Filtrar por género

Revista presei românești

Revista presei românești

RFI România

Cele mai importante subiecte din presa românească.

141 - Vulnerabilitate a statului român față de Rusia (G4Media)
0:00 / 0:00
1x
  • 141 - Vulnerabilitate a statului român față de Rusia (G4Media)

    Reacția lui Ciucă la reportajul Recorder care demontează „mitul eroului de la Nassiriya”: Să lase militarii și Armata Română în pace (Digi24) - Lista USR - “unde sunt principiile mele, pe care le-am avut?”. Lecția neînvățată (SpotMedia) - Platforma online de înmatriculări auto se naște greu și nu sperie firmele intermediare (Europa Liberă) - Adevărul trist despre noul regulament școlar. Psiholog: „Nu va funcționa cât timp educația nu e regândită pentru nevoile copiilor de azi” (Adevărul) - Eduard Novak s-a retras din paraciclism chiar înaintea cursei de la Jocurile Paralimpice: „Interese politice” (Gazeta Sporturilor)

    Vulnerabilitate a statului român față de Rusia (G4Media)

    Un control al Curții de Conturi a stabilit că există o colaborare ineficientă sau chiar o lipsă de colaborare între instituțiile desemnate să aducă la îndeplinire măsurile de aplicare a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei și Belarus, în contextul invaziei ilegale din Ucraina.

    S-a ajuns astfel în situația ca propunerile formulate de reprezentanții ANAF pe parcursul anilor  2022 –2023 privind necesitatea modificării și actualizării legislației naționale specifice, respectiv a prevederilor OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale în acord cu Regulamentele UE, să nu fie aprobate de toți factorii decizionali implicați, iar acum există riscul aplicării inadecvate sau chiar neaplicării legislației UE pe acest domeniu.

    Continuarea pe paginaG4Media.

     

    Reacția lui Ciucă la reportajul Recorder care demontează „mitul eroului de la Nassiriya”: Să lase militarii și Armata Română în pace (Digi24)

    Prezentat ca un erou care se sacrifică și candidează la prezidențiale, Nicolae Ciucă se vede nevoit să-și apere imaginea. Succesele de pe front din cariera militară a generalului au fost puse sub semnul întrebării într-o investigație Recorder. Dezvăluirile au apărut - întâmplător sau nu - fix în ziua în care și PNL a lansat un film de promovare a cărții lui Nicolae Ciucă, care se bazează fix pe faptele de vitejie contestate acum.

    Misiunea din Irak, glorificată în clipul de promovare, este prezentată cu totul diferit într-un reportaj Recorder. Comandanții italieni care conduceau batalionul lui Nicolae Ciucă vorbesc despre limitările sale, impuse de la București. Nu își amintesc în schimb de participarea militarilor români în luptele cu adevărat importante.

    Vedeți reacția lui Nicolae Ciucă pe paginaDigi24.

     

    Lista USR - “unde sunt principiile mele, pe care le-am avut?”. Lecția neînvățată (SpotMedia)

    Șocul electoral al USR din 9 iunie ar fi trebuit să fie un moment de trezire și un punct de cotitură în relația dintre partid și electoratul său potențial. Ar fi fost un moment în care partidul să înțeleagă ce din oferta și conduita sa n-a fost acceptat și ce e de schimbat.

    Deocamdată, însă, pare că USR a schimbat doar bibeloul din vitrină. Simplul fapt că Elena Lasconi are cu mult mai multă tracțiune electorală decât Cătălin Drulă este important, cât timp, desigur, această forță electorală nu este sabotată copios din interior, astfel încât după alegeri cineva să-și ia partidul înapoi.

    Lista electorală pentru București arată însă că mare lucru din lecția electorală în USR nu s-a înțeles.

    Locul I la Senat, nu numai 100% eligibil, ci și simbolic, este ocupat de Clotilde Armand, până în octombrie primărița Sectorului 1 al Capitalei. Dna Armand are multiple probleme juridice. 

    Ca o ironie, Senatul, unde dna Armand are locul garantat, este cameră decizională pentru tot ce înseamnă organizarea justiției.

