Filtra per genere
- 4869 - Soc l'ovella negra
Diu la psicòloga Júlia Pascual que el boc expiatori es compara amb el nen daurat en una competició injusta que sempre acaba perdent. Es refereix a l'ovella negra de la família, a aquella que acaba rebent per tots els errors dels altres. Ho comentem amb ella i amb la també psicòloga Olga Carbó. Amb el comentari de Joan Quintana, i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 28 Oct 2024 - 54min - 4868 - Tinc una parella narcisista
Diu la psicòloga Júlia Pascual que la víctima d'una parella narcisista sovint queda atrapada en una mena de síndrome d'Estocolm. Què podem fer si la nostra parella té trets narcisistes i si ens intenta manipular? Ens explica el seu cas personal la psicòloga Ivet Merín, i comentem el llibre de la també psicòloga Déborah Murcia, "No soy yo, eres tú", amb l'ajuda de la coach i treballadora social Noemí Seva. Ho arrodoneix tot Júlia Pascual.
Sat, 26 Oct 2024 - 50min - 4867 - Discussions de parella
Les discussions de parella són habituals. Però... són bones? Quan és convenient callar i quan no? Posem aquest tema delicat sobre la taula amb les psicòlogues Mati Segura i Thaïs Casals, i també amb l'experta en comunicació no violenta Irene Glatz. Amb un apunt de la també psicòloga Helen Flix i l'espai de Sergi Torres.
Fri, 25 Oct 2024 - 55min - 4866 - M'ajuda parlar de la mort del meu fill
Al filòsof i teòleg Francesc Torralba se li va morir el seu fill Oriol l'estiu del 2023, en una sortida a la muntanya. Amb ell parlem del dol, sobretot en aquests casos especialment dolorosos. Ell ha escrit el llibre "No hi ha paraules", que l'ha ajudat a tirar endavant. A més d'això, què ens pot ajudar més? Parlar-ne? Continuar amb la nostra vida com fins ara o canviar d'activitats? Escoltar música? Ens hi fa un comentari la psicòloga i amiga personal de Francesc Torralba, Míriam Subirana. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 21 Oct 2024 - 53min - 4865 - Activar el nervi vague
És complicat saber el recorregut exacte del nervi vague pel nostre cos. I també hauríem de definir què és, quins efectes pot tenir i com podem estimular-lo nosaltres, si és que serveix per tenir més salut. Tot això ho fem amb dos metges: Verónica Gamalero i Miquel Samarra. Amb el comentari afegit de la també metge Núria López.
Sat, 19 Oct 2024 - 44min - 4864 - Comunicació intuïtiva amb animals
La relació amb els animals ens ajuda a sentir-nos emocionalment millor. De fet, la comunicació amb ells ens pot sanar, tal com diuen l'escriptora Patrícia Perreau i la terapeuta i comunicadora animal Clara Martín. Totes dues n'han escrit llibres que s'hi refereixen i ensenyen a tenir-hi una bona comunicació a través de la telepatia. A més, Clara Martín ens explica com li va anar de bé aquesta comunicació per la seva realitat personal dins l'espectre autista, i com conversa amb els animals. Hi fa un comentari el psicòleg especialista en etologia Àngel Casellas, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 14 Oct 2024 - 55min - 4863 - Apatia estacional
Quan entrem a la tardor sovint sentim que ens envaeix l'apatia, pel canvi d'estació, que comporta un canvi de llum i, normalment també, un retorn a la feina o als estudis. Però quan arriba la primavera també tenim astènia primaveral. I, quan ve l'estiu, la calor ens aixafa... Què hem de fer si sentim apatia estacional? La medicina xinesa sembla que té més solucions que la nostra tradicional, tant pel que fa als hàbits com pel que fa a l'alimentació. Ens ho expliquen el metge Miquel Masgrau i la dietista Gemma Hortet. Amb l'apunt de la psicòloga Helen Flix.
Sat, 12 Oct 2024 - 35min - 4862 - "Tapar" les emocions
Per què "tapem" les nostres emocions? Diu la psicòloga Nadia Ameller que, fent això, acabem tenint una desconnexió cap al món i cap a nosaltres mateixos. Amb ella i la també psicòloga Lara Terradas parlem de cuirasses que ens bloquegen les emocions, i de com podem desbloquejar-nos, descobrir la nostra essència, que al capdavall és l'únic que ens pot sanar. Hi fa un comentari la també psicòloga Lurdes Reina i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 07 Oct 2024 - 55min - 4861 - Sacralitzar la vida
Diu el monjo hinduista Swami Satyananda Saraswati que fa falta tornar a sacralitzar la nostra vida, sacralitzar el cosmos. Retrobar la saviesa dels nostres avantpassats. Hem de tornar a viure en harmonia amb la nostra terra, el cel, els arbres i els animals que ens acompanyen. Retrobar la fortalesa i l'harmonia. Amb el comentari de Naren Herrero, professor a la Tecnicatura de Ioga de la UGR, a Rosario, i escriptor especialitzat en hinduisme.
Sat, 05 Oct 2024 - 34min - 4860 - Quan els nervis em bloquegen
Els nervis ens poden bloquejar quan ens trobem davant d'un repte. Per exemple, ens bloquegen davant d'un examen, si hem de parlar en públic o bé també bloquegen alguns esportistes d'elit que es veuen obligats a abandonar la competició per recuperar-se. El fet que ens bloquegin els nervis ens pot arruïnar la vida. Com ho podem superar? Ens ho expliquen les psicòlogues i coachs Joana Frigolé i Paula Folch, així com el psicòleg esportiu Pep Font. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 30 Sep 2024 - 55min - 4859 - Diners i mentalitat
Associem els diners a esforç, a un treball intens i, fins i tot, a tristesa. L'economista Nieves Villena ens explica com ens els hem de prendre i com els hem de gestionar en el seu llibre. Amb l'apunt de l'economista, coach i escriptor Raimon Samsó.
Sat, 28 Sep 2024 - 50min - 4858 - Donar-nos permís per passar-s'ho bé
La psicòloga Laia Sabaté explica que ha arribat a recriminar-se el fet de ser crítica amb ella mateixa. De fet, sovint ens sentim culpables per passar-nos-ho bé, considerem que no ho hauríem de fer. Conversem sobre aquest tema també amb les coachs Marita Osés i Míriam Subirana. Amb un apunt del terapeuta Antonio Jorge Larruy i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 23 Sep 2024 - 53min - 4857 - Mentalitat de creixement
Tots tenim un cervell. Però, podem optimitzar-lo? Podem educar-lo? El doctor en Biologia i neuroeducador David Bueno sosté que sí. Ens ensenya a gestionar la incertesa i a persistir davant de la por que ens pot arribar a paralitzar, a través dels seus llibres "L'art de persistir", en quarta edició amb Ara Llibres, i "Educa el teu cervell", publicat amb Rosa dels Vents aquest 2024. Ho arrodonim amb el comentari de l'enginyera experta en neurociència Ana Ibáñez.
