Filtrar por gênero
- 501 - Wie is Donald Trump echt?
Donald Trump probeert voor de tweede keer president te worden van de V.S. Hij is een figuur die enorm polariseert. Maar hij heeft tegelijk een onwaarschijnlijk trouwe aanhang. Hij lijkt weg te komen met alles wat hij zegt of doet. Hoe komt dat? En wat heeft hij voor de V.S. nu echt betekend. Dat vragen we aan Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek aan KUL.
Fri, 01 Nov 2024 - 500 - Wie is Kamala Harris echt?
Als Kamala Harris de verkiezingen in de US wint, zou ze daarmee de eerste zwarte presidente zijn. Ze is de dochter van 2 immigranten. Haar moeder komt uit India en en haar vader uit Jamaica. Maar wie is ze en waar staat ze voor? Dat vertelt Amerika-specialiste Veerle De Vos van VRTNWS.
Fri, 01 Nov 2024 - 499 - Rubens
Rubens was een echte veelzijdige kunstenaar. Naast schilder was hij ook architect, diplomaat, kunstverzamelaar en polyglot. Maar ook een tuinliefhebber. De tuinman werd samen met zijn butler het beste betaald. Rubens was bijzonder productief. Zowat overal ter wereld hangt werk van hem. En ook op andere vlakken was hij levenslustig. Hij trouwde op zijn 53ste nog met de 16-jarige Helena Fourment, die hem nog 5 kinderen schenkt. Bert Watteeuw is directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.
Fri, 30 Aug 2024 - 498 - Napoleon
Napoleon Bonaparte blijft ons fascineren. Honderdduizenden boeken, talloze films maakten van de mens een mythe. En ook hijzelf heeft in niet geringe mate bijgedragen tot het Napoleonbeeld dat we vandaag hebben. Wat klopt er van dat beeld? Welke clichés zijn een eigen leven gaan leiden? En wat is zijn nalatenschap? Johan Op de Beeck schreef verschillende boeken over Napoleon.
Thu, 29 Aug 2024 - 497 - Fertiliteit
Een op de zes mensen ter wereld kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Hoe komt dat? En wat zijn de mogelijke oplossingen? En die biologische klok, bestaat die echt? Dokter Herman Tournaye is diensthoofd van het Centrum Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Brussel. Hij begeleidt koppels die in een fertiliteitstraject stappen.
Wed, 28 Aug 2024 - 496 - Goeie verhalen over wijn
Wist je dat één luis bijna alle wijngaarden in Europa had vernietigd? Of dat bavianen van Pinot Noir houden. In zijn boek Wijn. Een goed verhaal bij elk glas wijn vertelt radiomaker en wijnliefhebber Dennis van den Buijs sappige anekdotes over wijn. Niet over het technische aspect van het wijnmaken, maar verhalen die je graag deelt met vrienden en familie rond een flesje wijn.
Tue, 27 Aug 2024 - 495 - Groepsdynamica
Wanneer een groep mensen samenwerkt zijn er altijd wel onderliggende zaken die bepalen of het klikt of niet. Groepsdynamica heet dat met een duur woord. Guy Meert probeert om teams beter te laten samenwerken. Hij heeft er zelfs een concept voor bedacht: GRINTA. Een term uit de sport die staat voor “gedrevenheid”.
Mon, 26 Aug 2024 - 494 - ADHD
ADHD staat voor Attention-Deficit-Hyperactivity-Disorder. Een ontwikkelingsstoornis waardoor je impulsief, hyperactief en onoplettend gedrag kan vertonen. Maar er bestaan ook veel misverstanden over. Marina Danckaerts is kinder- en jeugdpsychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven).
Fri, 23 Aug 2024 - 493 - Angsten en dwangneuroses
Angsten en dwangneuroses. Ongeveer 2% van de bevolking zou er mee te maken hebben. Comedian William Boeva is één van hen. Zoals zo vaak begint het met onschuldige dingen, zoals bij het oversteken van een zebrapad alleen op de witte stroken stappen. Maar het werd steeds problematischer. William zocht hulp bij een psycholoog en nam angstremmers. Hij maakte er ook een voorstelling over “13”.
Thu, 22 Aug 2024 - 492 - De piramides van Egypte
De Grote Piramide van Gizeh is het enige van de zeven antieke wereldwonderen dat nog bestaat. Waarom bouwden de oude Egyptenaren zulke reusachtige grafmonumenten en hoe deden ze dat? Dankzij recente ontdekkingen hebben we toch wat meer inzicht gekregen in de mysteries van de piramiden. Egyptoloog Marleen Reynders ontrafelt.
Wed, 21 Aug 2024 - 491 - Traumapsychologie
Trauma’s kunnen op verschillende manieren ontstaan en ook de symptomen kunnen erg verscheiden zijn: nachtmerries, depressies, falingsangst, angststoornissen. Holocaustoverlevers hebben de zogenaamde 1000-stars blik. Een blik in het oneindige. Birsen Taspinar is psychologe en leert mensen omgaan met trauma’s. Ze maakt ondermeer gebruik van EMDR-therapie.
Tue, 20 Aug 2024 - 490 - De Western
De western is terug van nooit weggeweest. In de bioscoop en op streamingdiensten vind je de laatste jaren vaak reeksen die zich in het wilde westen afspelen. Waarom is de western, ondanks het feit dat het als genre al duizend keer is doodverklaard, toch niet kapot te krijgen? Filmkenner Anke Brouwers praat over haar favoriete filmgenre: over lonesome cowboys en native Americans, shootouts in woestijn, barfights in saloons, postkoetsen, treinrovers, and the final frontier.
Mon, 19 Aug 2024 - 489 - De ogen
Van de ogen wordt gezegd dat het de vensters op onze ziel zijn. Maar hoe werken ze? De meeste mensen moeten vroeg of laat toch een bril of lenzen dragen. Maar wat is het verschil tussen verziend en bijziend. Wat is brilsterkte? Zijn de goedkope leesbrilletjes die je in de supermarkt vindt een goeie optie? En wist je dat ook oogmigraine bestaat. Vragen voor oogartse Liselotte Aerts.
