Filtrar por gênero
Onderwijs dat uitgaat van de werking van het brein. We noemen het ook wel breinvriendelijk leren. Breinvriendelijk leren is leuker leren, zowel voor de leerkracht als voor de leerling. In onze podcast ‘Simpelweg een 10-minutengesprek’ van Leuker Leren vertellen wij, Hilde en Manon, alles over breinvriendelijk leren en geven we tips hoe je dit heel simpel toe kunt passen. In de klas, maar ook thuis. De podcast is een knipoog naar het 10-minutengesprek, zoals iedere leerkracht en/of ouder die kent.
- 13 - Lesidee: ons bijzondere brein
Heeft het zin dat leerlingen (en leerkrachten) meer weten over de werking van het brein bij leren? Ja! Leerlingen hebben een hogere leermotivatie en ontwikkelbereidheid als zij iets meer weten over de plasticiteit van het brein en hoe leren werkt in het brein.
In mijn plusklas op Bonaire krijgen de leerlingen iedere week 15 minuten Braintime, waarin ik verschillende aspecten van het brein uitleg. Soms in de kring, soms aan de hand van een video, soms met een creatieve werkvorm, en soms van alles wat. De lesideeën staan beschreven op het Instagramaccount Leuker Leren. In deze podcastreeks verzamel je achtergrondinformatie over het brein.
Mon, 16 Jan 2023 - 03min - 12 - Leuker Leren Specials: aflevering zintuigen
In deze aflevering een samenvatting uit het boek Hands-on leren van Helen Reed
-welke zintuigen hebben we? Het zijn er meer dan je denkt
-welke zintuigen gebruiken we het meest in het onderwijs
-waarom het beter is voor het leren om zoveel mogelijk zintuigen tegelijkertijd in te zetten
-voorbeelden hoe je een taal- en rekenles kunt geven met zoveel mogelijk zintuigen
-de ervaring van je leerlingen
Wil je ook informatie over andere breinprincipes? Kijk dan op ons breinvriendelijk leerplatform https://www.leukerleren.org
Wed, 04 Jan 2023 - 08min - 11 - Maak je gebruik van emoties tijdens je lessen?
Ons brein is ontworpen om alles te onthouden wat met emoties te maken heeft.
Welke emoties bedoelen we? Gaat het alleen over positieve emoties, of ook over negatieve emoties? Wat zegt wetenschappelijk onderzoek? Aan het einde van ons tienminutengesprek delen we lesideeën met je hoe je emotie in kunt zetten in je lessen.
Tip! Wil je meer weten over het brein en emoties in de klas, dan kun je ook onze blog lezen. Dat kan hier.
Hilde en Manon van Leuker Leren
Ps. Het gesprek gaat door op ons Instagram account en op onze Facebook pagina.
https://www.instagram.com/leukerleren/
https://www.facebook.com/breinvriendelijkleren/?ref=pages_you_manage
Praat je mee?
Wed, 23 Feb 2022 - 12min - 10 - Twee muziekactiviteiten voor in de klas
In podcast deel 2 over muziek delen wij, Hilde en Manon, twee muziekactiviteiten met je. Hilde doet een muziekles voor kleuters, Manon doet een Caribische muziekles. Het liedje van Hilde is gebaseerd op het prentenboek "Over een mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept". Het liedje van Manon is half in het Papiaments, half in het Nederlands en heet "Ban hunga bala" oftewel "Wij spelen voetbal".
Deze podcast duurt 20 minuten.
Veel luisterplezier!
Hilde en Manon
van Leuker Leren
Ps. We vinden het heel leuk als je deze podcast deelt op Instagram en/of op Facebook!
Sun, 06 Feb 2022 - 20min - 9 - Wat is het effect van muziek in de klas?
Een podcast special over muziek! In twee delen gaan wij, Hilde en Manon, met elkaar in gesprek over het belang van muziek in de klas. In dit deel bespreken we wat muziek doet met je brein en wat het oplevert voor je leerling; in het volgende deel delen we twee muziekactiviteiten met je.
Maar nu eerst:
- Wat doet muziek voor het brein?
- Word je slimmer van Mozart's K448 of is dit een mythe? En Bach's Allemande Suite nr. 1?
- Kan muziek een drempel zijn om in te zetten in je lessen? Misschien ben je niet bekend met muziek en zet je het daarom niet in in je lessen? In deze podcast daarom een aantal muziektips die je heel simpel kunt inzetten.
Op onze Facebookpagina en op ons Instagram account Leuker Leren geven we nog meer praktische tips. Bekijk ze en doe er je voordeel mee. We vinden het erg leuk als je jouw mening deelt met ons!
Veel luisterplezier!
Hilde en Manon
van Leuker Leren
Wed, 19 Jan 2022 - 18min - 8 - Hoe zorg je voor een veilige klas?
