-30 שנה, סבל מהתפרצויות זעם, תפקוד לקוי, סיוטי לילה, אלכוהוליזם, ועוד סימפטומים רבים של הפרעת-דחק שנגרמת כתוצאה ממלחמה".
Fri, 06 Oct 2023 - 48min - 32 - פרק 31 - ארנון שני - 20 שעות באוקטובר. פרויקט "יומני מלחמה", לציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, חלק 5
ארנון שני היה תלמיד טוב והתעסק בהטסת טיסנים, אבל לא חשב שהוא יכול להיות טייס. כשהיה בכיתה יב', התרסק טייס שגר ברחוב לידו ודווקא הדבר הזה עורר בו מוטיבציה להתגייס חיל האוויר.
את קורס הטייס עשה בזמן מלחמת ההתשה, בטיסה העשירית שלו במטוס מסוג פוגה הוא התרסק עם המדריך בשדה מוקשים. הם חולצו, הוא שבר את הגב, אך למזלו לא נגרם נזק למערכת העצבים שלו ולאחר החלמה של כ 4-5 חודשים, הוא נכנס לקורס אחר.
במהלך מלחמת יום כיפור היה טייס קרב בטייסת 102 בחצרים. זו טייסת הסקייהוקים שיצאה למספר הגיחות הגבוה ביותר במלחמה, אך יחד עם זאת גם איבדה הכי הרבה מטוסים במלחמה, כולל חברים שלו שנהרגו.
הוא מעיד על עצמו שלאורך השנים היה קצת פוסט טראומטי: "יש בי רמה של חוסר ריכוז. עקב כך גם עזבתי את האקדמיה". הטיפוס ההרפתקן הטיס לא מעט שנים מטוסי ריסוס (גם שם התרסק פעמיים) וכיום נהנה מהמשפחה המורחבת והנכדים.
Fri, 06 Oct 2023 - 37min - 31 - פרק 30 - יגאל כוחלאני - עדיין ער בלילה. פרויקט "יומני מלחמה", לציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, חלק 4
"לאחר זמן מסוים משתרר שקט, הכול מלא עשן, האוזניים חרשות. עמדנו כשישה חיילים בצד של הקשר מסתכלים אחד על השני, ואז נשמעה קריאה מבחוץ 'היי חברה צאו החוצה', אני צועק בחזרה 'מי אתה? מה אתה עושה בחוץ?' בתשובה הוא אומר 'נכנענו והמצרים מבינים שאתם בפנים ואם לא תצאו יהרגו את כולם'."
יגאל כוחלאני נושא עימו כבר 50 שנה את הצלקות הנפשיות מהכלא המצרי ומהשירות הארוך בסיני עוד לפני שפרצה המלחמה.
כיום הוא מכהן כיו"ר עמותת "ערים בלילה" - עמותת חיילי צה"ל שהיו בשבי האויב, עמותה שפועלת במישורים רבים למען פדויי השבי. יש לו טענות רבות לממסד ולמשרד הביטחון באשר לטיפול בשבויים לאורך השנים.
על החקירה לאחר ששוחרר מהכלא המצרי הוא מספר: "כאשר התחלתי לדבר על המצב לפני המלחמה ועל האדישות הצבאית, חוסר הרצון של הפיקוד לקבל את הדיווחים שלנו על התעצמות המצרים מולנו, על ההזנחה של המעוז, על חוסר ציוד לחימה ועוד, הם לא הסכימו לשמוע - זה לא עניין אותם, הראש שלהם היה במידע שהיה לי והייתי יכול למסור למצרים".
יגאל כתב מעין יומן המגולל את מה שעבר עליו במעוז "מצמד", בכלא המצרי כשבוי וגם לאחר השחרור במתקני השב"כ. הוא שלח אותו אלי והסכים שאספר בקולי את מה שעברו הוא וחבריו במהלך התקופה הזו.
Fri, 06 Oct 2023 - 57min - 30 - פרק 29 - עמוס ארזי - שדות שפוכים הרחק מאופק ועד סף. פרויקט "יומני מלחמה", לציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, חלק 3
עמוס ארזי התבשר על כך שתפרוץ מלחמה כבר בבוקר השישה באוקטובר, אבל הוא בוודאי לא תיאר לעצמו שיצא ממנה עם פציעת ראש, חברים מהפלוגה שלא חזרו וזיכרונות לא פשוטים מאותה תקופה.
הוא נולד בקיבוץ בית אלפא והתגייס לגדוד 202 של הצנחנים, השתחרר בסוף 1968. לאחר מכן במילואים שירת בגדוד 66, בחטיבה 55 של הצנחנים.
בשיחה פתוחה הוא משתף ונזכר ביום הכיפורים עצמו כאשר הגיעו אליו עם הוראה ברורה: "קח את עצמך וסע עם הטנדר שלך אל עבר השדה באזור רמת דוד כי היום בשעה 14:00 עומדת לפרוץ מלחמה!"
לאחר מספר ימים הגדוד שלו הוטס במטוס הרקולס לסיני. שם הגיעו למפקדת "בלוזה" ומשם נשלחו למקומות אחרים ולמשימות. הוא נחשף למראות לא פשוטים בכלל, למשל כאשר ראה משאית ועליה הרבה מאוד גופות של חיילי צה"ל. בהמשך כאמור נפצע, החלים וביקש לחזור לסיני.
בסיכום הראיון הוא אומר: "אישתי אומרת לי שכל מי שהיה שם הוא שרוט וקצת הלום קרב ולא מטופל והיא צודקת".
הכנות והפתיחות של עמוס במהלך הראיון ריגשו אותי מאוד!
Fri, 06 Oct 2023 - 55min - 29 - פרק 28 - עוזי לנדאו - מזל זה כינוי חיבה לאלוהים. פרויקט "יומני מלחמה", לציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, חלק 2
פלוגה א' של גדוד 906 של הנחל עמדה לסיים תוך ימים ספורים את קורס המ"כים בבסיס מחווה אלון. תמונת המחזור כבר צולמה, הזמנות נשלחו לטקס הסיום ורק נשאר להתאמן על תרגילי הסדר למפקד הסיום, אלא שלצבאות הסורים והמצרים היו תוכניות אחרות.
עוזי לנדאו היה אחד מאותם קצינים שהעבירו את הקורס. כסגן מפקד הפלוגה הוא מצא את עצמו תוך זמן קצר מוביל את הפלוגה לסיני.
למרות שחלפו 50 שנה, הוא מתאר בצורה חדה, ברורה ומרתקת מאין כמוהה את מה שעברו שם ובמיוחד את הקרב ההירואי שלו ושל לוחמיו בהגנה על מעוז בודפסט.
בסיום השיחה איתו, עוזי הקריא באוזני מכתב מרגש מאוד שכתב לחיילי ומפקדי פלוגת החרמש ושאר הכוחות שנשלחו לחבור אלינו למוצב בודפסט וכך הוא מסיים אותו: "לפי הרגשתנו באותו בוקר ה 15.10.73 נוצרה ברית דמים בינינו, אין לנו דרך לנחם אתכם, רק להיות איתכם בדממה ולפנות לכם מקום של כבוד בליבנו עד יומינו האחרון"
שנים אחר כך חש בהתקפי חרדה. בעצת הרופאה שלו הוא החל לגלות את עולם היוגה והבין שכך הוא יכול להרגיע את הנפש. הוא עוסק כבר כ 20 שנה בתחום ובעצמו מורה ליוגה.
