Filtra per genere
En podcast om investering og investorpsykologi med Jens Balle. Gennem mere end 30 år har Jens været aktiv på de finansielle markeder. Men i virkeligheden er han meget mere interesseret i mennesker end i markeder, og det kombinerer han ved at fokusere på investorpsykologien. Denne podcast handler om investering og investorpsykologien vi alle risikerer at blive ramt af. Bliv en bedre investor. Investering er slet ikke svært!
- 84 - Investering og psykologi med professor Michael Møller
I denne episode af har Jens Balle fornøjelsen af at tale med et af de helt store navne inden for økonomi, nemlig professor Michael Müller. Med sin lange erfaring deler Michael sine indsigter om alt fra aktiemarkedet til personlig økonomi og investering. Vi dykker ned i emner som langsigtede investeringer, risikostyring og vigtigheden af at forstå sin egen psykologiske tilgang til investeringer.
Lige så længe jeg har arbejdet med investeringer, har Michael Møller haft en stemme i debatten. Ofte med fokus på omkostninger - også inden interessen for passiv investering og ETF'er blev folkeeje. Men også omkring psykologiske aspekter i investering. Michael Møller forklarer blandt andet, hvorfor han mener at succesfulde rige mænd er nogle af de farligste investorer.
- En af de største risici er succesrige mænd, siger Michael Møller.Vi mennesker har en tendens til at tilskrive succes til vores egne evner, men ofte er det held, der spiller en stor rolle. Overmod er en stor risikofaktor, især når man begynder at tro, at man er ufejlbarlig på baggrund af tidligere succeser.
Nøglepunkter i episoden:
- Langsigtede investeringer: Michael Møller taler om sin filosofi om at lade sine investeringer vokse over tid, uden at blive forstyret af kortsigtede markedsbevægelser. Psykologi og overmod: Hvordan psykologiske fænomener som overmod kan føre investorer til at tage unødvendige risici, og hvorfor det er vigtigt at finde balancen mellem risikovillighed og fornuft. Passiv vs. Aktiv investering: Diskussion om fordelene ved passiv investering i forhold til aktiv forvaltning, og hvorfor mange investorer stadig falder i fælden med for meget handel. Modellen af det rationelle menneske: Michael diskuterer økonomisk teori og hvordan modeller af rationelle mennesker ofte overser den menneskelige psykes komplekse natur. Risikoprofil: Hvordan finder man ud af, hvad ens egen risikoprofil er? Michael deler sine erfaringer med, hvorfor dette kan være en svær proces for mange investorer.
Nyttige links:
Udover Adam Smiths Wealth of Nations, anbefaler Michael Møller at læse skønlitteratur fra ældre forfatter, der har gode beskrivelser af psykologien omkring forfattere. Det finder han blandt andet hos disse forfattere:
Henrik Ibsen - blandt andet i bogen Kongsemnerne Bjørnstjerne Bjørnson blandt andet bogen En fallit Honoré de Balzac - flere bøger indeholder gode beskrivelser om økonomiske beslutningerDenne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 22 Oct 2024 - 49min - 83 - Fra Pepsi Max til porteføljer: Anne Schurmann-Jakobsens rejse i investering
Denne podcast handler om prioriteringer i investering og personlig økonomi, og hvordan man kan komme i gang med at investere, selv med begrænsede midler. Gæsten, Anne Schurmann-Jakobsen, deler sin personlige historie om at være enlig mor med to børn og stadig formå at prioritere investeringer, rejser og privat skolegang gennem en bevidst økonomisk planlægning.
Hun fortæller om sin investeringsrejse, der startede under finanskrisen, og hvordan hun i dag både har langsigtede investeringer i fonde og enkelte aktiekøb. Anne understreger vigtigheden af prioritering og disciplin i økonomien, herunder at afsætte penge til specifikke formål som sommerferie og børns fritidsaktiviteter, hvilket giver hende ro og overblik.
Derudover diskuterer hun, hvordan hun inddrager sine børn i økonomiske beslutninger for at lære dem om penge, og hvordan hun forsøger at gøre investering mere tilgængeligt gennem sin Instagram-profil @minaktiedagbog.
"Det handler om prioritering. Jeg har ikke rige forældre, men jeg har taget nogle bevidste valg, som har gjort det muligt for mig at sende mine børn i privatskole, rejse hvert år og samtidig investere for fremtiden"
Nøglepunkter i episoden:
- Prioritering i økonomi: Anne deler, hvordan hun skaber struktur i sin økonomi gennem opsparingskonti til specifikke formål, der giver overblik og økonomisk frihed. Langsigtede investeringer: Vi hører om Annes metode til at investere månedligt i fonde og hendes interesse i enkeltaktier som Nvidia og grøn energi. Økonomisk læring til børn: Anne fortæller, hvordan hun inddrager sine børn i økonomiske beslutninger for at lære dem om penge og ansvar. Investering for alle: Annes mål er at gøre investering tilgængeligt for alle, især kvinder, ved at dele sine erfaringer på en autentisk og nærværende måde gennem sin Instagram-profil. Vigtige læringer: Anne taler om, hvordan hun har lært af både sine succeser og fejl i investering, og hvorfor det er vigtigt at tage små skridt i begyndelsen.
Nyttige links:
Du kan følge Anne her: https://www.instagram.com/minaktiedagbog/
Anne anbefaler blandt andet denne podcast:
Flugten fra hamsterhjulet: https://open.spotify.com/show/2Mod92WfXjAECtjK5dechxDenne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Mon, 14 Oct 2024 - 41min - 82 - Hold fast i kursen med Jens Balle
Dette afsnit af podcasten Investering på hjernen handler om udviklingen på aktiemarkedet og de psykologiske faktorer, der påvirker investorer, især i perioder med markedsuro. Værten Jens Balle taler om, hvordan vi som investorer bliver påvirket af, hvad der sker i medierne og vores naturlige tendens til at fokusere på nylige begivenheder (recency bias). Han diskuterer også, hvorfor det ofte kan være farligt at forsøge at time markedet og gå ud af markedet under nedture.
Jens reflekterer over aktiemarkedets bevægelser i løbet af sommeren og ser fremad på, hvordan langsigtede investorer bør forholde sig til uro på markedet. Han deler vigtige investeringsprincipper, såsom at holde fast i sine investeringer og undgå fristelsen til at reagere på kortsigtede udsving.
Nøglepunkter i episoden:
Markedsudvikling i sommeren 2024: Jens gennemgår markedsbevægelser og forklarer, hvorfor det er vigtigt at holde fast i langsigtede investeringer. Recency bias og markedspsykologi: Hvordan menneskers opfattelse af nylige begivenheder påvirker deres investeringsbeslutninger. Fordele ved langsigtede investeringer: Jens diskuterer vigtigheden af at være i markedet over tid, da det kan være svært at forudsige de bedste og værste dage. Pas på modeluner i investering: Flavour of the months kommer og går også i investering. Det er svært at spå næste års vindere.Nyttige links:
I podcasten lover jeg en artikel om at aktier ikke svinger mere end normalt - den finder du her: https://analyser.hulemandens.dk/aktier-svinger-ikke-mere-2/
Der er klik i dommedagsprofetier: https://analyser.hulemandens.dk/dommedagsprofetier-er-god-clickbait/
Det er stadig dyrt at misse de bedste dage: https://analyser.hulemandens.dk/koeb-og-behold-sejrer-over-tid/
Du kan læse mere om min boganbefaling her: https://analyser.hulemandens.dk/sensommer-boganbefalinger-2024-%f0%9f%93%9a/
Bog og podcast-anbefalinger:
Michael Lewis: Going Infinite Gary Stevenson: The Trading Game All-In Podcast: https://www.youtube.com/@allinDette afsnit er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 08 Oct 2024 - 24min - 81 - Privatøkonomi med Moneymum Pernille Oldgaard
Du kan finde svar på mange spørgsmål online, og jeg er selv blevet god til "learning by YouTube" eller lignende. Hvad enten det er en carport der skal bygges, økonomi der skal forbedres eller investeringer, der skal sættes i gang giver sociale medier rigelig adgang til input. På økonomisiden kan man blandt andet møde Moneymum på Instagram, og kvinden bag, Pernille Oldgaard, er gæst i denne episode.
Efter en årrække i den finansielle sektor valgte Pernille Oldgaard at blive finfluencer med fokus på privatøkonomi. På Instagram hedder hun Moneymum og flere end 70.000 følger med i hendes opslag derinde.
I januar udgav Pernille Oldgaard bogen Overblik, som er et opslagsværk om privatøkonomi. Skal du købe et hus, kan du bruge afsnittene om realkreditlån og budget, til at blive klogere og foretage valg.
Et godt sted at starte sin rejse mod en sund økonomi er at få struktur på sine indtægter og udgifter. Her er ingen generelle regler, for det handler om at finde en løsning, der passer dig. Nogle kan nøjes med en enkelt konto, mens andre skal have konti til de forskellige udgiftsposter. Men start med at få overblik over dit forbrug - gå gerne seks måneder tilbage og lær dit forbrug bedre at kende. Der kan nemt ligge nogle overraskelser og vente på dig!
48 timers reglen
En model Pernille Oldgaard selv bruger i hverdagen, er 48 timers reglen. Den handler om, at hun skal vente 48 timer før hun foretager ikke planlagte køb. Hvis hun så stadig har lyst til at købe, må hun gerne gøre det.
Nyttige links:
Find Moneymum på Instagram lige her: https://www.instagram.com/moneymum.dk/
Læs mere om Moneymum her: https://moneymum.dk/
Få hjælp til at tracke dit forbrug her: https://www.spiir.dk/
Find Pernille Oldgaards bog, Overblik, her: https://www.saxo.com/dk/overblik_bog_9788727017273
Tue, 18 Jun 2024 - 57min - 80 - Energiomstilling og opfølgning på Atlas Global Macro med Lars Tvede
Sidst jeg havde Lars Tvede igennem, lavede han en cliffhanger omkring hans syn på energiomstillingen - så nu er han tilbage for at give sit view på energien og naturligvis tale lidt om fremtidsudsigterne - også for hans hedgefond Atlas Global Macro.
- Sol og vind er slet ikke vedvarende, fortæller Lars Tvede blandt andet. Anlæggende holder kun ca 20 år og skal så bygges op igen. Så det er lidt et scam at sige det er vedvarende.
Vi når også at tale om ESG, hvor jeres vært kommer med skarpe holdninger, om danske bankers tilvalg af ESG-screening i porteføljesammensætningen.
- Bankerne tager hele rosen og investorerne betaler gildet, hvis afkastet ikke kan følge med, siger Jens Balle blandt andet.
Lars Tvede har en bred indsigt og vi kommer vidt omkring i denne episode. Udover energiomstillingen taler vi også om teknologiske fremskridt inden for landbrug og planter samt analytikernes forventninger til rammebetingelserne for selskaber.
Guld er igen blevet moderne som investeringsobjekt efter flere år ude i kulden. Flere centralbanker har fyldt beholdningen af guld op og forbrugere i blandt andet Kina er også glade for guldbarer.
Takeaways
Vedvarende energi som sol og vind kan ikke alene redde verden Elbiler og sol- og vindenergi kræver store mængder metal og mineaktiviteten er ikke fulgt med i udviklingen, hvilket kan føre til mangel på metaller i fremtiden Spændende nye former for atomkraft samt naturligt brint er fremtidige teknologier med potentiale til at levere bæredygtig energi Priserne på attraktivt beliggende jord kan bizart nok blive løftet af AI revolutionen Analytikernes forventninger til rammebetingelserne for selskaber kan have stor indflydelse på aktiekurserne, og det er vigtigt at tage et helikopter-view for at vurdere, hvad der kan ske i fremtiden Guld er igen blevet en reservevaluta - også for nationalbanker og forbrugerne i Kina køber også guld00:00 Fremtidens Energiudfordringer
10:08 Teknologiske Fremskridt og Investeringer
28:34 Guldfeber i Kina og Emergent Markets
30:29 Bitcoin som alternativ valutaNyttige links:
Lars Tvede er glad for podcasten All-In - den finder du lige her: https://www.allinpodcast.co/
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 28 May 2024 - 56min - 79 - Pengemarkedsfond i Danmark med Casper Fries
Bankerne har kronede dage, med stor indtjening på rentemarginalen. Vi danskere har nemlig rekord i indlån i bankerne, og det er ikke alle der får nok i rente. Men måske kan en ny fond hjælpe danskerne - jeg har Casper Fries fra Fairrente i studiet til en snak om deres nye fond med korte obligationer.
Tidligere gæster - se episode 75 med Per Grønborg eller episode 64 med Peter Mosbæk - har stillet skarpt på det ineffektive obligationsmarked, private danskere møder. Professionelle investorer får skarpe priser, men almindelige investorer får ikke glæde af disse priser. Ej heller af best execution, som ellers hjælper aktieinvestorer.
Obligationer handles nemlig ikke over Nasdaq, men er fortsat et telefonmarked for store investorer, hvor priserne efterfølgende indberettes på Nasdaq. Private investorer mødes ofte af bankers prisstillelse og det hjælper sjældent selv at forsøge at gå på børsen.
Det erfarede Casper Fries på den hårde måde. Efter mange år som obligationshandler skulle han for nogle år siden hjælpe sin mor, med at investere i nogle obligationer. Og det var helt umuligt at komme rundt. Efter afkast og kursspænd, var det mulige afkast næsten helt væk.
Derfor gik Casper Fries i gang med at etablere en dansk pengemarkedsfond. Det kan man dog ikke, da det ikke er muligt at opfylde spredningskravet i Danmark, da der er for få debitorer. Men fonden er bygget på tankerne bag pengemarkedsfonde, men EU forhindrer brugen af navnet pengemarkedsfond.
Fairrente er i øjeblikket etableret som en investeringskonto på Fundmarket - se link nedenfor - og her kan man investere frie midler i fonden. En lancering af en rigtig børsnoteret investeringsfond er på vej. Begge vil ifølge materialet have en årlig omkostning på 0,25 %.
Fonden investerer indkomne midler i korte obligationer, og renten i fonden er i øjebelikket 3,40 % ifølge Casper Fries.
Take aways:
Der er stor interesse for obligationer i øjeblikket, og danskere har investeret over 11 milliarder kroner i obligationsfonde de første fire måneder i år. Det er ikke nemt at investere i obligationer på grund af udfordringer med omkostninger, manglende transparens og svært ved at få adgang til markedet. FairRente er en investeringsforening, der tilbyder korte obligationer og er tilgængelig for alle danskere. FairRente har en lav omkostningssats og sikrer gennemsigtighed og likviditet. Pengemarkedsfonde er en sikker investering, men også en af de mest kedelige Det er svært at oprette en ægte pengemarkedsfond i danske kroner på grund af spredningskrav Pengemarkedsfonde er meget populære i USA og andre europæiske lande som et alternativ til bankindlån00:00 Stor interesse for obligationer
05:08 Udfordringer ved at investere i obligationer
14:53 FairRente: En løsning for investering i obligationer
22:41 Pengemarkedsfonde: Sikkerhed vs. Kedelighed
23:10 Krav og regler for pengemarkedsfonde i Danmark
25:03 Populariteten af pengemarkedsfonde som alternativ til bankindlån
29:08 Fundmarkeds' pengemarkedsfond, FairRenteNyttige links
Du kan læse mere om Fairrente her: https://fairrente.dk/
Du kan finde Fairrente på Fundmarket her: https://investor.fundmarket.dk/oprettelse
Thu, 23 May 2024 - 45min - 78 - Forventninger til fremtiden med Las Olsen
I denne episode tager jeg en snak med Las Olsen fra Danske Bank om økonomien, inflation og renter. Las Olsen var med som gæst i episode 55, hvor vi talte om danskernes polstring.
Vi starter med at kigge på dansk økonomi, danskernes opsparing, forbruget, og den økonomiske vækst i Danmark og Europa. De diskuterer også situationen i Tyskland, Kina og USA, herunder byggeriets udfordringer og den globale økonomiske udvikling.
Byggeriet har tidligere været en ledende indikator - er det stadig sådan? Hvilke sektorer og brancher påvirker økonomien, og hvordan kan de være indikatorer for fremtidige økonomiske udfordringer? I denne del af samtalen diskuteres byggeriets rolle i konjunkturudsving, effekten af rentestigninger på boligmarkedet, betydningen af præsidentvalget for investorer, og udfordringerne ved at forstå og forudsige inflationen.
Derudover drøftes danskernes forsigtighed med at bruge penge og konkurssituationen i erhvervslivet. Samlet set er der en optimistisk holdning til konjunkturerne, men med forbehold for usikkerheder og potentielle risici.
Key takeaways:
Danskernes opsparing er blevet bedre, og forbruget er stadig lavt i forhold til indkomsten. Den danske økonomi er vokset, men den europæiske økonomi har haft stagnation. Byggeriet har udfordringer mange steder i verden, herunder tomme kontorer og mangel på arbejdskraft. Tyskland er hårdt ramt af konjunkturtilbageslag og strukturelle udfordringer. Kina oplever udfordringer med ejendomsmarkedet og den økonomiske vækst, men der er stadig investeringer og eksportfremgang. Byggeriet er en konjunkturfølsom branche, der kan trække opad i fremtiden Rentestigninger har haft en begrænset effekt på boligpriserne Præsidentvalget kan påvirke investorer, men pengepolitikken er vigtigere Inflationen er svær at forstå, men forventninger spiller en stor rolle Danskerne er forsigtige med at bruge penge på grund af tidligere oplevelser Konkurssituationen er stadig udfordrende, men der er håb om bedringHovedpunkter:
00:00 Økonomien i Norden og resten af verden
08:58 Udfordringer i Tyskland og Kina
23:33 Byggeriets rolle i konjunkturudsving
28:53 Effekten af rentestigninger på boligmarkedet
29:16 Præsidentvalget og investorer
33:42 Udfordringer ved at forstå og forudsige inflationen
41:09 Danskernes forsigtighed med at bruge penge
44:00 Konkurssituationen i erhvervslivetLas Olsens boganbefalinger og råd til sit eget 25 årige jeg, finder du i den tidligere episode.
Tue, 14 May 2024 - 47min - 77 - Alternative investeringer med Frank Hvid
Aktiemarkederne er på all time high, og det kan være relevant at overveje diversificering af porteføljen. Alternativer til aktier og obligationer kan være råvarer, ejendomme, vindmøller, solceller, skov, kunst og private equity.
Men hvad er alternative investeringer egentlig for noget og hvad kan du bruge det til? Det har jeg talt med Frank Hvid om - ham har du måske også mødt i episode 48.
Alternative investeringer kan give risikospredning og potentielt bedre afkast per risiko. Der er forskellige måder at få eksponering mod alternative investeringer, herunder ETF'er og investeringsforeninger. Det kan være udfordrende for private investorer at få adgang til visse alternative investeringer som fysiske ejendomme og private equity.
- Hvis man tager sådan noget som simpelthen noget som guld, så er egentlig lidt mærkelig aktiv, fortæller Frank Hvid. For det meste er et aktiv noget, hvor vi forventer at man investerer noget, og så får man sådan løbende afkast, render eller dividenter. Det gør man ikke af guld.
- Men hvis du putter guld ind i en portefølje med aktier og obligationer, så får du faktisk en meget bedre portefølje, end hvis du kun har aktier og obligationer. Det er fordi, at i de få øjeblikke, der findes i verdenshistorien, hvor aktierne og obligationerne får øretæver, det kan være i krisetider, så gør guld det rigtig godt.
Takeaways:
Overvej diversificering af porteføljen med alternative investeringer Alternative investeringer kan give risikospredning og potentielt bedre afkast per risiko Der er forskellige måder at få eksponering mod alternative investeringer, herunder ETF'er og investeringsforeninger Det kan være udfordrende for private investorer at få adgang til visse alternative investeringer som fysiske ejendomme og private equity Vær opmærksom på forskellen i afkast mellem forskellige private equity-investorer Se også på eksponeringen gennem pensionsordninger og ejendomsbesiddelse Banker tilbyder alternative investeringsprodukter til high net worth kunder Alternative investeringer som råvarer, ejendomme og infrastruktur kan være en god beskyttelse mod inflation Succesfulde alternative investeringer inkluderer katastrofobligationer, guldmineraktier og private credit Dårlige investeringer kan forekomme inden for råvarer og medicinudstyr Anbefalede bøger om alternative investeringer og aktiv allokeringNyttige links:
Du kan skrive dig op til Frank Hvids nyhedsbrev på dette link: https://frankhvid.dk
Frank Hvid anbefalede disse to bøger:
Lyn Alden har skrevet bogen Broken Money - find den og hendes øvrige kommentarer via dette link: https://www.lynalden.com/ Desuden bogen The Allocator’s Edge af Phil HuberTue, 16 Apr 2024 - 50min - 76 - Bias hos porteføljeforvaltere med Drew Dickson
Drew Dickson forvalter en valueportefølje af aktier hos Albert Bridge Capital. Han har stor indsigt i adfærdsøkonomi og har blandt arbejdet sammen med Richard Thaler på The University of Chicago Booth School of Business.
Professionelle investorer er lige så påvirkelige som almindelige investorer, siger Drew Dickson blandt andet i denne podcast. Det er derfor vigtigt med en proces, der skal forsøge at undgå at man falder for bias i investering.
