Filtrar por gênero
- 81 - 83 - Brazilië: Recife (1) - 1995
In deze aflevering bezoekt hij Recife en omgeving (Pernambuco) in Brazilië op zoek naar sporen van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in de eerste helft van de 17e eeuw.
Boudewijn Büch bezoekt de stad Recife, onder andere een museum aldaar, verder en het St.Franciscus-klooster met een uitgebreide collectie religieuze schilderijen en tot slot Fort Orange, een 18e eeuws Portugees fort (nu museum), maar van oorsprong Nederlands fort (Fort Oranje) aan het strand van Itamaracá, waar Büch als souvenir een antieke munt krijgt.
INTERVIEWS over de geschiedenis van de Nederlandse koloniale tijd in Pernambuco, met name over de betekenis van prins Johan Maurits van Nassau, de bewindvoerder van de WIC in Brazilië en wat er in Recife en Pernambuco nog aan die tijd herinnert, met: Bernard van Steen, reisagent die in Recife woont en Büch begeleidt op zijn reis en tolkt prof. José Antonio Gonçalves de Mello, onder andere over zijn studiejaar in Nederlandse archieven en over Johan Maurits van Nassau Marcus Albequerque, historicus, over Fort Orange.
SHOTS: diverse straat- en stadsshots Recife St.Franciscus-klooster met verzameling religieuze schilderijen Fort Orange in Itamaracá.
Wed, 29 Sep 2021 - 39min - 80 - 82 - British Virgin Islands - 1995
In deze aflevering bezoekt hij de Britse Maagdeneilanden. Boudewijn Büch begint zijn bezoek aan de Britse Maagdeneilanden in de hoofdstad Road Town op het eiland Tortola. Hij neemt een kijkje in de openbare bibliotheek om een en ander van de geschiedenis van deze eilanden te weten te komen. Vervolgens bezoekt hij Anegada en een museum over de geschiedenis van dit atol en gaat samen met de eigenaar met behulp van een metaaldetector op zoek naar oude munten.
Sat, 25 Sep 2021 - 34min - 79 - 81 - Uithoeken van Amerika: Alaska (3) - 1995
In deze aflevering bezoekt hij het allerhoogste noorden van Alaska. Boudewijn Buch brengt een bezoek aan Kotzebue, waar hij een kijkje neemt bij de redactie van The Artic Sounder, de plaatselijke weekkrant. Vervolgens vliegt hij naar Nome aan de Beringzee en vertelt een en ander over de geschiedenis van dit plaatsje, onder andere een goldrush. Tot slot maakt hij een vlucht over de Beringstraat, waar onder andere Little Diomede ligt. Dit eiland ligt precies op de grens van de VS en de USSR en op de datumgrens.
Wed, 22 Sep 2021 - 32min - 78 - 80 - Uithoeken van Amerika: Alaska (2) - 1994
Deze aflevering het tweede deel van een verslag over Alaska. Bij Fairbanks bezoekt Büch Eldorado Gold Camp, een negentiende-eeuwse goudmijn die ten behoeve van toeristen is heropend. Ook bezoekt hij een echtpaar dat goud zoekt. In Kotzebue vertelt hij over Otto von Kotzebue, de ontdekker van dit deel van Alaska, en diens vader August, een toneelschrijver die bevriend was met Goethe. Ook bezoekt hij het plaatselijke museum, dat al sinds tien jaar gesloten (en dichtgetimmerd) is en dat speciaal voor Buch wordt geopend.
Sat, 18 Sep 2021 - 33min - 77 - 79 - Uithoeken van Amerika: Alaska (1) - 1994
Verslag van een reis van Boudewijn Büch door de VS, waarbij hij afgelegen en minder bekende delen van het land bezoekt. Deze aflevering het eerste deel een verslag over Alaska. Na korte uitleg over de geschiedenis van Alaska vertelt Buch over de Iditarod Trail, een sleewedstrijd met honden over 1049 km die jaarlijks wordt gehouden in de buurt van Anchorage. Op Kodiak Island bezoekt hij Baranov House, een museum over de Russische tijd van Alaska, en het plaatselijke Russische kerkhof. Hij vertelt over Benny Benson(?), die als schooljongen de ontwerpwedstrijd voor de vlag van Alaska won. Op Arctic Island gaat hij in op de problemen van de eskimo's en de indianen.
Mon, 20 Jul 2020 - 32min - 76 - 78 - Uithoeken van Amerika: South Dakota - 1994
Deze aflevering: South Dakota.
Na een kort bezoek aan Rapid City, de grootste stad van South Dakota, gaat Büch naar Mount Rushmore, het monument van vier Amerikaanse presidenten uitgehakt in een rots in de Black Hills. Hij vertelt over Gutzon Borglum, de maker van het beeld, die een overtuigd fascist en anti-semiet was. Via de plaats die het geografisch middelpunt van de VS pretendeert te zijn komt hij bij Crazy Horse, de Indiaanse tegenhanger van Mount Rushmore waar al tientallen jaren aan wordt gewerkt. Buch staat stil bij de uitroeiing van de Indiaanse bevolking en de huidige achtergestelde positie van deze bevolkingsgroep.