Fri, 16 Aug 2024 - 488 - Hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit is een aangeboren en erfelijk persoonlijkheidskenmerk. Typerend voor hoogsensitieve personen is dat ze informatie en prikkels op een meer diepgaande manier verwerken. Meestal gaat dat samen met een rijke innerlijke wereld, een sterke intuïtie, en empathische manier van in het leven staan. Maar het zorgt ook voor een gevoeliger zenuwstelsel dat makkelijker overprikkeld raakt. Fleur van Groningen is journaliste en ervaringsdeskundige.
Thu, 15 Aug 2024 - 487 - Wat is leven?
Leen Decin staat aan het hoofd van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KUL. Wanneer ze een lezing geeft komen deze vragen altijd terug: Zijn we alleen? Waar komen we vandaan? Is er een god? De mens zoekt dus betekenis. Maar wat is de definitie van leven? Zijn we alleen in het universum? Zowel een positief als negatief antwoord op die vraag is beangstigend.
Wed, 14 Aug 2024 - 486 - Griekse Mythes
Griekse mythes of elementen daaruit zijn nog altijd behoorlijk sterk aanwezig ons dagelijks leven. Denk maar aan de Doos van Pandora, het Oedipus-complex, het Paard van Troje. Waar kwamen al die in onze ogen bizarre en onlogische voorstellingen en verhalen vandaan? Dat weet Nadia Sels, classica en kunsthistorica
Tue, 13 Aug 2024 - 485 - Titanic
Op 14 april 1912, amper 4 dagen na de afvaart, botste de Titanic tegen een ijsberg in de Noord-Atlantische Oceaan. Het schip was onderweg van Southampton naar New York. Het was een van de meest tragische en dodelijkste maritieme rampen uit de geschiedenis. Er waren ook 27 Belgen aan boord, waarvan er 7 de ramp overleefden. Journalist Dirk Musschoot schreef al twee boeken over de Titanic.
Mon, 12 Aug 2024 - 484 - Parfum
Zij het voor een speciale gelegenheid, zij het voor dagelijks gebruik: veel mensen spuiten parfum op hun hals of polsen. Toch wordt vaak niet stilgestaan bij hoeveel werk in zo'n geur kruipt. Wie maakt parfum? En hoe komt die precies tot stand? Geurkunstenaar Laura de Coninck geeft je een blik achter de schermen.
Fri, 26 Jul 2024 - 483 - Moederschap
Moederschap is een ingrijpende fase in het leven van vrouwen. Vroedvrouw Uwe Porters vertelt hoe het er anno 2024 uitziet en wat u kan doen om het leefbaarder te maken.
Wed, 24 Jul 2024 - 482 - Migraine
15% van de bevolking heeft last van migraine. Maar wat is het? En wat triggert het? Wat kan je ertegen doen? Neuroloog Annick Verstappen heeft de antwoorden.
Tue, 23 Jul 2024 - 481 - Lewis Hamilton
Motorsportjournalist Gert Vermersch vertelt het verhaal van Lewis Hamilton. Hoe hij zonder het grote geld een van de grootste coureurs allertijden werd.
Mon, 22 Jul 2024 - 480 - Michelin-inspecteur
Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de inspecteurs van de Michelingids. Werner Loens werkte 35 jaar als Michelin-inspecteur. Hij ging gemiddeld 8 keer per week eten en maakte dan een rapport over zijn restaurantbezoek. Hij besliste dus of de chef zijn felbegeerde ster kreeg. De job van je leven. Maar ook met consequenties voor de eigen gezondheid. Op een bepaald moment woog hij ruim 130 kg en besloot hij een maagverkleining te doen. Om verder te kunnen werken. Kobe Ilsen mag snu
Fri, 19 Jul 2024 - 479 - Psychedelica
Er is steeds meer onderzoek naar het gebruik van psychedelica als ondersteuning bij verschillende vormen van therapie. MDMA wordt gebruikt voor de behandeling van posttraumatische stoornissen. Ketamine kan een positief effect hebben bij depressie. Maar wat doen die psychedelica precies met onze hersenen? En wat zijn de effecten en ervaringen die je erbij hebt? Dimitri De Bundel is farmacoloog en leidt een onderzoeksgroep experimentele farmacologie aan de VUB.
Thu, 18 Jul 2024 - 478 - Strandjutter
Een strandjutter is iemand die opzoek gaat naar aangespoelde spullen. Aäron Fabrice de Kisangani is zo een Vlaamse jutter. Elke dag gaat hij op pad om schatten van het strand te halen. Vaak vondsten met een bijzonder verhaal. Van één kilogram cocaïne, tropische drijfzaden, artefacten uit de oertijd tot een fossiele schelp van 45 miljoen jaar oud. Voor Aäron is het een passie om jong en oud te verwonderen met zijn vondsten en hun verhaal.
Wed, 17 Jul 2024 - 477 - Adolf Eichmann, de architect van de holocaust
Adolf Eichmann staat bekend als de architect van de holocaust. Toch is hij niet de bedenker of eindverantwoordelijke van het plan. Wel de bureaucratische manager die de “endlösung” zo efficiënt mogelijk probeerde te organiseren. En die de bureaucratie vervolgens gebruikt om zijn acties goed te praten. Een bevel is een bevel. Hij vluchtte na de oorlog naar Argentinië om er onder een valse identiteit een nieuw leven op te bouwen. Maar de Mossad komt hem op het spoor en ontvoert hem naar Isr
Tue, 16 Jul 2024 - 476 - Het verhaal achter de iconische Flandria wielerploeg
De Flandria wielerploeg was een begrip in de internationele wielerwereld in de jaren ‘60 en ‘70. In die iconische rode koerstruitjes. Iedereen reed voor Flandria (Freddy Maertens, Michel Pollentier, Joop Zoetemelk etc….) behalve Merckx. Maar er schuilt ook veel tragiek in het verhaal achter het familiebedrijf Flandria. Dat was na WOII de belangrijkste (brom)fietsenfabrikant van België.