    Integral pe pagina SpotMedia.

     

    Platforma online de înmatriculări auto se naște greu și nu sperie firmele intermediare (Europa Liberă)

    La 16 luni de când a fost anunțată de Guvern, platforma de înmatriculări auto online tot nu este operațională și nici nu se știe când va fi. Companiile de profil atrag atenția că, și dacă ar funcționa, mai degrabă ar putea încurca lucrurile. Ei dau drept exemplu administrațiilor locale mici, care nu sunt digitalizate.

    Jumătate de milion de noi proprietari de mașini au avut de trecut în 2023 proba înmatriculării auto, scrie Europa Liberă.

     

    Adevărul trist despre noul regulament școlar. Psiholog: „Nu va funcționa cât timp educația nu e regândită pentru nevoile copiilor de azi” (Adevărul)

    Camera de detenție și celelalte noi sancțiuni care-i așteaptă pe elevi în noul an școlar sunt doar soluții de moment, care nu rezolvă cauzele comportamentului violent.

    „Adevărul” a discutat cu Domnica Petrovai, psiholog clinician şi psihoterapeut cu o experienţă de peste 20 de ani în consilierea şi psihoterapia familiei şi terapia cuplului, despre efectul acestor noi reglementări școlare.

    Schimbarea ar trebui începută cu pregătirea profesorilor.

     

    Eduard Novak s-a retras din paraciclism chiar înaintea cursei de la Jocurile Paralimpice: „Interese politice” (Gazeta Sporturilor)

    Eduard Novak, fostul ministru al Tineretului și Sportului în România, a decis să se retragă din paraciclism.

    Decizia lui NovaK a venit chiar cu o zi înainte de proba la care trebuia să concureze la Jocurile Paralimpice de la Paris. 

    „Din totalul de 26 de sportivi de la start, doar 3 sunt sportivi cu proteză. Cred că acest sport nu se mai poate numi paracycling, mă simt în plus și consider că acest concurs nu este egal și just în niciun fel... Mă retrag din cursă și mă retrag oficial și din acest sport care nu mai este pentru oamenii cu dizabilități și care a ajuns acum victima intereselor politice ale unor țări dominante”, a transmis Eduard Novak pe pagina lui de Facebook.

    Novak a câștigat o medalie de aur la Jocurile Paralimpice în carieră, în 2012. Are și 3 de argint, în 2008, 2012 și 2021, aminteșteGazeta Sporturilor.

    Fri, 06 Sep 2024
  • 140 - Independentul Geoană caută un partid pentru campanie. Ce oferte sunt pe piață (Europa Liberă)

    Ce s-a ales de „prima agenție europeană din România”, anunțată cu surle și trâmbițe în 2023. Incompetența face ravagii și în lumea securității cibernetice (SpotMedia) - De ce nu va răspunde statul român în solidar cu Ion Iliescu și oamenii lui pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Doar SRI și MAI ar putea fi bune de plată, la finalul procesului (Libertatea) 

    Independentul Geoană caută un partid pentru campanie. Ce oferte sunt pe piață (Europa Liberă)

    Mircea Geoană va intra în cursa prezidențială, un anunț așteptat de luni de zile. Fostul număr 2 al NATO defilează sub flamura independenței, însă are totuși nevoie de un partid politic în campanie. Unul preluat „la cheie” sau unul nou?

    Sondajele de opinie îl dau ca favorit pe Mircea Geoană pentru a intra în turul al doilea de scrutin și chiar câștigător al alegerilor într-o confruntare cu premierul Marcel Ciolacu sau liderul PNL, Nicolae Ciucă.

    Atuul lui Geoană este independența care îi permite să adune voturi din multe zone, mai ales din cea a indecișilor. Conștient de acest lucru, fostul număr doi al NATO a declarat în repetate rânduri că e „vremea independenților”.

    Independența are însă prețul ei: lipsa reprezentanților în birourile secțiilor de votare, ceea ce este un impediment serios în campanie.

    Dar Mircea Geoană nu poate renunța la clamata independență, stindardul sub care a defilat până acum, pentru că ar pierde foarte mult susține analistul Ovidiu Voicu.

