Podcasts by Category

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

6113 - Industriile scad, construcțiile scad. Totuși, cine mai crește?
0:00 / 0:00
1x
  • 6113 - Industriile scad, construcțiile scad. Totuși, cine mai crește?

    Sectorul construcțiilor a scăzut în primele nouă luni ale anului. Producția industrială și-a redus și ea volumul. De aceea, creșterea economică încetinește.

    Ieri, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele privind evoluția sectorului de construcții în primele nouă luni ale anului. Cifrele nu sunt deloc cele mai încurajatoare. În funcție de baza de raportare, sunt câteva creșteri, respectiv în septembrie față de luna precedentă (plus 6% ) și în septembrie 2024, față de septembrie 2023 (plus 2,4%).

    Dacă, însă, privim datele statistice pe o perioadă mai lungă de timp, adică primele nouă luni ale acestui an în raport de primele nouă luni ale anului trecut, vom constata că există o scădere a volumului de lucrări de construcții cu 2,6%. Desigur, sunt de interes și evoluțiile pe termen scurt, precum cele de la o lună la alta, sau cele punctuale, în cazul de față septembrie 2024 față de septembrie 2023, dar relevante sunt datele pe o perioadă mai lungă de timp, respectiv primele nouă luni ale anului. La acest capitol, scăderea sectorului de construcții este îngrijorătoare.

    Privind structura construcțiilor vom avea mai multe repere legate de ce se întâmplă cu acest sector. Astfel, construcțiile rezidențiale, ceea ce înseamnă în linii generale, construcții cu destinația de locuințe, au scăzut în primele nouă luni cu 23,7%, un nivel extrem de mare. Ar fi prea simplu să dăm vina pe această scădere abruptă doar pe situația din București, acolo unde dezvoltatorii imobiliari acuză blocarea investițiilor. Desigur, Bucureștiul este un important pol imobiliar, dar să nu uităm că în Capitală s-a construit în ultimii ani pe baza autorizațiilor obținute după anul 2019-2020. În același timp, nu doar Bucureștiul contează pe piața imobiliară rezidențială, ci și marile orașe, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și altele. Deci, scăderea cu aproape 24% de anul acesta a construcțiilor de locuințe arată un simptom mai complicat și ar putea fi vorba și de o problemă a cererii. Este posibil ca inflația generală și dobânzile mai mari să fi redus apetitul pentru cumpărarea de locuințe.

    O scădere a înregistrat și sectorul nerezidențial, adică hale de producție, spații logistice și alte construcții comerciale și de afaceri. Aici scăderea a fost cu 4,4% și evoluția poate fi îngrijorătoare pentru că arată o posibilă încetinire sau chiar reducere a activității industriale sau comerciale. Fără investiții în hale de producție sau în depozite logistice, comerțul și industria dau semne de încetinire a activității sau chiar de scădere.

    Singurul domeniu care a performat a fost cel așa-numit al lucrărilor inginerești, care au înregistrat o creștere cu 8,3%, în primele nouă luni ale acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Construcțiile inginerești sunt asimilate, în linii mari, cu investițiile publice din domeniul infrastructurii. Datele de buget care arată o alocare consistentă pentru investiții vin parcă să confirme creșterea volumului de construcții inginerești. Deocamdată, fondurile din bugetul național și cele europene se pare că au salvat sectorul construcțiilor. Un sector care este o bună „hârtie de turnesol” pentru evoluția economiei românești.

    Din păcate, scăderea lucrărilor de construcții nu este un caz singular în economia autohtonă. Recent, am putut constata și scăderi ale producției industriale. Mai exact, în primele nouă luni ale anului, industria și-a redus producția cu 2,2%. Scăderea a atins toate sectoarele industriale importante. Producția și furnizarea de energie s-a redus cu 5%, industria prelucrătoare și-a redus producția cu 1,9%, iar industria extractivă a scăzut cu 0,9%.