Sun, 17 May 2020 - 31min - 75 - 77 - Uithoeken van Amerika: Jekyll Island - 1994Sun, 17 May 2020 - 29min
- 74 - 76 - Uithoeken van Amerika: de US Virgin Islands 2 - 1994
Deze aflevering het tweede deel van het verslag over de US Virgin Islands.
Op het eiland St. Croix bezoekt Büch de steden Christiansted en Frederiksted. Hij gaat in op de koloniale tijd, toen Denen en de Noren op het eiland suikerrietplantages bezaten, en de slavernij. Ook bezoekt hij de plaats waar Columbus in 1493 aan land kwam.
Sun, 17 May 2020 - 31min - 73 - 75 - Uithoeken van Amerika: de US Virgin Islands 1 - 1994
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch.
Deze aflevering: de US Virgin Islands.
Büch is in Charlotte Amalie, hoofdstad van de US Virgin Islands, op zoek naar sporen van de Deense geschiedenis van de eilanden. De eilanden waren tot 1917, toen ze werden gekocht door de VS, een Deense kolonie. Van de Deense tijd zijn behalve een enkel oud fort en een begraafplaats echter weinig sporen over.
Sun, 17 May 2020 - 32min - 72 - 74 - Paraguay 2 - 1994
Boudewijn Büch brengt een bezoek aan de Chaco, een gebied in het noorden van Paraguay. Hij neemt een kijkje in een museum dat is gewijd aan de Chaco-oorlog en vertelt over de diverse oorlogen die dit land heeft gevoerd, met name over de Chaco-oorlog tegen Bolivia in de jaren '30, waarbij honderdduizend doden zijn gevallen. Verder brengt hij een bezoek aan enkele Duitse kolonies, onder andere San Bernadino en Nueva Germania, waar de afstammelingen wonen van Duitse emigranten en waar nog steeds Duits wordt gesproken.
Wed, 13 May 2020 - 33min - 71 - 73 - Paraguay 1 - 1994
Deze aflevering bezoekt hij Paraguay.
Als eerste bezoekt Büch het Nationale Archief in Asunción, waar hij op zoek is naar documenten met betrekking tot de verschillende dictators die Paraguay heeft gehad. Hij bekijkt brieven van de negentiende-eeuwse dictators dr. Francia en Solano Lopez. Daarna gaat hij naar het Mausoleo de Los Heroes, waar verschillende dicators begraven zijn. In Jaguaron(?) bezoekt hij het geboortehuis van Francia, waarin nu een museum is gevestigd. In San Ignacio bezoekt hij het Jezuïetenmuseum en vertelt hij over de Misiones, een rijk dat de jezuïten in de zeventiende eeuw stichtten. In Encarnacion gaat hij naar het geboortehuis van dictator Stroessner.
Wed, 13 May 2020 - 32min - 70 - 72 - Falkland island 2 - 1994
Deze aflevering het tweede deel van zijn bezoek aan de Falklandeilanden. Op de Sea Lion Islands bezoekt Buch het monument voor de tijdens de Falklandoorlog gevallen soldaten. Op de East Falklands gaat hij naar de Argentijnse oorlogsbegraafplaats, het plaatsje Goose Green, de begraafplaats bij het plaatsje San Carlos, waar de Britse invasie begon, en de resten van een Brits legerkamp. Ook bezoekt hij Pebble Island, waar slechts twaalf mensen wonen.
Wed, 13 May 2020 - 33min - 69 - 71 - Falkland island 1 - 1994
In deze aflevering bezoekt hij de Falkland-eilanden.
Reportage over de voorbereidingen voor een militaire parade ten gunste van de viering van de verjaardag van koningin Elizabeth en de parade op de dag zelf. Verder bezoekt Büch het monument voor de tijdens de Falklandoorlog omgekomen militairen, waarop ook de naam van "warpoet" Tinker vermeld staat, de commandopost van de explosieven-opruimingsdienst en de resten van Argentijnse stellingen (de veldkeuken) in de heuvels bij Stanley. Ook zijn opnamen gemaakt van de enige popgroep op het eiland, Arcadia.
Wed, 13 May 2020 - 32min - 68 - 70 - Darwin - 1994Wed, 13 May 2020 - 34min
- 67 - 69 - Australië oostkust - 1994Wed, 13 May 2020 - 31min
- 66 - 68 - Lord Howe - 1994Wed, 13 May 2020 - 32min
- 65 - 67 - Norfolk island 2 - 1994Wed, 13 May 2020 - 33min
- 64 - 66 - Norfolk island 1 - 1994
Deze keer bezoekt hij Norfolk Island (Australië).
Hij besteedt aandacht aan James Cook, de ontdekkingsreiziger die in 1770 Australië ontdekte, en aan de gevangenissen die de Engelsen op Norfolk Island stichtten. Büch bezoekt eerst Botany Bay, vlakbij het tegenwoordige Sydney, waar Cook aan land kwam. Hij gaat naar de exacte locatie waar Cook landde en naar het graf van de eerste Brit die in Australië overleed. Daarna vliegt hij naar Norfolk Island. Ook hier bezoekt hij de plaats waar Cook aan land kwam. Verder gaat hij naar het Norfolk Island-museum, waar hij de ruïnes van gevangeniscellen bekijkt, en het Kingston Cemetery, waar gevangenen en hun bewakers begraven liggen.
Wed, 13 May 2020 - 32min - 62 - 64 - USA 1 - 1994
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de Verenigde Staten bezoekt.