    „Dacă se va înscrie într-un partid și va candida în numele unui partid, indiferent care va fi acela, cu siguranță va pierde. Geoană are două mari atuuri: poziția de independent, care place unui public, și imaginea de specialist, prin comparație cu ceilalți”, spune pentru Europa Liberă analistul politic.

    Este însă limpede că lui Mircea Geoană îi trebuie un partid politic care să se implice în organizarea campaniei și în supravegherea votului. Care partid?

    Ar putea fi vorba de Partidul România în acțiune, deținut de Mihai Apostoloche, fost deputat PSD de Prahova. El a anunțat în luna iunie că îl va susține pe Mircea Geoană la președinție și că se va implica în „strângerea de semnături, promovarea candidaturii și protejarea votului în ziua alegerilor”.

    În presă au circulat informații și despre un alt partid care ar putea fi folosit de Mircea Geoană drept vehicul în campania electorală.

    Este vorba de Partidul DREPT (Dreptate și Respect în Europa) din care fac parte zece deputați de la USR, PNL și AUR și care e condus formal de Alexandru Gîdiuță (ex-USR).

     

    Guvernul a adoptat miercuri amnistia din mediul privat și măsurile de austeritate la stat (Economedia)

    Ordonanța care aduce o amnistie pentru datorii în mediul privat și o serie de măsuri de austeritate la stat a fost adoptată, a anunțat ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

    Ministrul a anunțat că Guvernul estimează că va colecta 7,9 miliarde lei din colectarea datoriilor restante și va economisi 1 miliard de lei din reducerea cheltuielilor bugetare.

    Economedia detaliază măsurile decise de Executiv. Se opresc toate angajările la stat. Interzis la cheltuielile cu mobilier, mașini, consultanță, training. Guvernul ia de la instituții banii necheltuiți pentru proiecte

     

    Ce s-a ales de „prima agenție europeană din România”, anunțată cu surle și trâmbițe în 2023. Incompetența face ravagii și în lumea securității cibernetice (SpotMedia)

    A pornit cu stângul Centrul European pentru Competență în domeniul Securității Cibernetice pe care Guvernul Ciucă l-a prezentat, în mai 2023, drept „prima agenție europeană în România”.

    De atunci, s-au întâmplat lucruri greu de explicat. Cu toate astea, încă mai avem timp să profităm de pe urma existenței acestei entități europene, pe teritoriul țării noastre.

    Ceea ce avem noi, în România, (ECCC – n.red.) este un organism asociat unui ciclu de finanțare. Are, în legislația lui, menționat momentul exact când se va desființa: la 2 ani după încheierea actualului ciclu de finanțare.

    „S-a început operaționalizarea.  

    Niciuna dintre cele 3 locații propuse – care erau impecabile, fără probleme juridice sau alte dubioșenii – n-a ajuns sediul Centrului (ECCC -n. red.).  

    Li s-au alocat, de un an de zile, 2 etaje într-o clădire recent construită care aparține de Politehnica București (pe Bulevardul Iuliu Maniu - n.red.).

    Sunt în curs de renovare, recompartimentare, reamenajare...”.

    Expertul în e-guvernare Andrei Nicoară explică pe larg situația pentru SpotMedia.

     

    De ce nu va răspunde statul român în solidar cu Ion Iliescu și oamenii lui pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Doar SRI și MAI ar putea fi bune de plată, la finalul procesului (Libertatea)

    Statul român nu poate răspunde pentru faptele lui Ion Iliescu și ale oamenilor lui comise în timpul primei Mineriade, deoarece nu statul îi controla pe aceștia, ci chiar ei controlau statul român - este concluzia Secției Parchetelor Militare din 23 august 2024, prin care procuroarea de caz a hotărât ce instituții vor plăti despăgubiri victimelor sângeroaselor evenimente care au avut loc pe străzile Capitalei în perioada 13-15 iunie 1990.

    Doar Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne și Complexul Energetic Hunedoara au fost introduse în Dosarul Mineriadei ca părți responsabile civilmente, ceea ce înseamnă că în caz de condamnare, la finalul procesului, doar ele vor fi obligate în solidar cu inculpații la plata despăgubirilor către peste 1.000 de persoane, arată Libertatea.