הדבר שהכי בלט בשיחה עם עוזי היתה הצניעות שלו והדגש על הרעות ועל אחוות הלוחמים של הפלוגה.
פגשתי אדם מיוחד במינו ומעורר השראה!
Fri, 06 Oct 2023 - 1h 21min - 28 - פרק 27 - מתי חי - נואבה היתה הקב"ן שלי, פרויקט "יומני מלחמה", לציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, חלק 1
מתי חי הוא בן יחיד להורים שאיבדו כל אחד בנפרד את בני זוגם וילדיהם בשואה, שרדו ועלו לארץ. הוא גדל בבית שהיו בו הרבה מאוד שתיקות: "אבא שלי נשאר דתי למרות השואה ואמא שלי הפסיקה להיות דתיה בגלל השואה וזה הבית שגדלתי בו", הוא משתף.
מתי חי התגייס לבני משקים של הנח"ל ואת עיקר המלחמה עבר במעוז "בודפסט" בסיני: "אני זוכר את היום השני למלחמה, היתה אנדרלמוסיה מטורפת, אתה רואה שאף אחד לא באמת יודע מה קורה". הוא היה שותף לקרב ההתנגדות ההירואי של חיילי פלוגה א' של גדוד 906 של הנח"ל שהגנו על מעוז "בודפסט".
לקראת סיום הראיון הוא משתף בזיכרון מרגש במיוחד שחווה: "בסוף יום לחימה במעוז התכנסנו באחד הבונקרים כדי לסכם את היום ואני זוכר שאחד החבר'ה קם ואמר: "אני מרגיש תחושה שלא הרגשתי אף פעם בחיים, אני מרגיש שאני נמצא בו ב'בודפסט' בשפיץ של ההיסטוריה, שמאחורי נמצא הגדוד, ומאחוריו החטיבה, האוגדה וסיני וארץ ישראל וכל ההיסטוריה של העם היהודי מאז אברהם אבינו ואני בזה שאני יושב פה, אני ממשיך את ההיסטוריה של העם היהודי".
מתי בן 69 כיום, הוא איש חינוך, מדריך לידיעת הארץ ומדריך טיולים באפריקה, הוא האיש שיזם את הקמת המכינות הקדם צבאיות, היה בעברו ראש מדור ידיעת הארץ בחיל החינוך, מנהל בתי ספר שדה של החברה להגנת הטבע ובין המקימים של המנהל לחינוך ערכי במשרד החינוך.
Fri, 06 Oct 2023 - 1h 05min - 27 - פרק 26 - ניצן עמית - "הפרד ומשול".
יום הכיפורים ואיתו העימותים בכיכר דיזנגוף היו עוד דוגמה חיה לקיטוב ולמחלוקות שקיימים בחברה כבר זמן רב. בתוך כל אותם קונפליקטים שצצים ועולים מדי יום, קמה "תנועת ההיפרדות" - קבוצת פייסבוק שהמטרה שלה היא קידום הרעיון שמדינת ישראל צריכה להתפצל לשתי מדינות נפרדות, כך שכל פלח באוכלוסייה יוכל לחיות את חייו על פי ערכיו. בתוך כמה חודשים צברה הקבוצה כמעט 46,000 חברים והצליחה להעלות את הרעיון הלא שיגרתי על סדר היום הציבורי והתקשורתי. ניצן עמית, בן 33 בלבד הוא המייסד שלה: "המילה אחדות היא בעצם כסות לקניית זמן; הפיילוט במעיינות או הרכבת הקלה שלא עובדת בשבת. המגמה הזו קיימת כבר עשרות שנים. אתה מבין שאין באמת אחדות, תסתכל לדוגמה על נתוני הגיוס לצבא, או על חלוקת המיסים לאוכלוסיות השונות. אז אם אחדות בביטחון, בכלכלה ובחברה, אז המילה הזו היא רק תירוץ". פגשתי את ניצן לשיחה כדי לשמוע מהיכן הגיע, איזה תגובות הוא מקבל וכיצד הוא מתמודד עם הביקורות השונות. "גדלתי בבית מאוד ציוני ושורשי, חינכו אותנו ללמידה וסקרנות, להכרת היהדות והמסורת בשילוב ערכים ליברליים של חופש והבעת הדעה. התנועה שלנו אומרת שהמצב במדינה כרגע הוא מצב בלתי נסבל ובעיקר לציבור הליברלי והחילוני הוא לא בר קיימא. זה אומר שעוד 10-20 שנים מדינת ישראל לא תוכל להמשיך להתקיים, והפיתרון שאנחנו מוצאים לדבר הזה הוא היפרדות לשתי מדינות נפרדות, כאשר מדינה אחת תהיה מדינה ליברלית עם הפרדת דת ומדינה, והמדינה השנייה תהיה מדינה שמרנית דתית שבה לדת יש מקום מאוד גדול במרחב הציבורי ובממשל והדבר הזה יפתור בעיה שהיא פער בערכי היסוד בין שני הציבורים". מדי יום הוא מקבל מאות תגובות משני צידי המתרס: "מצד אחד פונים אלי אנשים שעזבו את הארץ ואומרים לי שאני מחזיר להם את התקווה ומנגד אני מתמודד עם אמירות כמו משוגע, אתה הורס את המדינה ומביא לחורבן הבית. פונים אלינו אנשים מאוד בכירים מתחומי הפוליטיקה, מעולמות העסקים, המחקר והצבא שמתעניינים ברעיון, רוצים לתרום לרעיון ומבינים שהפיתרון כמכלול הוא פיתרון שצריך לקרות כדי שמדינת ישראל תמשיך לשרוד".
Thu, 28 Sep 2023 - 37min - 26 - פרק 25 - יולי כהן - "פה בארץ חמדת אבות".
"האם הבאנו ילדים לעולם כדי שישמרו עלינו, או הבטחנו להם שאנחנו נשמור עליהם?" יולי כהן היתה ילדה טובה מצהלה, דור שישי בארץ ונצר למשפחת שלוש שעלתה ממרוקו, התיישבה ביפו והיתה בין המשפחות שהקימו את העיר ת"א. ב 1978 בהיותה דיילת אל על היא נפצעה בפיגוע חבלני שבוצע נגד צוות אל על בלונדון על ידי החזית העממית לשחרור פלשתין. פאהד מיהי, המחבל שפצע אותה ורצח את עירית גדרון ז"ל שהיתה גם היא דיילת, נכלא לשנים ארוכות בכלא הבריטי. במלחמת לבנון הראשונה היא שירתה כקצינה בקבע בחיל האוויר ולאחר הטבח בסברה ושתילה עזבה את הצבא: "הבנתי את כוחה של המדיה והבנתי את כוחו של השקר וזה גרם לי לעזוב את הצבא והלכתי ללמוד תקשורת ואחר כך קולנוע". באמצע שנות ה 80 בארה"ב נחשפה לתעשיית הסרטים ועשר שנים מאוחר יותר החלה בעצמה לצלם סרטים דוקומנטריים. ב 1999 ראה אור סרטה "כלוב הזהב" שמביא את סיפורו של עמאד סבע שהיה עציר מנהלי בכלא מגידו במשך 20 חודש, ללא הרשעה, ללא משפט, בשל התנגדותו להסכם אוסלו. בהמשך יצרה את סרטה הידוע ביותר "המחבל שלי" שיצא בשנת 2002 ובו היא מתמודדת עם היותה אמא ישראלית שחרדה לתת לבנות שלה לצאת לקניון שמא ייפגשו במחבל מתאבד פלשתיני ומצד שני היא בדרכה להתפייס עם אותו המחבל שירה עליה ואף לעזור לו להשתחרר מן הכלא אחרי שנים ארוכות! כיום היא יוצרת מוערכת ועטורת פרסים שונים וברשימת הסרטים שלה מופיעים גם "ציון אדמתי", "האח שלי" (על אחיה החרדי איתו לא היתה בקשר 25 שנה), "מקדש מעט מאהבתנו", "ישראל שלי" וסרטה האחרון "על זכותנו הטבעית" (שעוסק ברלוונטיות של מגילת העצמאות) שיצא ב 2020. בימים אלו היא מגייסת כסף לסרט חדש שיעסוק בקונפליקט של הר הבית. ביחס למה שקורה במדינה היא אומרת: "אין לי לצערי אזרחות אחרת, או דרכון אחר, אין לי ברירה אז אני כאן ומנסה לשמור על אופטימיות". פגשתי אותה לשיחה עמוקה על היחסים שלה עם הוריה, על החברה הישראלית ועל הסיכסוך הישראלי-פלשתינאי המתמשך.
