Nach Genre filtern
- 133 - Marius Matache - De la Cosânzeana la workshop-uri de chimie, botanică, ornitologie și arii protejate
Sunt deja 20 de ani de cariera muzicala pentru Marius Matache. O carieră ce strânge astăzi patru albume lansate și doua produse discografice în pregătire, cu un portal dedicat muzicii folk, cu o asociație prin care derulează proiecte de mediu, dar și promovând muzica folk printre tineri, Marius Matache revine la RFI pentru o primă noutate muzicală de pe un viitor album.
Pe langa lansarea piesei Cosanzeana XXI, de pe un viitor album gata de lansare, Marius Matache propune pe final de 2024 proiectul Academia Verd3, un proiect de educatie informala pentru elevi ce include ateliere si workshop-uri de chimie, botanica, ornitologie, arii protejate dar si un concurs de grafica si unul de cunostinte practice.
Printre activitățile propuse elevilor din Sectorul 3 din Capitala, vor fi implementate în perioada septembrie – decembrie 2024:
- Experimente Verzi, ateliere hands-on learning cu grupe de 10-15 elevi pe diferite subiecte de mediu (ornitologie, botanică, chimia mediului, arii protejate)
- „Echipele Verzi”, competiție inter-licee în care echipe de trei au sarcina ca într-un interval de 1 oră să identifice cât mai multe specii de plante, animale (păsări, mamifere, reptile, insecte) și probleme de mediu din PNV;
- BiodiversiTEEN, concurs de grafică destinat elevilor școlilor gimnaziale din Sectorul 3 pe teme de mediu, termenul limită de înscriere a lucrărilor fiind 10 noiembrie, detalii pe https://www.roconferinte.ro/biodiversiteen/
- Verde la Tablă, serie de prezentări interactive pe teme de cariere în domeniul mediului (geografie, chimie, biologie, fizică, sustenabilitate, arii protejate) în licee din Sectorul 3. Ce face un cercetător, ce face un ranger al unei arii protejate, ce cariere poate urma un absolvent de știința mediului.
ProiectulInformArtse finalizează cu Verde Folk, eveniment-concluzie ce va fi asociat cu un târg de prezentare (standuri/rollup-uri în foaierul sălii) a minim 5 ONG-uri care sunt active pe probleme de mediu, biodiversitate, patrimoniu, dar și a unor facultăți cu profil de mediu din cadrul universităților bucureștene sau a centrului SciResCareer Centrul Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – Regiunea București-Ilfov. Reprezentanții a 3 din instituții vor fi invitați să vorbească pe scenă. Vizitatorii vor avea ocazia să lase mesaje cu tematică de mediu pe un flipchart, cele mai bune mesaje urmând a fi postate sub forma unor vizualuri pe pagina de facebook a asociației. Cu această ocazie vor fi acordate premiile pentru cele două competiții organizate în proiect.
Thu, 21 Nov 2024 - 132 - Despre Modelul Relațional Neuro-Afectiv, prin paginile cărții "Trauma de dezvoltare"
Într-o lume ce pare să gonească într-o singură direcție, conexiunea cu sinele se pierde ușor, și când mai avem și diferite traume acumulate în dezvoltarea noastră ca indivizi, apar tot felul de blocaje. Vorbim despre Modelul Relațional Neuro-Afectiv (pe scurt NARM), pornind de la volumul lansat recent de Pagina de Psihologie, "Trauma de dezvoltare", carte semnată de Laurence Heller și Aline LaPierre, invitată psiholog clinician Bogdana Bursuc.
Deși poate părea că oamenii suferă de un număr infinit de probleme și provocări emoționale, Laurence Heller și Aline LaPierre, autorii cărții "Trauma de dezvoltare", susțin că cele mai multe dintre acestea pot fi reduse la cinci principii organizatorice fundamentate biologic: nevoia de conectare, acordaj, încredere, autonomie și iubire-sexualitate. Ei descriu felul în care trauma timpurie afectează capacitatea de conectare cu sine și cu ceilalți, precum și modul în care scăderea vitalității care rezultă de aici reprezintă dimensiunea ascunsă ce stă la baza celor mai multe provocări psihologice și a multora dintre problemele fiziologice.
Heller și LaPierre prezintă Modelul relațional neuro-afectiv – NeuroAffective Relational Model™ (NARM), o metodă care integrează abordări de jos în sus (ascendente) și de sus în jos (descendente) pentru reglarea sistemul nervos și rezoluția distorsiunilor identității, cum ar fi stima de sine scăzută, rușinea și auto-judecata cronică ce rezultă din trauma de dezvoltare și relațională. NARM nu ignoră trecutul unei persoane, însă pune accent pe lucrul în momentul prezent, concentrându-se pe punctele forte, resursele și reziliența clienților de a integra experiența conexiunii care susține fiziologia, psihologia și capacitatea noastră de relaționare.
„Conștientizarea colectivă a traumelor de dezvoltare și C-PTSD reclamă această carte. Autorii oferă nu doar o carte, ci un mod de lucru clinic unic, inedit, care deschide o nouă lume pentru noi psihoterapeuții, precum și pentru persoanele cu care lucrăm. Un mod de lucru puternic fundamentat științific, care ne aduce profunzime și claritate, care ne deschide și ne așează în interiorul nostru. Această carte este un prieten și un mentor la care să revenim din nou și din nou.“ — Bogdana Bursuc, psihoterapeută, Master NARM practitioner și ambasadoare NARM™ în România
Bogdana Bursuc este psiholog clinician, psiholog organizațional și psihoterapeut specializat în mai multe forme de intervenție (TCC, EMDR, NARM) și coordonatorul Mind Institute, o organizație profesională care acordă servicii de sănătate mintală și training.
Tue, 19 Nov 2024 - 131 - Artistul moldovean Mahaya deschide seria de concerte Sesame Live Session
Marți 19 noiembrie pornește Sesame Project, o inițiativă dedicată sprijinirii și conectării artiștilor emergenți din Franța, România, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Turcia și Georgia. 10 trupe selectate vor lua parte la tabere de creație și vor concerta în cluburile din București, pregătindu-se pentru o lansare internațională. Primul episod Sesame Live Session îl aduce pe scena din Club Control pe artistul și producătorul moldovean, Mahaya, alaturi de Nerlov din Franța.
Mahaya este un artist și producător versatil din Republica Moldova. Născut în satul Taraclia, raionul Căușeni, el și-a început studiile muzicale la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” (2011-2015) și le-a continuat la Academia de Arte (2015-2018) în domeniul Pedagogiei Muzicale.
De la vârsta de 22 de ani, Mahaya își începe călătoria ca producător, experimentând cu diferite genuri muzicale și realizând aranjamente pentru diverși artiști din Republica Moldova.
Primele creații muzicale proprii încep să fie publicate în 2020. Primul său concert cu piese originale are loc în 2021. În toți acești ani, Mahaya a fost și este într-un proces continuu de căutare a unei formule autentice care să definească atât muzica sa, cât și procesul său creativ. În iunie 2024, lansează albumul „Signal in the Wind”, o colecție de cântece noi, într-un format alternativ.
Finanțat de Uniunea Europeană prin programul LIVEMX și implementat de Asociația Star Education, în parteneriat cu Institutul Francez din România, proiectul SESAME creează un spațiu vibrant de colaborare interculturală prin muzică în București. 10 trupe selectate vor lua parte la tabere de creație și vor concerta în cluburile din București, pregătindu-se pentru lansarea internațională – Set Sail To Music Export.
Artiștii participanți în proiect au fost aleși de către un juriu internațional format din profesioniști din industria muzicală din România, Bulgaria, Franța, Suedia și Grecia. Aceștia vor participa, în perechi de câte 2 trupe/artiști în tabere de creație și vor susține apoi un concert comun într-un club din București. Pe parcursul taberelor de creație vor fi asistați de producători muzicali experimentați și vor participa la workshop-uri pe diverse teme din industria muzicală: drepturi de autor, distribuție muzicală, touring internațional, export muzical. În plus, vor afla mai multe informații despre piețele muzicale din România și Franța.
Trupele incluse în proiect sunt: Nerlov și Cølibri din Franța, Mahaya din Moldova, IVA din Bulgaria, Shy din Ucraina, Omar Alkilani, Goss și Ja, Klar din Turcia, +SHE+ din România și Anuka Kipshidze din Georgia. Acestea vor concerta în cluburile Control, Expirat și Echoes din București în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025.
