Nach Genre filtern

دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا

دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا

ار.اف.ای / RFI

دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا : هر هفته یکی از مهمترین رویدادها، گرایش‌ها، پدیده‌ها و یا فعالیت‌های اقتصادی جهان را برای درک بهتر آن مورد بررسی و بازبینی قرار می دهد. در این مجلۀ رادیوئی موقعیت اقتصادی کشورهای ایران و افغانستان جای ویژه ای دارند.

25 - چشم انداز اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۱ تحت تأثیر ادامه احتمالی بحران کرونا
0:00 / 0:00
1x
  • 25 - چشم انداز اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۱ تحت تأثیر ادامه احتمالی بحران کرونا

    سال ۲۰۲۰ در تاریخ معاصر جهان سالی عجیب و بی سابقه است. برخی آن را سال کرونایی می نامند. برخی دیگر که بیشتر به خرافات مردمی اعتقاد دارند، آن را سالی شوم و نفرین شده میدانند. اما واقعیت آنست که سالی که به پایان آن نزدیک می شویم همه گیری یک ویروس، که ویروس شناسان آن را کووید ۱۹ می نامند و مردم به آن اختصاراً کرونا می گویند میلیون‌ها انسان را در اقصی نقاط جهان مبتلا کرده و تا این لحظه، بر اساس آمارهای رسمی بیش از ۱.۶ میلیون نفر بر اثر ابتلا به این ویروس، جان خود را از دست داده اند. شمار  جان باختگان ناشی از این ویروس مطمئناً بسیار بیش تر از آمارهای رسمی اعلام شده است. میلیون‌ها بازمانده همه گیری کرونا نیز با آسیب‌های روحی و روانی ناشی از این بیماری، دست و پنجه نرم می‌کنند. اما وضعیت در سال آینده چگونه خواهد بود؟ آیا با شروع واکسیناسیون میتوانیم شاهد بازگشت اوضاع اقتصادی به شرایط عادی ومتعارف باشیم؟

     در همین حال، همه گیری کرونا، با تحمیل قرنطینه و مقررات محدودکننده به جوامع مختلف، تاثیر منفی عمیقی بر اقتصاد‌های مختلف جهان از خود برجا گذاشته است. بسیاری بیکار شده اند و در آمدهای خود را از دست داده اند، بی عدالتی موجود در توزیع ثروت با افت شتابان رشد اقتصادی بر اثر همه گیری کرونا منجر به شکاف ها  و گسل های عمیقی در جوامع مختلف، خصوصاً کشورهای فقیر و کم درآمد جهان شده است.

    اقتصاد جهان طی سال ۲۰۲۰ بیش از ۷ درصد منقبض شده و رشد اقتصادی نه تنها متوقف شده است، بلکه در بسیاری از کشورهای جهان روندی منفی به خود گرفته است. بسیاری بحران اقتصادی جهانی ناشی از کرونا  را بدترین بحران اقتصادی از زمان جنگ جهانی دوم  می دانند. برخی دیگر این بحران را با بحران بزرگ اقتصادی سالهای ۱۹۳۰ مقایسه می کنند.

     اما این روزها با اعلام ساخت چندین واکسن در آمریکا و چین و برخی دیگر از کشورها و شروع واکسیناسیون در برخی از کشورهای جهان، بارقه ای از امید در دلهای افسرده و نگران  بسیاری از مردم جهان جوانه زده است.

    در همین حال بسیاری از انسان‌ها در اقصی نقاط جهان، به این درک رسیدند که باید در شرایط بحران کرونا، زندگی هم کرد به تمام معنا باید زندگی کرد و نباید از آن غافل شد.

     هرچند در تقویم معاصر جهان سال کرونایی ۲۰۲۰ سالی تاریک از نقطه نظر بهداشت عمومی و فعالیت های اقتصادی ثبت شده است، اما با شروع توزیع واکسن بسیاری امید دارند در سال ۲۰۲۱ شاهد بازگشت اوضاع اقتصادی به شرایط عادی باشند.

     دراین شماره برنامه دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا به وضعیت اقتصاد جهان تحت تأثیر همه گیری کرونا در سال۲۰۲۰نگاه می کنیم و چشم انداز اقتصاد جهان در سال آینده میلادی را بررسی می کنیم. دکتر فریدون خاوند، اقتصاد دان مقیم کشور فرانسه میهمان این برنامه است.

