Nach Genre filtern

Revista presei românești

Revista presei românești

RFI România

Cele mai importante subiecte din presa românească.

170 - Ce va rezolva referendumul dorit de primarul Nicuşor Dan. Președintele AEP: Legea nu prevede o asemenea posibilitate (Adevărul)
0:00 / 0:00
1x
  • 170 - Ce va rezolva referendumul dorit de primarul Nicuşor Dan. Președintele AEP: Legea nu prevede o asemenea posibilitate (Adevărul)

    Experții Comisiei Europeane acuză numirile de la Transelectrica: „O companie importantă pentru securitatea României și a UE” are nevoie de șefi care „să nu-i irosească potențialul” (HotNews) - Agamiță Dandanache, varianta 2024. PNL și PSD continuă tradiția impunerii de oameni de la centru în teritoriu (Libertatea) - „Banii sunt pentru 60 de persoane!” Lipă declară pentru GOLAZO.ro că sumele de sute de mii € propuse pentru doi angajați ai FRC sunt, de fapt, pentru tot personalul

    EXCLUSIV Ce va rezolva referendumul dorit de primarul Nicuşor Dan. Președintele AEP: Legea nu prevede o asemenea posibilitate ANALIZĂ (Adevărul)

    Nicușor Dan vrea să organizeze un referendum pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, însă președintele AEP, Toni Greblă, afirmă că legea nu permite astfel de referendumuri locale. În același timp, Greblă este de părere că referendumul nu va rezolva problemele semnalate de primarul general al Capitalei.

    Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a explicat că referendumul funcționează ca un semnal pentru legiuitor în vederea modificării legii, însă nu are o forță obligatorie. Acesta servește pentru a indica faptul că o parte semnificativă a populației își dorește o anumită reglementare. Chiar dacă rezultatul referendumului ar fi favorabil, el nu va schimba neapărat atribuțiile și competențele deja împărțite între primarul general și primarii de sector.

    Citiți mai mult în  Adevărul.

     

    Experții Comisiei Europeane acuză numirile de la Transelectrica: „O companie importantă pentru securitatea României și a UE” are nevoie de șefi care „să nu-i irosească potențialul” (HotNews)

    Lista observațiilor Comisiei Europene legate de numirile nu pe competență, ci pe alte criterii, e mai lungă decât s-a știut inițial. 

    Un nou document al Comisiei Europene consultat de HotNews, vorbește despre procesul netransparent și plin de conflicte de interese în procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, transportatorul național de energie.

    Întreaga procedură de selecție,  de la momentul anunțului până după depunerea candidaturilor, a fost total lipsită de transparență, susține exeprții. Nu au fost respectate principiile liberei concurențe, nediscriminării și asumării răspunderii.

    Comisia arată, potrivit documentului menționat, că unul dintre candidații care a fost selectat ca membru al Consiliului de Supraveghere a fost Cristian Alexandru Vasilescu, care era, la momentul selecției, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului (SGG). Acesta este și în prezent secretar de stat la SGG. Precizăm că acționarul majoritar al Transelectrica, cu o participație de 58,68%, este SGG, acesta fiind și responsabil de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru Transelectrica.

     

    Agamiță Dandanache, varianta 2024. PNL și PSD continuă tradiția impunerii de oameni de la centru în teritoriu (Libertatea)

    PNL și PSD, partide care asigură majoritatea guvernamentală, arată că la 140 de ani de la apariția personajului Agamiță Dandanache din opera „O scrisoare pierdută” a marelui I.L. Caragiale, impunerea de candidați de la centru în circumscripțiile din teritoriu sunt încă o practică utilizată, fără a se ține cont de eventuala reprezentare a electoratului din țară de politicieni locali, care să apere interesele comunității lor în Parlament.  

    Pentru ministra Educației, Ligia Deca, nu a putut fi găsit un loc eligibil în Capitală, unde pozițiile sunt limitate, așa ca protejata lui Klaus Ionannis să fie deschiderea la Senat, în județul Vâlcea, cu toate că nu are legături cu acest județ (ea fiind născută în Constanța).