Mon, 15 Jul 2024 - 475 - Tornado's
Tornado’s komen bij ons minder vaak voor dan in de VS. Maar toch zijn er jaarlijks zo’n 5 à 10 die over ons land trekken. In 1967 raasde de zwaarste tornado die België ooit kende door Oostmalle. Auto’s, huizen en koeien vlogen die dag de lucht in. Maar wat is het verschil tussen een tornado en een orkaan. En hoe ontstaat een orkaan? David Dehenauw van het KMI kent de antwoorden.
Fri, 12 Jul 2024 - 474 - BDSM
Sadomasochisme is een onderdeel van BDSM-seks. BDSM staat voor Bondage and Discipline, Dominance and Submission, Sadism and Masochism. Kortom al het buitengewone of afwijkende in seksualiteitsbeleving. Eigenlijk gaat het om het overdragen van de macht. En dat is van alle tijden, want ook al in het oude Egypte of Griekenland zijn er afbeelding van afwijkend seksueel gedrag te vinden op voorwerpen. Seksuologe Vanessa Muyldermans is gefascineerd door het fenomeen.
Thu, 11 Jul 2024 - 473 - Ultrasport
Jelle Veyt is een Belgische avonturier en ultrasporter met een bijzonder missie. Hij wil de eerste atleet op aarde zijn die de 7 hoogste bergen op elke continent beklimt, en die dat doet op eigen kracht. Dus zonder hulp van motorische transportmiddelen om naar zijn bestemming te reizen. Hij fietst, wandelt, zeilt, en roeit naar elke berg om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Wat maakt dat iemand aan zo’n waanzinnig project begint? Misschien heeft het te maken met zi
Wed, 10 Jul 2024 - 472 - Veganisme en dierenleed
Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd. Dat is het verhaal van Sofie Mulders. Die werd veganiste nadat ze als journaliste een stuk maakte over veehouders. Tijdens haar research schrok ze ervan hoe weinig ze wist van landbouw en veeteelt. Ze werd zich bewust van de gigantische impact van het eten van vlees en zuivel op het milieu. En dan hebben we het nog niet over de benarde omstandigheden waarin dieren worden gekweekt. Ze kon niet anders dan veganiste worden en ten
Tue, 09 Jul 2024 - 471 - Het woordenboek
Er was een tijd dat zo goed als iedereen een Dikke Van Dale in huis had. Of moeten we het nu over de Grote Van Dale hebben? Die discussie illustreert al meteen hoe gevoelig taal of een woord kan liggen. Maar welke woorden komen in het woordenboek terecht? Vanaf wanneer worden nieuwe woorden opgenomen. En wie was die mijnheer Van Dale? Vragen voor Ruud Hendrickx. Die is hoofdredacteur van het Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal. Hij was ook 25 jaar VRT-taalraadsman.
Mon, 08 Jul 2024 - 470 - Seksueel Misbruik
Mel Meliciousss is een sekswerker met een missie. Ze staat bekend als de seksjuf van Tik Tok. Daar beantwoordt ze respectvol en eerlijk vragen over seksualiteit en sekswerk. Maar om dat kunnen doen heeft ze een lange weg afgelegd, want ze groeide op in een gezin waar ze slachtoffer werd van seksueel misbruik. In haar boek "Naakt" vertelt ze over die ervaringen met trauma en misbruik. Het is een openhartig verhaal over hoe ze van een kind met een lastige thuissituatie uitgroeide tot een ze
Fri, 05 Jul 2024 - 469 - De Zee
Onze blauwe planeet wordt vooral gevormd door zeeën en oceanen. En die breken zowat alle records op aarde. De oceanen hebben de diepste troggen, de hoogste bergen, de grootste vlaktes, de langste bergketen en de meeste vulkanen. We weten minder over de diepzee dan over het oppervlak van de maan. De biodiversiteit in onze oceaan is enorm rijk. 1 liter zeewater bevat niet minder dan 1 miljard organismen. Jan Mees algemeen directeur van het 'Vlaams Instituut voor de Zee'.
Thu, 04 Jul 2024 - 468 - De Lever
De lever is het grootste orgaan in ons lichaam, met een gewicht van ongeveer 1,5 kg. Het is een kleine fabriek met tal van functies zoals het filteren van de bloedstroom en het opslaan van voedingsstoffen. De lever maakt ook vitamine D aan. En hij heeft de unieke eigenschap dat hij zichzelf kan herstellen. De lever breekt ook medicijnen af in ons lichaam. Een gezonde lever, betekent ook een gezond leven. Dat zegt prof. Hans Van Vlierberghe,
Wed, 03 Jul 2024 - 467 - Mentalisme
Een mentalist is iemand die doet alsof hij een zesde zintuig heeft. Maar hij gebruikt enkel zijn eigen zintuigen en is een meester in het manipuleren. Het is een kwestie van iemands lichaamstaal lezen, zijn keuzes te beïnvloeden en zaken te suggereren. Gili is onze bekendste mentalist en biedt ons een kijkje in zijn fascinerende universum. Maar hij maakt er tegelijk ook een punt van om te bewijzen dat paranormale gaven niet bestaan.
Tue, 02 Jul 2024 - 466 - Hannibal
Hannibal was de meesterstrateeg en geniale veldheer uit het Noord-Afrikanse Carthago. Hij trok met zijn olifanten over de Alpen en bracht Rome aan de rand van de afgrond. Dat verhaal kennen we. Maar wat valt er nog meer over Hannibal te vertellen? En hoe relevant is zijn verhaal voor ons vandaag? Michael De Cock, schrijver, theatermaker, directeur van de KVS is al lang begeesterd door Hannibal.
Mon, 01 Jul 2024 - 465 - Een nieuwe kijk op de kosmos
#weetikveel was te gast op het Nerdland Festival en Kobe Ilsen sprak er met kosmoloog Thomas Hertog. Die werkte 20 jaar lang samen met de legendarische Stephen Hawking. Hij schreef er een boek over: ‘Het ontstaan van de tijd. Mijn reis met Stephen Hawking voorbij de oerknal’. Samen ontwikkelden ze een nieuwe kijk op de kosmos. Door de waarneming van gravitatiegolven kunnen we nu echt terugkijken tot bij de oerknal. Dat is zowat het ‘Galileo moment’ van onze tijd.