     از فریدون خاوند می پریسم که وضعیت اقتصاد جهان را در سالی که به پایان می رسد، چگونه می بیند؟

    مارک لیپسیچ، استاد بیماری‌های واگیردار در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد معتقد است انتظار رو به رشد حل همه گیری کرونا در سال ۲۰۲۱ یک سناریوی قابل قبول است ، اما احتمالاً حداقل تا اواسط سال مطمئن نخواهیم بود.

    جان هاتزیوس، اقتصاد دان و  کارشناس بازارهای مالی در بانک آمریکایی گلدمن ساکس می گوید حتی اگر ویروس  کرونا همچنان به عنوان یک مشکل باقی بماند، فعالیت های اقتصادی باید بتوانند  روند عادی شدن را بازیابند. وی می گوید، شروع و ادامه واکسیناسیون می تواند روند بازگشت اقتصادی به شرایط متعارف را تقویت کند.

    ریچارد هچت مدیر اجرایی سازمان "سازمان ابتکارات برای آمادگی در برابر اپیدمی‌ها (CEPI)  در مورد برنامه واکسیناسیون خوش بین است، اما هشدار می دهد که بعید به نظر می رسد واکسن ها یک راه حل سریع باشند.

    در چنین شرایطی آیا با وجود واکسن و یا واکسن هایی که در بازار هستند، ایا می توان به بازگشت روند رشد اقتصادی جهان در سال۲۰۲۱ خوش بین بود؟

    صندوق بین المللی پول در گزارش دسامبرسال جاری خود اعلام کرد که دولت های جهان در سال جاری میلادی برای جلوگیری از سقوط بیشتر اقتصادهایشان ۱۲ هزار میلیارد دلار به بودجه های خود افزوده اند و درهمان مدت ۷.۵ هزار میلیارد دلار تسهیلات پولی ایجاد کرده اند. به بیان دیگر در سال جاری میزان تقریباً ۲۰ هزار میلیارد دلار به بدهی های خود افزوده اند.

    این بدهی های هنگفت که افزون بر بدهی های گذشته کشورهاست، آنها را در آینده از نظر اقتصادی بسیار شکننده نخواهد کرد.

    این کشورها چه راهی برای تخلیه بدهی های هنگفت خود خواهند داشت؟

    برای شنیدن گفتگوی ما با دکتر فریدون خاوند و این برنامه بر روی فایل صوتی بالا کلیک نمائید.

     

    Fri, 25 Dec 2020
  • 24 - ارزش"بیت کوین" از مرز ۲۳ هزار دلار گذشت و این ارز دیجیتال "طلای مجازی" نام گرفت

    ارزش بیت کوین، اولین ارز رمزنگاری غیرمتمرکز جهان این روزها با شتاب بی سابقه‌ای افرایش یافته است. به گزارش بلومبرگ ارزش بیت کوین روز پنجشنبه در عرض فقط یک روز با بیش از  ۹ درصد افزایش از مرز ۲۳ هزار دلار گذشت و  یک رکود تاریخی را ثبت کرد. پیش بینی می‌شود عملکرد موفقیت‌آمیز این ارز مجازی در سال ۲۰۲۱ هم ادامه داشته باشد. در همین حال شرکت‌های سرمایه گذاری و بسیاری از بانک‌های تجاری و سرمایه گذاری در آمریکا و دیگر نقاط جهان به این بزرگ ترین ارز مجازی روی آورده اند. ارزش بیت کوین نسبت به دلار آمریکا از آغاز سال میلادی ۲۰۲۰ بیش از ۵ۥ۳ برابر شده است. به نحوی که تحلیگران بانک معروف سرمایه گذاری آمریکایی "جی پی مورگان"، بیت کوین، را طلای مجازی می نامند.

    در این شماره برنامه دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا تلاش می کنیم دلایل موفقیت بیت کوین، این ارز مجازی را بررسی کنیم. دکتر جمشید اسدی،  اقتصاد دان مقیم فرانسه میهمان این برنامه است.

    ارزش بیت کوین با راه اندازی سرویس خرید، فروش و پرداخت ارز رمزنگاری شده توسط غول پرداخت آنلاین پی بال Paypal در ۲۱ اکتبر  به شدت روند صعودی به خود گرفت. افزون بر ایجاد این سرویس برای استفاده کنندگان از این ارز مجازی، صندوق های سرمایه گذاری  نیز با تغییرات ناگهانی قیمت بیت کوین به طور فزاینده ای به این رز به عنوان یک  دارایی مولد علاقه مند شده اند، هرچند مدت ها نسبت به  خرید بیت کوین احتیاط می کردند.

