Nach Genre filtern

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

6123 - Code for Romania deschide Elections Hub, un spațiu fizic pentru monitorizarea alegerilor
0:00 / 0:00
1x
  • 6123 - Code for Romania deschide Elections Hub, un spațiu fizic pentru monitorizarea alegerilor

    Organizația neguvernamentală formată din IT-iști civici români, Code for Romania, inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare, care va funcționa în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie 2024, în București, potrivit unui comunicat de presa. O discuție despre transparență și importanța votului, cu Marius Stan de la Code for Romania

    Code for Romania prin proiectul VotONG facilitează si procesul de desemnare a reprezentanților societății civile în diferite instituții publice precum Consiliul Economic și Social, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Consiliul Suprem al Magistraturii ș.a. Încă o soluție Code For Romania prin care societatea civilă își poate alege reprezentanții transparent, printr-un proces electiv bazat pe o participare deschisă a cât mai multor ONG-uri.

    În cazul „Elections Hub”, creat în parteneriat cu The Institute și cu sprijinul Primăriei Sectorului 1, care va funcționa la Amzei Creative Corner (Amzei nr. 13), cetățenii, jurnaliștii și specialiștii vor putea explora ecosistemul digital dezvoltat de către IT-iștii voluntari: Monitorizare Vot, Atent la Vot, Vot Diaspora și Rezultate Vot, soluții care facilitează un proces electoral corect, transparent și accesibil pentru toți.

    Monitorizare Vot este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume;

    Atent la Vot, soluție de monitorizare dedicată cetățenilor obișnuiți, a fost dezvoltată în parteneriat cu Observatorul Electoral. Aceasta permite cetățenilor din țară și diaspora să sesizeze în timp real, nominal sau anonim, nereguli din timpul alegerilor, de la mesaje care instigă la ură sau la acte de violență la orice alte fenomene care afectează calitatea și transparența actului democratic al votării;

    Rezultate Vot, soluție prin care cetățenii au acces nu doar la informații electorale în timp real, ci și la analize ale specialiștilor apartinici sau la istoricul electoral al României din 1990 și până în prezent, la nivel de unități administrativ-teritoriale sau chiar de secții de votare.  

    Tot la Elections Hub, reprezentanții presei vor putea afla în timp real date relevante pentru aceste alegeri: de la prezența la vot, la rapoartele observatorilor electorali, la rezultatele parțiale și, nu în ultimul rând, rezultatele finale arhivate.

    Thu, 21 Nov 2024
  • 6122 - Marius Matache - De la Cosânzeana la workshop-uri de chimie, botanică, ornitologie și arii protejate

    Sunt deja 20 de ani de cariera muzicala pentru Marius Matache. O carieră ce strânge astăzi patru albume lansate și doua produse discografice în pregătire, cu un portal dedicat muzicii folk, cu o asociație prin care derulează proiecte de mediu, dar și promovând muzica folk printre tineri, Marius Matache revine la RFI pentru o primă noutate muzicală de pe un viitor album.

    Pe langa lansarea piesei Cosanzeana XXI, de pe un viitor album gata de lansare, Marius Matache propune pe final de 2024 proiectul Academia Verd3, un proiect de educatie informala pentru elevi ce include ateliere si workshop-uri de chimie, botanica, ornitologie, arii protejate dar si un concurs de grafica si unul de cunostinte practice. 

    Printre activitățile propuse elevilor din Sectorul 3 din Capitala, vor fi implementate în perioada septembrie – decembrie 2024:

    - Experimente Verzi, ateliere hands-on learning cu grupe de 10-15 elevi pe diferite subiecte de mediu (ornitologie, botanică, chimia mediului, arii protejate)

    - „Echipele Verzi”, competiție inter-licee în care echipe de trei au sarcina ca într-un interval de 1 oră să identifice cât mai multe specii de plante, animale (păsări, mamifere, reptile, insecte) și probleme de mediu din PNV;

    - BiodiversiTEEN, concurs de grafică destinat elevilor școlilor gimnaziale din Sectorul 3 pe teme de mediu, termenul limită de înscriere a lucrărilor fiind 10 noiembrie, detalii pe https://www.roconferinte.ro/biodiversiteen/

    - Verde la Tablă, serie de prezentări interactive pe teme de cariere în domeniul mediului (geografie, chimie, biologie, fizică, sustenabilitate, arii protejate) în licee din Sectorul 3. Ce face un cercetător, ce face un ranger al unei arii protejate, ce cariere poate urma un absolvent de știința mediului.

    ProiectulInformArtse finalizează cu Verde Folk, eveniment-concluzie ce va fi asociat cu un târg de prezentare (standuri/rollup-uri în foaierul sălii) a minim 5 ONG-uri care sunt active pe probleme de mediu, biodiversitate, patrimoniu, dar și a unor facultăți cu profil de mediu din cadrul universităților bucureștene sau a centrului SciResCareer Centrul Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – Regiunea București-Ilfov. Reprezentanții a 3 din instituții vor fi invitați să vorbească pe scenă. Vizitatorii vor avea ocazia să lase mesaje cu tematică de mediu pe un flipchart, cele mai bune mesaje urmând a fi postate sub forma unor vizualuri pe pagina de facebook a asociației. Cu această ocazie vor fi acordate premiile pentru cele două competiții organizate în proiect.

    Thu, 21 Nov 2024
  • 6121 - Jurnalul de joi, 21 noiembrie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Thu, 21 Nov 2024
  • 6120 - Putin a schimbat doctrina nucleară. Cât de mare este pericolul?

    Președintele rus Vladimir Putin a aprobat marți o doctrină nucleară actualizată. Aceasta coboară pragul pentru o lovitură, ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale la adresa Rusiei. Schimbările au venit la două zile după ce Washington a decis să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază mai lungă de acțiune pe teritoriul rus. Cât de mare este pericolul?

    După cum titrează The New York Times, ”Pentru Rusia, armele nucleare sunt cea mai mare monedă de negociere”.

    Iar CBS Newsamintește că ”Putin a amenințat că va folosi arme nucleare în Ucraina de mai multe ori, de când a ordonat invazia pe scară largă a țării pe 24 februarie 2022.  Rusia a avertizat în mod repetat Occidentul că, dacă Washingtonul permite Ucrainei să lanseze rachete fabricate în Occident pe teritoriul ei, ar considera că  aliații NATO sunt direct implicați în război.”

    The Irish Times observă că ”Indiferent dacă domnul Putin este într-adevăr pregătit să ia opțiunea nucleară, amenințarea este menită să arate lumii că Rusia rămâne o putere majoră și că Washingtonul și aliații săi ar trebui să-și limiteze sprijinul pentru Ucraina. Acesta este principalul motiv pentru care au permis doar cu greu Kievului să folosească arme mai puternice și au evitat să trimită trupe”.

    Ziarul francez Libération notează că ”Franța va trebui să decidă în curând dacă urmează exemplul american, permițând Ucrainei să folosească propriile rachete de croazieră avansate împotriva teritoriului rus. Era foarte ușor să te joci de-a cowboy-ii și indienii, pe vremea când vestul sălbatic nu era la porțile Europei”.

    Citeste siPutin este Nașul Rusiei comandate în stil mafiot de KGB (Istoric)

    ”Este un atac nuclear iminent?” – se întreabă Firstpost.

    Expertul citat de publicație este de părere că utilizarea rachetelor occidentale cu rază mai lungă de acțiune „cu siguranță nu va declanșa” răspunsul nuclear al Moscovei, așa cum se tem unii din Occident. Dar el a adăugat că „Rusia poate escalada într-o serie de moduri pentru a impune costuri Occidentului, de la sabotaj subacvatic până la angajarea de împuterniciți pentru a hărțui comerțul în Bab el-Mandeb”, o strâmtoare din largul Mării Roșii, unde atacurile asupra transporturilor maritime au fost atribuite rebelilor Houthi din Yemen.

    Nu există nicio schimbare reală a nivelului de amenințare, constată Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    „De când Putin a pus forțele nucleare rusești în așteptare în timpul anexării Crimeei în primăvara lui 2014, el s-a jucat cu amenințarea de a folosi arme nucleare pentru a susține agresiunea militară convențională. Precauția Occidentului în acordarea de sprijin militar Ucrainei este reacția - bine întemeiată - la acest lucru. Faptul că Kremlinul definește acum condițiile pentru utilizarea armelor nucleare într-un mod mai larg și puțin mai vag nu face nicio diferență.”

    Doctrina nucleară este doar propagandă pentru consumul intern, crede Corriere della Sera:

    „După știrile din SUA de vineri, televiziunea rusă și-a încordat imediat mușchii mândriei patriotice. ... „Este nevoie doar de trei rachete bine plasate și întreaga civilizație britanică se va prăbuși și va fi distrusă pentru totdeauna”, a spus un expert militar pe primul canal de stat. Dar unele medii și indivizi inteligenți, care cunosc cu adevărat intențiile lui Putin și ale cercului său interior, continuă să excludă folosirea ultra-armei. Acesta este vântul care suflă în Rusia de ani de zile.”

    Thu, 21 Nov 2024
  • 6119 - Cristian Preda, profesor de științe politice, despre alegerile prezidențiale

    Cristian Preda este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. El a publicat o scrisoare deschisă, în care le cere liberalilor să nu-l voteze pe Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale, pentru că este un candidat slab. Cristian Preda mai trage un semnal de alarmă: cu George Simion președinte, România s-ar goli de locuitori.

    Cristian Preda, despre Nicolae Ciucă: ”Așa cum arată azi scena politică, singura persoană anti-PSD care are o șansă să intre în turul II e candidata USR. Generalul Ciucă e departe de o asemenea calificare. Mi s-a părut că liberalii, în general, peneliștii, fie ei membri, fie ei simpli simpatizanți, ar putea să participe la acest proiect”.

    El crede că ”peneliștii au învățat să se îmbete cu sondaje. În 2016, ne spuneau: Predoiu e gata-gata să câștige împotriva lui Firea. Și Predoiu a avut de trei ori mai puține voturi decât Firea, o treime. S-au îmbătat cu această idee. Acum, în vară, la fel au zis: Burduja îi suflă în ceafă lui Nicușor Dan. Și săracul Burduja a făcut 7%, iar Nicușor Dan 46%”.

    Ce spune Cristian Preda despre scenariul George Simion-președinte: ”Ar fi o mineriadă politică incredibilă și dacă la mineriadă au plecat zeci, sute de mii de români în 1990, acum se golește țara, pentru că acum poți să pleci oriunde în UE, atunci era greu, treceau oamenii ilegal frontiera. Cu unul ca Simion se termină democrația. Omul ăsta vede politica exact cum este văzută de la Kremlin”.

    Thu, 21 Nov 2024
Weitere Folgen anzeigen