Filtrar por gênero
- 45 - S06 - DIY - Aflevering 6 : Please Eva, stop nu eindelijk eens met pleasen!
In onze tweede liveshow zocht Eva manieren om minder te pleasen. Vandaag dus de vraag: is het haar gelukt? Is ze inderdaad een herstellende pleaser en in welke valkuilen trapt ze nog weleens?
Met het bezoek van een hele bende Urugayanen voor de deur bekijken we samen strategieën om anderen minder te proberen plezieren en vooral: om minder jezelf te verliezen in dat tevreden maken van de ander.
Deel jij ook op https://memo.fm/brutonationaalgeluk/ je ervaringen met de BNG-inzichten? Top!
Bron:
Over het stevig onderzochte WOOP als middel om doelen te bereiken vind je alles hier: https://woopmylife.org/
Wed, 24 Jul 2024 - 17min - 44 - S06 - DIY - Aflevering 5: Maaike ontdekt de ‘als tegenzin vermomde verwondering’
We maakten een heel seizoen over verwondering en dat ging vooral over je verwonderen over dingen waar je van houdt: muziek, de natuur, de kleine schoonheid van het leven...
Maar helpt verwondering ook om dingen waar je tegenop ziet lichter en leuker te maken? Maaike test het uit bij één van de vele sociale ‘verplichtingen’ in haar leven - en ze vraagt haar moeder om dat ook te doen.
Een aflevering over kleuterdansjes, antropologen op Mars, plusgrootouderschap en veel liefde. En veel verwondering over al die liefde.
Heb jij ook al iets uit onze BNG-seizoenen uitgeprobeerd? Doe ons een plezier en deel je ervaring hier: https://memo.fm/brutonationaalgeluk/
Wed, 10 Jul 2024 - 15min - 43 - S06 - DIY - Aflevering 4: Eva vogelt steeds meer
Na al die afleveringen waarin we de loftrompet over de natuur hebben afgestoken, is het hoog tijd om het effect daarvan eens uitgebreid aan den lijve te ondervinden. Die Shinrin Yoku of in gewoon Vlaams “bosbaden”: (hoe) werkt dat? Eva testte het voor ons uit – in een Argentijns bos zelfs!
We ontdekken samen ook een app die ons helpt om meer te vogelen, maken plannen om vaker te zomeren en Sander? Die fluit lustig met ons mee.
De sponsor van deze aflevering is de Dag van de Wetenschap op 24 november 2024: save the date!
Bronnen:
- De gratis Merlin Bird ID app
- Het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt
- De Flow Magazine van eind mei
Wed, 26 Jun 2024 - 21min - 42 - S06 - DIY - Aflevering 3: Maaike mag altijd van gedacht veranderen
Geïnspireerd door de getuigenis van Bert uit het vierde seizoen zocht Maaike uit of ze met haar status wil rammelen...en de inzichten van het letterlijk ‘uit de lucht gegrepen’ Human Design systeem toepassen.
Omdat ze er niet in gelooft, toch? Of toch wel? Of niet dus?
Een aflevering over waarzegster spelen, doen wat je wil (en dat niet meer stil houden) en de (in)compatibiliteit van wetenschap en spiritualiteit.
Of is dit eigenlijk een aflevering over geloven in het universum, deelnemen aan The Voice en je verliezen in persoonlijkheidsprofielen? Wie zal het zeggen: Ra Uru Hu misschien 😁?
Bronnen:
- het enneagram
- de MBTI
- Insights
- het boek ‘We doen allemaal maar wat’ van Thijs Launspach
- Maaike in het Radio 1 programma De Wereld van Sofie
- het nummer Vanaf nu doe ik alles wat ik wil van Hannelore Bedert
Wed, 12 Jun 2024 - 18min - 41 - S06 - DIY - Aflevering 2: Eva reist nooit meer alleen
Je intuïtie volgen: werkt dat eigenlijk? Het voorbije jaar deed Eva drie keer een solo-reis naar Zuid-Amerika: twee keer zelfs voor een hele maand. Een keuze op gevoel, een intuïtief verlangen, zoals Lotte uit ons eerste seizoen die naar Marokko trok.
Cool hé! Maar... in deze aflevering komt Eva ons vertellen dat ze dat nooit meer wil doen.
Was haar gevoel mis? Kwamen er geen levensveranderende inzichten, zoals je in al die boeken en films over alleen reizen ziet? En waarom moeten we dat eigenlijk kunnen, alleen zijn? Ons gesprek meandert langs de mens als sociaal dier, het verschil in alleen zijn voor een introvert of extravert, over emotieregulatie naar jezelf steeds beter leren kennen, om uit te komen bij wandelen als het ultieme vangnet.
Wat probeerde jij uit van onze BNG-inzichten uit de voorbije seizoenen? Werkte het? Werkte het niet? Laat je ervaring achter op https://memo.fm/brutonationaalgeluk/ zodat we een special kunnen maken met jullie als getuigen!
Bronnen:
- het boek ‘Wild’ van Cheryl Strayed (en de film)
- het boek ‘Eat Pray Love’ van Elizabeth Gilbert (en ook hier: de film)
- de reisverhalen die Iris Hannema schreef: ‘Miss yellow hair, hello!’ en ‘Het bitterzoete paradijs’
- het boek ‘Ik ben een eiland’ van Tamsin Calidas
- over onze evolutionaire kern als mens lees je meer in dit Eos Psyche en Brein artikel van Prof. Johan Braeckman
- er is veel onderzoek naar hoe sociale steun en een krachtig sociaal netwerk emotieregulatie bevorderen – zoals bijvoorbeeld van deze onderzoekers
Wed, 29 May 2024 - 28min - 40 - S06 - DIY - Aflevering 1 : Maaike verdient geen beloning
We trappen ons zesde seizoen af: een special waarin we onderzoeken of en hoe de inzichten uit de vorige vijf BNG-seizoenen werken. Met onszelf als random geselecteerd gewillig proefkonijn.
Vandaag: hoe pak je gewoontes weer op als je de draad bent kwijtgeraakt door vakantie, een verhuis of andere ingrijpende gebeurtenissen? Waarom is het leuker om een nieuwe gewoonte te starten dan een oude weer vast te pakken? En werkt dat nu eigenlijk, met die stickers plakken en die cadeautjes? Een aflevering over de melkschuimer, over geheime identiteiten en over een onlinecursus-walhalla.
Bronnen:
- Masterclass: de online databank met duizend kleine lesjes van inspirerende schrijvers, filmmakers, stylisten, koks, denkers, goeroes en levenskunstenaars
- Het boek ‘Elementaire gewoontes’ van James Clear
- Het boek ‘Steeds beter’ van Gretchen Rubin
Wed, 15 May 2024 - 26min - 39 - S05 Aflevering 7: Maaike leeft in een aangenaam waanidee
Onze laatste aflevering van dit seizoen is de live-opname van een heerlijke avond met onze enthousiaste vrienden van de show.. Een extra lange dus, deze, met Maaike als centrale getuige en massa’s reacties van het publiek.
Over magie, synchroniciteit, de statistische kans op een mirakel en de kracht van geloven in het positieve. Omdat we meestal bewijs zoeken voor wat we al denken, onze eigen positieve self-fulfilling prophecy kunnen creëren én anderen in goede zin kunnen beïnvloeden door ook in hen het beste te zien. Om intentioneel te kiezen voor een leven waarin de wonderen de wereld nog niet uit zijn, zeg maar.
Bronnen:
- het boek ‘Ode aan de verwondering’ van Caroline Pauwels
- de wet van Littlewood overelke maand een mirakel
- het boek ‘Synchroniciteit’ van Carl Jung
- het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman
- het onderzoek van Prof. Dr. Ellen Langer naar het effect van de klok twintig jaar terugdraaien
- Prof. Dr. Richard Wiseman deed tien jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar het effect van jezelf zien als een ‘geluksvogel’
- het Pygmalion-effect, onderzocht bij leerkrachten door Rosenthal & Jacobson
- de podcastaflevering ‘How to become Batman’ van Invisibilia: over de blinde jongen die als ziende wordt grootgebracht
- het Michelangelo-effect: hoe koppels elkaar beïnvloeden
- de prachtige duurzame Timokast van onze sponsor Tintelijn
Wed, 24 Jan 2024 - 49min - 38 - S05 Aflevering 6: Christophe en de kleine goedheid
Wat gebeurt er als we anderen bewonderen? Welk effect hebben goede en slechte morele voorbeelden op ons? En welke verhalen kunnen we beter verspreiden: die van het kwaad - om voor op te passen, of die van de goedheid - om geïnspireerd te worden?