Thu, 21 Sep 2023 - 46min - 25 - פרק 24 - נתי להב - "תחקיר עומק".
נתי להב היא הבעלים של משרד החקירות המצליח "להב-טנא חקירות" שמזוהה יותר מהכל כמשרד שמפצח כבר 15 שנים את המקרים המורכבים בתוכנית "אבודים" עם צופית גרנט. אבל לפני שהגיעה להיות שם דבר בעולם החקירות, היא עברה דפוס חיים מיוסר וגדלה עם חרדות מאוד גדולות באופן יום יומי: "סבתא שלי שהיתה שורדת אושוויץ היתה אישה מדהימה והיא הגיבורה של החיים שלי, היא עיצבה את החיים שלי ואת מי שאני היום. ברגעים הקשים בילדותי היא היתה אומרת לי את המשפט 'חייבים לחיות, לא משנה מה'. זה מוטו מאוד חזק שלפעמים גרם לי לחיות תחת סבל מאוד קשה, אבל זה מושרש בי כל כך חזק!" היא גדלה עם אבא מהמר כפייתי ששאב את כל הסביבה אל תוך מחלת ההימורים שלו, אמא שהיתה חולה הרבה שנים ואחות שצעירה ממנה שהיתה צריכה לדאוג גם לה: "לא יכולתי לראות את החיים שלי בלעדי אמא שלי, היא היתה אי של טוב לב ושל אמון ומשהו שטוב בחיים והיא נפטרה כשהייתי בצבא". כילדה בבית ספר יסודי היתה חוזרת בצהרים, נכנסת לבית שיש בו עמוד עשן ואנשים משחקים קלפים סביב שולחן במשך יממות. מגיל 15 תוך כדי לימודים ניהלה את המסעדה הכושלת של אבא שלה, כאשר כל הכסף הלך להימורים שלו. אחרי השירות הצבאי ובזמן הלימודים נכנסה לעבוד במשרד חקירות כאשר החליפה למשך שלושה חודשים פקידה שיצאה לחופשת לידה. היא עבדה בשכר מינימום ועם ביטחון עצמי נמוך מאוד. במשרד שהיה עם רוב גברי מובהק חיפשו דמות נשית לחקירה תחת כיסוי. למרות הפחד ולהפתעתה היא היתה מצוינת והבינה שיש לה יכולת ייחודית להוציא מידע מאנשים והחלה להתקדם בתחום. תוך מספר שנים הפכה להיות החוקרת הכי טובה במשרד, פיצחה תעלומות שאף אחד מהחוקרים לא הצליח לפענח, פיתחה שיטות חקירה ייחודיות והפכה לשם דבר בתחום החקירות. עם הרבה עצמאות ואומץ פתחה את משרד החקירות שבבעלותה ולאט לאט במשך שנים בנתה את עצמה. בשנת 2009 קיבלה פנייה מתוכנית הטלוויזיה "אבודים". היא פתרה מקרה של אדם שמחפש את אחיו התאום ומאז התוכנית מוכרת בכל בית. "באיזשהו מקום אני אומרת שאמא שלי בזה שהיא נפטרה, בעצם הצילה את חיי כי לא הייתי מגיעה לטיפול פסיכולוגי". פגשתי את נתי לשיחה מרגשת ומעוררת השראה.
Thu, 14 Sep 2023 - 55min - 24 - פרק 23 - ד"ר מורית בארי וערן מזרחי - "סוגרים מעגל".
"אנחנו כהורים התנדנדנו בספקטרום הזה של הרגשות בין רצון שהוא לא יסבול ושהכל יגמר, לבין האהבה הגדולה אליו והרצון להיות איתו ושהוא יגדל להיות הכי טוב שהוא יכול". ערן מזרחי איבד את בנו רז ז"ל לפני כ 20 שנה כשהוא רק בן כמה חודשים, לאחר שנולד במצב מורכב עם מגבלה בתנועה של המפרקים ולא היה ברור איך הוא הולך להתפתח כילד. ד"ר מורית בארי היתה רופאת ילדים צעירה כאשר הם נפגשו: "אני זוכרת היטב את ערן ומירית, הם נכנסו לי ישר ללב. הם הבינו שיש כאן התמודדות לא פשוטה והיו פרטנרים מלאים בהחלטות לגבי רז". בית החולים השיקומי לילדים "אלין" בירושלים שמשלב ידע רפואי מתקדם, סיעוד ילדים ומקצועות בריאות רבים, הוא נקודת החיבור ביניהם, כפי שמעיד ערן: "בית חולים אלין זה מקום של תקווה. יום אחד פשוט נזרקנו לתוך עולם של רופאים ומושגים שלא הכרנו, עולם שלא ידענו בכלל שהוא קיים ובתוך כל השחור הזה כשהבן שלי סובל מול העיניים, פתאום היתה מן נקודה של אור וזו היתה מורית". כבר 12 שנה שד"ר בארי היא מנכ"לית בית החולים שלא מקבל סיוע ממשלתי ונתמך ע"י תרומות. היא בעצמה קפצה ממטוסים, עשתה מסעות במדבר ורכבה קילומטרים רבים על אופניים במסע "גלגלי אהבה" שנערך מדי שנה כבר 24 שנים כדי לגייס עוד כספים למקום. "המטרה שלנו היא לשחרר את הילדים מכאבים, ממצוקות ומצרכים גופניים כדי לאפשר להם להיות ככל הילדים ולשחרר אותם כמה שיותר מוקדם להיות אדם שווה ערך בחברה האנושית", היא אומרת. שנתיים אחרי שרז נפטר, נולד למירית וערן בן בריא (רועי), אמרתי למירית: "לא במקום רז, אלא בנוסף. שנינו זקוקים לתחושת ההמשכיות". לפני כחודש ליוויתי את ערן לבית החולים בירושלים, שם פגשנו וקיימנו את הראיון המשותף והמרגש עם ד"ר מורית בארי, הסתובבנו במחלקות השונות ואף ביקרנו בחדר שבו רז ז"ל היה מאושפז לפני כ 20 שנה. העיניים לא נשארו יבשות!
Thu, 07 Sep 2023 - 56min - 23 - פרק 22 - יורם פלד - "לא לתקן, להקשיב".