    Alina Gorghiu și-a început cariera pe listele de la București, iar în 2016, după retragerea lui Vasile Blaga, a fost senatoare de Timiș, însă doar acum candidează la Argeș.

    Și la PSD e plin de Agamiță Dandanache. Alexandru Rafila, acum deputat de București și ministru, deschide lista pentru Camera Deputaților de la Iași. 

    Victoriei Stoiciu, consilieră a lui Marcel Ciolacu și recent vicepreședintă a PSD, i-a fost găsit un loc eligibil în județul Vaslui. Stoiciu deschide lista de la Senat în județul care a fost controlat peste un deceniu de Dumitru Buzatu, scrie Libertatea.

     

    „Banii sunt pentru 60 de persoane!” Lipă declară pentru GOLAZO.ro că sumele de sute de mii € propuse pentru doi angajați ai FRC sunt, de fapt, pentru tot personalul (Golazo)

    Elisabeta Lipă afirmă că Roxana Petrescu, contabila șefă a Federației Române de Canotaj, va fi premiată cu 162.400 de euro pe hârtie, dar că ea va da bani și altor colegi.

    Șefa ANS pretinde că și suma pe care a încasat-o ea în 2021, pentru rezultatele de la JO Tokyo, a fost împărțită cu colegii.

    Subiectul a răbufnit după ce Eduard Novak a dezvăluit ieri, pe contul său de Facebook, că secretarul general al Federației Române de Canotaj și contabila șefă a aceleiași instituții urmează să încaseze mai mulți bani din premierea de la Jocurile Olimpice decât David Popovici.

    GOLAZO.ro a dialogat cu Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, și cu Valeriu Gavril, președintele FRC.

    Gavril a declarat că acei doi angajați ai Federației propuși pentru premiere cu sume foarte mari nu sunt obligați să împartă banii.

    Thu, 17 Oct 2024
  • 169 - Duel Ciucă-Ciolacu pe Facebook, pe tema suspendării plăților din PNRR (HotNews)

    Necunoscutele din „Bătălia de la Planșeul Unirii” și marea certitudine: miza de aproape 100 de milioane de euro (Europa Liberă) - Inspectoratul de Stat în Construcții, cuibul protejaților de partid. Cine conduce instituția și pe ce filieră a ajuns în funcție (Libertatea)

    Duel Ciucă-Ciolacu pe Facebook, pe tema suspendării plăților din PNRR: „Îi cer premierului să explice de urgență ce va face” / „Sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!” (HotNews)

    Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să explice „de urgență” ce intenționează să facă pentru a evita pierderea a 1,1 miliarde de euro, sumă suspendată la cererea de plată numărul 3 din PNRR. În replică, premierul îi răspunde liberalului afirmând că remedierea problemelor se va face inclusiv cu reprezentanți ai PNL din guvern și îl invită pe Ciucă să-și asume responsabilitatea întrucât este parte a deciziei.

    Disputa dintre liderii partidelor de guvernământ a avut loc prin intermediul postărilor pe rețelele sociale. Tonul a fost dat de liberal, care i-a cerut șefului Guvernului să dea explicații privind măsurile de remediere a problemelor reclamate de Comisia Europeană.

    Comisia nu a precizat suma care urmează să fie suspendată, însă sursele din zona guvernamentală au estimat marți pentru publicul HotNews că e vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată. Adică 40% din suma solicitată.

    Trei dintre jaloanele neîndeplinite sunt legate de reforma guvernanței corporative la companiile de stat, două privesc investiții în transporturi, iar una vizează impozitarea microîntreprinderilor.

    Comisia consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.

     

    Necunoscutele din „Bătălia de la Planșeul Unirii” și marea certitudine: miza de aproape 100 de milioane de euro (Europa Liberă)

    Forțarea începerii lucrărilor la Planșeul Unirii și incidentele care au însoțit-o, cu polițiști locali înfruntându-se sub privirile Jandarmeriei, lasă în urmă mai multe necunoscute. Gradul real de pericol, regimul de proprietate și avizele obținute sunt domeniile asupra cărora planează întrebări. Singura certitudine e miza: un contract de aproape 100 de milioane de euro (461 milioane lei).