Tue, 19 Nov 2024 - 130 - Mihai Găinușă - Televiziunea i-a adus faima, radioul i-a rămas în inimă
Participarea la show-ul tv 'Asia Express' este cea mai recentă realizare pentru Mihai Găinușă. Un parcurs care a surprins pe toată lumea, aventura încheindu-se în semifinalele concursului tv. "Importantă este călătoria.", spune Mihai Găinușă, într-o discuție în emisiunea RFI360, discuție ce pornește de le la jurnalismul făcut cu umor, până la supraviețuirea într-un pesaj media cu tot felul de provocări.
Absolvent al unui liceu de poștă și telecomunicații, Mihai Găinușă a pus prima data căștile pe urechi pe vremea când lucra într-o centrală telefonică. Apoi a încercat de câteva ori să intre la Facultatea de Studii Economice dar matematica s-a dovedit o nucă tare, motiv pentru care a ales Facultatea de Jurnalism. Întâmplarea face că atunci a câștigat un concurs la o emisiune de la un post de radio, și uite așa, venind la radio, nu a mai plecat. Radioul se numea Delta RFI, iar de aici începe povestea lui Mihai Găinușă, întinsă pe tot felul de frecvențe, radio și tv.
A fost acolo când un important post de radio din FM-ul romanesc, Radio Contact, s-a stins, pentru a face loc unui alt nume de radio, important astăzi. A fost în echipa de scriitori ai emisiuni 'Chestiunea Zilei' de la ProTV, este unul dintre inițiatorii emisiunii tv Cronica Cârcotașilor. Dar prima încercare de umor la microfon rămâne la Delta RFI, devenind parte din distribuția emisiunii la care câștigase concursul ce i-a deschis ușa radioului. Emisiunea se numea 'Săptămâna nebunilor'.
S-a întors la școală pentru a învăța să scrie scenarii, a scris pentru carte, a scris pentru film, a făcut televiziune, le-a vorbit studenților care au pornit pe drumul jurnalismului, visul său rămâne radioul.
Fri, 15 Nov 2024 - 129 - Asociația PlaYouth ne invită să donăm jucarii pentru copiii mai puțin norocoși din mediul rural
„Banca de Jucării” se numește inițiativa Asociației PlaYouth prin care putem aduce bucurie copiilor din medii defavorizate, donând jocuri și jucării. Proiectul pilot se desfășoară în București și oferă o oportunitate comunității de a transforma obiecte nefolosite în daruri prețioase pentru copiii mai puțin norocoși din mediul rural. Despre aceast demers dar și alte acțiuni ale Asociației PlaYouth, o discutie cu președinta acestei asociații, Ana Stănescu.
Asociația PlaYouth s-a născut din dorinţa de a aduce joaca şi bucuria în educaţia copiilor, dar și de a crea o legătură mai puternică între aceștia și părinţii lor. Asociația organizează ateliere, cursuri, evenimente, petreceri şi programe de educaţie alternativă pentru copii, pentru toți cei care care vor să se conecteze cu creativitatea și cu jocul.
Cum poți dona?
1. Alege jocul/jocurile sau jucăria/jucăriile pe care vrei să le donezi – asigură-te că sunt în stare bună, curate și complete;
2. Vizitează unul dintre cele 10 magazine Lidl participante din București, unde vei găsi coșuri de inox personalizate și special amenajate pentru colectarea donațiilor;
3. Pune jocul sau jucăria în coș. Toate articolele donate vor fi apoi atent dezinfectate și pregătite pentru a fi distribuite către copiii care au mare nevoie de ele.
Donațiile colectate pe parcursul acestei perioade vor ajunge la copiii din comunități vulnerabile, oferindu-le ocazia de a se bucura de jucării și resurse educative care să le susțină dezvoltarea.
Pentru mai multe detalii despre locațiile de colectare și cum poți dona, vizitează pagina web dedicată: https://playouth.ro/proiecte/banca-de-jucarii/ și grupul de facebook www.facebook.com/groups/bancadejucariiplayouthsilidl/
Pe lângă „Banca de Jucării”, Asociația PlaYouth a lansat a 3-a ediție din Proiectul Caravana Reciclării Creative, proiect in cadrul caruia invitati cadrele didactice din județele Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Alba, Vâlcea, Neamț și Bacău sunt invitate să se înscrie pentru a aduce în școlile lor o experiență de reciclare inovatoare și interactivă.
Fri, 15 Nov 2024 - 128 - Valentina Vesler: "Cele mai neașteptate alegeri ne pot conduce către împlinirea autentică."
Licenţiată a Facultăţii de Litere a Universităţii București, doctorand în studii culturale al Școlii Doctorale Litere din cadrul aceleiași instituţii, Valentina Vesler este Director de Comunicare & PR Valvis Holding de aproape 25 de ani, atata timp într-o singura companie, spune ceva despre disponibilitatea la efort și adaptabilitate. Dar ce parere are despre schimbare? O întrebare de la care pornește discutia din emisiunea RFI360 cu Valentina Vesler.
"Am început cu un liceu de biologie-chimie, animată de aspirația de a deveni medic. Apoi, influențată de perspectivele profesionale promițătoare ale anilor ’90, m-am orientat către Facultatea de Drept. În final, am descoperit că adevărata mea vocație se află la Facultatea de Litere, unde pasiunea pentru cărți și-a găsit expresia firească. Sunt câteva exemple din seria de decizii care mi-au redirecționat fundamental traiectoria profesională și personală, demonstrând că uneori cele mai neașteptate alegeri ne pot conduce către împlinirea autentică.", asta spune pentru revista Psychologies, Valentina Vesler, femeia care astăzi are nu mai puțin de 25 de ani de experiență în comunicare, PR și publicitate.
Pe 15 noiembrie o puteți vedea la Koonferința Shift Happens. Conferinta celor de la Kooperativa 2.0 pornește fix de la ideea de schimbare, la care orice om de marketing trebuie adesea să se adapteze. Că vorbim despre decizii de ultim moment, de un neașteptat zero tăiat într-un buget stabilit de ceva timp, omul în comunicare trebuie să fie capabil să gestioneze tot felul de crize, iar spontenaitatea și creativitate se adaugă la plusul de experiență acumulată astfel într-o companie.
Thu, 14 Nov 2024 - 127 - Muzica clasică în reinterpretare modernă cu istoria și farmecul arhitectural al castelului Kálnoky
Muzica trupei Queen, Taylor Swift și Metallica prinde viață sub acompaniamentul instrumentelor simfonice, la Castelul Kálnoky, din pitorescul sat Micloșoara. Candleglow Castle vă invită să traiți și simtiți muzica clasică într-o reinterpretare modernă, cu posibilitatea de a participa la reînvierea unei tradiții de ospitalitate a castelului și a familiei nobiliare Kálnoky. Vorbim astăzi despre viață într-un loc plin de istorie cu Contele Tibor Kálnoky, invitat în emisiunea RFI360.
Construit în 1645 și renovat cu păstrarea stilului original – renascentist, castelul Kálnoky este un adevărat simbol al istoriei Transilvaniei. Parte din această istorie, familia Kálnoky își are propria poveste în acest ținut de peste cinci secole. De altfel, istoria familiei Kálnoky este prezentată la castel printr-o colecție unică de obiecte istorice, găsim aici arme folosite în luptele cu turcii, mobilier de epocă și un pian similar celui utilizat de compozitorul Johannes Brahms, iar această legătură a Castelului Kálnoky cu muzica este vie și astăzi. Castelul din pitorescul sat Micloșoara, o bijuterie arhitecturală și istorică din inima Transilvaniei, găzduieste până la finalul anului o serie de evenimente culturale unice, reunite sub titlul "CandleGlow Castle Concerts", o ocazie de a combina istoria locului cu ospitalitatea familei nobiliare care îl administrează.
“O experiență muzicală intimă, în interiorul zidurilor unui castel izolat din Transilvania, la lumina caldă a lumânărilor. Pur și simplu magic!”, spune Contele Tibor Kálnoky.
Evenimentele "CandleGlow Castle Concerts" sunt gândite pentru a combina muzica clasică într-o reinterpretare modernă cu istoria și farmecul arhitectural al castelului. Concertele au loc sâmbăta, o dată la două săptămâni în pivnița de vinuri a castelului, un loc magic care este cu această ocazie, iluminat exclusiv cu lumânări pentru a intensifica atmosfera romantică și renascentistă a locului.