"אנשים שולחים את הילדים שלהם לאותם בתי ספר שהם עצמם שנאו". מחר תיפתח עוד שנת לימודים (לפחות לחלק מהתלמידים) וזו היתה מבחינתי סיבה מצוינת להזמין לשיחה מרתקת את יורם פלד. יורם נולד וגדל בת"א, בנערותו עבר במסגרת "חברת נוער" להתחנך בקיבוץ בעמק יזרעאל. שם חווה חופש והרגיש שהוא מוצא את הזמן למימוש עצמי ובמסגרת הזו החל לעסוק במוזיקה והופיע בהרכב מצליח. לאחר הצבא חזר לקיבוץ וראה שם את המשך חייו, אבל אמא שלו שיכנעה אותו לטוס ולהתאוורר קצת מעבר לים. במשך חודשיים הוא נדד ברחבי צרפת, הופיע ברחובות ועבד בבציר ענבים. פגישה מקרית עם רופאה נוירולוגית יהודיה מגרמניה (שניצלה בילדותה מהנאצים) הובילה אותו למרפאה הטיפולית שלה בהמבורג (גרמניה), שם שימש כנהג שלה ובזמן הפנוי עבר בין המטפלים השונים (ריפוי בעיסוק, פסיכומוטוריקה, פיזיותרפיסטים, הוראה מתקנת) ופשוט נשאב לתחום. לאחר כשנה חזר לארץ, החל ללמוד הוראת מוזיקה ושילב לימודי טיפול. במרפאה גם פגש את גבי, פיזיותרפיסטית נוירו התפתחותית מגרמניה, הם התאהבו ונישאו וגבי באה לחיות איתו בארץ. כאשר היה בן 27 הם פתחו את מרכז "שיווי משקל": "הרעיון הוא לא להמציא את הגלגל אלא להסתכל איך הבן אדם מתפתח. לא להתחכם ולראות באמת מה קורה. עניין הבשלות הוא קריטי! בואו ניתן לילדים את התנאים הנכונים, הליווי, ההקשבה ואת המרחב לגלות את הדברים כלמידה עצמאית. אני מאפשר לילד חופש בחירה וההצטרפות שלי אל הילד מייצרת כתובת עבורו. הבסיס הוא להקשיב לילד, לא לתקן", הוא משתף. יורם וגבי הקימו משפחה (4 ילדים), עברו לעמק חפר והעתיקו את "שיווי משקל" ממש ליד הבית שלהם. עשרות ילדים ונערים נכנסים מדי יום לחצר הענקית עם הבדים האלסטיים שנופלים מלמעלה והמתקנים הרבים שיורם בנה. "התחום הזה כל כך משך אותי, היה בי משהו מאוד עוצמתי שאני מרגיש אותו עד היום, יש אצלי כוחות פנימיים שמוליכים אותי לקראת הייעוד הזה לעזור לאנשים בכל מיני צורות ודרכים", הוא אומר. כבר למעלה מ 40 שנה שהוא מטפל וחוקר את החברה שלנו ובעיקר את עולם הילדים: "יצרנו עולם שהוא לא מציאותי וחוטא לילדים. אנחנו מצפים מכל הילדים שיעשו אותו דבר, באותה צורה, באותה איכות, באותו הזמן. אין סבלנות, יש ילדים שצריכים יותר זמן וזה בסדר" ומוסיף: "הילדות היא היסוד של המבוגר לעתיד, אבל אנחנו מחפפים ביסודות. אם אין תמיכה אז אין צמיחה", הוא מסביר. על מערכת החינוך יש לו לא מעט ביקורת: "הדוגמא הכי מוחשית זה מה שקורה כשמגיעים לבחינות הבגרות, המערכת מראה המון חשדנות כלפי התלמידים שהם הולכים לרמות, זאת תעודת עניות, כי אם אנחנו אחרי 12 שנות לימוד אנחנו לא מאמינים ולא סומכים על הילדים, אז מה עשינו כל השנים האלו?" הוא מסיים בטיפ להורים: "אם אנחנו דוחפים את הילדים לעצמאות מוקדמת, אנחנו יוצרים מבוגרים תלותיים בשלבים מאוחרים יותר שלא לצורך". ראיון עם אדם עתיר ניסיון, חם, רגיש ודעתן שהתפיסה שלו היא לא לטפל לפי תפיסה. פרט קטן - הוא גם אקרובט, מתעסק קרקסנות והוא בן 68!
Thu, 31 Aug 2023 - 43min - 22 - פרק 21 - רחלי פז שבבו - "זה מתחיל בצעד".
"המוות של לירון העיר אותי, אבל באופן אחר הוא גם האיר אותי". לפני כ 11 שנים איבדה רחלי פז שבבו את בנה לירון ז"ל לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן כאשר הוא רק בן 13 וחצי. במהלך השנים חיה בצל הכאב והאובדן ועברה רכבת הרים רגשית ונפשית שהשפיעה על החיים שלה בכל המישורים. שרשרת החיים המוקדמת שלה מורכבת מגירושין של הוריה בגיל צעיר מאוד, אובדן של אבא, ילדות בקיבוץ שבו מצפים מכולם להיות אותו "פס ייצור" ובית שלא דיברו בו בכלל על העבר. "המוות של לירון היה כמו לאבד חלק מאוד גדול ממני", היא משתפת. במהלך השנים היא יצאה למסע שכלל קודם כל פיוס עצמי, רק כך יכולה היתה לחפור בשורשים המשפחתיים, לחזק את הקשר עם אמא שלה, להתמודד עם הגירושין מבן הזוג שלה ולהעניק תשומת לב מחודשת לבתה עמונאל שגדלה בצל ההתמודדות עם המחלה של לירון. בשיחה מרגשת ופתוחה היא מספרת שפעלה על אוטומט והחיים גילגלו אותה, אבל בעיקר שמה דגש על הרגע בו התחילה להרכיב מחדש את הפאזל המשפחתי, דבר שיצר מסע פרטי בו היא גודלת ומגלה על עצמה דברים חדשים וכוחות שלא ידעה שטמונים בה: "החלטתי אחרי האובדן שאני בוחרת מחדש את הבחירות שלי בחיים ויוצרת את החיים כל יום מחדש". רחלי עברה טיפול ארוך והיום היא נמצאת במקום שלם, עם הרבה תובנות והרבה כוחות להתמודד יום יום עם כל מה שניצב לפניה. כבר שנה וחצי שהיא עובדת כמלוות שיקום ב"גשר לקהילה" ומרגישה שזה הייעוד שלה: "אני לומדת על עצמי בלי סוף ורואה כמה טוב יש לי לתת מתוך הניסיון שלי, מהחוויות שלי והפגיעות שלי, אני יכולה להיות בעבורם לעזר, לתת, להעניק ולעשות להם טוב". ראיון שהוא דוגמא איך לבחור כל יום מחדש.
Thu, 24 Aug 2023 - 1h 07min - 21 - פרק 20 - גיא פליקסברודט - "הילד קם מהכביש", חלק ב'.