Sat, 21 Sep 2024 - 45min - 4856 - Dr. Manel Sans: La supraconsciència
Què és la supraconsciència? El metge Manel Sans ha escrit un llibre que ho explica: "La supraconciencia existe. Vida después de la vida". Es refereix a les EPMs o experiències properes a la mort que experimenten algunes persones quan es troben en mort clínica i després tornen a la vida. La física quàntica hi té a veure i, si bé la ciència de moment no en sap dir res, són científics i metges reputats, com el mateix doctor Sans, els que ho investiguen a tot el món. Hi fa un apunt la també metge Luján Comas.
Mon, 16 Sep 2024 - 54min - 4855 - Rendir-nos
La constància i la perseverança són coses sense les quals no podrem aconseguir els nostres objectius. Tanmateix, no podem esforçar-nos a qualsevol preu. Hi ha un moment en què potser podem valorar la possibilitat de rendir-nos. En quins moments hem de tirar la tovallola i fins a quin punt hem de lluitar? Aquestes són les preguntes que es fan les psicòlogues Maria Rufino, Eva Juan i Emma Barthe. Amb el comentari molt clar de la coach i emprenedora Mònica Fusté.
Sat, 14 Sep 2024 - 46min - 4854 - Mapa dels estats de la consciència
Conversem amb Jorge Viñes, pioner en el camp de la recerca espiritual, la consciència i l'autoconeixement, que ha escrit el llibre "La aventura de la conciencia", publicat per Ediciones La Llave. Precisament ens introdueix l'autor i el llibre l'editor del segell, David Barba. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Wed, 11 Sep 2024 - 53min - 4853 - La manipulació
No respondre a un missatge que una altra persona espera pot arribar a ser manipulació. I amenaçar-la a deixar-la o a retirar-li la paraula, també. De manipuladors n'hi ha pertot arreu, i també de víctimes d'aquests manipuladors. Posem aquest tema sobre la taula també amb els psicòlegs Natàlia Pomar i Joan Quintana. Amb un comentari del també psicòleg Xavier Guix, i amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 09 Sep 2024 - 52min - 4852 - L'estrès com a oportunitat
L'estrès és una resposta de la nostra ment davant del que percebem com una amenaça. Però l'estrès també pot ser una oportunitat d'obrir nous camins o de trobar-nos a nosaltres mateixos. Ens ho explica el doctor en Psicologia Andrés Martín Asuero, que ha escrit el llibre "Bendito estrés", a més de la filòsofa i instructora de ioga per alleujar malalties com el càncer, Mireia Coma-Cros. I sentim també l'apunt del psiquiatre Narcís Cardoner.
Sat, 07 Sep 2024 - 47min - 4851 - Em sento culpable quan poso límits
És evident que hem de posar límits en les relacions amb els altres. Diu la psicòloga Noemí Calvó que sovint cedim per la por del conflicte o del rebuig. És la culpabilitat que ens fa mal. Ho comentem també amb les psicòlogues Helen Flix i Aina Llabrés. Amb un apunt de la també psicòloga Elena Puig Guitart. I amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 08 Jul 2024 - 54min - 4850 - Mindful love
Diu la doctora Emma Ribas que la insatisfacció en l'amor és tan comuna que malauradament s'ha convertit gairebé en una plaga de salut mental. Hi ha una profunda desconnexió entre nosaltres i la forma amb la qual construïm les nostres relacions. En altres paraules: hi ha una desconnexió entre el que en el fons desitgem i el que el nostre entorn ens diu que és correcte fer i desitjar. Amb l'afegit de la periodista i coach Irene Orce.
Sat, 06 Jul 2024 - 31min - 4849 - Tothom hauria de fer teràpia?
La psicòloga Lídia Oliu diu que al començament de la seva carrera estava convençuda que tothom havia d'anar al psicòleg per fer teràpia, i a poc a poc va anar canviant d'opinió. En parlem amb ella i també amb la psicòloga Jenny Moix i el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Guillermo Mattioli. Amb un comentari del psicòleg i educador Jaume Funes. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 01 Jul 2024 - 53min - 4848 - La dona desperta
Diu la psicòloga i antropòloga Julieta Paris que hi ha una frontera invisible que separa els dos espais: el terreny en què vivim adormits, anestesiats, i el terreny en què vivim desperts. De fet, es refereix sobretot a les dones, i per això ha escrit el llibre "El poder de la mujer despierta", que ens ensenya a tornar a la vida real. Ens comenta la figura de Julieta Paris el psicòleg Antonio de Dios González.
Sat, 29 Jun 2024 - 35min - 4847 - Desig sexual a foc lent
Més enllà de les primeres flames de desig amb la nostra parella, podem trobar amb ella el que s'anomena "desig en resposta", és a dir, la descoberta d'una nova manera de fer sexe, la de despertar-lo a poc a poc amb l'altre i en l'altre. La sexòloga Emma Ribas, autora del llibre "Mindfulsex" (i ara també de "Mindful love"), ens acosta a aquesta idea. També les psicòlogues Montse Mazón i Luana Salvadó. Amb un comentari de la sexòloga Mireia Darder.
Sat, 22 Jun 2024 - 45min - 4846 - Som immortals?
A partir de la investigació sobre les experiències properes a la mort (EPM) que tenen algunes persones quan es troben en mort clínica i després tornen a la vida en una taula d'operacions, per exemple, o a urgències, el filòsof Vicente Merlo es demana si som immortals en un llibre que du aquest títol: "Eres inmortal" . L'acompanya al programa la metgessa Luján Comas, experta en EPM, i ens en fa un comentari el també metge Manel Sans. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 17 Jun 2024 - 51min - 4845 - Parlar per sostenir situacions
El fet de parlar ens alleuja? Fins a quin punt? I com pot ajudar la parla a sostenir determinades situacions? Ho tractem amb les psicòlogues Myriam Oliver i Núria Gibert, a més del psiquiatre Antoni Bulbena. Ens en fa un comentari l'antropòleg Josep Maria Fericgla.
Sat, 15 Jun 2024 - 46min - 4844 - Persones salvadores
Les persones salvadores ho perdonen tot, s'ofereixen a tot, i ajuden tothom. Tanmateix, sovint s'obliden d'elles mateixes, i el primer que haurien de fer seria valorar-se i estimar-se. Això afecta qualsevol àmbit de la vida i també l'anomenat "amor romàntic", en què sempre s'ha parlat de mitja taronja i amor perfecte. On, sobretot les dones, ho han perdonat tot. Ho comentem amb les psicòlogues Hermínia Gomà i Mati Segura. Ens hi fa un comentari la també psicòloga Sílvia Llop, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 10 Jun 2024 - 46min - 4843 - Autoexigència i autoestima
Som exigents amb tot, i molt especialment amb la feina. Volem la perfecció i, de vegades, per aconseguir-la, la nostra autoexigència arriba a uns extrems insostenibles per a la nostra autoestima. De com ho hem de fer per aconseguir equilibrar una cosa i l'altra, en parlem amb les psicòlogues Carme Brit, Natàlia Iglesias, Glòria Nadal i Thaïs Casals. Amb l'apunt afegit de la psicòloga i coach Joana Frigolé.