Publicul va fi încântat de interpretările pianistului Szőcs Botond, ale violoncelistului Ferencz Tihamér (violoncel), Győrbiró Apor (violoncel), Gáspár Csaba (vioară), Kertész János (pian), muzicieni talentați , reprezentativi din zona Covasnei care sunt renumiți pe scenele din toată țara și din străinătate și care contribuie la educarea tinerilor muzicieni din zonă.
Din evenimentele programate în urmatoarea perioada: SCHINDLER’S LIST / THE PIANIST / CHOPIN (16 noiembrie), TAYLOR SWIFT (30 noiembrie), GAME OF THRONES (14 noiembrie), CHRISTMAS SPECIAL (14 decembrie 2024), NEW YEAR SPECIAL (balade Queen și Metallica).
Oaspeții care vor participa la aceste concerte vor avea de ales între două opțiuni: un concert cu Prosecco, începând la ora 16:00, sau un concert cu o cină inclusă, cu un meniu specific zonei transilvănene, de la ora 19:00.
Această inițiativă face parte din strategia de rebranding a Castelului Kálnoky care își propune să redevină un centru al vieții comunitare și culturale din zonă. Prin această serie de concerte, gazdele și organizatorii își propun combinarea tradiției și istoriei cu inovația pentru a retransforma castelul într-un spațiu al artei și totodată al întâlnirilor sociale.
Wed, 13 Nov 2024 - 126 - Trupa byron ne prezintă 'Sindromul Impostorului în 4 acte'
Sindromul impostorului este atunci când succesul pare nemeritat. E o luptă interioară cu îndoiala, luptă care afectează încrederea în sine, chiar și atunci când dovezile succesului sunt clare. Trupa byron ne invită să vorbim despre sindromul impostorului, iar când nu o să mai vorbim, trupa o să ne cânte fix despre asta la Sala Radio, București, pe 9 noiembrie.
byron cântă rock cu influențe diverse de prin 2006. Au lansat de atunci 8 albume de studio, trei concerte filmate si 2 viniluri. Sunt obișnuiți să cânte atât electric pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori cât și acustic sau alături de cvartet de coarde sau orchestră simfonică. Au filmat un concert în Salina Turda, apoi au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO. În 2014 au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi, urmat de albumul „Eternal Return”, înregistrat în High Resolution la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road Studios. În 2019 byron au lansat albumul ‚nouă’ compus în totalitate în limba română, un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.
Cel mai recent material 'Efemeride', lansat la finalul lui 2023, o colecție de conversații pe care nu le purtăm, o privire directă în ochii omului din oglindă. Pe parcursul celor 10 piese, byron te poartă într-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor recurente, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors.
Sindromul impostorului este acea senzație că succesul tău nu e meritat și că, în orice moment, cei din jur vor „descoperi” că nu ești atât de competent pe cât pari. E o luptă interioară cu îndoiala, care afectează încrederea în sine, chiar și atunci când dovezile succesului sunt clare.
Pe 9 noiembrie byron cântă pentru prima oară la Sala Radio, Sindromul Impostorului în 4 acte. Invitați speciali: Muse Quartet, Dora Gaitanovici, Șerban Pavlu și Vichi Răileanu.
Sat, 09 Nov 2024 - 125 - Roda del Mundo, vindecare prin muzica lumii
Roda del Mundo este un cerc în jurul cărora se strâng muzicienii, fix în mijlocul lumii. Este o întâlnire unică pentru artiști din culturi și repere geografice diferite, cântând și improvizând într-un singur ritm. Este o petrecere ce nu ține cont de timp, gen și altfel de categorii și etichete, totul pentru un moment viu, irepetabil. Pentru a explica ce înseamnă Roda del Mundo, vorbește Yomira John (Panama), Cyril Atef (Franța/Iran), iar din partea Șaraimanic, Larisa Perde.
Yomira s-a născut în Panama, are o descendență haitiană, este ambasadoarea a muzicii din Caraibe, specializată în calypso, tamboreras și salsa. Fiind parte din corul Musica Viva, s-a făcut remarcată în toată lumea pentru calitățile sale vocale, un adevărat ambasador al muzicii panameze. A câștigat un premiu Grammy cântând alături de Petrona Martinez.
"Prima oara când am cântat, nu îmi mai aduc aminte, dar îmi aduc aminte că primul strigat, după ce mama mi-a dat naștere, a fost puternic și mama a spus că toate infirmierele care lucrau în ziua aia au spus că voi ajunge cântăreață. A fost un moment important, pentru că în final, asta am devenit, o cântăreață. Dar astăzi nu sunt numai o cântăreață, sunt o femeie care se exprima într-o multitudine de forme artistice, și chiar dacă nu cânt, rămân în aceasta mișcare artistica, organizând, orchestrând." spune Yomira John.
Cyril Atef este unul dintre artiștii care acceptă oricând fuziuni muzicale, așa se face că îl vedem în România trăind muzica alături de lăutarii noștri, venind după colaborări internaționale cu Bumcello, M, Alain Bashung sau Salif Keita, ca să dau numai câteva exemple.
"Deci nu avem nevoie de o piesă muzicală așa cum o știe toată lumea, pentru că muzica poate fi de fapt invizibilă, internațională, un limbaj universal și te poți doar conecta bătând din palme și cântând o melodie." spune Cyril Atef.
Cyril și-a adus contribuția importantă la albumele Bumcello, la realizarea albumului 'Lunatico' alături de Gotan Project, în turneu cu artistul francez M, sau combinând trance-ul african cu influențe electro-groove în CongopunQ. Dar astăzi Cyril înseamnă Papatef.
"Papatef a pornit acum 6 ani. Mie îmi place să fac oamenii să danseze și să fie totul intens. La fel ca la Roda, doar că durez mai mult de atât. De 6 ani cânt într-un club din Paris și pornesc la 10 seara, termin pe la 2 dimineața. Sunt disc-jockey dar nu în stilul celor care doar învârt de butoane, eu sunt un DJ de modă veche, folosesc CD-uri. Încă mai printez cd-uri pentru a avea cu mine cele mai bune piese de dans, pentru că îmi place să dansez, și după ce pun muzica, cânt peste piese la baterie și samplez din percuția mea, samplez secvențe din piesa și toată aceasta transformare înnebunește lumea. Îmi place că audiența nu e formată din snobi parizieni, sunt oameni de toate vârstele ba sunt și mulți tineri care vin la aceste petreceri, iar eu am 56 de ani, și ceea ce văd îmi dă speranță. Îmi da speranță pentru că muzica mea este plăcuta de tineri. " spune Cyril Atef.
Despre cum a început povestea sa în seria de petreceri Roda del Mundo de la București, Cyril Atef spune:
"Am cunoscut-o pe Larisa Perde printr-un prieten comun, Guts, și ușor a început să-mi vorbească despre acest concept. Știam că impresariază lăutari, pe Caliu, Taraf de Haidouks, oameni pe care îi iubesc și îi urmăresc de mulți ani, și mi-a vorbit despre Roda și am spus, hai! Să o facem! Și prima dată am cântat aici anul trecut în noiembrie, și a fost o energie sălbatică."
Pe lângă a fi promotor al muzicii lăutarilor României, Larisa Perde prin Șaraimanic a promovat femeia în randul lăutarilor, gândind proiectul numit 'Lautaresele', proiect care merge în aprilie 2025 în Franța, cap de afiș la festivalul Welcome în Tziganie.
"Proiectul Lautaresele, am pielea de găină când zic asta, a pornit așa, parcă din neant. Țin minte că am avut o discuție cu Rona Hartner care visa să aibă un taraf de lăutari femei și m-am uitat la ea și mi-am spus 'mamă ce nebună e! cum să facă un taraf numai din femei, când eu abia găsesc o voce și toată lumea îmi spune că nu mai sunt femei care cântă.' Și când am pornit proiectul, treptat au început să vina femeile. Ele nu au venit până atunci pentru că nu au fost chemate. Și am găsit și femeie care cântă la țambal și la vioară, și la acordeon, și sunt convinsă că o să găsesc și la bas. Acest proiect a fost o super-surpriza pentru că de la primul concert a fost sold-out, cu femei pe afiș care nu erau cunoscute, și îmi dau seama că tot ceea ce fac eu, că mă tot întreb, cum de am ajuns să fac asta? Sunt niste chemări ale unor oameni, zeci, sute, mii poate, care au o nevoie interioara, o chemare, un strigat, și atunci ajung la mine și eu trebuie să le pun împreună. Pentru mine a fost o surpriză chemarea noastră la Festivalul 'Welcome în Tziganie' din Toulouse, care e un festival de renume pentru cultura gipsy. Cred că muzica nu e neapărat pe genuri, cred că până la esență, e umanitate. Vorbim despre mișcări ca să vindecăm ceva, și pentru mine Lautaresele este un proces de vindecare ale unor femei care nu avut contextul în care vocile să le fie auzite." spune Larisa Perde.