בחלק השני של השיחה, גיא מתאר את הרגע שבו החליט לחפש את נהג המשאית ולעשות סרט על התאונה. הוא מדבר על הרגעים הקשים שעבר עד ששיחרר את הטראומה והתחיל להסתכל על הדברים בצורה שלמה: "במכניקה של הטראומה אתה ניצב בפני שתי אפשרויות, כמו בסיפור הזה על כך שיש בנו שני זאבים, אחד של פחד ואחד של אהבה, זה שנאכיל יותר הוא זה שיגדל. למדתי איך למצוא את האוצרות שהטראומה השאירה". מכאן החל לעסוק ב"אתלטיות התנדבותית", רץ טריאתלון, מרתון ועשה את "איש הברזל" כאשר הוא יחף! לפני שנתיים וחצי בעזרת חוקרת פרטית הנהג נמצא והם נפגשו וסגרו מעגל עבור שניהם. לפני כחצי שנה גיא חזר לישראל לאחר 22 שנה בארה"ב. הוא מתאקלם, ממשיך לעבוד על סרטו (מחפש תמיכה כלכלית כדי להוציא אותו) ומעביר הרצאה שנקראת "מבלי אוויר לבלי נעליים" - מסע של בריאות ומודעות מאסטמה ועד איש ברזל יחף. הוא מלווה אנשים שחוו טראומות ועוזר להם להשתחרר כדי לחיות חיים שלמים יותר, "המוות כבר מובטח, השאלה מה יהיה עם החיים?" הוא מסכם. ראיון שנותן המון כוחות! לעוד פרטים על פעילותו של גיא: www.TheBodyMC.com
Thu, 17 Aug 2023 - 47min - 20 - פרק 19 - גיא פליקסברודט - "הילד קם מהכביש", חלק א'.
42 שנה חלפו מאז שמשפחת פליקסברודט מחיפה, נכנסה למכונית ויצאה לחופשה משפחתית באילת, כאשר כמה קילומטרים מצפון ליוטבתה בכביש הערבה התנגשה מכוניתם בעוצמה במשאית צבאית בתאונה שחצתה את מכוניתם לשניים. גיא שהיה אז רק בן 5 שרד את התאונה הקטלנית יחד עם אמו ושתיים מאחיותיו, בעוד שאביו רק בן 44 ואחותו בת ה 13 נהרגו במקום. מאז כילד קטן עשה עסקאות עם אלוהים ובהמשך חייו התמודד עם מגוון טראומות כמו שירות צבאי מצלק, מעבר מדינה ותרבות, הצלת עסק מקריסה ומערכת יחסים קשה, אבל לאורך השנים היה משהו אחד שלא הרפה ממנו - להבין מה בדיוק קרה בתאונה. הוא יצא למסע חיפוש של נהג המשאית מהתאונה, כדי לעבור תהליך של סליחה וריפוי ולומר לו שהוא לא אשם. כבר יותר מעשור שהוא עובד על סרט שמלווה את תהליך איתור הנהג. בחלק הראשון של השיחה גיא מתאר איך זה לגדול בצל הטראומה ואיזה השפעות משפחתיות וחברתיות הוא חווה לאורך השנים. את הפרק הוא בחר לסיים עם שיר מתוך ספר שירים שכתב ושמוקדש לאביו ולאחותו. לעוד פרטים על פעילותו של גיא: www.TheBodyMC.com
Thu, 17 Aug 2023 - 47min - 19 - פרק 18 – תמר שוורץ – "לחיות כאילו יש מחר".
תמר שוורץ למודת מאבקים – מהילדות בשכונה ה' בבאר שבע, אביה שנטש אותה כשהיתה בת שנתיים, דרך ההתמודדות ההירואית של בתה נעם ז"ל שנפטרה מסרטן לפני כשנה וחצי ועד המאבק הבלתי מתפשר שלה, איתו הגיעה עד בג"צ בכדי לאפשר לאישה אחרת להרות מהביציות של נ נעם. תמר בנתה את עצמה מאפס כעובדת סוציאלית, עם שלל תפקידים שהמשותף להם הוא נתינה ונשמה. בשיחה כנה ופתוחה היא משתפת בכאב וביגון האישי הרב, בתעצומות הנפש שגייסה כדי לבחור להמשיך בחיים ובעוצמה שנועם הכניסה לחייה. מספרת על היומן "מחלה – החלמה" אותו פירסמה בפייסבוק וצבר עשרות אלפי עוקבים, על הבקשה לתעד את לווית ביתה ועל הסרט שנוצר מכך יחד עם היוצרת דבורית שרגל, על סדר היום העמוס מאוד(!) כמנכ"לית עמותת "רוח נשית" ועל הרגעים המותחים מול הרכב שופטי בג"צ והנאום המרגש עד דמעות אותו חתמה במשפט: "מזרועותיי באת ואל זרועותיי תשובי". היתה לי הזכות לפגוש אישה חדה וחריפה, ישירה וכנה, מצחיקה ושנונה ובעיקר מעוררת השראה! ראיון (ארוך) שאי אפשר להפסיק להאזין לו.
Thu, 10 Aug 2023 - 1h 28min - 18 - פרק 17 – אלישע מיטב – "לצאת אל האור", חלק ב'.
בחלק השני של השיחה, אלישע מיטב מתייחס לתחילת התהליך שלו מול משרד הביטחון, על הקמת המשפחה והטיפול בילדים, על החרדות שההורות מביאה איתה ועל הרגע הקשה בו איבד את אביו שהיה בשבילו הבן אדם היחיד שראה אותו. הוא מספר על התוכן האמנותי שמציל אותו בחיים, הוא כותב, מצייר, מעלה מופעים ועבד מספר שנים כליצן רפואי בארגון "רופאי חלום, שם הוא מרגיש ייעוד ושליחות ואומר שזה המקום שלו. בנוסף פיתח תוכנית לחולי דמנציה ועבד גם עם נוער בסיכון וילדים בעלי צרכים מיוחדים, עסק בנגרות ומאז המצב בסוריה והגעת הפליטים משם ליוון, החל לנסוע מטעם ארגון הומניטרי במשך כשנה וחצי למספר סבבים של מפגשים עם ילדי פליטים, מתוך מטרה לרכך להם את הטראומה ולהיות עבורם. בנוסף הכשיר בכל רחבי אירופה 90 ליצנים רפואיים שעובדים מטעם הצלב האדום באזורים מוכי אסון. "ככל שהחושך יהיה גדול יותר, ככה יגדל האור".
Tue, 08 Aug 2023 - 37min - 17 - פרק 16 – אלישע מיטב – "לצאת אל האור", חלק א'.
כמעט 30 שנה אחרי הטבח במערת המכפלה, אלישע מיטב, החייל הסדיר הראשון שנכנס למערה דקות בודדות לאחר הטבח שביצע שם ברוך גולדשטיין, עדיין נושא עימו את הקולות והמראות הקשים מאוד אליהם נחשף. בשיחה כנה ועוצמתית הוא מתאר את מה שעבר עליו שם ובעיקר את החיים שאחרי: "התחלתי לאבד את תחושת הזמן, את תחושת התאבון ואת תחושת השייכות". למרות הנפש הפצועה, הצבא החזיר אותו משום מה לשירות קרבי רגיש. לאחר השחרור, בניסיון להירפא מהטראומה הוא פקד במשך שנה וחצי בתי קברות והצטרף להלוויות אקראיות במטרה לשחרר ולבכות. לאחר מכן עבר קורס לאבטחת אישים, איבטח את הרכבות בתקופת הפיגועים של 1995 ואז קיבל צו גיוס למילואים. בנקודה הזו השתלטו עליו חרדות, הוא ברח לסמים, חשב על התאבדות, אבל לבסוף בחר בחיים והגיע למחלקה הפסיכיאטרית ברמב"ם, שם אישפז את עצמו. מכאן החל מסע הריפוי שלו - הוא התחבר לאמנות הרחוב, למד בלונדון ובסיציליה, עסק בקרקס והרגיש שהאמנות מרגיעה אותו ומרחיבה אצלו את העולמות הפנימיים הבריאים שלו, בהמשך התחתן ונולדו לו ולבת זוגו שני ילדים. כילד גדל מספר שנים בשארם א-שייח' בגלל עבודתו של אביו, הוא למד את השפה הערבית והתקרב אל העולם הזה. במהלך השנים יצר קשר עם משפחות הנרצחים במערה ועד היום הוא הולך לבקרם בחברון ומתקבל שם בחום. בחודשים האחרונים החל בהליך שיקומי ולפני כחודש החל תהליך כדי להיות מוכר כפוסט טראומטי על ידי משרד הביטחון. זהו החלק הראשון בשיחה המרתקת והמרגשת עם אלישע מיטב.