In deze aflevering is Buch op zoek naar de wortels van de blues. Hij bezoekt in Clarksdale, Mississippi, het Delta Blues Museum en Stovall's plantation met het geboortehuis van bluesmusicus Muddy Waters. Ook John Lee Hooker, een andere aartsvader van de blues, is geboren in Clarksdale, maar zijn geboortehuis bestaat niet meer. In San Francisco heeft Büch een ontmoeting met John Lee Hooker, die onder andere ter plaatse een liedje componeert.
Wed, 13 May 2020 - 31min - 61 - 63 - Big island 2 - 1994Wed, 13 May 2020 - 32min
- 60 - 62 - Big island 1 -1994
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze aflevering bezoekt hij Big Island (Hawaii). Boudewijn Buch bezoekt op Big Island de Kealakekua Baai met het Kapitein Cook-monument, een astronomisch observatiecomplex gebouwd op de 4200 meter hoge vulkaan Mauna Kea en Hulihe'e Palace, het zomerpaleis van de voormalige Hawaiiaanse monarchen.
Wed, 13 May 2020 - 32min - 59 - 61 - Suriname 2 -1993Wed, 13 May 2020 - 34min
- 58 - 60 - Suriname 1 - 1993Wed, 13 May 2020 - 30min
- 57 - 59 - Tonga - 1993Wed, 13 May 2020 - 34min
- 56 - 58 - Nuie 2 - 1993
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze keer het tweede deel van zijn bezoek aan aan het koraaleiland Niue in de Stille Oceaan.
Büch toont typische dingen van het eiland Niue, onder andere een snackbar waar boeken te koop zijn, het nationale museum dat nagenoeg leeg staat en de kanobouwkunst.
Mon, 11 May 2020 - 27min - 55 - 57 - Niue 1 - 1993
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Niue, een koraaleiland in de Stille Oceaan bezoekt.
Boudewijn Büch in het Niueaanse journaal. Hij vertelt over het ontstaan van het eiland en het aldaar aanwezige oerwoud. Op bezoek bij een familie, waar hij proeft van een typisch Niueaans gerecht. Gesprek met dr. Harry Nemaie (een arts in overheidsdienst) en zijn vrouw over de voorbereiding van een maaltijd. Kinderen van de Niue Highschool zingen het volkslied. Bezoek aan het enige café op het eiland, waar hij ook de enige bezoeker is. Tina Cooper-Rex, griffier van het kabinet, laat het parlements-gebouw zien en vertelt dat er nooit echt een kabinetscrisis is geweest.vv
Mon, 11 May 2020 - 34min - 54 - 56 - Nieuw-Zeeland 3 - 1993Mon, 11 May 2020 - 30min
- 53 - 55 - Nieuw-Zeeland 2 - 1993Mon, 11 May 2020 - 29min
- 52 - 54 - Nieuw-Zeeland 1 - 1993
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Nieuw-Zeeland bezoekt.
Boudewijn Büch gaat in Dunedin op zoek naar de schrijfster Florence Frisbie (bijgenaamd Whisky Johnny) die twee boeken over de Cook eilanden heeft geschreven ("Miss Ulysses from Puka-Puka" and "The Frisbies of the South Seas") en vindt haar uiteindelijk in Saddle Hill.
Mon, 11 May 2020 - 29min - 51 - 53 - Galapagos - 1993
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de Galapagoseilanden bezoekt.
Boudewijn Buch bezoekt op Santa Cruz, één van de Galápagoseilanden, het Darwin Instituut en probeert op het eiland Floreana de geheimzinnige geschiedenis van de eerste bewoners te achterhalen.
Mon, 11 May 2020 - 34min - 50 - 52 - Isla Robinson Crusoe - 1993
Isla Robinson Crusoe
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Isla Robinson Crusoe voor de Chileense kust bezoekt.
Boudewijn B¸ch vertrekt per vliegtuigje uit Santiago de Chile en daarna per boot naar Isla Robinson Crusoe (Islas Juan Fernandez) waar hij de plaatsen BahÌa el Padre, Mirador en Puerto Ingles bezoekt, onder andere per muilezel, waar Alexander Selkirk, die model stond voor de romanfiguur Robinson Crusoe, ooit ruim vier jaar doorbracht.
Mon, 11 May 2020 - 32min - 49 - 51 - Chili - 1993
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Chili bezoekt.
Boudewijn Büch bezoekt in de zuidelijkste stad van Chili, Punta Arenas, het Musea Regional Saleisiano de afdeling met opgezette dieren, de stad Frutillar waar veel Chilenen van Duitse afkomst wonen, het Lago Llanquihe met vulcaan, de plaats Ancud op Isla de Chiloé en Puerta Varas waar hij een kijkje neemt in de bibliotheek van de Duitse school.