Sat, 08 Jun 2024 - 44min - 4842 - Envellir amb plenitud
Per què tractem la gent gran com si no tinguessin capacitat per fer coses o pensar, si tenen molta més experiència que els que som més joves? L'arquitecte, pianista i escriptor Jordi Querol, que ja fa anys que es va jubilar oficialment, ens introdueix en el seu llibre "Reflexiones para envejecer con plenitud". També comptem amb la professora i orientadora familiar Victòria Cardona, i amb un apunt de l'antropòloga Isabel Calpe Rufat i l'espai final de Sergi Torres.
Mon, 03 Jun 2024 - 54min - 4841 - Consciència o col·lapse
Anem de pressa, massa de pressa, i no ens aturem. Les dades i les imatges ens ofereixen una visió de la realitat que no és la que hauria de ser. Diu el filòsof Jordi Pigem que la ment algorítmica ens mena cap a un món de control, deshumanització i manca de sentit. La pregunta que resta en l'aire és si podem despertar-nos d'això. Sentim l'opinió del també filòsof Nacho Bañeras.
Sat, 01 Jun 2024 - 41min - 4840 - Mare, em fas mal
Les ferides d'infància ens condicionen la vida. Les de la mare, que sovint infligeix sense adonar-se'n o amb bona voluntat, són de les que més ens costen superar. La psicòloga Marta Segrelles ha escrit el llibre "Estimada mama, em fas mal", que ho tracta a fons. L'acompanyen la també psicòloga Laia Sabaté i la psicopedagoga Anna Serra Dolcet. Amb un comentari d'Emma Ribas. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 27 May 2024 - 49min - 4839 - Dieta antiinflamatòria
Moltes persones pateixen una inflamació. Les causes poden ser múltiples, i els símptomes també. Amb la nutricionista Glòria Bartolomé aprenem a menjar per desinflamar-nos. Ens hi ajuda el metge Miquel Masgrau. I Clàudia Llopis, del Club d'Alimentació Antiinflamatòria, ens explica el seu cas personal. Amb un apunt del dietista-nutricionista Marc Vergés.
Sat, 25 May 2024 - 46min - 4838 - I si deixessis de donar excuses?
Per què donem excuses per no fer el que realment no volem fer? Hauríem de ser més honestos amb els altres i amb nosaltres mateixos. Ens ensenyen com fer-ho la coach Míriam Subirana, l'especialista en relacions interpersonals Ferran Ramon-Cortès i l'experta en comunicació no violenta Irene Glatz. També ens hi fa un apunt la psicòloga, coach i formadora Carme Brit. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 20 May 2024 - 51min - 4837 - Esport i intel·ligència espiritual
L'exjugador de bàsquet del Reial Madrid Ismael Santos va deixar l'esport d'elit per concebre l'esport d'una altra manera, integral, holística, que altera, desenvolupa i activa les diferents dimensions de l'ésser humà. Sent guia d'alta muntanya, va escriure el llibre "Desde la cima" i, més endavant, "Inteligencia espiritual y deporte" juntament amb el filòsof Francesc Torralba. Ens hi fa un comentari el sociòleg i psicòleg Vicenç Alujas.
Sat, 18 May 2024 - 45min - 4836 - Soc empàtica però no tonta
Tots en general permetem que la parella sobretot, i les persones que estimem en general, es comportin amb nosaltres en confiança perquè saben que els comprendrem. Però n'hi ha que s'aprofiten d'això i van més enllà, fins al punt que, de l'empatia, passem a la "tonteria" perquè ho perdonem tot, perdonem massa. Sobre aquesta línia fina que va d'una cosa a l'altra, en parlen les psicòlogues Sílvia Llop i Montse Cazcarra, a més de la coach Noemí Seva. Amb el punt final al programa de Sergi Torres.
Mon, 13 May 2024 - 51min - 4835 - Tan important és això que et preocupa?
Sovint ens preocupem molt per una cosa que al capdavall no és més que una banalitat. Fem muntanyes de grans de sorra, tal com diu el psicòleg Rafael Santandreu al títol del llibre "No facis muntanyes de grans de sorra", publicat per Rosa dels Vents. Com ho podem fer perquè no ens afecti tant? Hem de reeducar la ment? Rafael Santandreu sosté que som massa exigents i que tot el que ens afecta ens ho fem nosaltres. Amb el comentari afegit del psiquiatre Javier García Campayo.
Sat, 11 May 2024 - 49min - 4834 - La nostra tribu
L'ésser humà necessita estar acompanyat. Sense adonar-nos-en busquem la nostra tribu; de vegades és simplement la família, però, en general, acabem fent un grup d'amics o, si més no, de companys. Què és la nostra tribu exactament i per què ens cal? Si no en tenim, com podem trobar-la? Ho comentem amb l'antropòleg Josep Maria Fericgla i la coach Joana Frigolé, amb un apunt de la fundadora del grup Sortimacaminar.Girona, Susanna Margalef. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 06 May 2024 - 52min - 4833 - Diners, quina importància cal donar-hi?
Es diu que els diners no fan la felicitat, però que hi ajuden força. Fins a quin punt són importants i com ens hi hem de relacionar? De fet, ens demanem si hi ha una manera sana de relacionar-se amb els diners. I ho fem amb el terapeuta Antonio Jorge Larruy i el coach Raimon Samsó.
Sat, 04 May 2024 - 48min - 4832 - Deixar de projectar, a través del zen
Vivim d'il·lusions i potser simplement hauríem de viure amb il·lusió. Projectem tot el que fem en el futur, i així ens angoixem i ens estressem perquè no sabem entendre que la il·lusió és en el dia d'avui, ara i aquí. La pràctica del zen ens pot ajudar a entendre-ho, tal com ens ho indiquen els mestres zen Laia Montserrrat i Antonio Lozano. Amb el comentari afegit de la doctora en Humanitats i professora de religions asiàtiques Raquel Bouso. I acabem el programa amb Sergi Torres.
Mon, 29 Apr 2024 - 49min - 4831 - L'autoconeixement
Ens coneixem prou nosaltres mateixos? La filòsofa Mónica Cavallé sosté que no, i que, per entendre els altres, primer hem de mirar el nostre interior, desfer-nos de falsos conceptes i analitzar-nos amb honestedat, amb interès i, sobretot, sense culpabilitzar-nos. Recuperem també un comentari afegit del ja difunt psiquiatre i filòsof Claudio Naranjo, que en el seu dia ens va regalar tot un programa sobre aquest tema.
Sat, 27 Apr 2024 - 40min - 4830 - Valors de la natura
La natura té un valor sagrat, segons el geògraf Josep Gordi, expert en arbres, i la doctora en Arts Escèniques i Estudis Teatrals Anna Caixach. El contacte amb la natura ens fa més bones persones i també ens ajuda a sentir-nos més bé. Tanmateix, sembla que ens n'allunyem cada vegada més. Ens hi fa un apunt el músic i organitzador d'aproximacions a la natura Natxo Tarrés, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 22 Apr 2024 - 51min - 4829 - Cal tenir amistats per a tota la vida?