Tue, 08 Aug 2023 - 55min - 16 - פרק 15 - ניצן שמעוני - "אושר אקספרס".
"אין משהו שעשיתי בחיים שלא נתן לי יותר ממה שאני נתתי". כבר כמעט שנה שניצן שמעוני חי ועובד ברואנדה, שם הוא מנהל פרויקטים חינוכיים ומלווה משפחות של בעלי צרכים מיוחדים. אחיו בר שצעיר ממנו ב 6 שנים ומאובחן על הרצף האוטיסטי הוא זה שפתח לו את הדלת אל העולם האמיתי: "כשגדלים בחברה שהיא הומוגנית ולא חסר בה דבר, נורא קל לא לראות את העולם שבחוץ", הוא משתף. הוא בן 32, בעל תואר ראשון בחינוך מיוחד ולימודי אפריקה ותואר שני בייעוץ חינוכי לחינוך המיוחד. בין לבין הספיק לעבוד כסייע בכיתה של ילדים עם אוטיזם וזוכר שזה התפקיד הכי משמעותי שעשה ("בגלל הממשק, הקרבה וההשפעה שיש על הילדים"), היה אחראי על בתי הספר של החינוך המיוחד בעיריית ת"א, עבד עם ילדים מבקשי מקלט, היה עוזר מחקר באוניברסיטה, התנדב באוגנדה במשך 9 חודשים וניהל שם את מערך ההתנדבות בבתי ספר, שם גם עבר להתגורר בבית יתומים, לאחר מכן ניהל את תחום החינוך בישראייד – הארגון ההומניטרי הכי גדול וותיק בישראל וכיום תוך כדי העבודה ברואנדה הוא עומד להתחיל את הדוקטורט שלו שככל הנראה יעסוק במחקר על משפחות של בעלי צרכים מיוחדים בישראל ובאפריקה. בביקור הקצר שלו בארץ הוא הספיק לקפוץ לאולפן ולדבר על העשייה ועל הדרך שהובילה אותו לשם: "מי שמגיע לרואנדה יגיד שזה מקום נקי ובטוח וגם לא ירצה לחזור לארץ", על אחיו: "בר מלא באהבה ובחום, הוא משרה עלי תחושה של משמעות" ועל החשיבות של הנוכחות המשפחתית עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים: "יש המון טיפולים לעזרה, אבל אף שעה של טיפול לא תשתווה לזמן משפחתי. התא המשפחתי זה הדבר שצריך להתמקד בו, אלו האנשים שצריכים לקבל את הכלים כדי להיטיב את הצמיחה של ילדים עם צרכים מיוחדים". ראיון עם המון הלב.
Thu, 03 Aug 2023 - 41min - 15 - פרק 14 - אבי אביטל - "עומד על הרגליים".
אבי אביטל הוא "ילד טוב בת ים", שם חווה ילדות שמחה, הרבה הליכה לים ופחות בית ספר. לאחר שסיים את לימודיו ללא תעודת בגרות ועם הרבה חוסר אמונה בעצמו, הוא התגייס לגולני, השתחרר ועבד עם אביו כפועל בניין. לאחר טיול ארוך בעולם חיפש עבודה עם נתינה (ערך שהוחדר בבית) ובמשך 12 שנים טיפל בנכי צה"ל שעברו פציעות קשות! הוא עסק בספורט, התחרה במרתונים, פגש את לימור, הם הקימו משפחה, הוא הקים עסק מצליח של גינון והחיים נראו מאושרים מאוד! דווקא אז, לפני כ 10 שנים חווה אירוע ששינה את חייו מן הקצה אל הקצה. כבל מתח גבוה פגש את המסור איתו עבד בגינה בבית ברמת השרון. הוא התחשמל בעוצמה אדירה וחווה פציעה ש 90% מהאנשים לא שורדים. כאשר הוא בהכרה מלאה ומרגיש את גופו עולה בלהבות, חש דיאלוג פנימי עם עצמו – האם לוותר ולסיים את החיים עכשיו, או להיאחז ביצר הטוב... הוא תפעל את האירוע, הכווין את האמבולנס אליו, ומכאן החל מסע אדיר של טיפולים, כאבים, משפחה מדהימה שלא עוזבת לרגע, מחשבות על החיים והתמודדויות שלא נגמרות... בשיקום הארוך בבית לווינשטיין הלך שעות עם ההליכון ובניגוד להמלצות של הצוות עשה הרבה מעבר למה שמותר, דבר שעזר לו בשיקום הפיזי והנפשי. "לקראת השחרור מבית לווינשטיין הפסיכולוג אמר לי שאני חייב להיפרד מאבי הישן ולהשאיר אותו שם. בכיתי כמו תינוק במשך שעות ואז פתחתי צוהר להכיר את אבי החדש ולהתחיל להתיידד איתו", הוא משתף. ראיון עם אדם חזק ואופטימי ללא תקנה שמאז שיקם את חייו, הוכיח לעצמו (ולסביבה) שהוא מאמין בעצמו, סיים לימודי עבודה סוציאלית וכבר 4 שנים שהוא עובד במועצה האזורית עמק חפר, מעביר הרצאות למגוון אוכלוסיות כדי להראות שאפשר לצאת מהמקום הכי נמוך ולמרות שיתוק חלקי ברגליו הוא כבר רץ פעמיים בשבוע 7 ק"מ. "נדרתי נדר שרק ב 2 דקות הראשונות של הבוקר אני מרשה לעצמי להיות בתסכול, מיד אחר כך אני יוצא לחיים האמיתיים עם הקשיים, עם הבעיות ועם השמחות". ראיון עם נשמה.
Thu, 27 Jul 2023 - 58min - 14 - פרק 13 - ענבל מוגילבסקי - "לתת חיים לאחרים".
ענבל מוגילבסקי ילדה ארבע פעמים. לפני כשנה בלידה השלישית היא חזרה הביתה ללא התינוקת, אבל מסיבות ששימחו זוג אחר. לאחר שכבר ילדה בת ובן, היא החליטה שעכשיו הזמן להעניק גם לזוגות שלא שפר מזלם. בתהליך שכלל עמידה בהרבה קריטריונים נוקשים, הכנה נפשית, התייעצויות, חישובים ולא מעט שכנוע של בן הזוג יובל, ענבל נכנסה למסע של לידת פונדקאות. בשיחה פתוחה היא מספרת על הסיבות להחלטה (אלטרואיזם בלבד), על הביקורות שיש כלפי סוכנויות הפונדקאות בארץ והכניסה לתהליך עם מלווה אישית. היא משתפת בגילוי לב שהחליטה באופן מודע לא להיקשר רגשית לתינוקת שנשאה בביטנה ומתייחסת למה שמבחינתה הוא הדבר הכי משמעותי בתהליך – החיבור והפרידה מהתינוקת. לפני כשבועיים היא שוב ילדה, הפעם חזרה עם התינוק הביתה ובין הנקה להחלפה, היא הגיעה לאולפן עם תינוק בעגלה. ראיון שכולו נתינה.