Mon, 11 May 2020 - 30min - 48 - 50 - Zuidpool 4 - 1993Mon, 11 May 2020 - 29min
- 47 - 49 - Zuidpool 3 - 1993Mon, 11 May 2020 - 27min
- 46 - 48 - Zuidpool 2 - 1993
Buch in Ushuaia, twee jaar geleden, toen de reis naar de Zuidpool niet doorging. Deze aflevering is de tweede van vier programma's waarin Büch de Zuidpool bezoekt. Op King George Island worden de Russische basis Bellinghausen en een primitief ziekenhuis bezocht. Dan vertrekt het filmteam in een lawaaierige en schuddende rupstank voor een bezoek aan de grote Chinese basis "Grote Muur". Buch bekijkt op de Chinese basis een wegwijzer. Er wordt niet met de Chinezen op de basis gesproken, omdat zij geen engels spreken. Met een rubberbootje reist het team naar het vulkanische Half Moon Island. Shots van het eiland en de daar levende pinguÔns. B¸ch en consorten varen met het rubberbootje gedeeltelijk onder een ijsberg. Het Russische schip, waarmee Boudewijn reist, vaart zuidelijker. Het wordt kouder en het navigeren wordt steeds moeilijker vanwege de ijsgang.
Mon, 11 May 2020 - 29min - 45 - 47 - Zuidpool 1 - 1993
Deze aflevering is de eerste van vier programma's waarin Büch de Zuidpool bezoekt. Boudewijn Buch reist naar de Zuidpool. Zijn reis begint in het plaatsje Ushuaia in Zuid-Argentinië. Varend op een Russisch schip vertelt Buch over de moeilijke vaarroutes als gevolg van het grensconflict tussen Chili en Argentinië. Hij gaat in op de geschiedenis van de eilanden en de 'ontberingen' tijdens de reis. Medepassagiers Jan en Nanny de Goed vertellen over hun verwachtingen van de Zuidpool. Uiteindelijk komen zij aan op King George Island waar zij met een rubberboot aan land worden gebracht. Buch loopt door het enige dorp op de Zuidpool: Vila Estrella.
Mon, 11 May 2020 - 29min - 44 - 46 - Canada 5 - 1992Mon, 11 May 2020 - 30min
- 43 - 45 - Canada 4 - 1992
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Northwest Territories in Canada bezoekt.
Buch op weg naar het dorpje Rae-Edzo (Northwest Territories) waar hij een bezoek brengt aan de plaatselijke bevolking en waar hij te gast is bij een indiaanse familie. Gesprek met Joe, een indiaan, de vader van Joe en met Patrick, een Canadees, die werken in een centrum waar indiaanse straatnaamborden worden gemaakt.
Mon, 11 May 2020 - 32min - 42 - 44 - Canada 3 - 1992
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Canada bezoekt. Boudewijn Buch bezoekt St. Pierre et Miquelon, enkele Franse eilanden voor de kust van Newfoundland en gaat naar het bijna onbewoonde Ile aux Marins. Hij vertelt diverse geschiedkundige feiten en bezoek het museum op Ile aux Marins en praat met een inwoner over de kerk, het museum en het eiland.
Mon, 11 May 2020 - 30min - 41 - 43 - Canada 2 - 1992Mon, 11 May 2020 - 29min
- 40 - 42 - Canada 1 - 1992
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze keer bezoekt hij Quebec in Canada.
Boudewijn Buch praat in Montreal met een voor- en tegenstander over de afscheiding van de Franstalige staat Quebec, en hij bezoekt het museum en de bibliotheek van de McGill University.
Mon, 11 May 2020 - 30min - 39 - 41 - Dodo 5 - 1992Sat, 02 May 2020 - 31min
- 38 - 40 - Dodo 4 - 1992Sat, 02 May 2020 - 30min
- 37 - 39 - Dodo 3 - 1992Sat, 02 May 2020 - 29min
- 36 - 38 - Dodo 2 - 1992
In deze serie gaat hij op zoek naar de uitgestorven dodo. Boudewijn Büch bekijkt in het National Museum of Scotland in Edinburgh een reconstructie van een dodo. Op Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan, bezoekt hij een krokodillenfarm en praat met de eigenaar. Verder laat hij de enige plek zien op Mauritius (te Mare-aux-Songes) waar botten en een volledig skelet van de dodo zijn gevonden. De plek is nu een vuilnisbelt en Buch vertelt over de symboliek hiervan.
Sat, 02 May 2020 - 29min - 35 - 37 - Dodo 1 - 1992
In deze serie gaat hij op zoek naar sporen van de uitgestorven dodo. Een boekhandel in Amsterdam is er in geslaagd voor Büch een tweede exemplaar van "Gedenckwaerdige hetebrij" van Bontekoe te vinden, waarin een de witte dodo staat beschreven en hij gaat naar New York en het eiland Mauritius om meer over de dodo te weten te komen.
Sat, 02 May 2020 - 30min - 34 - 36 - Seychellen - 1992
Boudewijn Buch bezoekt drie idyllische eilanden van de Seychellen en praat met verschillende bewoners. Hij vertelt diverse geschiedkundige feiten en bezoekt onder andere het Nationaal Museum van de Seychellen en het National Archive in Victoria op het eiland Mahé. Op het eiland Praslin bekijkt hij de "coco de mer" (een boom die alleen daar groeit) en het historisch museum.
Sat, 02 May 2020 - 32min - 33 - 35 - West-Australië (2) - 1992
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze keer de vondst van het VOC-schip de Batavia en een bezoek aan goudmijnen.
Boudewijn Buch in Geraldton, Batavia Coast. Hij bezoekt daar het "West-Australisch Maritiem Museum" voor de overblijfselen van VOC-schip de Batavia.
