Podcasts by Category

Vetenskapsradion På djupet

Vetenskapsradion På djupet

Sveriges Radio

Vi går på djupet i forskningen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

5210 - Lurad via luren – här är bankernas motdrag mot bedrägerierna
0:00 / 0:00
1x
  • 5210 - Lurad via luren – här är bankernas motdrag mot bedrägerierna

    Telefonbedrägerier mot framför allt äldre har ökat på senare tid. Efter påstötningar från bland annat politiken har bankerna lagt fram förslag om åtgärder som ska minska riskerna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I februari kallade statsministern bankerna till möte för att uppmana till åtgärder mot bankbedrägerierna. Denna vecka återkom de med sitt svar.

    Vi repriserar stora delar av ett reportage från i mars, om hur bankbedrägerier skulle kunna stävjas – och hör om åtgärdsplanen från bankerna med hjälp av Ekonomiekots Philip Ramqvist.

    Programledare: Björn Gunér
    bjorn.guner@sverigesradio.se

    Reporter: Ylva Carlqwist Warnborg

    Producent: Camilla Widebeck
    camilla.widebeck@sverigesradio.se

    Tue, 14 May 2024 - 19min
  • 5209 - Lurad via luren – här är fällorna telefonbedragarna utnyttjar (R)

    Vishingbrotten ökar dramatiskt. Medan offren luras att godkänna transaktioner som tömmer konton menar forskare att kampen mot telefonbedrägerierna måste fokusera mer på våra mänskliga svagheter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Med sofistikerad social manipulering luras vishingoffren att tro att de får hjälp att säkra sina konton. Men bakom falskt empatiska röster döljer sig bedragarna; och tusentals svenskars bankkonton har länsats.

    Marcus Nohlberg på Högskolan i Skövde saknar forskning kring våra mänskliga svagheter som bedragarna lever på, och hans student Philipp Schrefer visade hur enkelt det är att bli bra på social manipulering. I programmet medverkar också Mats Rosengren, professor i retorik och Birgitta Pålsson, som blev avlurad 348 000 kronor.

    Programmet är en repris från mars i år.

    Programledare: Ylva Carlqvist Warnborg

    Producent: Camilla Widebeck
    camilla.widebeck@sverigesradio.se

    Mon, 13 May 2024 - 19min
  • 5208 - Kiruna skakar och spricker: Sjukhuset glider isär snabbare än väntat

    På Kiruna sjukhus finns sprickor i väggarna och huskropparna håller på att glida isär. Byggnaden påverkas av gruvan tidigare än LKAB räknat med. Några verksamheter kan få flytta ut i baracker.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Gruvbolaget har tagit ut borrkärnor från berget i och kring gruvan för att stämma av andra undersökningar av hur det förändras. Vi besöker borrkärnearkivet nere i en gruvgång, sjukhuset med sina sprickor och kärvande dörrar – och den mäktiga Kiruna kyrka som ska flyttas under nästa år.

    Programledare: Camilla Widebeck
    camilla.widebeck@sverigesradio.se

    Producent: Björn Gunér
    bjorn.guner@sverigesradio.se

    Sat, 04 May 2024 - 19min
  • 5207 - Kiruna skakar och spricker: ”Dörrfodret rasade in – tre gånger!”

    När malm tas ut ur gruvan i Kiruna glider husen mot gruvan och spricker. Innan Lena Löfström lämnat sin lägenhet i Kiruna gamla centrum hann dörrfodret till balkongdörren rasa in tre gånger.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En kilometer under jord sitter moderna gruvarbetare med joysticks och plockar ut malm i gruvan. Det får effekter uppe på marken och i husen, som gör att en tredjedel av Kirunaborna måste flytta.

    LKAB följer markens rörelser bland annat med GPS-mätplintar som står i ett tätt nät över stan – för att i tid kunna köpa ut bostäder eller skaffa ersättningslägenheter.

    Programledare: Camilla Widebeck
    camilla.widebeck@sverigesradio.se

    Producent: Björn Gunér
    bjorn.guner@sverigesradio.se

    Sat, 04 May 2024 - 19min
  • 5206 - Här föds myggorna upp som ska förhindra denguefeber

    Denguefeber, som sprids av myggor, ökar snabbt i varma länder som Honduras. Där bekämpas nu sjukdomen genom att släppa ut fler myggor, infekterade med en harmlös bakterie som förhindrar spridningen av dengue-viruset.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Denguefeber är en av de sjukdomar som ökar snabbast i världen, i spåren av klimatförändringarna och snabb urbanisering. Sjukdomen är ofta plågsam och i värsta fall dödlig, och att förhindra spridningen genom att döda myggor har inte varit tillräckligt. Men sedan ett antal år prövas nu metoden att sprida ut myggor som bär på en särskild bakterie, wolbachia, som gör att de inte kan sprida det dengue-orsakande viruset. Vår reporter har besökt Honduras, och börjar på ett ”BB” där myggor föds upp, för att sedan spridas ut med motorcyklar eller i privatpersoners trädgårdar.

    Medverkande: Edgar Boquín, Läkare utan gränser i Honduras; Lisa Klasson, docent molekylär evolution vid Uppsala Universitet.

    Reporter: Sara Heyman

    Programledare, producent: Björn Gunér
    bjorn.guner@sr.se

    Tue, 30 Apr 2024 - 19min
Show More Episodes