Ens demanem si és necessari que els amics ho siguin per sempre, com n'hem de tenir cura i quins són els millors. També com ho podem fer per tenir-ne de nous. I en parlem amb les psicòlogues Elizabeth Clapés i Alicia Gonzàlez, que n'ha escrit un llibre, "Mejores amigos". Ens hi fa un comentari l'expert en relacions interpersonals Ferran Ramon-Cortès.
Sat, 20 Apr 2024 - 33min - 4828 - Ment de principiant
Per més que visquem i adquirim experiència, no hem d'oblidar la ment de principiant, que ens manté oberts a nous aprenentatges o sensacions i ens permet ser creatius i no descartar res del nostre entorn. De la ment de principiant ens en parlen la mestra zen Berta Meneses i els psicòlegs Lídia Oliu i Manel Saltor. Ens en fa un apunt el psicòleg i exmonjo budista Simon Bianco, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 15 Apr 2024 - 54min - 4827 - La validació emocional
Es pot invalidar una altra persona dient-li, amb la millor de les voluntats: "No estiguis trist" o "Ja ho faig jo, que sé com va." Així, el nostre interlocutor pensa que no sap fer les coses o que no mereix estar trist. Hem d'aprendre, doncs, a tractar les persones validant-les emocionalment, i hem de començar primer per nosaltres, permetent-nos sentir el que sigui a cada moment amb l'amor que nosaltres mateixos ens mereixem. Ens hi ajuden les psicòlogues Celia Betrián i Ana Gómez, que ha escrit el llibre "Sintiéndome mejor, amándome mejor". Amb un comentari de la també psicòloga Monia Presta.
Sat, 13 Apr 2024 - 47min - 4826 - L'èxit femení
Hi ha un èxit femení i un de masculí? El que és clar és que les dones el gestionen d'una manera diferent de la dels homes, i hi impliquen també la seva part personal, tal com raona la psicòloga Paula Folch. També tenim molt en compte la idea de lideratge de la consultora empresarial Mercè Brey. Acabem amb el comentari de la secretària general de l'Esport de la Generalitat, Anna Caula, i amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 08 Apr 2024 - 55min - 4825 - Relacionar-nos amb els pensaments
Què passaria si ens relacionéssim amb els pensaments d'una altra manera i si veiéssim com funcionen les nostres neurones? Podem triar què pensem? La resposta a tot això la té el neurocientífic David del Rosario, que ha escrit el llibre "Tú has escrito este libro". Hi contribueix amb un apunt el nostre col·laborador Sergi Torres, que també ha coescrit un altre llibre amb del Rosario.
Sat, 06 Apr 2024 - 38min - 4824 - El camp magnètic del cor
El cor té un camp magnètic que tendeix a sincronitzar el nostre entorn i també el nostre cos. D'això se'n diu coherència cardíaca, i té molt a veure amb la respiració, amb la calma i la tranquil·litat a les nostres vides. Ens en parla el metge cardiòleg Manel Ballester, amb la psicòloga i pedagoga Rosa Casado, que ha dut a terme un experiment a Begur per assolir aquesta coherència cardíaca amb un segment de la població. També ens en dona detalls l'alcaldessa de Begur, Maite Selva. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 01 Apr 2024 - 54min - 4823 - Violències invisibles
Les violències invisibles es mouen entre nosaltres, existeixen i sovint les exercim nosaltres potser sense adonar-nos-en. Si en som víctimes, en canvi, no sabem com expressar el que ens passa. Per què existeixen aquestes violències? L'advocada i coach Andrea Zambrano ens proposa un nou paradigma on no existeixin. L'acompanya la també coach i advocada Marita Osés. Amb un comentari afegit de la psicòloga Sandra Ferrer.
Sat, 30 Mar 2024 - 49min - 4822 - Xarxes socials: un perill per a la salut mental?
No acabem de saber fins a quin punt les xarxes socials poden ser perilloses per a la salut mental. En traiem l'entrellat amb experts com la psiquiatra Montse Pàmias de l'hospital Parc Taulí de Sabadell, el psicòleg del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya Toni Baena, i el també psicòleg i director de la Fundació Galatea, Toni Calvo. Ens ho arrodoneix la directora general de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 25 Mar 2024 - 54min - 4821 - Ser massa bona persona
Les bones persones està bé que ho siguin, però n'hi ha que potser ho són massa. Què s'amaga rere una persona que sembla que visqui per ajudar els altres? Aquesta "bondat" té molt a veure amb l'obediència als adults que ens van inculcar quan érem petits. També amb una manera de ser massa complaent. Ho comentem amb el psicòleg Xavier Guix, que ha escrit el llibre "El problema de ser demasiado bueno", i amb el també psicòleg Antoni Bolinches. Ens hi fa un apunt l'escriptor i conferenciant Francesc Miralles.
Sat, 23 Mar 2024 - 44min - 4820 - Quan el dubte és patològic?
Tots, ho reconeguem o no, dubtem perquè sempre volem triar el millor camí a la vida i, de vegades, no estem segurs de quin és. Però hi ha persones que dubten més del normal perquè tenen un problema. Persones que dubten de cada pas que fan. Cada decisió és una finestra oberta a noves preguntes. Dediquem el programa a parlar del dubte i de què fer quan aquests dubtes es converteixen en patològics amb les psicòlogues Noemí Calvó i Dolors Rins i el psicòleg Natxo Garrido. Amb el comentari de la psicòloga Alicia Garcia i l'apunt final de Sergi Torres.
Mon, 18 Mar 2024 - 55min - 4819 - Vull confiar més en mi
Molt sovint, més del que reconeixem, ens costa confiar en nosaltres. Els motius poden ser diversos, com per exemple, falta d'autoconfiança o venir d'un entorn que no ens ha ajudat a valorar-nos. Al dia tenim més de 60.000 pensaments i el 80% són negatius. Aquestes visions negatives, en conseqüència, minen la percepció de la realitat i fan que no confiem en les nostres capacitats. Amb les psicòlogues Cris Bolívar i Laia Sabaté analitzem com podem confiar més en nosaltres, tant en l'esfera personal com en la laboral. Amb el comentari de la psicòloga coach Joana Frigolé.
Sat, 16 Mar 2024 - 48min - 4818 - Quines converses tens pendents?
Una conversa pendent ens pot amargar la vida, pot trencar amistats per sempre i fins i tot una família. Com ho podem fer per reconduir la situació? Ho enfoquem des del punt de vista de la comunicació no violenta i de la psicologia sistèmica, prenent com a punt de partida les constel·lacions familiars. Amb les psicòlogues Carme Pujol, Carme Brit i Bet Costa. A més del comentari del també psicòleg Joan Quintana. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 11 Mar 2024 - 49min - 4817 - Tinc temps?