In deze aflevering kijken we allemaal in eigen boezem en ontdekken we hoe gefascineerd we zijn door het extreme kwaad, door true crime en thrillers bijvoorbeeld - maar ook hoe inspirerende figuren in de geschiedenis ons kunnen optillen.
Christophe Busch, criminoloog gespecialiseerd in extremisme en radicalisering en directeur van het Hannah Arendt Instituut, toont ons hoe het bestuderen van het grote kwaad ons iets kan leren over de mens en zijn vermogen om te herstellen. En hoe we door het delen van actiegerichte voorbeelden van kleine goedheid en mogelijke manieren om te reageren op ‘het kwade’ een positief verschil kunnen maken. Een hoopvolle aflevering vol wijsheid van grote denkers en Holocaust-overlevers: over o.a. post-traumatische groei, amor mundi en een positief omstaanderseffect.
Bronnen:
Christophe Busch’s nieuwe boek: “De duivel in elk van ons”
memoires vol wijsheid van Holocaust-overlevers: “De Keuze” van Edith Eger, “De zin van het bestaan” van Viktor Frankl, “Is dit een mens” van Primo Levi, “De gelukkigste man van de wereld” van Eddy Jaku
podcast “Amor Mundi” van Klara over Hannah Arendt
Onderzoek van Jonathan Haidt naar het opgetild worden door moreel goede voorbeelden vind je in zijn boek ‘The Happiness Hypothesis’
Onderzoek naar het celebrity worship syndrome
Het omstanderseffecten hoe het vermeden kan worden (met Griet uit aflevering 3)
Autodelen via onze sponsor Cozywheels
Wed, 10 Jan 2024 - 28min - 37 - S05 Aflevering 5: Toia volgt haar inspiratie
Wie zijn nieuwsgierigheid en inspiratie volgt, heeft daar niet alleen zelf profijt van, maar tilt ook anderen op. Zoals Toia ons in deze aflevering inspireert en vertelt hoe ook zij op haar beurt geïnspireerd en aangemoedigd werd door anderen. Ze leert ons bovendien het prachtige Spaanse woord ‘sororidad’: de vanzelfsprekende manier waarop we elkaar dragen en steunen. Hoog tijd voor de woordkunstenaars onder ons om daar een welluidende Nederlandse term voor te bedenken, iets waar wij in deze aflevering helaas jammerlijk in mislukken.
Een inspirerende aflevering over passie, sociale besmetting, de curve verschuiven, jezelf zien als held in je eigen levensverhaal en achteraf pas de puntjes verbinden. Oh ja, en iets over een wervelkolom, Mary Poppins en drie paar tieten.
Bronnen:
Toia en haar Alexandertechniek
Todd Kashdan en zijn onderzoek naar nieuwsgierigheid
‘Be a Mr Jensen’ - filmpje
Onderzoek naar hoe effectieve feedback pas kan in een toegewijde en zorgzame relatie, en als de lerende de feedback wil ontvangen (hier bvb in medische opleidingen/stages)
Vriendelijkheid en goede daden zijn besmettelijk, tonen onder andere dit artikel en dit onderzoek
blog van Maaike over ‘de curve verschuiven’, en meer daarover in haar boek ‘Leven om te floreren’
‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron
‘Steal like an Artist’ van Austin Kleon
Steve Jobs over‘connecing the dots
Wed, 06 Dec 2023 - 36min - 36 - S05 Aflevering 4 : Griet geeft het af aan de natuur
De natuur oordeelt niet, laat zelf de boel al eens lekker hangen en durft verwelken of vergaan. Daar kunnen wij als verwonderde wandelaar krachtige levenslessen uithalen. En dat doet onze getuige Griet Van Vaerenbergh, docente sociale en positieve psychologie aan de Thomas More hogeschool en collega van Maaike, elke dag. Struinend door haar eigen natuurgebied weet ze als geen ander wat het heilzame effect van natuur is, zowel vanuit haar expertise als uit eigen ervaring. Trauma’s helen, liefdesverdriet verwerken, rouwen, stress verlagen en herstellen van heftige gebeurtenissen: een half uur in het bos zou weleens het perfecte doktersvoorschrift kunnen zijn.
Een aflevering die deels buiten, deels op het toilet en deels op het dak van Eva is opgenomen - met bakken wetenschappelijk bewijs en dus heel veel goede excuses om wat vaker niét achter je computer of in een vergadering te zitten en wél in het park, in je tuin of op het strand.
Bronnen:
een heel mooi overzicht van alle wetenschappelijk onderzoek over de heilzame effecten van natuurbeleving op de mens vind je in de boeken ‘Het Groene Geluk’ van Eline Van Lanker en ‘The nature fix’ van Florence Williams
de natuur-piramide van Prof. Dr. Tim Beatly: over hoeveel natuur je wanneer nodig hebt om te floreren: https://www.biophiliccities.org/the-nature-pyramid
in dit overzichtsartikel zit massa’s onderzoek dat suggereert dat wie vaker in de natuur vertoeft meer duurzaam gedrag gaat vertonen
onze Studio Brein-podcastaflevering over de effecten van de natuur op je brein
de Zwitscherbox met vogelgeluiden voor overal
Wed, 22 Nov 2023 - 29min - 35 - S05 aflevering 3: Tom Leeft met hoofdletter L
Tom Gorré verloor zijn broer aan zelfdoding toen hij zelf twintig was – en die vroege confrontatie met rouw en verlies veranderde hem voorgoed. Ten goede.
In deze aflevering over ontzag ervaren in nabijheid van de dood en hoe dat een mens verandert, laten we ons inspireren door de bijzondere manier waarop Tom naar het leven en de dood kijkt. We hebben het verder over een nieuwe versterkende kijk op rouw, over krachtiger leven met het einde voor ogen en over echt durven voelen. Een aflevering met onverwacht veel levensdrang en dankbaarheid.
Bronnen:
- opnieuw Prof. Dacher Keltners onderzoek naar Awe
- podcast ‘Waarom’ van Eva over de zelfdoding van Tom
- de Rouwrevolutie van Reveil
- dit artikel over waarom de vijf fases van rouw volgens Elizabeth Kubler-Ross achterhaald zijn
- Stroebe en Schut ontwikkelden het duale model van rouw: waarin je heen en weer gaat tussen de verlieskant en de herstelkant
- Bronnie Ware over de ‘Top Five Regrets of the Dying’
- Nona Van Braeckels podcast ‘Na de rouwstoet’
- podcast Mi Tio Bartolo van Eva over haar oom
- haal hier je freebie: de positief-psychologische interventie die je krachtiger helpt leven met het einde voor ogen
Wed, 08 Nov 2023 - 31min - 34 - S05 Aflevering 2: Michèle en haar liefde voor muziek
Michèle Cuvelier van Studio Brussel, de enige echte, geeft ons in deze aflevering een kijkje in haar muzikale hoofd en vooral hart. We onderzoeken hoe muziek ons kippenvel geeft. Rillingen over onze ruggengraat. Tranen.
Wat is dat met muziek dat zo’n gevoel van herkenning oproept, zijn concerten de perfecte eerste date en zet je beter muziek op die bij je stemming past of kan je verdriet bijvoorbeeld verdwijnen door vrolijke muziek? Deze aflevering is een juweel voor in je hoofd, dankzij Michèles ongecensureerde liefde voor muziek, onze breinen die gezellig synchroniseren op de liedjes die we delen – en natuurlijk het feit dat god soms in de tent is. Of in dit geval in de podcast-studio.
