Podcasts by Category

RFI 360

RFI 360

RFI România

Magazin prezentat de Valentin Panduru în care se împletesc jurnalele cu muzica bună și cu informațiile din domeniul cultural, economic sau sportiv.

132 - Despre Modelul Relațional Neuro-Afectiv, prin paginile cărții "Trauma de dezvoltare"
0:00 / 0:00
1x
  • 132 - Despre Modelul Relațional Neuro-Afectiv, prin paginile cărții "Trauma de dezvoltare"

    Într-o lume ce pare să gonească într-o singură direcție, conexiunea cu sinele se pierde ușor, și când mai avem și diferite traume acumulate în dezvoltarea noastră ca indivizi, apar tot felul de blocaje. Vorbim despre Modelul Relațional Neuro-Afectiv (pe scurt NARM), pornind de la volumul lansat recent de Pagina de Psihologie, "Trauma de dezvoltare", carte semnată de Laurence Heller și Aline LaPierre, invitată psiholog clinician Bogdana Bursuc. 

    Deși poate părea că oamenii suferă de un număr infinit de probleme și provocări emoționale, Laurence Heller și Aline LaPierre, autorii cărții "Trauma de dezvoltare", susțin că cele mai multe dintre acestea pot fi reduse la cinci principii organizatorice fundamentate biologic: nevoia de conectare, acordaj, încredere, autonomie și iubire-sexualitate. Ei descriu felul în care trauma timpurie afectează capacitatea de conectare cu sine și cu ceilalți, precum și modul în care scăderea vitalității care rezultă de aici reprezintă dimensiunea ascunsă ce stă la baza celor mai multe provocări psihologice și a multora dintre problemele fiziologice.

    Heller și LaPierre prezintă Modelul relațional neuro-afectiv – NeuroAffective Relational Model™ (NARM), o metodă care integrează abordări de jos în sus (ascendente) și de sus în jos (descendente) pentru reglarea sistemul nervos și rezoluția distorsiunilor identității, cum ar fi stima de sine scăzută, rușinea și auto-judecata cronică ce rezultă din trauma de dezvoltare și relațională. NARM nu ignoră trecutul unei persoane, însă pune accent pe lucrul în momentul prezent, concentrându-se pe punctele forte, resursele și reziliența clienților de a integra experiența conexiunii care susține fiziologia, psihologia și capacitatea noastră de relaționare.

    „Conștientizarea colectivă a traumelor de dezvoltare și C-PTSD reclamă această carte. Autorii oferă nu doar o carte, ci un mod de lucru clinic unic, inedit, care deschide o nouă lume pentru noi psihoterapeuții, precum și pentru persoanele cu care lucrăm. Un mod de lucru puternic fundamentat științific, care ne aduce profunzime și claritate, care ne deschide și ne așează în interiorul nostru. Această carte este un prieten și un mentor la care să revenim din nou și din nou.“ — Bogdana Bursuc, psihoterapeută, Master NARM practitioner și ambasadoare NARM™ în România

    Bogdana Bursuc este psiholog clinician, psiholog organizațional și psihoterapeut specializat în mai multe forme de intervenție (TCC, EMDR, NARM) și coordonatorul Mind Institute, o organizație profesională care acordă servicii de sănătate mintală și training. 

    Tue, 19 Nov 2024
  • 131 - Artistul moldovean Mahaya deschide seria de concerte Sesame Live Session

    Marți 19 noiembrie pornește Sesame Project, o inițiativă dedicată sprijinirii și conectării artiștilor emergenți din Franța, România, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Turcia și Georgia. 10 trupe selectate vor lua parte la tabere de creație și vor concerta în cluburile din București, pregătindu-se pentru o lansare internațională. Primul episod Sesame Live Session îl aduce pe scena din Club Control pe artistul și producătorul moldovean, Mahaya, alaturi de Nerlov din Franța.

    Mahaya este un artist și producător versatil din Republica Moldova. Născut în satul Taraclia, raionul Căușeni, el și-a început studiile muzicale la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” (2011-2015) și le-a continuat la Academia de Arte (2015-2018) în domeniul Pedagogiei Muzicale.

