Podcasts by Category

Vorbitorincii

Vorbitorincii

Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

Un podcast despre lume și societate.

97 - Vangheleon jurnalistic
0:00 / 0:00
1x
  • 97 - Vangheleon jurnalistic

    Prieteni, iar am avut multe să ne spunem, sunteți în fața unui episod de aproape patru ore. Avem povești din vacanțele de Paște, vă reamintim de conferințele „Despre lumea în care trăim” de la Ateneul Român din acest weekend, 18–20 mai, și am revenit cu noutățile promise despre lansarea cărții lui Radu, Libertatea de depresie. Invaluiri si dezvaluiri de pe la noi. Vă așteptăm.

    Ovidiu Vanghele, cel mai bun baterist dintre jurnaliști, este invitatul nostru în acest al 83-lea episod. I-am spus superstarul momentului și nu am glumit. Avem vreme să vorbim pe îndelete despre câteva dintre anchetele sale celebre ”Azilele groazei”, abuzurile sexuale petrecute la vârful eparhiei BOR și nu în ultimul rând, ”Cartelul din Carpați”.

    Avem și cărți faine, este episod și cu Diana Popescu în platou și ne amintim de plăcerile culinare din vacanțele recente.

     

    00:00 Am avut o energie senzațională și am început cu niște bancuri bune. S-a râs mult în culise. Anunțăm despre ce vom vorbi: Gala Puccini, un porumbel într-o sală de spectacole, zile de vacanță în Italia și Ungaria.

    15:06 V-am promis detalii despre lansarea cărții lui Radu, ”Libertatea de depresie”. Aceasta va avea loc la Bookfest, pe 1 iunie, la ora 15,30, de Ziua copilului și a finalei Champions League, dacă vreți să ne și vedem. Sau ne mai putem vedea pe 11 iunie, la Humanitas Cișmigiu, unde va avea loc a doua lansare. 

    54:17 Vangheleon jurnalistic

    2:29:33 Neașteptări cu trupa Eyedrops, aria Nessun Dorma cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras  

    2:39:58 Spuma filelor vine cu titluri tare faine: Michel Bussi - Nimic nu mi te poate șterge din minte, Giorgio Bassani - Ochelarii cu ramă de aur, J.M. Coetzee - Polonezul, Laura Imai Messina- Viețile secrete ale culorilor, Jonathan Coe - Bournville

    3:15:19 Diana Popescu ne aduce recomandări culturale pentru viitorul apropiat - RAD - cel mai mare târg de artă contemporană, în premieră în România, 16-19 mai, spectacolul de dans imersiv In Between la Mina Museum, cele mai bune filme documentare de după 1990 la ARCUB, între 17 și 20 mai

    3:36:02 Oale, ulcele și tigăi cu mâncăruri alese din ultimele vacanțe

    Fri, 17 May 2024 - 3h 56min
  • 96 - Cristian Ghinea. Cine a făcut România europeană. O istorie nespusă.

    ”Societatea din România este mult mai modernă decât statul românesc” spune Cristian Ghinea, invitatul acestei ediții Leaders sub umbrela Vorbitorincilor. Iar discuția noastră pleacă de la cartea invitatului, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”, ediție sold out, și strădaniile acestei țări de a deveni o țară ca afară, o Românie europeană, cum ne dorim cei mai mulți dintre noi. Am reușit până în prezent să atingem acest țel sau mai avem de lucru la îndeplinirea lui?

    04:55 Ce spune cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”?

    45:15 Lupta între privilegii legale și egalitate

    1:09:57 A fost România grânarul Europei?

    1:36:30 Diferențe între generații

    2:05:16 Cât de performant e statul românesc?

    Thu, 09 May 2024 - 2h 41min
  • 95 - De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela

    Prieteni, înainte de orice vă dăm vestea că la jumătatea lunii mai apare următoarea carte a lui Radu Paraschivescu, Libertatea de depresie. O să revenim cu detalii despre lansare, poate ne și vedem, nu-i așa? Scriitoarea Doina Jela ne aduce istoriile știute și neștiute ale comunismului și o să vă țină cu sufletul la gură, vă garantăm. Avem și expresii, îngrijorări, cărți de povestit, ceva fotbal din liga mare și încheiem cu supe-cremă (avem și câteva recomandări).

    00:00 - Radu Paraschivescu a dat BT pentru următoarea sa carte, Libertatea de depresie. Completăm cu noul show al lui Jimmy Carr, premiul luat de Radu și câteva bancuri.

