Filtrar por gênero

RFI 360

RFI 360

RFI România

Magazin prezentat de Valentin Panduru în care se împletesc jurnalele cu muzica bună și cu informațiile din domeniul cultural, economic sau sportiv.

140 - De ziua ei, Carmen Uscatu și-a făcut cadou o carte, "Anul în care nu am murit"
0:00 / 0:00
1x
  • 140 - De ziua ei, Carmen Uscatu și-a făcut cadou o carte, "Anul în care nu am murit"

    Cum faci să construiești ceva acolo unde o țară întreagă îți spune că nu se poate? Cum faci să vezi viață, dincolo de moarte? Întrebări care primesc acum răspuns dintr-un volum de memorii. Carmen Uscatu, președinta și co-fondatoarea asociației Dăruiește Viață, semnează cartea ce poarta titlul "Anul în care nu am murit", apărută la Humanitas săptămâna trecută, și într-o viitoare lansare la Gaudeamus, pe 7 decembrie. 

    Cartea "Anul în care nu am murit" semnată de Carmen Uscatu a fost lansată la împlinirea primului an de când Dăruiește Viață a aprins lumina în primul Spital pentru copii, construit de către societatea civilă. O realizare posibilă datorită a peste 350.000 de oameni care au donat și 8.000 de companii care au sponsorizat inițiativa. Carmen Uscatu, alături de Oana Gheorghiu, l-a făcut uitat pe 'nu se poate' ajutând la dezvoltarea unor secții medicale și construind spitale, sub hastag #noiamfacutunspital. 

    Din 2015 până astăzi s-au donat 25.000.000 euro prin SMS, aproape jumătate din cât a costat noul Spital construit pentru copiii cu boli grave. Acum, Dăruiește Viață promite să construiască un Campus Medical Pediatric pentru toți copiii de la Marie Curie, și au nevoie să le fim alaturi pe noul drum. "Trimite PROMIT prin SMS la 8835 (5 euro/lună). Numai împreună ne putem ține de promisiune." 

    La categoria întrebări care așteaptă răspuns, Dăruiește Viață alaturi de alte peste 1300 de ong-uri din România, semnează o scrisoare deschisă către președinții partidelor politice din România, solicitându-le să-și asume o poziție publică privind facilitățile fiscale pentru anul viitor, facilitați care permit ONG-urilor să implementeze proiecte pentru cele mai vulnerabile categorii sociale. Care a fost răspunsul? Aflați din discuția cu Carmen Uscatu, în emisiunea RFI360.  

    Tue, 03 Dec 2024
  • 139 - "World Unseen", expoziția de fotografie pe care trebuie să o simți ca să o vezi

    „World Unseen” este o expoziție concepută pentru a fi experimentată de toată lumea – persoane nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere și persoane tipice. Folosind o tehnologie specială de imprimare în relief, descrierile audio și alfabetul Braille, expoziția ne propune să experimentăm fotografiile și poveștile prin sunet, cuvinte și atingere. Despre această expoziție, o discuție cu fotograful Rareș Beșliu și Petronius Secăreanu (CEO Canon România). 

    „World Unseen” este o expoziție ce transformă imaginile în povești palpabile, o tehnologie de imprimare în relief, descrieri audio și planșe în Braille. Este pentru prima dată în România, când poți simți fotografiile prin atingere și sunet și să „vezi” lumea așa cum o percep persoanele cu afecțiuni vizuale, precum glaucomul sau cataracta.

    Expoziţia cuprinde 12 fotografii cu poveşti impresionante realizate de fotografi renumiţi, printre care Brent Stirton, Sebastiao Salgado, Samo Vidic, Heidi Rondak şi Rareş Beşliu.

    Expoziția este găzduită la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, vernisajul fiind pe 4 decembrie.

    Tue, 03 Dec 2024
  • 138 - Trupa Goss și Shy invitați în cadrul proiectului Sesame

    Avem un nou concert din seria proiectului Sesame, un demers care și-a propus să susțină mobilitatea artiștilor din zonele adiacente Mării Negre, Franța și Republica Moldova și să încurajeze colaborarea interculturală prin muzică. Înainte de a urca pe scena de concert din club Echoes din București, cântăreața și compozitoarea ucraineana Shy și duo-ul de dark-pop din Istanbul, Goss, au trecut pe la RFI. Alături de ei, Anca Lupeș, de la asociația Star Education.

    SHY este o cântăreață și compozitoare din Ucraina, stabilită în prezent în Dublin, care combină influențe de indie-pop cu acorduri acustice. Muzica ei se aude în playlisturi din întreaga Europă, captivând publicul prin povești emoționante. SHY transpune în muzica sa observațiile directe asupra războiului și distrugerii, reflectând o abordare evoluată și cu adevărat autentică asupra artei sale.

    GOSS este un duo de dark pop din Istanbul, un proiect muzical ce aduce pe scenă o combinație de synth-pop, new wave și rock electronic. Încărcată de o energie melancolică și rebelă, muzica GOSS este de o frumusețe tulburătoare, cu texturi bogate și tonuri profunde și întunecate. GOSS s-au făcut remarcați pe cele mai mari scene și festivaluri din Turcia, iar acum ajung pentru prima oară în România, concertul de la Bucuresti este primul în afara Turciei.