Tenim temps? Si responem que no a la pregunta, que en realitat ens falta temps, possiblement és perquè estem estressats. I moltes vegades això va lligat a no saber respirar. El metge de medicina general i esportiva Miquel Samarra ens explica què té a veure una cosa amb l'altra. I ens hi fa un comentari la instructora de ioga Mireia Coma-Cros.
Sat, 09 Mar 2024 - 42min - 4816 - Ser l'amant d'una persona casada
L'amant d'una persona casada acostuma a patir, en primer lloc, perquè té carències que el casat o la casada no li acaben de cobrir, i sovint també perquè espera infructuosament promeses de trencament amb la parella "oficial" que no acaben d'arribar. Les psicòlogues Sílvia Congost i Emma Ribas n'han vist de tots colors a les seves consultes. Elles expliquen les situacions més habituals que han tractat. També el comentari de la coach Noemí Seva. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 04 Mar 2024 - 51min - 4815 - La cara és el mirall de l'ànima?
Sembla que la cara no hagi de donar gaire informació si no va acompanyada dels gestos. Però no és ben bé així. El morfopsicòleg Julián Gabarre cura bona part del seus pacients de salut mental recomanant-los exercicis físics per corregir la musculatura. També és capaç d'identificar deliqüents només per l'aspecte del rostre. Dels detalls d'aquesta tècnica sorprenent en parlem amb el doctor Gabarre. També sentim el testimoni del psiquiatre Antoni Bulbena.
Sat, 02 Mar 2024 - 45min - 4814 - L'avorriment
Què és una persona avorrida? Segons un estudi de diverses universitats anglosaxones, es tracta d'algú que no té sentit de l'humor i que fa feines d'anàlisi de dades, comptabilitat o impostos. Però la persona que es diu "avorrida" potser és més capaç de contemplar la vida o potser és més creativa que les persones que l'envolten. Per posar negre sobre blanc, ho comentem amb les psicòlogues Helen Flix i Anna Romeu. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 26 Feb 2024 - 55min - 4813 - El sentit de la vida, segons Blay
Aquest any se celebra el centenari d'Antoni Blay Fontcoberta, el psicòleg català que va introduir a casa nostra la psicologia transpersonal. Comentem el seu llegat amb Jordi Sapés de Lema, que ha recollit els pensaments de Blay i n'ha escrit diversos llibres. També ens acompanya Claudia Casanovas, graduada en l'Acadèmia de Belles Arts i que treballa amb les ensenyances d'Antoni Blay. Amb un apunt de Ricard Vidal.
Sat, 24 Feb 2024 - 40min - 4812 - Jo, jo, jo
Hi ha persones que només pensen en elles i només parlen d'elles mateixes, de la seva vida. No escolten els altres. Aquest egocentrisme té a veure amb el narcisisme? O vol dir que tenen una autoestima baixa? De les persones que només saben dir "jo", en parlem amb els psicòlegs Helen Flix i Xavier Guix. La psicòloga Desirée Llamas arrodoneix la qüestió amb un comentari, i el programa l'acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 19 Feb 2024 - 54min - 4811 - El cant terapèutic
Cantar ens pot ajudar molt més del que ens pensem, pot servir per alliberar-nos de tot el que ens oprimeix per dins. Cantar és una forma d'integrar-nos en l'univers i de guarir les nostres ferides tot expressant-les a través d'aquest art en què, assegura la terapeuta Rosa Medina, no cal tenir nocions musicals. Perquè el que ens proposa és el cant lliure, on tots ens podem afegir amb l'ajuda d'un terapeuta que ens acompanyi en aquest camí per trobar i netejar la nostra essència. Amb un apunt de la psicòloga Natàlia Pomar.
Sat, 17 Feb 2024 - 47min - 4810 - Augmentar l'energia vital, activant els mitocondris
Sabíeu que els mitocondris són essencials per augmentar l'energia que tenim? Els mitocondris són unes petites fàbriques que tenim al cos i que s'encarreguen de convertir els nutrients que consumim en energia. Sergio Abanades, metge especialitat en farmacologia clínica i doctor en Farmacologia per la UAB, i Antonio Valenzuela, fisioterapeuta amb un màster en Psiconeuroimmunologia Clínica, expliquen com els petits canvis en el nostre estil de vida poden tenir un impacte positiu en els mitocondris i millorar així la nostra salut i energia.
Mon, 12 Feb 2024 - 56min - 4809 - Persones histriòniques
Segur que heu anat a un sopar o una festa i us heu trobat amb una persona que es fa notar, molt histriònica, que acaba sent el centre de la festa. Però què hi ha darrere d'aquest comportament? Volen poder? Volen reconeixement? O simplement volen ser valorats? La psicòloga Júlia Pascual explica les característiques de les persones histriòniques i les diferències amb les persones narcisistes. Ambdues busquen l'aprovació i el reconeixement dels altres, segons Júlia Pascual, però la persona histriònica busca amor, mentre que la persona narcisista busca "domini i poder". La Júlia Pascual ha publicat "Los narcisistas y tú", de l'editorial Zenith.
Sat, 10 Feb 2024 - 37min - 4808 - No m'integro als grups
Em costa integrar-me als grups, m'hi sento desplaçat o desplaçada, em fa l'efecte que no fan cas dels meus comentaris... Per què no m'hi integro? Mirem de trobar-hi una explicació i també la solució amb les psicòlogues Mati Segura, Mar Muro i Paula Folch. Amb el comentari de la psicòloga Anna Romeu, i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 05 Feb 2024 - 53min - 4807 - El perdó, segons B. Rouch
Diu l'enginyer en física i terapeuta Bernard Rouch que no hem de perdonar necessàriament perquè la persona que ens ha fet mal s'ho mereixi. Hem de perdonar, diu, perquè ens ho mereixem nosaltres; per evitar continuar estancats i amb l'energia frenada. Ens ho explica personalment, ara que ha publicat el llibre "El juego del perdón". Amb un comentari afegit del capellà catòlic Francesc Romeu.
Sat, 03 Feb 2024 - 42min - 4806 - Afrontar un diagnòstic difícil
Com s'afronta un diagnòstic difícil? I després com s'accepta? Aquesta és la qüestió que comentem amb la psicooncòloga Eva Juan i la metgessa Núria López. La meditació hi ajuda, i també el sentit de l'humor. Ens hi fa un apunt la psicòloga Clàudia Massé, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 29 Jan 2024 - 50min - 4805 - Surfejar els canvis amb èxit
L'Alícia va acceptar la proposta del Conill Blanc que la va dur al país de les meravelles. De la mateixa manera, nosaltres podem acceptar els canvis, això sí, surfejant-los com si fossin onades, amb mentalitat de canvi, amb "change mindset", com diu la conferenciant i referent en lideratge empresarial Pilar Jericó, que acaba de publicar un llibre amb aquest títol. Ens hi fa un apunt el terapeuta Manel Saltor.