    Thu, 05 Sep 2024
  • 139 - Bacalaureatul lui Marcel Ciolacu și perdeaua de fum a bășcăliei (SpotMedia)

    Ciolacu, clarificări pe Tik-Tok despre bacalaureatul său: „L-am luat cu media 7.03” (G4Media) - Concluzia după o vară cu secetă istorică: nu mai putem face agricultură ca până acum. Ce și cum vom cultiva pe viitor (Panorama) - Emil Boc, primarul de decenii al Clujului, a administrat defectuos proiectul pentru metrou şi a pierdut banii din PNRR. Este metroul o pălărie prea mare pentru o primărie? (Ziarul Financiar)

    Ciolacu, clarificări pe Tik-Tok despre bacalaureatul său: „L-am luat cu media 7.03” (G4Media)

    După ce a fost ironizat că nu poate oferi detalii despre anul când a susținut examenul de bacalaureat și nota obținută, premierul Marcel Ciolacu a postat un clip pe rețeaua Tik-Tok în care afirmă că și-a căutat „diplomele”, explicând că și-a susținut examenul de bacalaureat în urmă cu 38 de ani și „l-a luat cu media 7.03”.

    El adăugat că și-a găsit și diploma de licență, iar media obținută a fost 9, scrie G4Media.

    Conform datelor din CV-ul afișat public, Marcel Ciolacu arată că în perioada 1991-1995 a urmat „Facultatea de Drept” din cadrul „Universității Ecologice” din București, finalizată cu „licență”.

    De asemenea, Ciolacu menționează „studii postuniversitare”, în anul 2004, specializare „Management şi finanţare locală”.

     

    Bacalaureatul lui Marcel Ciolacu și perdeaua de fum a bășcăliei (SpotMedia)

    Subiectul mediei de bacalaureat a lui Marcel Ciolacu dă măsura derizoriului politicii românești, comentează Ioana Ene Dogioiu.

    Educația unui înalt demnitar ar trebui să fie relevantă. Când te uiți la CV-urile premierilor din țările occidentale vezi numai universități de top, a căror absolvire dă garanția unei minți educate, organizate și antrenate.

    Liderii români cu școală multă și serioasă sunt puțini, tot mai puțini. CV-urile din politica românească sunt cel mai adesea etalări de studii făcute târziu, prin cine știe ce fabrici de diplome, de doctorate dubioase, nule valoric dacă nu de-a dreptul plagiate.

    Și asta se vede din momentul în care impostorii deschid gura, agramați, fără proprietatea termenilor și incapabili să urmărească o idee.

    Dar dacă e așa, este pentru că asta este exigența majorității electoratului, care la rândul său nu dă doi bani pe educație.

    Așadar, Marcel Ciolacu nu face excepție. 

    Jurnalista SpotMedia atrage atenția că cel mai mare câștig pentru Marcel Ciolacu și PSD este că tema superficială și fără finalitate distrage atenția de la chestiuni cu adevărat importante, efecte inclusiv ale educației precare a clasei politice și a clienților politici promovați de ea.

    Deci cât ne ocupam cu nota de la bacalaureat, mai puțin despre deficit, inflație, creșterea economică mai puțin decât simbolică, avantajele rău platnicilor, condițiile lamentabile în care reîncepe școala și multe altele, ratarea primei propuneri de comisar european și mica anvergură europeană.

    Temele parazitare le eludează pe cele care ar fi cu adevărat relevante într-o campanie, mai ales una cum n-am avut de 20 ani, adică și prezidențială, și parlamentară. Eludează lipsa unor autentice proiecte pentru România, cele care chiar ar da măsura valorii intelectuale și a studiilor.

     

    Concluzia după o vară cu secetă istorică: nu mai putem face agricultură ca până acum. Ce și cum vom cultiva pe viitor (Panorama)

    Seceta și temperaturile extrem de ridicate au pârjolit anul acesta culturile de pe circa 2 milioane de hectare, un sfert din totalul cultivat la nivelul întregii țări. Fermierii vor fi despăgubiți de stat, dar sumele pe care le vor încasa la toamnă nu le vor acoperi nici măcar jumătate din cât au cheltuit pentru culturile calamitate.