    Trebuie remarcat că anul acesta sectoare importante au scăzut: industria, construcțiile și nu există date actualizate pentru sectorul agricol, dar condițiile meteo și nemulțumirile fermierilor arată că a fost un an agricol dificil. Comerțul a crescut, dar să nu uităm că acolo se vând și produse din import și nu puține.

    În aceste condiții, nu este nicio mirare că prognoza de toamnă a Comisiei Europene a redus cifra de creștere pentru anul acesta la numai 1,4% față de 3,3%, cât era prognoza la începutul anului. Când sectoarele importante scad, cine să crească în economie?

    Thu, 21 Nov 2024
  • 6112 - Indicele CONFIDEX: încredere, îngrijorări şi optimism

    Încrederea managerilor în economia românească este la o cotă înaltă, dar analiza CONFIDEX  arată şi o îngrijorare pentru evoluţia economică viitoare. Managerii cred că influenţele pot veni atât din economia europeană, cât şi din politicile interne.

    Invitat la Esențial: Andrei Cionca, fondator fondurile de investiţii Roca, Roca X, Agista.

    Managerii români s-au maturizat foarte mult. Cred că au dobândit, trecând prin atât de multe crize, criza sanitară, criza lanțurilor de aprovizionare, creșterea bruscă a dobânzilor, inflație și așa mai departe. Cred că asta ne-a maturizat, A maturizat mult generația noastră de manageri și cumva asta ne dă o anumită reziliență. 

     

    Wed, 20 Nov 2024
  • 6111 - Avertisment dur din partea Moscovei la adresa Occidentului, după ce Kievul a folosit rachete ATACAMS

    Moscova va riposta împotriva ţărilor NATO care facilitează atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le lansează împotriva teritoriului rus, a declarat şeful serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin. Intre timp, la Kiev, mai multe ambasade, intre care cea a Statelor Unite, sunt inchise, in asteptarea unui atac rusesc. Si România ia măsuri de securitate la misiunea diplomatica din capitala ucraineana.


                   

     

    Scutirea impozitului pentru criptomonede va prejudicia statul român

    Pe final de mandat, Parlamentul a introdus un amendament la Codul Fiscal pentru a scuti de impozit pana la sfarsitul lui iulie 2025 castigurile obtinute de persoane fizice din criptomonede. Masura vine dupa alegerea presedintelui Donald Trump in SUA, moment in care cea mai cunoscuta criptomoneda, Bitcoin, a explodat. O decizie menita sa prejudicieze statul roman in conditiile in care deficitul bugetar este urias, apreciaza analistul economic Adrian Negrescu. Il veti asculta in aceasta seara. 

    Olaf Scholz sau Boris Pistorius, cu cine va merge SPD în alegeri?

    In Germania, membrii Partidului Social Democrat sporesc speculatiile ca ministrul Apararii, Boris Pistorius, ar fi o alegere mai populara pentru functia de cancelar, in alegerile anticipate de anul viitor. Insa cu Olaf Scholz care a declarat ca vrea sa candideze din nou, lucrurile se complica. deocamdata, pe 16 decembrie, Scholz se va supune votului de încredere în Bundestag. 

    Iași: Sisteme audio pentru nevăzători în stațiile de transport în comun

    Din aceasta saptamina Compania de Transport Public din Iasi are sisteme audio în stații, pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Este al doilea oraș din țară după Cluj care accesibilizeaza astfel transportul public. Peste 200 de  statii vor fi dotate pentru persoanele cu deficiente de vedere. Am pregatit un reportaj in aceasta seara. 

    Wed, 20 Nov 2024
  • 6110 - Jurnalul de miercuri, 20 noiembrie 2024, 17h00

    Jurnal de știri

    Wed, 20 Nov 2024
  • 6109 - Jurnalul de miercuri, 20 noiembrie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Wed, 20 Nov 2024
Show More Episodes