    تحلیلگران بانک معروف سرمایه گذاری آمریکایی جی پی مورگان، بیت کوین، این ارز دیجیتال و غیرمتمرکز را به طلا تشبیه می کنند و  می گویند: «استفاده از بیت کوین توسط سرمایه گذاران سنتی تازه آغاز شده است.» در همین حال بسیاری از طرفدران بیت کوین، بر امتیازعدم تمرکز  این ارز مجازی انگشت می گذارند. بیت کوین این ارز مجازی که توسط شبکه‌ای از  افراد ناشناس در سال ۲۰۰٨ ابداع شده  و به هیچ  نهاد و مؤسسه مالی در جهان وابستگی ندارد، آرام آرام ولی با روندی مطمئن در حال جهان روا شدن و تثبیت خود به عنوان یک پول مأخذ جهانی است.

    بنابراین در شرایطی که دلار با اقدامات اخیر بانک مرکزی آمریکا هر آئینه ارزش خود را بیش از گذشته از دست می دهد، ارزهای مجازی و در راس آن بیت کوین جایگزین مدرن تری نسبت به طلا برای کم ارزش شدن دلار ارائه می دهند.

     چرا این ارز مجازی، بیت کوین که هنوز در معاملات روزانه مردم رواج ندارد، نه کاغذی است، نه بر روی فلز است و نه در روی کارتهای اعتباری است که روزانه همه ما از استفاده می کنیم، اینقدر ارزشمند شده که از آن به عنوان طلای مجازی نام می برند؟

    جمشید اسدی می گوید: روند جهانی شدن ضرورت رواج یک پول جهانی مدرن مبتی بر تکتولوژی های جدید اطلاعات و ارتباطات را ایجاب می کند. بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال پول های عصر چهارمین انقلاب صنعتی در جهان هستند، در حالی که دلار، پول جهان گذشته است، جهانی که هر چه بیشتر در حال پایان یافتن است.

    برای شنیدن گفتگوی ما با جمشید اسدی و این برنامه بر روی فایل صوتی بالا کلیک نمائید.

    Fri, 18 Dec 2020
  • 23 - کلاف سردرگم تورم در اقتصاد ایران؛ آیا پیش بینی رئیس کل بانک مرکزی از نرخ تورم قابل تحقق است؟

    با گذشت حدود  شش ماه از زمان هدف گذاری عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی برای رساندن نرخ تورم سالانه به حدود ۲۲ درصد، آخرین گزارش مرکز آمار ایران نشان می دهد که نرخ تورم سالانه  در آبان ماه ۹۹  به بیش از ۲۹ درصد رسیده است. در همین حال بر اساس این گزارش، نرخ تورم نقطه به نقطه آبان ماه نسبت به ماه مشابه سال گذشته(آبان ماه سال ۱۳۹٨) به بیش از ۴۶ درصد رسیده است. هنوز حدود سه ماه به پایان سال جاری باقی مانده است، با این وجود اقتصاددانان نرخ تورم سالانه امسال را بین ۳۵ تا ۴۰ درصد پیش بینی می کنند. بسیاری از آنان با توجه به بودجه انبساطی سال ۱۴۰۰ شتاب گرفتن تورم در ایران را از آغاز سال آینده پیش بینی می کنند.

    در این شماره دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا تلاش می شود تا  پدیده تورم در ایران را بهتر بشناسیم و به این پرسش ها پاسخ بدهیم که چه عواملی موجب شتاب گرفتن تورم و تداوم آن در ایران می شوند؟ این تورم افسار گسیخته چه تأثیرات تخریب کننده ای بر روی زندگی اقشار مختلف مردم و اقتصاد ایران دارد؟ با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کنونی حاکم بر ایران، چگونه می توان با این پدیده مقابله کرد و نرخ تورم را به صورت ساختاری کاهش داد؟ دکتر فریدون خاوند، اقتصاد دان مقیم فرانسه میهمان این برنامه هستند.

    چرا در ایران، بانک مرکزی و مرکز آمار ایران برای اعلام نرخ تورم بیشتر از اصلاح تورم سالانه استفاده می کنند؟ نرخ تورم سالانه با نرخ تورم نقطه به نقطه چه فرقی دارد و کدامیک بیشتر واقعیت های اقتصادی را تبیین می کنند؟

    در فرهنگ ادبیات اقتصادی عامل اصلی تورم را انتشار پول بدون پشوانه واقعی و رشد نقدینگی می داند. البته عوامل دیگری از جمله ساختار اقتصادی، کاهش تولید بنگاه های اقتصادی، تراز تجاری و ساختار تجاری، ناترازی های ارزی، بی انضباطی مالی دولت و غیره می توانند بر روی تورم تاثیربگذارند.