Fri, 28 Jun 2024 - 464 - Innovatie in de sport
Renners wegens hun voeding af met een voedingsapp. Voor een tijdrit testen ze hun aerodynamische houding in een fietstunnel. En in het shirt van een voetballer zit een gps waarmee al hun bewegingen worden gemonitord. Zelfs het zweet van topsporters wordt geanalyseerd. Dat moet leiden tot zogeheten ��marginal gains” in hun prestatie. Ook in de topsport is innovatie dus alomtegenwoordig. Toon de Beukelaar is docent trainingsleer aan de KUL.
Thu, 21 Mar 2024 - 463 - Chips
Chips zijn prominent aanwezig in ons dagelijkse leven, vaak zonder dat we het beseffen. Het zit in je smartphone, je laptop, maar ook in je autosleutels of in elk elektronisch toestelletje. En het zijn die chips die voor de gigantische rekenkracht zorgen achter AI. Het is een kleine stukje silicium waarop elektronische schakelingen zitten. Op 1 chip passen 50 milljard schakelaartjes. Marian Verhelst is professor micro-elektronica aan de KU Leuven.
Wed, 20 Mar 2024 - 462 - Het verhaal achter Samsung
Samsung verkoopt meer smartphones dan Apple. Ze begonnen als groenten handel in 1938 en Samsung betekent letterlijk Drie Sterren. Het bedrijf werd lang geleid als een soort leger. En dat geldt wel voor meer Aziatische techbedrijven. Die hebben zo’n groot aanzien in Zuid-Korea dat je moet slagen voor een soort ingangsexamen voor je er aan de slag mag. Thomas Smolders is techjournalist en heeft een podcast over technologie: De Computer Club.
Tue, 19 Mar 2024 - 461 - Authentieke intelligentie
Voor sommigen gaat de technologische vooruitgang wel heel snel. Ze zijn bang voor job verlies of zijn gewoonweg niet meer mee met de nieuwste ontwikkelingen op vlak van artificiële intelligentie. Maar daar staat onze eigen authentieke intelligentie tegenover. De rekenkracht van computers is gigantisch, maar ze kunnen niet creatief zijn of zichzelf herprogrammeren. Net daar ligt onze kracht als mens. Elke Geeraert is professor in de neuropsychologie aan de UGent.
Mon, 18 Mar 2024 - 460 - Alex AgnewSat, 06 Jan 2024
- 459 - JFK
John F. Kennedy was de 35ste president van de Verenigde Staten. Zijn charisma maakte hem tot de meeste geliefde president in de geschiedenis van de VS. Hij was ook de eerste televisie-president en met oneliners strooide als "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”. In 1963 werd hij vermoord in Dallas en daarover doen de wildste complottheorieën de ronde. Amerika- correspondent Björn Soenens over de mythe en mens achter JFK.
Fri, 05 Jan 2024 - 458 - Water
Waar komt ons water vandaan en hoelang zal het nog uit de kraan blijven stromen? Wist je trouwens dat we hetzelfde water drinken als de dino’s of Julius Caesar. Want de hoeveelheid water op onze aarde is nog steeds hetzelfde als bij de vorming van onze planeet. De oceanen bevatten 97% van al ons water, maar dat is zout en dus niet drinkbaar. En de van de 3% zoet water is maar een half procentje bruikbaar voor de mens. Marjolein Vanoppen is wateronderzoeker aan de UGent en schreef het boek
Thu, 04 Jan 2024 - 456 - Wijn en hoe die te combineren met gerechten
De eerste wijnteelt ontstond zo’n 8000 jaar geleden in Georgië. Wijn kan je het beste maken tussen de 30ste en 50ste breedtegraad. En dat zowel op het noordelijk als zuidelijk haflrond. België valt net buiten die zone. Maar we worden toch steeds meer een wijnland. Maar hoe moet je wijn bewaren en serveren? Wat maakt een wijn tot een goede wijn? Kan iedereen wijn leren proeven? En welke wijn past bij welk gerecht? Kristel Balcaen werd in 2018 verkozen tot Wine Lady of the Year.
Wed, 03 Jan 2024 - 455 - Walt Disney
Walt Disney werd maar liefst 59 keer genomineerd voor een Oscar en hij won er 22. Tijdens WO I werkte hij als ambulancier voor het Rode Kruis in Frankrijk. Omdat hij graag tekende begon hij brieven van soldaten te illustreren. Terug in de V.S. volgde hij tekenacademie en nog een paar jaar later maakte hij zijn eerste tekenfilms, samen met zijn broer. Begin jaren ‘30 crëerde Walt Disney Mickey Mouse en hij gebruikte zijn eigen stem voor het figuurtje. Robin Broos is filmkenner en Disney-fanaat.
Tue, 02 Jan 2024 - 454 - Veilinghuis
De man met de hamer. Je kan hem tegenkomen in de koers, maar in het veilinghuis heeft hij altijd het laatste woord. Hoe werkt een kunstveiling? Hoe plak je een prijs op een kunstwerk? Wie zijn de kopers? En waarom kopen mensen kunst? Waarom zou je voor een veiling kiezen als je van je nalatenschap af wil? Peter Bernaerts is veilingmeester en eigenaar van het Antwerpse Veilinghuis Bernaerts.
Thu, 24 Aug 2023 - 453 - Insecten
85% van alle diersoorten op aarde zijn insecten. Ze bestaan al 400 miljoen jaar en hun bouwplan - 3 lichaamsdelen, 3 paar poten, 2 paar vleugels - is in al die tijd nauwelijks veranderd. Ze zijn overal en ze hebben bizarre en boeiende leefgewoontes. Entomoloog Peter Berx vertelt waarom wij mensen niet zonder insecten kunnen.