    De la vârsta de 22 de ani, Mahaya își începe călătoria ca producător, experimentând cu diferite genuri muzicale și realizând aranjamente pentru diverși artiști din Republica Moldova.

    Primele creații muzicale proprii încep să fie publicate în 2020. Primul său concert cu piese originale are loc în 2021. În toți acești ani, Mahaya a fost și este într-un proces continuu de căutare a unei formule autentice care să definească atât muzica sa, cât și procesul său creativ. În iunie 2024, lansează albumul „Signal in the Wind”, o colecție de cântece noi, într-un format alternativ.

    Finanțat de Uniunea Europeană prin programul LIVEMX și implementat de Asociația Star Education, în parteneriat cu Institutul Francez din România, proiectul SESAME creează un spațiu vibrant de colaborare interculturală prin muzică în București. 10 trupe selectate vor lua parte la tabere de creație și vor concerta în cluburile din București, pregătindu-se pentru lansarea internațională – Set Sail To Music Export.

    Artiștii participanți în proiect au fost aleși de către un juriu internațional format din profesioniști din industria muzicală din România, Bulgaria, Franța, Suedia și Grecia. Aceștia vor participa, în perechi de câte 2 trupe/artiști în tabere de creație și vor susține apoi un concert comun într-un club din București. Pe parcursul taberelor de creație vor fi asistați de producători muzicali experimentați și vor participa la workshop-uri pe diverse teme din industria muzicală: drepturi de autor, distribuție muzicală, touring internațional, export muzical. În plus, vor afla mai multe informații despre piețele muzicale din România și Franța.

    Trupele incluse în proiect sunt: Nerlov și Cølibri din Franța, Mahaya din Moldova, IVA din Bulgaria, Shy din Ucraina, Omar Alkilani, Goss și Ja, Klar din Turcia, +SHE+ din România și Anuka Kipshidze din Georgia. Acestea vor concerta în cluburile Control, Expirat și Echoes din București în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025.

    Tue, 19 Nov 2024
  • 130 - Mihai Găinușă - Televiziunea i-a adus faima, radioul i-a rămas în inimă

    Participarea la show-ul tv 'Asia Express' este cea mai recentă realizare pentru Mihai Găinușă. Un parcurs care a surprins pe toată lumea, aventura încheindu-se în semifinalele concursului tv. "Importantă este călătoria.", spune Mihai Găinușă, într-o discuție în emisiunea RFI360, discuție ce pornește de le la jurnalismul făcut cu umor, până la supraviețuirea într-un pesaj media cu tot felul de provocări.

    Absolvent al unui liceu de poștă și telecomunicații, Mihai Găinușă a pus prima data căștile pe urechi pe vremea când lucra într-o centrală telefonică. Apoi a încercat de câteva ori să intre la Facultatea de Studii Economice dar matematica s-a dovedit o nucă tare, motiv pentru care a ales Facultatea de Jurnalism. Întâmplarea face că atunci a câștigat un concurs la o emisiune de la un post de radio, și uite așa, venind la radio, nu a mai plecat. Radioul se numea Delta RFI, iar de aici începe povestea lui Mihai Găinușă, întinsă pe tot felul de frecvențe, radio și tv.

    A fost acolo când un important post de radio din FM-ul romanesc, Radio Contact, s-a stins, pentru a face loc unui alt nume de radio, important astăzi. A fost în echipa de scriitori ai emisiuni 'Chestiunea Zilei' de la ProTV, este unul dintre inițiatorii emisiunii tv Cronica Cârcotașilor. Dar prima încercare de umor la microfon rămâne la Delta RFI, devenind parte din distribuția emisiunii la care câștigase concursul ce i-a deschis ușa radioului. Emisiunea se numea 'Săptămâna nebunilor'. 

    S-a întors la școală pentru a învăța să scrie scenarii, a scris pentru carte, a scris pentru film, a făcut televiziune, le-a vorbit studenților care au pornit pe drumul jurnalismului, visul său rămâne radioul.