Thu, 07 Nov 2024 - 124 - Asociația Activity ne invită la o discuție despre anxietate, perfecționism, în relația părinte-copil
Având ca temă „copilul meu este perfect, dar se poate și mai bine,” Asociația Activity ne invită la un nou eveniment din seria 'Active Parenting Meet-up', un eveniment care își propune să exploreze așteptările ridicate și dorința de perfecțiune a adulților, dorință care poate marca serios sănătatea emoțională a copiilor. Andrei Mocanu (Tatăl activ) este psihoterapeut cognitiv-comportamental și consilier parental.
Andrei Mocanu este absolvent al Facultății de Psihologie și Științele Educației, cu specializările în Pedagogie (în 2008) și Psihologie (în 2012). Este de asemenea, facilitator al programelor parentale Cercul Siguranței și Triple P. Andrei Mocanu a participat la numeroase cursuri de formare, dar printre cele mai importante este cursul postuniversitar de lungă durată "Analiză comportamentală aplicată: Intervenție în Tulburările de Spectru Autist", care îi conferă acreditarea națională de analist comportamental.
Active Parenting Meet-up are loc miercuri, 6 noiembrie 2024, de la ora 18:30, la Ceainăria Green Tea din București (Str. Dr. Burghelea Nr. 24). Invitați să vorbească în cadrul evenimentului: Andrei Mocanu (Tatăl activ), psihoterapeut cognitiv-comportamental și consilier parental; Bogdan-Cristian Fițiu, medic specialist în psihiatrie pediatrică; Adriana Bălșanu, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental. Discuția va fi moderată de Alex Zamfir, jurnalist.
Asociația de Intervenție Terapeutică pentru Copil și Familie Activity este o organizație neguvernamentală înființată în 2015 de către un grup de tineri psihologi cu pasiune pentru copii care au implementat un model de intervenții terapeutice și educaționale pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă a copiilor. Cu servicii pentru copii cu tulburări în dezvoltare (autism, ADHD, tulburări de limbaj, emoționale etc) tipul terapie ABA, logopedie, stimulare senzorială, afterschool pentru copii care au început școala, consiliere individuală, grupuri terapeutice iar pentru părinți se oferă ședințe/ateliere individuale și de grup, formare părinte co-terapeut. Pe lângă serviciile directe către copii și părinți, Activity are în vedere și comunitățile în care acești copii se manifestă astfel că oferă servicii la domiciliul familiei, formare pentru specialiști din domeniu activând în instituțiile statului sau centre particulare, pentru viitori terapeuți, cadre didactice din grădinițe și școli.
Tue, 05 Nov 2024 - 123 - Nidal pornește în turneul de lansare al noului său album numit “Legendar”
Hamad Al-Essa Nidal-Stefan este un artist muzical în permanentă dezvoltare. Activ în lumea artei încă de la liceu, Nidal făcea parte dintr-o trupă de teatru cu care a călătorit prin țară la multe festivaluri, scrie poezie, descoperă chitara clasică. Ajunge la București unde se formează la Universitatea Națională de Muzică iar în paralel începe să dezvolte o carieră de sound designer și compozitor de muzică de teatru, colaborând cu teatre de renume precum Bulandra sau Nottara.
Nidal a debutat discografic în 2020 cu albumul "Kingish (The Imperfect Album), album despre drumul dinspre inconștiență spre conștiență. "Legendar" este al doilea album al său.
“Mesajul central al albumului este că, indiferent de context, este important să faci ceea ce crezi că este corect. Când eram copil, pe lângă poveștile clasice de noapte bună, mama îmi strecura și mituri din Grecia Antică. Consider că una dintre responsabilitățile artistului, la fel ca aceea a unui preot sau, cum era odată, a unui șaman, este să readucă în atenția societății perspective uitate. Astăzi mi se pare că există o lipsă de povești cu semnificație profundă, iar inspirat de mitologia greacă, am simțit că albumul „Legendar” ar putea fi o rază de lumină în această lume pe care am lăsat-o pradă haosului interior.”, spune Nidal.
Muzica lui Nidal este un amestec de folk, blues și jazz, bazată pe interacțiunea dintre riff-uri de chitară acustică, percuție precisă și vocea puternică și evocatoare a lui NIDAL, variind de la șoapte senzuale la strigăte pline de forță.
“Legendar” este cel de-al doilea album al artistului, acesta fiind înregistrat în studiourile Vița de Vie și produs de Adrian Despot. Piesele se învârt în jurul legendelor Greciei Antice, evocând figuri precum Orfeu și Euridice, Narcis, Icar și alții, văzute prin prisma relațiilor moderne.
Turneul “LEGENDAR” are loc în luna noiembrie în următoarele orașe:
București – 6 noiembrie, Expirat; Piatra Neamț – 15 noiembrie, Library Bar; Iași – 16 noiembrie, Underground Pub; Bacău -22 noiembrie, Fiald; Târgu Mureș – 28 noiembrie, Republic Hub; Cluj – Napoca – 29 noiembrie, Flying Circus; Timișoara – 30 noiembrie, Pixel.
Mon, 04 Nov 2024 - 122 - 'Ultratonic', cel mai nou produs discografic al trupei Toulouse Lautrec
Lansarea oficială a noului album a fost în Club Quantic din București, dupa care trupa a pornit in turneu. 1 noiembrie la Underground Pub Iași, pe 15 noiembrie la Tulcea ‚La Liman’, pe 28 noiembrie la Cluj la Atelier Cafe și pe 29 noiembrie la Love Bar în Sibiu. Vorbim despre albumul 'Ultratonic' cu liderul trupei Toulouse Lautrec, Cătălin Rulea.
În 2024, Toulouse Lautrec împlinește 15 ani de existență. Toulouse Lautrec sunt post indie-rock, post-mainstream și post-underground. Au reușit să supraviețuiască myspace, youtube, facebook, instagram, spotify și acum fac față inteligenței artificiale. Au acum 6 albume, zeci de melodii în topuri, zeci de videoclipuri, nenumărate concerte în circa șapte țări și șapte mări, din ce își aduc aminte. Cu ocazia acestei aniversari, Toulouse Lautrec a relansat primele sale doua albume într-o ediție vinil.
Fri, 01 Nov 2024 - 121 - Papiloma Party, spectacol despre frică, singurătate, acceptarea de sine și a tulpinilor de HPV
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV, țara noastră fiind pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Un spectacol de teatru aduce în atenție infecția cu virusul uman papilloma (HPV), una dintre cele mai întâlnite infecții cu transmitere sexuală. Papiloma Party este un spectacol inițiat de Asociația Șangri-La Artistic Ground. O discuție pe acest subiect cu regizoarea Alina Pietrăreanu.
Spectacolul Papiloma Party combină mai multe experiențe personale și este ca o călătorie prin ceea ce simte cineva după ce află că are HPV. Pentru documentarea spectacolului s-au folosit informații oferite de specialiști dar și câteva zeci de mărturii ale persoanelor care se confruntă cu HPV, indiferent de gen. Proiectul reunește un colectiv interdisciplinar și îmbină noile tehnologii media cu artele performative.
Echipa Papiloma Partyeste compusă din Alina Pietrăreanu - regizoare și dramaturgă, Cabiria Morgenstern, - producător creativ, Oana Rotaru, Bianca Marinescu și Anastasia Nane - performere, Andreea Novac - coregrafă, Sofia Zadar - creatoare a universului sonor și muzical, Irina Bako - artistă 3D, Ciprian Făcăeru - scenograf.
Premiera Papiloma Party are loc în zilele de 31 octombrie și 1 și 2 noiembrie, de la ora 19:00, la /SAC Malmaison (Calea Plevnei nr. 137C, et. 2).
Fri, 01 Nov 2024 - 120 - Maxim Belciug, Cătălin Tzetze Rădulescu și Zoltan Butuc, o discuție despre muzică, cuvânt și spirit
În emisiunea aniversara 15 ani de RFI360, am invitat oameni care cu constanță și încăpățânare impun propriul ritm într-o lume ce pare uneori pierdută. Maxim Belciug, Catalin Tzetze Rădulescu și Zoltan Butuc sunt trei artiști deconectați de la gadget-urile momentului, focusati pe esenta vieții, totul transpus într-o exprimare artistică. Din dragoste pentru instrument, din respect pentru puterea cuvântului, și cu delicată atenție asupra spiritului.