Fri, 01 Sep 2023 - 452 - De Begrafenisondernemer
Begrafenisondernemer is een bijzonder beroep: iemand die mensen bijstaat op een van de meest ingrijpende momenten in hun bestaan. Van het eerste telefoontje na het overlijden tot de uitvaartceremonie: Christophe Bruyneel vertelt wat er allemaal bij de job van begrafenisondernemer komt kijken.
Thu, 31 Aug 2023 - 450 - Stamboomonderzoek
Stamboomonderzoek blijkt een van de favoriete bezigheden van de Vlaming. Waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn voorouders? Wat zegt dat over wie ik ben? Dat zijn vragen waar velen mee zitten. Maar hoe begin ik aan zo'n zoektocht? Moet ik naar het archief? Wat met DNA? Geneticus Maarten Larmuseau maakt ons wegwijs.
Wed, 30 Aug 2023 - 449 - Seven Summits
De Seven Summits zijn de hoogste bergen van elk continent. In Azië is dat uiteraard de Mount Everest (8848m), in Afrika is dat de Kilimanjaro (5895 meter). Sofie Lenaerts is bergbeklimster en tv-presentatrice van het verkeersveiligheidsprogramma Kijk uit. Ze was de eerste Belgische vrouw die de top haalde van de Seven Summits.
Tue, 29 Aug 2023 - 448 - Carnaval
Carnaval is een volksfeest dat al eeuwenlang bestaat. Het betekent ‘vaarwel vlees’ en verwijst naar de vasten en het verbod om dan vlees te eten. Lachen met de machthebbers is altijd een cruciaal onderdeel geweest van carnaval. In Vlaanderen zijn Aalst en Halle de steden waar carnaval op een fanatieke manier gevierd wordt. Denk maar aan de iconische figuur van de Voil Janet in Aalst. Sonny Vanderheyden, woont in Halle en schreef het boek ‘Zot van Carnaval’
Mon, 28 Aug 2023 - 447 - Maradona
Maradona groeide op in de sloppenwijken van Buenos Aires, maar groeide uit tot misschien wel de beste voetballer ooit. De discussies daarover lopen nog. Hij leidde Argentinië naar de wereldtitel op het WK in 1986. En bezorgde Napoli de allereerste landstitel in de geschiedenis van de Italiaanse club. In Napels wordt hij nog steeds verafgood. Maar hij raakte er ook verstrikt in de netten van de Camorra. Frank Raes is gefascineerd door Het Pluisje.
Fri, 25 Aug 2023 - 445 - Introversie
In onze maatschappij lijkt extravert zijn de norm. Hoe moeten introverten er dan voor zorgen dat ze niet over het hoofd gezien worden op het werk, of hun zegje kunnen doen in een groepsgesprek. Want in introversie liggen veel sterktes verscholen. Introverten zijn goede luisteraars, zijn sterk in een-op-eengesprekken, en hebben het geduld om zich in een thema te verdiepen. Jessica De Waele is zelf ook introvert en heeft tijd nodig gehad om haar introversie niet te maskeren. In haar praktijk
Wed, 23 Aug 2023 - 444 - Complottheorieën
Bosbranden zijn aangestoken om plaats te maken voor windmolenparken, via het coronavaccin kregen we een microchip ingespoten, dat coronavirus is aangemaakt in een labo, en we zijn allemaal slachtoffer van een alles manipulerende elite. Complottheorieën tieren welig, VRTnws-collega Tim Verheyden vertelt waar ze vandaan komen en waarom mensen er zo vatbaar voor zijn.
Tue, 22 Aug 2023 - 443 - Bond Zonder Naam
Iedereen kent de spreuk ‘Verbeter de wereld begin bij jezelf’ van De Bond Zonder Naam. Een beweging die zich inzet voor mensen die niet gezien en gehoord worden in de samenleving. De BZN werd 65 jaar geleden gesticht door de legendarische Phil Bosmans. Hij is de auteur van Menslief, ik hou van jou het meest verkochte boek in Vlaanderen, na de Bijbel en het Kookboek van De Boerinnenbond. Maar BZN is veel meer dan de spreuken. Dat vertelt directrice Barbara Torfs.
Mon, 21 Aug 2023 - 442 - Albanië
Albanië is sinds enkele jaren een populaire vakantiebestemming bij Belgen. Het gastvrije land heeft dan ook veel te bieden. Filosoof Bleri Lleshi is afkomstig uit het noorden van Albanië, een regio met een heel eigen karakter en tradities. Hij vertelt over de bewogen geschiedenis, over hechte familiebanden, over trouwfeesten en begrafenissen. En over de Kanun, het Albanese gewoonterecht. Lleshi is niet alleen filosoof maar ook dj en heeft wat typisch Albanese muziek meegebracht.
Fri, 18 Aug 2023 - 441 - Inca's
500 jaar geleden wisten de Inca's een gigantisch en goed georganiseerd rijk uit te bouwen in het Andesgebied. Tot de Spanjaarden kwamen. Annelies Valgaeren vertelt over hun cultuur, taal en religie. Over hun vernuftige bouwwerken die aardbevingen konden weerstaan. Over quipu, hun complexe communicatiesysteem via knopen. Over wonderlijke plekken als Machu Picchu. Over het belang van cocabladeren.
Thu, 17 Aug 2023 - 440 - Mosselen
Hoe worden mosselen gekweekt? Hoe maak je ze klaar? Wat is het beste mosselseizoen? Hoe verloopt het leven van een mossel? Piet Devriendt is al decennialang mosselchef in Blankenberge en ook mosselambassadeur. Hij beantwoordt alle mosselvragen en proeft samen met Korneel rauwe mosselen of moules parquées.
Wed, 16 Aug 2023 - 439 - Wallonië
Samen met Christophe Deborsu kijken we over de taalgrens en maken een trip door Wallonië. Hoe klinkt het Waalse volkslied? Wie zijn de Wallons Connus? Wat moeten we zeker bezoeken in Wallonië? Wat is er typisch aan het Waalse politieke landschap? Welke eigenaardigheden kent het Waalse Frans? Wat zijn de verschillen en de gelijkenissen met Vlaanderen?