    Pentru că arșița a început încă de la finalul primăverii, iar cele mai mari temperaturi s-au înregistrat în perioada polenizării, nici în culturile irigate situația nu e grozavă. Plantele fie au produs mult mai puțin față de anii din urmă, fie deloc.

    „Fasolea nu are nici boabe, nici păstăi, mazărea a avut rezultate proaste. Nu mai corespund acestor condiții climatice. Pe partea de pomi fructiferi, din zona de sud a țării dispar, ușor-ușor, specii care altădată erau reprezentative: piersicul, caisul. Cireșul, vișinul efectiv au fost arși, le-au căzut frunzele și acum pornesc din nou în vegetație. Nu știu dacă vor rezista”, spune, pentru Panorama, Ștefan Nanu, director adjunct științific la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri, Dăbuleni. 

    Pentru că nu se așteaptă o îmbunătățire a condițiilor meteo în anii ce vin, de mai multă vreme, la Dăbuleni se testează și alte specii. „La plante legumicole, testăm cartoful dulce de patru-cinci ani. Tot la Dăbuleni, cercetătorii testează și specii exotice: au mers bine curmalul chinezesc, kaki, banana nordului, migdalul sau chiar fisticul.

     „Va trebui să adaptăm și tehnologiile de cultivare”, explică Ștefan Nanu. În plus, fiecare picătură de apă trebuie cheltuită cu chibzuință. „Irigatul ar trebui gândit ca o vestă de salvare, nu să facem cultura cu aport de apă de când o punem în pământ și până la recoltare. Dacă sistemul de irigat funcționează la capacitate maximă, probleme vor apărea pentru că nu ne mai ajută clima deloc”, avertizează fermierul Aurel Goțea. 

     

    Emil Boc, primarul de decenii al Clujului, a administrat defectuos proiectul pentru metrou şi a pierdut banii din PNRR. Este metroul o pălărie prea mare pentru o primărie? Metroul este cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Clujului, unul de 2,2 miliarde de euro pentru proiectare şi execuţie, care acoperă 19 staţii şi 21 km (Ziarul Financiar)

    Termenul pentru realizarea magistralei de metrou este de opt ani, din care unul este pentru etapa de proiectare, iar restul pentru execuţie. Contractul pentru realizarea metroului din Cluj-Napoca a fost semnat în mai 2023 de primarul Emil Boc.

    Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul săptămânii că proiectul metroului din Cluj ar putea avea finanţare şi din alte surse, existând şanse ca cei 300 mil. euro din PNRR destinaţi proiectului să nu mai fie plătiţi. Pe de altă parte, proiectul metroului costă 2,2 miliarde de euro, iar banii din PNRR nu reprezintă nici 15% din valoarea acestuia, scrieziarul de business.

    Wed, 04 Sep 2024
  • 138 - Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene (Calea europeană)

    Necesarul de finanțare al României pe 2024, revizuit: Guvernul trebuie să împrumute cu peste 7 mld. euro mai mult decât estimase (CursDeGuvernare) - Șeful Serviciului Investigare Criminalitate Economică de la Poliția Sectorului 3, trimis în judecată de DNA pentru afaceri de milioane de euro cu bani împrumutați de la dezvoltatori imobiliari. Ar fi făcut un profit de aproape 900.000 de euro (G4Media)

    Necesarul de finanțare al României pe 2024, revizuit: Guvernul trebuie să împrumute cu peste 7 mld. euro mai mult decât estimase (CursDeGuvernare)

    Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a revizuit în sus necesarul de finanțare din acest an, respectiv sumele pe care trebuie să le împrumute pentru a finanța deficitul bugetar (diferența dintre veniturile și cheltuielile statului) și pentru a rostogoli datoria publică (pentru a înlocui creditele care ajung la scadență cu noi împrumuturi), cu 36 de miliarde de lei.