Maxim Belciug, un artist clasic în formarea și preferințele sale. Autorul 'Încântărilor' pe sunet de chitara, omul care se încăpăţânează să creadă că frumuseţea va mântui totuși lumea.
Zoltan Butuc a pornit prin a fi actor, iar cuvântul i-a adus aproape muzica. Când îl veți auzi recitind o poezie, toată experiența sa va fi pusă într-un singur cuvânt, rostit apăsat, atât cât este nevoie ca urechea să-l audă, iar atenția să-ți fie stăpânită.
“Învăţ permanent, şi cu cât înţeleg mai mult, cu atât îmi dau seama că nu ştiu aproape nimic…“, spune Cătălin Tzetze Rădulescu, un artist care s-a aruncat cu totul în explorarea artelor. Că este muzică, pictură, restaurare de bijuterii, să nu vă mire dacă pe Tzetze o să-l găsiți într-o zi urcat pe un deal vindecând oameni cântând la tulnic.
Wed, 30 Oct 2024 - 119 - Munteanu Fest 8 a strâns bani pentru primul teatru independent construit de comunitate
Aproximativ 200 de persoane au participat pe 15 octombrie la Expirat Halele Carol din București la un eveniment-maraton caritabil ce s-a întins pe o durată de peste 6 ore. Suma de 8.000 lei a fost strânsă din încasările și din donațiile obținute în urma acestei ediții atât prin biletele achiziționate suma fiind donată în totalitate către Asociația Culturală Grivița 53. Vorbim despre Grivita53 cu Chris Simion-Mercurian și Bogdan Munteanu, organizatorul evenimentului.
5 artiști de pe scena muzicală din România au luat parte pro bono la Munteanu Fest 8: Ana Coman, D-L Goe, Prima Dragoste, Andra Andriucă și Marinov. 8.000 lei, este suma strânsă din încasările și din donațiile obținute în urma acestei ediții atât prin biletele achiziționate online din rețeaua iabilet.ro cât și la intrare în seara evenimentului. Ea va fi donată în totalitate către Asociația Culturală Grivița 53. În plus, au existat mulți susținători care au donat în timpul festivalului bani direct pe site-ul proiectului: www.grivita53.ro.
„A 8-a ediție a Munteanu Fest a fost cu și despre oameni frumoși și inimoși. Și aș dori să-i amintesc pe această cale pe oamenii faini, prietenii și cunoscuții din fața scenei care au participat și au susținut cauza, pe artiștii care s-au perindat rând pe rând pe scenă sau la pupitrul de DJ și care ne-au încântat urechile și inimile, pe cei de la Expirat Halele Carol care au găzduit impecabil festivalul și mai ales pe Chris Simion-Mercurian și Tiberiu Mercurian de la Grivița 53 care își doresc tare mult să construiască acest teatru. Pot spune cu mâna pe inimă că a fost o mobilizare exemplară din partea tuturor. Și mă bucur că s-a strâns o sumă așa mare de bani în urma evenimentului caritabil. De asemenea, doresc să le mulțumesc partenerilor și prietenilor de la iaBilet care m-au ajutat mult cu partea de promovare, cu sistemul de ticketing pus la dispoziție fără costuri suplimentare, dar și tuturor partenerilor media și susținătorilor ce au promovat intens evenimentul de-a lungul ultimelor săptămâni. Pentru mine a fost impresionant să văd atâta solidaritate din partea oamenilor din jur pentru a susține o cauză.” – a spusBogdan Munteanu, organizatorul evenimentului.
Grivita53 este mai mult decât un spațiu cultural, este un spirit al unei generații. Se definește prin ceea ce face și prin ceea ce lasă în urma sa. Acest spațiu cultural va rămâne moștenire Bucureștiului.
Mon, 28 Oct 2024 - 118 - Collage Festival - un colaj al artelor în București, până pe 27 octombrie
Între 25 și 27 octombrie are loc la București cea de-a doua ediție a Collage Festival. Un eveniment ce și-a propus să promoveze arta colajului și să sprijine comunitatea de artiști din România să își împărtășească viziunile într-un context inovator. Am vorbim despre această a doua ediție Collage Festival cu Cristiana Bucureci, Ada Moisă și Andrei Stan.
Anul acesta, Collage Festival adună sub tema 'Playing with reality' o serie de expoziții care subliniază eclecticismul și arta colajului, inculzand lucrări de Ion Bârlădeanu, Ovidiu Solcan, Beatrice Arzoiu, 1-Q Sapro și alți invitați speciali, în total peste 90 de artiști de colaje cu peste 150 de lucrări.
Totodată, evenimentul aduce un program variat, cu spectacole de dans contemporan, proiecții de film, DJ seturi și concerte, discuții cu reprezentanți și teoreticieni ai artei colajului, performance-uri artistice și spectacole de teatru și sesiuni de pictură live. Festivalul va avea loc la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120), cu intrarea liberă pentru public, iar programul complet este disponibil pe site: https://collagefestival.ro/.
Evenimentele care vor avea loc la Collage Festival 2024 sunt:
Vineri, 25 octombrie
Live painting – Să fiți cuminți
18:30 - Performance Oana Iordăchescu
19:30 - Vernisajul expoziției Playing with reality
20:30 - Concert Tony Baboon
22:00 - Concert Dilimanjaro
23:30 - After Party – DJ Ioan Straton
Sâmbătă, 26 octombrie
Live painting – Să fiți cuminți
16:00 - Talk cu Sebastian Grama – “Filosofia colajului”
17:00 - DJ set Obeah
18:30 - Spectacol de teatru “Jurnal de singurătate”
19:30 - Proiecții cu poveștile artiștilor români by FilmColorat
20:30 - Concert The Mo Chits
22:00 - Concert Truthday x Cristiana Dicianu
23:30 - After Party Seb
Duminică, 27 octombrie
Live painting – Să fiți cuminți
16:30 - Talk “Istoria colajului în artă” cu Cornel Moraru
18:00 - Spectacol de dans contemporan “Luați de VAL..s”
19:30 - Concert 7th SENSE 20:30 Proiecții cu poveștile artiștilor români by Film Colorat
21:00 - Concert Acoustic Lovers
Curatorul principal al expoziției este Daniel Loagăr, alături de echipa formată din Cristiana Bucureci, Andrei Stan, Ada Moisă, Ruxandra Niculae și Livia Marinescu – toți implicați activ în comunitățile Bucharest Collage Collective și Romanian Collage Collective. Expoziția Playing with reality va putea fi văzută la Green Hours până pe 25 noiembrie 2024.
Collage Festival își propune să promoveze arta colajului și artiștii reprezentativi din România nu doar prin intermediul și pe durata festivalului și a expoziției, cât și prin platforma online pe care vor fi expuse cele 40 de portofolii selecționate. Totodată, echipa realizează un podcast cu invitați din această sferă artistică, dorind să lanseze 5 episoade înainte de finalul acestui an. Primele trei episoade din podcast, portofoliile artiștilor și mai multe informații se găsesc pe site-ul www.collagefestival.ro.
Collage Festival 2024 este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul este inițiat de Creionetica, o agenție de comunicare ce își propune să susțină proiectele culturale din România susținând activ de peste 10 ani o rețea de colaboratori, specialiști în strategii de comunicare. Începând din 2013 agenția Creionetica a organizat, curatoriat și promovat proiecte dedicate mixului dintre arte și, în special, artei colajului în spații alternative din București, Iași, Cluj și Timișoara, dar și în cadrul unor evenimente internaționale.
Sat, 26 Oct 2024 - 117 - Mind-Moving, instalație performativă care invită la reflecție, la Palatul Ștefania din Timișoara
La început de Noiembrie, la Timișoara ajunge unul dintre cele mai complexe programe de art-terapie program desfășurat mai întâi în perioada decembrie 2022 - februarie 2024, la Clinica de neuropsihiatrie infantilă din Timișoara, dar și o instalație performativă rezultată în urma proiectului ce va fi prezentată la Palatul Ștefania. Pe acest subiect vorbește artista Alexandra Balașoiu.