Sat, 27 Jan 2024 - 40min - 4804 - La Bhagavadgita
La Bhagavadgita és un text en vers inclòs al llibre Mahabharata, i té una gran importància per a l'hinduisme, en conté els punts bàsics. Ara, el doctor en sànscrit Òscar Pujol n'ha fet una traducció al castellà. L'analitzem amb ell i amb el terapeuta gestalt i instructor de ioga Alexis Racionero, que també ens presenta el seu llibre "La mirada de Oriente. Rutas espirituales por Asia." Ens en fa un comentari Swami Satyananda Saraswati.
Sat, 20 Jan 2024 - 55min - 4803 - De l'exigència a l'excel·lència
Molts de nosaltres som exigents per poder arribar a l'excel·lència. I també molts de nosaltres som massa exigents per aconseguir-ho, massa autoexigents. Quin és el camí per anar de l'exigència a l'excel·lència superant els reptes que ens anem trobant i adquirint hàbits que ens ajudin a arribar al nostre objectiu? Ens ajuden a trobar-lo les coach Isabel Cordón i Magda Barceló, a més de la consultora Marta Grañó. Amb un comentari de la psicòloga Elena Puig Guitart i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 15 Jan 2024 - 51min - 4802 - Rehumanitzar la política
La política s'està deshumanitzant, els insults i les desqualificacions són el pa de cada dia, per part d'alguns polítics, però també per part del periodisme i de la societat en general. I això va molt directament lligat al creixement de l'extrema dreta i a la desafecció de la política, a l'antipolítica. Ho comentem amb l'escriptor, polític i economista Raül Romeva, que ha escrit el llibre "Idiota, breu tractat sobre el respecte". També amb el psicopedagog Rafel Bisquerra. I amb un apunt de l'expert en comunicació no-violenta Ferran Ramon-Cortès.
Sat, 13 Jan 2024 - 42min - 4801 - Nou any, nous propòsits
Encetem nou any i ens proposem anar al gimnàs, fer dieta i unes quantes coses més. Però potser, abans de posar-nos-hi, hauríem de canviar o situar-nos nosaltres per dins. La nostra essència és el que importa, i, sense tenir-la en compte, no podrem perseguir cap objectiu. Dit d'una altra manera: per sobre de tot, l'objectiu som nosaltres. Ho comentem amb l'antropòleg Josep Maria Fericgla i la coach Joana Frigolé. Amb un apunt de la psicòloga i coach Cris Bolívar, i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 08 Jan 2024 - 53min - 4800 - Com podem tenir més coratge
L'enginyera i multiesportista Mònica Ballús -o Nika- va tenir un accident el 2019 que la va obligar a passar un any a l'hospital. Li van haver de reconstruir el peu, però, quan encara s'estava recuperant, va preparar-se per travessar ella sola la Lapònia finlandesa i noruega. Ho va fer en surf d'estel -kitesurf- i ho va aconseguir. Ara ha participat en el reality de 3Cat "La travessa", de punta a punta del Pirineu. La Mònica ens parla de ser més resilients, de tenir coratge i de quina actitud hem d'adoptar davant les adversitats, en una aventura a l'exterior, però també a la vida diària i en projectes empresarials. Ens en fa un apunt la politòloga experta en relacions internacionals Judit Ros.
Sat, 06 Jan 2024 - 49min - 4799 - La pròpia ombra
Només veiem el que ens convé de nosaltres mateixos. Allò que tenim a dins, allò que ens neguem a veure i que és ple de tot el que hem rebutjat al llarg de la vida, tanmateix existeix, i és la nostra ombra. Els psicòlegs Neus Navarro, Joan Garriga i Natàlia Pomar ens diuen com ens hi hem d'enfrontar i, sobretot, com ho hem de fer per alliberar-la. Amb el comentari de la filòsofa Begoña Roman.
Sat, 30 Dec 2023 - 52min - 4798 - Bellesa-vellesa conscients
Què és la nostra bellesa interior? Es malmet quan ens fem grans? Explorem les maneres d'abraçar la vellesa amb el metge Miquel Masgrau, la dietista i esteticista holística Laura Puga i la facilitadora en ioga facial i doctora en química Anna Llordés. Amb el comentari de la psicòloga Emma Ribas.
Sat, 23 Dec 2023 - 47min - 4797 - Superar les nostres limitacions
Som conscients que tenim unes limitacions, però no que podem superar-les. El metge expert en teràpia Gestalt i mindfulness Mario Alonso Puig ens proposa que ho intentem a través d'una transformació que ens reconnecti la ment amb el cos i amb les emocions. El camí de l'heroi és el seu llibre "El camino del despertar". Amb el comentari del professor i terapeuta Gestalt Alexis Racionero.
Mon, 18 Dec 2023 - 57min - 4796 - Els beneficis psicològics del sexe
La salut sexual i reproductiva és el que mou La Marató de Catalunya Ràdio i TV3 aquest any. Nosaltres ho aprofitem i ens centrem en els beneficis psicològics del sexe, i en com ens convé la bona salut sexual per trobar-nos mentalment bé. Ens hi pot ajudar el mindfulsex, com diu la psicòloga i sexòloga Emma Ribas, i també l'energia sexual. En parlem amb ella i amb la també sexòloga Mireia Darder. Amb el comentari de la psicòloga i sexòloga Luana Salvadó.
Sat, 16 Dec 2023 - 47min - 4795 - Com pots autoregular-te emocionalment
El benestar emocional l'aconseguim si som capaços de regular-nos nosaltres mateixos les emocions. És clar que primer hem de saber què és el benestar emocional i si és possible assolir-lo encara que ens vagin mal dades a la vida. Aprofundim aquestes idees amb la psicòloga experta en benestar emocional Mireia Cabero i la coach Carme Pujol. I, a més, comptem amb els comentaris de les psicòlogues Lara Terradas i Helen Flix, i la neurocientífica Rosa Casafont. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 11 Dec 2023 - 55min - 4794 - Soc una fresca?
Quan una dona manté relacions sexuals amb molts homes, sovint se la titlla de "fresca". I, encara pitjor, pot ser que la mateixa dona se senti culpable per això. Aquestes reaccions venen de lluny, de segles en què la sexualitat femenina no ha estat tinguda en compte i no s'ha valorat com sí que ha passat amb la masculina. Ho comentem amb les psicòlogues Sílvia Llop i Mireia Darder, i també amb la coach Noemí Seva. Ens hi fa un apunt la psicòloga Luana Salvadó.
Sat, 09 Dec 2023 - 49min - 4793 - Frenar l'envelliment
Investigar per aconseguir frenar l'envelliment és el que fan bona part dels metges i científics avui. Dos dels que s'hi dediquen són els doctors catalans Manel Esteller, que treballa a la Universitat de Barcelona, i Salvador Macip, que dirigeix un grup de recerca a la Universitat de Leicester. Ens exposen les línies bàsiques del seu llibre "El secret de la vida eterna. Tot el que sabem per viure més i millor". Amb el comentari afegit de la psicòloga especialista en geriatria Maria Lluïsa Lozano, i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 04 Dec 2023 - 56min - 4792 - Connexió tecnològica, desconnexió humana
Les noves tecnologies que, d'una banda, ens solucionen la vida i, de l'altra, ens la deshumanitzen. És en aquest sentit que diem que no hem de perdre de vista els valors de l'humanisme. Ens ho expliquen la psicòloga Teresa Bataràs i la doctora en Biologia i especialista en Constel·lacions Familiars Bet Costa, totes dues de l'Institut Gestalt de Barcelona. Ens hi fa un apunt el neurocientífic David Bueno.