    Noul necesar de finanțare pentru 2024 este astfel de 217 miliarde de lei, cu aproape 20% mai ridicat decât calculele de la începutul anului.

    Creșterea necesarului de finanțare este, cel mai probabil, o consecință a creșterii deficitului bugetar față de ținta asumată de guvern la începutul anului, de 5% din PIB, în condițiile în care necesarul pentru rostogolirea datoriei nu ar avea de ce să crească pe parcursul anului (scadențele sunt cunoscute încă de la contractarea împrumuturilor).

    Statul a împrumutat deja 165 de miliarde de lei în 2024.

     

     

    U.E.EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene (Calea europeană)

    Roxana Mînzatu, propunerea premierului Marcel Ciolacu pentru poziția de comisar european din partea României, a declarat luni pentru CaleaEuropeană.ro că va pune la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste douăzeci de ani în afaceri europene în care a lucrat pentru drumul european al României.

    “Sunt onorată de încrederea cu care mă mandatează premierul Marcel Ciolacu prin nominalizarea pentru funcția de Comisar european din partea României. Este un privilegiu și o responsabilitate să îmi pot reprezenta țara într-o structură decizională atât de importantă a Uniunii Europene, Comisia fiind motorul integrării europene”, a spus Mînzatu.

    Aleasă europarlamentar din partea PSD la alegerile europene din 9 iunie, Roxana Mînzatu a subliniat că pune “la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste douăzeci de ani în afaceri europene, cu focus pe politica de coeziune și pe fondurile europene aferente”.

    Citeste siMarcel Ciolacu anunţă că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

    Premierul Ciolacu a precizat că Roxana Mînzatu a avut duminică un interviu de peste o oră cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, discuție în urma căreia șefa executivului european a fost mulțumită.

    Roxana Mînzatu are o experiența profesională, publică și privată, de 20 de ani în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România.

     

    EXCLUSIV Șeful Serviciului Investigare Criminalitate Economică de la Poliția Sectorului 3, trimis în judecată de DNA pentru afaceri de milioane de euro cu bani împrumutați de la dezvoltatori imobiliari. Ar fi făcut un profit de aproape 900.000 de euro (G4Media)

    Unul dintre șefii din Poliția Sectorului 3 a fost trimis în judecată luna trecută de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. Timp de aproape 10 ani, comisarul-șef Robert Marian Iancu, care, la momentul inculpării ocupa postul de șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Sectorului 3, ar fi împrumutat bani de la dezvoltatori imobiliari, sume cu care a cumpărat și a vândut terenuri tot unor dezvoltatori imobiliari, obținând un profit de aproape 900.000 de euro, potrivit acuzelor DNA. ”Nu mai este la serviciul ăsta”, a transmis o angajată a Serviciului atunci când reporterul G4Media.ro a încercat să-l contacteze pe Iancu în cursul zilei de astăzi.

    Tue, 03 Sep 2024
  • 137 - Scena prezidențialelor devine tot mai clară, dar calculele se complică (SpotMedia)

    Majorarea pragului de impozitare a pensiilor, pe ordinea de zi a ultimei sesiuni din actualul legislativ care începe luni (G4Media) - Cum încearcă jandarmii din Dosarul „10 August 2018” să scape de acuzații. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile îl acuză pe procurorul care a deschis ancheta că a participat la protest (Libertatea) - Primele scenarii pentru calea ferată de mare viteză București-Budapesta. Pe unde pot trece trenurile cu peste 200 km/h și care sunt costurile estimate- HARTĂ (HotNews)

     

    Scena prezidențialelor devine tot mai clară, dar calculele se complică (SpotMedia)

    Speranțele lui Marcel Ciolacu, câte le mai avea, de a beneficia de o finală prezidențială cu George Simion au mai primit o lovitură, odată cu lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Cristian Terheș și a noului pol suveranist al acestuia.

    Pentru George Simion, lovitura e dublă. Pe de-o parte, procentele, desigur. Bazinul electoral suveranist îl va împarți cu alți doi candidați – partea radicalizată o va lua, la fel ca în 9 iunie, Diana Șoșoacă, iar partea mai pretențioasă, Cristian Terheș.

