Podcasts by Category

Zināmais nezināmajā

Zināmais nezināmajā

Latvijas Radio 1

Populārzinātnisks radiožurnāls, kas aptver dažādas zinātnes nozares, izzina dabu, ekoloģiju, ģeogrāfiju, ornitoloģiju, zooloģiju, astronomiju, arheoloģiju, vēsturi, ielūkojas zinātnes un tehnikas sasniegumos, izcilu personību dzīvē un darbībā. Īpaša uzmanība veltīta latviešu zinātnieku sasniegumiem pasaulē un Latvijā. Katrā raidījumā kopā ar pētniekiem iztirzājam „galveno tematu”, uz sadarbību aicinot arī savus klausītājus, vai kā citādi uzklausot cilvēku viedokļus un jautājumus.

2353 - Magnētisms kā GPS sistēmas alternatīva
0:00 / 0:00
1x
  • 2353 - Magnētisms kā GPS sistēmas alternatīva

    Savu atrašanās vietu ikdienā nosakām, lietojot GPS sistēmas. Taču arī tām ir trūkumi. Magnētisms varētu kļūt par alternatīvu risinājumu ģeopozicēšanās sistēmām un ne tikai - magnētiskā lauka mērījumi varētu stabilizēt strāvu elektrotīklos un pat uzlabot lidostu drošības sistēmas.

    Thu, 16 May 2024
  • 2352 - Aisbergi - peldošie milži arvien apdraud kuģus okeānā

    Vientuļi dreifējoši ledus "kluči", kas peld pa okeānu kā snaudošas briesmas - tādus vairums iztēlojas aisbergus pēc "Titānika" katastrofas. Taču aisbergu skaits pasaules okeānos šodien ir krietni lielāks. Šie peldošie milži ir kā simbols klimata pārmaiņām un planētas kūstošajam "ledusskapim".

    Wed, 15 May 2024
  • 2351 - Ilgonis Vilks: 21.gadsimts licis pārvērtēt pasaules uzbūves priekšstatu diezgan būtiski

    "Nekas nav bezgalīgs, izņemot visumu un cilvēka muļķību. Un par visumu es neesmu tik drošs, " tā reiz teicis Alberts Einšteins. Vai Visumam ir gals, vai tomēr tas ir bezgalīgs? Ja reiz tas izplešas, tad tam vajadzētu būt arī "galam un malai"? Kā var noteikt Visuma izmērus un uzzīmēt karti kaut kam tik nepatverami milzīgam?

    Tue, 14 May 2024
  • 2350 - Pašbraucošie auto: kā sokas autonomā transporta izstrādes jomā

    Jau vairākas desmitgades inženieri strādā pie autonomā transporta. Varbūt 2024. gads būs tas gads, kad beidzot pieredzēsim šī atklājuma uzvaras gājienu? Kā sokas pašbraucošo auto jomā, cik tālu esam tikuši ar drošības jautājumiem?

    Mon, 13 May 2024
  • 2349 - Raktuves un vērtīgie izrakteņi rada arī nevēlamu blakusproduktu - piesārņojumu

    Iegūstot vērtīgus izrakteņus no Zemes dzīlēm, kā blakusprodukts dažkārt nāk arī šis tas nevēlams, piemēram, radioaktīvais vai ķīmiskais piesārņojums. Kādas ir iespaidīgākās raktuves pasaulē un kāda ir šo vietu ģeoloģija?

    Thu, 09 May 2024
Show More Episodes