Thu, 20 Jul 2023 - 46min - 13 - פרק 12 - גיא גרוסמן - "ללמוד לעלות למעלה", חלק ב.
בחלק השני של השיחה הכנה - גיא גרוסמן חולק בחוויות שלו משביל ישראל, מספר על נקודת המפנה מול הנוף המדברי שם גילה מחדש את הישראליות והחליט שמאותו יום הוא מתחיל לחיות את החיים שלו בצורה הכי טובה שהוא יכול. אז גם החל להתמודד עם רגשות האשמה שהוא נושא, נחשף למסעות של עמותת "בשביל המחר", הגיע איתם עד בית הנשיא ונזכר באיציק סעידיאן שהיה איתו בנגמ"ש. מאז הוא הספיק להיות ראש מכינה, להקים משפחה ולהיות אב לשתי בנות וכיום הוא מנהל הפעילות של "אופנים", עמותה שפועלת לצמצום פערים בין הפריפריה למרכז במתן שוויון הזדמנויות בחינוך. "אני מנסה להסתכל על הפוסט טראומה בעיניים פקוחות כל הזמן ולא להיבהל אם יש לי נפילות, אבל גם לא להיות יותר מדי יהיר כשאני במקומות שאני מרגיש שהכל פשוט לי וקל לי". שיחה שהיא הגדרה להשראה!
Thu, 13 Jul 2023 - 43min - 12 - פרק 11 - גיא גרוסמן - "ללמוד לעלות למעלה", חלק א'.
גיא גרוסמן גדל ביישוב קטן בגליל, היה פעיל בתנועת הנוער והרגיש שהוא חי בתוך בועה. מתוך הרצון לחוות את כל שכבות האוכלוסייה ולהתחיל מאותה נקודה, הוא בחר להתגייס לגדודים של גולני. הוא טיפס ועלה בסולם הדרגות ובמבצע "צוק איתן" פיקד על צמד הנגמ"שים של מחלקת הסיור של גדוד 13 במה שהוגדר "אסון סג'עייה". שבעה חיילים שלו נהרגו, ביניהם החייל החטוף אורון שאול. בסיום הלחימה כאשר הוא פצוע בעצמו, נאלץ להתמודד עם ביקורות והאשמות שכוונו אליו ואל תפקודו באירוע וכל זה בנוסף לטראומה האישית איתה הוא מתמודד עד היום. בשיחה אמיצה וישירה הוא מספר על הקשר המיוחד עם אורון שאול, משתף בתחושת נבגדות מצד המערכת ואיך עד היום אף מפקד מצה"ל לא ישב איתו לתחקיר אחד על אחד ושאל אותו מה קרה שם מנקודת מבטו. ביום שחרורו נסע מהבקו"ם היישר לסבא שלו כדי לבקש את רשותו לעזוב את המדינה ולא לחזור לפה.
Thu, 13 Jul 2023 - 58min - 11 - פרק 10 - ענת סמסון-יופה - "מסע שחרור".
ענת סמסון יופה היא יושבת ראש הועד המנהל וממקימי העמותה "בשביל המחר", עמותה שמסייעת ללוחמים ולוחמות בהתמודדות עם חוויות לחימה באמצעות פעילות קבוצתית מונחית בטבע. בשיחה מרגשת ופתוחה היא משתפת בפצע שעדיין מכאיב – (רצח אביה חנן סמסון ז"ל על ידי מחבלים לפני 54 שנים ב"מרדף המערה" בבקעת הירדן), נזכרת ברגע בו שמעה את המשפט "לכו לעזור לחיילים שחזרו הביתה ולא חזרו לחיים" והקימה את "בשביל המחר", מספרת על הליווי הצמוד והקשר המיוחד שלה עם איציק סעידיאן וטוענת שלמרות שהמקרה הזה עורר קצת את משרד הביטחון וקרו שם דברים טובים, הטיפול הבירוקרטי בהלומי קרב הוא עדיין לאט מדי, מעט מדי, קשה ומאוד מאוד מתסכל. ראיון עם אישה מעוררת השראה שבמשך הרבה שנים ועם המון סבלנות, הצליחה לגרום לגורמי הביטחון להבין שהעמותה שהקימה עושה את הדבר הנכון עבור הלומי קרב. כיום הם מוציאים בשנה כ 50 קבוצות של לוחמים למסעות החשובים ועוד רבים ממתינים בתור.
Thu, 06 Jul 2023 - 46min - 10 - פרק 9 – יובל מלחי - "לזרוח, לשקוע ולא לעשות מזה עניין".
יובל מלחי הוא מחלוצי עולם הפודקאסטים בישראל. כבר בשנת 2008 ייסד את "קטעים בהיסטוריה" ומשנת 2013 הפך לפודקאסטר הראשון בישראל במשרה מלאה. כיום הוא אחד מהעסוקים בתחום עם מיליוני האזנות מצטברות כמעט בכל בית ורכב בישראל, כאשר אלפי הורים מודים לו על "היסטוריה לילדים". התכוננתי לראיון קליל וזורם על הדרך אותה עשה במהלך השנים, המעבר מעולם ההיי טק אל המיקרופון ועל סוד הקסם שלו לדעת איך לספר סיפור. בפועל הפרק יצא עמוק וחשוף עם שיתוף כנה על טראומות שונות שחווה בחייו, עיניים נוצצות ובורקות כאשר סיפר על התגובות שהוא מקבל מהורים לילדים שמאזינים לו, התוכניות שיש לו לעתיד (רמז – לא פודקאסטים) ומסר אחד חשוב לאומה. האזנה מצוינת!
Thu, 29 Jun 2023 - 57min - 9 - פרק 8 - אורי קידר - "נלחם על המדינה".
כבר תקופה ארוכה מתנהל מאבק עיקש במוסדות השלטון וברחובות כאשר המילה הכי מושמעת היא דמוקרטיה. אורי קידר סוגר כמעט 6 שנים כמנכ"ל תנועת "ישראל חופשית" שמובילה שורה ארוכה של יוזמות ומאבקים ציבוריים לקידום חופש דת וחיזוק הדמוקרטיה. התכוננתי לראיון עם הרבה מושגים מסובכים מתחום האזרחות, אבל בפועל אורי פתח את הלב ודיבר על פטירתו של אביו לפני כ 10 שנים מסרטן, על החלל שנפער, על כך שקרא לביתו על שם אביו ועל ההשפעה החזקה שהוא הותיר עליו: "אני מתכנן מעט, מנסה להסתכל קדימה, אבל משתדל לא לבנות תוכניות ארוכות טווח", הוא אומר. בשיחה הוא נזכר בתוכנית ההתנתקות שם היה חייל בסדיר, במאבקים החברתיים אותם הוביל בתפקידו כיו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון ובתקופה בה היה יו"ר צעירי מפלגת העבודה. הוא בהחלט לא פוסל את האפשרות להיכנס לפוליטיקה בעתיד, אבל כמי שמרגיש קודם כל כקיבוצניק גאה, אחד היעדים הבאים שלו הוא להיות מזכיר הקיבוץ בו הוא חי.