Han fremhæver blandt andet disse bias som farlige for porteføljeforvaltere:
Confirmation bias Anchoring Herding (følge flokken)Indhold:
07:25 Effektive markeder og behavioral finance
09:49 Drews investeringsstrategi
28:03 Psykologi og investering
29:30 Vigtigheden af en proces
31:24 At investere langsigtet
32:49 Undgå store tab
36:27 Passiv investering vs. aktiv investering
39:18 Spredning er redningNyttige links:
Drew Dickson nåede at anbefale disse tre bøger i podcasten:
Winning the Loser's Game: Timeless Strategies for Successful Investing af Charles Ellis & Burton Malkiel Money Game af Adam Smith The Intelligent Investor af Benjamin GrahamDu kan læse mere om Albert Bridge Capital her.
Tue, 02 Apr 2024 - 56min - 75 - Fordyrende prisforskelle på obligationer for private med Per Grønborg
Obligationer har været uinteressante i mange år, men de sidste 2 år er de igen blevet interessante. Desværre er det rigtigt svært at handle obligationer for private – i hvert fald hvis man ikke vil snydes af for høje priser.
I de mange år med lave og sågar negative renter på obligationer, var investering i obligationer ikke så interessante. Man kunne få en lav eller negativ rente, mens man ventede på det - stort set - uundgåelige kursfald, en rentestigning ville betyde. Men efter rentestigninger i 2021-2022 er obligationer igen kommet tilbage i privates interessesfære. Desværre kan det være dyrt at handle, som jeg også talte med Peter Mosbæk om i episode 64.
Nu vil Per Grønborg vælges ind i Forenet Kredit på vegne af obligationsejere, og han har en plan for at gøre kursspændet - eller spreadet, som det også kaldes - mindre ved obligationshandler.
- Der er en prisforskel på næsten 1 kurspoint mellem køb og salg, fortæller Per Grønborg. Men hvis man brugte et beløb svarende til 1 % af det beløb, der bruges på kundekroner, kunne man lave samarbejde med marketmakere, der kunne sikre en mere professionel prisstillelse i Nykredits obligationer.
Til gavn for obligationsejere, men også til gavn for låntagere. Eneste potentielle tabere er formentlig pengeinstitutterne, men de lader ikke til at mangle noget i øjeblikket.
Marketmakerne skal sikre gode priser på den fælles handelsplads, nemlig Nasdaq OMX, og på den måde gøre det nemmere og billigere at være obligationsejer, når prisstillelsen var offentlig. Det vil samtidig presse andre aktører til også at stille bedre priser, for ikke at Nykredit skal tage yderligere markedsandele. Bedre priser på obligationer kan være en fordel for alle boligejere og obligationsejere!
Indhold:
05:20 Interessen for obligationer er steget
06:43 Besværligheder ved at handle obligationer
09:35 Repræsentantskabet i Forenet Kredit
11:31 Idéen om en aktiv market maker
21:39 Kursforskelle og investeringsforeninger
23:03 Mangel på alternativer til bankindlån
24:02 Valg til repræsentantskabet i Nykredit
28:17 AfslutningNykredit er primært ejet af kunderne gennem Forenet Kredit. Kunderne og obligationsejere har mulighed for at indvælge repræsentanter i foreningens øverste ledelse (repræsentantskabet) og Per Grønborg stiller op til det valg. Har du obligationer i Nykredit eller Totalkredit, kan du gøre din stemme gældende! Tjek linket nedenfor og se hvem du kan stemme på!
Nyttige links:
Per Grønborg anbefaler Finansforeningens Nøgletalsvejledning - den kan du læse mere om her: https://cfa.dk/publikationer-2/vejledninger-2/
Valget i Forenet Kredit: https://forenetkredit.dk/valg/
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 27 Feb 2024 - 40min - 74 - Caffe latte med Jon Sigurd Wegener & Lene Nording-Grooss
Alle kan komme i gang med at investere - det handler bare om at finde nogle småudgifter du veksler til opsparing. Måske kan du finde det ved at spare en caffe latte? Det er budskabet i en ny bog af Jon Sigurd Wegener og Lene Nording-Gross, og den blev deres billet til at være med i Investering på hjernen.
Hjerneforsker Jon Sigurd Wegener kan du måske huske fra episode 7, hvor vi talte om hvordan hjernen reagerer på investeringer. Nu har han skrevet en bog sammen med Lene Nording-Grooss, der blandt andet har en fortid i spidsen for kommunikationen i Nordnet.
Vi kommer vidt omkring i denne episode, hvor vi både taler om forsøg med psykopater og om at mænd og kvinder investerer forskelligt. Mænd er blandt andet mere risikovillige mens kvinder er bedre til at købe og beholde. Kønnene kan lære af hinanden, for øget risikovillighed og lavere omsætning vil formentlig bidrage til bedre afkast for begge parter.
Alle bør investere og med værktøjer som indeksfonde og månedsopsparing er det slet ikke så svært. Samtidig sikrer månedsopsparingen at pengene er væk fra kontoen - ude af øje ude af sind. Det gør det nemmere at fastholde en ny vane med at investere.
Hovedpunkter:
02:33 Hvordan bogen blev til
03:58 Kaffe Latte-reglen
05:09 Vink farvel til pengene
08:05 Følelser og investering
11:38 Følelser og rationelle beslutninger
13:33 Følelser og investeringsbeslutninger
15:25 Tabsaversion og investering
18:16 Investering for alle
20:38 Skal alle være aktiemillionærer
26:39 Investering for hobbyinvestorer
30:21 Aktier som primær investering
32:37 Forskelle mellem mænd og kvinder i investeringNyttige links:
Du finder den nye bog lige her: https://www.bog-ide.dk/produkt/4512561/lene-nording-grooss-caffe-latte-reglen-haeftet/3121241
Lene Nording-Gross anbefaler Kaja Nordengens bog Hjernen er stjernen og Lars Tvedes Bobler, bullshit og børsfest.
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 20 Feb 2024 - 48min - 73 - Har danskerne for lav risikoprofil med Mikkel Eliasen
Har vi danskere generelt for lav risikoprofil når vi investerer? Det mener dagens gæst, Mikkel Eliasen, så da han skrev et debatindlæg på Finans.dk, inviterede jeg ham straks med som gæst.
Man skal sprede sine investeringer, det tror jeg de fleste rådgivere er enige om. Men måske er det tid til at ændre nogen af tommelfingerreglerne? For eksempel er det anset som god rådgivning, at man neddrosler risikoen på pensioner, jo tættere man kommer på pensionstidspunktet. Men måske er nedtrapningen for tidlig? Mange af midlerne på pensioner skal jo først bruges om 10-20 år.
For lav risikoprofil kan koste mange penge, for historien har vist at risikoen på aktier, belønnes med højere afkast. Det viser afkastene målt over mere end 200 år - og det gælder naturligvis kun for en portefølje af aktier.
Aktivsammensætning er ikke kun matematik og videnskab - traditioner og følelser spiller i høj grad også ind. For eksempel er vi danskere typisk gladere for obligationer end svenskerne. Dette er måske ved at ændre sig, i hvert fald har de lave renteniveauer fået flere til at være mere risikovillige omkring aktier.
Indhold:
00:00 Introduktion til podcasten og gæsten
02:25 Diskussion om risikoprofil og investering i egen virksomhed
05:13 Investeringsstrategi baseret på matematisk modellering
08:39 Risikobelønning og høj risiko i investering
10:54 Danskeres lave risikoprofil ved investering
11:32 Risikoprofil og framing
12:58 Tidshorisont og risikoprofil
15:17 Rådgivere og risikoprofil
20:23 Udsving og langsigtede investeringer
27:20 Risikoprofil og valg af investering
30:06 Pensionsystemets rolle i investering
34:17 Interesse for investering blandt unge
35:08 Ændringer i investeringskultur i Danmark
37:03 AfslutningNyttige links:
Mikkel Eliasen er direktør i Annox, der tilbyde ren gobal aktieportefølje - læs mere her: https://annox.com/
Mikkel Eliasen omtalte en blog med Rob Carver - den finder du her: https://qoppac.blogspot.com/
Rob Carver har skrevet flere bøger, men Mikkel Eliasen anbefaler Smart Portfolios.
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 13 Feb 2024 - 44min - 72 - Kom i gang med at investere i 2024 med Daniel Hansen
Denne episode er til alle jer, der endnu ikke er kommet i gang med at investere. Alle har brug for at investere og der er masser af muligheder – også hvis man kun vil investere lidt ad gangen. Dagens gæst er Daniel Hansen, der driver Daniels Pengetips.
Daniel Hansen mener at din/jeres investeringsrejse bør starte med at sikre et overblik over din/jeres økonomi, oprette en nødreserve, afbetale dyr gæld og have et klart mål for investeringen. Faktisk slår Daniel Hansen på tromme for at man starter med disse tre punkte INDEN man overhovedet investerer:
- Få overblik over økonomien Spar nødreserver sammen Afbetal dyr gæld
Vi kommer langt omkring, når vi tale om nødreserver og investering, porteføljesammensætning og diversificering, tidshorisont og indtjeningskraft, spredning og omkostninger, enkelaktier og omkostninger, aktiesparekonto og depotvalg, risikovillighed og risikotest, investering for begyndere, bedste og dårligste investeringer, livskvalitet og værdien af penge, samt vigtigheden af at komme i gang med at investere.
Er du i et parforhold, er det måske værd at overveje at indføre "økonomidates". Rigtig mange danskere bruger ikke tid på at styre deres økonomi og i parforhold er det også næsten tabu at tale økonomi. Man får som bekendt det man fokuserer på, så fokuser på at få en god økonomi!
Daniel Hansen har netop lanceret et nyt kursus, Investering for begyndere, der hjælper folk med at komme i gang med at investere. Det fokuserer på at købe den første aktie, lægge en god investeringsstrategi og vælge den rigtige skatteoptimering.
- Det er vigtigt at have realistiske mål og ikke kun fokusere på at spare og investere penge, siger Daniel Hansen. Livskvalitet og oplevelser er også vigtige faktorer at tage hensyn til.
Det vigtigste råd er at komme i gang med at investere, selvom man måske kun har en lille sum penge. Det er bedre at starte tidligt og bygge gradvist op end at vente og gå glip af mulighederne for afkast.
Nyttige links:
Daniel Hansen anbefaler et par bøger:
Bill Perkins: Die With Zero Emilie Ekelund Mørck: Frihed, FIRE & familielivVil du læse mere om Daniel Hansens nye kursus, finder du det her: https://danielspengetips.dk/
Dette afsnit er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 06 Feb 2024 - 54min - 71 - Pensionsafkast i 2023 med Nikolaj Holdt Mikkelsen
Det er blevet tid til at kigge på pensionsafkastene for 2023 med investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen.
Hvis Nikolaj Holdt Mikkelsen skal beskrive afkaståret 2023 med et ord, bliver det til: "et fint år".
Afkastene var positive med et ggennemsnitligt omkring 11,3 % i modsætningen til 2022s negative afkast på 10,9 % (afkastet er målt for en 50-årig pensionsinvestor). Vi diskuterer også betydningen af rentefaldet sidst på året, der hjalp afkastet på både obligationer og aktier gevaldigt.
Der er også fokus på tematiske fonde og kunstig intelligens som investeringsmuligheder. Vi taler også om afkastet på grønne investeringer og risikoen og udjævningen i alternative investeringer. I denne episode af Investeringen på Hjernen taler Jens Balle med Nikolaj Holdt Mikkelsen om forskellige investeringsemner. De diskuterer Nikolajs investeringsresultater, anbefalede investeringsbøger og vigtigheden af at følge en investeringsstrategi. De deler også anbefalinger til bøger som 'The Big Short' og 'Liar's Poker'.
- Ja, altså man skal erkende, at man kan ikke styre finansmarkedene, er det råd Nikolaj Holdt Mikkelsen giver råd til sit 25-årige selv.
Hovedpunkter:
00:00 Introduktion
00:40 Afkaståret for pensionsafkastene i 2023
02:03 Tilbageblik på 2022 og finanskrisen
04:01 Valg mellem markedsrente og fast rente
05:25 Gode afkast i alternative investeringer
08:30 Effekten af rentefald på afkastet
10:14 Udfordringer med tematiske fonde og kunstig intelligens
14:25 Afkastet på grønne investeringer
18:29 Afkastet på alternative investeringer i 2023
21:23 Risikoen og udjævningen i alternative investeringer
24:14 Betydningen af aktiv allokering og omkostninger
27:31 Vigtigheden af at komme ned i omkostninger og have den rigtige aktive sammensætning
32:35 Opsamling og opfordring til at sende forslag til emner og gæster
32:44 Investment Performance
33:40 Recommended Investment Books
34:09 Bog anbefaling: The Big Short af Michael LewisNyttige links:
Nikolaj Holdt Mikkelsen anbefaler Michael Lewis' bog The Big Short, som handler om de investorer, der forudså krisen i subprime. Alternativt filmen af samme navn.
Her er link til Finans' artikel om dårlige afkast for de grønne pensionsprodukter - find den her.
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 30 Jan 2024 - 42min - 70 - Lars Tvedes forventninger til 2024
Denne uges gæst er Lars Tvede, som tidligt var med til at forme min interesse for investeringspsykologi. Vi taler om mangt og meget - også om situationen i Atlas Global Macro - og da Lars Tvede har stor interesse for kunstig intelligens, har jeg valgt at lade kunstig intelligens skrive episodens shownotes:
I denne episode af Investering på hjernen taler værten Jens Balle med gæsten Lars Tvede om forskellige emner inden for investering og finansielle markeder. Lars Tvede deler sin viden og erfaring fra mere end 30 års arbejde inden for finansverdenen.
De diskuterer blandt andet kunstig intelligens, ressourcer, og Lars Tvedes syn på de finansielle markeder i 2024. Derudover taler de om udfordringerne og potentialet i Kinas økonomi samt investeringsmuligheder i Kina og Sydamerika.
I denne episode af Investeringen på Hjernen diskuterer Jens Balle og Lars Tvede investering i medierne og betydningen af at udtrykke markante holdninger. De taler også om risikovillighed og ansvar, samt forskellen mellem resultat og indsats i investeringer.
Derudover diskuteres begrænsninger i investeringer og vigtigheden af at have en langsigtet tilgang. Lars Tvede deler også sine hacks til investering og taler om betydningen af langsigtet tænkning og familieejede virksomheder. Til sidst giver han et råd til sig selv som 25-årig om investering.
Takeaways
Kunstig intelligens og ressourcer er emner, der interesserer Lars Tvede, og han anbefaler at følge med i udviklingen gennem podcasts og YouTube-interviews. Lars Tvede har en baggrund inden for finans og investering og har opnået stor succes ved at fokusere på langsigtede trends. Han mener, at 2024 vil være et udfordrende år for aktiemarkedet, men ser også potentiale i råvarer og Kinas økonomi. Kina står over for konjunkturproblemer og udfordringer i ejendomsmarkedet, men der er også muligheder for investeringer i landet. Sydamerikanske markeder som Chile, Brasilien og Colombia er også interessante investeringsmuligheder.Hovedpunkter
00:00 Introduktion 12:53 Diskussion om de finansielle markeder og Lars Tvedes syn på 2024 21:43 Udfordringer og potentiale i Kinas økonomi 31:44 Investering i medierne 38:26 Investeringspsykologi og håndtering af pres 44:27 AfslutningsspørgsmålNyttige links:
Lars Tvede anbefaler sine egne bøger, hvis du vil mere om investering. Find en oversigt her.
Han har dog også haft stor glæde af Jeremy Siegels: Stocks for the long run
Lars Tvede har netop læst bøgerne Scary Smart af Mo Gawdat ogSuperabundance af Marian L. Tupy og Gale L. Pooley.
Tue, 23 Jan 2024 - 52min - 69 - Er ESG bæredygtigt med Jakob Lage Hansen
ved alle egentlig hvad det er – eller har investorer en helt anden forestilling af værdien af at investere ESG-venligt? Det er denne uges emne, hvor Jakob Lage Hansen fra DoLand er inviteret tilbage.
Er ESG lig bæredygtigt? Er bæredygtigt lig grønt? Og er grønt så lig ESG? Det er nogle af de emner vi taler om i denne episode af Investering på hjernen. Men vi taler også om det er muligt at ligge højt på ESG med et ikke bæredygtigt produkt eller ligge lavt med et såkaldt grønt produkt.
Vi taler også kort om det nytter noget. Hvis jeg investerer i aktier og køber aktier, så hjælper det jo ikke direkte selskabet, for det er - for det meste - en anden aktionær, der sælger sine aktier til mig.
Jeg blev klogere af vores snak - måske du også kan lære lidt?
Du kan genhøre seneste episode med Jakob Lage Hansen, hvor vi også talte om ESG: https://averagejoe.dk/ep22-esg-investeringer-med-jakob-lage-hansen/
Nyttige links:
Læs Jakob Lage Hansens indlæg om bæredygtige investeringer på Impact Insider: https://impactinsider.dk/?s=jakob%20lage
Se mere om bæredygtige investeringer hos Doland: https://thisisdoland.com/da/investering-for-begyndere
Matter er en dansk ESG-rating udbyder: https://www.thisismatter.com/
Artikel hos Finans om at bæredygtige investeringe rikke gav godt afkast i 2023: https://finans.dk/finans/ECE16732691/groenne-pensionsprodukter-faar-baghjul-her-faar-du-mest-for-pengene/
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 16 Jan 2024 - 44min - 68 - Et kig ind i 2024 med Jens Schjerning
Januar er en måned, hvor mange kommer med forecast på udviklingen i det nye år. Det kan investorer godt lide – måske fordi det giver en fornemmelse af tryghed om fremtiden. I skal ikke snydes og jeg har inviteret Jens Schjerning fra Agrocura tilbage til mikrofonen.
Mange investorer er vilde med forecast på den økonomiske udvikling, og derfor har jeg inviteret Investering på hjernens "husøkonom" tilbage til sin 5 optræden på kanalen. Vi følger op på forventningerne fra juni 2023, hvor Jens Schjerning forventede yderligere fald i inflationen og snarligt fald i renten. Faldet i renten lod vente på sig, men i løbet af november begyndte de lange renter i USA, Tyskland og Danmark at falde.
Siden juni er inflationen også kommet ned i servicesektoren, men til gengæld er det også lavere og lavere priser, de aktuelle priser sammenlignes med, da inflationen jo begyndte at falde for et års tid siden (inflation måles i forhold til priserne for et år tilbage). Selv om matematikken gør det sværere for inflationen at falde, vil Jens Schjerning dog ikke udelukke muligheden for at vi får negativ inflation igen.
Hør mere om dette og hvad Jens Schjerning forventer sig af de finansielle markeder i 2024 i podcasten.
Nyttige links:
Jens Schjerning omtaler en service med estimater på amerikanske BNP - det kan du finde her: https://fred.stlouisfed.org/series/GDPNOW
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 09 Jan 2024 - 37min - 67 - Investering i hjernen med Joe Devlin
Investering handler normalt om investering og/eller hvad, der sker i hovedet, når vi investerer. Denne gang er det lidt anderledes, for jeg vil i stedet tale om investering ihjernen med min gæst Joe Devlin der er professor i kognitiv neurovidenskab.
Der er stadig vi ikke ved om den menneskelige hjerne. Og der er også meget, vi troede vi vidste, som det nu viser sig vi slet ikke vidste. Men den gamle viden får ofte lov til at leve videre, og bruges stadig af smarte konsulenter, til at sælge deres dagsorden. Det vil Joe Devlin gerne hjælpe med at stoppe, og er på en oplysningstur om hjerne-myter - her er tre han gerne vil have stoppet:
- Venstre- og højre-siddede hjerner Mande- og kvindehjerner Personlighedstest - især MBTI
Vores hjerner er fantastiske og er gennem tiden blevet misforstået. Helt fra en tro på, at hjernen faktisk bare var en slags køler for blodet, til sammenligninger med kunstig intelligens. Vi bliver hele tiden klogere, og moderne teknik hjælper dig på vej.
Jeg sparer op og investerer, for at have penge til når jeg bliver gammel. Men mon jeg kan gøre noget for at investere i min hjerne, så jeg også har en hjerne, når jeg skal bruge disse penge? Der har Joe Devlin disse tre anbefalinger:
Motion er afgørende for hjernens sundhed, da det øger blodgennemstrømningen og ilttilførslen til hjernen. At være socialt aktivog engagere sig med andre har en positiv indvirkning på hjernens sundhed. Mental stimulation, såsom at lære nye færdigheder eller deltage i udfordrende aktiviteter, er gavnligt for hjernen.I podcasten taler vi blandt andet om en undersøgelse Joe Devlin har lavet omkring det sociale. Tre grupper så musicalen Dream Girls. 1/3 så den i teateret, 1/3 så den på dvd i en lille gruppe og den sidste 1/3 så den på dvd alene. Undervejs målte man deltagernes hjerterytme og det er en noget anderledes oplevelse hjertet har:
Derfor er det vigtigt at opleve noget sammen med andre!
Nyttige links:
Joe Devlin anbefaler Seven and a Half Lessons about the Brainaf Lisa Feldman Barrett
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 02 Jan 2024 - 50min - 66 - Uafhængige rådgivere findes det - med Karsten Engmann Jensen
Et stort mantra blandt investorer for tiden er at man skal gøre det selv. Spar omkostninger til rådgivere – det er bare en ekstra omkostning. Mellem ingen rådgivning og rådgivning i banken finder man de såkaldte uvildige rådgivere og sådan en er dagens gæst, Karsten Engmann Jensen.