    عوامل اصلی ومهم افزایش فشارهای  تورمی در ایران، خصوصاً طی سال های اخیر کدامند؟

    در سال هایی از دولت روحانی و پیش از آنکه دونالد ترامپ آمریکا در اردیبهشت سال ۹۷ آمریکا را از توافق اتمی خارج کرد، نرخ تورم در ایران روندی کاهشی به خود گرفته بود و حتی تا میزان ۱۱ تا ۱۲ درصد کاهش یافت. سپس همانطور که می دانیم بعد از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم ها علیه ایران نرخ تورم در ایران شروع به افزایش کرد و کانال ها را یکی پس از دیگری درنوردید، در شهریورماه سال گذشته نرخ تورم سالانه تا  محدوده ۴۳ درصد افزایش یافت. از آن هنگام هر چند نرخ تورم به میزان نسبتاً کمی کاهش یافته، ولی نرخ تورم بالا در ایران کماکان ادامه دارد.

    با  بازگشت بایدن به توافق اتمی و برداشتن برخی از تحریم ها علیه ایران آیا نرخ تورم در ایران همانند ۴ یا ۵ سال پیش می تواند روندی کاهشی داشته باشد، یا نه؟

     عوامل ساختاری اقتصاد ایران در شکل دادن تورم در این کشور چه نقشی دارند؟

     تداوم و یا افزایش تورم افسار گسیخته کنونی چه تأثیرات تخریب کننده ای بر روی زندگی اقشار مختلف مردم و اقتصاد ایران دارد؟

    با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کنونی حاکم بر ایران، چگونه می توان با پدیده تورم مقابله کرد؟

     

    دکتر فریدون خاوند در این برنامه به همه این پرسش ها پاسخ داده است. برای شنیدن این برنامه بر روی فایل صوتی بالا کلیک نمائید.

     

    Fri, 11 Dec 2020
  • 22 - عوامل پشت پرده گرانی شدید گوشت مرغ در ایران

    این روز‌ها قیمت گوشت مرغ، روندی بشدت صعودی داشته و قیمت‌ها به بازه‌ای رسیده که شاید کمتر کسی تصور آن را می‌کرد. در واقع قیمت گوشت مرغ به بیش از دو برابر قیمت  آن در آذرماه سال گذشته رسیده است. مصرف‌کنندگان مجبور هستند برای خرید یک کیلوگرم گوشت مرغ حدود ۳۰هزار تومان پول بدهند. برخی منابع از  رقم های ۳۳ هزار تومانی و حتی ۳۶ هزار تومانی برای فروش ی کیلو گوشت مرغ پاک شده سخن به‌میان آورده‌اند. باید گفت که مرغ با این روند قیمتی، رفته رفته از سر سفره طبقه متوسط جامعه ایرانی نیز در حال پر کشیدن است. هرچند ما شاهد تورم ۴۰ تا ۵۰ درصدی در بخش اقلام خوراکی و آشامیدنی نسبت به ماه مشابه سال گذشته هستیم، ولی این رقم تورم هم به تنهایی نمی تواند افزایش بیش از صد در صدی قیمت گوشت مرغ را در کشور توجیه کند. مشکل چیست؟ و منشا این گرانی خارج از اندازه چیست؟

    در این شماره دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا تلاش می کنیم تا به دلایل  این گرانی غیر قابل توجیه نگاه کنیم.

    محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی پنجشنبه شب گفت: «حداقل دو سال است که داریم ۱۵ میلیارد دلار، ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌گذاریم. در شرایط ارزی امروز کشور، ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی داده می شود. تا ۲۷ مهرماه یعنی شش ماهه اول سال ۴ میلیارد دلار ارز قطعی برای واردات کالاها،  داده شده است. بخش مهمی از این ارز برای واردات نهاده‌های دامی اختصاص یافته،  ولی به رغم این تلاش، مرغ کیلویی ۹ هزار تومان به ۲۹ هزار تومان  رسیده است.»