Extra links:
- Michèles podcast ‘Hey Paul’
- Elke dag de beste nieuwe muziek in Michèles programma Radar op StuBru
- Haar playlist ‘Nieuw en Goed’ op Spotify
- Onze Studio Brein podcast-aflevering over het effect van muziek en geluid op je brein
- Suzanne Langers boek ‘Over de betekenis van muziek’
- Over emoties in muziek lees je meer in ‘Awe’ van Dacher Keltner
- Onderzoek naar hoe onze breinen synchroniseren op concerten
- Onze WOW-playlist op Spotify
Wed, 25 Oct 2023 - 36min - 33 - S05 Aflevering 1: Anke creëert verwondering
Anke Van Meer, audiomaakster, heeft een scherp ontwikkeld oor en oog voor verwondering. Samen met haar onderzoeken we in deze eerste aflevering van ons nieuwe themaseizoen wat een gevoel van ‘wow’ is en waarom het goed is voor ons. Want verwondering, verbazing, awe en ontzag – daar wordt een mens dus simpelweg gelukkig van. En beter voor anderen, zo blijkt.
Een aflevering over mini-werelden in voetschrapers, het geluid van blauw en van fietsbanden en het kweken van je vermogen om ontroerd te zijn. Met massa’s, maar dus echt massa’s inzichten over het hoe en waarom van wow en waw en awe.
Bronnen:
- Ankes verwonderende voetschrapers vind je hier
- En Ankes andere audiowerk vind je hier
- Professor Dacher Keltners onderzoek mooi samengevat in het boek ‘Awe’
- Professor Jonathan Haidts onderzoek, waar je meer over kan lezen in ‘De gelukshypothese’
- Edith Egers boek ‘De Keuze’
- De Kelpies, een kunstwerk van Andi Scott
Wed, 11 Oct 2023 - 35min - 32 - S05 we komen er weer aan!Fri, 01 Sep 2023 - 00min
- 31 - S04 Aflevering 7: Eva P stopt met stoppen
Voor we stoppen over stoppen, willen we het nog hebben over stoppen met stoppen. U leest het goed: dit is de laatste aflevering van dit seizoen en daarin kijken we eens goed naar al dat gestop: is het niet de zoveelste eis die we onszelf opleggen – om iemand te zijn die geslaagd gestopt is met iets? Levert het wel resultaat – of breder nog, geluk op om streng en radicaal de boeg om te gooien, of kom je verder met mildheid en zelfcompassie?
Getuige Eva Peeters deelt waarom ze kiest voor beginnen in plaats van stoppen en inspireert ons om na te denken over vrijheid, mildheid en gezichtsverlies. We bezoeken een passende tentoonstelling in het Industriemuseum en staan stil bij de haast en de druk om te veranderen en te verbeteren, en de steeds groter wordende klemtoon op persoonlijke groei.
Deze bronnen zijn boeiende extra’s:
- Byron Katie’s boek ‘Vier vragen die je leven veranderen’ en haar werkbladen en app op thework.com
- Berthold Gunster over hoe een probleem altijd een tegenstelling is tussen feiten en verwachtingen
- De test op selfcompassion.org, gebaseerd op het onderzoek van Prof Dr Kristin Neff – en haar boek ‘Zelf-compassie’
- Meer over psychologisch kapitaal kan je leren bij Matthijs Steeneveld
- Je museumpas haal je hier
- En dit is de website van Eva Peeters: www.buizerdweg.be
Wed, 19 Apr 2023 - 37min - 30 - S04 Aflevering 6: Eva stopt met pleasen
Pleasen. Het steeds goed proberen doen voor iedereen en alles. Niemand teleurstellen. Klinkt als een talent, toch? Maar wat als je er in doorschiet, als je te weinig grenzen aangeeft of jezelf verliest? En los van het pleasen op zich: hoe blijf je je eigenheid behouden en waarderen, terwijl je toch zachtjes beweegt in de richting die jij wil?
Een bruisende live-show over helemaal omarmen wie je bent, over rode knoppen en resetknoppen en over redders die aanklagers worden. Met ‘onze’ Eva als getuige, met veel oefeningen om zelf te doen, inspirerende ervaringen uit het publiek en vakman Sander live achter de knoppen.
Bronnen:
‘Oh Please! Maak komaf met pleasen’ - Sofie Leemans (daarin vind je ook de pleaser-test die we doen)
De T-shirt en poster over ‘nee zeggen’ zijn van Goodcopy.ink
‘Ongetemd Leven. Zelfbevrijdingsgids.’ – Glennon Doyle
De drama-driehoek uit Transactionele Analyse
Eva liet zich coachen door Karel Matthijs van To The Point Coaching
Maaikes boek ‘Leven om te floreren’
Wed, 22 Mar 2023 - 50min - 29 - S04 Aflevering 5: Babs stopt met meedoen
Wat als we met zijn allen stoppen met kopen, consumeren en hard werken – en dus niet meer zouden meedoen? Voor de wereld bijvoorbeeld, of voor het klimaat, of voor om onszelf van consument naar burger om te vormen? Kan dat? Moeten we dat willen?
Deze keer gaan we in gesprek met Babs, een krachtige getuige van meer delen, meer lenen, minder bezitten en minder werken. Maar ook een krachtige voorstander van niets moeten missen, van toegang voor iedereen en van mild zijn voor jezelf.
Een boeiende, zoekende en prikkelende aflevering over het geluk van ervaringen versus spullen, over consuminderen en over gewoon mens zijn en er het beste van maken.
Extra info vind je hier:
‘Kelly zegt foert’: in de eerste aflevering van die podcast deeltKelly Maaikes tip ‘The High Price of Materialism’ van Tim Kasser: een stevige samenvatting van alle onderzoek over het verband tussen materialisme en welbevinden ‘Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives’ van Christiakis en Fowler: over sociale besmetting en hoe onze sociale omgeving ons beïnvloedt De museumpas vind je hier! Kristin Neff’s werk over zelfcompassie ‘The Story of Stuff’ van Annie Leonard: indrukwekkend en afschrikwekkend boek over hoe onze obsessie met spullen de planeet, onze gemeenschappen en onze gezondheid verwoestWed, 08 Mar 2023 - 32min - 28 - S04 Aflevering 4: Stijn stopt met drinken
Omdat het een beetje raar zou zijn als Maaike zichzelf zou interviewen, praatte ze in deze aflevering met Stijn. Een veertiger die al jaren gestopt is met drinken, en daar echt geen spijt van heeft. Stijn en Maaike wisselen ervaringen uit over leven zonder alcohol, Eva weerstaat aan de groepsdruk en blijft vrolijk over katers en aperitiefjes vertellen, en we gaan op zoek naar waarom overtuigingen cruciaal zijn in een veranderingsproces.
Een aflevering over (veel meer dan) stoppen met alcohol waarin we de onzichtbare overtuigingen die we door onze cultuur en opvoeders ingelepeld kregen op de rooster leggen.
Haal hier je freebie om hier verder mee aan de slag te gaan!
Bronnen:
- ‘This Naked Mind: Control Alcohol, Find Freedom, Discover Happiness and Change Your Life van Annie Grace
- Quit like a woman van Holly Whitaker
- ‘De kracht van liminaal denken’van Dave Gray
Wed, 22 Feb 2023 - 29min - 27 - S04 Aflevering 3: Sigrid stopt met zich anders voordoen dan ze is
Een hoogsensitieve high sensation seeker zijn, en dat dan pas op je veertigste ontdekken, hoe ingrijpend is dat? Wat als je ontdekt dat je niet zomaar mee kan doen met de rest, omdat jouw handleiding anders is? Hoe sta je in je werk, je ouderschap en je vrije tijd als je tegelijk nieuwe prikkels nodig hebt én supergevoelig bent? Sigrid vertelt ons haar verhaal van zoeken, voelen, uitproberen en jezelf opnieuw definiëren.
Een aflevering over labels, handleidingen, kicks opzoeken en het geluid van de koffiemachine.