Vi taler om behovet for uvildige rådgivere - for de fleste bankkunder er faktisk tilfredse med deres bank. Faktisk så tilfreds at de ville anbefale deres bank til deres venner.
Investerer du gennem investeringsfonde sker betaling for både pleje af formue og den generelle investeringsrådgivning, ofte som en procentsats i forhold til formuen. Det kunne f eks være 1,5 % for en aktiv aktiefond. Har man 100.000 koster det altså 1.500 kr. Har man derimod 100 mio koster det 1,5 mio. Afregningen sker ikke direkte mellem banken og kunden, men betales fra fonden til banken.
Desværre ved mange investorer ikke, hvor meget de reelt betaler, for den rådgivning de modtager i banken. For der udsendes ikke en faktura - udover den oversigt alle modtager en gang årligt over omkostningerne.
Der kan dog være mange penge at spare, ved at kigge grundigt på sine investeringer - eller ved at få en uvildig rådgiver, til at give depotet en grundig gennemgang. Det viser resultater af en aktivitet Karsten Engmann Jensen har lavet sammen med Forbrugerrådet Tænk.
- Foreløbig har vi sparet over 100 mio for Forbrugerrådets medlemmer.
Vil du prøve at få en "second opinion" fra en eller flere uvildige rådgivere omkring placeringen af din formue, lyder rådet fra Karsten Engmann Jensen:
- Tag fat i en 3-4 stykker og hør dem hvad det koster - spørg også ind til om det er en engangsomkostning, eller om det er en årlig omkostning fremover. For der kan være stor forskel på prismodellerne og også på hvor uafhængige de forskellige rådgivere er.
Det er nemlig ikke alle der er lige uafhængige - og Karsten Engmann Jensen får også lov til at svare på om han mener han er helt uafhængig.
Den udbredte løsning med provisioner, som de fleste banker bruger, har dog også en socialdemokratisk eller Robin Hoodsk side. For fjernes provisionen helt, vil det formentlig betyde at de mindst bemidlede vil møde dyrere investeringsrådgivning. Afregnes alt efter eksempelvis en timepris - og ikke i forhold til formuen - vil prisen være ens i absolutte termer for en med 100 mio og en med 100.000, men rådgivningen vil i relative termer i forhold til formuen, være dyrere for den lille formue. Det er en udfordring man kender fra bl a Holland og Storbritanien, hvor en række provisioner er gjort ulovlige.
Nyttige links:
Karsten Engmann Jensen anbefaler bogen Fooled By Randomnessaf Nassim Nicholas Taleb.
Du kan læse mere om Pengeministeriet her: https://www.pengeministeriet.dk/
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 19 Dec 2023 - 50min - 65 - Uafhængige analyser med Andreas Steno
Han har været på CNN og Fox og nu også i podcasten Investering på hjernen. Han siger hvad han mener og det har kostet ham jobbet - men han gør det stadig. Ugens gæst er analytiker Andreas Steno.
Man kan vel godt kalde ugens gæst en rising star på den finansielle scene. Det seneste års tid har han haft foden under eget bord i sit analysefirma, der hastigt vokser. Kunderne kommer især fra verdens finanscentre, hvor hedgefunde labrer analyser fra Andreas Steno og kolleger i sig (eller måske bruger de analyserne til kontrær-investeringer - det emne kommer vi også omkring i vores snak).
Steno Research, som firmaet hedder, er et uafhængigt analysefirma. Her er ingen andre intereser eller egenpositioner, der skal plejes gennem de analyser der fremlægges. Man siger hvad man mener og hvad man ser - men der kan jo også godt komme andre bindinger end økonomiske i spil. Det taler vi også om.
- Jeg ser nogle pendanter til situationen i 2007, fortæller Andreas Steno.
Der kan være nogle ubekendte risici, der gemmer sig i balancerne hos for eksempel pensionskasser.
- I 2007 var problemet balancerne i pengeinstitutterne. Så det er ikke en bankkrise, der kan være på vej, fortsætter Andreas Steno.
Den korte sammenfatning af forventningerne er:
Renten skal ned ⬇️, i hvert fald i Europa. Det er ikke lige så tydeligt i USA, så måske kan vi se en fald i Europa og uforandrede renter i USA.
Aktier - også vækstaktier - vil fortsætte op ⬆️ mindst til marts.
Resten må du selv høre i podcasten!
Nyttige links:
Steno Research: https://stenoresearch.com/
Andreas Steno anbefaler ingen bøger, for han har aldrig læst en bog. Til gengæld foreslår han at du lærer om investeringer her: https://www.youtube.com/c/blockworksgroup
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 12 Dec 2023 - 44min - 64 - Investering i obligationer med Peter Mosbæk
De senere års rentestigning har igen gjort obligationer til en interessant aktivklasse. Det kan bla ses i at danske investorer har købt obligationer for 16,4 mia de første 9 mdr i år. Gør-det-selv investorerne har også ramt obligationsmarkedet, men er det så lige til at være obligationsinvestor?
I mine år som investeringsrådgiver oplevede jeg en stor dansk forkærlighed for obligationer. Den forsvandt lidt – måske fordi renten også forsvandt, men årene med negative renter og fantastiske aktieafkast kølnede interessen for obligationer. Men den er måske på vej tilbage, og derfor laver jeg her et lille crash-kursus i obligationsinvestering med min gæst Peter Mosbæk, som du måske husker fra episode 44, hvor vi talte om ATPs investeringsstrategi?
Peter Mosbæk har professionelt handlet obligationer i mange år og har derfor stor indsigt i emnet. Vi taler om nogle af de gængse nøgletal som:
Nominel rente Effektiv rente Varighed (optionsjusteret varighed) Udtræk Termin RatingMen vi taler også om, hvor svære nøgletallene er at få fat på og at de ofte kun er et øjebliksbillede.
Prissætingen er også anderledes for obligationer, der i høj grad er et telefonmarked. Det gælder også hvis du er kunde hos Nordnet – som jo ellers roses af mange privatinvestorer – hvor man skal ringe til mæglere for at handle obligationer. Man kan heller ikke lave månedsopsparing i obligationer – med mindre man kan finde en fond, der investerer i obligationer.
I denne podcast kigger vi kun på investering i danske obligationer, for der er en række risici og fordyrende faktorer ved udenlandske, der let kan gøre dem uinteressante.
Nogle danske obligationer kan være lette at omsætte i en periode for derefter at blive betragtet som helt uinteressante - det har naturligvis betydning for prisen og dermed dit afkast. Konverterbare realkreditobligationer kan også ændre sig over tid i takt med at renten ændrer sig.
Nyttige links:
Peter Mosbæk anbefaler: Michael Christensen: Obligationsinvestering – teori og praktisk anvendelse find den her: https://djoefforlag.dk/products/obligationsinvestering-1
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 05 Dec 2023 - 53min - 63 - Investering af børns opsparing Jacob Munk-Stander
Er det en god ide at investere sine børns opsparing? Åbenbart ikke hvis man kigger på hvad folk gør, for 62% af børneopsparinger er indestående på konti – så kommer de ingen vegne. Det har jeg taget en snak med Jacob Munk-Stander om.
I dagligdagen har Jacob Munk-Stander travlt i sin virksomhed Tobi, hvor han netop hjælper med netop at hjælpe med at investere opsparing på børneopsparinger. En virksomhed han stiftede, da han selv skulle i gang med at investere sit barns børneopsparing, og oplevede hvor svært det var.
Børneopsparing er en begrænset mulighed for at sætte penge til side til sine børn. Her må man indskyde 7.000 (2023) om året - maksimalt 72.000 i kontoens løbetid. Opretter man kontoen når børnene fødes er der tale om lang tidshorisont, hvorfor det kan være en god ide at investere pengene.
Vi taler både om investering af børneopsparing, men også om muligheden for at investere for større beløb. Som altid når SKAT er involveret er det ikke altid lige let at finde ud af.
Nyttige links:
Jacob Munk-Stander anbefaler Lars Kroijer Investing Demystified - https://www.saxo.com/dk/investing-demystified_lars-kroijer_paperback_9781292156125
Min gæst har selv skrevet bogen: Den lille guide til børns opsparing– https://www.saxo.com/dk/den-lille-guide-til-boerns-opsparing_jacob-munk-c2adstander_haeftet_9788794086530
Tue, 28 Nov 2023 - 43min - 62 - Penge og investering i et filosofisk perspektiv med Andrew James Latham
Som returnerende lytter ved du at jeg gerne vil tale om andet end hardcore investering. Dette er et af den slags alternative afsnit, og samtidig et jeg har glædet mig meget til. Jeg vil nemlig prøve at tale om investeringsbeslutninger fra et mere filosofisk point of view.
Derfor har jeg inviteret Andrew James Latham, der er Postdoc ved Institut for Filosofi og Idéhistorie på Aarhus Universitet med i denne episode. Udover den filosofiske vinkel har Andrew James Latham også studeret neurovidenskab, så vi kommer langt omkring i vores snak om investeringsbeslutninger.
Vi taler om irrationelle og rationelle beslutninger og i den forbindelse også om hvad der egentlig er rationelt. For kan en beslutning, der virker irrationel, i virkeligheden være rationel set fra beslutningstagerens synspunkt?
System 1 og 2 fra Daniel Kahneman og Amos Tversky runder vi også - for findes noget lignende mon i den filosofiske måde at se på os mennesker på?
Vi har store forventninger til vores fremtidige jeg. Det er blandt andet derfor vi altid vil starte livsstilsændringer på et senere tidspunkt - så er det nemmere. Eller købe et hus, der er dyrere end vi har råd til, for vi kan jo bare leve af havregrød.
Endelig taler vi også om at hænge sig selv op på sine beslutninger, så det bliver det forvalgte. Altså for eksempel lave en automatisk opsparing, der sker lige efter lønudbetaling fremfor en intention om at spare det op, der er tilbage når måneden er gået.
Nyttige links:
Andrew James Latham anbefalede denne bog:
John Brockman: Thinking - find den bl a herDu kan læse mere om James her: https://philpeople.org/profiles/andrew-james-latham
Dette afsnit er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 21 Nov 2023 - 38min - 61 - Teknisk analyse og strategi med Gert Hansen
sode, for han bruger værktøjet i sit daglige arbejde med sin strategi. Eller arbejder han kun en gang om ugen - hør hvorfor det er en mulighed i afsnittet.
Udover at være investor er Gert Hansen administrator i Facebook-gruppen Aktiesnak for almindelige mennesker! med mere end 21.000 medlemmer. Her besvarer han spørgsmål fra deltagerne og bidrager med teknisk analyse på - især - danske aktier. Gert Hansen er ikke bange for at komme med sin ærlige mening og kalder gerne bankøkonomer for cocktail bankers.
- Man siger i investeringsverdenen, at de fleste starter som daytraders, men ender som langsigtede investorer, fortæller Gert Hansen.
Det er en rejse han også selv har været på. Med en baggrund som valutaspotdealer, har Gert Hansen de seneste 13-14 år investeret for egne midler i aktiemarkedet. Efter en start som daytrader, for det var jo det han var som spotdealer, har han i dag en mellemlang tidshorisont, når han investerer i de aktier, han finder attraktive via teknisk analyse.
Det er især støtte- og modstandszoner samt glidende gennemsnit, der danner grundlag for Gert Hansens analyser af markederne. Med dem forsøger han at definere den overordnede trend, der så bestemmer om han investerer eller ej. Han opstiller ikke kursmål, men bruger hellere tiden på at styre risikoen meget stramt.
Desuden taler vi om historier fra vore karrierer, psykopater i bankerne og hvordan Gert Hansen har fået så mange følgere i sin gruppe.
Nyttige links:
Du finder Aktiesnak for almindelige mennesker! her: https://www.facebook.com/groups/516463456728971
Gert Hansen omtaler Tradingview som et værktøj han bruger i analysen: http://www.tradingview.com/
Dette afsnit er redigeret af Marius Vanting Balle.
Wed, 15 Nov 2023 - 43min - 60 - Ludomani på aktiemarkedet med Johan Eklund
an man blive afhængig af at investere? Investering minder på mange måder om spil, derfor vil jeg gerne undersøge om man mon kan blive afhængig af at investere. Derfor har jeg inviteret klinisk psykologi Johan Eklund i studiet.
Gennem mine mange år som rådgiver om de finansielle markeder, er jeg ofte stødt på investorer, jeg vil vurdere havde et afhængighedsforhold til deres investeringer. De tog gerne store risici og virkede til at få stor fornøjelse af at være i markederne.
Johan Eklund er klinisk psykolog på forskningscenter for ludomani på AUH og har gennem tiden behandlet flere for ludomani - og også enkelte, der var afhængige af investering.
Jo hurtigere et spil er, jo farligere er det og på de finansielle markeder ændres priserne jo hele tiden, og samtidig er det blevet nemmere og nemmere at handle på de finansielle markeder. Friktionen er stort set fjernet, og det kræver bare en smartphone og et indskud på 1.000 kroner før man er i gang.
Når ens investeringsapp minder om et spil, så bliver investeringerne måske også mere uvirkelige – i stil med brug af jetoner på kasino.
Der er typisk tre adfærd, man skal være opmærksom på i forbindelse med afhængighed:
Kontroltab Dominerende aktivitet Man fortsætter aktiviteten skadesvirkenNoget tyder på at der både er forskelle mellem kønnene og aldersklasser. Den typiske ludoman er under 25 og ofte en mand. Det skyldes formentlig at mænd agerer kraftigere på impulser, og samtidig er hjernen for mænd ikke helt færdig før ca de 25 år.
Nyttige links:
Dansk Center for ludomani: https://ludomani.dk/
Stop Spillet: https://www.stopspillet.dk/
Hos begge kan du teste om du er afhængig af spil.
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 07 Nov 2023 - 39min - 59 - Indeksinvestering med Mette Harbo Bossow
Indeksinvestering har været et varmt emne de sidste mange år. Du kan ikke slå markedet, så køb markedet og hold dine omkostninger ned, har været tankegangen bag. Så derfor har jeg inviteret Mette Bossow fra Sparindex til en snak om indeksfonde, omkostninger og replikeringsstrategi..
Det er efterhånden 22 år siden at Sparinvest, som en af de første, startede med at udbyde passive indeksstrategier i Danmark. Det er blevet til 22 fonde og der er også sket lidt med kundebasen:
- I starten var 90 % af kunderne institutionelle og 10 % private investorer, fortæller Mette Harbo Bossow. I dag er de tal vendt om.
I podcasten taler vi også lidt om forskellen på en passiv dansk indeksfond og de populære udenlandske ETF'er. De kan ofte se billigere ud, men her er det vigtigt at huske veksleomkostninger, da de fleste ETF'er jo er i andre valutaer end DKK, og din banks mulige depotgebyr for opbevaring af ETF'er, der ofte betragtes som udenlandske værdipapirer.
Til sidst taler vi om mulighederne for at få billigere danske indeksfonde. Her er især en parameter væsentlig: volumen.
Nyttige links:
Du kan læse mere om Sparindex' fonde lige her: https://sparindex.dk/
Mette Harbo Bossow anbefaler ikke en bog om investering, men vælger i stedet at anbefale jer alle at læse noget skønlitteratur! For med passiv investering, behøver du ikke være så involveret i dine investeringer.
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 31 Oct 2023 - 45min - 58 - Køb og slap af gælder ikke altid
Et af mine investeringsslogans er Køb, slap af, og bliv rig. Det dækker over køb og behold, som jeg så har prøvet at gøre til min egen udgave. Desværre oplever jeg at det bliver misforstået og måske også at jeg bliver taget til gidsel, for noget jeg ikke har sagt.
Køb og slap af er godt, fordi det faktisk viser at mange investorer omsætter for meget. Især mænd, har en tendens til at have lyst til at købe og sælge og købe og sælge og købe og sælge. Jagten på gevinst og forsøget på at time markedet, får mange til at købe og sælge. Det er ikke godt for de fleste, hvilket også understøttes af forskningen – jeg linker bl a til et studie, med titlen Boys will be boys, som netop viser denne tendens.
Faktisk er det slet ikke svært at følge strategien køb og slap af når det går skidt med en investering, for vi har en tendens til at holde fast i vore tabere, mens vi hurtigt tager vore gevinster. Det er faktisk meget uheldigt, for så giver vi slip på vinderne og hænger på taberne.
Køb og behold gælder kun for en diversificeret portefølje. Og hvad mener jeg så med det?
Det er ikke en portefølje af spekulative aktier. Det er ikke en portefølje af aktier indenfor kunstig intelligens Det er ikke en portefølje af First North aktierTanken med denne spredning er ligesom gynger og karuseller eller en butik med både is og paraplyer. Nogen gange går det godt for gyngerne eller isen. Andre gange er der karuseller og paraplyer der er hotte.
Der er desværre ingen garanti for at det virker – det oplevede vi i 2022, hvor stigende renter gav problemer for både obligationer og aktier.
Man kan også tilsætte andre aktivklasser som f eks fast ejendom, men fælles for hver enkelt aktivklasse er at man også der skal diversificere. Altså investere i en portefølje for at sprede risikoen.
Spredningen gør noget godt for din investering:
- Reducerer risikoen Beskytter mod markedsudsving Optimerer afkast og risiko hvis man husker rebalancering
For at køb, slap af og bliv rig kan anvendes skal du have en diversificeret portefølje. For spredning er redning – også for den langsigtede investor.
Nyttige links:
Forskning der indikerer mænd omsætter mere: https://faculty.haas.berkeley.edu/odean/papers/gender/boyswillbeboys.pdf
Business Insider artikel om Dead Accounts at Fidelity: https://www.businessinsider.com/forgetful-investors-performed-best-2014-9?r=US&IR=T
Her er et studie fra 2000, der konkluderer at vi omsætter for meget: https://faculty.haas.berkeley.edu/odean/papers%20current%20versions/individual_investor_performance_final.pdf
Tue, 24 Oct 2023 - 19min - 57 - Kan investorer finde rundt i ESG og bæredygtigheds junglen med Henrik Frydenborg Hansen
Der har gennem længere tid været stor fokus på ESG og bæredygtighed når man taler investering. Mange investorer vil gerne investere grønt og politisk korrekt, og man kan næsten tale om at ESG og bæredygtighed er investeringsforeningernes "honningkrukke", når de vil lokke investorer til.
Dagens gæst er Henrik Frydenborg Hansen, der blandt andet driver siden indeksinvest.dk, hvor du kan finde informationer om ETFer og indeksfonde.
Der kan være flere grunde til at ville investerer bæredygtigt og i forhold til ESG. For eksempel mener nogen at selskaber med en høj ESG rating, måske er mindre risikofyldte. Det forklares med, at virksomheder med styr på ESG, er mindre udsatte for at ende i shitstorm eller retssager.
Andre vil gerne investere grønt og støtte virksomheder, der agerer i forhold til ESG. Men det kan være svært at finde rundt i fondes brug af bæredygtighed og ESG - det viser både danske og udenlandske undersøgelser.
Interessen er så stor, at fonde med benævnelsen ESG i navnet - som er noget af det første (og for mange måske det eneste) potentielle investorer ser, inden de investerer - har haft større inflow end andre fonde siden 2017 (se link nedenfor). Det har måske kunnet lokke fondsudbydere til at bruge ESG-termen, uden nødvendigvis at investere særlig ESG-agtigt...
Det er ikke nemt at være klimaorienteret investor, men måske bliver det lidt nemmere, hvis du er opmærksom på faldgruberne.
Ved ca 24:44 får vi i podcasten sagt, at Nordnets indeksfonde kun investerer i aktier, men den kan faktisk også investere i "værdipapirer med egenkapitalkarakteristika" - som kan være aktier. Men afkastet opnås ganske rigtigt fra en SWAP, som vi også forklarer i podcasten.
Nyttige links:
Henrik Frydenborg Hansen anbefalde denne bog: A Random Walk Down Wall Street af Burton G. Malkiel - find den her: https://www.saxo.com/dk/a-random-walk-down-wall-street_burton-g-malkiel_paperback_9780393358384
Find informationer om ETF'er: https://indeksinvest.dk
Finanstilsynets pressemeddelelse: https://www.finanstilsynet.dk/Nyheder-og-Presse/Pressemeddelelser/2023/Temaundersoegelse_Baeredygtighedsoplysninger_Fonde_020223
Artikel fra TÆNK om etisk investering: https://taenk.dk/privatoekonomi/investering/baeredygtig-etisk-investering-saadan
Artikel fra FINANS om at vi ikke kender begreberne (bag betalingsmur): https://finans.dk/impact/ECE16341500/vi-goer-det-for-kompliceret-danske-investorer-er-blanke-paa-groenne-begreber/
Analyse fra ESMA om brug af ESG i navnet: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2023-10/ESMA50-524821-2931_ESG_names_and_claims_in_the_EU_fund_industry.pdf
Artikel om lukkede fonde i USA: https://www.investmentnews.com/more-esg-funds-folding-this-year-but-others-are-taking-their-place-244226
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 17 Oct 2023 - 32min - 56 - Hvornår har du nok pension med Sune Bjørn Andersen
En lytter har bedt mig kigge nærmere på pensionsopsparing. Vedkommende vil specifikt gerne vide mere om hvordan man som opsparer, kan vide at man har sparet nok op. Det er dog ikke så ligetil at svare på.