Tue, 15 Aug 2023 - 438 - Mozes en de exodus
Het mandje in de Nijl, het brandende braambos, de plagen van Egypte, het splitsen van de Rode Zee: het zijn de bekende elementen uit het Bijbelverhaal over Mozes die het Joodse volk wegleidde uit Egypte. Maar wat is de historische kern van het Exodusverhaal, en waarom is het zo belangrijk? Vragen voor Egyptologe Marleen Reynders.
Mon, 14 Aug 2023 - 437 - Ku Klux Klan
Amerikacorrespondent Björn Soenens over opkomst, ondergang en impact van de KKK. In de jaren '20 had de organisatie meer dan 5 miljoen leden en marcheerden 10.000en Klansmen ongegeneerd door de straten van Washington. Wat is hun erfenis?
Fri, 11 Aug 2023 - 436 - Jeanne d'Arc
Historicus Edward De Maesschalck vertelt hoe een meisje van eenvoudige komaf de redder van Franrijk kon worden. En hoe ze op de brandstapel belandde.
Thu, 10 Aug 2023 - 435 - James Ensor
Cultuurjournalist Eric Rinckhout over leven en werk van James Ensor. Hoe uniek en invloedrijk was zijn werk? Waarom schilderde hij vaak maskers? Waarom wilde hij nergens bijhoren? Waarom noemden de Oostendenaren hem 'de zwarte madam'? Wat is zijn link met Bob Dylan?
Wed, 09 Aug 2023 - 434 - De geschiedenis van de homoseksualiteit
Historicus Jonas Roelens over de geschiedenis van de homoseksualiteit. Waren de oude Grieken echt zo tolerant voor homo's? Waar komt de term 'mietje' vandaan? Waarom was Brugge in de 15de eeuw een koploper wat betreft homovervolging? Waar vond je de eerste gay bars?
Tue, 08 Aug 2023 - 433 - Brugge
Stadsgids Jo Berten neemt je mee op een wandeling door Brugge die Scone. Waarom is de Brugse binnenstad UNESCO-werelderfgoed? Wie zijn de Brugse zotten? Waarom is de stad het mooist bij regenweer?
Mon, 07 Aug 2023 - 432 - Jacques Brel
Van de kleine 'Jacky' tot 'Le Grand Jacques'. Hoe werd de zoon van de directeur van een kartonfabriek, die op school drie keer moest zittenblijven, een van de grootste zangers van ons land? Klopt het dat hij plankenkoorts had? En hoe zat het met de vrouwen?
Fri, 04 Aug 2023 - 431 - Columbus
We leerden allemaal op school dat Christoffel Columbus de ontdekker van Amerika genoemd wordt. Maar hoe verliep die reis? En wat had Columbus nu echt te maken met alle gruwelijkheden waar de lokale bevolking na zijn aankomst mee te maken had? Professor Rita De Maeseneer weet het allemaal.
Thu, 03 Aug 2023 - 430 - Vogeltrek
Ieder jaar trekken sommige vogels erop uit naar warmere oorden. Maar wist je dat sommige van hen 40.000 kilometer in bijna één ruk kunnen afleggen? Of dat sommige vogels een jaar lang de grond niet raken. Koen Leysen van Natuurpunt neemt je mee in de wonderen van de vogeltrek.
Wed, 02 Aug 2023 - 429 - Harry Houdini
Hij is de bekendste goochelaar ter wereld en ontsnapte uit de meest benarde situaties. Zelfs aan de dood dacht hij te kunnen ontsnappen. Zo draaide het helaas niet uit voor Harry Houdini, maar onze eigen Belgische Houdini, Kobe Van Herwegen, vertelt wel graag het hallucinante verhaal van zijn idool.
Tue, 01 Aug 2023 - 428 - Leopold II
Onze tweede koning Leopold II was zelfs in zijn tijd niet onbesproken. Van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Congo tot een privéleven dat zo tumultueus was dat de regering moest ingrijpen. Johan Op De Beeck schreef een lijvig boek over onze tweede koning en vertelt zijn verhaal in #weetikveel.
Mon, 31 Jul 2023 - 427 - Onderzoeksrechter
Vaak lees je in krantenberichten over misdaden over de onderzoeksrechter. Een cruciaal persoon in iedere rechtszaak, maar wat doet een onderzoeksrechter precies? Philippe Van Linthout, onderzoeksrechter in Mechelen, geeft antwoord en vertelt over de moeilijkheden van zijn job.
Fri, 28 Jul 2023 - 426 - Natuurlijke Intelligentie
Walvissen stoppen klimaatopwarming, paddenstoelen maken regen en wolven zorgen voor een groter bos. Het zijn maar enkele vormen van natuurlijke intelligentie. Want de natuur heeft voor veel van onze problemen al een oplossing bedacht. Bioloog Leen Gorissen legt uit wat natuurlijke intelligentie inhoudt.
Thu, 27 Jul 2023 - 425 - Artificiële intelligentie
2023 is het jaar van de artificiële intelligentie. De voorspelde mogelijkheden en doemscenario's zijn eindeloos, maar wat kunnen we er concreet van verwachten? Computerwetenschapper en comedian Jeroen Baert legt het helderder uit dan Chat GPT ooit zou kunnen.
Wed, 26 Jul 2023 - 424 - Atoombom
Deze zomer kan je in de bioscoop gaan kijken naar 'Oppenheimer', een film van Christopher Nolan. 'Oppenheimer' vertelt het levensverhaal van Robbert Oppenheimer, die 'de vader van de atoombom' wordt genoemd. Wat moeten we weten over de atoombom, en hoe groot is de kans dat er bijvoorbeeld in Oekraïne nucleaire wapens ingezet worden? We vragen het aan professor Tom Sauer, hoogleraar internationale politiek Universiteit Antwerpen.
