Podcasts by Category

Så sjukt

Så sjukt

Primär immunbristorganisationen

I podden "Så sjukt" kommer vi att få höra personer i olika åldrar som ger sina perspektiv från vardagen med primär immunbrist, höra om deras utmaningar och få tips om hur de löst olika problem. Experter från olika områden kommer också att intervjuas och svara på lyssnarfrågor. Programledare: Lucette Rådström. Producent: Estrid Bengtsdotter. Podden är ett samarbetsprojekt mellan Primär immunbristorganisationen PIO och CSL Behring och startades 2018 för att uppmärksamma och fira PIOs 40-årsjubileum.

49 - Avsnitt 31: Tarmflora, mag-tarmproblem och primär immunbrist
0:00 / 0:00
1x
  • 49 - Avsnitt 31: Tarmflora, mag-tarmproblem och primär immunbrist

    En norsk studie har visat att hälften av patienterna med CVID har inflammation i tarmen. Inflammationen kan orsakas av att man har en rubbad tarmflora, med för få bakterier eller inte tillräckligt många sorters bakterier i tarmen. Forskaren Silje Fjällgård Jörgensen från Oslo universitetssjukhus, som gjort studien, berättar om olika faktorer som påverkar tarmfloran och om vad en förändrad tarmflora kan leda till. Vi hör också Peter Bergman, professor i immunologi vid Karolinska Institutet, som hjälper oss reda ut begreppen ytterligare kring kopplingen mellan tarmfloran, primär immunbrist och problem från mage-tarm. Anders Fasth svarar på en lyssnarfråga från en ung patient som oroar sig över vad doktorerna letar efter när de klämmer på magen vid läkarundersökningen. Liten norsk-svensk ordlista: Stoffer=Ämnen, Antistoffer=Antikroppar, Arvestoffer=Gen, Dyrke=Odla, Kur=bot, Avdekke=upptäcka, Spise=äta, Betennelse=Inflammation, Huske=Komma ihåg, Forskjellig= Olika

    Wed, 04 Sep 2024 - 39min
  • 48 - Avsnitt 30: Stamcellstransplantation eller inte – livsviktigt och svårt beslut

    Johannas dotter Emma har genomgått en stamcellstransplantation som botat henne från den mycket ovanliga primär immunbristsjukdomen WHIM. Nu rekommenderar Johannas läkare att hon ska göra samma behandling. Ett inte helt enkelt val, ens för någon som mött många svåra motgångar på grund av sin sjukdom, med tanke på den ökade risk som finns, att transplanteras som vuxen. Hör Johanna och Emma, 14 år, berätta om sina tankar och upplevelser om allt från olika behandlingar, symtom och utmaning till ärftlighet. Infektionsläkare Vanda Friman beskriver skillnaden att behandla primär immunbrist hos barn och vuxna med stamcellstransplantation, och berättar om hur utvecklingen gått framåt. Anders Fasth svarar på ett par lyssnarfrågor om hur man ska tänka kring smittorisker.

    Thu, 30 May 2024 - 41min
  • 47 - Avsnitt 29: Kloka råd och tips för stickrädda

    För 10-åriga Nikki är barnsjuksköterskan Louise Alexandersson något av en idol. För Louise vet precis vad som behövs för att det inte ska kännas alltför obehagligt att sätta nålen när Nikki ska ta sin behandling var tredje vecka. Till sin hjälp har Louise en rad handfasta råd - och gosedjuret Iggy! I det här avsnittet av Så sjukt delar både Louise och Nikki med sig av sina mycket kloka råd, tips och trix för stickrädda. Många av råden passar inte bara barn, för det finns förstås också vuxna som känner obehag inför nålsättning, stick och sprutor, vare sig de ska ta sin behandling själva eller på sjukhus. I slutet av avsnittet svarar som vanligt vår husdoktor Anders Fasth på lyssnarfrågor, den här gången handlar frågorna om IgA-brist.

    Mon, 04 Mar 2024 - 31min
  • 46 - Avsnitt 28: IgG-subklassbrist i fokus

    - Vad händer inom forskningen och hur är det att leva med sjukdomen? För personer med subklassbrist kan det ta upp till 3-4 år innan sjukvården kan slå fast om personen kvalificerar sig för immunglobulinbehandling eller inte. Det beror på att det inte är nivåerna av subklasser som avgör om man har några symptom eller inte. Infektionsläkaren Per Wågström ville ta reda om det i stället finns andra faktorer som kan visa om en person med subklassbrist har nytta av immunglobulinbehandling. I det här avsnittet berättar han om sin forskning och hur han ser på behovet av behandling. Medverkar gör också Pers patient Lotta, som tack vare adekvat behandling kan jobba kvar i sitt drömyrke som förskolelärare. Vår husdoktor Anders Fasth svarar på en lyssnarfråga om ärftlighet. Och Vanda Friman fyller på med vad man kan tänka på som gravid med primär immunbrist.

    Wed, 29 Nov 2023 - 36min
  • 45 - Avsnitt 27: Kan tand- och munhälsa påverkas vid primär immunbrist?

    PIO har fått frågor om problem med tand- och munhälsa kan ha med primära immunbrist att göra. Från vården har medlemmar ibland inte upplevt sig få riktigt gehör för det och de har inte kunnat få svar på sina frågor om tandhälsa och primär immunbrist av vare sig sin läkare eller tandläkare. Men i Göteborg föreläser infektionsläkaren Vanda Friman regelbundet på en kurs för blivande tandläkare tillsammans med Bengt Hasséus, professor i oral medicin för att öka kunskapen om tandhälsa och primär immunbrist. Så sjukt träffar i det här avsnittet båda två, för att prata om vad infektionsläkare, tandläkare och patienter kan göra för att förebygga och behandla olika problem i munnen. PIO-medlemmen Lina berättar också om problem från tänder och munhåla som hennes son har, och den fina hjälp de får från vården. Till Så sjukt-poddens återkommande programpunkt ”Anders svarar och förklarar” har vi fått flera frågor om leverpåverkan hos personer med primär immunbrist som professor Anders Fasth besvarar.

    Fri, 20 Oct 2023 - 43min
Show More Episodes