Podcasts by Category

Transformator

Transformator

Teknologiens Mediehus

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

316 - Her bliver brugte elbilbatterier til fremtidens ellager
0:00 / 0:00
1x
  • 316 - Her bliver brugte elbilbatterier til fremtidens ellager

    Vært:
    Henrik Heide

    Medvirkende:
    Louise Witt Sengeløv, kemiingeniør. founder Gridturn
    Jens Raarup, teknisk chef

    I denne uges Transformator
    I 2030 kører 925.000 elbiler rundt i Danmark. Globalt 245 millioner. Det betyder mindre belastning af klimaet fra den side. Men det betyder også, at vi kommer til at stå med kollosale mængder brugte elbilbatterier. Størstedelen af dem vil have tilstrækkeligt med kapacitet tilbage til et klimavenligt forlænget liv som energilager. Sat rigtigt sammen vil de kunne give besparelser til energitunge virksomheder. Alligevel splitter vi dem i dag ad på grund af regler om producentansvar. Det har virksomheden Gridturn fundet en vej omkring, og om kort tid er de på markedet med deres prototype af et mindst 100 kwt energilager. Kom med på besøg og hør om fremtiden for energilagre af brugte elbilbatterier.

    Links

    Se billeder af Gridturns kommende ellager

    Gridturn hjemmeside

    Fri, 15 Nov 2024 - 32min
  • 315 - Kom med til test af fremtidens astronautbolig

    Vært:
    Henrik Heide

    Medvirkende:
    Sebastian Aristotelis

    I denne uges Transformator
    Nasa planlægger at bygge en permanent base ved Månens sydpol. Tidsplanen kan meget vel skride. Men planen i Artemis programmet er at sende den første bemandede mission afsted september 2025, hvor fire astronauter skal en tur rundt om Månen for at teste systemer og procedurer. Næste skridt er landing på Månens sydpol et år senere med Artemis 3. Og i 2028 skal Artemis 4 så levere og installere de første elementer til det internationale habitatmodul (I-Hab) på Lunar Gateway-stationen og gennemføre en bemandet månelanding.
    Men det er ikke kun raketten, der skal gøres skudklar. Også en solid og behagelig bolig til månekolonisterne skal rigges til. Den opgave har et par danske iværksættere arbejdet på i flere år. En flok ildsjæle fra Saga Space Architects har designet en lang række habitater, hvor den mest robuste udgave i et par måneder har fungeret som bolig for to "astronauter" 1000 km nord for Polarcirklen.
    Nu er firmaet klar med næste habitat, der fremfor en tur til Grønland skal sænkes ned til 30 meters dybde i havet, hvor fire astronauter skal leve og arbejde i 30 dage.
    I denne uges Transformator demonstrerer arkitekt og founder af Saga Sebastian Aristotelis både den store model til fire personer og den lille testmodel, han har testet alene på bunden af havnen.

    Links

    Se fotos af de to rumhabitater

    Se video af undervandstesten

    SAGA Space Architects

    Fri, 08 Nov 2024 - 30min
  • 314 - Psykisk sygdom helbredes med VR-brille

    Vært:
    Henrik Heide

    Medvirkende:
    Hanne Leth Andersen, rektor RUC
    Benjamin Arnfred, psykolog ved Forskningsenheden ved Psykiatrisk Center København
    Jacob Østergaard, professor ved DTU, divisionschef for Institut for Vind og Energisystemer
    Betina Langemark, CEO Ward 24/7
    Anja Boisen, Professor i mikro- og nanosensorer ved DTU

    I denne uges Transformator
    Psykoterapi er en krævende og langsommelig intervention, der stiller store krav til både terapeut og patient. Men hvad nu, hvis vi erstatter virkeligheden med en virtuel virkelighed? Og hvad nu hvis vi ved hjælp af AI bygger i hørbar udgave af den indre stemme, der plager og nedgør patienten - og så lader terapeuten tale med denne stemme?

    Resultatet er overraskende og åbner en lang række spørgsmål til, hvordan vi skal lade teknologi og AI indgå som aktive medspillere i helbredelsen af psykisk syge i en tid, hvor presset på det psykiatriske system vokser fra måned til måned.