    În săptămâna care urmează ar fi de așteptat ca Mircea Geoană să își anunțe candidatura la președinția României. 

    Dar nu este vorba doar despre lansarea candidaturii în sine, ci și despre lansarea la apă a structurii politice care să mobilizeze candidatura dlui Geoana, de la strângerea de semnături, la organizarea campaniei, până la reprezentarea în secțiile de votare și, la fel de important, să dea realism planului politic al candidatului. Un președinte fără un partid pârghie politică este complet lipsit de putere.

    Președintele Mișcării Civice „România renaște”, prof. univ. dr. Dumitru Borțun, cel care i-a cerut lui Mircea Geoană să candideze, a vestit joi apariția iminentă a unui nou partid.

     

    Majorarea pragului de impozitare a pensiilor, pe ordinea de zi a ultimei sesiuni din actualul legislativ care începe luni (G4Media)

    Senatorii și deputații încep luni ultima sesiune a actualului legislativ, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în decembrie. Ei vor dezbate în regim de urgență proiectul PNL privind majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2000 la 3000 de lei, necesar pentru ca oamenii cărora li s-au majorat pensiile prin recalculare să nu piardă bani.

    Inițial, guvernul anunțase că pragul va fi modificat prin ordonanță de urgență, pentru că legislativul se afla în vacanță, însă Coaliția PNL-PSD a stabilit, zilele trecute, ca proiectul să treacă rapid prin parlament. El se află deja în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților care este for decizional.

     

    În aproape jumătate din județele României, numărul pensionarilor este mai mare decât cel al angajaților (Adevărul)

    Sunt nu mai puțin de 20 de județe în România unde numărul pensionarilor îl depășește pe cel al salariaților. 

    Conform statisticilor cei mai mulți pensionari raportați la numărul de angajați sunt în județele din afara arcului carpatic, mai precis în est și sud, în regiuni precum Oltenia, Muntenia și Moldova.

    Sunt județe, precum Botoșaniul, de exemplu, unde forța de muncă, angajații, reprezintă doar un sfert din populație. Restul sunt pensionari, copii, elevi, asistați social sau persoane fără venituri.

     Cea mai mare diferență de raport dintre pensionari și angajați este județul Teleorman.

    Lipsa locurilor de muncă și migrația, sunt principalele motive.

     

    Cum încearcă jandarmii din Dosarul „10 August 2018” să scape de acuzații. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile îl acuză pe procurorul care a deschis ancheta că a participat la protest (Libertatea)

    Foștii șefi ai Jandarmeriei care au comandat represiunea forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici la protestul din 10 august 2018 l-au acuzat de lipsă de imparțialitate pe procurorul care a deschis dosarul, pe magistratul militar Bogdan Pîrlog, încercând să acrediteze ideea că acesta s-ar fi aflat de partea demonstranților, nu a autorităților.

    Colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române, colonelul Laurenţiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, și colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al şefului Jandarmeriei Române, sunt încă judecați în procedura de cameră preliminară în Dosarul 10 August,, pentru abuz în serviciu. 

    Tribunalul Militar București a respins pe data de 26 iunie 2024 cererile și excepțiile invocate de cei trei ofițeri din conducerea Jandarmeriei și a dispus începerea judecății.

    Soluția a fost contestată la Curtea Militară de Apel București, unde un prim termen a fost fixat pentru data de 19 septembrie 2024.

     

    Primele scenarii pentru calea ferată de mare viteză București-Budapesta. Pe unde pot trece trenurile cu peste 200 km/h și care sunt costurile estimate- HARTĂ (HotNews)

    Realizarea unei linii de cale ferată de mare viteză între București și Budapesta, proiect convenit luna trecută de premierul Marcel Ciolacu și Viktor Orban la Vila Lac, va avea nevoie de un studiu de fezabilitate, dar experții din Ministerul Transporturilor au făcut deja o analiză preliminară și au identificat două scenarii.

    Un posibil traseu va lega București de Epsicopia Oradei, iar costurile estimate sunt de 17 miliarde de euro.

    Mon, 02 Sep 2024
Mostrar más episodios