For at kigge nærmere på dette emne inviterede jeg Sune Bjørn Andersen fra Frinans tilbage i studiet. Han har tidligere talt om FIRE (find episoden her), som handler om tidlig pension. Men hvordan kan man vurdere om man har nok opsparet til almindelig pension.
I branchen arbejder man typisk med, at man skal bruge 80 % af ens nuværende løn om året, når man pensioneres. Så er det blot at regne baglæns for at finde ud af, hvor meget man bør have stående på kontoen ved pensionering. Her skal man huske evt andre indtægter og Sune Bjørn Andersen anbefaler vamrt at kigge nærmere på tallene fra Pensionsinfo (se link nedenfor), der samler næsten alle dine pensioner.
Et tal som naturligvis kan være påvirket af en række ønsker til at du som opsparer sparer meget op - for rådgivere er jo biased på flere måder:
- de kan formentlig lide pension, siden de arbejder med det deres arbejdsgivere – og måske dem selv – tjener penge på balancen rådgiveransvar – hellere for meget end for lidt
- Staten som aktør har også en interesse i at vi sparer så meget op som muligt, siger Sune Bjørn Andersen. Jo flere der sparer op til pension, jo lavere bliver statens udgifter.
Dagens ekspert bringer også et andet stykke forskning på banen, nemlig 4 % reglen, der siger noget om hvor meget du årligt kan bruge af en opsparing, der er fordelt mellem aktier og obligationer. Et essentielt stykke værktøj i FIRE-bevægelsen, der dog også kan bruges af almindelige pensionsopsparere.
Men hvor meget skal man spare op til pension af sin løn? Det er et meget individuelt spørgsmål ligesom alt andet omkring pension, for det afhænger af dine ønsker til pensionisttilværelsen.
- 12 % er et ret højt tal, siger Sune Bjørn Andersen blandt andet om det typiske indskud i arbejdsmarkedspensioner. Der er naturligvis nogle forudsætninger for at vurdere det som højt, som du kan høre mere om i podcasten.
Mange investerer alt for forsigtigt med en meget lang tidshorisont og de vil formentlig kunne spare mindre op.
En ting er dog sikkert - jo tidligere du kommer i gang, jo bedre chancer har du for at nå dit mål!
Nyttige links:
Pensionsinvest - se alle dine pensioner: https://www.pensionsinfo.dk/Welcome
Artikel på Finans om krav til formue ved pension: https://finans.dk/privatokonomi/ECE16469316/saa-meget-skal-du-spare-op-for-at-gaa-paa-pension-som-55aarig/
Rådet for Afkastforventninger https://www.afkastforventninger.dk/
Frinans (Sunes univers):
YouTube: https://www.youtube.com/@Frinans
William Bengen - manden bag 4 % reglen
Manden bag 4% reglen https://en.wikipedia.org/wiki/William_Bengen Hans oprindelige studie https://www.financialplanningassociation.org/sites/default/files/2021-04/MAR04%20Determining%20Withdrawal%20Rates%20Using%20Historical%20Data.pdfTrinity Studiet
Udvidet studie af 4% reglen https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_study Studiet https://www.aaii.com/files/pdf/6794_retirement-savings-choosing-a-withdrawal-rate-that-is-sustainable.pdfSunes Facebbook gruppe om FIRE: FIREdanmark https://www.facebook.com/groups/1145367158930357
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 10 Oct 2023 - 41min - 55 - Danskernes polstring med Las Olsen
Mange medier har haft travlt med clickbait-overskrifter omkring negative påvirkninger af danskernes privatøkonomi. Fald i huspriser. Stigende energipriser. Stigende dagligvarepriser. Stigende renter. Faldende priser.
Men hvordan ser det egentlig ud for danskeren generelt? Det taler jeg med Las Olsen fra Danske Bank om i dette afsnit.
Mange danskere er blevet presset på deres boligudgifter af de stigende renter, men Las Olsen gør opmærksom på at halvdelen af alle realkreditlån er med fast rente. Det er faktisk kun en begrænset andel, der har variabel rente, og derfor har mærket rentestigningerne på terminsbetalingerne.
Samtidig er låntagerne med variabel rente blevet tjekket, så de har råd til den stigende rente - i hvert fald på tidspunktet, hvor lånet blev optaget.
- Vi danskere er polstrede til denne situation, hævder Las Olsen.
Nyttige links:
Las Olsen anbefalede Daniel Kahnemans bog At tænke hurtigt og langsomt
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 03 Oct 2023 - 44min - 54 - Stockpicking med Lars Jørgen Rasmussen
Gæsten i denne episode har vundet Børsens Aktiespil hele to gange. Det er noget af en bedrift, og en bedrift der stadig kan få potentielle kunder til at være interesserede. Jeg har taget en snak om stockpicking med Lars Jørgen Rasmussen fra Formue- og investeringsrådgivning ApS.
Stockpicking er ikke noget jeg selv beskæftiger mig meget med - jeg foretrækker bare at købe markedet i form af en ETF eller lignende. Jeg prøver heller ikke at time mine ind- eller udgange og jeg kan aldrig finde på at gå ud af markedet. Denne uges gæst er helt modsat. For han sætter en ære i at prøve at skabe afkast ved netop at gøre det. Hør mere om Lars Jørgen Rasmussens arbejde i denne podcast.
Lars Jørgen Rasmussen bruger en top-down tilgang, hvor han på basis af den generelle økonomi forsøger at allokere investorers midler til de mest attraktive investeringer i - primært - danske aktier. Det kan dog også være kontant indestående, som han blandt andet tyede til i forbindelse med coronaens start.
Andre investeringsanbefalinger er drevet af en konkret case, som for eksempel fedme og udviklingen af de forskellige medikamenter, der søger at hjælpe patienterne.
Hør mere om dette i denne uges podcast.
RETTELSE: I podcasten taler vi om at Lars Jørgen Rasmussen har vundet Børsens Aktiespil - det er reelt Børsens Investordyst, hvor professionelle investorer havde en konkurrence kørende sideløbende med Aktiedysten.
Disclaimer:
Denne podcast kommer ikke med anbefalinger eller analyser af hverken økonomi eller aktier. Enhver udtalelse om konkret aktier bør opfølges af egen analyse af det pågældende selskab. Denne episode forsøger blot at give et indblik i gæstens arbejde med investeringer.Nyttige links:
Du kan finde Lars Jørgen Rasmussens nyhedsbrev her: https://formueoginvest.dk/
(Første nyhedsbrev er gratis - ellers koster det 1.200,- om året)
Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.
Tue, 26 Sep 2023 - 32min - 53 - Svært at foretage valg med Casper Brix
Når du læser dette, er det udtryk for et valg du har foretaget dig, og dermed har du fravalgt nogle af de andre muligheder for, hvad du kunne lave lige nu. vi mødes af flere og flere valg også på investeringsområdet og i virkeligheden er vore beslutingsprocesser slet ikke gearede til alle de muligheder.
For at kigge nærmere på dette har jeg inviteret forfatter Casper Brix til en snak om valg og hvordan vi vælger. Han har skrevet bogen Hvorfor du har svært ved at vælge, hvor han også kigger på den påvirkning på mistrivsel, alle de mange muligheder måske kan have på unge.
Vi taler også lidt om hvordan vi kan påvirkes af andres kuratering af vore valgmuligheder og hvordan rådgivning fra eksperter, måske kan påvirke valg.
Casper skriver om fem mentale fælder, vi falder i når det drejer sig om beslutninger:
- Du fokuserer på andre Du tror, at alt skal være perfekt Du tager mentale smutveje Du tror at mere er bedre Du tror, at du går glip af noget
De fleste kender du sikkert fra andre afsnit, men gentagelse fremmer forståelsen.
Nyttige links:
Du kan læse mere om Casper Brix her:
Du kan finde Casper Brix bog, Hvorfor du har svært ved at vælge her: https://www.saxo.com/dk/hvorfor-du-har-svaert-ved-at-vaelge_bog_9788797418802
Her kan du læse mere om Maximicers og Satisficers https://www.psychologistworld.com/cognitive/maximizers-satisficers-decision-making
Tue, 19 Sep 2023 - 52min - 52 - Opdatering om økonomien med Jens Schjerning
For halvandet år siden var inflationen buldrende og det var blevet en folkesport, at følge elpriserne, så vaskemaskinen kunne startes på det mest optimale tidspunkt. Dengang sagde dagens gæst, Jens Schjerning fra Agrocura, at inflationen ville falde hurtigt igen.
Noget tyder på han får ret, for inflationen er på vej nedad igen, så derfor er jeg taget til Aabenraa for at få en opdateringen på den økonomiske situation.
I podcasten får du bud på udviklingen i økonomien, inflation, renter, aktier og ejendomspriser den kommende periode.
Desuden fortæller Jens Schjerning også lidt om hvordan han bruger teknisk analyse i sin dagligdag til analyse af de forskellige markeder.
Dette er den sidste episode i sæson to - I ønskes alle en god sommer!
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 04 Jul 2023 - 34min - 51 - Databaseret investering med Kasper Wickzén
Hvis du er fast lytter, vil du vide at jeg er stor tilhænger af regelbaseret investering. Man bliver nemt grebet af stemningen og psykologien i markedet, og derfor er det godt at have vedtaget strategien på forhånd. Jeg har tidligere talt om Kvant-investering i episode 21 og vi fortsætter ad det spor i dag, hvor min gæst er Kasper Wickzén fra Stockmate.
Hjernen bag Stockmate er svenske Henning Hammar, der er professor i fysik. Han har stor indsigt i data og databehandling, og det har han kombineret med de finansielle markeder og har udviklet et værktøj, der kan vælge aktier til en portefølje.
Modellen vælger aktier inden for to kategorier:
Value MomentumDe to har også været omtalt før på kanalen - Value i episode 2 og Momentum i episode 11 - og strategierne fremhæves også i finansiel forskning.
Hør episoden her:
Nyttige links:
Du kan læse mere om Stockmate og prøve det lige her: https://stockmate.dk/
Du kan finde den svenske udgave, Børslabbet, her: https://borslabbet.se/
Du kan finde Henning Hammars blog her: https://investerarfysikern.se/
Kasper Wickzén anbefalede disse bøger:
Joel Greenblatt The Little Book That Still Beats the Market - find den her: https://www.saxo.com/dk/the-little-book-that-still-beats-the-market_joelgreenblatt_hardback_9780470624159James P O'Shaughnessy What Works on Wall Street - find den her: https://www.saxo.com/dk/what-works-on-wall-street_james-p-oshaughnessy_hardback_9780071625760KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 16 May 2023 - 54min - 50 - Svindel og humbug med Simon Kirketerp
En klog mand sagde engang til mig, at den nemmeste måde at få en stor formue på, var at tage en andens. Det ordsprog tager nogen måske lidt for alvorligt, og det taler jeg med Simon Kirketerp fra Børsen om i denne episode, der samtidig er jubilæumsepisode nummer 50!
Simon har tidligere været med i episode 19 der handlede om First North.
Der har altid vøret forsøg på svindel - også på de finansielle markeder på de finansielle markeder. I min tid var Nordisk Fjer en af de første mens IT Factory - der dog ikke var noteret - formentlig fik større bevågenhed i medierne, måske fordi Finn Nørbygaard var involveret. Nu er den så gal igen, hvor MEEW forsøgte at komme på Børsen.
Noteringen skulle ske på den Nordiske Vækstbørs, Spotlight, og prospektet var udsendt. Blandt andet med denne udtalelse:
- Vi har været på en ekstraordinær vækstrejse, og formået at bygge en solid forretning. Vi bliver kaldt “Mini Google”, og dét vil vi gerne give alle mulighed for at få medejerskab i, fortæller den adm. direktør, Armin Kavousi.
Det skulle vise sig at vækstrejsen ikke var helt så flot, titlerne var ikke på plads og regnskaberne var ikke reviderede. Ca 1 1/2 måned efter prospektets offentliggørelse blev MEEW erklæret konkurs.
Hør mere om den spændende historie og bliv klogere på nogle mulige problemstillinger omkring noteringer på vækstbørser. Kravene er mindre til optagelse - det betyder dog også at risiciene kan være større som investor!
- Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok ikke sandt, siger Simon Kirketerp. Høje garanterede afkast uden risici findes ikke.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 02 May 2023 - 52min - 49 - Investering i ejendomme med Nicolai og Esben
Ejendomme har givet gode afkast de sidste mange år. Der kan tjenes store penge på ejendomme – men der kan også tabes store penge. Bl a fordi der er tale om gearing, hvor man investerer større beløb end man har.
Dagens gæster er ejendomsinvestorer Nicolaj Ærøbo Ebbesen og Esben Padkjær, der for lidt over ti år siden købte deres første ejerlejlighed sammen. Et møde på en bar blev startskuddet til en ny karriere. Startindskuddet var 250 tkr i et selskab, og så var den første ejendomsinvestering på bøgerne.
Strategien er primært langsigtet, men i starten var der også behov for at indløse gevinsterne, så nye investeringer kunne starte. Derfor satte de lejlighederne til salg, hvis en lejer opsagde lejligheden. Kunne den sælges, var der flere penge at investere. Kunne den ikke sælges, fandt de en lejer.
Mange kalder ejendomsinvestering for en passiv investering. Men det er ejendomsinvestering sjældent, påpeger Esben og Nicolaj. Man kan måske få administratorer på, til at tage noget af bøvlet, men så bliver afkastet også mindre.
- Man skal virkelig kunne lide at arbejde med mennesker, siger Nicolaj Ærøbo Ebbesen.
Så er lejerne sure på hinanden eller naboerne, så gør de ikke rent eller ordner haven, så er naboerne sure på naboerne.
Esben og Nicolaj giver disse fire råd til dig, der vil i gang med at investere:
- Pas på for små ejendomme (kan blive dyrt at renovere, hvis man selv hænger på det)Find til en god pris, hvor du kan lave et projekt og skabe en mer-værdiHav fokus på likviditet – lån kun det du kan i realkredittenLokalkendskab
Desuden får du også tips til at fastsætte huslejen, ideer til at komme i gang og nyttige værktøjer du kan finde online.
Nyttige links:
Episodens links er:
Lav søgeagenter her: https://boligsiden.dk Tjek også ejendomme her: https://tvangsauktioner.dkAlt du skal vide om en ejendom: https://boligejer.dkHer kan du også lære lidt om en ejendom: https://tinglysning.dkFå inspiration til huslejeniveauet: https://www.boligportal.dk/Service der kan hjælpe med huslejeopkrævning mv: https://boligflow.dk/Lejeloven: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2022/341Lejekontrakter med videre: https://www.rentdesk.dk/KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 25 Apr 2023 - 52min - 48 - Mulig stor aktiekorrektion med Frank Hvid
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 18 Apr 2023 - 52min - 47 - Realkredit med Morten Bruun Pedersen
Realkreditten tjener årligt ca 30 mia kroner på lån i fast ejendom. Det er mange penge og derfor følger Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med i markedet, og d er netop kommet med en rapport, hvor de vurderer konkurrencen i realkreditsektoren. Det halter og det er emnet for denne uges podcast.
Jeg har inviteret Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk med i podcasten til en dialog om realkreditlån. Morten har en baggrund som økonom og har lang erfaring med finansielle problemstillinger.
Med udgangspunkt i rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (find den her: https://www.kfst.dk/pressemeddelelser/kfst/2023/20230223-ny-redegorelse-om-realkreditlan/) kommer vi rundt omkring:
Konkurrencen i realkredittenDistributionen af realkredit - har parterne lyst til eller overhovedet mulighed for at fremme konkurrencen?Gider kunderne finansielle produkter - er det så vanskeligt, at de ikke gider undersøge markedet?Nykredits kundekroner - øger det konkurrencen? Eller er det bare tom snak?Burde andre aktører promovere realkreditlån - ejendomsmæglere kunne måske tvinges til at skaffe flere tilbud (uden at få indtjening)Nyttige links:
Morten Bruun Pedersen anbefalede to bøger af Michael Møller og Niels Christian Nielsen:
Din økonomi - https://www.saxo.com/dk/din-oekonomi_michael-moellerniels-christian-nielsen_haeftet_9788750045205Den lille bog om din økonomi - https://www.saxo.com/dk/den-lille-bog-om-din-oekonomi_michael-moellerniels-christian-nielsen_haeftet_9788750051213Han anbefalede også Når hulemænd investerer af podcastens vært - find den her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
I denne episode taler vi om realkreditlån og konverteringer - https://averagejoe.dk/ep08-konvertering-af-realkreditlaan/
Her kan du finde gode tips til omlægningsmuligheder - https://averagejoe.dk/jens-balles-guide-til-realkredit-og-konvertering/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 11 Apr 2023 - 44min - 46 - Fokus på den balancerede portefølje med Frank Øland, Danske Bank
Diversificering skulle jo netop give tryghed i en portefølje, men i 2022 gav både aktier og obligationer negative afkast. Er den balancerede portefølje overhovedet interessant i øjeblikket?
Dagens gæst er Frank Øland, der er global chefstrateg i Danske Bank, og som tidligere på året skrev en klumme om netop dette emne.
Verden har været ramt af lave renter i en lang periode samtidig med - eller måske på grund af lave renter? – stærkt stigende aktier. Alligevel mener Frank Øland, at obligationer er en interessant aktivklasse i en portefølje.
Men er det ikke bare noget vi danskere mener? Vi er jo glade for obligationer og har også nogen af verdens bedste obligationer til finansiering af fast ejendom, og
Er det ikke bare noget vi danskere mener? Vi er jo glade for obligationer og har også nogen af verdens bedste obligationer til finansiering af fast ejendom.
Asset allokering er jo ikke en eksakt videnskab. For eksempel er der stor forskel på sammensætningen af porteføljer blandt danske og svenske investorer.
Hør den lige her:
Nyttige links:
Frank Øland anbefaler Jeremy Siegels Stocks for the Long Run - find den her: https://www.saxo.com/dk/stocks-for-the-long-run-sixth-edition_bog_9781264269808
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 04 Apr 2023 - 45min - 45 - Privatøkonomi med Rikke Holmslykke fra @DeSimplePenge
Privatøkonomi er for mange stadig tabu. Det er ikke noget vi taler om – slet ikke når det ikke går godt. Men vi burde tale om det for det ville give et sundere forhold til penge – det var også et af rådene i afsnit 40 om Pengevaner.
Dagens gæst er Rikke Holmslykke, der står bag Instagramprofilen @desimplepenge, og er forfatter til bogen Den lille guide til lommepenge og meget mere.
Vi skal tale om privatøkonomi i dag. En statistik viste forleden, at hver femte dansker ikke kan betale en uforudset regning på 10.000 kroner (det var dog hver fjerde i 2018). Der er plads til forbedring og Rikke Holmslykke har 4 gode tips til at få styr på økonomien:
- Overblik over dit forbrugAutomatiserKig på 50/30/20 analysenReflekter over hvordan I bruger pengene
Nyttige links:
Du kan finde Rikke Holmslykkes bog her: https://www.saxo.com/dk/den-lille-guide-til-lommepenge-og-meget-mere_bog_9788794258883
Desuden anbefaler hun J. L. Collins The Simple Path to Wealth - find den her: https://www.saxo.com/dk/the-simple-path-to-wealth_j-l-collins_paperback_9781533667922
Link til Danmarks Statistik om ikke at kunne betale en uforudset udgift på 10.000: https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=40168
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 28 Mar 2023 - 1h 16min - 44 - ATPs strategi med Peter Mosbæk
Vores allesammens ATP kom med regnskab havde et dårligt 2022, med et tab på hele 64 mia. Det er mange penge og har naturligvis fået flere til at kigge nærmere på ATPs forretningsstrategi. En af dem er Peter Mosbæk, som er dagens gæst.
ATP har en forpligtelse til at udbetale en pension til langt de fleste danskere. Pensionen er lagt fast som et beløb, og opgaven for ATP er så at sikre afkast, der gør denne udbetaling mulig.
I 2022 tabte ATP 64 mia på denne strategi, og det har fået kritik fra flere sider. Blandt andet fra den private investor, Peter Mosbæk, der har årelang erfaring fra den finansielle sektor.
ATP har delt sine investeringer op i to:
80 % er placeret i lange obligationer, hvilket matcher løbetiden på deres udbetalingsforpligtelse. Obligationerne udløber til kurs 100, så de skal blot fastholdes til udløb.20 % er placeret i en gearet portefølje, der gerne skal give et afkast, der kan øge det samlede afkast.- Er samfundet virkelig interesseret i en stor investor, der agerer pro-cyklisk i markedet, spørger Peter Mosbæk blandt andet.
ATP har nemlig en stop-loss strategi, der gør at de sælger ud i faldende markeder og køber op i stigende markeder. det kan medvirke til forstærkede cykliske udsving.
Nyttige links:
Peter Mosbæk anbefaler Security Analysis: Sixth Edition af Benjamin Graham, David Dodd, Seth A Klarman og med forord af Warren Buffett - find den her: https://www.saxo.com/dk/security-analysis_benjamin-graham-david-dodd_hardback_9780071592536
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 21 Mar 2023 - 56min - 43 - Investering i kunst med Jens-Peter Brask
Fra tid til anden dukker alternative investeringer frem som supplement eller endda alternativ til obligationer og aktier. Kunst har ofte været nævnt i den sammenhæng og i udlandet findes kollektive investeringsmuligheder i kunst. Jeg har ikke set noget lignende i DK endnu, så derfor må man investere direkte i kunst, og det vil jeg tale om med dagens gæst.