    14:18- Am fost la premiera filmului Nasty și ne-a plăcut, mergeți să-l vedeți. Este ceva ce nu ați mai văzut. Vă așteptăm la Conferințele Humanitas (18-20 mai) și vom avea câteva invitații de dat către comunitatea noastră de plătitori. 

    35:00 - Îngrijorările sănătoase pleacă de la cartea lui Salman Rushdie - Cuţitul. Reflecții în urma unei tentative de asasinat.

    47:21 - De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela

    2:23:37 - Expresii pe-nțelesul tuturor: ”a promite marea cu sarea și Oltul cu totul”, ”a încerca marea cu degetul” și ”cu darea treci marea”.

    2:28:07 Neașteptări cu Taylor Swift și Vama

    2:35:58 - Spuma filelor vine cu următoarele tiluti și autori: Ioana Bâldea Constantinescu - Castelul din orașul meu, Stejărel Olaru, Liviu Tofan - Ca-n filme, Marian Tudor - Dincolo de porțile rușinii

    3:01:08 - Don Carlo și Manchester City la Fotbal și fotbalamuc

    3:20:50 - Oale, ulcele și tigăi pline cu supă-cremă

    Thu, 02 May 2024 - 3h 27min
  • 94 - Andrei Caramitru. România e mai curând Texas, nu Suedia.

    Andrei Caramitru, invitatul lui Cătălin Striblea în acest episod Leaders, stârnește în cele mai multe cazuri opinia publică prin postările sale din social media. Și are un optimism pe care ni l-am dori molipsitor, pentru că el spune că România este ”mult mai bine decât credem noi că este”. Și ne explică, pe baza cifrelor, de ce își menține afirmația. 

    Altfel, aflăm la cât a ajuns rezerva BNR, că depozitele populației au crescut, de ce a intrat și de ce a ieșit din politică, ce ar trebui resetat în economia românească, dar și că ne vom descurca în următorii ani fără banii europeni, dar ne-ar prinde bine o reorganizare administrativă. Și că suntem și foarte buni la niște capitole - mașini (pe locul 6 în Europa), IT, zona de energie. Toate atuuri pentru viitor.

    Vă mulțumim pentru fiecare like & share, în acest fel ajungem la cât mai multă lume, și pentru comentarii, pe care le așteptăm ca de fiecare dată.

     

    43:54 La ce suntem foarte buni

    1:10:41 Cum e treaba cu IQ-ul

    1:22:00 Meciul cu București-ul

     

    Thu, 25 Apr 2024 - 2h 12min
  • 93 - De ce e în stare nația? Cu Dragoș Pătraru

    Prieteni, sunteți în fața celui mai lung episod Vorbitorincii. Un episod în care îl avem invitat pe Dragoș Pătraru, care ne-a stârnit și ne-a surprins cu poveștile lui. Ar fi bine să știți că nu veți auzi critici politice, dar o să-l cunoașteți pe omul preocupat de binele semenilor, de visurile copiilor de pe terenurile de sport. Și despre care am aflat că s-a apucat să construiască o sală de teatru. Chapeau!

    Altfel, avem ciocolată adusă de Radu de la Paris, cu tot cu povești din Orașul Luminilor, inclusiv de la expoziția Brâncuși, vă povestim cum a fost la lansările de carte la care am fost în ultima perioadă și cum mai merg curele noastre de slăbire. O avem și pe distinsa Diana Popescu cu recomandările culturale, care ne-a stat alături și la rubrica de mâncare.

     

    00:00 - Începem cu bancuri noi, spumante și cursuri de jurnalism la Panciu

    00:17:17 - Am fost la Forumul român de diabet și am aflat că 90 de grame de pâine pe zi sunt de ajuns, aproximativ 3 felii, dar și că diabetul de tip 2 poate fi prevenit

    00: 52,19 - De ce e în stare nația? Cu Dragoș Pătraru

    2:37:00 - Neașteptări cu Theo Rose x Andrei Ursu, Margo Guryan

    2:44:24 -  Spuma Filelor vine cu titluri faine: Elena Ferante - Între margini, Mimi Brănescu - Șase piese, un autor, Cristian Ghinea- Cine a făcut România?, Dave Grohl- The Storyteller   

    3:23:55 - Fotbal și fotbalamuc cu FCSB, antrenori și patroni

    3:43:53 - Spectacol la Opera Națională și un film-documentar excepțional la Vânătorile Dianei 

    4:03:31 - Oale, ulcele și tigăi cu mâncăruri banale, dar care ne încântă

     

    Fri, 19 Apr 2024 - 4h 23min
Show More Episodes