    Proiectul Sesame și-a propus ca pe parcursul a 5 tabere de creație desfășurate în București, 10 trupe să fie impreună aici, timp de 7 zile, pentru a crea, a învăța și a cânta. Fiecare tabără se încheie cu un eveniment Sesame Live Sessions, unde artiștii își prezintă muzica nou creată în fața unui public live. SESAME Live Sessions #2 îi aduce împreună pe 28 noiembrie, pe scena de la Echoes Haus (strada Dianei, nr 11) pe SHY din Ucraina și pe GOSS din Turcia. Intrarea este liberă, iar toate detaliile despre eveniment sunt disponibile aici.

    Proiectul SESAME este cofinantat de Uniunea Europeana prin programul LIVEMX si este implementat în Romania de Asociatia Star Education în parteneriat cu Institutul Francez. 

    Thu, 28 Nov 2024
  • 137 - Valeria Stoica lansează al doilea album al său, "Go Outside And Hug A Tree"

    Valeria Stoica este o artistă de indie folk-pop, care a cântat la numeroase festivaluri. Pe lângă concertele ei solo, a deschis pentru artiști precum Pessenger, Jacob Lee, are colaborări cu Kadebostany sau Golan. În 2023, a cucerit Times Square în New York prin intermediul unui billboard, fiind imaginea unei campanii publicitare. Pe final de noiembrie, Valeria Stoica lansează al doilea album al său, "Go Outside And Hug A Tree", pe 28 noiembrie în Expirat. 

    Valeria Stoica s-a născut în Republica Moldova, o vreme a fost copilul adoptiv al Bucureștiului, pentru ca acum să-și îmbrățișeze viața ca cetățean european trăind la Berlin. Promovând acest al doilea album Valeria Stoica spune: „Crearea 'Go Outside And Hug A Tree' a fost un proces intens și transformator. Sunt entuziasmată să arăt lumii și o altă parte a mea – puțin mai pop, mai alternativă; senină, dar cumva nostalgică.”

    Lansat în 2020, succesul albumului de debut 'I don’t like roses' a stat în umbra schimbărilor produse de apariția pandemiei. Albumul a fost prea puțin cântat și nu s-a bucurat de atenția dorită. Acum, prin lansarea celui de-al doilea album 'Go Outside And Hug A Tree', lucrurile par să fie reluate din momentul în care pandemia le-a pus în pauza. De altfel, cu ocazia acestui al doilea album, Valeria Stoica și-a propus să relanseze și prima realizare discografică, ambele fiind puse acum pe un format fizic, două discuri de vinil numai bune pentru colecționari.

    Lansarea albumului  “Go Outside And Hug A Tree” are loc pe 28 noiembrie 2024, la Expirat Halele Carol, în București. 

    Wed, 27 Nov 2024
  • 136 - „Sweet Amnesia”, debut discografic pentru Cristina Lupu

    Cristina Lupu lansează albumul său de debut „Sweet Amnesia” printr-un concert pe 26 noiembrie, la Expirat Halele Carol. „Albumul adună cântece începute de mult, de pe vremea când eram om serios, cu salariu și program fix, și îmi petreceam serile de după serviciu cu chitara la piept." spune artista, invitată în emisiunea RFI360.

    Cristina Lupu este artist independent (voce/chitară), scrie cântece de dragoste și le cântă cu plăcere și altora, în concerte intime prin grădinile Bucureștiului dar și pe scene mai mari, la festivaluri ca Electric Castle, WAHA, Femei pe Mătăsari, DWMT la Conac ș.a. În 2023, a lansat „Satellite”, primul single de pe albumul de debut, printr-un concert în clubul Expirat din București, alături de Lucas Contreras (chitară) și Denis Bolborea (beatboxing/backing vocals). În 2024, a fost randul pentru piesa „The Elephant”, cu un videoclip semnat de regizorul Florin Șerban, cu Cosmina Stratan în rolul principal.

    „Sweet Amnesia” reprezinta debutul discografic. Un album despre dragoste, despre pierdere, despre ironizarea eșecurilor în amor și, în esență, despre viață. E personal, emoționant și îndrăzneț. 

    „Albumul adună cântece începute de mult, de pe vremea când eram om serios, cu salariu și program fix, și îmi petreceam serile de după serviciu cu chitara la piept. Îmi place că au trecut câțiva ani și multe concerte până să le înregistrez, așa că s-au tot schimbat până în clipa în care am apăsat 'rec' în studio. Îmi și displace, pe de altă parte, fiindcă am apucat să le consum și poate că le-am rotunjit colțurile mai mult decât ar fi trebuit. În orice caz, mă bucur mult sa le împachetez, în sfârșit, în acest prim album. «Sweet Amnesia» este un album de dragoste, un pic siropos, foarte trist, dar și ascuțit și obraznic pe alocuri. Deși în ultima vreme mă întreb dacă e așa, cu dragostea din album, adică. Un prieten mi-a atras atenția, după un concert, că e mai multă neputință decât dragoste acolo. Poate are dreptate. Mă mai gândesc și revin”, Cristina Lupu, despre „Sweet Amnesia”. 

    Alături de Cristina Lupu, pe 26 noiembrie, pe scena din Expirat va urca și proiectul muzical MARSDELUX ce a luat naștere la finalul anului 2023 și ce este format din Marina Arsene (voce, fx) Denis Bolborea (voce, beatbox, looping) și Lucas Contreras (chitară, fx). Identitatea stilistică a trupei a pornit de la vocabularul comun al armoniei de jazz, îmbinat cu groove-uri dansante și influențe variate din bagajul muzical distinct al fiecărui membru, integrând elemente de muzică electronică, soul și world music.

    Tue, 26 Nov 2024
Mostrar mais episódios