Jeg er på besøg på Bank- og Sparekassemuseet, hvor de netop sætter fokus på investering i kunst. Jeg har aftalt at mødes med Jens-Peter Brask, der har kurateret denne udstilling med bl a værker fra kendte danskere, og selv en aktiv kunst-samler.
- Køb kunst du kan lide at kigge på, siger Jens-Peter Brask som det første råd.
Nyttige links:Læs mere om udstillingen på Bank- og Sparekassemuseet i København lige her: https://www.bankogsparekassemuseet.dk/
Jens-Peter Brasks bøger kan du finde her: https://www.braskpublications.com/store-2/books
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 14 Mar 2023 - 42min - 42 - Investeringserfaringer med Martin Thorborg
Din start på investeringsrejsen kan have stor betydning på hvordan du investerer. Jeg har tidligere skrevet om forskning, der viser at investorer er ligesom brændte børn. Episodens gæst fik, om nogen, en dårlig start på livet som investor.
Denne ugens gæst kræver ingen introduktion, for de fleste kender iværksætteren Martin Thorborg. Der er heller ikke tale om en egentlig "Ny på markedet"-episode, men vi skal tale om Martins første oplevelser som investor, der ikke kan betegnes som en ubetinget succes.
I forbindelse med dot com-krisen solgte Martin Thorborg og hans partnere de to virksomheder Jubii Auktioner og søgemaskinen/kataloget Jubii. I begge handler fik destørstedelen af betalingen i form af aktier i den nye ejer. Ved salget af søgemaskinen var de desuden forpligtede til at beholde aktierne den nye ejer, Lycos Europe, i en periode.
De blev begge en nervepirrende oplevelse, hvor værdien blev mindre og mindre. En oplevelse der kunne ramme Martin Thorborgs risikoprofil for livet - lyt med og vurder selv om han stadig er påvirket af oplevelserne.
Udsendelsen er optaget på #FodboldtrøjeFredag - du kan støtte Børne Cancer Fonden via MobilePay på nummer 201717!
Nyttige links:
Martin Thorborg anbefalede The Snowballom Warren Buffet - find den her: https://www.saxo.com/dk/the-snowball_alice-schroeder_paperback_9780553384611
Desuden lytter han til Milliadærklubben (IKKE Millionærklubben) - se mere her: https://stenoresearch.com/podcasts/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 07 Mar 2023 - 53min - 41 - Bobler i investering med Paul Craven
Jeg startede på de finansielle markeder i 1987, kort før Sorte Mandag i USA. Jeg har siden da oplevet en række bobler eller boom & busts, og en række fællestræk går igen på mange af dem.
Dagens gæst er engelske Paul Craven, der har mange års interesse fra de finansielle markeder bag sig. Derudover har han stor interesse for adfærdsøkonomi - og trylleri ligesom Niels Krøjgaard, der gæstede mig i episode 28.
Paul Craven startede på de finansielle markeder i 1986, og har arbejdet hos Schroders, PIMCO and Goldman Sachs, hvor han primært har rådgivet om obligationer og renter. I dag er Paul Craven foredragsholder og har blandt andet talt på TEDx på London Business School om Minds & Markets.
For en definition af bobler på de finaniselle markeder, tager Paul Craven udgangspunkt i bogen Boom and Bust (link nedenfor), der hævder at en god boble kræver disse fire elementer, for at boblen brister:
Fuel + Oxygine + Heat + Spark
Elementer du måske kender fra en ildebrand - de er dog lidt anderledes, når vi taler finaniselle bobler:
Fuel = penge eller nemme lån og en lav renteOxygine = nem adgang til instrumenter/aktiver vi kan handleHeat = spekulation i aktivklassenSpark = en ny teknologiDe fire elementer får dig måske til at tænke på bitcoins - det kommer vi også igennem i vores snak. Hør det hele lige her - eller der, hvor du plejer at høre podcast:
Nyttige links:
Paul Craven nævner flere bøger, men anbefaler disse tre:
William Quinn og John D. Turner: Boom and Bust - https://www.saxo.com/dk/boom-and-bust_hardback_9781108421256Joshua Jay: Misdirections - How Magicians Think - https://www.saxo.com/dk/misdirection_joshua-jay_hardback_9781523507436David Epstein: Range - https://www.saxo.com/dk/range_paperback_9780593189573#KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 28 Feb 2023 - 1h 01min - 40 - Pengevaner med Anne Juel Jørgensen
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 21 Feb 2023 - 37min - 39 - Pensionsafkast og risiko med Nikolaj Holdt Mikkelsen
I dette afsnit sætter vi fokus på pension. Dels taler vi om afkast i 2022 og dels taler vi om risikoprofiler på pensioner. Min gæst er Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er uafhængig investeringsrådgiver og driver firmaet af samme navn.
2022 var på mange måder et anderledes år. Inflationen – som mange vel næsten havde afskrevet – viste sit grimme ansigt. Det gik ud over investorer – næsten lige gyldig hvad de havde investeret i. Niklaj Holdt Mikkelsen gennemgår hvordan det er gået for danske pensionsopsparere og forklarer om der er nogle særlige forskelle man skal være opmærksomme på selskaberne i mellem.
Pensionskasser har alle investeret i alternative investeringer (ejendomme, private equity, infrastruktur), der ikke kan prisfastsættes til dagspris, som vi kender fra investering i værdipapirer. Her er også forskelle på udviklingen pensionskasserne imellem.
Endelig taler vi også om risikoen i de forskellige pensioner.
Nyttige links:
Nikolaj Holdt Mikkelsen anbefaler ikke en bog, men et helt studies bøger. Du kan købe CFA-materialet her: https://bogreolen.dk/2023-cfa-program-curriculum-level-ii-box-set_cfa-institute_9781953337184
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 14 Feb 2023 - 48min - 38 - FIRE med Sune Bjørn Andersen
Vi danskere har aldrig haft flere penge stående på kontoen end vi har i disse år. Finanskrisen har måske skubbet til os på en måde, så vi kollektivt tænker mere fornuftigt omkring økonomien. Det taler jeg med Sune Bjørn Andersen om.
Tankerne omkring privatøkonomi lader til at have ændret sig lidt. Tidligere talte man om seks livsfaser, hvor de fleste startede en gældssætning omkring 25 år, som så varede ved til omkring 45-50, hvorefter de fleste begynder at være netto-opsparere.
Især for en gruppe lader det til at have ændret sig. De kalder det FIRE – Financial Independent Retire Early – og det er emnet for denne episode. Dagens gæst er Sune Bjørn Andersen. Sune formidler om FIRE på Frinans og arbejder til daglig hos Nord Investments.
Nyttige links
Sune Bjørn Andersen anbefaler Morgan Housels bog The Psychology of Money - https://www.saxo.com/dk/the-psychology-of-money_morgan-housel_paperback_9780857197689
Vi taler blandt andet om livsstilsinflation - det var emnet for mit juleeventyr, som du kan finde her: https://averagejoe.dk/livsstilsinflation-juleeventyr-2022/
Sunes egen blog Frinans - https://www.frinans.dk/Loui: https://www.wannabewalden.com/Mr. Money Mustache: https://www.mrmoneymustache.com/
Du kan blive klogere på FIRE her:KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 07 Feb 2023 - 55min - 37 - Gerald Ashley om usikkerheder i investering
Vi kan ikke lide usikkerheder. Hverken når vi investerer eller i mange andre aspekter i livet. Vi søger ofte at få en mindre grad af usikkerhed, men ofte ender vi med en falsk tryghed.
Det er emnet for dette afsnit med Gerald Ashley. Gerald er forfatter, rådgiver og public speaker omkring beslutningstagning og usikkerhed. Før det har han arbejdet i mere end 35 år i den finansielle sektor.
Usikkerhed og risiko
Investorer vil gerne tage risiko, og det forudsætter at en række forventninger opfyldes. Ellers ender investoren med en større usikkerhed - det skete også for køberne af subprime-lån. Investorer - som også kunne findes iblandt mindre danske pengeinstitutter - vågnede op til helt andre realiteter.Det er sket før - for eksempel i starten af 19990erne, hvor valutasamarbejder viste sig ikke at kunne holde, og milliarder gik tabt for valutainvestorer.
Fra tid til anden opfindes nye modeller, der kan bruges til at hjælpe os til mindre usikkerhed. Men mange af disse viser sig senere ikke at være så gode. Et godt eksempel er Black-Scholes model, som man troede kunne prissætte optioner - faktisk så meget at Scholes fik Nobel-prisen i økonomi for arbejdet med modellen. Men i dag ved vi at den ikke har så stor værdi.
- Mishandler man data nok kan man få dem til at vise, hvad man vil, siger Gerald Ashley.
Nyttige links:
Gerald Ashley anbefaler disse bøger:
Peter Lynch: One up on Wall Street - https://www.saxo.com/dk/one-up-on-wall-street_peter-lynch_paperback_9780743200400Rory Sutherland: Alchemy - https://www.saxo.com/dk/alchemy_paperback_9780753556528Peter Bernstein: Against the Gods - https://www.saxo.com/dk/against-the-gods-the-remarkable-story-of-risk_peter-l-bernstein_9780471295631Desuden har han selv skrevet disse bøger:
Two Speed World - https://www.saxo.com/dk/two-speed-world_paperback_9781906659707The Tangled World- https://www.saxo.com/dk/tangled-world_gerald-ashley-terry-lloyd_epub_9780857191748Financial Speculation - https://www.saxo.com/dk/financial-speculation_gerald-ashley_epub_9781906659936KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 31 Jan 2023 - 56min - 36 - Ny på markedet med Jakob
I ny på markedet har jeg en ny investor med som gæst og denne gang er min gæst Jakob på 18 år. Jakob har investeret igennem de seneste 1 1/2 år og har rigtig godt fat i begreberne.
Faktisk begyndte Jakob at investere inden han blev 18, og derfor taler vi lidt om hvordan man kan gøre det, med hjælp fra sine forældre.
Inden Jakob startede med at investere, lavede han en investeringsplan for hvordan han vil investere og hvilke typer investeringer han vil lave.
Det væsentligste i strategien er en månedsopsparing, hvor Jakob løbende indbetaler på.
Er du også ny på markedet og har lyst til at dele dine erfaringer og/eller frustrationer? Tag endelig fat i Jens via mailen hej@averagejoe.dk.
Nyttige links:
Jakob anbefaler også Kahnemans At tænke hurtigt og langsomt - https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284
Desuden er han glad for Lars Tvedes bøger - find dem her: https://www.saxo.com/dk/products/search?query=lars+tvede
Her kan du læse om hvordan du kan åbne depot som/til en mindreårig: https://www.nordnet.dk/faq/2450-hvordan-abner-jeg-et-depot-for-mindrearige
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensWed, 25 Jan 2023 - 33min - 35 - Udbytte aktier med Linnéa Schmidt fra Moneypenny & More
Flere af mine lyttere vil gerne høre mere om udbytteaktier – altså aktier, der udbetaler udbytte. Nogen ser dem næsten som et alternativ til obligationer, der jo udbetaler renter og evt afdrag – mens andre mener selskaberne snarere skal beholde pengene selv, og så sikre investorerne et god afkast af det.
I dag får vi svar på nogle af spørgsmålene, når jeg har Linnéa Schmidt fra Moneypenny & More som gæst. Linnéa Schmidt har skrevet bogen Derfor elsker jeg udbytteaktier og driver til hverdag Moneypenny & More, der er et vidensportal omkring investeringer primært henvendt til kvinder, der gerne vil i gang med at investere.
Udbytteaktier får stor opmærksomhed hos investorer, og her får du indblik i hvordan en udbytteinvestor tænker. Du hører om udvælgelse af udbytteaktier, definitionen af udbytteaktier og et par henvisninger til hvor du kan læse mere.
Investering i udbytteaktier sammenlignes nogen gange med investering i obligationer. Der er stor forskal i risikoen, men i lighed med obligationer, giver udbytteaktier løbende udbetaling. For Linnéa Schmidt er en af planerne, at købe aktier så hun opnår at få udbetalinger hver måned.
I en tid hvor mange investorer har fokus på passiv investering, er den store interesse for udbytteaktier lidt en afviger. For de fleste udbytteinvestorer er i høj grad aktive investorer med stor fokus på udvælgelse af udbytteaktier. Det gælder også Linnéa Schmidt, der jo blandt andet også har udbyttetidspunktet som et udvælgelseskriterie.
Nyttige links:
Du kan læse om Moneypenny & More her: https://moneypennyandmore.dk/
Du kan finde Linnéa Schmidts bog Derfor elsker jeg udbytteakterher: https://moneypennyandmore.dk/store/derfor-elsker-jeg-udbytteaktier-trykt-bog
Disse værktøjer kan bruges i researchen omkring udbytteaktier:
Dividend.com: https://www.dividend.com/Børsdata: https://borsdata.se/Morningstar: https://www.morningstar.dk/dk/screener/Nordnet sætter fokus på udbytte: https://www.nordnet.dk/dk/marked/aktier/udbytterMorningstar værktøj til fonde: https://www.morningstar.dk/dk/screener/Linnéa Schmidt nævner nogle inspirationsblogs i podcasten. Her er link til nogle af dem:
Dividend Monk: www.dividendmonk.comDividend Growth Investor: www.dividendgrowthinvestor.comMr Free: www.mrfreeat33.com UtdelniKontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 24 Jan 2023 - 51min - 34 - Finansielle brugerflader med Peter Gregersen, MobilePay
Internationalt har der været stor bevågenhed på finansielle virksomheders brug af design i deres brugerflader. I USA har onlinebrokeren Robinhood været i søgelyset og i England har finanstilsynet
Med en baggrund i informationsvidenskab landede Peter Gregersen i Danske Bank i 2007. Det var samtidig det år, hvor iPhone så dagens lys og de to hændelser skulle vise sig at få stor betydning for Peter Gregersens arbejdsliv.
For den nye brugergrænseflade gav nye muligheder for design og udvikling af netbanken. Før iPhone var netbanker primært tilgængelige på computere, men nu kunne man tage den med i hånden. Men skærmens størrelse stillede andre krav til præsentationen af data. Designteamet kom op med en ide med et hjul til at navigere.
- Det der hjul kommer vi aldrig ud med, sagde en af bankfolkene om mobilbankens design og funktionalitet, fortæller Peter Gregersen. Men mobilbanken kom ud og vandt priser.
Der er måske også et lille element af gamification i Danske Banks navigation, der i store træk tog udgangspunkt i en hjul, brugeren drejede rundt. For hvad mon der gemmer sig når man drejer hjulet lidt længere?
Fjern friktion
En væsentlig vej til glade brugere er at fjerne alle barrierer i brugerfladen. Det skal være nemt og gerne intuitivt at være bruger, så er vi tilfredse.
- Ting der er pæne fungerer bedre, siger Peter Gregersen.
Finansiel design skal være mere seriøst og det skal nøje overvejes om gamification skal inddrages. For hvor går grænsen i forhold til om det entydigt er i brugers interesse? Derfor vil man man formentlig ikke finde konfetti i danske finansielle apps i mange år frem i tiden.
Nyttige links:
Peter Gregersen anbefaler Daniel Kahnemans At tænke hurtigt og langsomt - https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284
Her kan du læse lidt om Robinhoods design og nogle af problemerne i forhold til investorerne: https://www.motherjones.com/media/2021/10/robinhood-trading-app-design-ui-ux-video/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 17 Jan 2023 - 47min - 33 - Et kig ind i 2023 med Jens Schjerning og Anders Mortensen
Mange investorer vil gerne have input til hvad de kan forvente sig i 2023. Det kan give ro i maven, for vi kan ikke lide usikkerhed, og det bliver lidt mindre usikkert, når en specialist kommer med sine forventninger til økonomien. Så jeg er endnu en gang taget på besøg hos Agrocura for at tale med Jens Schjerning og denne gang også med hans kollega, Anders Mortensen.
2022 blev for mange investorer lidt af en prøvelse. Spredning virkede ikke for det meste faldt i løbet af renter. Obligationer faldt. Aktier faldt. Crypto faldt. En del råvarer steg derimod.
Ved indgangen til året var Jens Schjerning med i Investering på hjernen, hvor han kom med et par forudsigelser: Rentestigningerne vil toppe ud i 2022. Aktierne vil ikke falde yderligere i 2022. Energipriser vil ikke stige yderligere. Inflationen vil toppe i 2022.
Vi følger op på disse forudsigelser og kigger ind i 2023. Trods en af de mest annoncerede recession i historien, er Jens Schjerning fortrøstningsfuld på investorers vegne.
Udviklingen i energipriserne
Energipriser kom på de flestes læber i 2023. Det blev pludselig almindeligt at tale om strømpriser og hvornår det var mest fornuftigt at tænde vaskemaskinen.
Derfor har jeg udvidet med en snak med Agrocuras energianalytiker Anders Mortensen, der følger priserne nøje for alle deres kunder, der har vindmøller og derfor sælger strøm, eller bruger meget strøm, og derfor køber strøm.
- Den stigende mængde vedvarende energi vil betyde større udsving i energipriserne fremadrettet, fortæller Anders Mortensen blandt andet.
Den vedvarende energi kan nemlig ikke lagres og findes frem, når efterspørgslen er stor (endnu). Derfor vil priserne bevæge sig som vinden blæser og solen skinner - eller ikke blæser skinner - fremover.
Du kan høre det hele lige her:
Nyttige links:
Du kan se en oversigt over amerikanske recessioner hos NBER lige her: https://www.nber.org/research/business-cycle-dating
Du kan læse mere om Agrocura her.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 10 Jan 2023 - 48min - 32 - Hjernen med Thomas Ramzøy
Vi har hverken et købecenter eller et investeringscenter i hjernen - det var jo ikke noget hulemændene skulle beskæftige sig med. Men en lang række centre i hjernen kommer i sving, når vi går i gang med at investere. For eksempel belønningscentret, der prøver at forecaste og forventer belønning.
Denne uges gæst er Thomas Ramsøy, der er en af verdens førende eksperter indenfor hjerneforskning. Han har stiftet Neurons, hvor han bl a hjælper nogle af verdens førende virksomheder med lanceringer af nye produkter eller services.
- Dopamin tilpasses dynamisk, således at man skal have mere og mere for at opnå den samme belønningsfølelse, fortæller Thomas Ramsøy. Og faktisk er det i højere grad forventningen om belønningen, end selve handlingen, der giver rushet til f eks shopaholics.
Dopaminen er også med til at få os til at være mere negativ, når markedet er faldet igennem noget tid, og være mere positive, når det er steget igennem længere tid.
- Derfor er det nødvendigt for investorer, at de bliver opmærksomme på, hvordan deres beslutninger kan blive påvirket, siger Thomas Ramsøy.
Nye investorer risikerer langsigtet effekt
Manglende mulighed for at bruge penge på grund af Covid og stigende markeder, har lokket mange nye investorer til. Også unge investorer, der via succeshistorier og 'finfluencers' har jagtet lykken på de finansielle markeder.
- Pandelapperne er først udviklet hos unge mænd, når de er ca 25 år, siger Thomas Ramsøy. Det gør dem mere impulsive og samtidig har de mindre erfaring med investering.
Det kan have ført til større risikovillighed og dermed større tab i det faldende marked, hvilket kan påvirke deres lyst til at investere i mange år.
Nyttige links:
Du finder Thomas Ramsøys nye bog Købehjernen lige her: https://www.saxo.com/dk/koebehjernen_bog_9788759337127
Vil du vide mere om Neurons og hvad Thomas Ramsøy går og laver, kan du læse mere her: https://www.neuronsinc.com/
Endelig anbefaler Thomas Ramsøy også at I læser Daniel Kahnemans Tænk hurtigt og langsomt. Du behøver dog kun at læse den første halvdel :-)
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 03 Jan 2023 - 45min - 31 - Bankkunder og bankskifte med Catrine Normann fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
I denne episode besøger jeg Konkurrence- og forbrugerstyrelsen for at få en snak om forbrugere og bankforretninger. Vi skifter generelt ikke så tit bank – nogen skifter kun, når deres bank fusionerer eller skifter navn.
Min vært er Behavioral Insights Advisor Catrine Normann. Hun har en PHD hvor hun forskede i moral - eller mangel på moral - i beslutningstagning. For eksempel tyder noget på, at langt de fleste af os, syntes det er i orden at snyde lidt.
Konkurrencen på bankmarkedet
Konkurrence- og forbrugerstyrelsen har i august måned udgivet en rapport om konkurrencen på bankmarkedet (find link til analysen nedenfor). Her skriver de blandt andet, at konkurrencen på bankmarkedet for privatkunder kan styrkes. Det oversætter Finansdanmark, der er finanssektorens organisation, til Konkurrencen trives i den danske banksektor.
- Det der er lidt pudsigt, er at det typisk er de samme, der skifter bank, fortæller Catrine Normann.
Så selvom ca 5 % skifter bank i løbet af et år, er der ca 60 %, der aldrig skifter bank. Ca en tredjedel af danskerne over 60 har samme bank som deres forældre. Men hvorfor er der ikke flere, der skifter bank?
Mange finder bankydelser og bankskifte komplekst, og har svært ved at overskue et skifte. Faktisk skal der en ekstern påvirkning til for langt de fleste. Det kan være et par, der vil sammenlægge sin økonomi, eller er ved at købe et hus, og her er det naturligt at overveje alternativer.