    Construit în 1936, Planșeul Unirii este o structură hidrotehnică, practic o casetă de beton lată de 32 de metri și lungă de 360 de metri, prin care curge, subteran, râul Dâmbovița. În total: 11.520 de metri pătrați.

    În 2022, Consiliul General decidea să transfere reabilitarea planșeului Unirii către Primăria Sectorului 4. Într-o expertiză tehnică din 2017, era încadrat în stare tehnică IV (nesatisfăcător) din cinci catalogări posibile. Expertiza era realizată la solicitarea Administrației Străzilor București, din subordinea Primăriei Capitalei.

    Primarul generalNicușor Dan arată că au trecut doi ani de atunci, iar Daniel Băluță, dacă susținea că e un pericol iminent, putea cere autorizație în regim de urgență, lucru pe care nu l-a făcut.

    Integral pe pagina Europei Libere.

     

    Inspectoratul de Stat în Construcții, cuibul protejaților de partid. Cine conduce instituția și pe ce filieră a ajuns în funcție (Libertatea)

    Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), instituție subordonată direct Guvernului, exercită controlul în domeniul calității în construcții, disciplinei în urbanism, al supravegherii pieței materialelor de construcții și al avizării investițiilor în lucrări de construcții realizate din fonduri publice.

    În luna martie a acestui an, Marcel Ciolacu a numit-o la conducerea ISC, în funcția de inspector general, pe Victorița Dumitrașcu. Noua șefă a ISC nu are un CV public și nu se știe ce pregătire are sau ce o recomandă pentru această funcție.

    Doamna Dumitrașcu este nepoata Aurei Vasile, vechi membru PSD, lideră a PSD București în anii 2000, deputat timp de trei mandate, apropiată de Dan Ioan Popescu (fost ministru al Industriilor) și devenită om de încredere al lui Marian Vanghelie, scrieLibertatea.

    Wed, 16 Oct 2024
  • 168 - Banii și puterea în București: cele două mari mize ale războiului declanșat de Daniel Băluță contra lui Nicușor Dan (G4Media)

    Delegarea competenței la Domnul (SpotMedia) - Scrisoarea Comisiei Europene prin care guvernul a fost anunțat că România poate pierde sute de milioane de euro din PNRR din cauza numirii de șefi incompatibili (HotNews) - PNRR la zi, în România și restul statelor din Europa Centrală și de Est (CursDeGuvernare) - Afacerile românești ale familiei Irinei Vlah, candidata prorusă la președinția Republicii Moldova. Opozanta Maiei Sandu, decorată de patriarhul Kirill (Libertatea)

    Banii și puterea în București: cele două mari mize ale războiului declanșat de Daniel Băluță contra lui Nicușor Dan (G4Media)

    Conflictul apărut între Daniel Băluță (PSD) și Nicușor Dan (independent) are două mize majore. Prima e cea financiară: contractul de aproape 900 de milioane de lei pentru planșeul Unirii. 

    Primăria Sectorului 4 a atribuit deja contractul unei asocieri de firme condusă de Erbașu Construct, abonată la contracte publice în ultimii ani. De notat că fondurile provin de la bugetul de stat și nu din banii UE.

    A doua e una de putere: referendumul pentru stabilirea atribuțiilor primarului general și ale primarilor de sector, scrutin pe care Nicușor Dan vrea să îl organizeze odată cu alegerile prezidențiale, scrie jurnalistul Cristian Pantazi, redactor șef G4Media.ro.

    PSD are în momentul acesta trei din șase primari de sector și are tot interesul să le crească puterile și bugetele în detrimentul primarului general. 

    Pe de altă parte, atât Daniel Băluță cât și Nicușor Dan sunt politicieni cu ambiții pe termen lung. Primarul sectorului 4 speră ca într-o bună zi să ajungă primar general al Capitalei. Doar conjunctura nefavorabilă l-a împiedicat să candideze la localele din primăvară împotriva actualului primar general. La rândul său, Nicușor Dan a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi interesat de președinția României după ce-și încheie al doilea mandat de primar.