Deze extra bronnen zijn interessant:
- Het boek ‘Prikkels bijten niet’ van Saskia Klaayssen
- De HSP zelftest van Antoine van Staveren, een uitbreiding op die van Elaine Aron
- Filmpje van Brené Brown over ‘belonging’ versus ‘erbij horen’
- Boek ‘Integer leven: hoe blijf je trouw aan jezelf?’ van Martha Beck
- Silvia Derom’s online training ‘Multi Way of Life’
- De Purpuz Planner
Wed, 08 Feb 2023 - 26min - 26 - S04 Aflevering 2: Kelly stopt met sociale media
Online onderneemster Kelly Deriemaeker stopte onlangs tot onze enorme verbazing helemaal met sociale media. Radicaal: Kelly ging van een succesvolle influencer zijn met duizenden volgers naar helemaal geen profiel meer op Instagram of Facebook. Hoe werkt dat, vroegen wij ons af? Mist ze het niet? En wat zijn de voordelen daarvan? Durven wij het ook (en willen we dat eigenlijk)?
Een aflevering over je ‘ervarende zelf’ en je ‘herinnerende zelf’, over het verschil tussen Matigers en Geheelonthouders en over kerstbomen in Rome.
Deze bronnen zijn boeiend als je meer wil:
- Kelly Deriemaekers pagina waarop je je kan abonneren op haar nieuwsbrief #vergeetniettekijken
- De TED-talk van Daniel Kahneman over de ‘ervarende ik’ en de ‘herinnerende ik’
- Het boek ‘Steeds beter’ van Gretchen Rubin over gewoontes (met daarin het onderscheid tussen matigers en geheelonthouders)
- Brené Brown over belonging in haar boek ‘Atlas of the Heart’
- Glennon Doyles podcast ‘We can do Hard Things’
Wed, 25 Jan 2023 - 31min - 25 - S04 Aflevering 1: Bert stopt met zijn job
Maaike gaat op bezoek bij haar jeugdvriend Bert, die zijn prestigieuze job als directeur opgaf in wat een plotse opwelling leek,zonder vangnet. Nu, twee jaar later, staat hij voor de klas als leerkracht Nederlands bij minderjarige anderstalige nieuwkomers. Met minder sociale status, maar met veel meer motivatie en een heel ander soort ambitie.
Een aflevering over langzaam beseffen dat je werkplek niet meer bij je past, over de kracht van bliksemflits-veranderingen, durven springen zonder veiligheidsmaatregelen en overnight quitting.
Deze extra bronnen zijn interessant:
- Roman Krznaric schrijft in zijn boekje ‘Werk vinden dat bij je past, hoe doe je dat?’ over de vijf dimensies van werk
- Of jij ook een creatief generalist bent, of een multipotentialite, kan je ontdekken in ‘Hoe word je alles?’ van Emily Wapnick
- Deze podcastaflevering van De Standaard Vandaag vertelt je alles over het fenomeen ‘Quiet Quitting’
Word vriend van de show op vriendvandeshow/brutonationaalgeluk.be
Wed, 11 Jan 2023 - 34min - 24 - Wij zoeken minstens 300 vrienden!
Allerliefste luisteraar,
al twee jaar maken wij met heel veel liefde en plezier deze podcast
voor jou. Drie fantastische seizoenen samen aan de keukentafel met koffie en heel veel keer de slappe lach, wat een avontuur!We denken nog lang niet aan stoppen. Meer zelfs: we hebben plannen voor een vierde thema-seizoen, waar je van zal smullen!
En daar hebben we jouw hulp voor nodig: deze podcast wordt namelijk niet betaald door een mediapartner of sponsor, maar bestaat enkel door jullie steun en ons bloed, zweet en lachbuien. Je kan nu voor 48 euro een jaar lang vriend of vriendin van onze show worden, én je mag in ruil daarvoor een exclusief BNG-cadeau in je bus verwachten. Om dat vierde seizoen te kunnen maken hebben we minstens 300 'vrienden van onze show' nodig, dus dat is een heerlijke uitdaging!
Liefs,
Eva en Maaike
Wed, 25 May 2022 - 03min - 23 - S03-Q&A-Aflevering 8: Digitaal minimalisme
Een vraag van Maaike zelf deze keer: “word ik ongelukkig van veel sociale media en kan ik er wel af met mijn beroep? Hoe kan ik er iets mee doen dat het verrijkend is zonder dat het mij ongelukkig maakt? Wat moet ik met alle onderzoek dat laat zien hoe slecht het is voor ons om voortdurend op de socials te zitten, en ook als we dat eigenlijk weten dan is het nog keimoeilijk of zelfs onmogelijk om er mee te stoppen, toch?”
U hoort het al: een heftige maar onoplosbare levensvraag! Waar we toch een soort antwoord op proberen geven: iets met bijna-dood-ervaringen, rond het kampvuur zitten en onweerstaanbare drang. Luister naar deze laatste aflevering van ons levensvragen-seizoen.
Al geluisterd? Lees hier meer:
‘Digitaal Minimalisme. Doelbewust omgaan met digitale overvloed.’, een boek van Cal Newport deTED-talk van Adam Alter over hoe smartphones ons ongelukkig maken, meer over zijn onderzoek naar de reactie van ons ‘primitieve’ brein op likes vind je in zijn boek‘Irresistible’Wed, 25 May 2022 - 18min - 22 - S03-Q&A-Aflevering 7: Manifesteren: werkt dat echt?
Door de technieken van ‘manifesting’ toe te passen kan je je gedachten werkelijkheid laten worden - die bewering zien we de laatste tijd overal opduiken. Luisteraar Eline vroeg ons dan ook: “het klinkt ongelofelijk, maar zit er toch een kern van waarheid in?"
Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over de invloed van onze gedachten op de werkelijkheid? Helpt een vision board om je doel te bereiken? En die affirmaties opzeggen: maakt dat echt verschil? Eva en Maaike laten er hun licht op schijnen in deze aflevering én Maaike probeert het ook daadwerkelijk uit.
Deze bronnen kan je raadplegen voor meer gemanifesteer:
Daniel Levithin vat neurologisch onderzoek naar aandacht en hoe onze hersenen prikkels filteren samen in zijn boek ‘Een opgeruimde geest’ Professor Gail Matthews ontdekte dat het opschrijven van je doel alle verschil maakt: lees hier meer over haar onderzoek kort filmpje over de ‘confirmation bias’ Onderzoek van Joanne Woodsuggereert dat affirmaties niet werken als je een negatief zelfbeeld hebt Prof. Dr. Gabrielle Oetingen ontwikkelde WOOP: een wetenschappelijk onderzichte strategie om doelen te bereiken, die verder gaat dan enkel geloven dat je ze kan bereikenWed, 11 May 2022 - 20min - 21 - S03-Q&A-Aflevering 6: Over liefde en kwetsbaarheid...
Kunnen we onszelf beschermen tegen afwijzing of liefdesverdriet door minder om iemand te geven - en is het dan wel mogelijk om toch een innige liefdesrelatie op te bouwen? Is het beter om iets van onszelf geheim te houden, om niet alles te laten zien aan onze geliefden? Of drijft verbondenheid juist op kwetsbaarheid, en waar ligt dan de grens? Wat doe je als je graag een hechte relatie wil met anderen, maar bang bent om gekwetst te worden of moeite hebt om anderen te vertrouwen?
Een intieme aflevering over liefde en kwetsbaarheid, verbondenheid en geheimen.
Deze bronnen vernoemen we:
Brené Brown’s onderzoek naar kwetsbaarheid en verbondenheid in dezeTED-talk en haar boek‘Sterker dan ooit’ Esther Perel’s onderzoek naar wat we verwachten van liefdesrelaties in dezeTED-talk en haar boek ‘Erotische intelligentie’ het boek ‘Toewijding’ van Elizabeth GilbertWed, 27 Apr 2022 - 13min - 20 - S03-Q&A-Aflevering 5 : De goed genoeg ouder
Hoe doe je dat eigenlijk: verantwoordelijkheid nemen voor het effect van jouw beslissingen op je kinderen? Wat als je emigreert, gaat scheiden of erg veel uren werkt? Schieten we als ouder altijd tekort? Kunnen we bij het nemen van keuzes eigenlijk wel weten wat de invloed daarvan is op onze kroost? En wat als je het ene kind liever ziet dan het andere?