Sat, 02 Dec 2023 - 36min - 4791 - L'autoestima "happy flower"
Sembla que tots tenim més o menys clar què és l'autoestima. Doncs potser no és ben bé allò que ens pensem. El psicòleg Víctor Amat ha escrit un llibre transgressor en aquest sentit, "Autoestima punk", i ens el comenta. Què hem de fer doncs, per sentir-nos bé? Amb en Víctor tenim també les aportacions de la psicòloga Noemí Calvó, i el comentari de la nutricionista Núria Coll. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 27 Nov 2023 - 54min - 4790 - Escoltar el cos
Sovint ens oblidem del cos, com si no formés part de nosaltres, i no el tenim en compte quan ens envia missatges que ens haurien d'alertar. Al cos li hauríem de fer més cas. La psicòloga Lara Terradas ens proposa una teràpia basada en els punys per integrar el cos en els nostres actes i les nostres emocions. I la terapeuta Lurdes Reina ens proposa concentrar-nos en l'eliminació de cuirasses. Ens hi fa un apunt l'osteòpata David Ponce.
Sat, 25 Nov 2023 - 39min - 4789 - Ser crònicament amables i complaents
Segur que coneixem gent que sempre és amable i que sempre està disponible per a tot allò que necessitem. Aquestes persones, però, amaguen normalment inseguretat i una autoestima baixa. D'on ve aquesta actitud i on ens pot portar? Els traumes passats també hi juguen un paper important. Ens ho expliquen les psicòlogues Sílvia Picón i Helen Flix. Amb el comentari de la psicòloga del SEM, Begoña Odriozola. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 20 Nov 2023 - 52min - 4788 - La resiliència, en primera persona
Jordi Dueso té molt poca mobilitat. Malgrat això, és un exemple de resiliència i superació: ha viatjat per diferents països del món, ha estat a punt d'ofegar-se al mar del Carib, ha corregut en un cotxe de ral·lis... És conferenciant, comunicador, actor... Amb ell conversem sobre la capacitat de tirar endavant i la motivació per fer-ho. Ens acaba d'arrodonir la figura de Jordi Dueso el seu amic Artur Àlvarez.
Sat, 18 Nov 2023 - 53min - 4787 - Millorar el clima emocional
Per millorar el clima emocional, primer hem de saber què és. I també què és el canvi climàtic emocional i com podem contribuir a millorar-lo com a societat i com a persones individuals. Ho abordem amb els psicòlegs creadors del model ecologia emocional, Mercè Conangla i Jaume Soler, que acaben de publicar el llibre "Cambio climático emocional". També conversa amb nosaltres el psicòleg i professor Emili Puig. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 13 Nov 2023 - 53min - 4786 - La violència vicària
"Violència vicària" és l'expressió que defineix la violència adreçada als fills per part del pare en el marc de la violència de gènere a fi i efecte de fer tant de mal com pugui a la seva mare. A "L'ofici de viure" ens ho explica amb tot detall la psicòloga Sonia Vaccaro, que va encunyar el terme i que ara n'ha escrit un llibre que precisament es diu "Violencia vicària". Ens hi fa un comentari la psicòloga experta en violències Ariadna Vilà.
Sat, 11 Nov 2023 - 36min - 4785 - Acompanyar una persona amb demència
Cada vegada hi ha més demències, sobretot entre la població d'edat avançada. I, és clar, també hi ha més persones que s'ocupen de les que les pateixen. Parlem de demències i dels problemes i necessitats que tenen els cuidadors dels malalts. Ho fem amb la psicòloga Natalí Pintos i Marta Balaguer, de l'Hospital Moisès Broggi. Hi fa un apunt la doctora Nina Gramunt, neuropsicòloga de la Fundació Maragall.
Mon, 06 Nov 2023 - 59min - 4784 - Acompanyar en el procés de la mort
Quan ens morim, convé que no deixem coses pendents. Però també hem de saber que la vida és un cicle que s'acaba en el moment de morir, no abans. Hem de saber transcendir la mort, nosaltres i els que ens envolten. Ho diu ben clar el metge de cures pal·liatives Julio Gómez, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Santurtzi, a Biscaia. També hi fa una referència la metgessa Luján Comas.
Sat, 04 Nov 2023 - 42min - 4783 - Tenir més vitalitat amb l'alimentació
Què és la nutrició energètica? I quina relació té amb la vitalitat? Intentem trobar-la o, més ben dit, augmentar-la, amb les idees que ens dona la nutricionista Gemma Hortet. També entra en la conversa el nutricionista Marc Vergés, amb el comentari de la nutricionista Montse Bradford i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 30 Oct 2023 - 56min - 4782 - Entrenar el cervell
El cervell es pot entrenar, diu Ana Ibáñez. És enginyera, exnedadora d'alt rendiment i pilot d'helicòpter. S'ha enfrontat a situacions molt complicades i ara ens ensenya a bregar-hi amb el llibre "Sorprende a tu mente", que du com a subtítol "Entrena tu cerebro y descubre el poder de transformar tu vida". Al llibre també ens recorda que hem de descansar, desconnectar, desenfocar l'atenció. Ens fa un apunt sobre el cervell i l'atenció la doctora neurocientífica Rosa Casafont.
Sat, 28 Oct 2023 - 47min - 4781 - La família política
Ens casem o ens relacionem amb la parella sense pensar en la seva família. I llavors, un dia ens la presenta. Aquesta família política l'hem de sentir com a nostra? Ens hi hem d'entendre? De vegades, no passa això exactament i fins i tot arriba a ser motiu i causa de separació. De com ho hem de fer per reconduir situacions, en parlem amb les psicòlogues Thaïs Casals, Carme Brit i Anna Gómez. Amb el comentari de la psicòloga Mercè Conangla i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 23 Oct 2023 - 54min - 4780 - Mentalitat dieta
La "mentalitat dieta" és la d'aquelles persones -normalment dones- que pateixen per aprimar-se i encadenen una dieta rere l'altra. Més enllà del desig d'aprimar-se, en aquests casos hi ha l'ansietat per tenir un cos perfecte o per trobar-se bé. Conversem amb la psicòloga Mery Viñas, l'experta en dietoteràpia Gemma Solà i el metge Miquel Masgrau també sobre què hem de fer i com hem de menjar per sentir-nos bé. Ens en fa un apunt la doctora experta en nutrició Esther Blanco.
Sat, 21 Oct 2023 - 48min - 4779 - T'ets infidel?