Mon, 26 Jun 2023 - 39min - 8 - פרק 7 - תמר שני גל - "דמעות של מלאכים".
זה סיפור על נתינה, על הגשמת חלומות ועל קבוצת אנשים נדירים שיש להם מטרה אחת - לבנות קהילה שתקבל. תמר שני גל היתה על המסלול הבטוח להצלחה בתחום הבישול הבינלאומי והקונדיטוריה. אחרי לימודים בלונדון, עבודה במסעדת שני כוכבי מישלן של השף גורדון רמזי היא החליטה שהיא חוזרת לארץ. כאן העבירה סדנאות בתחום והתגלגלה להעביר חוג בישול לילדים על הרצף האוטיסטי. תמר שבאה ממשפחה של מטפלים (אמא שהיא פרופסורית ללקויות למידה) הבינה שזה התחום המתאים עבורה. במקביל היא ובן זוגה הצטרפו ל"גרוטראלי" – מסע גרוטאות בשטח ומאוחר יותר לעמותת "פאראגרוטראלי", שם בונים מכוניות מיוחדות לילדים מיוחדים. כיום היא עובדת במרכז "מחוברים" שמטפל באמצעות קבוצות חברתיות בילדים ונערים עם אוטיזם ובזמנה האחר היא וחבריה מגשימים חלומות במסעות עוצמתיים ומעוררי השראה לילדים עם מוגבלויות שונות, למשפחות שלהם ולקהילה שמסביב. הכינו את המימחטות.
Wed, 21 Jun 2023 - 53min - 7 - פרק 6 - יובל בדולח - "הצפון החדש".
ליובל בדולח היו פעם שני דברים עיקריים (כפי שהוא מעיד על עצמו) – תמימות ושיער. היום יש לו הרבה פחות משניהם אבל זה לא עצר אותו מלהיות אחד ממובילי המחאה החברתית של קיץ 2011 ומיד אחר כך ליזום תהליכים חברתיים משמעותיים מאוד בעיר לוד ובשאר חלקי הארץ. הוא נמנה בין מייסדה של "תוצרת הארץ": תנועת קהילות צעירים שפועלת לחיזוק הדור הצעיר בארבעה תחומים עיקריים - תעסוקה, חינוך, מגורים ותרבות וכל זה ב 15 ישובים מהצפון ועד הדרום. היום הוא יו"ר הועד המנהל של תנועה, יועץ בזירה הפוליטית ומרצה בקורסי מנהיגות. בשיחה מרתקת משתף בדולח בתחנות חייו - בית הספר האינטגרטיבי בשכונת הקטמונים בירושלים בו למד, המחאה החברתית, תאונת דרכים שאחריה עבר שיקום של חצי שנה, אבל יותר מכל סבא שלו שמבחינתו הוא תמצית הסיפור הישראלי. אם יש דבר שהוא לעולם לא יעשה זה לעזוב את הארץ! "לא משנה כמה יהיה פה רע. ואם יהיה פה יותר רע אז פשוט צריך לעבוד יותר קשה כדי לתקן. צריך למצוא צפון משותף לעתידה של החברה הישראלית, אחרת נתפרק", הוא מדגיש. שיחה עם ציוני גאה.
Thu, 15 Jun 2023 - 50min - 6 - פרק 5 - גלית שאול - "הדרך אל הכפר".
מהנאום הראשון שלה בגיל 8 מול אלפי אנשים בפארק הירקון, הילדות בצל הפרדסים של ראשון לציון שמזכירה לה את עמק חפר של היום, דרך סבא שלה שהיווה עבורה מודל לחיקוי ומקור השראה ועד שלל תפקידים ציבוריים אותם מילאה. ראשת מועצת עמק חפר גלית שאול בשיחה אישית על המשפחתיות בצל הקריירה, הנוער של היום, והרצון העז להמשיך להיות שליחה של הציבור. "הייתי ילדת צופים שרצתה לשנות את העולם", היא אומרת.
Thu, 08 Jun 2023 - 47min - 5 - פרק 4 - עופר גרינבוים - "המחלקה לניתוח סיכונים".
מצעד הגאווה בירושלים שחל אתמול, עבר בשלום. למרות התראות רבות, לא נרשמו אירועים חריגים. עופר גרינבוים הוא אחד מחברי צוות ההפקה של סל הפקות ובין הבודדים בישראל שלמדו (באנגליה) "ניהול המונים וניתוח סיכונים". בשיחה איתו הוא מספר כיצד הגיע ממש במקרה ליחידה לאבטחת אישים (לאחר שליווה חבר למיונים ונשאר להתמיין כבר בעצמו) ומשתף איך במשך שנים ארוכות נדד עם אישתו וילדיו בין שגרירויות אירופאיות והתמודד עם אתגרים שונים ומורכבים. לפני כ 3 שנים חזרו לארץ ומאז הוא עושה מאמץ להנחיל לציבור הישראלי שעל אף התרבות הישראלית, אפשר להתנהל כאן כמו בלונדון.
Fri, 02 Jun 2023 - 51min - 4 - פרק 3 - רונן אשל - "בוחר בחיים".
בגיל 28 ובלי שום הכנה מצא את עצמו רונן אשל יושב יחד עם אחיו ואחותו מחוץ לחדרי הניתוח בבית החולים, ממתינים בקוצר רוח לדעת מה יעלה בגורלם של אביו שנפצע בינוני ואמו שנפצעה באורח אנוש רק כמה שעות לפני זה בפיגוע רצחני בישוב חרמש שבשומרון. בשיחה מרגשת ופתוחה הוא מתאר את התחושות והרגשות שהציפו אותו, את החור שנפער בלב, אבל לא פחות את ההחלטה לבחור בחיים, להנציח את אמו ולדאוג שכולם ידעו מי היא היתה. עוד סיפור של השראה.
Mon, 29 May 2023 - 30min - 3 - פרק 2 - אורלי שלם - "אישה השראה".
לא פחות מ 40 שנה שאורלי שלם מטופלת בדיאליזה 3 פעמים בשבוע! בשיחה פתוחה וכנה היא משתפת ברגעים בהם הרגישה שהחיים מתמוטטים, על ההחלטה שלקחה כנגד עצת הרופאים, המשפט שאמא שלה אמרה לה ושינה לה את החיים וגם על כך שהיא לא מתעסקת עם המחלה, מבחינתה המחלה בכלל לא שם.
Thu, 25 May 2023 - 54min - 2 - פרק 1 - ארי פולמן - "להילחם בכלב".
הקולנוען המוערך ארי פולמן פותח את הלב! בראיון חשוף הוא מדבר לראשונה על התאונה בסירה שבה כמעט וקיפח את חייו, על השיקום הארוך, המקצוע התובעני והתוכניות לעתיד. גם הכלב שלי שנכנס לאולפן באמצע ההקלטה לא עצר אותו!
Fri, 19 May 2023 - 49min - 1 - טריילרMon, 24 Apr 2023 - 00min
Podcasts semelhantes a סיפור אחד
- Global News Podcast BBC World Service
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Affaires sensibles France Inter
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- Espacio en blanco Radio Nacional
- Les Grosses Têtes RTL
- L'Heure Du Crime RTL
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- 安住紳一郎の日曜天国 TBS RADIO
- TED Talks Daily TED
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
- 飯田浩司のOK! Cozy up! Podcast ニッポン放送
- 武田鉄矢・今朝の三枚おろし 文化放送PodcastQR