    قالیباف همچنین گفت: «مردم در سالهای گذشته می دانستند که به طور مثال قیمت ها در سال آینده  ۲۵ درصد افزایش پیدا می کند اما امروز از این ناراحت هستند که در سال چند بار تورم اتفاق می افتد که این اتفاق بازمی گردد به کسری بودجه که همه دولت ها و مجلس ها با آن دست و پنجه نرم کرده اند.»

    اگر گفته رئیس مجلس شورای اسلامی را در مورد اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای وارادات خوراک دام و طیور معیار بگیریم ، قیمت گوشت مرغ نباید به این شدت افرایش می یافت. قیمت نهاده‌ها از جمله ذرت و کنجاله سویا که بیش از ۹۰ درصد خوراک مرغ  است در بازارهای جهانی نه تنها  افزایش نداشته، بلکه کمی هم ارزان تر از سال پیش شده است. در همین حال این نهاده به عنوان خوراک مرغ با ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شده است. بنا بر این قیمت گوشت مرغ نباید افزایش چندانی می داشت، ولی عکس آن اتفاتق افتاده و قیمت گوشت مرغ نسبت به سایر اقلام خوارکی افزایش بسیاری زیادی داشته است.

    در آخرین به‌روزرسانی ستاد تنظیم بازار، قیمت مصوب مرغ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی ذکر شده است، اما فعالان بازار می‌گویند مصرف‌کنندگان مجبور هستند برای خرید مرغ حدود ۳۰هزار تومان پول بدهند.

     برخی از کارشناسان و فعالان این صنعت عمدتاً دلیل اصلی افزایش قیمت گوشت مرغ را افزایش قیمت نهاده‌ها از جمله قیمت ذرت و سویا می‌دانند. گفتنی است، حدود ۹۰ درصد از جیره غذایی مرغ را ذرت (۶۰ درصد) و کنجاله سویا (۳۰ درصد) تشکیل می‌دهد.

    طبق مصوبات، قیمت رسمی هر کیلو ذرت برای استفاده در مرغداری‌ها باید ۱۵۰۰ تومان و قیمت رسمی کنجاله سویا نیز ۲۷۰۰ تومان است. در این باره ولی نبی پور، رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران طی مصاحبه‌ای در ۲۱ شهریور ماه ۱۳۹۹ در مورد قیمت نهاده‌های طیور گفت: «هم اکنون قیمت کنجاله سویا به حدود ١٥ هزار تومان رسیده و نرخ ذرت نیز بین ٣٣٠٠ تا ٣٥٠٠ تومان است.»

    برخی خبرگزاری های نزدیک به حاکمیت با بررسی دلیل گرانی قیمت کنجاله سویا و ذرت، سرنخ آن را به کمبود نهاده‌ها و افزایش قیمت دلار  پیوند می زنند.  آنان می گویند که حجم وسیعی از ذرت و کنجاله سویا مورد نیاز کشور وارداتی است و تحریم ها و کرونا باعث کاهش واردات آن‌ها شده است و حتی میزانی نیز که وارد می‌شود به دلیل رشد قیمت دلار، افزایش قیمت شدیدی داشته اند.

    برخی دیگر می گویند که شرکت های خاصی که  از آنها به عنوان مافیای خورام دام و طیور یاد می کنند، اکثریت نهاده ها را با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می کنند و بخش عمده ای از این واردات را از طریق شبکه بازار سیاه با قیمت دلار آزاد توزیع می کنند و این امر موجب گرانی قیمت کنجاله سویا و ذرت می شود.

    محمدرضا طلایی مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور

     می گوید بیش از ۲۰۰ شرکت در حوزه نهاده‌ها در حال فعالیت هستند. اما او بدون نام بردن از مافیای خورام دام، اذعان دارد که چند شرکت عمده اکثریت واردات نهاده را در کشور در اختیار دارند.

    محمدرضا طلایی می گوید با توجه به اینکه پرداخت ارز به وارد کننده بیش از سه ماه طول می‌کشد و نقدینگی و اعتبار مورد نیاز برای واردات نهاده ها در هر کشتی بیش از ۵۰ میلیارد تومان است، همه شرکت‌ها از چنین پشتوانه‌ای برای واردات نهاده‌ها برخوردار نیستند و فقط چند شرکت بزرگ هستند که این کار  را می کنند.

    از طرف دیگر گفته می شود ۵۰ درصد نهاده ها توسط مرغدار و از بازار آزاد و  ۵۰ درصد دیگر با نرخ دولتی تهیه می‌شود. این عامل در افزایش قیمت مرغ موثر است. این مشکل توسط مرغداران در سراسر کشور گزارش شده است.

    دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور در گفتگو با یک خبرگزاری رسمی اعلام کرده نهاده ها  در بازار نیست و با وجود اینکه گفته می‌شود نهاده‌ها از گمرک ترخیص و به مرغداران اختصاص داده شده، اما مرغداران نمی‌توانند بخش عمده نیاز خود را  با قیمت های مصوب تهیه کنند. او می گوید: مرغداران نیمی از نیاز خود را از بازار آزاد و با قیمت‌های بالایی خریداری می‌کنند. به‌عنوان مثال درحالی که قیمت مصوب کنجاله سویا سه‌هزار و ۲۰۰ تومان است، در بازار آزاد آن را به قیمت‌های مختلف نظیر ۱۶ تا ۱۸ هزار تومان و در برخی از موارد حتی ۲۰ تا ۲۱ هزار تومان خریداری می‌کنیم. در نتیجه این معضل، برخی مرغداری‌ها فعالیت خود را تعطیل کرده‌اند و برخی نیز میزان جوجه‌ریزی را کاهش داده‌اند.

    به نظر برخی فعالان عامل دیگر گرانی گوشت مرغ، کاهش جوجه‌ریزی در دو ماه گذشته بوده است. به‌گفته آن‌ها در مهرماه سال جاری با توجه به‌کاهش قیمت جوجه یکروزه در سطح کشور از نهم تا ۱۹ مهرماه جوجه‌ای تولید نشد و مرغداری‌ها جوجه‌ریزی نداشتند و همین کمبود جوجه، سبب افزایش قیمت مرغ در بازار شده است. چند مقام صنفی در استان‌های مختلف کشور در گفتگو با رسانه‌ها تایید کرده‌اند که در ابتدای مهرماه تمامی مرغداران مادر، به سبب پایین بودن قیمت جوجه، به‌صورت هماهنگ از تولید جوجه خودداری کرده بودند.

    محمدرضا طلایی می گوید که قیمت نهاده کمی بیش از نیمی از قیمت تمام شده تولید مرغ گوشتی است و قیمت نیمه دیگر اقلام مورد نیاز برای تولید گوشت مرغ، در اثر تورم افزایش یافته است. با این وجود، او می گوید قیمت تمام شده گوشت مرغ در حدود ۲۱ هزار تومان است و با از بین رفتن جو روانی قیمت ها به زودی به روال عادی بر می گردد.

    باری، داستان مرغ و قیمت گوشت مرغ در ایران سر درازر دارد. اگر کمی بیشتر بر مناسبات نیمه رسمی حاکم بر این بازار دقت کنیم، شرایط اقتصاد ایران را در آن می یابیم . اقتصادی ناشفاف که توسط شرکت های ناشفاف اداره می شود. شرکت هایی که به صورت مجموعه ای مافیایی عمل می کنند و مسقیماً و یاا غیر مستقیم با حلقه های قدرت در نظام اسلامی پیوند دارند.

     

    Fri, 04 Dec 2020
  • 21 - اختلافِ نظر خامنه‌ای و روحانی درباره مذاکره با آمریکا و اقتصاد ایران

    برخلاف ادعای مقامات جمهوری اسلامی، اقتصاد ایران تحت تحریم های همه جانبه آمریکا در بدترین شرایط تاریخی خود قراردارد و در صورتیکه گشایشی برای تنش زدایی با آمریکا ایجاد نشود، شرایط می تواند بازهم از گذشته بدتر شود. با انتخاب جو بایدن برای ریاست جمهوری آمریکا و اعلام  قبلی او و مشاورانش مبنی بر بازگشت به توافق اتمی و برجام ظاهراً امکان  چنین گشایشی فراهم شده است. اما از هم اکنون اختلاف نظر در دیدگاه ها در مدیریت بالای سیاسی کشور بروز کرده است. این اختلاف در نگرش ها می تواند فرصت بدست آمده را از میان بردارد. در حالی که تمامی موتورهای محرک اقتصاد ایران خاموش شده و یا به کندی گرائیده است، رهبر جمهوری اسلامی مسیر مذاکره با آمریکا را تجویز نمی کند و می گوید با تکیه به عوامل داخلی تولید باید در فکر مقابله و خنثی کردن تحریم ها بود.

    این شماره برنامه دنیای اقتصاد، اقتصاد دنیا به  سردرگمی مقامات و مسئولان ارشد جمهوری و بروز اختلاف در باره نحوه ایجاد تحرک در اقتصاد ایران اختصاص دارد.