Per culpa d'una relació mal entesa, podem ser infidels a nosaltres mateixos, perquè ens "dissolem en l'altre", deixem de ser nosaltres per complaure'l o complaure-la. El mateix passa amb els amics, amb la família... El primer que hem de fer és ser fidels a nosaltres mateixos si volem gaudir d'una bona salut mental i no ens volem ensorrar. Ho diu la coach Marita Osés al seu podcast "El espejo". Amb ella i la també coach Noemí Seva comentem aquesta situació tan complexa. La psicòloga Laia Sabaté hi afegeix l'"Amor vulnerable", amb el llibre que ha escrit i que porta aquest títol. I ens en fa un apunt la psicòloga Sílvia Llop. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 16 Oct 2023 - 52min - 4778 - Neurociència i benestar emocional
Què tenen a veure la neurociència i el benestar emocional? Tenir cura de la salut física és tenir cura del cervell? La neurocientífica i instructora de ioga Sara Teller ha escrit el llibre "Neurocúidate" i ens dona unes quantes pautes per tenir una salut emocional més bona. Parlem amb ella de la dopamina, dels banys de bosc, de l'exercici físic... També hi fa un apunt l'expert en ansietat Ferran Cases.
Sat, 14 Oct 2023 - 25min - 4777 - Prendre decisions: el que diran
Ens costa prendre decisions molt sovint perquè pensem en "el que diran" dels altres. Com ens ho fem, per obviar aquestes opinions, per no fer-ne cas? El treball comença per fiançar la nostra pròpia identitat, segons la psicòloga Paula Folch. Amb ella i la també psicòloga Joana Frigolé trobem el camí per decidir per nosaltres mateixos i tirar endavant si n'estem convençuts malgrat l'entorn. Amb un comentari de la psicòloga i coach Cris Bolívar i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 09 Oct 2023 - 54min - 4776 - Mentalitat bona sort
Quina és la mentalitat bona sort? Els escriptors Francesc Miralles i Àlex Rovira, amb els seus llibres respectius, "Mazal" i "Tu mentalidad buena suerte", ens conviden a deixar enrere la negativitat i la precipitació a l'hora d'aconseguir una satisfacció immediata i emprendre una mena de viatge que ens portarà a l'autèntica felicitat. Hi diu la seva també el psicòleg Antoni Bolinches.
Sat, 07 Oct 2023 - 34min - 4775 - Aturar-nos per viure millor
Aturar-nos no vol dir deixar de fer coses, sinó conèixer-nos millor i arribar a la felicitat. A la felicitat correcta, perquè de vegades, la que busquem, no ho és i no ens servirà per viure més bé. Es tracta, per començar, de desfer-nos de l'estrès i l'ansietat. Ens ho proposa el doctor en Psiquiatria Javier García Campayo a través del seu llibre "Parar para vivir mejor". Amb el comentari de la coach Elisenda Camps i l'espai de Sergi Torres.
Mon, 02 Oct 2023 - 56min - 4774 - Mindfulness relacional
Què és el mindfulness relacional i què ens aporta? Més del que ens pensem, segurament! La coach i directora de YesOuiSi, Míriam Subirana, ens proposa una meditació per assolir ser aquest ésser relacional que no té res a veure amb el "jo separat" a partir del seu llibre "Mindfulness relacional". Ens hi fa un apunt el psicòleg Andrés Martín Asuero.
Sat, 30 Sep 2023 - 36min - 4773 - Com podem desescalar una picabaralla o un conflicte
Què hem de fer quan ens veiem immersos en una picabaralla, com podem desescalar-la? I com ho fem per ignorar el que ens diuen? Comentem amb Francesc Bonada, Irene Glatz i Ferran Ramon-Cortès, especialistes en comunicació no violenta, la solució que dona l'advocat i fundador del programa "Presó de Pau", Douglas E.Noll, en el seu llibre "Desescalar", un secret crucial per aconseguir apaivagar una persona colèrica en qüestió de segons. Ens en fa un comentari la psicòloga i directora de l'institut Gomà, Hermínia Gomà. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 25 Sep 2023 - 53min - 4772 - Somnis lúcids
Els somnis lúcids són els que vivim realment de manera lúcida, conscients que somiem. D'un somni lúcid fins i tot en podem alterar alguns factors. En parlem amb el psicòleg expert en somnis Jordi Borràs, creador de la plataforma Mondesomnis. I ens en fa un comentari el psiquatre Javier García Campayo, que ha publicat el llibre "Sueños lúcidos".
Sat, 23 Sep 2023 - 41min - 4771 - Amor-odi en la relació de parella
La nostra relació amb la parella no és mai estable. Més encara, moltes vegades arribem a sentir odi cap a la persona que estimem. Aquesta contradicció de sentiments és bona? I és convenient? Amb el psicòleg Xavier Guix i la psicòloga i sexòloga Mati Segura analitzem aquesta idea. Ens hi fa un apunt el psicòleg Antoni Bolinches. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
Mon, 18 Sep 2023 - 54min - 4770 - Allò essencial
Conversem amb el mestre espiritual Satyaprem, seguidor del llegat d'Osho. Satyaprem ens brinda la possibilitat d'anar descobrint i desemmascarant creences i condicionaments, fins arribar al "punt zero", permetent que aflori de forma amorosa i relaxada la nostra naturalesa essencial. La seva deixeble Antea ens en fa un comentari.
Sat, 16 Sep 2023 - 38min
Podcast simili a <nome>
- 20/20 ABC News
- Under the Influence with Terry O'Reilly Apostrophe Podcast Network
- Global News Podcast BBC World Service
- Quirks and Quarks CBC
- The Current CBC
- The Debaters CBC
- 48 Hours CBS News
- Oilers NOW with Bob Stauffer CHED / Curiouscast
- La revue de presse de Paul Arcand Cogeco Media
- The Roy Green Show Global News / Curiouscast
- Stuff You Should Know iHeartPodcasts
- The Best of Coast to Coast AM iHeartPodcasts and Coast to Coast AM
- Morning Joe Joe Scarborough and Mika Brzezinski, MSNBC
- Processus La Commission Athlétique
- The Last Word with Lawrence O’Donnell Lawrence O'Donnell, MSNBC
- Mike Ward Sous Écoute Mike Ward
- Dateline NBC NBC News
- Mario Dumont QUB radio
- Aujourd'hui l'histoire Radio-Canada
- Un Libro Una Hora SER Podcast
- 32 Thoughts: The Podcast Sportsnet
- Real Kyper & Bourne Sportsnet
- TED Talks Daily TED
- OverDrive TSN 1050 Radio
Catalunya Ràdio Podcasts
- Crims Catalunya Ràdio
- Tot costa Catalunya Ràdio
- La nit dels ignorants 3.0 Catalunya Ràdio
- DeliCatessen Catalunya Ràdio
- La finestra indiscreta Catalunya Ràdio
- El matí de Catalunya Ràdio Catalunya Ràdio
- El club de la mitjanit Catalunya Ràdio
- Informe Sala i Martín Catalunya Ràdio
- El celobert Catalunya Ràdio
- Popap Catalunya Ràdio