På samme måde har vi også en tendens til at lade abonnementer løbe, indtil noget udefra tvinger os til at overveje om vi vil fortsætte. Det kan være i forbindelse med skift af bank og kreditkort - med mindre man lader den nye bank trække alle betalingerne over.
Kunder kender ikke omkostningerne
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har også undersøgt kunders kendskab til omkostningerne i deres bank.
- Det er svært at danne sig et overblik over hvad det koster, at være kunde i en bank, fortæller Catrine Normann.
Samtidig opfatter mange omkostningsprocenterne, som små fordi det tit hedder en procentsats. Satsen 1,75 % vil af mange opfattes som lavere end for eksempel 1.000 kr - selvom de 1,75 % måske svarer til de 1.000 kr. Men procentsatserne virker som ankerpunkter - og her virker det tit lavt.
Rettelse til det vi taler om
Det er ikke 70 pct. af abonnementerne der ikke bliver genoprettet, men man er 70 pct mere tilbøjelig til at opsige sit abonnement, når betalingen bortfalder. Over en periode på 1000 dage er det kun 14 pct af abonnementerne, der overlever , hvis ens kort er udløbet i perioden, men det er 32 pct af abonnementerne der overlever i gruppen, hvor der ikke forekommer afvisninger fx ved kortudløb.
Nyttige links:
Catrine Normann anbefaler to podcasts:
Choiceology - podcast om adfærdsøkonomi: https://wKontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 27 Dec 2022 - 40min - 30 - Et vintereventyr med Jens Balle
HO! HO! HO! Endnu et år er gået og det er igen til til at holde jul, fejre nytår og se lidt fremad. Også her på kanalen, hvor dette afsnit er helliget et vintereventyr og en snak om strategi.
Vi er flokdyr og vi lader os nemt påvirke af, hvad de andre gør, syntes eller siger. Ikke kun når vi investerer, men også når vi investerer.
Det er måske logisk nok, for det har været med til at hjælpe os som art, til at overleve. Men når vi så også gør det på en række områder, hvor det ikke er liv eller død det gælder, så kan det have nogle negative konsekvenser. Det ligger bare dybt i os at følge flokken.
It is often good to adopt the practices of those around you.
For one thing, the people around you aren’t dead.
If you do what they do - eat what they eat; avoid the dark alleys they avoid - you might continue not being dead as well.
Steve Stewart-Williams
PSYKOLOG
Negative overskrifter skaber tvivl2022 har været et vanskeligt år for investorer. Ikke engang "spredning er redning" har hjulpet, for de fleste aktivklasser er faldet. Obligationer er faldet, aktier er faldet, ejendomspriser begynder at vise svaghed og klassens nye frække dreng, crypto, er også faldet. Faktisk har der i crypto været nogle store krak i 2022.
Den slags påvirker nemt investorer og samtidig ved nyhedsmedier, at der er interesse og klik i de negative nyheder. Meget mere end i de positive nyheder.
Men du skal ikke basere din langsigtede strategi på de kortsigtede nyheder!
Det er nogle af emnerne i denne episode.
God jul og godt nytår!
Jens BalleKontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 20 Dec 2022 - 25min - 29 - Kvinder og økonomi med Mille Skjold Madsen
Dagens gæst har i mange år forsøgt at formidle viden om økonomi og investering på en sjov og tilgængelig måde. Hun har ofte taget udgangspunkt i sin egen situation - og er ikke bange for at sætte sig selv i et selvironisk skær. Men hun er på en mission: Flere kvinder skal interessere sig for økonomi!
Mille Skjold Madsen hedder hun. Hun er opvokset på Amager og har tidligt valgt at tage hånd om sin egen økonomi, men mener stadig der er lang vej til økonomisk ligestilling. For eksempel:
Mænd ejer 70 % af den investerede formueKvindelige iværksættere, der får investorer, udgør kun 1,5 %Et af redskaberne til at få kvinder til at tænke økonomisk, er viden. Derfor har Mille Skjold Madsen startet et magasin om økonomi med kvinder som målgruppe. Og det er ikke et elektronisk magasin. Nej det er et printet tidsskrift som hun sender til sine abonnenter.
I 2022 er hun gået all-in på det projekt, sagt sit job op og er fuldtids iværksætter. Hun piller allerede ved den ene af statistikkerne ovenfor, for hun har også landet en investor til sit foretagende.
Det blev til en snak om økonomi, investering og iværksætteri, hvor Mille blandt andet fik sagt:
Hvis man ikke sender pengene et sted hen, så finder de selv et sted at gå hen
Mille Skjold Madsen, Økonomista
Hun er i tvivl om kilden, så jeg har valgt at kreditere hende selv her. Hør hele vores samtale her:
Nyttige links:
Milles råd til investorer, fremfor at anbefale en bog:
Læs lidt om investering eller gå til et foredrag eller et webinar om investeringFind et netværk på SoMe, der har fokus på investering (Moneypenny er et netværk til kvinder - link: https://www.facebook.com/groups/1647034648948303 eller dette, som dog kræver abonnement på Økonomista: https://www.facebook.com/groups/1336378013542734)Find en investeringsbuddy i din omgangskredsKOM I GANG!Du kan læse mere om Økonomista her: https://okonomista.dk/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 13 Dec 2022 - 53min - 28 - Snyd og bedrag med Niels Krøjgaard
Danske bankkunder har mistet mere end 35 mio kroner til bedragere i første halvår af 2022. Hvorfor falder vi for den slags? Det har jeg taget en snak Niels Krøjgaard om.
Niels Krøjgaard er psykologisk manipulator og kan helt sikkert nogle af tricksene. Han hjælper blandt andet politiet med at forstå og afkode de kriminelle.
Som specialist har Niels Krøjgaard blandt andet hjulpet DR i udsendelser om bedrageri. Her lyttede han til flere timers samtaler mellem danskere og bedragere igennem, og en ting går igen:
- De bruger næsten alle sammen de strategier Robert Cialdini har beskrevet i sin bog "influence", fortæller Niels Krøjgaard. Det er virksomme værktøjer, og derfor er det vigtigt at have styr på sit moralske kompas, hvis man bruger hans værktøjer.
Cialdini definerede i 1980'erne seks (senere om et syvende til) værktøjer, som den dag i dag bruges i mange salgssituationer. Af både sælgere med gode og onde hensigter.
Tabsaversion får flere til at blive ved
Fra samtalerne hos DR oplevede Niels Krøjgaard også flere, der efter at have tabt penge, fortsatte med at overføre midler, for at tjene det tabte hjem.
De havde overført og tabt første overførsel, men hoppede på sælgerens løfte om store afkast, og forsøgte at tjene det tabte hjem igen.
- Mange undersøgelser viser, at tab udløser dobbelt så store følelser som gevinster, fortæller Niels Krøjgaard.
Nyttige links:
Du kan læse mere om Niels Krøjgaard og hans foredrag her: https://humaninvestigator.dk/
Niels anbefaler Kahnemans bog At tænke langsomt og hurtigt og flere af Dan Arielys bøger (som jeg fejlagtigt hævder findes på dansk, men det gør de ikke) for eksempel: Predictably Irrational eller The (Honest) Truth About Dishonesty.
Naturligvis også Robert Cialdinis Influence.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 06 Dec 2022 - 46min - 27 - Investering og investorpsykologi med Dr Daniel Crosby
Alle har brug for inspiration, og denne uges gæst har inspireret mig gennem sin podcast og bogen The Behavioral Investor. Dr. Daniel Crosby er uddannet psykolog, men skiftede hurtigt til en hverdag med adfærdsøkonomi i stedet og er blevet en førende formidler indenfor dette område. Titlen er i dag Behavioral Officer hos Orion Advisor Solutions, men han er også podcastvært og bestsellerforfatter.
Vi kommer vidt omkring i vores snak om investorers mentale udfordringer.
Investorer har ofte svært ved at sætte tal på deres risikovillighed, hvorfor Daniel Crosby foretrækker at udlede risikoprofilen på basis af følelsesmæssige spørgsmål. Bliver du let stresset er nemmere at besvare, og kan føre til bedre fastlæggelse af din risikoprofil, mener han. Det hjælper han finansielle rådgivere med - dog kalder han dem decision-coaches, da de snarere skal coache deres kunder til investeringsbeslutninger.
De største udfordringer for investorer
Ifølge Daniel Crosby skal de største udfordringer for os som investorer, findes i disse fire meta-biases:
EgoEmotionAttentionConservatismDe fire dækker over en række bias og ego er nok den gruppe, der indeholder de største faldgruber. Her finder vi blandt andet overvurdering af egne evner og optimismebias, som blandt andet kan føre til for stor risiko, når vi investerer.
Nyheder informerer ikke
Som mennesker kan vi ikke så godt lide usikkerhed, hvilket måske kan påvirke investorer en del i øjeblikket. Men her er det vigtigt at huske på at medier har en større glæde af artikler med negative budskaber, for det giver flere klik og dermed mere indtjening.
News is designed to arouse not to inform
Dr Daniel Crosby
For vi kan ikke lide tab og derfor er vi mere tilbøjelige til at klikke på de negative artikler.
Hør vores dialog lige her og lær blandt andet hvorfor det er godt at træffe beslutninger på baggrund af regler.
Nyttige links:Daniels egne bøger kan findes her:
The Behavioral Investor - https://www.saxo.com/dk/the-behavioral-investor_daniel-crosby_hardback_9780857196866The Laws of Wealth - https://www.saxo.com/dk/the-laws-of-wealth-paperback_daniel-crosby_paperback_9780857197832Den læseliste han talte om er lige her: https://www.linkedin.com/pulse/behavioral-finance-reading-list-daniel-crosby-ph-d-/
Dr Daniel Crosby har podcasten Standard Deviations, som du kan finde her: https://www.standarddeviationspod.com/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 29 Nov 2022 - 44min - 26 - Forventningers påvirkning af risikovurderingen med Christoph Merkle
åvirker vore forventninger til en akties afkast også vore risikovurdering? Det har Christoph Merkle kigget nærmere på.
Christoph er associate professor på Aarhus Universitet, hvor han fokusere på behavioral finance. Han har blandt andet kigget på den kendte tabsaversion, og måske er der forskel på at vinde eller tabe i et spil og at vinde eller tabe i investering. Hans forskning indikerer at tabsaversionen i ikke er som Kahneman og Tversky påpegede, når det drejer sig om investering. Tabet gør ikke dobbelt så ondt, som gevinsten glæder - forholdet er snarere 1:1.
Dagens emne har overskriften The Affect Heuristic and Financial Expectations, som handler om at vores positive forventninger til afkastet også påvirker vore forventninger til risikoen.
Affect heuristic betyder at vi i højere grad lægger vægt på hvad vi føler, fremfor hvad vi tænker. I den her situation er det derfor hvad vi føler for en aktie, der i højere grad bestemmer end en analyse af talene. Og det fører altså til at vi undervurderer risikoen, hvilket er ganske i modsætning til en af grundreglerne i investering, nemlig at afkast og risiko følges ad. Så hvis vi tror på højt afkast bør vi også forvente højere risiko.
Links:
Du kan læse mere om Christoph Merkles forskning her: https://christophmerkle.github.io/ eller finde hans profil på Aarhus Universitet her: https://pure.au.dk/portal/en/persons/christoph-merkle(69d8b633-7dc9-481e-8ea9-bfc14354fd90).html
Du kan finde lige Christoph Merkles papir The Affect Heuristic and Financial Expectations lige her: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4157854
Desuden anbefaler Christoph at læse Richard Thalers Misbehaving - find den her: https://www.saxo.com/dk/misbehaving_richard-h-thaler_paperback_9780241951224
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 22 Nov 2022 - 42min - 25 - Inflation og renter med Jan Størup Nielsen, Nordea Markets
Verden er foranderlig og selvom vi har lært at være fleksible og forandringsparate, kan den evige krise-fokus være stressende. Både for individet og for økonomien som helhed.
Anden sæson af Investering på hjernen, starter hvor første sæson sluttede. Nemlig med et kig på den økonomiske situation. Derfor har jeg arrangeret en samtale med chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Norde Markets.
Det er nemt at bevare pessimismen i øjeblikket og det kan blandt andet ses i forbrugertilliden, der er blevet negativ.
- Vi ser økonomierne får det svært - især de europæiske, siger Jan Størup Nielsen. De afmattende økonomier vil være forudsætningen for faldende inflation og renter.
De nøgletal Nordea primært følger omkring økonomierne peger altså i negativ retning. Også virksomhederne og forbrugernes forventninger er begge meget negative. Så overop
- Der kører også færre lastbiler hen over Storebæltsbroen, fortæller Jan Størup Nielsen. Der er ikke tale om en katastrofeopbremsning, men der er en nedgang i transporten.
Men Danmark står stærkere end vore naboer mod syd. For eksempel står langt de fleste husholdninger meget stærkt, med lave gældsfaktorer og rekordhøj beskæftigelse. Det er bare rigtig svært at komme igennem med det budskab i danske medier i øjeblikket, fortæller Jan Størup Nielsen. Der er nemlig flere kliks i de negative nyheder.
Links:
Det er ikke mange investeringsbøger Jan Størup Nielsen når igennem, men han anbefaler varmt at læse The Economist, hvis man vil tættere på international økonomi. Find det her: https://www.economist.com/
Du kan finde den seneste analyse om renter fra Nordea her: https://corporate.nordea.com/article/77987/dansk-renteprognose-stigningerne-lakker-mod-enden
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 15 Nov 2022 - 40min - 24 - Ekstra-episode: Inflation, aktier, renter og økonomi med Jens Schjerning
Stigende renter, stigende fødevarepriser og stigende energipriser har været på de flestes læber i første halvår af 2022. Det får mange til at spå om en opbremsning i økonomien og dystre udsigter. Der er klik og omsætning i den negative nyhed - derfor fylder den så meget i øjeblikket. Alle kan lide kontrol - og i øjeblikket er der ikke kontrol!
Nu troede jeg lige at sæson 1 var slut, men så ringede Jens Schjerning med et forslag til opfølgning på hans forudsigelser i episode 3. Det kunne jeg da ikke sige nej til, så jeg lod golfkøllerne blive i baggen og pakkede i stedet mit podcast-studie til en tur mod Aabenraa.
Episoden optog vi mandag den 11. juni 2022, hvor Danmarks Statistik offentliggjorde inflationstal for juni 2022. Måske på grund af et uheldigt sammenfald med hviledag i Tour de France, fik det BT.dk til at lave en live-blog om inflation. Altså en live-blog om et nøgletal, der offentliggøres en gang om måneden???!??!?!
Det gjorde jo kun min optagelse med Jens Schjerning endnu mere interessant - for han prøver at undgå at lade følelserne rive ham med. Det sker blandt andet via arbejdet med en konjunktur-model (hvor vi i øjeblikket befinder os i fase 2 af 4 faser - hør mere om det i podcasten!).Det blev til en snak om økonomi, renter, konverteringer, aktier og naturligvis også inflation.
Husk stadig på mit råd fra afsnit 23 om at passe på forudsigelser. Det gælder naturligvis også disse prognoser!
Nyttige links:
Du kan læse mere om Agrocura her: https://www.agrocura.dk/
Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 12 Jul 2022 - 37min - 23 - Pas på forudsigelser - sæsonafslutning
Jeg har optaget 22 episoder igennem det seneste halve år med mange forskellige vinkler. Jeg har talt med økonomer om renter og udviklingen. Jeg har været forbi forskere, der har analyseret hvordan vi investerer. Jeg har talt om passive investeringer, men har også haft besøg af tre aktive investorer. Jeg har talt med en investerings-influencer og også været forbi en af Børsens journalister! Jeg har talt med erfarne investorer, men også med en helt ny på markedet.
Det har faktisk været fedt at være podcast-vært! Og I har også kunnet lide det, med 15.000 downloads. Flest af afsnittet med Jens Schjerning fra Agrocura men mange af de andre har også flotte lyttertal.
Sikke et halvår vi har oplevet!
Næsten en perfekt storm, der har ramt investorer. Mange har lært at man skal sprede sine investeringer, og en typisk model er at kombinere obligationer og aktier. Men denne gang er både obligationer og aktier – altså både gyngerne og karrusellerne – blevet ramt.
Vi har set store fald på obligationer og det er næsten blevet 5x så dyrt at finansiere huset. De store udsving i renter har givet boligere en mulighed for at omlægge lån. Restgælden er faldet og man har som boligejer mulighed for at skære en luns af sit realkreditlån. Det talte jeg med Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank om i episode 8 - .
Der er megen snak om recession og nedgang i økonomien i øjeblikket. Samtidig er beskæftigelsen meget høj, hvilket er ganske typisk lige før det går den anden vej. Jeg vil ikke begynde at forudsige, men jeg ser tre ting, der gør mig lidt urolig i øjeblikket. Det er ikke økonomisk velfunderet, men alene observationer - hør dem i podcasten.
Som sagt er jeg ikke sådan en økonom, der vil forsøge at forudsige og det er bare anekdotiske observationer. Det er der nok andre, der giver sig af med. Mange af dem er også meget negative i øjeblikket.
Vi har nemt ved at lade det netop hændte påvirke forventningerne til fremtiden. Et eksempel på det så jeg lige efter finanskrisen. Her spurgte Berlingske en række bankdirektører om de troede vi ville blive ramt af en ny finanskrise.
Det mente 70 % af dem at vi ville! Se her: https://www.berlingske.dk/aktier/banker-der-kommer-en-ny-finanskrise
Heldigvis har den finanskrise ikke vist sig endnu – og jeg tvivler på at det er den, der er på vej.
Desværre kan de negative forudsigelser få en selvopfyldende effekt. Hvis alle tror økonomien strammer til, kan det være flere udskyder investeringer og ansættelser. Derved kommer økonomien til at stoppe op.
Men sådan har det i øvrigt altid været. I Biblen omtaltes det som syv gode og syv dårlige år. Andre har fundet andre konjunktur-cykler i økonomien – for eksempel Juglars på ca 9 år.
Det er dog svært at spå om hvornår de starter, og meget tyder på vi over tid bliver rigere. Derfor er eksemp
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 28 Jun 2022 - 18min - 22 - ESG investering med Jacob Lage Hansen
ESG virker til at være på alles læber i øjeblikket. FNs verdensmål har formentlig været med til at sætte dette fokus og mange virksomheder har også travlt med at behandle miljøet og ansatte godt. Men er det godt at investere i?
Min lokale bedemand har et banner hængende med teksten:
Vi planter et træ for hver kiste vi bringer
Så selv på den sidste rejse, er der fokus på klimaet og bæredygtighed. Fra august 2022 kræver lovgivningen også at investeringsrådgivere spørger investorer om deres investeringsønsker i forhold til ESG. Men er interessen mon egentlig drevet af efterspørgsel eller reelt drevet af udbyderne?
Det og meget andet omkring ESG tog jeg en snak med founder og direktør i DoLand, Jacob Lage Hansen om. Hør hvad vi talte om - måske kan du lære nyt om ESG?
Nyttige links:
I podcasten omtaler Jakob Lage Hansen to undersøgelser:
Første omtalte studie i pixie bog version: https://download.dws.com/download?elib-assetguid=2c2023f453ef4284be4430003b0fbeee
Første studie som artikel: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2699610
Andet studie: https://www.stern.nyu.edu/sites/default/files/assets/documents/NYU-RAM_ESG-Paper_2021%20Rev_0.pdf
Desuden anbefaler Jakob bogen Technological Revolutions and Financial Capital - The Dynamics of Bubbles and Golden Ages af Carlota Perez - find den her: https://www.saxo.com/dk/technological-revolutions-and-financial-capital_carlota-perez_paperback_9781843763314
I denne podcast taler Huxi Bach med Jon Wegener (gæst i Investering på hjerne episode 7): https://www.dr.dk/lyd/special-radio/ubegribeligt/ubegribeligt-2
Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 21 Jun 2022 - 39min - 21 - Invester som de professionelle med Jens Woeste
Hold følelserne ude og fokuser på fakta! Det er nemmere sagt end gjort, men det er det mange professionelle forsøger at opnå, når de læner sig op af kvant-
Efter i mange år at have hjulpet professionelle investorer, vil danske Jens Woeste nu give private adgang til nogle af de værktøjer, de professionelle har adgang til. Derfor har han udviklet det han kalder en avanceret lommeregner, der kan hjælpe private investorer med aktieinvesteringer.
Det hele startede hjemme hos forældrene, hvor Jens Woeste fik smag for computere. Han udviklede små programmer og fik smag for at bruge computer i løsning af mange dagligdags opgaver. Men data alene var for kedeligt, så han kastede sig i stedet over kombinationen af økonomi og computerkraft.
Det førte til flere år som udvikler af og rådgiver omkring software og analysesoftware til en række store pengeinstitutter i hele verden. Men det fik en ende, da Jens Woeste på et tidspunkt skulle investere et beløb selv, og opdagede, at han ikke kunne finde software, der kunne hjælpe private investorer.
KVANT-analyser
I sit professionelle virke arbejdede Jens Woeste med det man kalder KVANT-analyser. Kvantitative analyser, der tager udgangspunkt i fakta og forsøger at holde følelserne ude. For private investorer er situationen næsten omvendt, og følelser er i høj grad på spil, når private investerer.
Men sådan behøver det ikke være, for Jens Woeste udviklet StoxIQ, der kan hjælpe private investorer til at have KVANT som deres primære investeringstilgang - også til en overkommelig pris.