Proiectul mind-moving, inițiat de Indie Box, este unul dintre cele mai complexe programe de terapie prin artă desfășurate în România ultimilor ani, adresându-se unui public divers și dezvoltând producții artistice inspirate de întâlnirile cu aceștia. În perioada 2022-2024, echipa proiectului, care adună expertiză atât din partea artiștilor, cât și din partea terapeuților, a organizat 48 de ateliere și 4 spectacole de improvizație și dans contemporan în două spitale de psihiatrie din România, cât și o rezidență de creație artistică și o instalație performativă care a fost expusă până acum în București, Norvegia și Italia. Această instalație produsă de Indie Box va fi deschisă curând și publicului timișorean, între 1 și 3 noiembrie, la Palatul Ștefania, prin proiectul mind-moving tour, co-organizat de către Asociația Entuziart - Art Terapie și AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică. Programul este astfel: 1 noiembrie, 19:00 - 21:00, 2 și 3 noiembrie, 18:00 - 20:00, accesul publicului este gratuit și este recomandată înscrierea în prealabil înformularul de aici.
Instalația mind-moving pornește de la o întrebare pe cât de simplă în formulare, pe atât de complexă în potențialele răspunsuri: „Dacă ai fi trăit viața altcuiva, crezi că mintea ta ar fi funcționat la fel?” Subtextul conceptual este că personalitatea și percepția fiecărui individ sunt rezultatul unei încrengături complicate de stimuli și relații, iar din această tensiune, mintea cu mecanismele sale interioare se definește întocmai ca amprentele degetelor - niciodată la fel, de la un caz la altul. Expoziția este așadar construită ca un spațiu de reflecție și oglindire asupra acestor nenumărate căi de a fi în lume, iar corpurile performerilor se supun unor logici de funcționare inspirate din tulburările mentale, legându-le de trăiri universale cu potențial creativ, emoțional și spiritual pozitiv. Publicul este invitat să-și croiască propria cale spre empatie și înțelegere, instalația putând fi vizitată timp de două ore în fiecare zi, în ritm propriu, alternând între observație, reflecție și integrare cu sprijinul dans-terapeutei Loredana Larionescu.
Nu este prima oară când echipa mind-moving lucrează la Timișoara în acest an. În luna august, Alexandra Gîrbea, care a fost invitată să se alăture artistic proiectului, a condus o serie de cinci ateliere intensive în vederea pregătirii unui flash-mob intitulat Falling Grounds, care a fost pus în practică cu ocazia evenimentului de Celebrare a orașului. În același timp, coregrafele Cristina Lilienfeld și Alexandra Bălășoiu, inițiatoare ale proiectului, au susținut un atelier de expresivitate și tehnică de dans contemporan adresat profesioniștilor dornici să se apropie de metodologiile adunate pe parcursul anilor în cercetarea multidisciplinară mind-moving.
Acest atelier a funcționat și ca un proces de casting în căutarea unui nou colaborator din Timișoara, care să se alăture echipei în următoarele evenimente și iterații ale proiectului, împreună cu Alexandra Gîrbea. Robert-Matheas Popa, în vârstă de 21 de ani, a fost performerul ales, atât pentru abilitățile sale practice din sfera dansului contemporan, artei actorului și acrobației, cât și prin prisma potrivirii de mentalitate în raport cu inspirația proiectului - spectrul larg de reacții și de adaptări la realitate, problematizarea ideii de „normalitate” și renunțarea la etichetele și stereotipurile asociate persoanelor care percep realitatea printr-un filtru ce poate fi definit ca fiind patologic.
Robert-Matheas și Alexandra Gîrbea au început apropierea de proiect prin participarea la o serie de ateliere cu copiii de la Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă de la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara, conduse în cadrul proiectului de dans-terapeuta Anca Lupulescu și art-terapeuta Cristina Bratu. În prezent, cei doi performeri se află într-o rezidență de pregătire a instalației la AREAL - Spațiu pentru Dezvoltare Coregrafică, unde, prin întâlniri zilnice cu echipa de proiect se apropie din ce în ce mai mult de specificitatea teritoriilor performative care urmează să fie deschise la Timișoara.
mind-moving este o chemare la empatie, înțelegere și destigmatizare, transformând perspectivele asupra sănătății mintale dinspre o mentalitate de etichetare înspre una de explorare a experiențelor umane autentice.
Fri, 25 Oct 2024 - 116 - Asociația EduAct: Educația nu trebuie să fie un privilegiu
Din 2022, EduAct a început să investească în școlile aflate la risc de abandon școlar, atât prin programe educaționale, cât și prin dotări. Mai exact, din ultimii doi ani, EduAct a construit un centru multifuncțional, un laborator IT și a început amenajarea unei curți de școală și a locurilor de joacă pentru două grădinițe. E mult, e puțin, aflăm discutând cu Ioana Breazu, din echipa EduAct.
Programele EduAct sunt construite pe toate cele trei cicluri educaționale: primar, gimnaziu și liceu. Toate programele sunt implementate în unități de învățământ încadrate de Banca Mondială cu risc de vulnerabilitate educațională, prin evaluarea rezultatelor școlare și a ratei de abandon școlar, în Călărași, Satu Mare și București. Acolo unde intervenția este necesară, programele sunt completate de infrastructura școlară.
Cu doar două săli de clasă, școala din satul Dorobanțu se află la doar 40 de minute de București. Aici, în 2022, când EduAct a intervenit, copiii învățau în trei schimburi, iar activitățile pe care le susținea ONG-ul, în completarea curriculei naționale, erau o provocare. Un an mai târziu, EduAct a construit un centru multifuncțional complet echipat pentru a putea susține parcursul educațional al copiilor. Spațiul a devenit prima bibliotecă, primul laborator de informatică, loc pentru activitățile EduAct, iar din primăvară, copiii incluși în program beneficiază și de o masă caldă.
Tot aici a fost începută, în primăvară, și amenajarea curții școlii, care, dintr-un teren denivelat, a fost optimizată prin perimetrarea unui teren de sport la standarde actuale, spații verzi și loc de joacă adaptat pentru școlari. Copiii care, până acum, stăteau pe gard sau nu mai puteau ieși afară atunci când ploua, din cauza noroiului, s-au întors în acest an școlar într-un spațiu nou, amenajat cu sprijinul companiilor partenere.
“Este o investiție pentru acum și pentru generațiile următoare. Fiind atât de aproape de București, copiii aceștia au oportunități profesionale numeroase dacă au și parcursul educațional pe măsură. O școală atractivă poate fi o sursă de motivare și determinare pentru ei, un motiv în plus să nu abandoneze, așa cum ne arată statisticile că s-a întâmplat cu generațiile precedente. Ne-am asumat misiunea să susținem fiecare școală în care intervenim minim 8 ani de zile, pentru a putea avea impact. Susținem copiii prin programele noastre și ne dorim ca, prin crearea unui cadru optim, să vedem că am conturat destine”, spune Ioana Breazu, EduAct.
Fri, 25 Oct 2024 - 115 - 30 de ani de muzică pentru cantautorul și producătorul muzical Dan Manciulea
În 1994 câștiga Trofeul Festivalului 'Om Bun', o performanță fără îndoială pentur un om simplu venit din rândul pompierilor. Au urmat alte cinci albume de muzică folk lansate, producător pentru multe alte discuri ale colegilor de scenă, iar acum Dan Manciulea ne invită pe 24 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, unde va lansa albumul "Cântec fără sfârșit", împreună cu o carte de schițe și povestiri numită, "Mici apocalipse de adormit omenirea".
Cantautorul și producătorul muzical Dan Manciulea își lansează albumul "Cântec fără sfârșit", împreună cu cartea sa de schițe și povestiri - "Mici apocalipsei de adormit omenirea", cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la câștigarea Trofeului Festivalului de Muzică Folk “Om Bun”.
În cei 30 de ani de activitate artistică, Dan Manciulea a realizat cinci albume de muzică folk, dintre care două cu grupul Forțele de Muncă și a produs albumele mai multor artiști folk cunoscuți, Maria Gheorghiu, Florin Camen și Mirela Potopea. Cantautorul a participat la numeroase concursuri de creație, Eurovision, selecția națională, Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia sau talentshow-ul Românii au Talent, unde s-a remarcat cântând compoziții inedite în stil folk/country/blues/pop, pe texte proprii sau scrise de textieri ca Florin Dumitrescu sau Dinu Olărașu, piese ce transmit mesaje fie sociale, fie de suflet, adresate publicului de specialitate și nu numai.