Tue, 25 Jul 2023 - 423 - Stille film
In de moderne cinema is het geluid even belangrijk als de film. Regisseurs als Christopher Nolan weten als geen ander met geluid te spelen om films meeslepender te maken. Maar in de begindagen van de cinema hadden films helemaal geen geluid. En ook nu nog is het boeiend om naar stille films te kijken. Dat zegt Anke Brouwers, docente filmgeschiedenis aan de UA en het KASK in Gent.
Mon, 24 Jul 2023 - 422 - BBQFri, 21 Jul 2023
- 421 - Thee
Het is de meest gedronken drank ter wereld na water: thee. Theesommelier Katelijne Vanheukelom geeft Kobe een spoedcursus thee. Van hoe je de beste thee zet tot welke gezondheidsvoordelen het nederige kopje je kan geven.
Thu, 20 Jul 2023 - 420 - EetstoornissenWed, 19 Jul 2023
- 419 - Madonna
Madonna is een van de meest succesvolle artiesten ooit. Ze inspireerde miljoenen mensen om zichzelf te durven zijn. Steve De Coninck-De Boeck is superfan van de Queen of Pop en praat Kobe Ilsen bij over de artiest die hij al 23 keer zag.
Tue, 18 Jul 2023 - 418 - Alcoholisme
Drank is overal in ons land. Het is zelfs deel van onze cultuur. Maar heel wat Belgen worstelen ermee. Kobe Lecompte was zo iemand. Iedere dag dronk hij een fles whisky en een halve dag bier. Tot hij negen jaar geleden moest kiezen tussen de drank of de liefde. In deze aflevering vertelt hij over zijn strijd.
Mon, 17 Jul 2023 - 417 - Het Hart
Het is een van onze belangrijkste organen, zo belangrijk dat als het tien seconden zijn werk niet doet je in een coma terechtkomt. Het hart verdient respect en dan ook een eigen aflevering van Weet Ik Veel. Met cardioloog Mike Rosseel.
Fri, 14 Jul 2023 - 416 - Stephen Hawking
Stephen Hawking was een briljant theoretisch natuurkundige, kosmoloog en auteur met ongeëvenaarde inzichten en revolutionaire ideeën over het universum. Hij werd bekend dankzij zijn boek 'A Brief History of Time', maar ook omdat hij ondanks zijn verlamming als gevolg van ALS bleef werken aan complexe theorieën. In #weetikveel praat Kobe Ilsen met natuurkundige Thomas Hertog over het leven en werk van Hawking. De twee wetenschappers werkten twintig jaar samen.
Thu, 13 Jul 2023 - 415 - De Guldensporenslag
Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Dezelfde dag waarop de Guldensporenslag in 1302 plaatsvond. Wat gebeurde er die dag? Waarvoor streden de Vlamingen? En waarom werd het uiteindelijk een feestdag? Kobe Ilsen gaat met professor geschiedenis Jan Dumolyn terug in de tijd voor antwoorden.
Tue, 11 Jul 2023 - 414 - Sportpsychologie
Voor topsporters is een gezonde geest even belangrijk als een gezond lichaam. Daarom hebben steeds meer atleten een sportpsycholoog. Die helpt hen omgaan met de druk, de tegenslagen maar ook met succes en euforie. Hoe gaat een sportpsycholoog te werk? Hoe maakt hij het verschil? En hoe belangrijk is mentale gezondheid tegenwoordig in de sportwereld. Kobe Ilsen praat erover met sportpsycholoog Eline Berings, zelf voormalig Europees kampioen op de 60 meter hordelopen.
Wed, 12 Jul 2023 - 413 - Jager
13.000 Vlamingen jagen. Hoe word je jager? Aan welke regels moet je voldoen? Kobe Ilsen vraagt het aan jager Valerie Vandenabeele.
Mon, 10 Jul 2023 - 412 - Piloot
Vraag aan een kind wat het later wil worden, en de kans is groot dat je ‘piloot’ als antwoord krijgt. #weetikveel focust vandaag op piloten. Hoe ziet de werkdag van een piloot eruit? Hoe word je piloot? Is er een groot verschil tussen vliegen met een Airbus en een Boeing? Kobe Ilsen vraagt het aan Lynn Nijsten, piloot bij Brussels Airlines.
Fri, 07 Jul 2023 - 411 - Belastingen
Elk jaar betalen we met z’n allen zo’n 240 miljard euro belastingen. Is dat de grootste belastingdruk ter wereld? Welke soorten belastingen zijn er? En wat gebeurt er met dat geld? Professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) geeft antwoorden.
Thu, 06 Jul 2023 - 410 - De gevangenis
Overbevolking, personeelstekort, verouderde gebouwen: het lijkt in de gevangenis vooral kommer en kwel. Maar misschien zijn er ook andere verhalen te vertellen? Wie hoort er thuis in de gevangenis en wie niet? Hoe overleef je een verblijf in de cel? En zijn er alternatieven? Kobe Ilsen praat er in #weetikveel over met An Janssens, directeur van de gevangenis in Antwerpen.
Wed, 05 Jul 2023 - 409 - Rouwen
Psychiater Uus Knops verloor in 2005 haar broer Casper. Ze weet dus als geen ander wat het is om te rouwen om iemand. Sinds de dood van haar broer is Uus Knops zich gaan verdiepen in rouwen. Want iedereen rouwt wel eens in z’n leven, en iedereen kent mensen die aan het rouwen zijn. Wat is rouwen? Is het iets individueels of rouwen we allemaal op dezelfde manier Kobe Ilsen vraagt het aan psychiater Uus Knops in #weetikveel.
Tue, 04 Jul 2023 - 408 - Champagne
#weetikveel bestaat tien jaar, en hoe kunnen we dat beter vieren dan met champagne? Want geen feest zonder champagne, zo vinden veel Belgen. Nergens ter wereld wordt er per inwoner meer mousserende wijn gedronken dan in ons land, en op belangrijke momenten moet dat champagne zijn. Waarom drinken we zo graag champagne? Is champagne kwalitatiever dan cava of prosecco en hoe serveer je champagne het best? Kobe Ilsen vraagt het in #weetikveel aan wijnkenner Alain Bloeykens.