    Altfel spus, conflictul dintre Daniel Băluță și Nicușor Dan este și despre ei, nu doar despre putere și bani, ci și despre ambiții personale.

     

    Delegarea competenței la Domnul (SpotMedia)

    A fost de-a dreptul grotescă și nerușinată năvala electorală a candidaților pentru a vampiriza la Iași disperarea provocată în bună măsură de faptul că actuala clasă politică sufocă orice speranță de bine pentru viitor.

    Nu este nimic de condamnat dacă un om politic simte nevoia să participe la un pelerinaj sau la o slujbă.

    Dar un autentic credincios o face cu discreție, comentează jurnalista SpotMedia Ioana Ene Dogioiu.

    Candidații noștri nu exercițiul spiritual l-au căutat, ci pe cel electoral...

    Binele n-ar trebui să vină prin rugăciune, ci din competența și hărnicia unor oameni dedicați interesului public.

    Oamenii stau ore în șir, aproape 24, ca să se roage pentru sănătate. Pentru că sistemul sanitar românesc nu le dă nicio speranță.

    Se roagă la moaștele sfinților pentru viitorul copiilor. Pentru că școala și societatea românească nu oferă cine știe ce perspective. Se roagă să le vina copiii acasă din străinătate, pentru că numai Dumnezeu, nu rezultatele politicilor români, le poate da motive să revină.

    Se roagă pentru puțină bunăstare.

    Cinismul politicianului roman este că vampirizează disperarea de el creată și încearcă instrumentalizarea credinței în interes electoral.

     

    EXCLUSIV. Scrisoarea Comisiei Europene prin care guvernul a fost anunțat că România poate pierde sute de milioane de euro din PNRR din cauza numirii de șefi incompatibili / Lista companiilor (HotNews)

    În document sunt enumerate 8 companii cu probleme din totalul de 17 companii din subordinea Ministerului Energiei. De asemenea, sunt menționate și cinci companii de la Transporturi, fiind ridicate semne de întrebare asupra modului în care au fost făcute numirile în Consiliile de Administrație.

    „Numirile au fost făcute fără o procedură de selecție competitivă și transparentă”, a spus Comisia despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica și alte companii din energie.

    Tot cu nerespectarea procedurilor firești de numire a șefilor sunt menționate și CFR, Metrorex și alte companii din transporturi.

    Guvernul a fost avertizat încă din luna iunie, de către Comisia Europeană, că nu sunt îndeplinite jaloanele din PNRR legate de numirea șefilor la companiile de stat, potrivit unei scrisori a autorității de la Bruxelles, consultate de HotNews.

     

    PNRR la zi, în România și restul statelor din Europa Centrală și de Est. Ce poziție și ce perspective avem (CursDeGuvernare)

    Croația, Slovacia și România sunt cele trei state din Europa Centrală și de Est care au atras cele mai multe fonduri alocate prin Mecanismul de Redresare și Rezilență al Comisiei Europene.

    Fondurile alocate prin acest program trebuie cheltuite până la sfârşitul anului 2026, iar statele membre mai au la dispoziţie doar doi ani să transmită cererile de plată pentru tranşele rămase. Situația la zi arată că România a primit 33,2% din fondurile alocate, ceea ce o plasează pe locul trei în rândul statelor ECE.

    Continuarea pe pagina CursDeGuvernare.

     

    Afacerile românești ale familiei Irinei Vlah, candidata prorusă la președinția Republicii Moldova. Opozanta Maiei Sandu, decorată de patriarhul Kirill (Libertatea)

    Recent, Irina Vlah și-a depus candidatura ca independentă la președinția Republicii Moldova și consideră că are mari șanse să ajungă în turul doi cu Maia Sandu.

    Irina Vlah a intrat în politica mare a Republicii Moldova în anul 2005, când a fost aleasă deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea Partidului Comunist. 

    Apoi, în 2015, susținută de Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon și cu sprijinul Moscovei, a devenit bașcan (guvernator) al regiunii autonome Găgăuzia. Funcție pe care a ocupat-o până anul trecut.