Difuzat la radio, artistul s-a remarcat în anul 2021, atunci când a lansat cel de-al treilea album al său, "Am înfrânt". Un album de folk social, cu texte proprii sau scrise de Florin Dumitrescu, în același timp serioase, dar pline de umor amar, care atrag atenția asupra unor teme grele, cum ar fi Revoluția din 1989, tăierile ilegale de păduri, copiii lăsați în țară de emigranții social-economici, pandemia de COVID-19 și multe altele.
Thu, 24 Oct 2024 - 114 - Trupa Eyedrops lansează un nou album numit 'Viu'
Visători pragmatici, melancolici progresiști, introverți gălăgioși: patru băieți în căutarea libertății absolute. Ei sunt Eyedrops! Concertele lor au fost descrise ca fiind în mod paradoxal energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie, iar discursul băieților este caracterizat de o surprinzătoare sinceritate. Pe 24 octombrie la Expirat, Halele Carol, Eyedrops prezintă albumul numit 'Viu'.
Eyedrops și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Din anul 2015, Eyedrops cântă numai în limba română, consolidandu-și astfel propria poziție pe piața interna de muzică alternativă, lansând piese ca „Prezent”, „Bicicleta” sau „Ultima noapte”. Acum vin cu piese noi pe albumul numit 'Viu'.
"Ce înseamnă să fii viu? Ce faci cu norocul de a fi prezent aici, acum? În ce îl transformi și cu cine îl împarți? Ce sens au toate? Întreabă-te, găsește propriul răspuns. Va fi cel corect. Ei zic că se simt cei mai vii atunci când stau față în față cu noi, cântându-ne. Și că momentele pe care le trăim împreună nu se compară cu nimic altceva." scriu cei de la Eyedrops pe platforma de socializare Facebook.
Thu, 24 Oct 2024 - 113 - Autism Voice a lansat un program de diversitate și incluziune a neurodiversității pe piața muncii
De la o fermă de micro-plante, la WorkAidKit, Autism Voice continuă să gândească programe spre incluziunea persoanelor cu autism. WorkAidKit aduce la aceeași masă organizațiile care angajează și tinerii cu autism, pentru a crește rata de angajare a acestora din urmă. Subiect de discuție pentru emisiunea RF360 cu Anca Dumitrescu, psiholog, președinte Autism Voice și Nicoleta Mariana Orlea, trainer, director de comunicare și fundraising Autism Voice.
În octombrie, Autism Voice a organizat o nouă ediție a Balului Bucuriei. Evenimentul de anul acesta a fost sub tema “Revolution”, fiindcă "schimbarea sistemică se produce prin mișcări ample în diverse aspecte, inovatoare, iar Autism Voice dorește să revoluționeze domeniul sănătății mintale din România." Fondurile colectate cu ocazia acestei ediții se duc exclusiv pentru a susține prima micro-fermă din România unde copii și tineri cu tulburări vor putea învăța și practica abilități de inserție pe piața muncii. O parte din fonduri vor susține și noul program de Diversitate și Incluziune a Neurodiversității pe piața muncii – WorkAid Kit, și programele de recuperare și integrare ale celor 440 copii și tineri din centrele și Institutul Autism Voice.
Și tot în această toamnă, Autism Voice invită la București 50 de specialiști din lume, pentru 2 zile, pentru a arăta prin experiența lor, cum putem folosi terapia ABA, pentru bunăstarea personală, totul în cadrul Conferinței Internaționale ABA, programată pe 25-26 octombrie. Un eveniment care strânge de la an la an, de la ediție la ediție, tot mai mulți participanți.
Tue, 22 Oct 2024 - 112 - Raluca Kișescu, despre curajul reinventării personale prin libertate și dragoste de viață
O poveste cu lecții de succes și eșec, de umor și de culoare, despre imaginea unui lider feminin autentic, cartea ''Povestea Unicornului care a alergat de la birou la Rio'' trece prin toate, un volum util pentru oamenii care acceptă transformări esențiale. Vorbim astazi despre autodepașire cu autoarea acestei cărti, Raluca Kișescu, femeia care la 46 de ani participa la maratonul de la Atena.
Raluca Kișescu a absolvit un liceu de informatică și o facultate cu specializarea „Burse internaționale și piețe de valori”, a profesat în domeniul marketingului și comunicării, fiind director de marketing într-o corporație, activitate remarcată în domeniu și premiata în cateva ocazii. Este implicată în proiecte cu impact social pentru Hospice și Bunici de Viitor, o inițiativă de informare și relaționare destinată categoriei de vârstă 60+. Iar în timpul ei liber găsește loc constant unei curse, unei sesiuni de alergare, un semi sau maraton în țară sau străinătate.
Pe scurt, despre Raluca Kisescu, editura CurteaVeche spune: "Creativă, autentică, cu spirit liber, pus mereu pe glume, dar ancorată în realitatea business case-urilor, Raluca este unicornul care își dorește să unească lumi, oameni și dorințe."
Tue, 22 Oct 2024 - 111 - 'Clara', filmul despre realitatea copiilor lăsați în urmă de părinții plecați în străinătate
Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, s-a lansat în cinematografele din țară. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.
Filmul marchează o premieră în cinematografia românească fiind primul lungmetraj care abordează subiectul migrației din perspectiva problematicii sociale a copiilor lăsați în urmă în România la bunici sau alte rude. Filmul spune povestea Clarei, o profesoară care îngrijește casa și fetița unei familii din Germania, asemenea milioanelor de românce care îi întrețin pe ai lor muncind în străinătate. Când fiul ei, lăsat în grija bunicului, dispare de acasă într-o încercare copilărească de a ajunge la ea, Clara se întoarce în satul natal din România, unde trebuie să se confrunte cu eșecul ei ca mamă și să încerce să recâștige încrederea fiului ei.
Despre tema centrală a filmului, Sabin Dorohoi declară faptul că: „Filmul e despre dor. În fata dorului suntem slabi, pierduți si profunzi. Dorul este mai mult decât o stare, decât un sentiment. E o condiție umana. Este o partea firească din noi precum somnul. Uneori, granițele dintre dor, identitate etnică și patriotism se estompează, mai ales atunci când ești la mii de kilometri distanță de țară și te bucuri când auzi românește pe stradă.”
După lansarea de gală din București, echipa filmului a pornit într-o caravană națională care va include 16 proiecții speciale unde realizatorii și actorii filmului vor sta de vorbă cu spectatorii în sesiuni Q&A. La unele proiecții vor participa și experți în domeniul pedagogiei și psihologiei, printr-un parteneriat important între echipa filmului și Salvați Copiii, care susține dezbaterea socială pe care „Clara” își propune să o pornească cu prilejul lansării în cinematografe.
„Clara” a avut premiera mondială la Cottbus International Film Festival, în 2023, unde a și câștigat premiul publicului. A urmat un întreg maraton de premii, nominalizări, critici pozitive din partea publicului de specialitate și ovații de la mii de spectatori la festivaluri internaționale precum Kolkata International Film Festival India, South East European Film Festival Los Angeles, Internationales Donaufest Ulm/Neu-Ulm, Germania, Ceau Cinema din Timișoara, Serile Filmului Romanesc, Iasi și BIFF (Bucharest International Film Festival).
În urma premiului obținut în Germania, televiziunea RBB spunea despre film: „Clara ne arată prețul greu pe care oamenii din estul Europei trebuie să îl plătească ca să muncească pentru noi în vest” iar Sudwest Presse din Germania spunea: „E o temă socială sensibilă într-un film cu o imagine poetică, adresat publicului larg”.
Clara e printre puținele filme care vorbesc despre realitatea celor 5 milioane de români plecați la muncă în străinătate și a celor peste 300.000 de copii lăsați în urmă în țară
În ultimii 15 ani, peste 5 milioane de români au părăsit ţara şi au abandonat peste 300.000 de copii care sunt crescuţi de bunicii lor. Migrația forței de muncă și copiii care sunt lăsați în urmă reprezintă o problemă reală în multe țări: Ucraina, Mexic, Spania, Portugalia, Polonia și chiar Rusia. Publicația Financial Times consideră că migrația românească este a treia ca mărime din lume, după refugiații de război din Ucraina și Siria. Așadar subiectul filmului este unul global iar relevanța internațională a temei migrației este confirmată de premiile și nominalizările pe care le-a luat „Clara” la festivaluri de film de pe patru continente.