    آنچه مسلم است و جای هیچگونه تردیدی ندارد، در حال  حاضر  موتورهای اصلی محرک رشد اقتصادی کشور از سرمایه گذاری در تولید گرفته  تا صادرات به شدت دچار آسیب شده اند. اقتصاد ملی به شدت منقبض شده و گرانی و بیکاری در کشور بیداد می کند و این موضوع به نوبت خود موجب شده که سایر موتورهای داخلی محرک اقتصاد ملی، مانند تقاضا  و تولید داخلی نیز به  شدت دچار کندی شوند. افزایش شدید فقر و گسترش آسیب های اجتماعی از جمله نتایج این شرایط اسفناک اقتصادی در ایران است.

     این فکر را باید از سر خود بیرون کنیم که با کشیدن دیوار  و حصار به گِرد خود، می توانیم پیشرفت داشته باشیم. همانگونه که آب راکد پس از مدتی گندیده شده  و مبدل به مرداب می شود، هیچ کشوری در جهان هم نمی تواند بدون تنش زدایی و تعامل سازنده با دیگر کشور های جهان در راه توسعه اقتصادی و اجتماعی خود گام بردارد. تعامل سازنده با جهان به معنی تسلیم شدن و قبول ذلت و بردگی در برابر قدرت های بزرگ جهان نیست، بلکه هر کشوری با حفظ کیان و استقلال ملی خود می تواند در راه کاهش تنش ها و افزایش تعامل با کشورهای جهان گام بردارد. راه بازگشت ایران به جرگه  کشورهای متداول جهان خصوصاً با تنش زدایی و تعامل با آمریکا و همسایگان جنوبی اش مانند امارات متحده عربی و عربستان سعودی باز خواهد شد. اکنون که دولت آینده آمریکا می خواهد راه تنش زدایی با ایران و بازگشت به توافق اتمی را در پیش بگیرد، رهبران جمهوری اسلامی ایران باید از تمامی ظرفیت های سیاسی و دیپلماتیک خود در این راه استفاده کنند.

    حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت درباره آینده مناسبات تهران و واشنگتن تاکید کرد که ایران و آمریکا هر دو می‌توانند تصمیم بگیرند و اعلام کنند که به شرایط ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ (آغاز به کار رسمی دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا)برمی‌گردند. روحانی با تاکید بر اینکه ما نیز به آن شرایط برمی‌گردیم، افزود: «این می‌تواند راه‌حل بزرگی برای بسیاری از مسائل و مشکلات باشد و مسیر و شرایط را کاملا تغییر دهد و سپس می‌توان مراحل بعدی را در بخش‌های مختلف ادامه داد.»

    در حالی که حسن روحانی تنها راه برون رفت از مشکلات کنونی را بازگشت آمریکا به توافق اتمی و ادامه مذاکرات در مراحل بعدی می داند، آیت الله خامنه ای  نظر دیگری دارد.

    آیت‌الله خامنه‌ای روز سه‌شنبه گذشته در دیدار با رؤسای سه قوه و دیگر اعضای شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی گفت: «برای علاج تحریم‌ها دو مسیر "خنثی‌سازی تحریم‌ها و غلبه بر آنها" و "رفع تحریم ها" وجود دارد.» او تأکید کرد که «مسیر رفع تحریم را یک‌بار امتحان کردیم و چند سال مذاکره کردیم اما به نتیجه‌ای نرسید.»

    بدون بازگشت آمریکا به توافق اتمی و گشودن باب مذاکره  در باره دیگر موضوعات  مورد اختلاف کنونی دو کشور، اقتصاد ایران احتمالاً در بن بست خواهد ماند. البته آقای خامنه ای  نظر دیگری دارد و فکر می کند که بدون مذاکره هم می تواند تحریم های آمریکا را خنثی کرده و با آنها مقابله کند.

    رهبر جمهوری اسلامی در این باره گفت: «اگر با تلاش و ابتکار و با سینه سپر کردن در مقابل مشکلات بتوانیم بر تحریم‌ها غلبه کنیم و طرف مقابل بی‌اثر شدن تحریم‌ها را ببیند، به‌تدریج دست از تحریم برخواهد داشت.»

    وی همچنین گفت که «ما ظرفیت‌ها و توانایی‌های فراوانی برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها داریم، به شرط آنکه بخواهیم و همت کنیم و به دل مشکلات برویم.»