    Fri, 15 Nov 2024
  • 129 - Asociația PlaYouth ne invită să donăm jucarii pentru copiii mai puțin norocoși din mediul rural

    „Banca de Jucării” se numește inițiativa Asociației PlaYouth prin care putem aduce bucurie copiilor din medii defavorizate, donând jocuri și jucării. Proiectul pilot se desfășoară în București și oferă o oportunitate comunității de a transforma obiecte nefolosite în daruri prețioase pentru copiii mai puțin norocoși din mediul rural. Despre aceast demers dar și alte acțiuni ale Asociației PlaYouth, o discutie cu președinta acestei asociații, Ana Stănescu. 

    Asociația PlaYouth s-a născut din dorinţa de a aduce joaca şi bucuria în educaţia copiilor, dar și de a crea o legătură mai puternică între aceștia și părinţii lor. Asociația organizează ateliere, cursuri, evenimente, petreceri şi programe de educaţie alternativă pentru copii, pentru toți cei care care vor să se conecteze cu creativitatea și cu jocul.  

    Cum poți dona? 

    1. Alege jocul/jocurile sau jucăria/jucăriile pe care vrei să le donezi – asigură-te că sunt în stare bună, curate și complete; 

    2. Vizitează unul dintre cele 10 magazine Lidl participante din București, unde vei găsi coșuri de inox personalizate și special amenajate pentru colectarea donațiilor; 

    3. Pune jocul sau jucăria în coș. Toate articolele donate vor fi apoi atent dezinfectate și pregătite pentru a fi distribuite către copiii care au mare nevoie de ele. 

    Donațiile colectate pe parcursul acestei perioade vor ajunge la copiii din comunități vulnerabile, oferindu-le ocazia de a se bucura de jucării și resurse educative care să le susțină dezvoltarea. 

    Pentru mai multe detalii despre locațiile de colectare și cum poți dona, vizitează pagina web dedicată: https://playouth.ro/proiecte/banca-de-jucarii/ și grupul de facebook www.facebook.com/groups/bancadejucariiplayouthsilidl/ 

    Pe lângă „Banca de Jucării”, Asociația PlaYouth a lansat a 3-a ediție din Proiectul Caravana Reciclării Creative, proiect in cadrul caruia invitati cadrele didactice din județele Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Alba, Vâlcea, Neamț și Bacău sunt invitate să se înscrie pentru a aduce în școlile lor o experiență de reciclare inovatoare și interactivă. 

    Fri, 15 Nov 2024
  • 128 - Valentina Vesler: "Cele mai neașteptate alegeri ne pot conduce către împlinirea autentică."

    Licenţiată a Facultăţii de Litere a Universităţii București, doctorand în studii culturale al Școlii Doctorale Litere din cadrul aceleiași instituţii, Valentina Vesler este Director de Comunicare & PR Valvis Holding de aproape 25 de ani, atata timp într-o singura companie, spune ceva despre disponibilitatea la efort și adaptabilitate. Dar ce parere are despre schimbare? O întrebare de la care pornește discutia din emisiunea RFI360 cu Valentina Vesler.  

    "Am început cu un liceu de biologie-chimie, animată de aspirația de a deveni medic. Apoi, influențată de perspectivele profesionale promițătoare ale anilor ’90, m-am orientat către Facultatea de Drept. În final, am descoperit că adevărata mea vocație se află la Facultatea de Litere, unde pasiunea pentru cărți și-a găsit expresia firească. Sunt câteva exemple din seria de decizii care mi-au redirecționat fundamental traiectoria profesională și personală, demonstrând că uneori cele mai neașteptate alegeri ne pot conduce către împlinirea autentică.", asta spune pentru revista Psychologies, Valentina Vesler, femeia care astăzi are nu mai puțin de 25 de ani de experiență în comunicare, PR și publicitate.

    Pe 15 noiembrie o puteți vedea la Koonferința Shift Happens. Conferinta celor de la Kooperativa 2.0 pornește fix de la ideea de schimbare, la care orice om de marketing trebuie adesea să se adapteze. Că vorbim despre decizii de ultim moment, de un neașteptat zero tăiat într-un buget stabilit de ceva timp, omul în comunicare trebuie să fie capabil să gestioneze tot felul de crize, iar spontenaitatea și creativitate se adaugă la plusul de experiență acumulată astfel într-o companie. 

    Thu, 14 Nov 2024
Show More Episodes