Despre ce l-a determinat și inspirat să creeze acest film, regizorul Sabin Dorohoi mărturisește că a simțit nevoia să portretizeze realitatea prea puțin spusă a oamenilor care sunt nevoiți să își părăsească casele și familiile pentru a-și câștiga banii de trai și care se confruntă cu discriminări atât în locurile în care ajung, cât și din partea românilor care îi marginalizează pe cei din diaspora.
„Migrația este o suferință și o durere a unei țări întregi. Nimic nu uneste mai mult oamenii decât o suferința de grup. Românii din diaspora au fost numiți „căpșunari”, „trădători”, „sclavi” sau „leproși”, au fost ridiculizați pentru casele pe care le-au construit și care acum sunt goale, au fost învinuiți că și-au lăsat copiii singuri acasă. Li s-a spus că n-ar trebui să aibă drept de vot și că n-ar trebui să vină acasă în pandemie ca să nu ne îmbolnăvească, deși mulți au rămas fără joburi și locuințe. Loviți din toate părțile, emigranții români sunt afectați de anxietate și depresie. Un studiu medical ne-a confirmat că majoritatea vin la farmacii cu rețete de antidepresive și psihotrope. Suferă de dor de casă!” – Sabin Dorohoi, regizorul filmului „Clara”.
În rolurile principale joacă Olga Török (Clara), Ovidiu Crișan (Nicolae), Luca Puia (Ionuț) și Elina Leitl (Johanna). În film mai apar, în alte roluri, și actorii Mădălina Ghițescu-Petre, Ida Jarcsek-Gaza, David Rott, Dan Mirea, Paula Maria Frunzetti, Codrea Ioan, Camelia Ghinea, Tokai Andrea, Török Silvia, Claudia Ieremia, Ana Maria Cojocaru, Attila Kiss sau Ileana Carmen Caprariu-Nemecsek.
Scenariul e scris de Ruxandra Ghițescu, producătorii sunt Daniel Burlac, Daniel Ehrenberg, Sabin Dorohoi, co-producător e Viorel Chesaru, directorul de imagine e Lulu de Hillerin, scenorgrafia Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul Mircea Lăcătuș, muzica Eduard Dabrowski, costumele Lumi Mihai și Sybille Gänßlen-Zeit, coafurile Marius Schiel și machiajul Elena-Diana Zăstran.
Pelicula a fost filmată în orașul Ulm din Germania, la Reșița, Bocșa în Județul Caraș-Severin și pe malurile Dunării la Dubova și Cazanele Dunării în Mehedinți.
„Clara” are la bază un scurtmetraj care a fost și el foarte popular în urmă cu 10 ani. Acesta s-a numit „Calea Dunării” și a intrat în cursa pentru Short List la Oscar în 2014 prin câștigarea marelui premiu la Festivalul de Film din Chicago, SUA. Scene din film au fost incluse în videoclipul „Voltaj – De la capăt” și astfel a devenit primul și singurul film românesc din istorie ale cărui secvențe au fost proiectate la concursul de muzică Eurovision Viena 2015, unde a avut un public de peste 180 de milioane de oameni din toată lumea, conform statisticilor Eurovision. A câștigat premiul de imagine la Capalbio în Italia, premiul publicului la Montpelier în Franța, a fost nominalizat la peste 20 de festivaluri din toată lumea și a fost difuzat la 10 televiziuni în România.
Tue, 22 Oct 2024 - 110 - ''Titanii nu dorm'', acțiuni civice pentru reîntregirea Parcului I.O.R.
Un lanț uman se va forma pe 19 octombrie, în București, în jurul zonei retrocedate a parcului IOR. Într-un alt demers, bucureștenii își dau întâlnire în același loc, în aceeași zi, pentru a petrece timp în diferite activități, totul pentru a-și recâștiga parcul. Un subiect în discuție cu invitații emisiunii RFI360, Andreea David și Mihai Petrescu-Puică.
Sunt 12 hectare de teren ce au trecut prin diferite traume, 30 de incendii au avut loc în ultimii 2 ani în zona retrocedată a parcului, aproape 50.000 m2 au ars în acest timp, așa că pe 19 octombrie, bucureștenii vor să transmită un semnal spre consilierii și primarii care își preiau în octombrie noul mandat, solicitând măsuri concrete pentru reîntregirea Parcului IOR.
Andreea David este artista, coregrafă, inițiatoare de acțiuni în zona retrocedată a parcului IOR, parte din evenimentul 'Lanț uman în jurul zonei retrocedate a parcului IOR', eveniment programat începând cu ora 15, sâmbătă. Mihai Petrescu-Puica, ghid montan, fost ranger pentru Conservation Carpathia, organizator de tabere pentru copii dornici să cunoască natura, inițiator al unui demers numit 'Eu merg în IOR'.
"De ce este important să participi? În ultimii doi ani, aproape 50.000 mp din Parcul IOR au fost distruși de incendii repetate, iar copacii rămași au fost tăiați sistematic, fără ca autoritățile să ia măsuri eficiente. Oricât am trimis sesizări, am primit răspunsuri evazive și promisiuni neîmplinite de la Poliție, ISU și Garda de Mediu. Este timpul ca noi, cetățenii, să ne facem auzită vocea și să arătăm că ne pasă de acest spațiu verde care face parte din istoria și comunitatea noastră." spun cei de la Grupul de Inițiativă Civică I.O.R.
Pe 17 septembrie, 40 de organizații de mediu au trimis o scrisoare Ministrului Mediului și Primului Ministru prin care au solicitat luarea urgentă de măsuri în ceea ce privește oprirea dezastrului ecologic din IOR.
''Mi-aș dori să fie suficient să votez o dată la patru ani, să fiu reprezentat de cineva onest și care îmi apără interesele. dar istoria mi-a arătat că nu este suficient. așa cum un copil se crește în fiecare secundă a vieții lui și are nevoie de ajutorul părinților ca să devină cea mai bună versiune a sa, la fel este și societatea noastră.", astfel sună invitația lui Mihai Petrescu-Puică, inițiatorul evenimentului numit pe Facebook, 'Eu merg în IOR'.
Fri, 18 Oct 2024
Podcasts ähnlich wie RFI 360
- Balázsék Balázsék
- VREAU SĂ ȘTIU Boof Media
- Istoria României Călina
- Eu cu cine gândesc? - Podcast de istorie și filozofie cu Theodor Paleologu și Răzvan Ioan Casa Paleologu
- Acasa La Maruta Catalin Maruta
- România în direct - Europa FM Cătălin Striblea
- Vorbitorincii Catalin Striblea&Radu Paraschivescu
- Psihologi la Cafea Cristina Ursu și Lucian Negoiță
- David Guetta David Guetta
- Deep Disco Music Deep Disco Music
- Dj Dark - Deep Sessions Dj Dark
- Dj Dark @ Radio Podcast Dj Dark
- 2024 House / Techno / Progressive / Deep / Melodic / Tech / Edm / Afro / ibiza DJ Mix / Set / Podcast / Electronic Dance Musi DJ TeKness | Techno / House & Electronic Dance Music Mixes Beats
- George Buhnici | #IGDLCC George BUHNICI
- Kabare Club Podcast Kabare Club
- Fain & Simplu Podcast Mihai Morar
- Mind Architect Mind Architect
- Wait Wait... Don't Tell Me! NPR
- Dj Optick - Obsession - Ibiza Global Radio Optick
- Povești pentru copii Povesti pentru copii
- Casuta cu povesti a lui Qusi Qusi Qus
- Relax Mind and Body Relax Body and Mind
- Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
- Summer Mix Ibiza Best Deep House Music Techno 2024 Dance Chill Out Lounge Podcast Summer Mix Ibiza
Andere Gesellschaft und Kultur Podcasts
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- L'Heure Du Crime RTL
- Affaires sensibles France Inter
- Parlons-Nous RTL
- Les histoires incroyables de Pierre Bellemare RTL
- C dans l'air France Télévisions
- Au Cœur de l'Histoire Europe 1
- La libre antenne - Olivier Delacroix Europe 1
- Les Récits extraordinaires de Pierre Bellemare Europe 1 Archives
- Choses à Savoir - Culture générale Choses à Savoir
- LEGEND Guillaume Pley
- Faites entrer l'accusé RMC Crime
- Les pieds sur terre France Culture
- Héros RTL
- CRIMES • Histoires Vraies Minuit
- Libre antenne week-end - Valérie Darmon Europe 1
- Le Coin Du Crime La Fabrique Du Coin
- Confidentiel RTL
- Choses à Savoir HISTOIRE Choses à Savoir
- Hondelatte Raconte - Cote B Europe 1