Kvantitativ trading er en lidenskabsløs beslutningsproces. Mønstrene og tallene er det eneste, der betyder noget. Det er en effektiv købs-/salgsdisciplin, som kan blive udløst konstant uden påvirkning af de følelser, der normalt er forbundet med finansielle beslutninger. (Kilde: invested.dk)
I Jens Woestes app, StoxIQ, får du anbefaling af enkeltaktier, du skal bruge til at opbygge din portefølje. For Jens Woeste tror på at man som langsigtet investor, kan spare nogle omkostninger, ved ikke at investere via ETF'er - hør mere om hvorfor i podcasten.
Nyttige links:
Du kan læse mere om Jens Woestes app, StoxIQ her: https://stoxiq.com/
(Du kan prøve det gratis i 7 dage)Desuden anbefalede Jens Woeste tre kilder til gode analyser:
Goldman Sachs har et undersite der hedder “Insights”. En gang om måneden offentliggører de “Top of Mind” som er en virkelig god sammenfatning af temaer der rammer os lige om lidt - https://www.goldmansachs.com/insights/series/top-of-mind/index.htmlDen danske økonom Lars Christensen har bloggen The Market Monetarist - https://marketmonetarist.com/Blackrock har en årlig publikaKontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 14 Jun 2022 - 58min - 20 - Barndom og risiko med Morten Holm
I psykologien er man opmærksom på, at vi kan have forhold i fortiden, der påvirker os. I økonomien tager man gerne udgangspunkt i at vi er rationelle beslutningstagere. De to udgangspunkter passer ikke helt sammen og nu har CBS kigget på data, der indikerer at psykologerne har ret - også når det handler om økonomi.
Morten Holm er PhD og lektor på CBS' institut for regnskab. Det lyder måske lidt kedeligt og meget fokuseret på tal, men Morten blander også adfærd ind i sin hverdag.
I Danmark indsamler det offentlige rigtig mange datapunkter på alle os indbyggere. Vores CPR-register er relativt unikt, og med baggrund i det, kan man lære en masse om den enkelte. Eller man kan lære noget om danskerne, hvilket er muligt for forskere, der kan få adgang til disse data til forskning.
Fra 1980 er disse data meget dækkende og kan derfor bruges i forskning. Data er naturligvis anonymiserede og der stilles en række krav til forskernes arbejde med oplysningerne.
De første seks år
I forskningen har Morten Holm og hans kolleger valgt at fokusere på børns første seks år for at se om det har indflydelse på deres økonomi fremover. Noget indikerer at en række faktorer spiller kraftigt ind på din økonomi som voksen, blandt andet:
hvor du er vokset op - helt ned på gadeniveaudin familiesammensætning - en eller to forældreØkonomi er noget vi arver fra vores forældre - på flere måder! Måske man skal inddrage det i dialogen om risikoprofiler i fremtiden. Nogen skal måske nudges til en lavere risikovillighed og andre til en højere :-)
Nyttige links:
Du kan læse mere om Morten Holms arbejde her: https://www.cbs.dk/forskning/institutter-centre/institut-regnskab/medarbejdere/mhacc
Morten anbefaler to bøger:
Douglas Kenrick The Rational Animal find den her: https://www.saxo.com/dk/the-rational-animal_douglas-t-kenrick-vladas-griskevicius_hardback_9780465032426Stephen J Dubner og Steven D Levitt Freakonomics find den her: https://www.saxo.com/dk/freakonomics_steven-d-levitt_paperback_9780061956270Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 07 Jun 2022 - 53min - 19 - First North aktierne skuffer investorer med Simon Kirketerp
Man siger at risiko og afkast hænger sammen. Hvis det gør det, bør risiko belønnes, og man bør få højere afkast, hvis man investerer i noget med højere risiko. Men det sker ikke helt på vækstbørsen, First North.
Det har journalist Simon Kirketerp og hans kolleger på Dagbladet Børsen kigget nærmere på, og granskningen viser at de fleste noteringer på First North ikke har kunnet leve op til forventningerne – ikke engang deres egne. Det smitter af på investorernes resultater.
Vækstbørsen First North
Ideen med vækstbørsen er at give virksomheder adgang til investorer uden de samme krav, man ellers møder på de "normale" børser. På den måde kan virksomheder med behov for kapital til vækst, møde investorer, der gerne vil investere.
Mange private investorer har også kastet deres kærlighed på aktier på First North. Det har dog ikke været nogen udpræget succes.
Børsens analyse viser at selskaberne har meget svært ved at opfylde deres egne forventninger. Det har også betydet at investorernes afkast har været væsentligt dårligere end afkastet på at investere i C25-aktierne.
Nyttige links:
Simon Kirketerp anbefaler Kurt Karas bog Den rationelle investor - find den her: https://www.saxo.com/dk/den-rationelle-investor_kurt-kara_haeftet_9788757449341
Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 31 May 2022 - 42min - 18 - Daniel Hansen Pedersen fra Daniels Pengetips
Danskerne har fået lyst til at investere. Finans Danmark melder om 10 % flere investorer i 2020, efter et stabilt niveau i mange år. Andre statistikker indikerer at en del af disse investorer er unge investorer.
Corona har givet flere mulighed og lyst til at interessere sig for investering. Oplevelsesaktiviter var ikke tilgængelige og det har måske været medvirkende til at saldoen på kontoen er steget. Men disse nye investorer er ikke nødvendigvis gået i banken, for at få gode råd til deres investorer, men har i stedet fundet information om investering på sociale medier eller YouTube.
En af de helt store danske formidlere på dette område er Daniel Hansen Pedersen, der med sin YouTube kanal har mere end 60.000 følgere. En 27 årig ingeniør med interesse for investering og flair for formidling, der i dag har gjort sin hobby til sin levevej.
Jeg fangede Daniel i Spanien, hvor han i øjeblikket bor og driver sin forretning fra.
Tålmodighed er vigtig for investorerDaniel Hansen Pedersen har udviklet sin forretning fra at være en YouTube-kanal til i dag også at være et populært investeringskursus. Investeringerne bruger han ikke megen tid på.
- Jeg følger ikke mine investeringer så tæt, men jeg laver en opdatering hver måned på min YouTube-kanal, fortæller Daniel Hansen Pedersen. Det syntes jeg faktisk er lidt for ofte at tjekke sine investeringer.
Daniel Hansen Pedersen tænker nemlig langsigtet, når han investerer. Hør om hans rejse og erfaringer som investor i Investering på hjernen.
Rettelse:I podcasten får jeg sagt noget om at VW producerer flere el-biler end Tesla. Det har Daniel efterfølgende tjekket, og det er ikke sandt. VW producerer knap 1/3 af Teslas produktion her i 2022. Jeg beklager.
Nyttige links:
Du kan følge Daniel og Daniels Pengetips flere steder. For eksempel her:
YouTube: https://www.youtube.com/c/DanielsPengetipsInstagram: https://www.instagram.com/danielspengetips/Daniel anbefaler Eric Jorgensons The Almanack of Naval Ravikant: https://www.saxo.com/dk/the-almanack-of-naval-ravikant_hardback_9781544514222
På sine gåture lytter Daniel blandt andet til disse podcasts:
Investering på hjernen (link er vist ikke nødvendigt)R4dio - Overskud - https://www.radio4.dk/program/overskud/Nordnet - #Investeringspodcasten - https://www.nordnet.dk/blog/podcast/En gang i mellem lytter han også til Millionærklubben - mest for underholdningens skyld. Den finder du her:
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 24 May 2022 - 50min - 17 - Risikoprofil og finansiel personlighed med Greg Davies
Jeg har omtalt Greg Davies i flere podcasts om risikoprofil - nu er han med på Investering på hjernen. Greg Davies er Head of Behavioural Science hos Oxford Risk, hvor han hjælper investorer og investorers rådgivere med at finde frem til deres risikoprofil.
Vi kommer langt omkring i vores snak om risiko. Vi taler blandt om risikotolerance og finansiel personlighed. Du - og din rådgiver - skal kende din langsigtede risikotolerance, for at kunne opbygge den rigtige portefølje for dig! Men din finansielle personlighed skal også afdækkes, så du ved hvordan du vil reagere, når markederne bevæger sig.
Tænkepauser gør dine beslutninger bedre
Greg Davies er en varm fortaler for tænkepauser, der forhindrer dig i at agere i nuet. Sådanne tænkepauser vil gøre dine beslutninger mindre følelsesmæssigt påvirket og kvaliteten af dine beslutninger vil være højere, hævder han.
Derfor har han selv en regel om, kun at træffe beslutninger om lørdagen. Der er markederne lukkede og han er derfor mindre følelsesmæssigt påvirket.
Måske skal du også have nogle tænkepauser?
Nyttige links:
Du kan følge Greg Davies og Oxford Risk på LinkedIn her: https://www.linkedin.com/company/oxford-risk/
Greg Davies anbefaler bogen Scarcity af Sendhil Mullainathan & Eldar Sharif - find den her: https://www.saxo.com/dk/scarcity_sendhil-mullainathan_paperback_9780141049199
Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 17 May 2022 - 50min - 16 - Kerne / satellit investering med Jesper Ihlemann
Hvis du vil satse lidt og have lidt frække investeringer, er kerne / satellit måske en god ide for dig? Det har jeg talt med Jesper Ihlemann fra Optimal Invest om.Spredning er redning siger man og det gælder stadig! Det kan måske ikke rede dig lige i øjeblikket, hvor det hele går den gale vej. Men der er stadig værdipapirer, der klarer sig bedre end andre. Denne spredning er en af grundreglerne i investering, alligevel overser mange det, og springer direkte til investering i en smal portefølje af aktier.
Det mener dagens gæst er den forkerte måde at investere på! Jesper Ihlemann er en mand med en mission og missionen er at få os til at investere efter modellen kerne / satellit.
Kernen i din investering
Kernen er den fornuftige portefølje af dine værdipapirer. Investerer du i ejendomme hører de også til her, men investeringer med høj risiko er en del af satellit.I kernen er spredning vigtigt og Jesper Ihlemann og hans kollega mener man skal fordele i forhold til markedets sammensætning. Principielt skal man eje alle værdipapirer, men det kan ikke rigtig lade sig gøre.
- Hvis du ejer lidt af alle værdipapirer, er du en af de sidste, der går konkurs, hævder Jesper Ihlemann.
Kernen skal være den største del af din investering. Den skal faktisk udgøre minimum 50 % af porteføljen for alle investorer. Men det kan måske opleves som værende lidt kedeligt, for det er jo i de investeringer, der hører hjemme i satelliten at alt det "sjove" sker.
Satellit
Hvis du vil satse på en speciel branche, en megatrend eller have lidt råvarer i din portefølje, så skal de ligge i satellitten. Det er her du kunne vælge at satse på at ramme det biotekselskab, der finder vaccinen mod Covid-19, i 2020. Eller hvor du i 2022 kan købe råvarer eller mine-selskaber, fordi du frygter inflationsstigningen. (Det er IKKE anbefalinger, men blot to eksempler på strategier, nogen måske har grebet til på det seneste.)Det er også vigtigt at bruge rebalancering, hvis du bruger kerne / satellit strategien. For får du ret med dine satellit- valg, kan de komme til at udgøre en for stor andel af din portefølje, og dermed er din risikoprofil alt for høj.
Alle skal ikke have en satellitDet er ikke alle investorer, der skal have en satellit. Satellitten er hvis du også gerne vil have en hobby og ikke kun går efter en god investering!
Leder du efter en god investering eller en ny hobby?Jens Balles spørgsmål til nye investorer
Det er nemlig slet ikke satellitten kommer til at bidrage til dit afkast!
Det og meget mere taler vi om i episode 16. Hør den her:
Nyttige links:
Oversigt over balancerede porteføljer på OMX: http://www.nasdaqomxnordic.com/Investeringsbeviser - vælg kategorien ”Investment funds – Balanced”Hør me
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 10 May 2022 - 56min - 15 - Ny på markedet - Jonas har været på vej et halvt liv
I et nyt format taler jeg med nye investorer om deres vej ind på markedet. Første gæst er Jonas, der allerede var interesseret i at investere i forbindelse med sin konfirmation. Men der skulle gå mange år, før han kom i gang.
Faktisk blev det til et næsten 16 års tilløb - blandt andet på baggrund af lav indkomst under studiet.
Men nu er Jonas klar og på vej ud på de finansielle markeder. Desværre oplevede han den vej lidt vanskelig gennem hans pengeinstitut, men det kunne en ny fintech-virksomhed løse. Hos DoLand, som han valgte at bruge, blev strategien lagt og de nødvendige konti og depot oprettet helt automatisk.
DoLand - dokumenteret bæredygtighed
Efter snakken med Jonas taler jeg med direktør og stifter af DoLand Jakob Lage Hansen om hans projekt.
Nyttige links:
Du finder min oversigt over investeringsrobotter her: https://averagejoe.dk/vaerktoej/
Du kan finde DoLand helt automatisk her: https://thisisdoland.com/
Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 03 May 2022 - 46min - 14 - Investering og gamification med Andreas Lieberoth
Har du tjekket dine investeringer i dag? Måske ikke - så bare tag det roligt, for det er slet ikke nødvendigt at følge dem tæt. Alligevel følger mange deres investeringer tæt - kan man mon blive afhængig af det?Det tog jeg til Aarhus Universitet for at tale med lektor og forsker Andreas Lieberoth om. Han er tilknyttet Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse og Institut for Kultur og Samfund (Interacting Minds Centre), hvor han underviser og bidrager med forskning omkring teknologi og os mennesker. Blandt andet ved han en helt masse om at bruge spil-teknikker i relation til noget, der ikke er et spil.
Er investering et spil?
Andreas Lieberoth kommer ind på, at investering godt kan opleves som et spil. Der er løbende opdateringer og man kan få gevinster eller tab. Designet i investeringsapps eller sågar netbanker, kan også medvirke til dette.- Man kunne måske bruge gamification, til at få investorer til at gøre det rigtige, siger Andreas Lieberoth. Man kunne for eksempel belønne diversification med point eller konfetti. Eller straffe for stor risiko i investeringsappen.
Men bortset fra fortællingen om amerikanske RobinHood, er det vist begrænset hvor meget gamification har fundet vej til danske investeringsapps. Men markederne i sig selv og resultater man opnår dagligt kan medvirke til at give investering en gamification-følelse.
- Investering kan give den samme game-feeling, som man også kender fra et spil ludo, fortæller Andreas Lieberoth. Ved at det virker en lille smule afkoblet fra virkeligheden, og man får daglig - eller oftere - måling af resultaterne af de valg man foretager, kan det opfattes som et spil.Andreas Lieberoth omtaler på et tidspunkt Gartners Hype Cycle - den kan du via dette link: https://averagejoe.dk/ep14-investering-og-gamification-med-andreas-lieberoth/
Husk også at høre episode 7, hvor jeg taler med hjerneforskerJon Wegner om dopamin og investering!
Nyttige links:
Du kan følge Andreas Lieberoth på Twitter lige her: https://twitter.com/lieberothdkSom nævnt i podcasten arbejder Andreas Lieberoth på en bog om dumhed, men indtil den udkommer, anbefaler han:
Susan Weinschenk: How to Get People to Do Stuff - find den her: https://www.saxo.com/dk/how-to-get-people-to-do-stuff_susan-weinschenk_epub_9780133122350
Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 26 Apr 2022 - 53min - 13 - Compounderaktier med Dan Wejse og Johannes Møller
Hos MW compounder investere de i 25-30 aktier. Hør hvordan de arbejder og tænker, når de udvælger compounder-aktier.
- Det kan godt være det er en spændende aktie - men er det en compounder-aktie?
Sådan sagde de erfarne aktiefolk til Dan Wejse og Johannes Møller, da de som unge analytikere forsøgte at sælge deres ideer om aktieinvesteringer til dem. Det førte til jagten på en metode til at udpege disse selskaber, som kunne levere god vækst og indtjening, og dermed godt afkast til aktionærerne.
Compounder kommer fra det engelske begreb for renters rente og en compounder-aktie er et udtryk, der bruges om aktier, hvor det er godt at være langsigtet aktionær. Det er ofte selskaber, som over mange år er i stand til at levere god vækst i omsætning og indtjening.
Johannes Møller og Dan Wejse mener at have fundet opskriften. Det er den de investerer efter i investeringsforeningen MW Compounders. Det kan du høre mere om i dette afsnit.
Nyttige links:
Link til MW Compounders: https://mwcompounders.dk/
Dan og Johannes anbefaler disse bøger:
Bogen om Netflix: No Rules Rules af Reed Hastings: http://Bogen om Netflix: No Rules Rules af Reed Hastings: https://www.saxo.com/dk/no-rules-rules-netflix-and-the-culture-of-reinvention-pb-c-format_reed-hastings-erin-meyer_paperback_9780753553664
Michael Møller og Niels Christian Nielsen: Din økonomi: https://www.saxo.com/dk/din-oekonomi_michael-moellerniels-christian-nielsen_haeftet_9788750045205
Og disse podcasts:
Bloomberg Surveillance - et dagligt program om de finansielle markeder: https://www.bloomberg.com/btv/series/bloomberg-surveillance
Danske Bank Markedspladsen: https://podcasts.apple.com/us/podcast/markedspladsen-ugens-vigtigste-nyheder-fra-dansk-og/id1196782294
Invest like the best: https://podcasts.apple.com/us/podcast/invest-like-the-best-with-patrick-oshaughnessy/id1154105909
Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 19 Apr 2022 - 49min - 12 - Risikoprofil med Simone Stæhr
Jeg har i to andre afsnit talt om risikoprofil og vanskeligheden ved at udlede risikoprofilen via spørgeskemaer. Spørgsmålet "Hvad vil du gøre hvis dine investeringer faldt 15 %?" går igen i mange afdækninger af risikoprofiler, men svaret er ikke nødvendigvis retvisende.
- Det er som hovedregel en god ide at købe op, siger Simone Stæhr. Men jeg er ikke sikker på at det er det jeg vil gøre.
Vi siger nemlig ikke altid det vi gør, og vi gør ikke altid det vi siger. Hos Capital Preference har man i stedet prøvet at bygge en løsning, der lader investorer løse nogle opgaver, for at udlede risikoprofilen.
Hør om en række forskellige bias og hvordan de kan påvirke hvilken riskoprofil du får. Du kan også høre, hvordan Capital Preferences med Shachar Kariv i spidsen, forsøger at løse problemstillingen.
Preference to portfolio gap
I stedet for at besvare en række spørgsmål, skal man løse forskellige opgaver. Det kan bruges til at udlede din risikopræference og dermed foreslå hvilken portefølje eller produkt du bør investere i.
- Kunderne forstår i høj grad sammenhængen mellem deres riskopræference og deres portefølje, fortæller Simone Stæhr. Og de er mere loyale.
Kunderne oplever at de i højere grad forstår risikoprofilen.
Nyttige links:
Du kan læse mere om stated vs revealed preferences (anførte vs afslørede præferencer) hos Capital Preferences her:
Del 1: https://www.capitalpreferences.com/blog/foundations-stated-vs-revealed-preferences-p1/
Del 2: https://www.capitalpreferences.com/blog/foundations-stated-vs-revealed-preferences-p2/Simone anbefaler disse bøger:
Daniel Kahneman At tænke hurtigt og langsomt – find den her: https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284
Joseph T. Hallinan Why We Make Mistakes (How We Look Without Seeing, Forget Things in Seconds, and Are All Pretty Sure We Are Way Above Average) https://www.saxo.com/dk/why-we-make-mistakes_joseph-t-hallinan_paperback_9780767928069
Dan Ariely Predictably Irrational https://www.saxo.com/dk/predictably-irrationa
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 12 Apr 2022 - 49min - 11 - Momentum investering med Morten Trebbien
Tænk hvis man kunne sikre, at man investerede i vinderne og undgik taberne? Det er naturligvis grundlaget og målet for de fleste investeringsstrategier, og det er også tanken bag momentuminvestering.Momentum er en strategi, der handler om at udvælge aktier, der har et stigende momentum. Tanken bag dette er, at et sådant momentum - eller en trend - kan have tendens til at fortsætte. Det er samtidig en strategi, der roses af prominente fagfolk som for eksempel nobelprisvinder og professor Eugene F. Fama der sammen med professor Kenneth R. French har påvist at netop momentum har en signifikant værdi for investorer.
momentum fra engelsk momentum 'fremdrift', af latin movimentum, afledt af movere 'bevæge'ordnet.dk
Intet er dog 100 % sikkert og der er også risici ved en momentum-strategi. Det taler jeg med Morten Trebbien fra Falcon Fondsmæglerselskab om i dette afsnit.
Nyttige links:
Du kan læse mere om momentuminvestering hos Falcon Fondsmægler: https://falconinvest.dk/hvad-er-momentum/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 05 Apr 2022 - 40min - 10 - Hvordan investerer vi danskere?
Omsætter mænd mere end kvinder? Får kvinder bedre afkast end mænd? Har vi for lidt spredning, når vi investerer? Det har tidligere forskning vist adskillige gange, men en stor datakørsel i Danske Bank indikerer at svarene måske ikke er ja til alle spørgsmålene.
Undersøgelser omkring finansiel adfærd hos investorer har vist en række ulemper ved os som investorer. Ulemper der kan medvirke til at vi får mindre afkast af vore investeringer. For eksempel at mænd omsætter mere end kvinder. Eller at kvinder får mere i afkast - blandt andet fordi de omsætter mindre. Og at vi danskere har alt for få selskaber i porteføljen, når vi investerer.