      آیت الله خامنه‌ای سپس با بیان بعضی از راه‌حل‌های پیشنهاد شده کارشناسان و متخصصان در چهار سرفصل "کسری بودجه"، "افزایش سرمایه‌گذاری دولتی و نهادهای عمومی"، "جهش تولید" و "حمایت از قشرهای ضعیف" ابراز امیدواری کرد که با اجرای این راهکارها، آثار مثبتی در اقتصاد کشور و زندگی مردم پدید آید.

    وی در این باره گفت که کارشناسانِ بخش‌های دولتی و غیردولتی برخی راهکارهای عملیاتی مشخص را برای جهش تولید پیشنهاد کرده‌اند از جمله: "افزایش تولید خودرو با اتکاء به ظرفیت قطعه‌سازان داخلی"، "افزایش تولیدات صنعت نفت با تکیه بر دانش‌بنیان کردن صنایع نفتی" و "افزایش تولید خوراک دام و دانه‌های روغنی."

    رهبر جمهوری اسلامی همچنین بر "ضرورت حمایت از قشرهای ضعیف" تأکید کردو افزود: «اقتصاد خانواده‌ها به علت رکود تورمی در چند سال اخیر به شدت تحت فشار بوده و اکنون نیز کرونا بر مشکلات افزوده و دشواری‌های جدی معیشتی برای گروه‌های زیادی از مردم به‌وجود آورده است که باید در این زمینه اقدامی جدی انجام داد.»

     وی "ایجاد نظام متمرکز تأمین اجتماعی برای آحاد مردم" و "ایجاد پایگاه ملی ایرانیان با اتصالِ پایگاه‌های مختلف اطلاعاتی به یکدیگر" را از جمله پیشنهادهای کارشناسان برای کاهش مشکلات مردم برشمرد.

    آقای خامنه‌ای در ادامه با تأکید بر اینکه باید بنا را بر این بگذاریم که گشایشی از خارج انجام نخواهد شد، افزود: «کسانی که برخی چشم امید به آنها دارند که با ما دشمنی می‌کنند، ضمن آنکه شرایط داخلی آنها به هیچ‌وجه روشن نیست و گرفتاری‌های اخیر، امکان صحبت و موضع‌گیری در مسائل بین‌المللی را به آنها نمی‌دهد و نمی‌توان روی حرف آنها حساب و برنامه‌ریزی کرد.»

     وی همچنین  اظهارات اخیر وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا را یاوه‌گویی خواند و گفت: «وضع آمریکا که مشخص نیست و اروپایی‌ها هم دائماً در حال موضع گیری بر ضد ایران هستند. آنها در حالی‌که خودشان بیشترین دخالت‌های نادرست را در مسائل منطقه دارند، به ما می‌گویند در منطقه دخالت نکنید و در حالی‌که انگلیس و فرانسه دارای موشک‌های مخرب اتمی هستند و آلمان نیز در این مسیر قرار دارد، به ما می‌گویند موشک نداشته باشید. ..به شما چه ربطی دارد، شما اول خودتان را اصلاح کنید و بعد اظهار نظر کنید.»

    آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان فصل االخطاب تأکید کرد: «به بیگانگان نمی‌توان اطمینان کرد و نباید به امید گشایش آنها بود.»

     حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی روز پنجشنبه در آیین بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت برای جهش در تولید و اقتصاد کشور به مواردی اشاره کرد که از دیدگاه اقتصاد دانان راه بهینه برون رفت اقتصاد به زانو افتاده ایران است. اظهاراتی که در تناقض با نگرش رهبر جمهوری اسلامی است.

    محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهوری در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران در واکنش به اینکه ایران به دولت بعدی آمریکا خوش‌بین است ضمن رد این موضوع گفت: «ما به هیچ دولتی خوش‌بین نیستیم؛ مگر اینکه ببینیم در عمل چه می‌کنند. بنابراین اظهارنظر درباره اینکه ما به دولت بعدی آمریکا خوش‌بین هستیم اصلا در دولت مطرح نیست. اما خودشان (تیم بایدن) در مبارزات انتخاباتی اعلام کردند که سیاست دیگری را اتخاذ می‌کنند و ادبیات و لحنشان نسبت به ترامپ متفاوت است؛ این را آنان گفته‌اند وگرنه هیچ‌کسی نه تماس گرفته و نه مذاکره‌ای آغاز شده است.»

    برای شنیدن این برنامه بر روی فایل صوتی بالا کلیک نمائید.

     

    Fri, 27 Nov 2020
Weitere Folgen anzeigen