Mon, 03 Jul 2023 - 407 - Intelligentie bij dieren
Dieren zijn veel slimmer dan wij denken. Bij de zoogdieren horen dolfijnen en olifanten bij de slimsten van de klas. Bij de vogels zijn dat kraaien en mussen. Sommige kraaien hebben de gewoonte gekweekt om aan verkeerslichten noten voor de banden van stilstaande wagens te leggen. Die worden dan gekraakt wanneer de auto’s doorrijden. Mussen kunnen de deuren van fastfoodrestaurants openen door voor de sensoren te vliegen zodat ze binnen voedselresten van de tafels kunnen halen.
Fri, 06 Jan 2023 - 406 - Woke
Woke is een begrip dat steeds meer opduikt. Toch is het lastig te definiëren en is het zeker niet eenduidig. Kort door de bocht zou je een “woke persoon” kunnen omschrijven als iemand die strijdt voor sociale rechtvaardigheid. Walter Weyns is cultuursocioloog en schreef het boek Wie Wat Woke. Hij onderzoekt daarin hoe we vandaag naar onrechtvaardigheid kijken.
Thu, 05 Jan 2023 - 405 - Iran
Iran is een fascinerend land dat de afgelopen maanden vaak op een negatieve manier het nieuws haalde. Zeker sinds de dood van de 22-jarige studente Mahsa Amini. Zij stierf een paar dagen nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt. Het zorgde voor een golf van protest. Is dat het begin van een nieuwe revolutie? En wat weten we eigenlijk over het Iraanse volk, hun cultuur en hun geschiedenis? We vragen het aan de Belgisch-Iraanse politicologe Elly Mansoury.
Wed, 04 Jan 2023 - 404 - Het Amazonewoud
Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld. Het is 220 keer groter dan België en is zowat de long van onze aarde. Maar elke minuut gaat er een oppervlakte Amazonewoud verloren ter grootte van anderhalf voetbalveld. Vooral door houtkap en door bosbranden. En dat is een ramp voor de bio-diversiteit en het klimaat. Professor bos-ecologie Hans Verbeeck doet onderzoek naar tropisch regenwoud.
Tue, 03 Jan 2023 - 403 - Legendarische Belgische Discotheken
Aan het einde van de jaren ’80 kwamen ravers vanuit heel Europa naar België om zich dagenlang te verliezen in discotheken als La Rocca, Cherry Moon, FUSE of Café d’Anvers. Maar het was discotheek Boccaccio in Destelbergen dat België op de kaart zette van het nachtleven. Peter De Cuypere heeft die periode vanop de eerse rij meegemaakt. Hij was de founding father van The Fuse in Brussel, maar ook van het I Love Techno Festival.
Mon, 02 Jan 2023 - 402 - Het jaar 2022
Hoofdredacteur bij Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe fileert 2022 in '#weetikveel' en stelt scherp op het politieke schouwspel binnen én buiten onze landsgrenzen. "De dictators zijn in opmars. Dan kijken we naar China, Rusland, Assad in Syrië, maar ook naar de VS." Tegelijk maken die beruchte machtshebbers de wereld volgens haar ook belachelijker: "Poetin die 3000 jaar oude kruiken opduikt. De Koreanen kunnen er ook wat van, of het grote Chinese congres."
Fri, 30 Dec 2022 - 400 - Wat is hét wetenschapsnieuws van 2022?
Wat is hét wetenschapsnieuws van het afgelopen jaar? Was het de lancering van de James Webb-telescoop of de doorbraak van kernfusie? En waarom is het geen goed idee om juwelen te dragen die 5G-stralen blokkeren? Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel geeft een geestig overzicht van de strafste wetenschappelijke verwezenlijkingen van het voorbije jaar.
Thu, 29 Dec 2022 - 399 - Toetanchamon
100 jaar geleden werd het graf van Toetanchamon ontdekt door Howard Carter. Het graf van King Tut was vrijwel ongeschonden en bevatte ruim 5000 kunstvoorwerpen. Voor velen is Toetanchamon de eerste kennismaking met het Egypte van de farao’s. Hij werd al farao toen hij nog maar negen jaar was, maar zijn rijk duurde niet lang. Toetanchamon werd geen 20 jaar oud. Marleen Reynders is Egyptoloog aan de KU Leuven en weet alles over de vloek van de farao.
Wed, 28 Dec 2022 - 398 - Gent
Gent is de stad van de stroppendragers, de Leie, het Gravensteen, het Lam Gods, de Neuzekes, de Gentse Feesten en van het charmante Gentse dialect. De stad dankt zijn rijkdom voor een groot stuk aan het monopolie dat het in de middeleeuwen had op het transport van graan. Dat gebeurde via de Leie en de stad inde er hoge belastingen op. Maar Gent is ook de stad van de opstand. Stadsgidse Lut De Paepe leidt ons rond in haar stad.
Tue, 27 Dec 2022
Podcasts semelhantes a #weetikveel
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Nerdland Podcast Lieven Scheire
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Nachtzuster NPO Radio 1 / Omroep MAX
- Spijkers met Koppen NPO Radio 2 / BNNVARA
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Racingnews365 Formule 1-podcast NL RacingNews365
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Outros Podcasts de Sociedade e Cultura
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- L'Heure Du Crime RTL
- Les histoires incroyables de Pierre Bellemare RTL
- Affaires sensibles France Inter
- De Stemmen van Assisen Nieuwsblad
- Parlons-Nous RTL
- CRIMES • Histoires Vraies Minuit
- Moordzaken Carrie & Eddie
- C dans l'air France Télévisions
- Nieuwe Feiten Radio 1
- Au Cœur de l'Histoire Europe 1
- L’heure du crime : les archives de Jacques Pradel RTL
- LEGEND Guillaume Pley
- Les Récits extraordinaires de Pierre Bellemare Europe 1 Archives
- Héros RTL
- Confidentiel RTL
- Choses à Savoir - Culture générale Choses à Savoir
- Le Coin Du Crime La Fabrique Du Coin
- Les pieds sur terre France Culture
- Choses à Savoir HISTOIRE Choses à Savoir