Men Andreas Jakobsen har, på baggrund af data fra Danske Bank, undersøgt danskernes investeringsvaner og kan forkaste disse fordomme. Vi har måske få selskaber, men så har vi også en investeringsforening eller fond i depotet, hvilket giver en stor spredning. Mænd og kvinder får - risikojusteret - det samme afkast. Men der er stadig en tendens til at mænd tager større risisko.
Det er naturligvis ikke hele befolkningen Andreas har kigget på i undersøgelsen, men mængden af kunder i Danske Bank er et udemærket statistisk grundlag, for at sige noget generelt om danskerne.
Nyttige links:
Andreas foreslog disse bøger:Lars Tvede Børshandlens psykologi - find den her: https://www.saxo.com/dk/boershandlens-psykologi_lars-tvede_indbundet_9788740004908
Mike Staunton, Paul Marsh og Elroy Dimson Triumph of the optimists - find den her: https://www.saxo.com/dk/triumph-of-the-optimists_elroy-dimson_hardback_9780691091945
James Montier The Little Book of Behavioral Investing - find den her: https://www.saxo.com/dk/the-little-book-of-behavioral-investing_james-montier_hardback_9780470686027
Daniel Kahneman At tænke hurtigt og langsomt – find den her: https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284
Andrew W. Lo Adaptive Markets - find den her: https://www.saxo.com/dk/adaptive-markets_an
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 29 Mar 2022 - 43min - 9 - Vi forstår ikke risiko
Vi kan ikke lide tab, det overrasker formentlig ingen. Det er helt naturligt, at vi nødig vil miste noget. Men det påvirker også vores evne til at træffe beslutninger, hvis vi har risiko for at få tab.
Det betyder for eksempel, at vi er hurtige til at tage gevinster – for tænk nu hvis de forsvandt igen? Omvendt er vi meget langsomme til at tage tab – for tænk nu hvis de var væk i morgen igen?
2022 er startet rigtig træls (=jysk for rigtig dårligt, red.) for aktieinvestorer. Faktisk er det den dårligste start på et nyt år i meget lang tid. Det betyder at mange i øjeblikket tænker meget negativt om aktier – også fordi vi vægter det netop hændte hårdere, i vores vurderinger af fremtiden.
- Vores risikoforståelse er meget intuitiv, siger Thomas Christensen, der er Behavioral Scientist i LB Forsikring.
Selv den dag i dag er vores risikoforståelse i høj grad hængt op på, de behov vi havde som hulemænd. Vi kan forstå risikoen for at blive bidt af en slange. Vi kan forstå risikoen for at blive ramt, hvis noget er på vej imod os. For eksempel vil de fleste dukke sig, hvis en bold er på vej imod dem – også hvis de står bag en glasplade, der sikrer at bolden ikke vil ramme dem.
- Men en mere abstrakt risiko, som risikoen på en investering, forstår vi ikke.
Vi bruger de samme værktøjer til at vurdere risici, hvilket kan være meget uheldigt. For hulemanden var beslutningen: Slanger er farlige – jeg holder mig fra slanger.
Men når det moderne menneske, så efter fald på aktiemarkederne, siger: Aktier er farlige – jeg holder mig fra aktier, er det meget uheldigt.
Derfor er det svært at forholde sig til abstrakte risici, som for eksempel med forsikringer eller investeringer. Det løser vi typisk på to måder. Enten udskyder vi og lader være med at forholde os til det. Eller også finder vi en vi kan læne os op ad - vi spørger for eksempel vores rådgiver "Hvad gør du selv?".
Det og meget andet talte jeg med Thomas Christensen om.
Nyttige links:
Du kan finde Thomas Christensen her: https://www.linkedin.com/in/thochr/
Thomas foreslog disse tre bøger:
Gerd Gigerenzer der har skrevet Risk Savvy - How To Make Good Decisions som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/risk-savvy_gerd-gigerenzer_paperback_9780241954614
Robert M. Sapolsky Behave - The bestselling exploration of why humans behave as they do som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/behave_paperback_9780099575061
Nick Chater: The Mind is Flat - The Illusion of Ment
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 22 Mar 2022 - 48min - 8 - Konvertering af realkreditlån med Brian Friis Helmer
Boligejere har stor interesse for at undersøge muligheden for at omlægge lån i øjeblikket. Den stigende rente giver mulighed for at sikre en lavere restgæld.
I mange år har det været fordelagtig at have variabel rente på sit realkreditlån. Det har været meget billig rente - til tider endda negativ. Men de seneste fem år har flere omlagt til fast rente og de omlægninger kan nu have en god mulighed for omlægning.
Men måske har I glemt hvordan man lægger lån om? Eller måske er du ny boligejer?
Derfor har jeg lavet en episode med fokus på realkreditlån og konvertering, selvom det ikke rigtig har noget med investering at gøre. Selvfølgelig kan boligen være en god investering, men det er svært at tage gevinsten, for det vil kræve at man bliver lejer eller flytter til et andet område. Det har de færreste mulighed for. Af den grund betragter jeg ikke boliginvestering som rigtig investering.
Men gældspleje kan bidrage til din formue, så her er et afsnit med fokus på låneomlægning, hvor min gæst er Brian Friis Hemler, der er forbrugerøkonom i Arbejdernes Landsbank.
Vi taler om realkreditlån generelt, om omlægningsmuligheder, hvis renten falder, og om omlægningsmuligheder, hvis renten stiger.
Du kan høre om:
Opkonverteringer - hvor du konverterer fra en rente til en højere renteNedkonverteringer - hvor du konverrter fra en rente til en lavere renteKonvertering med skift af renteprofilI øjeblikket er opkonverteringer mest aktuelt.
Dette afsnit blev optaget den 11. marts 2022. Det er med udgangspunkt i kurser og renter på denne dato vi diskuterer muligheder, men lytteren kan selv tilpasse til aktuelle niveauer via første runde links herunder.
Nyttige links:
Du kan se kurser på realkreditlån til private her:
Totalkredit https://www.totalkredit.dk/boliglan/kurser-og-priser/Realkredit Danmark https://rd.dk/da-dk/privat/koeb-bolig/Kurser-og-renter/Pages/Aktuelle-priser.aspx?segment=P&obl=flNordea Kredit https://www.nordea.dk/privat/produkter/boliglaan/Kurser-realkreditlaan-kredit.htmlJyske Kredit https://www.jyskebank.dk/bolig/boliglaan/kurserPodcasts:
R4dio Overskud - find den her: https://www.radio4.dk/program/overskud/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensFri, 18 Mar 2022 - 55min - 7 - Investering og dopamin
Der er meget, der kan påvirke os, når vi skal tage investeringsbeslutninger. Vi har for eksempel også kemi og hormoner, der kan komme i spil. Det har jeg talt med hjerneforsker Jon Wegener om.
Økonomer tror vi tager rationelle beslutninger, mens psykologer mener vi er irrationelle. Der er meget, der kan påvirke vore beslutninger - for eksempel også stoffer som dopamin, adrenalin og hormoner.
Denne episodes gæst er Jon Wegener, der har forsket i hvordan dopamin kan påvirke vore beslutninger.
Dopamin kaldes ofte "belønningsmiddel" eller sågar "lykkemiddel". Dopamin er i virkeligheden en neurotransmitter (et signalstof), som overfører signaler fra dybtliggende centre i hjernen til andre dele af hjernen. Dopamin er med til at få os til at gøre ting.
Næsten alt vi gør involverer dopamin. Lige fra indlæring i skolen (dopamin-niveauet er i øvrigt også højere hos børn), til om vi løber en tur. Dopamin er også i gang når vi investerer.
Dopamin er især aktivt i forbindelse med at løse opgaver vi godt kan lide. Derfor vil man typisk opleve mere dopamin i stigende markeder (vi kan godt lide når det stiger) og mindre i faldende markeder (som vi jo ikke kan lide).
Nyttige links:
Jon Wegener anbefaler varmt Daniel Kahnemans At tænke hurtigt og langsomt – find den her: https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 15 Mar 2022 - 38min - 6 - Hjælper ETF'er private investorer?
ETF'er har været et investeringsmantra de sidste 20 år. Du kan ikke slå markedet, derfor skal du bare købe markedet og beholde markedet. Men gør vi så det, hvis vi investerer via ETF'er?
Det har lektor Steffen Meyer fra SDU forsket i. Udover ansættelsen på SDU, har Steffen også et forskningsstipendiat fra DFI (Danish Finance Institut). På basis af data fra investorer, har Steffen undersøgt hvordan vi agerer som investorer i en række situationer. For eksempel kan vejret også påvirke investorer. Generelt handler vi mindre, når vejret er godt, men samtidig er investorer, der er aktive på solskinsdage, mere tilbøjelige til at købe aktier. Det viser et andet forskningsprojekt Steffen Meyer har været med til.
Men sammen med sine medforfattere - se nedenfor - har Steffen undersøgt de afkast tyske ETF-investorer har fået. De afkast har de sammenlignet både med andre tyske investorer, markedet og med de afkast investorerne selv fik inden de skiftede til ETF'er.
Stik i mod forventning, fik de tyske ETF-investorer ikke bedre afkast. Det taler vi om i episode 6 af Investering på hjernen.
Nyttige links
Du kan læse mere om Steffen Meyer her: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/stme
Analysen vi taler om hedder Abusing ETFs
Bhattacharya, U., Loos, B., Meyer, S., & Hackethal, A. (2017). Abusing ETFs. Review of Finance, 21(3), 1217-1250.Her kan du finde et link til analysen: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2022442
Steffen Meyer anbefalede to bøger:
Daniel Kahneman At tænke hurtigt og langsomt - find den her: https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284
Richard Thaler og Cass Sunnstein: Nudge - find den her: https://www.saxo.com/dk/nudge_paperback_9780143137009
Desuden anbefaler Steffen, at du lytter til Rig på viden - find den her: https://www.linkedin.com/company/rig-paa-viden/posts/?feedView=all
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 08 Mar 2022 - 43min - 5 - Risikoprofil med Camilla Schjølin Poulsen
Har du din egen risikoprofil? Det er vigtigt at få afklaret risikoprofilen, inden du går i gang med at investere. Men mange overser det, og starter i stedet med at springe direkte til investeringsdelen. Jeg har taget en snak med Camilla Schjølin Poulsen, der er forbrugerøkonom i Nykredit, om hendes arbejde og erfaringer med risikoprofil.
Risikoprofil er lidt som at sælge elastik i metermål – når det går godt, har alle lyst til risiko. Når det så går skidt, ville de ikke have risiko alligevel.
Starter man med for høj risiko, kan det være en ulempe senere hen. For markederne svinger, og rammes man så af tab, vil det påvirke hvordan man investerer fremover, og tab fører typisk til at man investerer mere forsigtigt.
Risikoprofil er ikke en eksakt videnskab – der kan for eksempel være forskel på sammensætningen af investeringsforslaget for enslydende risikoprofiler. Det skyldes at risikoprofiler ikke baseres på data alene, men også påvirkes af kultur/normer.
Nyttige links:
Du kan se flere tips fra Camilla og hendes kolleger her: https://www.nykredit.dk/dit-liv/formue/nyheder/Camilla anbefaler Morten Münsters bog, Jytte fra Marketing - find den her: https://www.saxo.com/dk/jytte-fra-marketing-er-desvaerre-gaaet-for-i-dag_morten-sehested-munster_haeftet_9788702243581
Daniel Kahneman At tænke hurtigt og langsomt - find den her: https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284
Desuden lytter Camilla til disse podcast:
DR Følg pengene - find den her: https://www.dr.dk/lyd/p1/foelg-pengene
Radio4 Overskud - find den her: https://www.radio4.dk/program/overskud/
Du kan læse en blog og og se en video om forskellen i risikoprofil mellem danske og svenske investorer - find den her: https://averagejoe.dk/aktivfordeling-er-ikke-en-videnskab/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 01 Mar 2022 - 43min - 4 - Månedsopsparing
Investerer du i aktier? Ifølge statistikken er det under 40 % af os danskere, der investerer i aktier! I Sverige har næsten 80 % investeret i aktier, hvilket de formentlig kan takke månedsopsparing for.I denne episode kommer jeg med en introduktion til månedsopsparing, som jeg mener er en genial måde at komme i gang med at investere på. For et lille beløb - helt ned til 100 kr - kan du blive investor.
Opsparingen er helt automatisk og når den er sat op, behøves du ikke tænke så meget over det!
Alle bør investere i aktier. Og det var alle! Nogle måske et stort beløb andre et mindre. Har du råd til Netflix, har du også råd til at lave en månedsopsparing.
Vi har givet vort barnebarn, Rue, en månedsopsparing i aktier. Måske du også kunne gøre det og hjælpe næste generation godt på vej?
Nyttige links:
Du finder oversigt over investeringsrobotter og månedsopsparing her: https://averagejoe.dk/vaerktoej/Så meget kan det blive til - se beregning på månedsopsparing over fem år her: https://averagejoe.dk/kom-i-gang-med-investering-i-2022/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 22 Feb 2022 - 16min - 3 - Konjunkturer med Jens Schjerning, Agrocura
I denne episode taler jeg med cheføkonom Jens Schjerning om konjunkturer og renter. Jens arbejder hos Agrocura, hvor de rådgiver landmænd om deres forskellige risici.
Alt hvad landmænd rører ved, er forbundet med risiko. Prisen på jord svinger. De har ofte stor gæld, der påvirkes af renteudviklingen. Deres afgrøder svinger i pris. Prisen på mælk, grise og køer svinger. Prisen på foder påvirkes af verdensmarkedsprisen. Prisen på gødning påvirkes blandt andet af energipriser.
Derfor har landmænd brug for rådgivere, der er specialister i rådgivning på deres område og det er netop det Agrocura har specialiseret sig i.
Konjunkturmodel
Jens Schjerning arbejder med en konjunkturmodel, hvor han prøver at forudsige opture og nedture i økonomien. Disse svingninger i økonomien varer typisk 8-10 år siger han og to sådanne konjunkturcykler er ikke helt ens:
- Efter en større recession, vil den første optur være svagere end den efterfølgende, fortæller Jens Schjerning i podcasten.
- Denne svagere optur er det vi har oplevet efter finanskrisen i 2008-2009, og vi står nu overfor en større og stærkere optur igen.
Hør ham forklare om dette og komme med input til, hvad du skal gøre som investor, men også hvad du skal gøre, hvis du har realkreditlån.
I podcasten henviser jeg til dette citat (kunne desværre ikke huske hvem, der har sagt det, men det er Paul Samuelson):
Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas.
Paul Samuelson
Nyttige links:
Jens Schjerning henviser til National Bureauof Economic Research - også kaldet NBER - som du finder her: https://www.nber.org/
NBER er en uafhængig organisation, hvor du kan finde økonomiske informationer om blandt andet recessioner.Hos Conference Boards kan du også finde en række økonomiske nøgletal - https://www.conference-board.org/us/
Jens Schjerning anbefaler Lars Tvedes bøger, hvis du vil vide mere om konjunkturer. Find dem her: https://www.saxo.com/dk/products/search?query=lars+tvede
Du kan læse mere om Agrocura her: https://www.agrocura.dk/KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensMon, 14 Feb 2022 - 46min - 2 - Value investering med Frank Sørensen, Stonehenge
Hvis du interesserer dig for investering, har du sikkert hørt om value-investing. Det er den tilgang Warren Buffet er kendt for at bruge i hans fond, Berkshire Hathaway. I denne episode besøger jeg en dansk value-investor i Ry.
Grundprincippet for value-investering handler om at købe aktier, der handles under deres indre værdi. Det vil sige at investor vurderer et potentiale i aktien - hvilket de fleste investorer vel gør, som Frank Sørensen siger i podcasten. Value-investering bygger på en model for vurdering af virksomhedens værdi, som er konservativ.
Siden 2010 har Stonehenge Fondsmæglerselskab udbudt value-investering via Investeringsforeningen Stonehenge. Det har været en periode med medvind for valueaktier i starten, men også modvind i en årrække. I 2021 tippede barometeret igen til fordel for valueaktier.
Frank Sørensen er direktør og medejer i fondsmæglerselskabet og er samtidig i spidsen for formueforvaltningen. Han er uddannet cand. oecon og har været aktiv på de finansielle markeder siden 1999. Et starttidspunkt på de finansielle markeder, der hurtigt gav indsigt i et faldende marked, da dot-com bølgen brast i starten af 2000. Det har siden præget Franks tilgang til investering.
- Vi køber selskaber, der har vist de kan tjene penge, ikke selskaber, der håber de kommer til det, fortæller Frank Sørensen. Derudover skal vi kunne forstå produktet!
Hør mere om Stonehenges stringente strategi, der indeholder en række hårde krav til virksomhederne, de investerer i. Kan disse ikke opfyldes, kan de ikke købe aktier i selskabet. Det forhindrer at de forelsker sig i en aktie, og risikerer at lade porteføljen jagte "flavour of the month".
Nyttige links:
I podcasten nævnes "value-biblen" The Intelligent Investor af Benjamin Graham. Find den her.Link til to gode inspirationskilder omkring investering fra Frank Sørensen:
Nassim Taleb har skrevet bogen Fooled by Randomness - find den her: https://www.saxo.com/dk/fooled-by-randomness_nassim-nicholas-taleb_paperback_9780141031484
Appen Seeking Alpha giver dig mulighed for at følge de amerikanske markeder og få gode inputs fra en række leverandører om investering. Se her: https://seekingalpha.com/
Du kan læse mere om Stonehenge her: https://stonehenge.dk/
Disclaimer: Jens Balle sidder i bestyrelsen for Investeringsforeningen Stonehenge, som Frank Sørensen rådgiver via Stonehenge Fondsmæglerselskab A/S.
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 08 Feb 2022 - 53min - 1 - Velkommen til Investering på hjernen med Jens Balle
Danmark har fået en ny podcast! En podcast om investering og investorpsykologi med Jens Balle bag mikrofonen. Følg med og få relevant input du kan bruge i dine investeringer.
I hver episode af Investering på hjernen vil jeg tale med mine gæster om et investeringsemne og investorpsykologien. Det kan være der primært er fokus på et investeringsemne, hvor vi så trækker lidt tråde til psykologien. Eller der kan være fokus på investorpsykologien, hvor vi så trækker tråde til investering.
Nogen gange vil der ikke være en gæst med. Så vil jeg selv gennemgå et emne.
54-årige Jens Balle har arbejdet med de finansielle markeder i mere end 30 år, hvor han har rådgivet om aktier, obligationer, renter, valuta og sågar også svinepriser.
- At det blev investering, der skulle fylde min hverdag var helt tilfældigt, fortæller Jens Balle. Og i virkeligheden interesserer jeg mig ikke så meget for nøgletal, kurser og regnskaber, så derfor er mit fokus også på investorpsykologien.
I 2021 har jeg udgivet bogen, Når hulemænd investerer. Den er allerede solgt i over 1.200 eksemplarer og har fået god kritik fra læserne.
- Derfor lancerer jeg nu en podcast, der skal handle om investering og investorpsykologi, siger Jens Balle
Lyt med og hør nærmere om investorpsykologien i denne første episode af Investering på hjernen.
Nyttige links:
Læs mere om Jens Balles baggrund på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jensballe/Læs mere om bogen Når hulemænd investerer: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Følg bloggen om investering og investorpsykologi her: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
KontaktInvestering på hjernen: 🧠📈📉🎙️🎧
Web: https://averagejoe.dk
Mail: hej@averagejoe.dk
Følg os:
Blog: https://averagejoe.dk/bedre-investeringsblog/
Facebook: https://www.facebook.com/averagejoedk/
Linkedin: https://dk.linkedin.com/company/average-joe-dk
Instagram: https://www.instagram.com/averagejoedk/
Twitter: https://twitter.com/JensBalle
Du kan købe bogen Når hulemænd investerer her: https://averagejoe.dk/vare/naar-hulemaend-investerer/
Tak fordi du lyttede med! 🙏
JensTue, 01 Feb 2022 - 25min
Podcast simili a <nome>
- Global News Podcast BBC World Service
- Kriminálka Český rozhlas
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Affaires sensibles France Inter
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- Espacio en blanco Radio Nacional
- Les Grosses Têtes RTL
- L'Heure Du Crime RTL
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- 安住紳一郎の日曜天国 TBS RADIO
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
- 飯田浩司のOK! Cozy up! Podcast ニッポン放送
- 武田鉄矢・今朝の三枚おろし 文化放送PodcastQR
Altri podcast di Affari e Finanza
- Millionærklubben Euroinvestor
- Store Penge Ekstra Bladet
- Investeringspodcasten Nordnet
- Nordea Markets Insights DK Nordea Markets
- Danske Opfindere dansk podcast
- CreativeC podCCast CreativeC
- teencast teencast
- Markedspladsen - ugens vigtigste nyheder fra dansk og international økonomi Danske Bank
- Tracks for Meditation Tracks for Meditation
- Nationalbankens podcast om økonomi Nationalbanken
- Børsen investor Børsen
- Adfærd Morten Münster
- Thorborgs Dagbog Martin Buch Thorborg
- Finans Podcast FINANS
- Overskud RADIO IIII
- Graus Garage Christian Grau
- Rig på viden André Thormann
- HR Mansaan Podcast | پادکست منابع انسانی منسان Arsham Navid
- La Revue Holstein Québec Holstein Québec
- О-о-о, твоя тема Попова Кристина