Sat, 02 May 2020 - 32min - 32 - 34 - West-Australië (1) - 1992Sat, 02 May 2020 - 29min
- 31 - 33 - Cocos Island - 1992
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de atol Cocos (Keeling) Islands bezoekt.
Boudewijn Buch bezoekt een bewoond (Home Island) en een onbewoond (Horsburgh Island) eiland van de Cocos Islands. De archipel is 1978 onderworpen geweest aan dicatorsfamilie Clunies Ross. Hij vertelt diverse geschiedkundige feiten en bezoekt onder andere het huis van John Clunies Ross.
Sat, 02 May 2020 - 28min - 30 - 32 - Christmas Island - 1992
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer het Australische Christmas Island bezoekt.
Boudewijn B¸ch probeert er achter te komen wat de bewoners van Christmas Island (bekend door de unieke jaarlijkse krabbentrek) beweegt om hier te blijven wonen: de prachtige natuur of de fosfaatindustrie?
Sat, 02 May 2020 - 33min - 29 - 31 - Kanaaleilanden - 1991
Serie reisprogramma's met Boudewijn Buch, waarin hij deze keer de Kanaaleilanden bezoekt. Boudewijn heeft behalve een gesprek met de schrijver Frank Stroobant een ontmoeting met de Seigneur van het eiland Sark; ook bezoekt hij het kleinste kerkhof. Büch bezoekt het eiland Herm. Ook vertelt hij een en ander over Victor Hugo.
Sat, 02 May 2020 - 40min - 28 - 30 - Paaseiland - 1991Wed, 05 Feb 2020 - 31min
- 27 - 29 - Argentinië 4 - 1991Wed, 05 Feb 2020 - 31min
- 26 - 28 - Argentinië 3 - 1991Wed, 05 Feb 2020 - 30min
- 25 - 27 - Argentinië 2 - 1991Wed, 05 Feb 2020 - 29min
- 24 - 26 - Argentinië 1 - 1991Wed, 05 Feb 2020 - 30min
- 23 - 25 - Curaçao - 1991Wed, 05 Feb 2020 - 29min
- 22 - 24 - Columbus achterna 9 - 1991Mon, 27 Jan 2020 - 30min
- 21 - 23 - Columbus achterna 8 - 1991Mon, 27 Jan 2020 - 30min
- 20 - 22 - Columbus achterna 7 - 1991Mon, 27 Jan 2020 - 30min
- 19 - 21 - Columbus achterna 6 - 1990
In deze aflevering: de plaats waar Columbus in 1492 voet aan Amerikaanse wal zette, op één van de eilanden van de Bahama's.
THE BAHAMA'S HISTORICAL SOCIETY MUSEUM TE NASSAU Gesprek met miss Turner, historica, over de oorspronkelijke bevolking (Arawaks), redenen voor een standbeeld voor Columbus en het aangrijpen van het 500-jarig herdenkingsfeest om aandacht te vestigen op de Indianen.
Mon, 27 Jan 2020 - 27min - 18 - 20 - Columbus achterna 5 - 1990Mon, 27 Jan 2020 - 29min
- 17 - 19 - Columbus achterna 4 - 1990
In deze aflevering: de plaats waar Columbus in 1492 voet aan Amerikaanse wal zette, op één van de eilanden van de Bahama's.
THE BAHAMA'S HISTORICAL SOCIETY MUSEUM TE NASSAU Gesprek met miss Turner, historica, over de oorspronkelijke bevolking (Arawaks), redenen voor een standbeeld voor Columbus en het aangrijpen van het 500-jarig herdenkingsfeest om aandacht te vestigen op de Indianen. SHOTS: ext. + int. Bahama's Historical Museum te Nassau, New Providence Bahama's standbeeld van Columbus straatoptreden van de Royal Bahamian Police Band met publiek.
NATIONAL LIBRARY OF THE BAHAMA'S Gesprek met Eris Moncur, voormalig directeur van een middelbare school, over zijn onderzoek naar de landingsplaats van Columbus en zijn conclusie dat dit niet het huidige San Salvador Island geweest kan zijn.
Mon, 27 Jan 2020 - 31min - 16 - 18 - Columbus achterna 3 - 1990Mon, 27 Jan 2020 - 28min
- 15 - 17 - Columbus achterna 2 - 1990
In deze aflevering bezoekt hij in Sevilla het Archivo General de Indias, de kathedraal waar Columbus misschien begraven ligt, de Biblioteca Colombina, het klooster La Rabida en de havenstad Palos, van waaruit Columbus vertrokken is.
Büch laat diverse schilderijen zien die met Columbus te maken hebben en hij laat aan de hand van een maquette zien waar het Nederlandse paviljoen komt op de wereldtentoonstelling "Expo '92" in Sevilla en waar de (nagebouwde) schepen van Columbus komen te liggen. Hij bezoekt het klooster La Rabida dat verbouwd wordt tot het koninklijk paviljoen op de Expo en waar Columbus in de kapel 27 jaar begraven heeft gelegen. Verder bezoekt hij in Sevilla de kathedraal, waar Columbus begraven zou liggen. In het Archivo General de Indias vertelt Buch over de boeken en documenten in dit archief, maar kan niets laten zien omdat de directrice geen toestemming wil geven om de boeken en papieren aan te raken. In de Biblioteca Colombina mag hij de boeken wel aanraken en laat hij enkele originele boeken van Columbus zien met zijn aantekeningen. Tot slot bezoekt hij de havenstad Palos, van waaruit Columbus vertrokken is. In deze plaats staat een monument voor Columbus en de kerk waar Columbus gebeden heeft voor het welslagen van zijn tocht.
INTERVIEW met: bibliothecaresse van Biblioteca Colombina, over de boeken met betrekking tot Columbus Emile Brugman, historicus, over hoe Columbus via een monnik uit het klooster La Rabida geld bijeen kreeg om de reis naar Amerika te maken. Het duurde echter nog jaren voordat hij toestemming kreeg van de Spaanse koning en koningin.
Mon, 27 Jan 2020 - 29min - 14 - 16 - Columbus achterna 1 - 1990Mon, 27 Jan 2020 - 30min
- 13 - 15 - Tasmanië - 1990
Büch is op bezoek bij Tom en Helen Dunbabin in Dunalley. Buch gaat met een open vrachtwagen door de bush naar de plek waar Abel Tasman aan land kwam op Tasmanië. Interview met Roelf Vos die nadat hij zijn supermarkten had verkocht een compleet Zwitsers dorp (Grindelwald Village) opzet voor de Tasmaniërs. Op bezoek in een museum op zoek naar de Tasmaanse tijger, Buch krijgt in een magazijn een paar opgezette exemplaren te zien. Ook nog een interview/bezoek aan dr. Jan Boot welke al sinds 1938 woont op Tasmanië, bekijkt in de Blaeu altas naar kaarten van Australië en Tasmania.
Sun, 26 Jan 2020 - 36min - 12 - 14 - Turkije - 1989
Deze aflevering bezoekt hij de zuidkust van Turkije.
Boudewijn Büch gaat in Istanbul naar de brug over de Bosporus, die de enige brug ter wereld is die twee werelddelen (AziÎ en Europa) met elkaar verenigt. Met een jacht vaart hij daarna langs de zuidkust naar het eiland Gemiler, waar hij ruïnes bekijkt van gebouwen (oa een kerk) uit de Byzantijnse tijd. Verder bezoekt hij bij Dalyan een natuurgebied en uit rotsen gehakte Lycische graftombes (750 v. Chr.).
INTERVIEWS met: Hans Beugel, opvarende jacht, over zeeziekte en over flottielje-varen Louis du Pree, kapitein jacht, over zijn wereldreis Abidin Kurt, gids, over de uitgehakte graven.
Sun, 26 Jan 2020 - 31min - 11 - 13 - Televisie in Australië - 1989
In deze aflevering, waarin hij Australië bezoekt, wordt aandacht besteed aan Australische televisieseries.
Büch bezoekt de sets van "Flying Doctors" en "Neighbours", twee Australische televisieprogramma's die ook in Nederland zeer populair zijn en hij ziet hoe het Australische dagelijks leven wordt verfilmd.
INTERVIEWS met: Leonore Smith, zuster Kate Wellings in "Flying Doctors", over haar werk de auteur van "Flying Doctors", over de manier waarop de afleveringen ontstaan, karakterontwikkelingen van de hoofdpersonen, de mate van sex en geweld in de serie en over aanpassingen aan het Europese publiek Andrew Kennedy, story editor "Flying Doctors", over het waarheidsgehalte van de serie Barry Wilson, cameraman, over zijn werk Tony Osicka, regisseur "Neighbours", over zijn werk Jason Donovan, Scott Robinson in "Neighbours" en popartiest, over zijn elpee en over zijn redenen te stoppen met de serie Jan Smith, Harold Bishop in "Neigbours", over het wereldwijde succes van de serie Peter O'Brien, Sam Patterson in "Flying Doctors" en vroeger ook acteur in "Neighbours", over de verschillen tussen de twee series Robert Grubb, dr. Geoffrey Standish in "Flying Doctors", over herkend worden op straat.
Sun, 26 Jan 2020 - 42min - 10 - 12 - Australië - 1989
In deze aflevering, waarin hij Australië bezoekt, wordt aandacht besteed aan dieren die alleen in Australië voorkomen.
De dieren waar aandacht aan wordt besteed zijn de kangoeroe en de kleinste pinguïn ter wereld, de zogenaamde sprookjespinguïn.
INTERVIEWS met:
Frits Maaten, die zich bezighoudt met kangoeroes, over zijn gedeeltelijk tamme kangoeroes. Hij laat zien hoe de dieren vechten. Na de aftiteling vertelt hij over wombats (knaagbuideldieren) en laat hij zijn tamme wombat Milly zien Phil Andrews, bioloog, over het komische aan kangoeroes. Hij zegt dat kangoeroes onmogelijk getemd kunnen worden mevrouw Edwards, ranger bij de "Fairy-penguin Parade", over de aantallen pinguïns in Australië, de verschillen tussen de Keizers- en de Koningspinguïn en de Sprookjespinguïn, en de uiterlijke verschillen tussen oude en jonge pinguïns. De "Fairy-penguin Parade" is een verzamelpunt waar mensen naar de pinguins kunnen komen kijken. De parade is opgezet opdat de pinguïns in de rest van het gebied ongestoord kunnen leven een tweede ranger over het bijvoeren van ondervoede pinguïns.