Een veilige klas. Het is dé basisvoorwaarde voor je leerlingen om tot leren te komen. Maar wat betekent veilig eigenlijk? Wat gebeurt er in je brein als het niet veilig is voor je leerling? In dit tienminutengesprek praten we over veiligheid en geven we tips hoe je het voor iedere leerling veilig kunt maken.
Vind je dit een belangrijk onderwerp en wil je meepraten? Dat kan. Op onze Facebook pagina Leuker Leren en onze Instagram pagina Leuker Leren vind je veel informatie over breinvriendelijk leren en bewegen. Ook deelt Manon veel informatie en persoonlijke ervaringen op haar Insta account @manonbrainbased.
Veel luisterplezier!
Hilde en Manon
Leuker Leren
Thu, 18 Nov 2021 - 16min - 7 - Wat MOET je weten over bewegen in de klas en op school?
Het wordt wel gezegd dat bewegen een toverwoord is. Bewegen zou goed zijn voor alles.
Maar is dat zo? Wat zijn de cijfers? Hoe lang zitten kinderen op een dag? Wat is de beweegnorm? En welke soorten bewegingen kun je doen?
In dit tienminutengesprek krijg je antwoord op deze vragen.
Wil je nog meer informatie en tips? Kijk dan op het Instagramaccount van Manon @manonbrainbased of bij Leuker Leren op Facebook en/of Instagram. Wij vinden het supertof als je met ons deelt of je iets aan dit tienminutengesprek hebt gehad.
groetjes Hilde en Manon van Leuker Leren
Thu, 04 Nov 2021 - 12min - 6 - Hoort nieuwsgierig denken bij leuker leren?
Wat heeft nieuwsgierigheid met leuker leren te maken? In deze podcast gaan wij, Hilde en Manon, in gesprek met Jason Fredrick van Eunen, expert nieuwsgierig denken. Wat is nieuwsgierig denken? Hoe werkt het in de klas? Hoe pas je het toe in de klas? Wat heeft het te maken met breinvriendelijk leren? En waarom zijn sommige mensen minder nieuwsgierig dan anderen? Zomaar een paar vragen waar je in dit 10-minutengesprek antwoord op krijgt.
Dit 10-minutengesprek duurt 19 minuten.
Thu, 17 Jun 2021 - 19min - 5 - De fysieke leeromgeving
Hoe kun je de fysieke leeromgeving inzetten voor meer leerplezier en meer leerresultaat? Wij, Hilde en Manon, praten erover met docent Lotte, specialist in de fysieke leeromgeving. Deze podcast levert je heel veel informatie op over klasopstellingen en hoe jij het verschil kunt maken voor je leerlingen. Luistertijd: 20 minuten. (Een 10-minutengesprek is erg lastig als je zoveel te bespreken hebt...)
Mon, 17 May 2021 - 20min - 4 - Hoe zie je aan de hand van een tekening of een kind toe is aan lezen en schrijven?
Denken als een kleuter of denken als een schoolkind, verwijst dit naar de leeftijd van het kind of verwijst dit naar de ontwikkeling van het brein van het kind op dat moment? Ewald Vervaet, ontwikkelingspsycholoog, geeft aan dat een kind van 7 of 8 jaar (of nog ouder) in bepaalde gevallen psychologisch nog een kleuter zijn. Het brein van een kleuter is nog niet toe aan leren lezen en schrijven, zo geeft hij aan.
In dit 10-minutengesprek gaan Hilde en Manon in op de theorie van Vervaet en geven we concrete proefjes hoe je kunt zien in welke ontwikkelingsfase een kind zit.
Wil je meer weten? Op onze Leuker Leren pagina op Facebook en Instagram vind je meer info. Ook vind je op het Insta account van Manon (manonbrainbased) een linkje waar je een samenvatting kunt lezen.
O ja, de luistertijd is 19 minuten:)
Thu, 22 Apr 2021 - 19min - 3 - Het tienerbrein
Waarom is het tienerbrein zo bijzonder? Wat zijn de valkuilen als je lesgeeft aan tieners? Wat zijn de kansen? In dit 10-minutengesprek praten we met Sarah. Sarah is docente Engels op een VMBO school én ze is bezig met een opleiding jongerencoach. Sarah geeft tips en uitleg.
Wil je meer tips? Kijk dan op onze facebooksite Leuker Leren.
Mon, 05 Apr 2021 - 17min - 2 - Breinvriendelijk leren en plezierSun, 21 Mar 2021 - 10min
- 1 - Even voorstellenSun, 21 Mar 2021 - 12min
Podcasts semelhantes a Leuker Leren
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Nachtzuster NPO Radio 1 / Omroep MAX
- Spijkers met Koppen NPO Radio 2 / BNNVARA
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Racingnews365 Formule 1-podcast NL RacingNews365
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen