Podcasts by Category

Vltava

Vltava

Český rozhlas

Zaměřeno na kulturu v širším slova smyslu.

9630 - Hororové povídky: Arthur Conan Doyle: Američanův příběh. Spor desperátů vrcholí, ale kam zmizel odhodlaný mstitel?
0:00 / 0:00
1x
  • 9630 - Hororové povídky: Arthur Conan Doyle: Američanův příběh. Spor desperátů vrcholí, ale kam zmizel odhodlaný mstitel?

    Desperáti a prudké povahy na divokém západě osnovají spravedlivost ve stylu − oko za oko, zub za zub. Premiéru poslouchejte online.

    Fri, 31 May 2024 - 23min
  • 9629 - Akcent: Výběr týdne: Smetanovy opery, menší kina v regionech, divadlo Minor dětem

    Saša Michailidis se ptá hostů na nová i staronová nastudování oper hudebního skladatele Bedřicha Smetany u příležitosti jubilejního smetanovského roku i končícího festivalu Pražské jaro. Menší, jednosálová kina mimo velká města se snaží uspět u diváků. Do pražského Minoru nastoupí v září nový šéf, jak dnes dělat divadlo pro děti?

    Fri, 31 May 2024 - 24min
  • 9628 - ArtCafé: V laboratoři písecké galerie rozhodují děti⁠⁠⁠⁠⁠⁠

    Ve Sladovně Písek je Laboratoř Nápad, která je věnována dětem a jejich kreativitě. „Je to prostor, kde rozhodují děti,“ říká ředitel Sladovny Adam Langer. Facilitátorka a metodička Sára Pokorná popisuje, jak lze kreativitu, spolupráci a sebevyjádření podporovat i ve školním prostředí. Výzkumník a mentor Marek Urban vysvětluje, proč je i v mateřské škole významné myslet nahlas a prohlubovat tak myšlení o myšlení.

    Fri, 31 May 2024 - 45min
  • 9627 - Vizitka: Filozof Tomáš Koblížek: Když jedu na skejtu, na filozofii nemyslím

    Kulturní války je podle něj potřeba ne vyhrát, ale opustit. Napodobujeme se i v jazyce, a tak méně vyhrocená debata na internetu zmírní i uživatele, který je v jiné nadmíru agresivní. Nakolik je pro umění důležité, jak vznikalo a kdo je jeho autor? Jak Platónova Obrana Sokratova ovlivnila jeho život? A proč zůstává i v dnešní složité době optimistou? Ptá se Karolína Koubová.

    Fri, 31 May 2024 - 47min
  • 9626 - Mozaika: Spolek Die Erzählerei zve na kafkovské kavárenské večery. Chce ukázat Kafku v jeho každodennosti

    Sto let uplyne v pondělí 3. června od smrti německy píšícího, v Praze narozeného spisovatele Franze Kafky. Autora řady povídek, novel a proslulých románů Amerika, Proces a Zámek připomene celá řada akcí. Do oslav se zapojí i spolek Die Erzählerei, který zve na cyklus storytellingových večerů nazvaný Kafka Now and Then. V Mozaice jsme si povídali se spoluorganizátorem akce Matějem Neradem.

    Fri, 31 May 2024 - 12min
Show More Episodes