    Irina Vlah nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Rusia și Putin, pledând pentru federalizarea Republicii Moldova şi integrarea ei în structurile euroasiatice.  În acest timp, fratele ei, Serghei Vlah, face afaceri cu cereale în Moldova și România.

    Integral în Libertatea.

    Tue, 15 Oct 2024
  • 167 - Ce negociază guvernul cu Comisia: reformă bugetară în 2025, reformă fiscală în 2026 (CursDeGuvernare)

    Totul se plătește - PSD, PNL, USR (SpotMedia) - Cronica unei morți neanunțate. Decăderea USR de la partidul star anti-sistem, la prăpastia irelevanței electorale (Panorama) - „Nu trebuia să te pui cu Putin”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii de Aleksei Navalnîi”, care va apărea în România pe 22 octombrie (Libertatea)

    Ce negociază guvernul cu Comisia pentru anii viitori: reformă bugetară în 2025, reformă fiscală în 2026. Ar putea fi făcute cele 2 reforme una fără cealaltă? (CursDeGuvernare)

    Propunerea scrisă, prezentată săptămâna trecută reprezentanților Comisiei Europene de către premier și Ministerul Finanțelor, prevede o reformă bugetară în 2025, urmând ca reforma fiscală să fie realizată în 2026.

    Scopul de a reduce deficitul bugetar cu 0,7% în 2025, urmând ca fiscalitatea să rezolve problema deficitului bugetar în anii care vor urma.

    Comisia nu și-a dat încă acordul asupra acestei propuneri, dar nici nu a respins-o, conform surselor CursDeGuvernare.

    Compromisul propus Comisiei ar fi următorul: dacă în primul trimestru din 2025 nu se iau măsuri serioase de reducere a cheltuielilor publice, în următorul trimestru se vor adopta măsuri fiscale, inclusiv, la nevoie,  majorarea TVA-ului.

    Cum se va face reforma bugetară, potrivit propunerilor de la București: prin înghețarea cheltuielilor cu personalul în 2025 și chiar reducerea acestora, modificarea sistemului de achiziții publice, reforma administrativă în care instituțiile deconcentrate nu ar mai avea caracter județean, ci regional și valorificarea mai bună a fondului imobiliar al statului, prin vânzarea sau închirierea unor spații care nu sunt utilizate în prezent, potrivit informațiilor obținute de CursDeGuvernare.

     

    Totul se plătește - PSD, PNL, USR (SpotMedia)

    Gâfâind deja în scandalul CCR – Șoșoacă, PSD a încasat în plin și scandalul Vicol, șefa PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaților al cărei soț este implicat în ceea ce pare a fi, potrivit investigației Recorder, o mare schemă de escrocherie imobiliară.

    Parcă pentru a acoperi scandalul Vicol, parchetul anticorupție a lansat dosarul Tătaru.

    În opinia jurnalistei SpotMedia este clară promiscuitatea morală a unui om atât de bine plătit care colectează totuși, chiar fără a pretinde, banii puțini pe care și-i permit ca recompensă pacienții săi necăjiți.

    Dar, în plan penal, dosarul este derizoriu, nivel de judecătorie. 

    Locul dlui Tătaru la șefia PNL Vaslui și prima poziție pe lista partidului în acest județ vor fi luate de Varujan Vosganian, revenit în PNL prin absorbția ALDE. Din lac în puț!

    Dl Tătaru va fi probabil anchetat și judecat fără obstacole, dl Vosganian a fost apărat de justiție prin votul Senatului care nu a încuviințat, de două ori, anchetarea sa pentru fapte comise că ministru al Economiei. Și-a convins cu lacrimi și mir colegii să îl salveze.

    Tocmai când PSD și PNL se deziceau de “penalii” lor, conducerea USR o reconfirmă vehement pe a lui.

    “Penala” USR este Clotilde Armand, trimisă în judecată pentru conflict de interese, bașca un proces pierdut în primă instanță cu ANI. Dna Armand este însă prima pe lista USR pentru Senat în București.