We doorbreken enkele taboes over ouderschap in deze aflevering en gaan onze eigen schuldgevoelens als moeder omdenken in ons experiment. Een aanrader voor al wie kinderen heeft, kinderen wil of ooit kind was - over de goed genoeg ouder, over schuldgevoel, daderschap, teleurstelling en je kinderen tegenslag gunnen.
Hier kan je uitgebreider in dit onderwerp duiken:
psycholoog D.W. Winnicot en zijn ‘Good Enough Parent’ het boek ‘De Fontein’ van Els van Steijn, een systemische kijk op families: over je plek innemen als ouder, je daderschap onder ogen zien en je kinderen hun lot gunnen omdenken, of hoe je van nadelen ook de voordelen kan zien de podcast ‘Mijn kind, de moordenaar’ van Radio 1 onzeStudio Brein - podcastaflevering over de liefde, waarin we ook de neurologische effecten van ouderliefde besprekenWed, 13 Apr 2022 - 16min - 19 - S03-Q&A-Aflevering 4 : Florerend ouder worden: hoe doe je dat?
Nostalgie-host Leen Demaré stelde ons de vraag der vragen: is zestig worden echt iets om tegenop te zien, of kunnen we ook positief kijken naar ons ‘derde hoofdstuk’? En als je er tot op het eind van je leven een waardevol leven van wil maken, hoe doe je dat dan?
Een aflevering die het eenzijdige beeld over ouderdom als verlies en aftakeling wil doorbreken. Met inzichten over de voordelen van ouder worden, over body positivity bij zestigers, over je reden van bestaan en het behouden van je vitaliteit. Ideaal voor luisteraars die nog lang tijd van leven hebben en voor luisteraars die al volop bezig zijn met het creëren van een krachtig florerend derde deel.
Wil je ook een antwoord op jouw prangende levensvraag? Stel ze ons opmemo.fm/brutonationaalgeluk.
Hier kan je meer lezen of kijken:
Onderzoek naar hoe een positief beeld van ouderdom je levensverwachting verhoogt: Levy, B. R., Slade, M. D., Kunkel, S. R., & Kasl, S. V. (2002). Longevity increased by positive self-perceptions of aging. Journal of Personality and Social Psychology, 83(2). Daniel Levithin’s boek ‘Hoe ouder, hoe beter’ vat alle onderzoek over de voordelen van ouder worden samen de TED-talk van Jane Fonda over ‘The third act’ onderzoeker Dan Buettner over de Blauwe Zones, hier op TED en op de Blue Zones website Het e-book ‘Get Real’ van Lien De PauWed, 30 Mar 2022 - 15min - 18 - S03-Q&A-Aflevering 3: Hoeveel ruimte maak jij om te rouwen?
Afscheid nemen en rouwen, in het groot en in het klein, is onvermijdelijk deel van een mensenleven. Maar hoe doe je dat zonder de schoonheid van het leven uit het oog te verliezen? En hoe zou het zijn om meer ruimte te maken voor lastige emoties zoals verdriet, en onszelf en elkaar expliciet toestemming te geven om te rouwen?
Een lastige vraag van een West-Vlaamse luisteraar doet Eva en Maaike met positief-psychologische bril kijken naar de schaduwkant. We gaan op zoek naar een antwoord op wat misschien de zwaarste situaties in een mensenleven zijn: in een aflevering over rouwrituelen, je emotionele huishouding en actieve acceptatie.
Heb jij ook een uitdagende vraag voor ons? Spreek ze in opmemo.fm/brutonationaalgeluk.
Wil je meer weten?
dit is het boek van Joris Hessels en Uus Knops: ‘Een klein afscheid’ een fysieke plaats voor verlieservaringen in Vlaanderen vind je op https://onumenten.org/ de podcast van Eva over de zelfdoding van Bjorn heet Waarom Reveil organiseert troostmomenten op 1 november het boek Winteren van Katherine May is een absolute aanrader podcast Weg met verhalen over afscheid nemen en verlies de pakkende Goodbye to all this podcast waarin Sophie Townsend afscheid neemt van haar manWed, 16 Mar 2022 - 13min - 17 - S03-Q&A-Aflevering 2: Kan je worden wie je wil of word je wie je in essentie al bent?
Een bekende stem op ons antwoordapparaat deze keer: Maaikes dochter stelt haar ultieme levensvraag. Kan je alles worden wat je wil zijn? Of is wie je wordt eigenlijk al bepaald als je op de wereld komt? Of, een derde mogelijkheid: beïnvloeden je omgeving en je ervaring wie je wordt?
Een aflevering over genetica, opvoeding en eigen keuze met zijweggetjes naar de epigenetica, sociale besmetting en de midlife-crisis. In het experiment van deze keer hoor je hoe Maaike een geheim laboratorium start om haar nieuwe project in te bekokstoven - een ideaal plan voor multipotentialisten.
Heb jij ook een levensvraag voor ons? Spreek ze in opmemo.fm/brutonationaalgeluk- en wie weet ben jij de ster van een volgende uitzending.
Wil je meer lezen of uitzoeken?
lees meer over epigenetica stamcelonderzoeker Bruce Lipton en zijn Biology of Belief dit boek, Connected van Nicholas Christakis en Jason Fowler, gaat over sociale besmetting neuroplasticiteit: het vermogen om te blijven leren en groeien - ook neurologisch de TED-talk van Emilie Wapnick over multipotentialisten: ‘Why some of us don’t have one true calling’ het creëren van een ‘secret lab’ voor je projectenWed, 02 Mar 2022 - 13min - 16 - S03 -Q&A-Aflevering 1: Zijn singles ongelukkiger?
Door de prangende levensvragen van Stijn en Stephanie worden we een parallel universum in gekatapulteerd: dat van de alleenstaanden (lang geleden vertoefden wij daar ook al eens, maar dat is dus lang geleden. Anyway.)
Zijn singles ongelukkiger dan mensen met een lief? Hoe essentieel zijn relaties eigenlijk voor mensen? En waarom noemen we iemand überhaupt ‘alleenstaand’ als die geen liefdespartner heeft maar wel een hechte band met familie of vrienden? Hoe maak je dat eigenlijk: ‘vrienden’?
Maaike en Eva zoeken het voor je uit!
Heb jij ook een levensvraag voor ons? Spreek ze in opmemo.fm/brutonationaalgeluk- en wie weet ben jij de ster van een volgende uitzending.
Wil je meer lezen of uitzoeken?
over het langstlopende onderzoek aan Harvard ooit kan je hier eenTED-talk zien van onderzoeksleider Robert Waldinger de mens heeft drie psychologische basisbehoeftes volgens dezelfdeterminatietheorie (Ryan & Deci): autonomie, competentie en verbondenheid een samenvatting over onderzoek naar ‘happy singles’ lees jehier het boek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’ van Selma Franssen is een aanrader: voor het wetenschappelijk onderzoek, de gedegen journalistiek én haar boeiende inzichten. over het onderzoek naar eenzaamheid en de menselijke behoefte aan sociale verbondenheid lees je alles in ‘Loneliness’ van John Cacioppo dezepodcast-aflevering over eenzaamheid maakten wij een paar jaar geleden voor Studio Brein lees dit artikel over de onderzoekers van de universiteit van Kansas over hoeveel tijd je nodig hebt om vrienden te makenWed, 16 Feb 2022 - 14min - 14 - S02 Aflevering 5: Being good by doing good
De eerste liveshow van onze podcast, een opname met publiek dus! Over hoe Roos door haar vrijwilligerswerk op de palliatieve afdeling van het ziekenhuis, een groot verschil maakt voor anderen én zelf tevredener en zelfs fysiek fitter wordt. Over Eva die graag pakjes geeft, Maaike die liever op de mat met de blokken speelt en Sander die dolgraag deuntjes componeert. Met een publiek vol enthousiaste luisteraars die van heinde en verre kwamen om ons in levende lijve aan het werk te zien.
Wordt een mens gelukkig van ‘geven’? Is altruïsme aangeboren of moeten we het aanleren? En wat als je zo goed zorgt voor anderen, dat je jezelf uit het oog verliest? Deze aflevering zit vol experimenten, met peuters en baby’s en priesters in opleiding - die ons laten zien hoe belangrijk het is voor ons bruto nationaal geluk om iets voor anderen te betekenen.
Met deze extra bronnen:
de experimenten van Warneken en Tomasello,hier op youtube
en hier lees je meer over hun onderzoek:
Warneken, F., & Tomasello, M. (2009). The roots of human altruism. British Journal of Psychology, 100(3), 455–471. het experiment van het Yale University Infant Center met de baby’s en de poppenkast,hier op youtube
en hier lees je meer over hun onderzoek:
Hamlin JK, Wynn K, Bloom P. Social evaluation by preverbal infants. Nature. 2007 Nov 22;450(7169):557-9. doi: 10.1038/nature06288. PMID: 18033298. Altruisme heeft een positief effect op chronische pijn én activeert de beloningscentra in onze hersenen:meer daarover vind je in dit webartikel Iets goed doen voor anderen triggert namelijk dezelfde genotscentra in je brein als sex en chocolade:meer in dit artikel Onderzoek toont dat goed doen zorgt dat je meer kans hebt om je ook goed te voelen:
Post SG. It's good to be good: science says it's so. Research demonstrates that people who help others usually have healthier, happier lives. Health Prog. 2009 Jul-Aug;90(4):18-25. Meer ideeën voor Randomn Acts of Kindness vind jehier Een overzicht van positief-psychologische interventies, waaronder die goede daden dag van Prof. Dr. Martin Seligman vind je in dit onderzoeksartikel:
Seligman, M. E. P., Steen, T. A., Park, N., & Peterson, C. (2005). Positive Psychology Progress: Empirical Validation of Interventions. American Psychologist, 60(5), 410–421. Hier kan je eenkorte samenvatting lezen van het experiment van Darley en Batson met de seminaristen DeTheory U van Otto Scharmer en zijn ‘open hart, open geest’ was de basis voor ons experimentWed, 17 Nov 2021 - 28min - 13 - S02 Aflevering 4: Drukdrukdruk
Een overvolle agenda, een eindeloze lijst to-do’s en een sociale agenda die al je vrije tijd opeet. Heel herkenbaar misschien, maar is het ook werkelijk een probleem? Moeten we allemaal meer rusten en minder werken, of kan het bij je passen om lekker ‘drukdrukdruk’ te zijn?
In deze aflevering passeren creatieve generalisten, kern-verlangde gevoelens en de symptomen van burn-out de revue; en proberen Eva en Maaike vooral ‘ja’ te zeggen tegen wat ze wél willen, om zo makkelijker te begrenzen wat ze niet willen. De krachtige getuigenis van Silvia toont hoe je tevreden en betekenisvol kan zijn met een heel ander levensritme dan de norm is.
Hier kan je meer leren en lezen:
Silvia Derom en haar aanbod voor creatieve generalisten Tony Crabbe en zijn boek ‘Nooit meer te druk’ het boek ‘Waarom ben ik zo moe’ van Katrien Massa en Peter Beschuyt Paul Verhaeghe ziet burn-out als een maatschappelijk probleem, niet als een individuele ‘schuld’ Het experiment over welk gevoel je eigenlijk verlangt, kan jehier downloaden en zelf uitproberenWed, 03 Nov 2021 - 28min - 12 - S02 Aflevering 3: Een liefde voor het leven?
En ze leefden nog lang en gelukkig… maar hoe dan? Wat kunnen we over de liefde leren? Wat zijn de ingrediënten van een duurzame vervullende relatie? Verwachten we niet teveel van de liefde en van elkaar? En hoe zit het met die eerste passie en de uitdovende vonken?
De liefde. Een onderwerp waar we uren over kunnen praten. In deze aflevering kijken we naar wat er in ons brein gebeurt - en hoe dat verschilt bij verliefdheid en in langdurige stabiele liefdesrelaties. We experimenteren met de verschillende liefdestalen die mensen spreken, laten ons inspireren door het vertrouwen en de gulle liefde van onze getuige Saïd en nemen ons voor vaker tijd te maken voor intimiteit.
Dit zijn inspiratiebronnen voor meer
onzeStudio Brein aflevering over de liefde, met Prof. Dr. Dirk De Ridder Esther Perelsboek ‘Erotische intelligentie’ en haarpodcast ‘Where should we begin’ Seks maakt gelukkig en verbindt ons, maar wat als het er niet is? Lees meer in dit artikel over hetonderzoek van Denise O’Donelly en haar collega’s Gary Chapman en zijn boek‘De vijf talen van de liefde': hier kan jegratis testen wat jouw moedertaal van de liefde is het onderzoek van Prof. Dr. Shelly Gable over Actief Constructief Reageren wordt indeze video mooi uitgelegd door Prof. Dr. Tal Ben ShaharWed, 20 Oct 2021 - 33min - 11 - S02 aflevering 2: Van werk veranderen of je werk veranderen?
Werk vinden dat bij je past, hoe doe je dat? En kan je ook in je huidige job blijven, maar die toch zo boetseren dat hij beter bij jouw talenten, waarden en betekenis past?
Een aflevering over werkgeluk, talent, job-boetseren en jobhopping. Maar ook over loopbaancoaching, levenslang leren en ongelukkige callcenter-medewerkers.
Hier kan je meer lezen en uitproberen:
- Maaikes filmpje over jobcrafting
- Onderzoek naar de levenstevredenheid van leerkrachten
- We werkten met de talentkaartjes van Luk Dewulf, Els Pronk en Peter Beschuyt
- Hier vind je de online sterkepunten-testvan Gallup
- Dit is de 12-punten schaal van Gallup, de bevraging naar werktevredenheid
- Het boek ‘Werk vinden dat bij je past, hoe doe je dat?’ van filosoof Roman Krznaric
- Statistieken over werk en de samenhang met levenstevredenheid vind je in het boek ‘Can we be happier?’ van Richard Layard
- Levenslang leren verhoogt je welbevinden: zie dit rapport van de UN
- Ken Robinson schrijft over passend werk en durven springen in het boek ‘Het ‘element: als passie en talent samenkomen’
- Elizabeth Gilbert schrijft in haar boek ‘Big Magic: de kunst van creatief leven’ over de shit sandwich
- Maaikes blog over het sterfbed-experimentWed, 06 Oct 2021 - 39min - 10 - S02 Aflevering 1: Hoe creëer je voor jezelf een weergaloos leven in je dagelijkse sleur?
Kan iedereen een leven creëren met meer vrijheid, speelsheid en lichtheid - ook in een heel gewone vaste structuur? En hoe doe je dat dan, creatief leven zonder alles overhoop te gooien? Hoe maak je dit ene leven, dat geen weer-ga kan hebben, inderdaad weergaloos? In deze aflevering kijken we naar ons brein voor het antwoord: naar hoe de twee hersenhelften verschillend denken en voelen - en hoe dat de exacte anatomie van de keuze is. Jouw keuze om het linkse denken vaker te activeren, dat analyserende strategische denken, of juist het rechtse, dat intuïtieve, filosofischer denken. Jouw keuze om het linkse voelen vaker voorrang te geven, je kwetsbare kleine deel, of juist het rechtse voelen meer aan te wakkeren, dat zorgt voor flow, creativiteit en plezier.
Hier vind je alles over Pascal Van Hulst, onze inspirerende getuige,
en hier kan je meer lezen en uitproberen:
Lou Niestadt met haar boek ‘Groots en Meeslepend Leven’ Dr. Jill Bolte Taylor: de TED-talk en het boek ‘Whole Brain Living’ podcast ‘De Blankenberge Tapes’ Julia Cameron met haar boeken ‘The Artist’s Way’ en ‘De weg van het luisteren’ Maaikes blog over ochtendpagina’s Floreerkunde: de nieuwe cursus van Positivologie over leven vanuit je hele brein, voor mensenfluisteraarsWed, 22 Sep 2021 - 41min - 9 - Aflevering 8: Vriendschap is …
Hebben gelukkige mensen ook betere relaties met anderen? Of werkt het alleen omgekeerd: worden we gelukkig van positieve relaties? Wat zijn de ingrediënten van krachtige vriendschappen, en waarom is sociale afwijzing zo’n heftige negatieve ervaring voor de mens?