Sun, 26 Jan 2020 - 33min - 9 - 11 - Fiji - 1989
Verslag van een wereldreis van Boudewijn Buch. Deze keer bezoekt hij de Fiji-eilanden. In de stad Suva op Fiji bezoekt Büch de openbare bibliotheek en het Fiji-museum. Daarna bezoekt hij in aanwezigheid van de minister van vrouwen- en culturele zaken, mevr. Adi Finau Tamari Tabakaucoro, het dorpje Lokia, waar hij een traditionele ceremonie bijwoont. Verder komen de datumgrens, die dwars over Fiji loopt, de twee militaire staatsgrepen sinds 1987 en de positie van de Indiase inwoners van Fiji ter sprake.
INTERVIEWS met:
een bibliothecaresse van de openbare bibliotheek, over sponsoring in de bibliotheek en de problemen die de bibliotheek heeft met het verkrijgen van boeken in het Hindi Sepeti Mata, conservator Fiji-museum, over de verschillende rituelen die verbonden zijn met kannibalisme een Indiër over cultuurverschillen tussen Indiërs en Fijiërs mevrouw Tabakaucoro, minister van vrouwen- en culturele zaken, over de totstandkoming van het ministerie voor vrouwenzaken, haar toekomstplannen en de staatsvorm van Fiji.
Sun, 26 Jan 2020 - 38min - 8 - 10 - West-Samoa - 1989
Boudewijn Büch bezoekt West-Samoa, waar de oorspronkelijke cultuur nog voor een groot deel behouden is gebleven. De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson heeft een deel van zijn leven op West-Samoa gewoond. Buch bezoekt zijn woonhuis, nu bewoond door de prins van Samoa, en zijn graf op Mount Vaea, de hoogste berg van Samoa.
INTERVIEWS met:
Westsamoaanse vrouw over het graf van haar voorouders dat zich pal voor de deur van haar huis bevindt Westsamoaanse matai (chef) over de traditionele drank gemaakt van de cava-wortel en over een bijeenkomst van matais Westsamoaanse man over de manier van rechtspreken, een mengeling van traditie en democratie.
Sun, 26 Jan 2020 - 34min - 7 - 09 - Rarotonga - 1989
Deze aflevering bezoekt hij Rarotonga, één van de Cookeilanden.
Op Rarotonga vertelt Büch over de politieke geschiedenis van de Cookeilanden. Hij gaat in op het feit dat inwoners van Rarotonga in WO I en II in Europa hebben gevochten. Verder vertelt hij over Tom Neale die jarenlang als een moderne Robinson Crusoe op het onbewoonde eiland Suvarrow heeft gewoond.
INTERVIEWS met:
Geoffry Henry, premier van de Cookeilanden, die uitlegt dat de Cookeilanden deel uitmaken van Nieuw-Zeeland. De inwoners voelen geen behoefte zich af te scheiden Arthur Neale, zoon van Tom Neale, over de levensfilosofie van zijn vader Mere Macquarie, dochter van de "koningin" van de Cookeilanden (stamhoofd van de oorspronkelijke bewoners), over haar familie en over het paleis dat door een orkaan is verwoest. Ze laat de Engelse vlag zien (met daarop een portret van koningin Victoria met een donkergekleurd gezicht) die werd gehesen in 1888, toen haar overgrootmoeder de eilanden overdroeg aan het Engelse koninkrijk.
Sun, 26 Jan 2020 - 37min - 6 - 08 - Tahiti - 1989
Deze keer bezoekt hij Tahiti, een eiland dat behoort tot Frans Polynesië.
Büch bezoekt op Tahiti de baai waar de eerste Fransen aan land kwamen. Hij vertelt dat de Tahitianen, die gewend waren aan vrije sex, hun vrouwen aanboden aan de Franse matrozen.
De vrouwen raakten daardoor besmet met syfilis, tot dan toe onbekend op het eiland. Verder bezoekt Buch het graf van koning Pomare V, die zijn rijk verkocht voor een pensioen en een drankvoorraad.
De Tahitianen hebben, zijn levensstijl indachtig, op zijn graftombe een levensgrote fles geplaatst. Op het eiland Morea, dat doorgaat voor het mooiste eiland van Polynesië, bezoekt Büch Marea de Tittiroa, één van de weinige tempels in het Polynesische gebied. Verder bezoekt hij een boekhandel in Papeete, waar de gehele Franse literatuur verkrijgbaar blijkt te zijn, en een traditionele dansshow voor toeristen.
Sun, 26 Jan 2020 - 39min - 5 - 07 - Redmond O'Hanlon - 1989
In deze aflevering brengt Boudewijn Büch een bezoek aan de Engelse schrijver van reisverhalen en ontdekkingsreiziger Redmond O'Hanlon.
Redmond O'Hanlon schreef over zijn reizen de boeken: "Naar het hart van Borneo" en "Tussen Orinoco en Amazone". Buch praat met O'Hanlon over zijn interesse voor vogels, zijn nieuwe reis naar de Kongo-rivier, de voorwerpen die hij verzamelt en de verhalen die er aan vastzitten, zijn reis naar Borneo en de Amazone, over het schrijven van en zijn liefde voor boeken.
Gesprekken met:
Emile Brugman, redakteur, onder andere over zijn contact met O'Hanlon en het in Nederland uitbrengen van zijn boeken Ian McEwan, schrijver, onder andere over zijn bezoeken aan Amsterdam en zijn nieuwe boek Craig Raine, dichter. - Gailen Strawson, criticus en filosoof.