    USR pare să nu fi înțeles nici până astăzi ce a plătit în 9 iunie, care este motivul pentru care are tot atâția eurodeputați câți partidul lui Șoșoacă și de ce s-a întors la primul scor al partidului, cel din 2016. Desigur, se poate și mai puțin.

     

    Cronica unei morți neanunțate. Decăderea USR de la partidul star anti-sistem, la prăpastia irelevanței electorale (Panorama)

    De la nașterea sub Nicușor Dan, până la degringolada internă care a creat din Elena Lasconi noua speranță prezidențială, USR a ajuns un partid în picaj.

    Scurta și tumultuoasa istorie a USR nu a fost lipsită de scandaluri, rupturi, degringolade care au avut un singur rezultat concret: diluarea și pierderea tracțiunii chiar și în rândul electoratului fidel la un moment dat.

    Cum s-a ajuns aici și ce urmează pentru partidul care era, la un moment dat, speranța schimbării în România? Panorama a stat de vorbă cu experți, dar și oameni din interiorul partidului, foști și actuali membri, pentru a afla răspunsuri la mai multe întrebări complicate.

     

    „Nu trebuia să te pui cu Putin”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii de Aleksei Navalnîi”, care va apărea în România pe 22 octombrie (Libertatea)

    Volumul de memorii „Patriot” de Aleksei Navalnîi este cea mai așteptată carte a anului la nivel internațional. Editura Litera va publica ediția cărții în limba română concomitent cu marile ediții internaționale din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Spania sau Franța, pe 22 octombrie. Libertatea publică de luni, 14 octombrie, exclusiv în România, cinci fragmente oferite de editorul român al cărții.

    Mon, 14 Oct 2024
  • 166 - România poate pierde 1,1 miliarde de euro din PNRR / Câciu: „Toate se vor rezolva, avem 6 luni” (HotNews)

    Nelu Tătaru, eliminat din alegeri de PNL înainte să fie acuzat oficial. DNA: a primit mită de la 45 de bolnavi. Fostul ministru neagă (Europa Liberă) - Liber la corupție (SpotMedia) - Ce trebuie să faci ca să nu iei țeapă când cumperi un apartament. Expert: „Un cetățean logic la cap nu ar trebui să dea bani pe un proiect pe hârtie” (Libertatea) - DUPĂ 7 LUNI! A venit motivarea deciziei TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: proba-cheie care a fost discreditată de experții sportivei (Golazo)

    România poate pierde 1,1 miliarde de euro din PNRR. De ce e îngrijorată Comisia Europeană și ce portițe mai are România / Câciu: „Toate se vor rezolva, avem 6 luni” (HotNews)

    Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modalitatea ca România să recupereze sumele aferente jaloanelor neîndeplinite din cererea de plată nr 3 din PNRR, din cauza situației politice în degradare, au declarat surse guvernamentale. Este vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro care vor fi suspendate de către Comisia Europeană din cauza neîndeplinirii a șase jaloane, din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată.

    Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a afirmat, la Digi24, că banii din PNRR nu se vor pierde, dar vor exista întârzieri la plată. „O plată parțială vom avea, nu merg pe elementele de surse care au apărut, dar pot spune că evoluția sumei, de la o săptămână la alta, a mai crescut pentru că s-a văzut această chestiune politică din România”, a spus Câciu, referindu-se la încordarea relațiilor dintre PSD și PNL.

    Continuarea, pe HotNews.ro.

     

    Nelu Tătaru, eliminat din alegeri de PNL înainte să fie acuzat oficial. DNA: a primit mită de la 45 de bolnavi. Fostul ministru neagă (Europa Liberă)

    Fostul ministru liberal al Sănătății, medicul Nelu Tătaru – liderul PNL Vaslui – este acuzat că ar fi primit mită de la 45 de pacienți, fapte pe care le neagă. PNL l-a eliminat de pe lista candidaților la Senat înainte ca Tătaru să fi ajuns măcar în fața procurorilor. În alte cazuri, partidul nu a procedat în acest fel nici când unii dintre membrii săi au fost trimiși în judecată, remarcă Europa Liberă.