Een aflevering over freerunning, acrobatie, vriendschap en zakendoen, paracetamol en smartphones.
Deze bronnen geven je nog meer inzichten:
in het boek ‘Leven om te floreren. Positieve psychologie voor mensenfluisteraars.’ van Maaike Verstraete vind je alle inhoud van deze aflevering (over de drie elementen van krachtige relaties, over het onderzoek naar de positieve illusie en het Michelangelo-effect, over vriendschap en geluk)
‘Sapiens’ van Yuval Noah Harare over de evolutie van de mens
‘Loneliness’ van John Caccioppo over de effecten van eenzaamheid
‘Social’ van Matthew Lieberman over hoe mensen ‘bedraad’ zijn voor sociale relaties
deze tips van Happify om vriendschap en geluk te versterken in je leven
en hier kan je luisteren naar onze aflevering van Studio Brein over eenzaamheiden hier vind je alles over B-Flat, het circusgezelschap van Ward en Thomas
Heb je van het seizoen genoten? Wil je Eva, Maaike en Sander graag bedanken en aanmoedigen? Trakteer ons dan op een kopje koffie (of een hele thermos koffie, dat kan natuurlijk ook): https://www.buymeacoffee.com/bngpodcast
Wed, 23 Jun 2021 - 39min - 8 - Aflevering 7 : Maakt geld ongelukkig?
Weerspiegelt jouw agenda de centrale waarden in je leven? Hoeveel geld en bezit heb jij nodig om perfect tevreden te zijn? Wat doet het nastreven van materiële doelen met ons, worden we er beter van? Welke overtuigingen heb je over geld, en waar komen die vandaan? Wil je ze houden, zijn ze zinvol?
In deze aflevering proberen we deze eeuwenoude vraag te beantwoorden, door het verhaal van Isolde die haar onderneming verloor en helemaal van nul moest beginnen, met financiële problemen en twee kleine kinderen. En door een experiment om Maaikes overtuigingen rond geld te onderzoeken en in vraag te stellen. We voegen daarbij naar goede gewoonte een dosis wetenschappelijk onderzoek over geld en geluk, het effect van materiële doelen zoals status, rijkdom en macht, sociale vergelijking en waardegedreven leven.
Dit zijn de extra bronnen en links:
Onderzoek naar het verband tussen geld en geluk:
- Bjørnskov , C., Gupta, N. D., & Pedersen, P. J. (2008). Analysing trends in subjective well-being in 15 European countries, 1973-2002. Journal of Happiness Studies, 9,317-330.
- Hagerty, M. R. (2000). Social comparison of income in one’s community: Evidence from national surveys of income and happiness. Journal of Personality and Social Psychology, 78,764-771.
- Myers, D. G. (2000). The funds, friends, and faith of happy people. American Psychologist, 55,56-67.
Over materialisme en het effect daarvan op jezelf en op de wereld lees je alles in het boek “The High Price of Materialism” (2003, Cambridge, MA, US: MIT Press) van Tim Kasser.
Het experiment met de overtuigingen over geld vind je in het boek ‘De kracht van liminaal denken’ van Dave Gray (als je ons volgt op Instagram of Facebook zie je in de loop van de week een foto van de oefening verschijnen :D)
We hadden het ook over de boeken 'Your money or your life' van Vicki Robin en 'Minder piekeren over geld' van John Armstrong.
Documentaires zoals die van ‘The Minimalists’ op Netflix, of biografieën zoals die van Tammy StrobelenAnnemiek Leclaire zijn inspirerend.
Wed, 09 Jun 2021 - 34min - 7 - Aflevering 6: Je mag altijd van gedacht veranderen!
Hoe ga je om met je gedachten? Waar komt die stem in je hoofd vandaan? Kan je hinderlijke gedachten stoppen - gewoon omdat je dat beslist? Kan je nieuwe gedachten leren denken? Hoeveel gedachten denkt een mens eigenlijk op een dag?
Het antwoord op deze en andere bedenkingen in deze aflevering over zwarte en gekleurde gedachten, omdenken en het inlopen van geitenpaden.
Extra bronnen:
Tseng & Poppenk konden via fMRI achterhalen of hun proefpersoon nog bezig was met het denken van een gedachte of overging naar een volgende, zij konden deze overgangen identificeren - en vonden zo een gemiddeld aantal gedachten van 6200 per dag. Hun onderzoek is veelbelovend want in de toekomst willen ze onderzoek verrichten om te begrijpen of het aantal gedachten zou variëren met de leeftijd, ook hoe snel we overgaan van de ene op de andere gedachte en willen ze deze methode ook gebruiken bij verstoorde gedachten in bijvoorbeeld schizofrenie of versnelde gedachten bij manie of ADHD.
Ref: Tseng, J., & Poppenk, J. (2020). Brain meta-state transitions demarcate thoughts across task contexts exposing the mental noise of trait neuroticism. Nature Communications, 11(1), 3480.
Neuronen die samen worden aangevuurd, vormen neurale netwerken. Gedachten en ervaringen of emoties die vaak samen voorkomen, vormen daardoor sterke associaties (olifantenpaden): in de wetenschap heet dat de wet van Hebb.Hier lees je er meer over.
Over de kindertraining Blijmetmij!vind je hier meer
PodcastLijfvan Radio 1 is een aanrader.
Hier kan je decomplimentenposterdownloaden van Platform Mindset, die waar Sofie het over heeft (Zag ik dat jij je stinkende best deed?)
Op deze website vind je alles overOmdenken, ook het webinar dat Maaike en Eva volgden en de ‘effe omdenken’-knop die Sofie kocht
Wed, 26 May 2021 - 23min - 6 - Aflevering 5: Hoeveel invloed heb je op je geluk?
Word je levenstevredenheid bepaald door je omstandigheden of kan je er écht zelf iets aan veranderen? Is de ene mens van nature vrolijker en optimistischer dan de ander? En wat als je leven ingrijpend veranderd: je wint de lotto bijvoorbeeld, of je belandt in een rolwagen?
Een aflevering over optimisme en humor, invloed en betrokkenheid, taart en concentratiekampen.
Hier kan je meer informatie vinden over ons thema:
Sonja Lyubomirsky bespreekt haar ‘gelukstaart’ in het boek “De maakbaarheid van het geluk” en in dit onderzoek: Lyubomirsky, S., Sheldon, K. M., & Schkade, D. (2005). Pursuing happiness: The architecture of sustainable change.Review of General Psychology,Vol.9(2), 111–131. De lotto-winnaars en paraplegie-patiënten die laten zien hoe je geluks-basisinstelling hetzelfde blijft, worden in ditweb-artikeluitgebreid besproken: en over het oorspronkelijke onderzoek kan je lezen in dit wetenschappelijk tijdschrift: Field, J. (2009).Well-being and Happiness IFLL Thematic Paper 4. National Institute of Adult Continuing Education (England and Wales). Viktor Frankl schreef het prachtige boek “De zin van het bestaan” over zijn ervaringen als Holocaust-overlevende en over zijn logotherapie Daniel Gilbert laat met zijn onderzoeken zien hoe slecht we zijn in het voorspellen van ons toekomstig geluk, een concept dat hij ‘affective forecasting’ noemt. Hij schrijft daarover in zijn boek “Stuiten op geluk“. Hier kan je eenTED-talkmet hem bekijken. Over post-traumatische groei kan je lezen inhet werk van Stephen Josephof in het boek “Post-traumatische groei: sterker door ellende” van Anja Jongkind De oefening met de cirkels van invloed en betrokkenheid komt uit het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey Je kan je mailadres achterlaten op onze website, dan sturen we je een freebie (afdrukbare versie van die oefening) met de cirkels - ons experiment van deze week.Wed, 12 May 2021 - 29min - 5 - Aflevering 4: Gewoontes: hoe bereik je iets groots door elke dag iets kleins te doen?