    Transformator sender i denne uge fra Digital Tech Summit konferencen, der sluttede torsdag i Øksnehallen i København. På vores åbne scene får vi besøg af en række eksperter og opfindere med bud på fremtidens medicin og fremtidens elektrificerede samfund.

    Links

    Tilmelding til Digital Tech Summit 2025

    Fri, 01 Nov 2024 - 1h 00min
  • 313 - Kom med på rundtur i Børsens ruiner

    Vært:
    Henrik Heide

    Medvirkende:
    Leif Hansen, ejer af Leif Hansen Tegnestue og specialist i renovering af bevaringsværdige bygninger

    I denne uges Transformator
    I denne uges Transformator får vi den store rundtur i brandtomten med den mand, der har ansvaret for genopførelsen. Det er en opgave, der skal flette de væsentligste udtryk fra husets forskellige epoker i et samlet hele - men hvor vi også skal kunne nyde sporene fra den række af ombygninger, forskellige konger og ejere har foretaget siden færdiggørelsen i 1625.

    Manden hedder Leif Hansen fra tegnestuen af samme navn med speciale i renovering af bevaringsværdige bygninger. Hør ham fortælle, hvorfor design fra 80erne ikke vil være at finde blandt sporene fra fortiden. Hør hvordan halvdelen af bygningen blev reddet ved et tilfælde. Og hør om tegninger af tagkonstruktioner, genskabelse af statuer, smadrede mursten og et klinkegulv fra 1600 tallet, der nu er dukket op.

    Links

    Se alle billederne fra rundturen

    Sådan skal Børsen genopbygges: 800.000 sten og 12,5 kilometer træ

    Tilmelding til DTS2024 i Øksnehallen.

    Fri, 25 Oct 2024 - 47min
  • 312 - Hvorfor bygger vi motorveje og letbaner, der ikke kan betale sig?

    Vært:
    Henrik Heide

    Medvirkende:
    Morten Munk Andersen, journalist
    Agnes Rønberg, journalist
    Jens Ramskov, journalist
    Sybille Hildebrandt, journalist

    I denne uges Transformator
    Om motorveje i Danmark siger man: I København bygger vi dem, hvor der er behov. I Jylland hvor der er plads. Det har ikke noget at gøre med et slagsmål mellem land og by. Det har noget at gøre med politiske studehandler.

    Det står tydeligt frem, når man ser regnestykket for 40 kilometer motorvej forbi Viborg – en bid af fremtidens midtjyske motorvej på ca. 200 km. Her siger den såkaldte nettonutidsværdi, at den projekterede vej bør stoppes nu og her. En udregning, der vidner om et bragende underskud i samfundsværdien og fem mia. kr., der ville kunne bruges til meget andet godt. Det siger simpel hovedregning. Og det siger trafikforskerne. Men bygges, det skal den.

    Det samme gælder to nye linjer til Odenses letbane. Også her ryster forskerne gevaldigt på hovedet. Den giver ingen værdi. Den skaber trafikkaos. Den koster 1,8 mia kr. ud af vinduet. Medmindre man spørger politikerne i Odense.

    Ugens Transformator tager en tur rundt i landet på besøg hos et par af infrastrukturplanens mest tossede projekter.

    Og så forklarer vi også lige, hvad det er, Nobelprismodtagerne i medicin, fysik og kemi har bedrevet for at opnår den svenske anerkendelse.

    Links

    Tilmeld dig Ingeniøren Update: Wargames – Ingeniøren tester den kritiske infrastruktur i Danmark

    Vejdirektoratet slår fast: Ny midtjysk motorvej vil give milliardunderskud

    Regering ignorerer advarsler om ‘pivringe’ samfundsøkonomi: »Vi skal have bygget en motorvej«

    Ny letbane giver underskud i milliardklassen: »Hvis man bygger den af hensyn til klimaet, er det tragisk«

    Odense får mere letbane trods milliarder i minus: »Ingen alternativer kan måle sig«

    Opfindere bag maskinlæring løber med Nobelpris i fysik

    Fri, 11 Oct 2024 - 31min
Show More Episodes