    Procurorii anticorupție spun că, între 3 aprilie și 12 iulie 2024, fostul ministru al Sănătății ar fi primit mită, în calitate de medic specialist al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși.

    Pe lângă sume de bani – care variau între 100 și 500 de lei – Tătaru ar mai fi primit și bunuri alimentare.

    „Nu am cerut și nu am condiționat niciodată actul medical”, a spus Tătaru la ieșirea de la DNA.

     

    Liber la corupție (SpotMedia)

    Odată ce marea corupție a dispărut de pe agenda politică și nu a mai existat nicio instituție de putere care să-și asume voința de a prioritiza lupta anticorupție, șpăgile, plicul și chiar găina s-au banalizat.

    De la București, ar putea să pară că am scăpat de practica plicului/sacoșei, odată ce problemele de remunerație din anumite sisteme au fost corectate.

    Salariile medicilor nu mai reprezintă o vulnerabilitate, la fel, cele din educație. În ceea ce privește administrația publică, salariile depășesc sectorul privat, în condițiile unei performanțe cel puțin discutabile, dacă ne uităm și la capacitatea de a mobiliza și folosi pentru binele public banii europeni.

    De menționat este că oamenii care dau plăți informale – mită –  sau care fentează regulile, pentru a obține un acces real la servicii medicale, la educație pentru copiii lor și așa mai departe, nu au compasul moral inferior celor dintr-o țară unde regulile și respectarea lor garantează mai degrabă accesul la servicii sociale, iar nerespectarea lor, pilele, privilegiile, șpăgile mai degrabă deservesc. Nu sunt mai imorali.

    Sunt doar captivi culturii sociale în care drepturile sunt luate drept privilegii, iar asta are de-a face cu istoria și cu discriminarea indusă de sărăcie, scrie jurnalista SpotMedia Magda Grădinaru.

     

    Ce trebuie să faci ca să nu iei țeapă când cumperi un apartament. Expert: „Un cetățean logic la cap nu ar trebui să dea bani pe un proiect pe hârtie” (Libertatea)

    Intrarea Nordis în insolvență și acuzațiile că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori au ridicat mai multe probleme privind domeniul imobiliar. 

    Daniel Crainic, director de marketing al portalului Imobiliare.ro, spune că situația ar trebui să fie o alarmă pentru toți cumpărătorii.

    Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că legislația va fi schimbată astfel încât un dezvoltator să nu poată să ia un avans mai mare de 10% din valoare și să aibă asigurare.

    Cei interesați de achiziții imobiliare trebuie să verifice temeinic feedback-ul celorlalți cumpărători, recenziile de pe internet despre dezvoltator și ce alte proiecte a livrat deja și dacă sunt probleme raportate cu acestea.

    Experții consultați de Libertatea arată ce trebuie verificat pentru a evita experiențele neplăcute.

     

    DUPĂ 7 LUNI! A venit motivarea deciziei TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: proba-cheie care a fost discreditată de experții sportivei (Golazo)

    TAS a publicat motivarea în cazul suspendării Simonei Halep pentru doping cu Roxadustat. 

    În decizia care fusese deja anunțată pe 5 martie 2024, TAS admisese parțial contestația jucătoarei, reducând perioada de suspendare a Simonei Halep pentru încălcarea regulilor anti-doping de la patru ani la nouă luni.

    Documentul de 58 de pagini explică în detaliu hotărârea luată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv în dosarul Halep vs. ITIA (Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis).

    Echipa de apărare a Simonei Halep a demonstrat că Roxadustatul a fost dintr-o contaminare.

    Experții angajați de Simona Halep au atacat proba de sânge cu numărul 48 din pașaportul ei biologic, susținând că aceasta nu a fost transportată și depozitată corespunzător.

    Era proba cu cele mai multe variații ale sângelui, care arunca cele mai multe suspiciuni asupra unui microdoping regulat. Odată discreditat acest argument al acuzării, posibilitatea microdopingului Simonei Halep a fost scoasă din calcule, arată Golazo.ro.

    Fri, 11 Oct 2024
Weitere Folgen anzeigen