Hoe leer je jezelf goede gewoontes aan? En waarom zou je dat überhaupt willen, leveren gewoontes iets op voor je welbevinden? Kunnen we slechte gewoontes ook effectiever afleren? Werken stempelkaarten en beloningen ook voor volwassenen? En ook voor Eva? Welkom in deze aflevering over olifanten, berijders en paden; huilende baby’s en stickers - alles over gewoontes dus. Dit zijn de links voor méér: Een blog van Maaike over waarom wilskracht overschat is Jonathan Haidt legt de metafoor over de berijder, de olifant en het pad uit in zijn boek ‘De Gelukshypothese’ en ook Chip & Dan Heath gebruiken diezelfde metafoor en werken hem nog beter uit in het boek ‘Switch: veranderen als verandering moeilijk is’ Zelf-Concordante doelen en het belang daarvan vind je terug in het werk en onderzoek van Prof. Dr. Ken Sheldon, in dit onderzoeksartikel bijvoorbeeld: Sheldon, K. (2014). Becoming Oneself: The Central Role of Self-Concordant Goal Selection. Personality and Social Psychology Review, 18(4). Retrieved from http://search.proquest.com/docview/1617268264/ En dit filmpje maakte Maaike ooit (voor een online training) over zelf-concordante doelen: Hier lees je alles over de training Mindfulness & Levenskunst die Maaike en Eva samen maakten, en je kan je je inschrijven. James Clear schreef het heldere boek ‘Elementaire gewoontes’, met alles over aan-en afleren van gewoontes, en de vier elementen die we in onze aflevering opsommen En dan de leukste uitsmijter: op onze website kan je een overzicht downloaden van hoe je olifant, berijder en pad kan bewegen
Wed, 28 Apr 2021 - 36min - 4 - Aflevering 3: Kan je vertrouwen op je intuïtie?
Kan je vertrouwen op je intuïtie?
Hoe maak je het best grote levenskeuzes: met je hart of met je verstand?
Bestaat er eigenlijk echt zoiets als intuïtie - kan je dat wetenschappelijk bewijzen? En als het bestaat, kan je er dan op vertrouwen?
In deze aflevering volgen we Lotte, die alles in België liet vallen en voor de liefde en het avontuur naar Marrakech trok.Bronnen:
In dit boek vind je het onderzoek dat we vermelden over keuzes maken (en veel meer): ‘De kunst van het kiezen’van Prof. Sheena IyengarProfessor psychologie en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman legt in ‘Ons feilbare denken’uit hoe Systeem 1 en Systeem 2 denken werkt
Prof. Barry Schwartz onderzocht keuzestress, en heeft er een interessante TED-talk over de paradox van keuzevrijheid
Onze ‘freebie’ bij deze aflevering is geïnspireerd op het werk van Tim Ferris, en hij helpt om een moeilijke keuze helder te maken. Laat hier je mailadres achter, dan word je onmiddellijk naar de pagina met de download geleid.
De podcast van Lotte, waarin Eva wordt geïnterviewd, is 40in2020. Je kan Lottes avonturen ook volgen via haar blog en socials.Wed, 14 Apr 2021 - 30min - 3 - Aflevering 2: Betekenis is het nieuwe 10 000 stappen
Onderzoek toont het telkens opnieuw: mensen die “lang en gelukkig leven” hebben een helder doel. Ze leven met ‘zin’. Ze voelen een roeping. Ze hebben iets om voor op te staan. Dat iets trekt je vooruit, dat zorgt ervoor dat je weet waarom je de kleine dagelijkse dingen doet, waarom je de stekelige kanten verdraagt, waarom jij hier bent. In deze aflevering horen we Chris en Eric, en hoe zij in hun job als schoonmaker op de hogeschool betekenis vinden. We onderzoeken hoe betekenisvol leven ons gezonder maakt, wat het verschil is tussen een job, een carrière en een roeping en hoe je die roeping vormgeeft. In het boek ‘Life on Purpose’ vat Victor Strecher het onderzoek naar het belang van betekenisvol leven helder samen - en zijn TED talk Het boek 'Vind je waarom' van Simon Sinek en zijn TED-talk over de Gouden Cirkel Een inspirerende ontmoeting tussen JFK en een conciërge met een roeping: 'I help to put a man on the moon' ‘Op de tweesprong van moeten en willen’ van Elle Luna, een heel licht boek met vele tekeningen en fijne oefeningen om je levensbetekenis te vinden Het onderzoek naar job, carrière en roeping is dit: Wrzesniewski, A., Mccauley, C., Rozin, P., & Schwartz, B. (1997). Jobs, Careers, and Callings: People’s Relations to Their Work. Journal of Research in Personality, 31(1), 21–33. De kaartjes die wij gebruikten zijn van het spel 'Imagine me' van Studio Lisa. Beelden uit het spel ‘Dixit’ waarmee je je betekenis kan visualiseren
Sun, 04 Apr 2021 - 25min - 2 - Aflevering 1: Hoe overleven in een extraverte wereld?
In deze uitzending leren we de échte definitie van introvert/extravert kennen, gaan we in gesprek met een koppel dat gezellig elk aan een kant van dat spectrum zit - en experimenteren we zelf met onze ideale introverte (Maaike) of extraverte dag (Eva).
Dit zijn de extra’s bij deze aflevering:
het boek ‘Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’ van Susan Cain
de bijhorende test van Susan Cain: als je wil weten of je meer van de extraverte kant of juist van de introverte bent
hier kan je de uitgebreide MBTI-test doen, die niet-wetenschappelijke maar wel boeiende persoonlijkheidstest
en hier de Big Five-persoonlijkheidstest, de wel wetenschappelijke maar minder vrolijk stemmende persoonlijkheidstest
het onderzoek met de hoog-reactieve baby’s werd uitgevoerd door Prof. Dr. Jerome Kagan
hier kan je meer lezen over het verschil in het reageren op (sociale) stimuli tussen introverten en extravertenFoto’s van je ideale introverte/extraverte dag kan je delen op Instagram of Facebook, met verwijzing naar @brutonationaalgeluk - je krijgt misschien eeuwige roem op onze stories in ruil!
Wed, 17 Mar 2021 - 36min - 1 - Dit is Bruto Nationaal GelukWed, 31 Mar 2021 - 01min
Podcasts semelhantes a Bruto Nationaal Geluk
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- MOREIRA’S MANSION ON AIR – FREDDY MOREIRA FunX
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Teun en Gijs vertellen alles Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Aaf en Lies lossen het wel weer op Tonny Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Outros Podcasts de Saúde
- Seks Verandert Alles Nieuwsblad
- Métamorphose, éveille ta conscience ! Anne Ghesquière
- De Podcast Psycholoog De Podcast Psycholoog / De Stroom
- Lotte gaat diep MNM
- Priorité santé RFI
- Ça va Beaucoup Mieux RTL
- Entiende Tu Mente Molo Cebrián
- Méditation guidée & musique relaxante Sonia Reboul
- Goodnight Joe Sleep Sounds
- Guided Meditation Guided Meditation
- Méditation Guidée pour Guérir ses Blessures Emotionnelles et Retrouver la Joie Isabeau Paape, Mentor Coach Certifiée et fondatrice du podcast qui guérit les blessures émotionelles grâce à la puissance du cœur
- Sleep and Relaxation Podcast Trista Ryan
- Brigitte Lahaie Sud Radio Sud Radio
- 3athlon Praat - Méér over Triathlon 3athlon
- Addiction Recovery Steven T. Ginsburg
- Hoe ben je zo?! Dag en Nacht Media
- Sleep Meditation Music - Relaxing Music for Sleep, Meditation & Relaxation Blissful Relaxation Music
- Relax Mind and Body Relax Body and Mind
- 2024 House / Techno / Progressive / Deep / Melodic / Tech / Edm / Afro / ibiza DJ Mix / Set / Podcast / Electronic Dance Musi DJ TeKness | Techno / House & Electronic Dance Music Mixes Beats
- Sons pour dormir | bruit blanc Pete Ingo