Sun, 26 Jan 2020 - 38min - 4 - 06 - van Malta naar Filfla - 1988
De fascinaties van Büch - Eilanden
We hebben ons laten vertellen dat je dit eilandje op geen enkele kaart van Malta zal vinden. Het noemt Filfla. De naam zou afgeleid zijn vanuit het Arabische woord 'filfel', wat 'zwarte peper' wil zeggen.
Archeologen ontdekten dat het eiland ooit gebruikt werd ten tijde van de Tempeltijd (laat neolithicum). Een aardbeving in 1856 had tot gevolg dat een deel van het eiland in de zee gezonken is.
Eigenlijk is het een klein (6 ha) en onbetekenend iets. Het werd tot in 1971 door de Engelsen als schietschijf gebruikt voor de bommenwerpers, en er zou dus ook nog heel wat munitie liggen die nog op scherp staat. De vissersboten moeten dus in een straal van 1 zeemijl uit de buurt van het eiland blijven, want men zou wel eens zo'n niet-ontplofte bom in z'n netten kunnen vangen. Vandaar ook dat de Maltese autoriteiten besloten hebben dat dit verboden terrein is. In 1980 kreeg Filfla het statuut van vogelreservaat.
Maar er zou ook een eigen soort van muurhagedis op het eiland leven (Podarcis filfolensis filfolensis) én een eigen slakkensoort Lampedusa imitatrix gattoi)
Wat nu eigenlijk maakte dat Boudewijn Buch zich zo aangetrokken voelde tot dit eiland, dat weet ik niet (ik vermoed dat het vooral het feit was dat het voor hem verboden gebied was), maar in 1988 heeft hij een helicopterpiloot zo gek gekregen om hem er naar toe te vliegen, en wandelde hij dus enkele minuten rond op het eiland. Hij heeft dit beschreven in zijn boek 'Eenzaam'.: 'Ik ben een vijftal minuten op Filfla geweest. Ik ervaar melancholie. Ik zie Filfla onder mij wegtrekken en voel me treurig worden. Eindelijk ben ik op Filfla geweest -- en wat nu?' Filfla was een onbewoond eiland. Bewoners van eilanden doen er ook eigenlijk niet toe in Büchs boeken: het is wel hun eiland, maar ze zijn vooral leverancier van weetfeitjes.
Sun, 26 Jan 2020 - 39min - 3 - 04a - Philadelphia, New York, North Tonawanda en Nashville - 1988
In deze aflevering bezoekt hij Philadelphia, New York, North Tonawanda en Nashville.
Boudewijn Büch bezoekt een verkoping van jukeboxen in Philadelphia, het Pratt Institute in New York, de Wurlitzer fabriek in North Tonawanda in de staat New York en Roy Orbison in Nashville.
INTERVIEWS met: Luc Wildschut, verzamelaar en handelaar in jukeboxen, over het opkopen van jukeboxen in Amerika
James Fulton, Pratt Institute New York, over ontwerpen, de verschillen in stijl tussen Europa en Amerika, over ontwerper Raymond Loewy en het ontwerpen van geld
Bob Wilson, werknemer Wurlitzer, over de geschiedenis van de jukeboxfabriek, het renoveren van oude jukeboxen en het nabouwen ervan
Roy Orbison, zanger, over reacties van zijn fans, hits, zijn autoverzameling en over zijn tour met The Rolling Stones in 1965.
Sun, 26 Jan 2020 - 28min - 2 - 03 - New York - 1988
In deze aflevering bezoekt hij een antiquariaat in New York en de Library of Congress in Washington.
INTERVIEWS met: H.P. Kraus, verkoper antiquariaat, over kopen en verkopen van antieke boeken en het onderkennen van falsificaties Maurice de Hond, over gecombineerde computer- en boekwinkels Nancy Bush en Donald Grimm, mederwerkers Library of Congress, over de diverse collecties H. Billington, directeur Library of Congress, over de gebouwen Daniel Boorstin, voormalig directeur Library of Congress, over de toegankelijkheid van de bibliotheek en de problemen met conservering.
Tue, 10 Dec 2019 - 43min - 1 - 02 - Buddy Holly - 1988
In deze aflevering een kijkje achter de schermen bij het maken van televisieprogramma's in Hollywood.
INTERVIEWS met: hr. Miles, tv-criticus, over kritiek op tv-programma's een quizmaster van het programma Scrabble, over training van kandidaten Ate de Jong, regisseur, over wonen en werken in de VS, het regisseren van een aflevering van "Miami Vice", zijn contact met acteur Don Johnson en zijn inkomen Presentator van het nieuws programma The McCreary Report in New York, over de inhoud van de show Malcolm-Jamal Warner, acteur, over de "Cosbyshow", zijn opleiding en favoriete tv-programma's Pastor Lloyd John Ogilvie (First Presbyterian Church of Hollywood), over de vraag of zijn tv-kerkdienst een show of een programma is.
Tue, 10 Dec 2019 - 40min
Podcasts semelhantes a De wereld van Boudewijn Büch
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- MOREIRA’S MANSION ON AIR – FREDDY MOREIRA FunX
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Teun en Gijs vertellen alles Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Aaf en Lies lossen het wel weer op Tonny Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen