Filtra per genere
Cryptocurrency are here to stay. Daniël Mol navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A neemt Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?
Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?
In deel B zoeken Daniël Mol en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?
Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.
Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.
Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.
Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.
Het team
Daniël Mol is redacteur en presentator van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.
Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.
Disclaimer
De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.
- 724 - Microstrategy koopt miljarden aan Bitcoin, maar hoe? En zijn er ook risico's? | 354 B
Michael Saylor en zijn bedrijf MicroStrategy staan al jaren bekend om hun opmerkelijke en volhardende strategie om Bitcoin te verzamelen. In augustus 2020 zette Saylor een belangrijke stap door met Microstrategy als allereerste Bitcoin op de balans te zetten. Sinds deze zomer doet hij nog veel gekker: Bitcoin is niet langer alleen een beleggingsoptie, maar inmiddels een kernonderdeel van zijn bedrijfsmodel. Inmiddels is Microstrategy hét bedrijf dat financiële producten rond Bitcoin maakt, en daar blijkt vraag naar.
Saylor's aanpak is zowel gewaagd als doordacht. Hij gebruikt financiële instrumenten zoals senior convertible notes, die vaak een rente van 0% hebben, maar aantrekkelijk blijven door conversie-opties die de investeerders potentieel aandelenrendement bieden. Met deze middelen heeft MicroStrategy een manier gevonden om op grote schaal Bitcoin te blijven kopen zonder direct grote financiële risico's te nemen. Bovendien worden aandelen van MicroStrategy steeds populairder, niet in de laatste plaats vanwege de unieke waardepropositie die voortkomt uit de hoeveelheid Bitcoin per aandeel. Het "Bitcoin per aandeel"-model maakt de aandelen aantrekkelijk voor beleggers die indirecte blootstelling aan Bitcoin zoeken via de traditionele financiële markten.
Toch roept deze strategie vragen op. Hoe lang kan MicroStrategy doorgaan met het herhalen van dit spel? Het model hangt sterk af van een stijgende Bitcoinprijs en het vertrouwen van de markt. Een daling van de Bitcoinprijs of wantrouwen ten opzichte van MicroStrategy's financiële instrumenten kan de machinerie verstoren. De mogelijkheid van een omgekeerd vliegwieleffect, waarbij financiële verplichtingen zwaarder wegen naarmate de marktwaarde daalt, is een reëel risico.
Daarnaast speelt de macht die Saylor met zijn strategie opbouwt een rol in de discussie. Sommige critici vergelijken MicroStrategy met een "centrale bank" binnen het Bitcoin-ecosysteem, wat vragen oproept over de decentralisatieprincipes van Bitcoin. Dat sommige Bitcoin-maximalisten inmiddels MicroStrategy-aandelen kopen, illustreert de spanningen binnen de gemeenschap.Maar hoe dit verhaal eindigt – met Saylor als geniale strateeg of als waaghals die te ver ging – blijft voorlopig de vraag.
Gasten
Links
Michael Saylor bij Cantor Fitzgerald
Bram Kanstein over Microstrategy
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Dec 2024 - 723 - 'Regering Biden maakte cryptobedrijven systematisch het leven zuur' | 354 A
De cryptowereld staat in de Verenigde Staten opnieuw in het teken van controverse rond overheidsbeleid. Verschillende prominente figuren, waaronder investeerders en tech-ondernemers, bekritiseren de vermeende ‘Operation Choke Point 2.0’. Dit beleid, gericht op het ontmoedigen van financiële diensten voor risicovolle sectoren zoals crypto, roept herinneringen op aan de eerste versie van Operation Choke Point, die onder de Obama-regering gericht was op controversiële industrieën zoals wapenhandel en gokken. Durfinvesteerder Marc Andreessen bracht het onderwerp onder de aandacht in de Joe Rogan-podcast, terwijl bankier Caitlin Long parallellen trekt met de #MeToo-beweging, waarbij de omvang van het probleem nu pas zichtbaar wordt. Voormalig Meta-topman David Marcus noemde het op sociale media een ‘politieke executie’, vergelijkbaar met de teloorgang van Meta’s cryptoproject Diem.
Opmerkelijk is dat Donald Trump zich tijdens het Bitcoin-evenement in Nashville sterk maakte voor het beëindigen van Operation Choke Point 2.0 als hij de verkiezingen wint. Of hij dit kan waarmaken, blijft onzeker. Ondertussen vraagt de Nederlandse cryptosector zich af in hoeverre vergelijkbare obstakels hier spelen. Eerdere problemen rond het verkrijgen van bankrekeningen door cryptobedrijven lijken daarop te wijzen.
In de prijsanalyse zien we dat Bitcoin ook deze week beweegt tussen de $91.000 en $98.000.Terwijl Bitcoin stagneert, is er opvallende beweging bij oude altcoins zoals XRP, Stellar Lumens en Cardano. Toch staan deze stijgingen niet in verhouding met de positie die deze munten in 2017 en 2021 hadden, zeker ten opzichte van Bitcoin.
Op stablecoin-gebied is er ook nieuws: Tether stopt met zijn euro stablecoin EURT vanwege de nieuwe Europese cryptowet MICAR. De regelgeving vereist dat stablecoins een groot deel van hun onderliggende reserves bij banken stallen, wat volgens Tether risicovol is. Het bedrijf verdient doorgaans aan kortlopend schuldpapier en stelt dat deze verplichtingen hun model onder druk zetten. Tegelijkertijd investeert Tether in een Nederlands bedrijf dat een euro stablecoin aanbiedt, mogelijk een strategische zet om toch een voet aan de Europese markt te houden. Welke stablecoins wel onder MICAR blijven opereren, wordt een cruciale vraag voor de markt. Co-host is Bert Slagter.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Dec 2024 - 722 - Crypto Update: Horde van 100.000 dollar per Bitcoin blijkt lastiger dan gedacht
De cryptomarkt is de afgelopen dagen behoorlijk volatiel geweest. Bitcoin leek vorige week op het punt te staan de magische grens van 100.000 dollar te doorbreken, maar staat nu op 95.400 dollar. In de loop van de week zakte de koers zelfs tijdelijk onder de 90.000 dollar. Dit soort schommelingen horen nu eenmaal bij een markt die zo intensief wordt verhandeld. Ook andere cryptomunten hadden te maken met veel bewogen, voornamelijk omhoog. Ethereum zag een flinke stijging van 18% en staat nu op 3.600 dollar. Solana heeft een meer gematigde stijging van een paar procent behaald, en de munt noteert nu 238 dollar.
Er was ook nieuws uit de VS: voorzitter van de SEC, Gary Gensler, heeft aangekondigd in januari zijn functie neer te leggen. Dit is een belangrijke stap voor Donald Trump, die tijdens zijn campagne beloofde Gensler te ontslaan op zijn eerste dag in functie. Gensler vertrekt nu zelf en zijn opvolger wordt iemand met een meer pro-crypto houding. Daarnaast werd bekend dat Scott Bessent, de voorgenomen minister van Financiën onder Trump, eveneens een voorstander is van Bitcoin en de Amerikaanse cryptosector. Bessent heeft een achtergrond in Wall Street en werkte eerder als rechterhand van George Soros.
Een ander opvallend verhaal komt van het platform Pump.Fun, waar gebruikers in staat waren om hun eigen memecoins te lanceren. Dit soort coins, die meestal voor de lol bestaan en als risicovolle speculaties fungeren, kunnen met één druk op de knop worden gecreëerd. Het platform bood ook de mogelijkheid om een livestream te starten zonder enige moderatie, wat leidde tot schokkende beelden. Denk aan mensen die met wapens schoten wanneer de waarde van hun munt daalde, drugsgebruik, naaktbeelden en zelfs iemand die zichzelf opsloot in een hondenkooi. Na de ophef heeft Pump.Fun de livestreamfunctie snel stopgezet, maar het platform blijft bestaan, omdat het draait op het Solana-netwerk, dat niet afhankelijk is van een centraal bedrijf.
Tot slot is er nieuws over Tether, het bedrijf achter de grootste stablecoin USDT. Tether stopt met de uitgifte van zijn euro-stablecoin vanwege de nieuwe Europese cryptowet MiCAR, die in januari van kracht wordt. Volgens Tether voldoet de wet niet aan hun eisen op het gebied van reserves, aangezien een groot deel daarvan bij een bank gestald moet worden. In plaats daarvan heeft Tether liever kortlopende staatsobligaties. Tether blijft echter actief in Europa door te investeren in andere stablecoins, waaronder die van het Utrechtse bedrijf Quantoz.
Deze week in de Cryptocast
Met Bert en Peter Slagter van Bitcoin Alpha een begrijpelijke uitzending gemaakt over de nieuwe bullmarkt die nu een week of 4 is losgebarsten. Het is moeilijk te geloven: maar Trump is zeker niet de enige oorzaak. Daar praten we over. En hoe de komende maanden er weleens uit kunnen zien. Want als de talkshows iedere avond vol zitten met BN'ers die over crypto praten, is het wellicht een goed idee om wat winst te nemen.
Trump heeft SEC-opvolger op het oog
Tether stopt met Euro Stablecoin
Pump.Fun stopt met livestream-mogelijkheid
Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 28 Nov 2024 - 721 - Alles wat je moet weten over de nieuwe bullmarkt van 2024 | 353 B
In deze aflevering van de Cryptocast draait alles om de bullmarkt: wat is het, hoe herkennen we het, en hoe ga je ermee om? We beginnen bij de basis: wat betekent een bullmarkt precies, en waar zitten we nu in de marktcyclus? We bespreken de indicatoren die erop wijzen dat we ons in een opwaartse fase bevinden, zonder alleen naar de prijs te kijken. Zijn er harde signalen die bevestigen dat de bullmarkt echt begonnen is? Dat alles bespreekt Daniël Mol met Bert en Peter Slagter, beiden analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.
Daarna duiken we dieper in op wat deze nieuwe bullmarkt heeft veroorzaakt. Drie factoren spelen daarbij een sleutelrol: financiële ontwikkelingen zoals de goedkeuring van ETF’s en nieuwe regelgeving, technische vooruitgang op platforms als Ethereum en Solana, en politieke veranderingen, zoals de toenemende acceptatie van Bitcoin in de Verenigde Staten en de invoering van duidelijke cryptoregels in Europa. Hoewel namen zoals Donald Trump veel genoemd worden, is deze beweging breder en diverser. Maar de vraag blijft: heeft deze bullmarkt echt duurzame kracht?
Ook staan we stil bij de huidige staat van deze bullmarkt. De stijging van Bitcoin van 67.000 naar 98.000 dollar heeft de aandacht getrokken, maar hoe verhoudt deze run zich tot eerdere bullmarkten? Wat vertellen de indicatoren over wie er kopen en wat we nog kunnen verwachten? We bespreken ook de invloed van grote spelers zoals Michael Saylor en de impact van psychologische barrières, zoals de grens van 100.000 dollar. Verder gaan we in op de rol van altcoins. Is een 'altseason' een goede ontwikkeling, of juist een mogelijk risico voor de duur van deze bullrun?
Tot slot bespreken we topsignalen en praktische strategieën. Hoe herken je het moment dat de hype een hoogtepunt bereikt, en hoe ga je daarmee om? Is deze cyclus echt anders dan eerdere? Onze gasten geven tips om een plan te maken voor je beleggingen: van duidelijke doelen en price targets, tot gesprekken met familie of een financieel adviseur. Of je nu alles in crypto houdt, gedeeltelijk uitstapt, of een plan maakt voor je pensioen, voorbereiding is cruciaal in een bullmarkt.
Gasten
Links
Bitcoin Alpha: De route naar $250.000: waar staat bitcoin over 6 maanden?
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 26 Nov 2024 - 720 - Memecoin-livestreams op Pump.Fun behoren in krochten van het internet | 352 A
Donald Trump werkt aan zijn nieuwe kabinet en het lijkt wel een samenkomst van prominente Bitcoiners. De meest opvallende naam is Scott Bessent, de beoogde minister van Financiën. Bessent, een veteraan uit de financiële sector en voormalig chief investment officer van het hedgefonds van George Soros, staat bekend om zijn interesse in digitale assets. Naast hem komt Howard Lutnick, CEO van Cantor Fitzgerald, op Economische Zaken. Ook Lutnick heeft een uitgesproken positieve houding ten opzichte van Bitcoin. Het kabinet zou verder gevuld worden met opvallende namen als Robert F. Kennedy Jr. (Gezondheid), Tulsi Gabbard (Binnenlandse Veiligheid), Pete Hegseth (Defensie) en JD Vance (vicepresident), allen openlijk positief over de cryptosector. Daarnaast overweegt Trump zelfs een ‘crypto-tsaar’ aan te stellen in het Witte Huis, een positie die zijn focus op digitale assets verder benadrukt.
Deze ontwikkelingen markeren een scherpe breuk met de regering-Biden. De cryptosector heeft Biden en toezichthouders zoals Gary Gensler, de aftredende voorzitter van de SEC, vaak bekritiseerd vanwege strenge regelgeving en een onvriendelijke houding. Genslers vertrek wordt door veel spelers in de industrie dan ook als een potentiële kans gezien, maar het blijft de vraag of dit de markt daadwerkelijk ruimte zal geven om te groeien. De contrasten tussen de administraties lijken groter dan ooit, met Trump die nadrukkelijk de Bitcoin- en cryptosector omarmt.
Ondertussen blijft Bitcoin net onder de symbolische grens van $100.000 hangen. Een combinatie van marktgrillen en terugkerende weerstand lijken een doorbraak te voorkomen. Deze week gingen zowel Bitcoin als goud stevig omlaag, met goud zelfs iets meer in de min dan Bitcoin. Analisten zien parallellen met de rally van 2021, maar benadrukken dat de markt ook dit keer niet volgens een vast schema beweegt. Solana wist wel kort een all-time high te bereiken, terwijl Ethereum nog achterblijft. De vraag is of dit een voorbode is voor andere grote altcoins.
Ten slotte is er opschudding rondom het platform Pump.Fun, dat door controversiële livestreams onder vuur is komen te liggen. Op het platform konden gebruikers cryptoprojecten promoten via livestreams, wat tot bizarre en soms schokkende beelden leidde. Hoewel enkele projecten tractie hebben gekregen, is de livestreamfunctie inmiddels offline gehaald. Dit roept vragen op over de staat van de cryptomarkt en de mate van hype die er momenteel heerst. Het incident lijkt een illustratie van de soms chaotische en opportunistische aard van de sector in tijden van opleving.
Gasten
Links
Krijgt de VS een 'crypto-tsaar'?
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 26 Nov 2024 - 719 - Crypto Update: Bitcoin heeft magische 100.000 dollar-grens in zicht
De cryptomarkt blijft positief gestemd, met Bitcoin die opnieuw indruk maakt. De koers noteert rond de 97.000 dollar, mede dankzij een sterke Aziatische handelssessie. Ethereum blijft daarentegen achter. Hoewel de koers rond de 3120 dollar ligt, is het sentiment opvallend negatief. Dit contrasteert sterk met eerdere marktsituaties waarin Ethereum bij deze koers een veel lager geprijsde Bitcoin tegenover zich had.
Een belangrijke factor voor de Bitcoin-stijging is de start van optiehandel rond BlackRock's populaire beleggingsfonds. De eerste handelsdag was direct goed voor een volume van 2 miljard dollar, met beleggers die vier keer vaker inzetten op een stijging dan op een daling. Dit duidt op een optimistische markt.
In de VS krijgt crypto mogelijk een belangrijke plek in de regering. Donald Trump, die werkt aan zijn nieuwe kabinet, kiest opvallend veel Bitcoin-enthousiastelingen. Robert F. Kennedy Jr., Howard Lutnick, Pete Hegseth, Tulsi Gabbard en JD Vance staan op cruciale posten. Lutnick, de nieuwe minister van Economische Zaken, krijgt een sleutelrol in het vormgeven van crypto-regelgeving. Trump overweegt zelfs een 'Crypto Tsaar' in het Witte Huis aan te stellen. Daarnaast lijkt SEC-voorzitter Gary Gensler zijn aftreden voor te bereiden, en wordt Teresa Goody Guillen genoemd als zijn mogelijke opvolger. Zij zou de Amerikaanse cryptosector toegankelijker willen maken.
Bij FTX is er eveneens nieuws. Gary Wang, voormalig CTO van de omgevallen exchange, ontloopt een gevangenisstraf dankzij zijn samenwerking met justitie. Hij speelde een cruciale rol in de zaak tegen oprichter Sam Bankman-Fried, die tot 24 jaar cel werd veroordeeld. Toch blijft het FTX-verhaal voortduren. CEO John Ray III heeft Binance aangeklaagd voor fraude vlak voor de ineenstorting, en slachtoffers wachten nog steeds op compensatie. Hoewel ze 119% van hun verloren dollars terugkrijgen, hadden velen waarschijnlijk liever hun cryptovaluta zelf teruggezien, zeker met de huidige marktsituatie.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Hein Tibosch, van Flow Traders. Marketmakers op de beurs en in de Cryptowereld. Heel snel handelen op de beurs zodat jij altijd soepel kan kopen en verkopen, en zij geld verdienen. Maar wat komt er allemaal kijken bij marketmaking in de cryptowereld?
Mogelijke SEC-opvolger in beeld
Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 21 Nov 2024 - 718 - Flow Traders handelt óók supersnel op de cryptomarkt, zo werkt dat | 352 B
In deze aflevering van de Cryptocast gaan we dieper in op het werk van een marketmaker, specifiek binnen de cryptowereld. Te gast is Hein Tibosch, werkzaam bij Flow Traders en verantwoordelijk voor de OTC en Digital Assets bij dat bedrijf. Hij neemt ons mee in de wereld van financiële markten en legt uit hoe Flow Traders een belangrijke rol speelt in het creëren van liquiditeit, zowel op traditionele beurzen als in de opkomende markt van digitale assets. Presentator is Daniël Mol, co-host is Remy van der Nagel.
We beginnen met de basis: wat doet een marketmaker precies? Hein legt uit hoe bedrijven zoals Flow Traders vraag en aanbod op beurzen samenbrengen door continu bied- en laatprijzen te plaatsen. Hij bespreekt ook de termen ‘Authorized Participant’ en ‘Liquidity Provider’ en schetst hun rol in het bredere ecosysteem. Zonder marketmakers, zo stelt hij, zouden veel markten droogvallen, wat te merken is bij bijvoorbeeld illiquide aandelen zoals Triodos-certificaten. Maar wat maakt iemand geschikt voor dit werk? Remy geeft inzicht in de vaardigheden en kennis die een marketmaker nodig heeft en licht toe hoe Flow Traders liquiditeit biedt aan nieuwe producten, zoals ETP’s.
Daarna zoomen we in op de wereld van crypto. Flow Traders is al sinds 2017 actief in de cryptosector en speelt een cruciale rol in het verhandelen en ondersteunen van digitale assets. Maar wat maakt deze markt zo anders dan traditionele financiële markten? Remy deelt zijn ervaringen en vertelt hoe partnerships met cryptoprojecten en exchanges zoals Bitvavo worden aangegaan om ook kleinere coins van voldoende liquiditeit te voorzien. Hierbij komt ook het risico van frauduleuze praktijken zoals washtrading aan bod, en Remy legt uit hoe Flow Traders dit probeert te voorkomen.
Tot slot bespreken we decentralized finance (DeFi). Hoe verandert DeFi het speelveld voor centrale partijen zoals marketmakers en gecentraliseerde exchanges? Remy legt uit hoe automated marketmakers en liquidity pools een alternatief bieden voor traditionele handel, maar ook wat de voor- en nadelen zijn van dit model. Hoewel DeFi nieuwe mogelijkheden biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals technologische risico’s en minder toezicht.
Gasten
Links
Flow Traders
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 19 Nov 2024 - 717 - De goednieuwsshow uit cryptoland Amerika zet door | 352 A
De Amerikaanse staat Pennsylvania overweegt het aanleggen van een eigen strategische bitcoinreserve. Een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken ligt momenteel bij het Huis van Afgevaardigden. Daarmee voegt Pennsylvania zich mogelijk bij een groeiende lijst van Amerikaanse staten die experimenteren met crypto-initiatieven, waaronder Florida, Wisconsin en Michigan. Pensioenfondsen in deze staten hebben al voorzichtig posities in Bitcoin ingenomen, wat de interesse van lokale overheden verder lijkt aan te wakkeren.
Deze ontwikkelingen spelen zich af tegen de achtergrond van de recente verkiezing van Donald Trump als president. Trump heeft herhaaldelijk gesproken over een nationale bitcoinreserve, waarbij hij suggereerde dat de 200.000 in beslag genomen Bitcoin van de overheid de basis zouden kunnen vormen. Senator Cynthia Lummis uit Wyoming wil nog verder gaan en heeft plannen aangekondigd om die reserve fors uit te breiden. Dit alles benadrukt de groeiende rol van Bitcoin in de Amerikaanse politiek.
Ondertussen klinken er steeds meer geruchten over het mogelijke ontslag van SEC-voorzitter Gary Gensler. Trump heeft eerder aangegeven dat hij Gensler op zijn eerste werkdag als president zou willen ontslaan. Het is echter nog onduidelijk wie zijn opvolger zou worden, mocht dat daadwerkelijk gebeuren. Naast een nieuwe leiding bij de SEC is ook de positie van minister van Financiën van groot belang voor de cryptosector. Namen als Kevin Warsh, Scott Bessent, Marc Rowan en Howard Lutnick worden genoemd als mogelijke kandidaten voor deze sleutelpositie in Trumps nieuwe kabinet.
Op de markt zelf blijft Bitcoin zich bewegen binnen een smalle bandbreedte na de spectaculaire stijging van vorige week, waarbij het een piek bereikte van 93.500 dollar. Ondertussen heeft Michael Saylor, oprichter van Microstrategy, nog eens voor 4,6 miljard dollar aan Bitcoin gekocht. Dit past in zijn langetermijnstrategie, die hij het ‘21/21-plan’ noemt. Het idee is om tegen 2025 minimaal 21 miljoen Bitcoin te bezitten of beheren via investeringsvehikels, een strategie die navolging lijkt te krijgen van andere bedrijven.
De bredere cryptomarkt doet vrolijk mee, met forse stijgingen in altcoins zoals Solana, XRP en zelfs memecoins. Op macro-economisch niveau zien we signalen van een draai in het sentiment: met centrale banken die mogelijk minder renteverlagingen doorvoeren, kan dat ook gevolgen hebben voor de huidige marktdynamiek.
Gasten
Links
Pennsylvania denkt aan bitcoinreserve
De zoektocht naar minister van Financiën
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 19 Nov 2024 - 716 - Crypto Update: Bitcoin stijgt tot boven de 90.000 dollar in enorm sterke week
De cryptomarkt heeft de afgelopen week een indrukwekkende stijging doorgemaakt. De koers van Bitcoin, die vorige week nog rond de 75.000 dollar stond, bereikte nu de 88.000 dollar. Deze stijging wordt vooral toegeschreven aan de recente verkiezingen in de VS, waar Donald Trump en een groot aantal pro-crypto politici op 6 november werden verkozen.
Niet alleen Bitcoin, maar ook altcoins zoals Solana, Ethereum en Dogecoin zagen aanzienlijke winsten. Dogecoin profiteerde vooral van de aankondiging van het nieuwe Amerikaanse ministerie voor overheidsefficiëntie, het 'Department of Government Efficiency' (D.O.G.E.), wat een duidelijke verwijzing is naar de cryptomunt waar Elon Musk een grote rol in speelt. Musk, die al sinds 2020 investeert in Dogecoin, zag zijn steun voor Trump dubbel en dwars terugverdiend.
De recente verkiezingen voor het Amerikaanse congres hebben ook gunstig uitgepakt voor de cryptosector. Volgens cijfers van StandWithCrypto zijn er 272 pro-crypto politici gekozen voor het Huis van Afgevaardigden en 19 voor de Senaat, tegenover respectievelijk 122 en 12 anti-crypto politici. Ook dit is een belangrijke reden voor de stijging die we nu zien, en het groeiende vertrouwen in de toekomst van cryptowetgeving in de VS.
Verder in het nieuws was er opschudding rondom het gokplatform Polymarket, dat onder leiding staat van CEO Shayne Coplan. De FBI deed een inval bij Coplan, waarbij zijn telefoon en elektronica in beslag werd genomen. Polymarket, dat de afgelopen verkiezingen als eerste Trumps overwinning voorspelde en een handelsvolume van miljarden noteerde, wordt mogelijk onderzocht wegens fraude en manipulatie. Een van de prominente gokkers op het platform, bekend onder de naam 'Theo', zou zelfs een exclusieve peiling hebben laten uitvoeren om zijn gokstrategie te versterken.
Ondertussen bouwt Bhutan zijn positie in de Bitcoin-wereld verder uit. Het land heeft dankzij goedkope energie uit waterkracht al 12.000 Bitcoin weten te minen, wat overeenkomt met een waarde van 1,1 miljard dollar. Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer een derde van het BBP van Bhutan en is ondergebracht in het staatsfonds Druk Holdings.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Frank Knopers over de BRICS-landen. Want het zou best eens kunnen dat Bitcoin een rol als betaalmiddel tussen die landen gaat spelen. En dat geldt ook voor goud. En verder vraag ik me natuurlijk af: hoe gaat hun samenwerking eruitzien? Want soevereiniteit staat hoog in het vaandel, maar al die landen zijn wel 'neutraal' rond de invasie van Oekraïne. Pittig gesprek dus.
Dogecoin doet het goed door Musk
Bhutan bezit nu 1/3de van BBP in Bitcoin
FBI doet inval bij Polymarket CEO Shayne Coplan
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 14 Nov 2024 - 715 - Betalen de BRICS-landen elkaar straks met Bitcoin? | 351 B
In deze aflevering van de Cryptocast bespreken we de BRICS-landen, een groep die oorspronkelijk bestond uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ooit stond deze term voor een verzameling opkomende economieën, maar dat beeld is inmiddels veranderd. We gaan in op de vraag wat deze landen nu bindt en op welke principes ze samenwerken. Is hun samenwerking vooral gericht op het vormen van een tegengewicht voor het Westen? We onderzoeken of er sprake is van meer dan alleen een gezamenlijke geopolitieke vuist, zeker gezien de complexe relaties tussen China en India en zelfs tussen Saudi-Arabië en Iran, die nu ook betrokken zijn. Te gast is Frank Knopers, oprichter van denktank Geotrendlines.
We bekijken de opkomst van conservatieve en rechtse regeringen in de VS en Europa en vragen ons af of deze ontwikkelingen invloed hebben op de positie van de BRICS-landen. Daarnaast bespreken we landen die niet volledig bij een van beide kampen horen, zoals Argentinië, Turkije, Hongarije, Servië en zelfs Australië.
Recentelijk vond er een grote BRICS-conferentie plaats, en we bespreken wat daar zoal werd besproken en welke doelen de BRICS-landen nastreven op geopolitiek gebied. Centraal staat hun wens voor meer gelijkwaardige samenwerking tussen landen zonder hiërarchie, maar hoe realistisch is dat? We duiken ook in hun standpunten over belangrijke wereldconflicten, zoals de situatie in Oekraïne, het Midden-Oosten en de spanningen rond Taiwan. Afrika komt naar voren als een strategisch belangrijk continent.
Een ander onderwerp is hoe de BRICS-landen willen omgaan met de G7 en de G20, en wat hun houding is ten opzichte van de klimaattransitie, die bij hen mogelijk minder prioriteit lijkt te hebben.
Op economisch vlak kijken we naar de plannen van de BRICS voor een eigen munt, wat sinds de laatste top een veelbesproken onderwerp is. We bespreken of dit haalbaar is, zeker gezien de uitdagingen die de euro al kent, en initiatieven zoals BRICS Pay als alternatief voor het internationale betalingssysteem SWIFT. Wat is de rol van lokale valuta en de waarde van goud voor deze landen? We gaan in op de goudvoorraden en hoe betalingen met goud eruit zouden kunnen zien. Ook Bitcoin komt aan bod: zou dit een serieuze optie kunnen worden voor de BRICS-landen? We bespreken geruchten over landen die in Bitcoin willen investeren en overwegen welke landen dit zouden kunnen zijn.
Tot slot bespreken we hoe centrale banken in de westerse wereld kijken naar goud en Bitcoin. We behandelen de recente prijsstijgingen van goud en de opmars van Bitcoin en of dit dezelfde onderliggende oorzaken heeft. We sluiten af met de vraag of deze trend zich in de nabije toekomst zal voortzetten.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 12 Nov 2024 - 714 - Bitcoin breekt alle records, is dit het begin van een nieuwe bullmarkt? | 351 A
Donald Trump is opnieuw gekozen tot president van Amerika en de verkiezingsuitslagen hebben geleid tot een historisch pro-crypto congres. Dit is de eerste keer dat de Amerikaanse politiek zo uitgesproken positief staat tegenover de crypto-industrie. Deze ommezwaai is het resultaat van toenemende steun voor blockchain-technologie en een groeiend besef van het economische potentieel ervan. In Nederland en Europa is de politieke betrokkenheid bij crypto nog beperkt, hoewel het bewustzijn en de discussie de laatste jaren zijn toegenomen. Vanaf januari zullen de nieuwe congresleden en president Trump hun invloed laten gelden, met ingrijpende veranderingen op de agenda, waaronder het ontslaan van de SEC-voorzitter. Hoewel deze stap complex is, zijn er speculaties over potentiële opvolgers die een soepeler beleid zouden kunnen voeren.
Bert Slagter bespreekt de ontwikkelingen in de Bitcoin-markt, waar de koers binnen een week van 67.000 dollar naar boven de 88.000 dollar is gestegen. Dit markeert een potentieel begin van een nieuwe bullmarkt, waar men al lang over praat. Opvallend is dat de gehele cryptomarkt, inclusief Ethereum, Solana en zelfs memecoins, meegaat in de opwaartse trend. Dit duidt erop dat speculanten massaal instappen, wat een nieuw optimisme in de markt signaleert. De komende tijd wordt waarschijnlijk gekenmerkt door hevige volatiliteit, met mogelijke prijsuitschieters zowel omhoog als omlaag.
Ook bespreken we een nieuwe consolidatieslag in de Nederlandse cryptomarkt: Finst neemt Anycoin Direct over. Deze overname past in een trend waarin cryptobedrijven zich voorbereiden op de invoering van de Europese cryptowet MICAR. Beide bedrijven benadrukken dat de samensmelting zal leiden tot een breder aanbod en meer stabiliteit voor hun klanten. Voor gebruikers betekent dit een grotere keuze aan producten en diensten op één platform. In een ander belangrijk nieuwsfeit sleept de failliete exchange FTX Binance en voormalig CEO Changpeng Zhao voor de rechter. De zaak draait om een transactie die destijds cruciaal was, maar volgens FTX nooit had mogen plaatsvinden. De vraag blijft of deze claim voldoende juridische basis heeft en wat de gevolgen zullen zijn voor betrokken partijen.
Gasten
Links
Crypto profiteert van welwillend Amerikaans congres
Finst neemt Anycoin Direct over
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 12 Nov 2024 - 713 - Crypto Update: All time high voor Bitcoin na verkiezing Trump
Bitcoin doorbrak afgelopen week nieuwe records en bereikte een symbolische hoogte van 75.000 dollar per munt. Dat kwam mede door de vroege voorsprong van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Terwijl zijn overwinning zich aftekende, bereikte de cryptomarkt nieuwe hoogtes; naast Bitcoin stegen ook andere cryptomunten zoals Solana en Ethereum. Woensdag rond lunchtijd werd er alleen al op het Nederlandse Bitvavo-platform zo’n 500 miljoen euro verhandeld, een signaal dat de markt sterk in beweging is.
De herverkiezing van Trump wordt in de cryptomarkt als een positief signaal opgevat. Trump positioneerde zich in Nashville tijdens Bitcoin 2024 duidelijk als voorstander van crypto en Bitcoin, iets waar de Democraten volgens insiders minder op voorbereid waren. Een van zijn aangekondigde plannen is het ontslag van Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, die de laatste jaren een streng cryptobeleid voerde. De verwachting is dat Trump met steun van het congres nieuwe, duidelijkere regelgeving voor de sector zal opstellen, wat ruimte zou moeten bieden voor een innovatievriendelijk klimaat. Ook de cryptosector zelf heeft zich fors uitgesproken voor Trump, onder andere door substantiële donaties aan zijn campagne.
Tijdens de verkiezingsnacht bleek Polymarket, een blockchain-gebaseerd wedplatform, opvallend nauwkeurig in het voorspellen van Trumps winst. Het platform werd rond de verkiezingen enorm populair, en met echt geld werd er ingezet op de uitslagen. Volgens de CEO van Polymarket, Shayne Coplan, zag het campagneteam van Trump hier al vroeg dat de kansen voor hun kandidaat gunstig stonden, nog voordat televisiezenders vergelijkbare voorspellingen aandurfden. Dit platform verwerkte zo’n vijf miljard dollar tijdens de verkiezingsperiode, een enorm bedrag dat illustreert hoe snel blockchain-technologie en wedplatforms op dit niveau aan populariteit winnen.
Ook op staatsniveau in de Verenigde Staten is er beweging in de cryptosector. In Florida blijkt nu dat het pensioenfonds van brandweermensen, leraren en gemeentemedewerkers al investeert in crypto-gerelateerde activa, met een waarde van zo’n 800 miljoen dollar. Deze strategie komt van de Chief Financial Officer van de staat, Jimmy Patronis, die daarmee het pensioen wil versterken. Miami heeft zelfs de ambitie om dé cryptohoofdstad van de wereld te worden, wat goed past bij Trumps visie.
De populariteit van Bitcoin-ETF’s blijft daarnaast opvallend. Binnen tien maanden hebben de beleggingsfondsen voor Bitcoin meer dan 70 miljard dollar aan kapitaal aangetrokken op de Amerikaanse beurs, wat meer dan de helft is van het kapitaal dat in goud-ETF’s zit. BlackRock’s IBIT, een van de belangrijkste Bitcoin-ETF’s, is inmiddels een van de snelstgroeiende ETF’s van het jaar. Deze fondsen voldoen aan hoge verwachtingen en concurreren succesvol met traditionele producten zoals de S&P 500 en Nasdaq, waarmee Bitcoin zijn positie in de financiële wereld verder versterkt.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Twan Schoenmakers. Hij is oprichter van beleggingsplatform De Lange Termijn en met hem kijken we naar de twee belangrijkste cryptoaandelen.
Dan hebben we het over Coinbase en Microstrategy. aandelen die respectievelijk met 30 en 15 procent stegen, van woensdag op donderdag.Florida steekt 800 miljoen in crypto
Polymarket CEO over Trump campagne
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 07 Nov 2024 - 712 - De twee belangrijkste crypto-aandelen onder de loep | 350 B
In deze aflevering duiken we met Twan Schoenmakers in de rol van beursgenoteerde bedrijven zoals Coinbase en Microstrategy als manieren om exposure te krijgen naar de cryptomarkt. Is investeren in deze bedrijven een slimme manier om in te spelen op de cryptomarkt, of zijn er andere, effectievere wegen?We beginnen met een introductie van Twan, waarin hij vertelt over zijn eerste kennismaking met crypto en zijn keuze om zich volledig te focussen op De Lange Termijn (DLT). Wat is de meerwaarde van DLT voor lange termijn beleggers, en wat is Twans beleggingsvisie als het gaat om crypto-aandelen?
Vervolgens gaan we dieper in op Coinbase. Coinbase is één van de grootste cryptobeurzen ter wereld, opgericht door Brian Armstrong, en sinds kort beursgenoteerd. We bespreken de groei van het bedrijf, waarom DLT Coinbase ziet als aantrekkelijk aandeel, en hoe Coinbase precies geld verdient – van de exchange en Prime Broker-diensten tot hun opslagdiensten en het eigen blockchainplatform BASE. Wat is de balans tussen deze inkomstenbronnen, en begrijpen traditionele analisten dit aandeel eigenlijk wel?
We bespreken ook de risico’s en bedreigingen voor Coinbase, zoals de kwetsbaarheid bij een mogelijke bearmarkt en de opkomst van decentrale exchanges. Kan Coinbase op de lange termijn zijn positie behouden? En heeft het bedrijf een uniek voordeel, oftewel een 'moat' zoals Warren Buffett het zou zeggen?
Daarna zoomen we in op Microstrategy, onder leiding van Michael Saylor. Met een strategie die zich vrijwel volledig richt op het aankopen van Bitcoin, is Microstrategy inmiddels meer een ‘Bitcoin proxy’ dan een traditioneel softwarebedrijf. Onlangs kondigde Saylor tijdens de Q3-aankondiging aan dat het bedrijf de komende drie jaar voor 42 miljard dollar aan Bitcoin wil kopen. Hoe haalbaar is deze ambitie, en wat betekent dit voor aandeelhouders?
Naast de kansen bespreken we ook de risico’s van Microstrategy. Het bedrijf heeft inmiddels een aanzienlijke schuld opgebouwd, wat in het huidige renteklimaat risico’s met zich meebrengt. Daarnaast is het de vraag wat er gebeurt als meer beleggers toegang krijgen tot Bitcoin via andere kanalen, zoals ETF’s. Blijft Microstrategy dan aantrekkelijk?
Tot slot kijken we vooruit: biedt Coinbase daadwerkelijk diversificatie binnen crypto, of is het vooral een 'Bitcoin on Steroids'-aandeel? En hoe kijkt Twan naar de huidige waardering van Microstrategy, dat met een beurswaarde van 43 miljard flink vooruit lijkt te lopen op Bitcoin?
Kortom, zijn Coinbase en Microstrategy solide keuzes voor beleggers die indirecte blootstelling aan crypto willen? Of zijn er betere manieren om diezelfde exposure te krijgen zonder de specifieke bedrijfsrisico's?
Gasten
Links
Microstrategy koopt 42 miljard aan Bitcoin de komende jaren.
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 05 Nov 2024 - 711 - Trump of Harris? Wat zijn de gevolgen voor de cryptomarkt? | 350 A
In deze aflevering van de Cryptocast staat de Amerikaanse presidentsverkiezing centraal. Vandaag trekken miljoenen Amerikanen naar de stembus met een duidelijke keuze: Harris of Trump? Beide kandidaten verschillen sterk van mening over crypto en digitale assets, een onderwerp dat dit jaar voor het eerst nadrukkelijk deel uitmaakt van het verkiezingsdebat. Maar hoe verschilt hun benadering precies? De zittende president Joe Biden hield duidelijke regelgeving tot nu toe tegen. Dit in tegenstelling tot de situatie in Europa, waar de nieuwe cryptowet MICAR veel duidelijkheid biedt. De vraag is of de VS nu ook een richting zal kiezen.
Trump, die eerder dit jaar aanwezig was op Bitcoin 2024, laat weinig twijfel bestaan over zijn pro-crypto houding. Met stevige steun vanuit de cryptosector in de vorm van lobbygeld en publieke optredens lijkt hij crypto volledig te willen omarmen. Het blijft echter afwachten in hoeverre zijn beloftes zich zullen vertalen in concreet beleid dat Amerikaanse cryptobedrijven daadwerkelijk meer ruimte biedt. Harris, daarentegen, hanteert een voorzichtigere toon. Ze spreekt wel over het stimuleren van digitale assets, maar benadrukt ook het belang van consumentenbescherming. Hiermee lijkt Harris een middenweg te willen bewandelen.
Of er bij winst van beide kandidaten echt een positief effect voor de cryptowereld zal zijn, blijft de vraag. Biden’s beleid zou onder Harris wellicht iets soepeler worden, maar Trump lijkt het meest concreet in zijn steun. Voor de cryptowereld lijken deze verkiezingen dus hoe dan ook impact te hebben.
In de prijsanalyse bespreken we de stijging van de Bitcoin-koers. De munt tikte vorige week een nieuw euro-record aan van 67.700 en staat nu op ruim 68.000 dollar. Toch is er onzekerheid in de markt, mede vanwege de verkiezingen en het komende rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve en de Amerikaanse verkiezingen. Ondertussen blijven de ETF’s, de beursgenoteerde Bitcoinfondsen, populair. Zo zag BlackRock deze week de grootste instroom tot nu toe. Hoewel deze trend mogelijk te maken heeft met de volatiliteit rond de verkiezingen, blijft het afwachten of de ETF’s de koersen structureel kunnen ondersteunen.
Verder in het nieuws: Michael Saylor, CEO van Microstrategy, maakt zijn ambities nog groter bekend. De komende drie jaar wil hij voor maar liefst 42 miljard dollar aan Bitcoin kopen. Dit komt neer op een dagelijkse aankoop van 40 miljoen dollar. Met deze aankondiging bevestigt hij nogmaals de strategie die hij sinds 2020 hanteert: zoveel mogelijk Bitcoin accumuleren. Zijn ultieme doel blijft onduidelijk, maar Saylor blijft met succes kapitaal aantrekken, mede dankzij lage rentes en de geloofwaardigheid van zijn bedrijf.
Gasten
Links
Microstrategy koopt 42 miljard aan Bitcoin de komende jaren.
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 05 Nov 2024 - 710 - Crypto Update: Microstrategy koopt voor 42 miljard aan Bitcoin, de komende jaren
Bitcoin wist deze week een nieuw record te vestigen in euro’s: voor het eerst tikte de prijs boven de 67.700 euro aan. Het oude record, dat al enige tijd uit 2021 stamt, werd hiermee nipt gebroken. In dollars is het record nog net buiten bereik; met een recente prijs van 72.000 dollar scheelt het nog minder dan 1% tot de hoogste koers ooit. Andere crypto’s blijven vooralsnog achter in deze opmars; Bitcoin lijkt, zoals vaker, het voortouw te nemen in deze rally. Of er een duidelijke oorzaak is voor deze opleving, is moeilijk vast te stellen. Volgens analisten werd er al maanden een uitbraak verwacht, en nu lijkt de markt ‘voor omhoog’ te kiezen. Toch blijven de komende weken spannend, met zowel een rentevergadering als presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten die hun effect op de cryptomarkt niet zullen missen.
Bij Microstrategy, het bedrijf van Michael Saylor dat berucht is om zijn strategische aankoop van Bitcoin, draait het inmiddels uitsluitend om die cryptoreserves. Hoewel Microstrategy nog een regulier softwarebedrijf is, spelen omzet of winst nauwelijks nog een rol. Het bedrijf heeft nu voor ruim 18 miljard dollar aan Bitcoin op de balans staan, en Saylor maakte bekend dat hij plannen heeft om nog eens 42 miljard dollar op te halen. Daarmee wil hij dagelijks voor tientallen miljoenen aan Bitcoin blijven inkopen, gefinancierd door schuldpapier en aandelenuitgiftes. Het aandeel Microstrategy profiteert sterk en noteert dit jaar een stijging van ruim 250%.
De beweging in de markt beperkt zich niet tot de private sector; ook vanuit de overheid komen nieuwe signalen rond Bitcoin-investeringen. Jimmy Patronis, de Chief Financial Officer van Florida, overweegt een deel van de pensioenfondsen van de staat in Bitcoin te beleggen. De staat Florida zou dan pensioenreserves van ambtenaren – zoals leraren, brandweerlieden en gemeentemedewerkers – aanwenden om in de cryptomarkt te investeren. Patronis verwees daarbij naar de ‘strategische bitcoinreserve’ die Donald Trump recentelijk aankondigde tijdens een toespraak in Nashville. Trump stelt voor de Bitcoinreserves die de overheid ooit in beslag nam bij The Silk Road te bewaren, en zo een strategische reserve op te bouwen in plaats van deze te verkopen.
Florida is overigens niet de eerste staat die dit pad overweegt. In Michigan en Wisconsin is Bitcoin al opgenomen in de pensioenfondsen, voornamelijk via beursgenoteerde fondsen van bedrijven zoals BlackRock. Vooral Wisconsin springt eruit: hier werd voor 160 miljoen dollar aan Bitcoin gekocht, een investering die inmiddels meer waard is geworden. Michigan volgde voorzichtig met een bescheidener inleg van 7 miljoen dollar. Het besluit van Florida lijkt dan ook een voortzetting van een bredere trend, waarbij Amerikaanse staten steeds vaker naar Bitcoin kijken als onderdeel van hun pensioenbeleggingsstrategieën.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Jos Lazet, oprichter van Blockrise. Met hem praten we over ondernemen in de Cryptowereld. Open en eerlijk gesprek geworden. En bij BNR hebben we een nieuwe cryptopodcast: Elke in Cryptoland. Hierin zoekt journalist Elke van Boxmeer uit hoe de cryptowereld nu in elkaar zit. En dat doet ze aan de hand van tien portretten van invloedrijke personen in deze wereld.
Saylor koopt 43 miljard aan Bitcoin komende jaren
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 31 Oct 2024 - 709 - Hoe bouw je een bedrijf in die turbulente cryptowereld? | 349 B
Vandaag gaan we in de Cryptocast in op de wereld van crypto-ondernemerschap. Daniël Mol en Peter Slagter gaan in gesprek met Jos Lazet, oprichter van Blockrise. Met welke missie en visie ging hij van start? En hoe bewaak je tijdens het uitbouwen van je bedrijf toch die principes?
Blockrise heeft inmiddels ook al enkele bull- en bearmarkten doorstaan, een flinke uitdaging in een markt waar cycli grillig en snel wisselend zijn. De fluctuaties van deze markt maken het lastig om op lange termijn zekerheid te plannen. In de cryptowereld moet je sneller schakelen dan in veel andere industrieën. Personeel blijkt ook een belangrijke factor: goede mensen met affiniteit voor crypto zijn schaars, vooral in specifieke rollen zoals compliance en development. Dit werpt de vraag op hoe het wervingsproces verloopt en welke eigenschappen essentieel zijn voor medewerkers in de snel veranderende crypto-industrie.
Terwijl veel techbedrijven kiezen voor een vaste route van externe financiering en funding rondes, gebeurt dit in de cryptowereld juist minder. De oprichter deelt waarom Blockrise vooralsnog zonder externe investeerders opereert en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. En wat als investeerders eisen gaan stellen?
Ook regulering komt voorbij. Met de komst van MICAR wordt dit nog complexer; de regels worden strenger en vereisen meer juridische en administratieve capaciteit. Het roept de vraag op of kleine, onafhankelijke bedrijven hier nog kunnen starten zonder uitgebreide juridische ondersteuning. Maakt dit ondernemen in Europa nog wel aantrekkelijk? En waar ligt Jos verder wakker van?
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 29 Oct 2024 - 708 - Bitcoin breekt uit boven de 70.000 dollar, volgt er een nieuw record? | 349 A
Microsoft-aandeelhouders buigen zich op 10 december over een opmerkelijk nieuw voorstel: moet het techbedrijf minimaal 1% van zijn contanten in Bitcoin houden om inflatie te bestrijden? Dit zou Microsoft het eerste grote techbedrijf maken dat zo’n stap overweegt, al is de kans klein dat de activistische aandeelhouders van National Center for Public Policy Research hun zin krijgen. Toch is het noemenswaardig dat het voorstel besproken wordt op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.
Microsofts bestuur reageerde gereserveerd; hoewel het onwaarschijnlijk is dat het voorstel zal worden aangenomen, onderstreept het wel de groeiende belangstelling voor Bitcoin als inflatiehedge, vooral na het voorbeeld van Michael Saylor en zijn bedrijf MicroStrategy, dat inmiddels meer dan 15 miljard dollar aan Bitcoin bezit. Saylor heeft zijn strategie publiek gedeeld, en zijn invloed op dit voorstel is merkbaar. De vraag blijft echter waarom een gigant als Microsoft Bitcoin zou verkiezen boven traditionele veilige havens als goud. Voor bedrijven met enorme cashposities is een Bitcoin-investering een manier om potentiële waardeverlies door inflatie tegen te gaan, zoals enkele kleinere bedrijven al hebben gedaan. Of techbedrijven als Microsoft deze trend op lange termijn volgen, is voorlopig koffiedik kijken.
De cryptomarkt doet het goed, met Bitcoin op 71.000 dollar. Dit roept de vraag op of dit een definitieve doorbraak is of slechts een tijdelijke piek. Ondertussen blijft Ethereum achter, ondanks het positieve sentiment rond Bitcoin, wat wijst op aanhoudende problemen bij de op één na grootste cryptomunt. In bredere zin gebeurt er ook iets bijzonders op de Amerikaanse obligatiemarkt: hoewel de Federal Reserve in september de beleidsrente met 50 basispunten verlaagde, zijn de lange rentetarieven juist gestegen. Dat kan een indicatie zijn van structurele onzekerheid over de Amerikaanse economie, wat ook op de cryptomarkt kan doorwerken.
En Stripe heeft stablecoin-bedrijf Bridge overgenomen voor 1,1 miljard dollar. Deze acquisitie wijst op de toenemende rol van stablecoins buiten de cryptomarkt. Stripe wil deze technologie inzetten om zijn betalingsdiensten te versterken, wat onderstreept hoe stablecoins als Tether en USDC steeds meer gezien worden als digitale versies van de dollar. Interessant is dat deze adoptie in Europa beperkt blijft; een Euro-stablecoin wint hier nog weinig terrein, en zowel Europese fintechbedrijven als cryptobedrijven lijken er minder mee bezig. Co-host is Peter Slagter.
Gasten
Links
Microsoft moet nadenken over reserves in Bitcoin
Strike neemt stablecoinbedrijf Bridge op
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 29 Oct 2024 - 707 - Crypto Update: Is Polymarket onderhevig aan manipulatie?
Deze week bespreken we de spannende ontwikkelingen rond de cryptomarkt en de steeds invloedrijkere rol van Bitcoin. Hoewel de koers van Bitcoin rond de $67.300 blijft hangen, is het uitblijven van een doorbraak boven de $70.000 psychologisch belangrijk. Ethereum schommelt op $2.550 en Solana op $173. Ondanks de schijnbare stabiliteit zijn er op de achtergrond veel bewegingen, vooral in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Op het platform Polymarket, waar gebruikers met cryptodollars kunnen inzetten op verkiezingsuitslagen, heeft Donald Trump een onverwachte voorsprong op Kamala Harris. Terwijl de reguliere peilingen de kandidaten vrijwel gelijk inschatten, staat Trump op Polymarket ruim voor met 60%. Opvallend is dat tientallen miljoenen dollars op hem zijn ingezet door slechts vier accounts. Elon Musk, een grote voorstander van Trump, laat op Twitter vaak van zich horen over deze ontwikkelingen. Of er sprake is van manipulatie blijft onduidelijk, maar dat het platform buiten Amerikaans toezicht opereert, helpt zeker niet.
Daarnaast is er ophef ontstaan in de cryptowereld rond Michael Saylor, het boegbeeld van Bitcoin en CEO van Microstrategy. Saylor, bekend om zijn stevige investeringen in Bitcoin, veroorzaakte controverse door te suggereren dat alleen 'crypto-anarchisten' hun Bitcoin zelf zouden moeten bewaren. Deze uitspraak zette kwaad bloed bij de Bitcoin-gemeenschap, die zelfbeheer juist als een fundamenteel principe ziet. Hoewel zijn opmerkingen zijn positie of die van Microstrategy niet lijken te schaden, versterkt het wel de zorgen dat Bitcoin langzaam zijn decentrale idealen aan het verliezen is. De markt wordt steeds meer geïntegreerd in de traditionele financiële wereld, wat aan de ene kant voor groei zorgt, maar aan de andere kant ook voor verlies van de oorspronkelijke vrijheidsidealen.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Wouter Constant over Nostr. Nostr kan ik het best omschrijven als Bitcoin, maar dan voor social media. Alles decentraal inrichten, om zo de macht bij grote bedrijven weg te halen. Constant schrijft op dit moment een boek over Nostr en heeft antwoord op lastige vragen. Hoe gaat een decentraal platform bijvoorbeeld om met strenge wetgeving in de EU? En hoe ga je om met illegale content?
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 24 Oct 2024 - 706 - Nostr moet antwoord worden op dominantie van grote techbedrijven | 348 B
In deze aflevering van de Cryptocast bespreken we Nostr, een gedecentraliseerd sociaal netwerk dat een alternatief biedt voor traditionele platforms zoals Facebook en X (voorheen Twitter). Daniël Mol gaat in gesprek met Wouter Constant, Bitcoin- en Nostr-expert. Samen met co-host Bart Mol duiken we dieper in de relatie tussen Bitcoin en Nostr, en de uitdagingen die deze technologieën willen oplossen.
We trappen af met een discussie over hoe grote socialmediaplatformen, zoals Meta en X, zo dominant zijn geworden. Ze bezitten de content, beheren de gebruikersnetwerken, en spelen een centrale rol in de manier waarop informatie wordt verspreid. Deze centrale macht heeft ook nadelen, zoals het probleem van moderatie en verantwoordelijkheid. Het gesprek raakt de vraag of bedrijven zoals Facebook en X slechts ‘boodschappers’ zijn, of ook medeverantwoordelijk voor wat er op hun platformen gebeurt. Er worden voorbeelden gegeven van hoe dit mis kan gaan, zoals censuur, datamisbruik en beïnvloeding van publieke opinie.
Nostr wordt gepresenteerd als een mogelijk alternatief dat deze gecentraliseerde problemen probeert aan te pakken. Het platform is gebaseerd op een open protocol, waarbij gebruikers zelf controle hebben over hun data en identiteit. Toch komt er een belangrijke vraag naar voren: hoe pak je moderatie aan op een gedecentraliseerd platform? Volledige vrijheid klinkt ideaal, maar het brengt uitdagingen met zich mee, zoals het omgaan met schadelijke content zonder centrale regulering.
Daarnaast worden ook andere alternatieven genoemd, zoals BlueSky, Mastodon en Threads, die ook decentrale elementen bevatten. Er wordt besproken waarom Nostr hierin onderscheidend is, vooral omdat het volledig onafhankelijk opereert van grote techbedrijven en geen algoritmes gebruikt die bepalen wat gebruikers zien. Desondanks blijft de vraag hoe Nostr zich kan handhaven in een wereld met strenge regelgeving, zoals de Europese Digital Services Act (DSA), en hoe het platform om zou gaan met mogelijke blokkades door overheden.
In het laatste deel van het gesprek wordt vooruitgekeken naar de toekomst van Nostr. Eén van de grootste uitdagingen voor gedecentraliseerde netwerken is het bereiken van het netwerk-effect: hoe krijg je genoeg gebruikers om een platform succesvol te maken? Een vergelijking wordt gemaakt met Bitcoin, dat in de beginjaren ook moeite had om mainstream te worden. Waar Bitcoin profiteerde van een stijgende prijs, blijft het spannend wat die doorslaggevende functie voor Nostr zal zijn.
Gasten
Wouter Constant
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 22 Oct 2024 - 705 - Is Bitcoin (eindelijk) op weg naar een nieuwe uitbraak? | 348 A
Andreessen Horowitz heeft hun jaarlijkse “State of Crypto”-rapport uitgebracht, waarin ze de stand van zaken in de cryptowereld samenvatten. Hoewel de invloedrijke investeerders erkennen dat de sector groeit en steeds belangrijker wordt, zien ze ook dat er nog veel uitdagingen zijn. In de VS, bijvoorbeeld, is crypto een politiek geladen onderwerp geworden, wat invloed heeft op de manier waarop regelgeving zich ontwikkelt. Dit maakt de toekomst voor bedrijven en investeerders minder voorspelbaar.
Een opvallende conclusie uit het rapport is dat de crypto-activiteit op een 'all time high' staat. Volgens Andreessen Horowitz komt dit door een aantal grote projecten die de sector blijven aandrijven, ondanks de politieke en economische tegenwind. Stablecoins spelen hierbij een cruciale rol, vooral in regio’s waar het financiële systeem minder ontwikkeld is. Terwijl Nederland misschien geen behoefte heeft aan stablecoins door het goed functionerende betaalsysteem, winnen deze munten aan populariteit in landen waar stabiliteit van de lokale valuta een probleem is.
Daarnaast lijkt DeFi - decentralized finance - ook weer aan momentum te winnen, ondanks eerdere signalen dat deze tak van de cryptowereld wat aan het inzakken was. Andreessen Horowitz wijst erop dat DeFi nog steeds een belangrijke rol speelt in de innovatie van financiële diensten. Ook koppelen ze de groei van crypto aan andere opkomende technologieën, zoals AI en gaming, waarmee ze een nieuwe dynamiek in de markt zien ontstaan.
Bitcoin stond afgelopen week weer volop in de belangstelling met een piek tot 69.500 dollar, al is die prijs inmiddels wat gedaald. Toch blijft de stemming in de markt positief. Met name op sociale media zoals X wordt gesproken over een 'golden cross', een technische indicator die duidt op een positieve marktbeweging.
In Nederland is er ondertussen volop beweging in de cryptosector, met Coinmerce die wederom een overname doet, ditmaal van BLOX. Eerder nam het bedrijf de klantbestanden van BUX en de Nederlandse tak van Binance over. Deze consolidatie kan deels worden toegeschreven aan de nieuwe Europese cryptowet Micar, die ervoor zorgt dat kleinere platforms het moeilijker krijgen om zelfstandig te blijven opereren. Bl3P, het handelsplatform van Bitonic, dat per 20 december stopt door de striktere Micar-regels. Bitonic blijft wel actief met andere diensten. De druk van internationale concurrentie blijft groot voor Nederlandse spelers, ondanks de mogelijkheid om vanaf 2025 met één licentie in heel Europa te opereren. Co-host is Bart Mol.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 22 Oct 2024 - 704 - Crypto Update: Trump's cryptoproject lijkt keihard te floppen
Het nieuwe cryptoproject van Donald Trump lijkt uit te draaien op een flop. Na zo'n anderhalve dag is er 12,5 miljoen dollar opgehaald met de voorverkoop van de token verbonden aan World Liberty Financial. Het doel stond op 300 miljoen dollar. Bovendien blijkt uit nieuwe informatie dat er geen enkele waarde aan de token valt toe te kennen. In de eerste plaats omdat deze niet verhandelbaar zal zijn, mogelijk om zo uit het oog van de toezichthouder te blijven. Daarnaast blijkt World Liberty Financial ook een behoorlijk gecentraliseerde organisatie te zijn. De token biedt géén inspraak in beslissingen van het platform.
Daarnaast schrok de cryptowereld deze week een beetje van Elon Musk. De Tesla-CEO besloot zijn 765 miljoen aan Bitcoin, op de balans van Tesla, te verplaatsen naar andere adressen. Dat zou kunnen wijzen op een verkooptransactie. Eerder verkocht Musk al een pluk van zijn Tesla-Bitcoin, tegen verlies. Een andere mogelijkheid is dat Tesla extra cash leent met Bitcoin als onderpand. Dit is een truc die wint aan populariteit in de cryptowereld. Trendsetter is natuurlijk Michael Saylor, van Microstrategy.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Arnold Hubach. Hij zit in de bitcoineducatie en heeft nu een bordspel weten te ontwikkelen dat én leuk is om te spelen, én ook nog de concepten van Bitcoin overbrengt. En je kan in het ontwerpproces dan niet zomaar de regels aanpassen, want dan klopt het natuurlijk niet meer met Bitcoin. Co-host is Bert Slagter.
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 17 Oct 2024 - 703 - Bitcoin nu ook in de vorm van een bordspel: Blockhunters! | 347 B
In deze aflevering van de Cryptocast gaat Daniël Mol in gesprek met Arnold Hubach, oprichter van Bitcoin Focus en ontwikkelaar van het bordspel Blockhunters. Arnold werkt momenteel ook voor Mi Primer Bitcoin in El Salvador, waar hij zich inzet voor Bitcoin-educatie. Hij vertelt hoe het project daar verloopt en deelt zijn ervaringen met het Nederlandse vertaalde lesmateriaal, dat tijdens Bitcoin Amsterdam werd gepresenteerd. De vraag is of dit materiaal ook al in Nederlandse scholen wordt gebruikt. Daarnaast is hij bezig met een nieuwe editie van het Bitcoin Focus-magazine. Welke verhalen daarin worden behandeld, komt ook aan bod.
Arnold bespreekt vervolgens zijn bordspel Blockhunters. Het idee voor het spel ontstond terwijl hij al actief was binnen de Bitcoin-gemeenschap. Samen met Emily, die betrokken raakte in het project, heeft hij het spel ontwikkeld. Het spel richt zich op een breed publiek en is geschikt voor zowel Bitcoin-veteranen als nieuwkomers. Arnold legt uit hoe het spel tot stand kwam met behulp van een Geyser Fund, een platform voor het financieren van Bitcoin-projecten. Hij beschrijft hoe het proces verliep en hoe hij zonder ervaring in game design een spel heeft ontworpen dat strategie en geluk combineert. Playtests speelden een grote rol bij het verfijnen van de spelregels en het balanceren van de spelmechanismen.
De praktische kant van het produceren van een bordspel komt ook ter sprake. Arnold vertelt waar je een bordspel laat maken en welke regelgeving erbij komt kijken om het als speelgoed op de markt te brengen. Ook gaan we dieper in op de inhoud van Blockhunters. Het spel draait om verschillende persona's die elk de impact van Bitcoin in hun leven ervaren. Zo is er Hila, een software-engineer uit Afghanistan, die met onderdrukking te maken heeft, en Omar uit Senegal, die leeft onder de CFA-frank. Het doel van het spel is niet alleen educatie, maar ook het bewaren van een goede balans tussen de complexiteit van Bitcoin en het speelplezier.
Tot slot bespreken we de concurrentie van andere Bitcoin-gerelateerde bordspellen en wat Arnold hiervan heeft geleerd. Hij vertelt hoeveel exemplaren van Blockhunters hij heeft laten maken en wanneer het voor hem een succes is. Co-host is Bert Slagter, analist bij Bitcoin Alpha.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 15 Oct 2024 - 702 - FBI ontwikkelde eigen cryptoproject om boeven te vangen | 347 A
Vorige week vond op het Westergasterrein in Amsterdam het grootste Bitcoin-evenement van Europa plaats. Met een breed aanbod van panels, keynotes, live podcasts en workshops was er voor iedereen wat te beleven. De sfeer onder de bezoekers was opvallend positief, ondanks de stroeve cryptomarkt. Daniël Mol blijkt samen met co-host Bert Slagter terug op Bitcoin Amsterdam. De spectaculaire openingsceremonie deed denken aan Amsterdam Dance Event, maar of de headliners even indrukwekkend zijn, daarover lopen de meningen uiteen.
Een terugkerend gespreksonderwerp onder bezoekers is de zorg over het mogelijke verlies van de oorspronkelijke 'cypherpunk'-idealen van Bitcoin. Privacy en decentralisatie, ooit kernwaarden, lijken steeds meer onder druk te staan, en veel aanwezigen maken zich zorgen over de toenemende centralisatie in het ecosysteem. Deze zorgen zijn cruciaal in de discussie over de lange termijn levensvatbaarheid van Bitcoin.
Deze week lijkt de prijs van Bitcoin een sterke stijging door te maken, tot wel 66.000 dollar. Toch is het de vraag of dit al het begin van een bullmarkt is. Ondanks de sterke beweging in maart dit jaar, is er geen nieuwe recordhoogte genoteerd. De markt blijft relatief saai, maar er zijn signalen dat verkopers langzaam aan het afbouwen zijn. Dit kan het einde van de neerwaartse trend betekenen.
Ook bespreken we de bijzondere operatie van de FBI. Voor het eerst zet een politiedienst een nep-cryptoproject op om criminelen te lokken, wat leidde tot de arrestatie van 15 personen en drie cryptobedrijven, in de hoek van market-making. Vanaf januari 2025 treedt in Europa de nieuwe cryptowet MICAR in werking, gaat dat nog wat veranderen?
Gasten
Links
FBI maakt nep-token om boeven te vangen
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 15 Oct 2024 - 701 - Crypto Update: Documentaire onthult identiteit Satoshi, maar hijzelf ontkent
De documentaire Money Electric: The Bitcoin Mystery is te bekijken op HBO-Max. Documentairemaker Cullen Hoback beloofde zijn publiek de identiteit van Satoshi Nakamoto te onthullen. Of dat nu gelukt is, is maar de vraag. De documentaire wijst de Canadese ontwikkelaar Peter Todd aan. Todd was er inderdaad vroeg bij, had zelfs direct contact met Satoshi Nakamoto, maar zegt zelf absoluut niet de bedenker van Bitcoin te zijn. Daarbij wil hij benadrukken dat de jacht op zijn identiteit een zinloze exercitie is.
Ondertussen vond deze week Bitcoin Amsterdam plaats, op het Westergasterrein in de hoofdstad. De conferentie werd woensdag met gevoel voor spektakel geopend. Headliners zijn onder meer Strike-oprichter Jack Mallers, Adam Back (die ook zomaar Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn) en Elizabeth Stark van Lightning Labs. Ook buiten het hoofdpodium is er genoeg te beleven. Het evenement is een waardevolle plek om nieuwe ideeën op te doen, te netwerken of kennis te maken met allerlei bitcoinbedrijven en (zelfbedachte) toepassingen.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met tech-ondernemer Marc van der Chijs over de koppeling tussen Crypto en AI. Een aantal weken geleden vertelde ik aan jullie dat die combinatie helemaal hip is. Deze week besprak ik met Marc of dit inderdaad meer is dan twee bij elkaar geveegde buzzwords. Er is in ieder geval genoeg om te bespreken. En wie weet betalen onze AI-agents elkaar straks allemaal met crypto.
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 10 Oct 2024 - 700 - AI en Crypto: buzzwords stapelen of écht de toekomst? | 346 B
In deze aflevering duikt Daniël Mol in de wereld van AI en crypto, samen met onze gast Marc van der Chijs, tech-ondernemer. Hij was recent op Token2049 in Singapore, een van de grootste evenementen op het gebied van crypto en blockchain. Co-host Remy van der Nagel, hoofd listings en partnerships bij Bitvavo, was daar ook aanwezig.
We beginnen met een terugblik op Token2049, waar AI de spotlight stal. Marc en Remy delen hun indrukken van de conferentie, die groot en chaotisch was, met een overvloed aan memecoins en een opvallend jonge doelgroep. Het evenement voelde als één groot feest, met overal side-events en specialistische bijeenkomsten. AI kwam naar voren als een kernonderwerp.
Marc vertelt ook over zijn bezoek aan Solana Breakpoint, waar hij onder de indruk was van de werkende producten die daar werden getoond. In tegenstelling tot Token2049 had dit evenement een meer "Apple event"-achtige sfeer. Solana lijkt steeds meer terrein te winnen op Ethereum, en we bespreken de vraag of Solana daadwerkelijk Ethereum voorbijstreeft op bepaalde vlakken.
Het hoofdonderwerp van deze podcast is de groeiende koppeling tussen AI en crypto. We verkennen hoe deze technologieën elkaar versterken. Een fascinerend voorbeeld dat vaak genoemd wordt, is het idee van AI-agents die elkaar met crypto betalen omdat ze zelf geen bankrekening kunnen openen. We vragen ons af: is crypto in deze context écht noodzakelijk, en welke vormen van crypto zijn hier dan relevant?
We bespreken ook de rol van blockchain in de AI-wereld, bijvoorbeeld als tool om gedecentraliseerde AI-modellen te ondersteunen of een markt voor rekenkracht op te zetten. De vraag komt naar voren of de huidige gecentraliseerde dominantie van AI-providers een probleem is, en of blockchain hier een oplossing kan bieden. Daarnaast bekijken we de opkomst van veel AI-cryptoprojecten en gaan we na of deze projecten blijvende waarde hebben of dat ze uiteindelijk afhankelijk worden van grotere blockchains.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 08 Oct 2024 - 699 - Nieuwe documentaire zou Satoshi Nakamoto hebben ontmaskerd | 346 A
De HBO-documentaire 'Money Electric: The Bitcoin Mystery' beweert de identiteit van de nog altijd anonieme Satoshi Nakamoto te onthullen. Deze documentaire kan groot nieuws zijn, omdat de ware identiteit van de oprichter van Bitcoin al meer dan een decennium een raadsel is. Daniël Mol en zijn co-host Remy van der Nagel praten over de nieuwe documentaire. Verschillende journalisten hebben in het verleden beweerd Satoshi te hebben ontmaskerd, maar zonder definitief bewijs. De vraag blijft of deze documentaire wel het laatste woord heeft over wie Nakamoto echt was.
Satoshi Nakamoto verdween in 2011, nadat hij of zij de controle over Bitcoin had overgedragen aan de community en zich volledig terugtrok. Nakamoto had vanaf de lancering van Bitcoin in 2009 anoniem leiding gegeven aan het project, met veel interactie op forums en via e-mails. Over de jaren hebben velen geprobeerd te achterhalen wie achter het pseudoniem schuilgaat, maar dit leidde vaak tot verkeerde beschuldigingen.
Op de goksite Polymarket speculeren mensen al volop over de uitkomst van de documentaire. De naam van Len Sassaman, een cryptograaf die in 2011 overleed, wordt vaak genoemd. Sassaman was actief in de cryptografie-gemeenschap en zijn achtergrond past in het profiel van iemand die betrokken zou kunnen zijn geweest bij het ontstaan van Bitcoin. Toch blijft het speculatie.
Wat als de makers van de documentaire écht Satoshi's identiteit onthullen? Dit zou mogelijk grote gevolgen hebben voor Bitcoin en de cryptomarkt. Een van de zorgen is dat als bekend wordt wie Nakamoto is, deze persoon grote hoeveelheden Bitcoin in bezit zou kunnen hebben. Mocht die voorraad op de markt komen, dan zou dat de prijs van Bitcoin sterk kunnen beïnvloeden.
In de prijsanalyse met Bert Slagter wordt verder ingegaan op de mogelijke gevolgen voor de cryptomarkt als Satoshi’s identiteit bekend wordt. Bert benadrukt dat, hoewel dit impact zou kunnen hebben, het in de huidige markt moeilijk te voorspellen is wat de directe gevolgen zouden zijn. Hij wijst erop dat oktober historisch een sterke maand is voor Bitcoin, maar dat er dit jaar weinig beweging is geweest. Lage handelsvolumes suggereren dat investeerders momenteel afwachtend zijn. Ook bespreekt hij de mogelijke renteverlagingen door centrale banken, waarbij hij zich afvraagt of dit nog nodig is gezien de goed presterende Amerikaanse economie.
Tenslotte komt het nieuws dat Coinbase de populaire stablecoin Tether mogelijk gaat verwijderen uit hun aanbod door de nieuwe Europese cryptowet MICA. Tether, de grootste stablecoin, moet aan nieuwe regels voldoen om compliant te zijn in Europa. Dit kan grote gevolgen hebben, zeker omdat concurrent USDC al aan de regels voldoet. Andere stablecoins, zoals DAI en TrueUSD, hebben ook nog geen licentie onder MICA.
Gasten
Links
HBO-documentaire tracht Satoshi te ontmaskeren
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 08 Oct 2024 - 698 - Crypto Update: Noord-Korea infiltreerde Amerikaanse crypto-sector
Noord-Koreaanse werknemers hebben de afgelopen jaren op grote schaal geinfiltreerd in de Amerikaanse crypto-sector. Uit onderzoek van Coindesk blijkt dat tientallen bedrijven te maken hebben gehad met Noord-Koreaanse werknemers. Deze ontwikkelaars doen over het algemeen wél gewoon hun werk, maar sluizen hun (vaak riante) salaris door naar de Noord-Koreaanse staat. Het aannemen van deze werknemers is zowel in Nederland als in de VS illegaal. Toch blijkt dat regelmatig meer dan de helft van de sollicitanten op een vacature terug te leiden zijn naar Noord-Korea. Ook hacks in de cryptowereld blijken vaak te zijn uitgevoerd door Noord-Koreaanse daders.
Ondertussen heeft vermogensbeheerder Bitwise een verzoek ingediend voor een XRP-ETF. De kans op een snelle goedkeuring lijkt klein. Beurswaakhond SEC lag de afgelopen jaren al in de clinch met Ripple. Bovendien is de SEC erg kritisch op alle beursgenoteerde cryptofondsen. Onlangs werden plannen voor een Solana-ETF nog snel afgeschoten. En voor de Hamster Kombat-token is nu ook een koers.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Marcel Burger, over hoe institutionele beleggers nu met crypto omgaan. Want als je voor honderden miljoenen bitcoin wil aanschaffen, gaat dat niet via een normale exchange. Bert Slagter en ik geven samen met Marcel een kijkje achter het gordijn van die institutionele wereld. Interessant verhaal dat een steeds grotere rol gaat spelen in de cryptowereld.
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 03 Oct 2024 - 697 - Wanneer gaan institutionele partijen écht aan de haal met crypto? | 345 B
"The institutionals are coming!" is inmiddels een breed gedragen meme in de cryptowereld. Al jaren voorspelt men de komst van grote partijen die massaal instappen in Bitcoin en crypto. Dat is nog niet massaal gebeurd, zullen we maar zeggen. Toch zien we de laatste tijd steeds meer bewegingen die wel op 'institutionele adoptie' lijken. Zo kochten staatspensioenfondsen in de VS onlangs aandelen in verschillende Bitcoin ETF's.
En over die institutionele adoptie gaan wij het vandaag uitgebreider hebben. Dat doen we met Marcel Burger, chief investment officer bij Amdax. Marcel is met zijn werk onder meer bezig om vermogende partijen te informeren en te helpen met het aankopen van cryptovaluta. We beginnen bij de definitie van 'institutioneel', want wat zegt dat nu? Daarna staan we stil bij de situatie in Nederland. Want waar de VS lijkt voor te lopen, zijn er in Nederland nog maar heel weinig ontwikkelingen op dit gebied.
Ook kijken we naar hoe grote partijen bitcoin of andere cryptovaluta aankopen. Dat doen ze vaak 'over the counter'. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Kunnen deze bedrijven ook uitverkocht raken? En hoelang duurt een grote aankoop nu? Een ander belangrijk verschil is het bewaren van crypto voor grote partijen. Als het om miljoenen of zelfs miljarden gaat voldoet een hardware wallet in de kast misschien niet meer. Hoe richt je een cryptokluis veilig in? Tot slot bespreken we wat er nodig is om institutionele adoptie in Nederland écht een boost te geven. Co-host is Bert Slagter.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 01 Oct 2024 - 696 - Bitcoinaandeel Microstrategy doet het beter dan Nvidia, waarom? | 345 A
Het aandeel Microstrategy heeft de weg omhoog weer gevonden. En dat is niet voor het eerst. Het bedrijf van bitcoinprediker en miljardair Michael Saylor adopteerde in 2020 de strategie van het aankopen van Bitcoin. Cashreserves, en later iedere cent die Saylor kon vinden, werd omgezet in Bitcoin. Het aandeel is sinds augustus van dat jaar gestegen met meer dan 1000%. Dit jaar doet Microstrategy het beter dan elk aandeel in de S&P 500-index. Dus ook beter dan AI-paradepaardje Nvidia. Inmiddels leent Saylor ook regelmatig geld om meer Bitcoin te kunnen kopen. Dat doet hij inmiddels tegen een rente van 0,625%. Hoe krijgt hij dat zó laag?
Daarnaast hebben we het over FTX. Slachtoffers van die omgevallen beurs krijgen de komende tijd 16 miljard dollar terug. Dat is opmerkelijk, want eind 2022, toen FTX omviel, leek er een gat van miljarden te zijn op de begroting. Sam Bankman-Fried ging er 25 jaar de gevangenis voor in. Vervangend CEO John Ray III gaf aan nog nooit zo'n grote rotzooi te hebben gezien. Gelukkig had hij de wind in de rug en werd de crypto die FTX nog wél in bezit had meer waard. Bovendien deed een eerdere investering van Sam Bankman-Fried, die in AI-bedrijf Anthropic, het ook heel goed. Toch komt die 16 miljard niet direct volgende week de markt op. Slachtoffers krijgen komende kwartaal hun geld terug, maar een definitieve datum is er nog niet. Mensen met grotere bedragen moeten nog iets langer wachten. Co-host is Bert Slagter.
Gasten
Links
Wanneer krijgen FTX-slachtoffers hun geld terug?
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 01 Oct 2024 - 695 - Crypto Update: Langverwachte airdrop Hamster Kombat eindelijk hier
De langverwachte airdrop voor Telegramgame Hamster Kombat gaat eindelijk plaatsvinden. En Caroline Ellison, rechterhand van FTX-topman Sam Bankman-Fried, moet voor twee jaar de gevangenis in.
En brengt de Pectra-upgrade een verandering teweeg in het sentiment rond Ethereum?
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Patrick van der Meijde én Bert de Groot over betalen met Bitcoin. We hebben het over de voor- en nadelen. Want als jij net begint met je eigen webshop, is een aansluiting bij Adyen of Mollie misschien wat te duur. Bitcoin is natuurlijk helemaal gratis. Maar aan de andere kant: ook niet even gebruiksvriendelijk.
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 26 Sep 2024 - 694 - Betalen met Bitcoin heeft genoeg voordelen, maar is nog niet volwassen | 344 B
Betalen met Bitcoin is al jaren een heet hangijzer, ook in de Cryptocast. De laatste jaren is er op veel plekken geinnoveerd. Apps zijn beter geworden en de tweede laag bovenop Bitcoin, het lightning network, is ook flink verbeterd. Toch loopt het in zeker in Nederland nog geen storm, wat betreft Bitcoinbetalingen.
Toch is het interessant om de voor- en nadelen van betalen met bitcoin te bespreken. Dat doen we deze week met twee experts op dit gebied. Patrick van der Meijde is oprichter van Bitkassa en de drijvende kracht achter Arnhem Bitcoinstad. Hij is al meer dan tien jaar bezig met Bitcoin als betaalmiddel. Bert de Groot is voorzitter van VBNL en daarnaast oprichter van Bitcoinbrabant. Hij runt al jaren een succesvolle webshop waar gebruikers hoofdzakelijk met Bitcoin betalen.
Bitcoin concureert in feite ook met bedrijven als Mollie, Adyen en PayPal. Deze ondernemingen maken online betalen makkelijker, maar hebben ook hun eigen verdienmodellen. Hoe verschilt Bitcoin van die drie? En hoe zit het met de technische ontwikkelingen rond het protocol van Bitcoin én lightning? 'Silent Payments' en 'Bolt12' bespreken we in deze podcast.
Gasten
Patrick van der Meijde
Bert de Groot
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 24 Sep 2024 - 693 - De cryptomarkt veert (eindelijk) op na rente-besluit in VS | 344 A
De prijzen op de cryptomarkt hebben eindelijk weer de weg omhoog gevonden. Althans, zo lijkt het. Een renteverlaging van 50 basispunten door de Amerikaanse Federal Reserve bracht alle financiële markten in beweging. Vooraf heerste er veel onrust over het besluit, maar vooralsnog durven markten omhoog te kopen.
Deze week ook veel nieuws vanuit de VS. Allereerst gaf beurswaakhond SEC groen licht voor optiehandel rond de IBIT-ETF van BlackRock. Analisten denken dat dit een nieuwe manier kan zijn waarop professionele beleggers exposure tot Bitcoin kunnen krijgen. Ondertussen heeft ook presidentskandidaat Kamala Harris zich uitgelaten over de crypto-industrie. In een speech vol ideologische teksten noemde zij ook het stimuleren van innovatie 'zoals AI en digitale assets'. Mocht Harris winnen in november, weten we in 2025 wat er daadwerkelijk terecht zal komen van die beloftes. En Coinbase werkt aan een eigen versie van een 'wrapped' bitcoin.
En Solana is toe aan zijn tweede smartphone. De 'Saga' was aanvankelijk een flop, maar won later aan populariteit door airdrops voor telefooneigenaren. De Solana Seeker wil dat succesverhaal doorzetten, met enkele andere nieuwe features als extra.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 24 Sep 2024 - 692 - Crypto Update: Trump doet eerste presidentiële bitcointransactie OOIT!
Donald Trump had vannacht een primeur: hij is de eerste (ex-)president die een bitcointransactie voltooide. Dat deed hij in de Pubkey Bitcoinbar in New York, onder toeziend hoog van tientallen bitcoiners én een cameraploeg van FOX News. Heel soepel ging het niet. Trump had duidelijk moeite met het scannen van de QR-code, waarna er ook nog twijfel was of de transactie daadwerkelijk lukte. De geslaagde betaling leverde uiteindelijk een luid applaus op.
Het grote Token2049 is op dit moment aan de gang in Singapore. 20.000 bezoekers en duizenden bedrijven hebben zich verzameld en dat is altijd een mooi manier om de laatste trends te spotten. Eén van die trends springt direct in het oog: AI. Hoe de koppeling tussen crypto, blockchain en AI er dan precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk, maar men praat wel al over het feit dat AI elkaar kan betalen met cryptovaluta. Want een bankrekening gaat lastig worden.
Vitalik Buterin blies de loftrompet over zijn eigen project Ethereum. Vooral de sterk gedaalde transactiekosten waren voor hem een belangrijk onderwerp. En dat hij daar tevreden over is, is niet onterecht. Waar je op drukke momenten in het verleden nog weleens per ongeluk 100 dollar voor transactie kan betalen, is het met tweede lagen als Arbitrum en Optimism vrijwel gratis. Daarna beloonde hij het publiek met prachtig gezang.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Nico Smid, hij is expert op het gebied van mining en woont in Argentinië. Dus eerst praten we met hem over het leven in een land met heel veel inflatie én een president met een kettingzaag. Daarna hebben we het over mining en dan vooral de nieuwe verdienmodellen die deze bedrijven zoeken, ter diversificatie. En dan komen ze ook uit bij... AI! Want Bitcoinminers hebben natuurlijk wél ervaring met datacenters vol rekenkracht. Alleen jammer dat je dan die peperdure Nvidia chips moet hebben...
Trump doet eerste bitcointransactie als (ex-)president
Cathedra Bitcoin stopt met mining
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 19 Sep 2024 - 691 - Grote miners zoeken nieuwe verdienmodellen en komen uit bij AI | 343 B
Vandaag praten we in de Cryptocast over mining.
Te gast is Nico Smid, oprichter van Digital Mining Solutions, een advies-bedrijf voor de miningwereld. Bovendien schrijft Nico wekelijks ook een nieuwsbrief namens zijn onderneming, waarin hij verslag doet van alles rondom de wereld van compute.
Ook spreken we over de nieuwe verdienmodellen rond mining. Want waar de meeste miners nu op een houtje moeten bijten, zijn er ook kansen in de markt. Neem bijvoorbeeld de razendsnelle opkomst van AI. Voor het trainen en onderhouden van deze modellen is heel veel computerkracht nodig, die niet altijd goed beschikbaar is. Enkele Bitcoinminers springen hier op in en diversifiëren richting deze markt. Maar zo makkelijk is die transitie ook weer niet.
Tot slot zijn daar dan nog de 'homeminers' waar de BitAxe het meest bekende voorbeeld van is. Wat is nu het belangrijkste gevolg van deze trend? Maken deze kleine apparaatjes een kans tegen de grote datacenters die we kennen? En is dit een ander verdienmodel voor fabrikanten van mininghardware? Co-host is Daniël Mol
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 17 Sep 2024 - 690 - De beleidsrente gaat omlaag, goed nieuws voor de cryptomarkt? | 343 A
Het nieuwe platform van Donald Trump, World Liberty Financial, moet de financiële wereld eens flink opschudden. De DeFi-leenapplicatie staat op het punt om te lanceren en via een 'spaces' op X kregen we meer informatie over de plannen van de familie Trump. Wat moeten we verwachten van World Liberty Financial en de bijbehorende munt WLFI?
De ECB en de Federal Reserve verlagen hun beleidsrentes, maar welk effect heeft dat op de cryptomarkt? Per definitie positief, is het niet.
En Sam Bankman-Fried wil dat er opnieuw gekeken wordt naar zijn veroordeling, want alle slachtoffer van FTX hebben hun geld teruggekregen. De vraag is of de rechtbank hierin meegaat.
Gasten
Links
Nieuws over World Liberty Financial
Sam Bankman-Fried vraagt heroverweging straf
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 17 Sep 2024 - 689 - Crypto Update: FTX-rechterhand Ellison gaat liever niet de bak in
Caroline Ellison vindt dat zij niet de cel in hoeft voor haar betrokkkenheid bij de ingestorte crypto-exchange FTX. De rechterhand van Sam Bankman-Fried deed een aantal onthullende bekentenissen over haar baas. Dat leverde hem een gevangenisstraf op van 25 jaar. Zij zelf moet op basis van die onthullingen nu juist op vrije voeten blijven.
Toch gaf Caroline Ellison leiding aan het aan FTX gelieerde handelshuis Alameda Research. Hier gingen de miljarden verloren, die later moesten worden opgevuld met klanttegoeden. Bovendien heeft Caroline Ellison in meerdere interviews bevestigd weinig op te hebben met risicomanagement. De vraag is dus of ze helemaal geen gevangenisstraf krijgt. Een aantal andere hoge functionarissen van FTX gingen voor zeven jaar de bak in.
Ondertussen staat de winstgevendheid van miners flink onder druk, meldt zakenbank Jefferies. Dat komt door de stagnerende prijs van Bitcoin. Ook de halving speelt een grote rol. Die vierjaarlijkse gebeurtenis halveerde de beloning van miners, en dus ook een groot deel van hun verdienmodel. Ondertussen groeit de concurrentie op het netwerk nog wel gewoon. Nieuwe machines zorgen voor meer rekenkracht, en wie niet mee kan in die race, valt hoe dan ook af.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Maarten Bloemers, directeur van GUTS Tickets in Amsterdam. Zij zijn al een hele tijd verantwoordelijk voor de kaartverkoop van onder meer Jochem Myjer en Guus Meeuwis met een crypto-oplossing. Nu willen ze met een écht open-source blockchainprotocol het monopolie van Ticketmaster aanvallen. Want als je die wereld een beetje kent, weet je hoe dominant dat bedrijf is.
Caroline Ellison gaat liever niet de bak in
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 12 Sep 2024 - 688 - Een open cryptoprotocol moet het grote ticketmonopolie opbreken | 342 B
Met een open blockchainprotocol de hegemonie van een groot bedrijf aanvallen. Het is een verhaal dat wat minder op de voorgrond speelt in de cryptowereld. Toch biedt blockchain hier wel degelijk uitkomsten, zeker nu de technologie serieuze stappen heeft gezet.
Te gast is Maarten Bloemers van GUTS Tickets. Jarenlang probeerde GUTS het op een andere manier. Als ticketingbedrijf ontwikkelde het zijn eigen technologie, maar lag de focus vooral op directe concurrentie met de Ticketmasters van deze wereld. Inmiddels is daar dus het Open Ticketing Ecosystem, wat iedere partij (ticketingbedrijf, eventorganisator en vooral artiest) de middelen geeft om zélf de regie te houden.
Gasten
Links
Alles rond het Open Ticketing Ecosystem
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 10 Sep 2024 - 687 - Het wil niet vlotten met de cryptomarkt, wat is er aan de hand? | 342 A
De cryptomarkt is zwak. Inmiddels zijn de recordkoersen van eerder dit jaar ver uit zicht en beweegt de markt vooral zijwaarts. Wat is er aan de hand?
Verder in deze Cryptocast praten we over de Bitcoin 'ATM's'. Cryptopinautomaten dus. Die vormen volgens de Amerikaanse mededingingswaakhond FTC een groot risico. Oplichting en andere vormen van fraude zouden steeds meer voorkomen.
En het bejubelde Friend.Tech, een applicatie bovenop Base en Ethereum, stopt in zijn ontwikkeling. Het team achter het platform gooit het bijltje erbij neer.
Gasten
Links
Friend.Tech stopt ontwikkeling
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 10 Sep 2024 - 686 - Crypto Update: Dit is het nieuwe cryptoproject van Trump
De Indiaase exchange WazirX werd in juli bestolen van 230 miljoen dollar aan klanttegoeden. De roof, grotendeels in Ethereum, kwam afgelopen week in beweging. Met een flink aantal kleine transacties werd er Ether overgemaakt naar Tornado Cash, de gesanctioneerde mixingdienst die de afgelopen twee jaar hard werd aangepakt door het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Ontwikkelaar Alexey Pertsev werd in Nederland aangehouden en onlangs schuldig bevonden door de rechter.
Toch lukt het de hackers, vermoedelijk de Noord-Koreaanse Lazarus Group, om de herkomst van hun buit te verhullen met het smart contract van Tornado Cash. En daarmee komt een voorspelling van de cryptowereld uit. Met het hard aanpakken van Tornado Cash stop je voornamelijk het legitieme gebruik van de dienst. Noord-Koreaanse hackers hoeven niet te vrezen voor vervolging, dus gaan zij vrolijk door met het gebruiken van een decentraal smart contract.
Ondertussen heeft de familie Trump een nieuw cryptoproject: World Liberty Financial. Officieel zijn Barron, Eric en Donald Jr onderdeel van het project, maar vader Donald maakt er enthousiast reclame voor. World Liberty Financial moet een DeFi-platform worden dat decentraal lenen mogelijk maakt. Het team achter het project belooft niet veel goed: vier mensen werkten voorheen aan het gehackte Dough Finance. En één van de leidende figuren is een voormalig pick-up artist.
Deze week in de Cryptocast
Met Bart Mol en Bert Slagter kijken we naar het decentrale karakter van Bitcoin, en wat daar nog van over is. Want Bitcoin begon 15 jaar geleden als obscuur en decentraal internetproject. Inmiddels is er een hele industrie omheen gebouwd, met beursgenoteerde exchanges en miners. Maar: dat zijn dus wel allemaal centrale partijen. En dan ben je misschien niet zo heel anders meer dan de traditionele financiële wereld.
Tornado Cash gebruikt voor witwassen hack
Het team achter World Liberty Financial
Veel tokens naar insiders bij World Liberty Financial
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 05 Sep 2024 - 685 - Hoe decentraal is Bitcoin nog? | 341 B
Hoe decentraal is Bitcoin nog anno 2024? Met die vraag trappen we deze nieuwe aflevering van de Cryptocast af. Want Bitcoin begon ooit als zeer gedecentraliseerd project, maar werd in de afgelopen jaren steeds volwassener en verloor zijn wilde haren. Allereerst moeten we vaststellen wat decentraliteit nu precies is, en waarom het belangrijk is voor een project als Bitcoin.
Daarna lopen we verschillende kanten van Bitcoin langs en bekijken die door de bril van decentralisatie. We staan stil bij de belangrijkste stakeholders binnen het netwerk: de bedrijven, de miners, de ontwikkelaars en de gebruikers. Dat schetst een niet al te rooskleurig beeld, want op al deze fronten ligt centralisatie op de loer. Grote exchanges maken internationaal de dienst uit. De miners zijn inmiddels beursgenoteerde bedrijven, die voor miljarden in nieuwe apparatuur investeren. En misschien wel het belangrijkste: weinig bitcoingebruikers zijn nog in staat zélf hun bitcoin te bewaren of een transactie te doen.
Toch zijn er ook voldoende tegenbewegingen. Bitcoin kan je ook peer-to-peer aanschaffen. Zelf bewaren én transacties doen wordt steeds makkelijker. En thuis-miners, zoals de nieuwe BitAxe, winnen aan populariteit. Deze bewegingen staan in schril contrast met de miljarden die omgaan in de sterk gecentraliseerde markten. Te gast is Bart Mol, host van Satoshi Radio en analist bij Bitcoin Alpha.
Gasten
Links
BitAxe actie van Satoshi Radio
Host
Bert Slagter
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Sep 2024 - 684 - Negatief sentiment rond Ethereum, wat is er aan de hand? | 341 A
Ophef rond de Ethereum Foundation deze week. De stichting (non-profit, dus) fungeert vooral als verdeler van subsidies. Want met een budget van 100 miljoen per jaar krijgen veel bedrijven, ontwikkelaars en academici steun van de Ethereum Foundation. In de gemeenschap rond de op één na belangrijkste digitale netwerk is dat altijd al wat chagrijn geweest over het gebrek aan transparantie bij de Ethereum Foundation, maar afgelopen week schoot een transactie richting handelsplatform Kraken van 94 miljoen dollar in het verkeerde keelgat.
Dat heeft alles te maken met het algehele sentiment rond Ethereum en de munt Ether op dit moment. Want die is niet positief. Ethereum blijft achter bij zowel Bitcoin als de naaste concurrent Solana. Als de Foundation dan óók nog eens 94 miljoen aan Ethereum gaat verkopen, doet dat de prijs geen goed is de gedachte. Volgens de Ethereum Foundation zelf ging het om een routinematige transactie, die hoort bij het kasbeheer van de organisatie.
Ondertussen moet OpenSea vrezen voor een rechtszaak tegen de SEC. De Amerikaanse beurswaakhond heeft namelijk een wells notice afgegeven bij de handelsplaats voor NFT's. Daarmee geeft de SEC aan dat er mogelijk een rechtszaak zit aan te komen en dat OpenSea het onderwerp van een onderzoek is geweest. De vraag blijft daarbij of (en welke) NFT's als security (effect) kunnen worden gezien. En welke impact gaan de aankomende presidentsverkiezingen hebben? Want beide kandidaten lijken minder kritisch te zijn op crypto dan de huidige Amerikaanse regering. Co-host zijn Bart Mol en Daniël Mol.
Gasten
Links
Ethereum foundation onder vuur
Host
Bert Slagter
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Sep 2024 - 683 - Crypto Update: TON heeft het zwaar na arrestatie van Pavel Durov
De blockchain van de TON-coin, een munt die ontwikkeld werd op initiatief van Telegram, heeft het zwaar. De afgelopen dagen kwam het netwerk twee keer stil te liggen door een populaire airdrop. Deze DOGS-coin zorgde voor flink wat activiteit op de blockchain, waarna meerdere uren helemaal niets meer mogelijk was. Inmiddels lijken de problemen zijn opgelost, maar ook het netwerk van TON lijkt sneller dan gedacht aan zijn limiet te zitten. De munt verloor deze week zo'n 20% van zijn waarde, door de arrestatie van Pavel Durov. Mogelijk vrezen beleggers dat Telegram nadrukkelijker in het vizier van de regelgever is komen te liggen.
Ook is er ophef rond Binance. Het handelsplatform ligt onder vuur omdat het alle Palestijnse klanten van het platform geweerd zou hebben. Zelf ontkennen ze dat en ook journalisten in de regio schetsen een genuanceerder beeld. Binance zelf zegt dat er een aantal accounts gesloten zijn, die in verband konden worden gebracht met terroristische activiteiten. Andere berichten bevestigen wel degelijk dat klanten uit Gaza geen toegang meer hebben tot hun munten.
Én één van de meest gehate personen op het internet, Martin Skhreli, heeft het aan de stok met een cryptobedrijf. Skhreli werd ooit berucht door het kopen van de rechten van een medicijn, om vervolgens de prijs met een factor 30 te verhogen. Dat werd hem niet in dank afgenomen, maar hij werd er wel rijk van. Van dat geld kocht hij onder meer het album Once Upon a Time in Shaolin, van de Amerikaanse rapgroep Wu-Tang Clan. Dat album heeft géén digitale uitgave en slechts één fysiek exemplaar.
Voordat Skhreli de gevangenis in moest vanwege fraude, maakte hij nog wel snel kopietjes van het album. Onlangs livestreamde hij de muziek nog op X. Inmiddels is het album in handen van PleasrDAO, die het album via een slimme blockchainconstructie beschikbaar willen maken voor iedereen. Dat Skhreli zijn eigen kopietjes nog had, vond men bij PleasrDAO niet kunnen en daar gaat de rechter nu in mee.
Deze week in de Cryptocast
Met tech-jurist Menno Weij analyseren we berichtenapp Telegram. De arrestatie van Pavel Durov zorgt ook voor een schokgolf in de cryptowereld. Niet alleen omdat Telegram erg populair is bij cryptoliefhebbers, maar ook omdat de arrestatie van Durov veel stof op doet waaien. Doet Frankrijk hier een aanval op de vrijheid van meningsuiting?
Gedoe rond Binance en Palestijnse klanten
Martin Skhreli en het zeldzame album
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 29 Aug 2024 - 682 - Telegram-CEO gearresteerd; vrijheid van meningsuiting onder druk? | 340 B
Het grote technieuws van deze week: Telegram-oprichter en CEO Pavel Durov is gearresteerd op een vliegveld bij Parijs. De geboren Rus is inmiddels Frans staatsburger en zou verschillende wetten in Frankrijk hebben overtreden. Volgens het Franse OM zou hij nalatig zijn geweest bij het plegen van allerlei cybercrimes, door Telegram. Ook zou hij de encryptie van het bedrijf niet in Frankrijk hebben geregistreerd.
Dat zegt dus ook dat deze arrestatie niét het gevolg is van de Europese Digital Services Act (DSA). De wet dwingt Telegram om actief aan contentmoderatie te doen. Telegram is inmiddels notoir voor het niet-naleven van die eisen, maar werd daar nog niet eerder voor aangepakt. Brengt de arrestatie van Durov dat ook in een stroomversnelling?
En is de arrestatie van de Telegram-CEO nu een aanval op de vrijheid van meningsuiting? We bespreken het met techjurist Menno Weij van BDO Legal.
Gasten
Links
Blog van ICT-jurist Arnoud Engelfriet
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 27 Aug 2024 - 681 - Bitcointransacties eventjes peperduur, waarom? | 340 A
Bitcointransacties waren vorige week even heel erg duur. Waarom? Babylon! Een nieuw protocol dat staking met Bitcoin mogelijk maakt. Het timestamping-mechanisme van Bitcoin maakt het in combinatie met Babylon mogelijk om proof-of-stake blockchains beter te beveiligen. Aan de andere kant maakt het 'yield' op Bitcoin mogelijk. Een win-win situatie dus, volgens Babylon. Het protocol begint voorzichtig en laat slechts 1000 bitcoin toe in de eerste fase.
En de SEC en Kraken gaan definitief de degens kruizen in de rechtszaal. Even leek het erop of de rechtszaak niet doorging door de 'major questions doctrine' die in Amerika geldt. Met die regel voorkomt men dat er té ingrijpende beslissingen worden genomen door de rechter, waar het congres zich eigenlijk over zou moeten buigen. Kraken betoogde dat de securities/commodities-discussie in de VS zo'n beslissing is. De rechter ging daar niet in mee: de crypto-industrie is niet belangrijk genoeg voor deze maatregel.
Daarmee lijkt de rechtszaak tussen de SEC en Kraken gewoon door te gaan. Toch blijft het gissen of er dan wél duidelijkheid komt in deze complexe discussie. De recente uitspraak in de zaak tussen Ripple en de SEC leert ons dat een token niet zomaar wél of niet een security is. Ook delen van, of procedures rond een token kunnen aangemerkt worden als een security. Wil je dat voor alle belangrijke munten op een handelsplatform vaststellen, dan ben je nog wel even bezig.
Gasten
Links
Geen major questions in zaak Kraken
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 27 Aug 2024 - 680 - Crypto Update: Celsius eist miljoenen terug van het Nederlandse Coinmerce
Het failliete cryptoleenplatform Celsius eist miljoenen terug van het Nederlandse handelshuis Coinmerce. Dat gaat volgens een zogeheten 'clawback-procedure'. Een fenomeen dat wij niet kennen in Europa, maar dat in de VS regelmatig bij faillisementen wordt ingezet. Toch is het een aparte situatie, want Celsius eist inmiddels zo'n 20 miljoen van het Nederlandse bedrijf, maar zwakte dat met schikkingen al af tot minder dan 10% van dat bedrag. In de komende vier tot acht maanden zal er meer duidelijkheid zijn over deze zaak, waar ook Nederlandse particulieren slachtoffer van zijn. Daar hadden we uitgebreid aandacht voor in Cryptocast 337.
Ondertussen gaat El Salvador zijn ambtenaren een bitcoinlespakket aanbieden. In totaal moeten 80.000 overheidsfunctionarissen les krijgen in Bitcoin. De cursus moet ambtenaren wegwijs maken in het juridische framework rond Bitcoin en het overheidsbeleid om de digitale munt. Daarmee wil El Salvador Bitcoinland nummer één worden en blijven. Het lespakket staat niet op zichzelf, want ook honderden basisscholen in het land krijgen jonge kinderen al les over Bitcoin.
En Cointelegraph becijferde de huidige waarde van een aantal populaire NFT-collecties. Het is geen fraai verhaal. De duurste Cryptopunk halveerde ongeveer in waarde. De duurste Bored Ape verloor nog meer. Het zegt veel over de hype rond NFT's. Die is echt gaan liggen. Van de ruim 73.000 collecties zijn er 69.000 waardeloos geworden.
Deze week in de Cryptocast
Game-expert Steven Saunders is te gast om te praten over de zin en onzin van cryptogames. De koppeling tussen games en blockchain werd in het verleden als veelbelovend gezien, maar kwam nooit echt van de grond. Het grootste succesverhaal, Axie Infinity, ging ten onder aan een Noord-Koreaanse hack. Nu roeren grote gamebedrijven als Ubisoft en Square Enix zich steeds meer. De vraag is wat daar uit gaat komen. Co-host is Wouter Hoes.
Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 22 Aug 2024 - 679 - Hebben crypto games hun belofte waargemaakt? | 339 B
De beloftes van crypto games zijn enorm groot sinds de afgelopen bull markt. Vooral een titel als Decentraland kreeg toen veel aandacht. Dit zou de grote nieuwe crypto game worden, waar je door middel van virtual reality de wereld echt kon beleven. Ook zou dit het hippe nieuwe platform voor adverteerders zijn. Wat is er van deze beloftes terecht gekomen?
Naast Decentraland hebben we het met Steven Saunders over alle grote titels in de crypto game wereld. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd bij Axie Infinity? Steven is als game recensent de perfecte gast om het over deze tak van de game industrie te hebben. Ook een leuk feitje: Steven was eerder te gast in Cryptocast aflevering 3! Toen deed hij (in 2018) een voorspelling van de Ethereum prijs. Wat is er van deze voorspelling terecht gekomen? Daarnaast doet hij ook een nieuwe voorspelling over de ETH prijs.
Er komen meerdere games en tokens langs. Zo kijkt Steven uit naar een game genaamd Rebel Cars. Wat voor een game is dit? Wat zijn de voordelen van cryptogames t.o.v. normale videogames? Doet een game als Rebel Cars net zo veel wilde beloftes als Decentraland? Tokens waar we het over hebben zijn onder andere ENJIN en PYR (ook wel bekend als Vulcan Forged).
Grote uitgevers als Ubisoft en Square Enix zijn ook crypto games aan het opzetten. Hebben zij als ervaren partij een groot voordeel ten opzichte van de kleine studio's die tot nu toe de meeste crypto games hebben ontwikkeld? Aan het einde van deze aflevering maken we de balans op. Moeten we deze markt nou serieus nemen of niet? Zijn er nu crypto games die de moeite waard zijn om te spelen? Hoe ziet de toekomst van deze markt eruit? Waarom gebruiken de meeste projecten hun eigen token? Is het niet mogelijk om je game gewoon op Bitcoin te bouwen?
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 20 Aug 2024 - 678 - Kunstwerk van Beeple onder de hamer, komt er een nieuw record? | 339 A
De kunstwereld werd in 2021 opgeschud toen het werk van Beeple genaamd EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS werd geveild. Onverwachts leverde dit kunstwerk namelijk 69 miljoen dollar op. Daarmee werd Beeple plotseling een van de rijkste nog levende kunstenaars ooit. Deze NFT heeft tot vandaag de dag het record van duurste digitale kunstwerk ooit. Nu zijn de ogen gericht op een nieuwe veiling, op 22 augustus veilt Sotheby’s een NFT van Beeple genaamd MOTHER OF EVOLUTION. Dit werk heeft hij in 2022 gemaakt in samenwerking met Madonna. Het werk werd toen verkocht voor 72 Ethereum, dat was toen ongeveer 144.000 dollar waard. De grote vraag is nu: gaat het werk meer opleveren dan twee jaar geleden? Wat zegt de prijs van dit kunstwerk over de NFT-markt in het algemeen? Over de betekenis van dit kunstwerk is ook nog niet het laatste woord gezegd.
Rational Root sluit deze week aan voor de prijsanalyse van Bitcoin. De schrik lijkt een beetje uit de markt na de renteverhoging van Japan. Ziet de toekomst van de Bitcoinmarkt er nu weer rooskleuriger uit? Verder kwam het nieuws naar buiten dat banken als Goldman Sachs en Morgan Stanley voor miljoenen aan Bitcoin ETFs hebben gekocht. Waarom reageert de BTC-prijs niet op dit nieuws?
Google wordt aangeklaagd omdat ze frauduleuze crypto apps niet snel genoeg van hun play store zouden verwijderen. Er is een nieuwe zaak in Amerika gestart door Maria Vaca. Zij is zelf slachtoffer geworden van zo’n frauduleuze app genaamd Yobit Pro. Ze dacht te beleggen in crypto op een normaal handelsplatform, maar in de praktijk was ze al het geld wat ze overmaakte direct kwijt. Met een geïnvesteerd bedrag van 5 miljoen dollar is het verlies groot. Moeten grote techbedrijven meer actie ondernemen om deze vorm van oplichting tegen te gaan? In hoeverre kun je uitgaan van persoonlijke verantwoordelijkheid?
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 20 Aug 2024 - 677 - Crypto Update: Democraten niet blij met crypto-voorspellingsmarkten
Politici van de Democratische Partij zijn niet blij met crypto-voorspellingsmarkten zoals Polymarket. Celsius eist miljarden van Tether en de uitlevering van Do Kwon, de man achter het Terraluna-protocol, is uitgesteld.
Deze week in de Cryptocast
Drie controversiële stukken financiële regelgeving bespreken we met expert Simon Lelieveldt. Het gaat over de travel rule, de regel dat met een transactie ook gegevens over de betrokken partijen moeten worden meegestuurd. Verder de Europese antiwitwaswet en de transactiemonitoring van de Nederlandse banken, die net is gestopt maar waarvan de gereedschappen nog niet zijn vernietigd. Simon voert actie tegen alledrie op grond van mensenrechten zoals privacy, recht op eigendom en het recht op een eerlijk proces.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 19 Aug 2024 - 676 - 'Aanstaande wetgeving schendt mensenrechten, politiek en toezichthouder kijken weg' | 338 B
De nieuwe antiwitwas-regels vanuit de Europese Unie schenden mensenrechten, terwijl toezichthouders en de politiek wegkijken óf daaraan meedoen.
Bij ons te gast is Simon Lelieveldt, expert financiële regelgeving en onderdeel van de stichting Human Rights in Finance. Met Simon lopen we door de belangrijkste nieuwe wetten heen, die vanuit Europa de komende tijd van kracht worden. Allereerst de Travel Rule, of TFR. Simon en de stichting HRIF probeerden via een annuleringsprocedure een stokje voor deze nieuwe maatregel te steken, maar dat mislukte. Tegelijk zien we dat veel bedrijven zich eigenlijk al houden aan die Travel Rule. Als jij crypto ontvangt of wil verzenden, moet je in veel gevallen speciferen waar naar toe, en met welk doel.
Dan de nog iets nieuwere AMLR, een vervolg op de anti-witwasrichtlijn die in zijn Nederlandse vorm medio 2020 voor veel ophef zorgde. Daar wringt de schoen op verschillende dossiers. Niet alleen is er volgens Simon niet stilgestaan bij de mensenrechtentoets (op basis van de AMLD5), ook is dit vervolg in rap tempo door de Europees wetgevingsproces gevlogen. Verschillende activisten proberen zich hiertegen te verzetten, bijvoorbeeld met een annuleringsprocedure.
Een ander gevolg van de introductie van de AMLR is dat Transactie Monitoring Nederland (TMNL) plots op losse schroeven kwam te staan. Het bedrijf werd door vijf grote banken opgezet om op die manier samen hun witwascontroles te kunnen doen. Toezichthouder DNB stond achter dit plan. Simon waarschuwde in Cryptocast 316 al voor dit monitoringsapparaat. Inmiddels hebben de banken zelf de stekker uit TMNL gestoken, maar daarmee is voor Simon de kous nog niet af. Hij wil via een rechtszaak toezichthouder DNB dwingen tot handhaven, want TMNL had nooit mogen bestaan. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Simon zoekt machtigingen voor zijn rechtszaak
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 13 Aug 2024 - 675 - Ripple (XRP) eindelijk verlost van Amerikaanse beurswaakhond | 338 A
Groot nieuws voor cryptobeleggers die al wat langer meelopen. XRP, de token van het Amerikaanse bedrijf Ripple, is in de meeste gevallen geen security, of effect. Ripple heeft voor 125 miljoen dollar geschikt met toezichthouder en beurswaakhond SEC. Dat is een behhoorlijke opluchting voor het bedrijf. Lang hing de rechtszaak of XRP wél of geen security was boven de markt. In 2021 gooide Coinbase de token zelfs van het platform. Inmiddels is XRP al een tijd weer verhandelbaar, nadat de rechter in 2023 al een voorlopige uitspraak deed. Nu is de zaak dus definitief ten einde.
Daarnaast was de Democratische partij deze week weer prominent in het nieuws. Sinds het aftaaien van Joe Biden en de introductie van Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat lijkt vanalles vloeibaar te worden. Zo ook het crypto-standpunt van de partij. Lang voerde de Democraten een stille oorlog tegen de industrie in de VS. Toezichthouder SEC moest met rechtszaken in toom worden gehouden en zowel vanuit het congres als vanuit de president kwam geen duidelijke regelgeving voort. Inmiddels weten we dat Donald Trump zich als uitgesproken pro-crypto-kandidaat profileert. Een aantal prominente leiders uit de industrie spraken zich ook uit voor Trump. Maar niet iedereen. Zij hebben het groepje 'Crypto for Harris' opgericht, die de industrie ook onder de aandacht willen brengen bij de Democratische presidentskandidaat. Onder hen zijn in ieder geval miljardair Mark Cuban en oud Trump-woordvoerder Anthony Scaramucci, die inmiddels leiding geeft aan een hedgefonds. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 13 Aug 2024 - 674 - Crypto Update: 15.000 adviseurs van Morgan Stanley mogen Bitcoin ETF aanbieden
Financieel adviseurs van de grote zakenbank Morgan Stanley mogen de Bitcoin ETF's aanbieden aan hun klanten. Dat is behoorlijk positief nieuws, want dat soort adviseurs spelen een belangrijke rol in de beleggingsstrategie van vermogende Amerikanen. In het geval van Morgan Stanley zijn het er 15000, en dat zou dus best een effect kunnen hebben op de prijs van Bitcoin. Het nieuws maakte overigens weinig impact op de markt, al heeft dat waarschijnljk te maken met het negatieve sentiment. Het nieuws dat het Europese hedgefonds Capula Investments voor 500 miljoen was ingestapt, viel ook in het water.
En er is duidelijkheid in de rechtszaak van beurswaakhond SEC tegen Ripple, het bedrijf achter de munt XRP. Vorig jaar zomer kwam daar een voorlopige uitspraak uit: XRP was deels een effect. Het verkopen van XRP aan institutionele beleggers was in strijd met de beleggingswet in de VS. Het verkopen van XRP op de open markt niet. Nu blijkt dat Ripple een boete van 150 miljoen dollar moet betalen, waarbij de rechter zei dat Ripple in de toekomst die effectenwet niet nog een keer mocht overtreden. Beleggers in XRP reageerden positief.
En Ethereum heeft het zwaar met zijn naaste concurrent Solana. ETH had het zwaar te voorduren in de neergaande markt van de afgelopen dagen en verloor ruim 20% in een week. Ter vergelijking: Solana verloor slechts 8%, Bitcoin 10%. De twee munten zitten qua marktkapitalisatie nog wel een stukje uit elkaar, maar Solana begint zich steeds prominenter te melden.
Deze week in de Cryptocast
Een bijzondere nasleep van het faillissement van het leenplatform Celsius. Klanten die daar geld hadden staan zijn in veel gevallen al gecompenseerd, zij het met groot verlies. Maar Celsius probeert nog geld te krijgen van klanten die kort voor het faillissement nog geld in veiligheid hebben gebracht. Dat kan volgens de Amerikaanse faillissementswet. Wij praten met een Nederlander die op tijd zijn geld heeft opgenomen en zich nu tegen dure advocaten moet verdedigen die willen dat hij zijn eigen geld, want dat was het, teruggeeft aan Celsius. Een spannende zaak die nog lang niet is afgelopen.
Analisten verwachten daling van Bitcoin
Morgan Stanley geeft groen licht aan adviseurs
Solana doet het goed ten opzichte van Ethereum
Ripple krijgt boete in rechtszaak met SEC
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 08 Aug 2024 - 673 - Celsius eist miljoenen terug van Nederlandse klanten en gooit daarbij alles in de strijd | 337 B
Stel je voor: je hebt een significant bedrag staan bij een leenplatform dat in de bear market van 2022 failliet gaat. Gelukkig voelde je de bui al hangen en haalde je alles van het platform af. Op tijd, dacht je. Toch niet, want met een juridische procedure die 'clawback' heet kan het Amerikaanse platform jouw geld toch nog terugeisen.
Het overkwam Hein van der Wielen, onze gast van vandaag. Hein was klant bij het Amerikaanse platform Celsius en vertrok vóór de faillisementsaanvraag medio 2022. Samen met nog tientallen andere Nederlanders en enkele duizenden Europeanen wordt Hein nu gedwongen om het gehele opgenomen bedrag terug te storten. Nog niet eerder werden zoveel 'normale' consumenten onderworpen aan dit juridische proces. Inmiddels is Hein, mede tijdens een sabbatical, vrijwel fulltime bezig met de situatie rond Celsius.
In deze Cryptocast lopen we door het proces dat Hein en andere Nederlandse en Europese slachtoffers meemaken. Van stevige dreigbrieven tot zoom meetings met vijf dik betaalde Amerikaanse advocaten; alles komt langs. En dat voor een procedure die in Nederland of Europa helemaal niet voorkomt. Hoe steekt deze situatie precies in elkaar? En wie trekt er uiteindelijk aan het langste eind? Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Ministerie van Financiën zet rem op cryptotoezicht AFM
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 06 Aug 2024 - 672 - Paniek op de cryptomarkt, wat is er nog over van de bullmarkt? | 337 A
Stablecoinbedrijf Tether boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een recordwinst van 5,4 miljard dollar. De onderneming achter de belangrijkste cryptodollar USDT heeft slechts (om en nabij) 125 medewerkers, en is daarmee belachelijk succesvol. Tether weet de miljardenwinst te boeken door het geld in de kluis veilig te beleggen. Er ligt voor elke cryptodollar iets meer dan één 'echte' dollar in de kluis, en dat levert zijn rendement op. Inmiddels heeft Tether meer dan 110 miljard onder beheer, en dat stablecoin groeit nog altijd aan populariteit.
Dat is zeker het geval in onrustige weken zoals deze. Want de cryptomarkt vloog alle kanten op. Maandag ging het mis op financiële markten, waarbij Bitcoin zo'n 15% verloor en Ethereum zelfs 20%. De onrust zette dinsdag niet door, maar met een koers van 55.000 dollar is het moeilijk om nog altijd te blijven spreken van een bullmarkt. Hoe we er nu voor staan? We bellen met Rational Root, onchainanalist voor onder meer het Bitcoin Strategy Platform.
Daarnaast bekijken we ook de meest recente kwartaalcijfers van Coinbase, Marathon Digital en Microstrategy. Deze drie bedrijven staan misschien wel symbool voor de belangrijkste takken binnen de crypto-industrie. De cijfers zijn wisselend van karakter. Coinbase had een goed kwartaal, met meer handelsvolume en nieuwe klanten. Marathon Digital blonk dan weer niet uit en werd geplaagd door storingen én de halving. En Microstrategy? Die waren vooral afhankelijk van de Bitcoinkoers. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 06 Aug 2024 - 671 - Crypto Update: Solana, Cardano en Polygon op dit moment (nog) geen security
Nog altijd zorgen de Ether ETF's nog altijd voor extra aanbod op de markt, in plaats van vraag. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het fonds van Grayscale, dat leegloopt. Bij ETHE vertrok inmiddels zo'n twee miljard aan kapitaal. Dat is 20% van het totale vermogen. De andere ETF's, waaronder die van BlackRock en Fidelity, doen het redelijk. De koers van ETH staat inmiddels op 3150 dollar, maar dat heeft meer te maken met de onrust op (risicovolle) financiële markten.
Ondertussen slepen twee artiesten, Jonathan Mann en Brian Frye, de SEC voor de rechter. Zij brengen hun kunst als NFT's uit en zijn bang dat die als 'security' (effect) worden geklassificeerd. Dat gebeurde eerder bij de collectie Stoner Cats, van Mila Kunis en Ashton Kutcher. Volgens het tweetal is de NFT-kunst helemaal geen effect en niets anders dan het verkopen van muziek op plaat, CD of via een streamingdienst. Het is slechts een manier om de broek op te houden als artiest, zonder dat de koper van de NFT een redelijke verwachting heeft van winst.
En diezelfde SEC lijkt zich nu niet te willen buigen over welke crypto nu wel of geen security is. Het gaan onder andere om Binance Coin, Solana, Cardano en Polygon. Op dit moment heeft de SEC naar eigen zeggen geen oordeel nodig van de rechter, in een rechtszaak tegen Binance.
Deze week in de Cryptocast
We praten na over de bitcoinconferentie in Nashville afgelopen weekend, waar twee presidentskandidaten en een senator hun plannen met bitcoin presenteerden. Met Bart Mol van kennisplatform Bitcoin Alpha vragen we ons af of de Verenigde Staten zomaar van geconfiskeerde bitcoins een nationale reserve kunnen maken en wat er gebeurt als het land gaat proberen een miljoen bitcoins aan te schaffen op de vrije markt. En we stellen vast dat als de stemmen staken in de Senaat over een bitcoinwet – wat heel goed kan – dat dan de voorzitter de doorslag geeft, dat is de vice-president. En op dit moment is dat nog altijd die presidentskandidaat die er niet was, in Nashville
Artiesten slepen SEC voor de rechter
Vrouwen doen het beter dan mannen in cryptowereld
Solana, Cardano en Polygon voorlopig veilig
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 01 Aug 2024 - 670 - Trump en anderen doen gigantische beloften op Bitcoin 2024 | 336 B
Het afgelopen weekend vond Bitcoin 2024 in Nashville plaats. Het doorgaans al opvallende jaarlijkse evenement (de grootste in zijn soort) was dit jaar nog een beetje extra spraakmakend. Samen met Bart Mol, host van Satoshi Radio en analist bij Bitcoin Alpha, spreken we het evenement door. Bart was zelf op Bitcoin 2022 in Miami, een jaar na de spectaculaire aankondiging van Jack Mallers en President Bukele van El Salvador.
Hoofdspreker dit jaar was natuurlijk ex-president en presidentskandidaat Donald Trump. In een speech van een klein uur maakte hij de verwachtingen vooraf grotendeels waar. Als de Republikeinen de verkiezingen winnen, komt er zelfs een strategische Bitcoinvoorraad, waarbij voorlopig de 200.000 in beslag genomen Bitcoin de basis vormen. Als het aan Trump ligt komt daar (nog) niets bij.
Ook senator Cynthia Lummis en de onafhankelijke presidentskandidaat RFK Jr. deden een duit in het zakje: volgens hen moeten er een grote hoeveelheden Bitcoin worden aangekondigd om de VS een voorsprong op andere landen te laten nemen. Of dit nu echt realistisch is, blijft de vraag.
De overtreffende trap kwam van Michael Saylor. Hij deed een aantal heel stevige prijsvoorspellingen en deed uit de doeken waarom Bitcoin een bezitting is die 1000 of zelfs 10000 jaar meegaat. Ook hij herhaalde dat de VS als land vol moeten inzetten op het aankopen van Bitcoin, om zo China en alle andere landen voor te blijven.
Voor meer informatieve gesprekken was gelukkig ook plek op het hoofdpodium. Hoge heren van ETF-aanbieders BlackRock, Van Eck en Bitwise deelden interessante inzichten over hun financiële producten. Edward Snowden waarschuwde voor de privacyproblemen van Bitcoin in combinatie met de opmars van AI. En alle grote takken binnen de bitcoinindustrie waren ook goed vertegenwoordigd. De beursgenoteerde miners kregen volop de ruimte, crypto-aanbieders en banken kwamen aan het woord én er werd gesproken over ontwikkelingen op het gebied van de Mempool, Nostr en het lightning network.
Gasten
Links
Ministerie van Financiën zet rem op cryptotoezicht AFM
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 30 Jul 2024 - 669 - Toezichthouder AFM komt geld tekort voor fatsoenlijk cryptotoezicht | 336 A
Het afgelopen weekend vond Bitcoin 2024 in Nashville plaats. Het doorgaans al opvallende jaarlijkse evenement (de grootste in zijn soort) was dit jaar nog een beetje extra spraakmakend. Hoofdspreker was namelijk ex-president en presidentskandidaat Donald Trump. In een speech van een klein uur maakte hij de verwachtingen vooraf grotendeels waar. Als de Republikeinen de verkiezingen winnen, komt er zelfs een strategische Bitcoinvoorraad, waarbij voorlopig de 200.000 in beslag genomen Bitcoin de basis vormen. Als het aan Trump ligt komt daar (nog) niets bij.
Ook senator Cynthia Lummis en de onafhankelijke presidentskandidaat RFK Jr. deden een duit in het zakje: volgens hen moeten er een grote hoeveelheden Bitcoin worden aangekondigd om de VS een voorsprong op andere landen te laten nemen. Of dit nu echt realistisch is, blijft de vraag.
Ondertussen draait het Ministerie van Financiën de geldkraan van de AFM dicht. Het ministerie is voor een deel verantwoordelijk voor het jaarlijkse budget van de toezichthouder. Met de huidige toezeggingen is er enkel ruimte voor 'minimaal' toezicht op de Nederlandse cryptosector. Bert de Groot, voorzitter van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) geeft commentaar.
Gasten
Links
Ministerie van Financiën zet rem op cryptotoezicht AFM
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 30 Jul 2024 - 668 - Crypto Update: Hoe debuteren de Ether-ETF's?
De Ether ETF's zijn niet zo populair als dezelfde producten voor Bitcoin. Dat blijkt uit de cijfers van de eerste twee handelsdagen van de ETF's. Op dinsdag en woensdag bereikten de nieuwe producten ongeveer 20% van het handelsvolume van de in januari gelanceerde bitcoinproducten. Toch is ook dit een noemenswaardige lancering. Nieuwe ETF's komen bij lancering vaak amper van hun plaats en dat is bij de Eth-producten zeker niet het geval. De afgelopen dagen werd er voor honderden miljoenen gehandeld.
Ondertussen weten we dat de eerste slachtoffers van het drama rond Mt.Gox hun Bitcoins terugkrijgen. Dat is tien jaar nadat de beurs omviel. In 2014 ging het fout na een serie hacks, die de leiding achter de exchange zelf vaak ook niet in de gaten had. De angst dat deze coins massaal op de open markt gedumpt zouden worden, lijkt met de dag minder reeël. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van respondenten hun coins zullen vasthouden. Hoe betrouwbaar dat dan weer is, blijft gissen.
En na geruchten komt de kersverse presidentskandidaat Kamala Harris tóch niet naar Bitcoin 2024 in Nashville. Even leek het de organisatie van het evenement te lukken om ook de Democratische kandidaat te strikken. Hoe het cryptobeleid van Harris en de partij er in de toekomst gaat uitzien, is voorlopig nog een vraagteken.
Deze week in de Cryptocast
We spreken met Bitcoingoeroe Tuur Demeester, een Belgische econoom die in Texas woont en regelmatig rapporten over bitcoin uitbrengt. Tot nu toe heeft hij gelijk gekregen met optimistische koersvoorspellingen. Nu zegt hij dat hij inflatie verwacht omdat de rente niet hoog kan blijven in verband met de Amerikaanse schulden. Daarom voorspelt hij een bitcoinprijs in termen van goud: op dit moment is een bitcoin een kilo goud waard, volgens hem wordt dat binnen afzienbare tijd tien kilo. Daar gaan we zeker over een jaar of zo met hem over verder praten..Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 25 Jul 2024 - 667 - Tuur Demeester ziet politiek Bitcoin omarmen en voorspelt prijsexplosie | 335 B
Hoe gaat het met de bullmarkt van Bitcoin? Dat en meer bespreekt Herbert Blankesteijn metTuur Demeester, Bitcoin investeerder, analist en adviseur voor onder meer Blockstream en Unchained, in een nieuwe aflevering van de Cryptocast.
Ook spreken we met Tuur over de nieuwste ontwikkelingen in de VS. Want daar heeft de politiek Bitcoin en de bredere crypto-industrie omarmd. En dan kijken we vooral naar de Republikeinse partij, die bij monde van Donald Trump zeggen de Amerikaanse cryptobedrijven te willen beschermen. Komend weekend zal Donald Trump zelf spreken op Bitcoin 2024 in Nashville. Rond zijn speech hangen de wildste verwachtingen, maar alleen al het feit dat een ex-president en huidige presidentskandidaat Bitcoin lijkt te omarmen is een bijzondere ontwikkeling.
Het roept ook vragen op over de staat van Europa. Tuur is, onder meer bij zijn keynote op een bitcoinevenement in Praag, kritisch op de staat van ons continent. Bitcoin kan daar een uitkomst zijn, want Tuur voorziet inflatie als één van de grootste toekomstige problemen.
De vraag is hoe Bitcoin zich de komende maanden en jaren gaat ontwikkelen. In Cryptocast 333 becijferde Bert Slagter dat er ongeveer 800 miljard dollar aan instroom nodig was om een koers van 250.000 dollar per Bitcoin te bereiken. Alle koersdoelen lager dan dat zullen als een 'tegenvallende' bullmarkt worden beschouwd. Tuur maakt zich daar echter geen zorgen over. Hij ziet het geld van alle kanten Bitcoin instromen en mogelijk zelfs de marktkapitalisatie van goud benaderen. Op dat niveau zou Bitcoin een koers van ongeveer 750.000 dollar hebben. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 Jul 2024 - 666 - Ether-ETF's eindelijk gelanceerd, is een koersstijging onvermijdelijk? | 335 A
De handel in de Ether ETF's is dinsdagmiddag eindelijk van start gegaan. Het duurde twee maanden voordat de SEC de formaliteiten had afgerond, want eind mei was al duidelijk dat de nieuwe serie cryptofondsen er zouden komen. Dat kwam toen door die opmerkelijke draai van de beurswaakhond. Lang leken de Ether ETF's er namelijk niet te gaan komen, althans niet zo snel. Maar, na politieke druk, ging de SEC toch overstag. Het bleek een uitgedokterde beweging van de Democratische partij, om zo hun politieke tegenstanders de wind uit de zeilen te nemen.
Inmiddels proberen de verschillende aanbieders elkaar weer te overtoepen met de laagste kosten. Beleggers betalen vergelijkbare bedragen als bij de beleggingsproducten voor Bitcoin. Het grote BlackRock kiest voor 25 basispunten aan kosten per jaar. Vreemde eend in de bijt (ook hier) is Grayscale. Het Grayscale-fonds met ruim 9 miljard aan Ethereum onder beheer wordt ook een ETF, maar dan wel met torenhoge kosten. Als alternatief lanceert Grayscale ook een nieuwe ETF, die met 15 basispunten het allergoedkoopst is. Daarmee is de race om de grootste te worden officieel geopend. Volgende week weten we meer.
En deze week is ook historisch wat betreft Mt. Gox, want de slachtoffers die in 2014 een deel van hun bitcoin verloren bij het omvallen van de beurs, krijgen eindelijk hun geld terug. Ze krijgen lang niet alles terug, maar na tien jaar soebatten is resultaat wel fijn. De markt lijkt zich ondertussen weinig aan te trekken van het nieuws. Waar de Mt.Gox-munten voorheen als een zwaard van Damocles boven de cryptomarkt hingen, is er nu weinig te merken. Het zegt alles over het positieve sentiment van dit moment. En dat is, met Bitcoin 2024 in aantocht, wellicht niet onterecht.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 Jul 2024 - 665 - Crypto Update: Ethereum-oprichter veroordeelt politiek opportunisme in cryptowereld
Het lijkt ein-de-lijk te gaan gebeuren: slachtoffers van Mt. Gox krijgen vanaf komende week hun munten terug. Inmiddels staat er 9 miljard dollar aan bitcoin geparkeerd bij de Amerikaanse exchange Kraken. Na jarenlang soebatten komt er dan een eind aan één van de langstlopende dossiers in de cryptowereld.
Donald Trump lijkt wel oren te hebben naar het uitbrengen van een vierde NFT-collectie. Dat maakt hij bekend in een interview met Bloomberg. Zijn derde collectie, rond zijn bekende 'mugshot' verkocht vrijwel direct uit. Fans die 47 stukken (á 99 dollar) kochten, kregen een stukje van zijn pak die hij tijdens de beroemde mugshot droeg, opgestuurd. In hetzelfde interview geeft hij aan dat de VS leidend moet blijven in de crypto-industrie. Extra opmerkelijk is dat hij China noemt als grootste concurrent. Het land wil al jaren niets te maken hebben met crypto en heeft handel en mining een tijd geleden verboden.
Crypto-hater Jamie Dimon is bij de Trump-campagine in beeld als potentiële Minister van Financiën. De topman van JPMorgan was voorheen erg kritisch en pleitte voor een totaalverbod op alles rondom crypto. Volgens insiders is hij de laatste tijd wat genuanceerder. Waar dat mee te maken heeft? Wie het weet mag het zeggen.
En Vitalik Buterin spreekt zich met een stevige blogpost uit tegen het politieke opportunisme van de cryptowereld. Een kandidaat die pro-crypto is zou meer moeten doen dan alleen holle cryptostandpunten hebben, betoogt hij.
Deze week in de Cryptocast
Met Jasper Oelers van De Lange Termijn bekijken we het verschil tussen de wereld van aandelen en crypto. Hoeveel volwassener is de aandelenmarkt? En kan je ook een fundamentele analyse toepassen op bitcoin of andere cryptovaluta? Ook hebben we het over de verschillende manieren van beleggen op beide markten. Een goede aandelenbelegger let op een bepaalde spreiding in zijn beleggingen, zowel in sector als in regio. Is dat voor crypto ook een goed idee? Presentatie is in handen van Bert Slagter, co-host is Daniël Mol.Jamie Dimon genuanceerder over crypto
Vitalik Buterin haalt uit naar politiek opportunisme
Eth-ETF's gaan komende week lanceren
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 18 Jul 2024 - 664 - Wat kunnen cryptobeleggers leren van de aandelenwereld? En andersom | 334 B
Hoe verschillen de aandelenmarkt- en die van crypto nu met elkaar? Met die vraag beginnen we deze aflevering. Op het eerste gezicht zijn de verschillen snel duidelijk. De handel in crypto gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week door, waarbij aandelenmarkten vaker dicht dan open zijn. Ook lijkt de cryptomarkt bereikbaarder en beschikbaarder voor de kleine belegger, al loopt dat verschil snel terug. Grote bedrijven (of beleggers) maken inmiddels óók de dienst uit in de cryptowereld.
Met Jasper Oelers kijken we naar de overeenkomsten en verschillen van deze twee werelden. Jasper is hoofd marketing bij Amdax en runt het platform De Lange Termijn, waarbij hij podcasts en andere content over beleggen maakt. Jasper begon als fanatieke aandelenbelegger, maar heeft nu ook een flinke pluk crypto aan zijn portfolio toegevoegd. Met hem zoomen we in op een aantal aspecten van deze twee financiële markten. Neem bijvoorbeeld het analyseren van aandelen of cryptovaluta. Bij aandelen kan je een fundamentele analyse loslaten op verschillende aspecten van het bedrijf. Bij bitcoin, een niet-productieve asset, werkt dat anders. Zijn er nog steeds onderdelen om dan te analyseren? Zeker.
Ook hebben we het over de verschillende manieren van beleggen op beide markten. Een goede aandelenbelegger let op een bepaalde spreiding in zijn beleggingen, zowel in sector als in regio. Indextrackers helpen daarbij. Met één ETF koop je al snel honderden aandelen tegelijk. Is die brede spreiding ook een goed idee op de cryptomarkt? Dat is maar de vraag, want na Bitcoin en Ethereum zijn er maar weinig valuta die op de lange termijn bewezen bestaansrecht hebben. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 16 Jul 2024 - 663 - De Republikeinse partij maakt zich definitief hard voor crypto | 334 A
De Republikeinse partij heeft crypto officieel opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Met een aantal stevige passages schetsen zij veel toekomstperspectief voor cryptogebruikers- en bedrijven in de VS. Mede daarom reageerde de bitcoinmarkt positief op de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump.
En de Telegramgame Hamster Kombat is ongekend populair: binnen enkele maanden bereikte de game 250 miljoen spelers.
Gasten
Links
Host
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 16 Jul 2024 - 662 - Crypto Update: Texaans dorp zucht onder Bitcoinmining
Omwonenden van een faciliteit van bitcoinminer Marathon Digital hebben grote last van de aanwezigheid van het bedrijf. En Marathon? Die lijkt zich er weinig van aan te trekken. De Telegram-game Hamster Kombat groeit rap en Ronaldinho én Lionel Messi maken allebei reclame voor een memecoin op Solana.
Deze week in de Cryptocast
Met crypto-analist Bert Slagter nemen we de bullmarkt onder de loep. In de eerste plaats: is die er nog wel met al die koersdalingen? En verder: gesteld dat de bullmarkt doorzet, welke prijs moet die bereiken om aan de verwachtingen van beleggers te voldoen? Volgens Bert zal bij een piekvolgend jaar onder de 250.000 dollar bitcoin minder aantrekkelijk zijn dan beleggen in de S&P. Wat is daarvoor nodig? Ongeveer 800 B$ instroom. Dat is anderhalf jaar lang 1 a 2 mrd per dag. Wat komt er nu binnen bij die o zo succesvolle ETF’s op dit moment? 200 M$ op een heel goeie dag. Kortom, het wordt spannend voor bitcoin de komende anderhalf jaar.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 11 Jul 2024 - 661 - Nu of nooit voor Bitcoin: 'komende 18 maanden zijn cruciaal' | 333 B
In deze podcast maken met we met analist Bert Slagter van Bitcoin Alpha de balans op. Waar staan we nu? En waar gaat het de komende maanden, jaren, naar toe? We beginnen het gesprek zo'n vier jaar geleden, bij de coronacrash die de prijs van een bitcoin liet dalen tot zo'n 4000 dollar. Sindsdien is er veel gebeurd. Michael Saylor en later Elon Musk stapten in Bitcoin. DeFi-summer vond plaats. Beeple lanceerde een hype rond NFT's. Het lightning network werd volwassen en zelfs een land, El Salvador, adopteerde een bitcoinstrategie. Al die gebeurtenissen zorgden voor een spectaculaire stijging naar (op het hoogtepunt) 69.000 dollar.
Na een stevige bearmarket vond de prijs van bitcoin toch weer de weg omhoog en dat brengt ons bij de dag van vandaag. De lancering van de Amerikaanse Bitcoin spot ETF's zorgde voor een stevige opleving waarbij nog voor de halving een nieuwe recordkoers werd bereikt. Maar de vraag is: hoe nu verder?
Om de reputatie als 'groei-asset' of 'de hot sauce van je portefeuille' te behouden, moet het jaarlijkse rendement van bitcoin boven de 30% liggen. Dat wil zeggen dat de prijs de komende anderhalf jaar flink moet stijgen. Lukt dit niet, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor de toekomst van Bitcoin. Hoe dat zit, hoor je in deze podcast. Co-hosts zijn Bert Slagter enDaniël Mol.
Gasten
Links
Michael Saylor over de CAGR van Bitcoin (en heel veel andere dingen)
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 09 Jul 2024 - 660 - Cryptomarkt staat flink onder druk, einde bullmarkt? | 333 A
De cryptomarkt heeft het zwaar. Ondanks de snelle stijging naar bijna 73.000 dollar, als gevolg van de enorm succesvolle ETF-lancering, lijkt het sentiment nu gedraaid te zijn. Reden: de vrijgekomen munten van Mt. Gox, die samen met munten van de Duitse overheid op de markt dreigen te komen. Dreigen is hier wel het sleutelwoord, want het is nog hoogst onzeker of iedere voormalig Mt. Gox klant zijn munten direct van de hand wil doen. Het antwoord is waarschijnlijk nee, maar toch lijkt de markt zich in een angstige staat te begeven. Waar deze, voorlopig kortstondige, dalende trend lijkt te keren is nog niet duidelijk. Al is de kans heel erg klein dat de bullmarkt hiermee definitief voorbij is.
Ondertussen heeft Circle afgelopen week een licentie in de EU weten te bemachtigen. De stablecoin-uitgever kan daarmee legaal opereren in de Europese Unie. Frankrijk is het land dat de licentie verleent. En dat roept natuurlijk direct vragen op rond de grote concurrent Tether (USDT). De CEO van Tether lijkt ook weinig te voelen voor een Europese licentie, want de regels op ons continent staan hem niet aan. Stablecoins in Europa moeten bijvoorbeeld voldoen aan een informatieplicht, een gedetailleerd reddingsplan hebben en zich houden aan bepaalde eisen rond het stallen van hun geld.
Sony neemt een flinke stap richting de cryptomarkt. De Japanse elektronicareus neemt de beurs Whalefin over en hernoemt die direct naar S.Blox. De miljoen klanten van de exchange gaan mee. Ook Taiwan Mobile en Deutsche Telekom lijken in crypto te willen stappen. Dat zullen volgend jaar niet gigantische projecten zijn, maar het is wel een signaal dat crypto steeds serieuzer wordt genomen.Co-hosts zijn Bert Slagter enDaniël Mol.
Gasten
Links
Circle sleept licentie in Europa binnen
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 09 Jul 2024 - 659 - Crypto Update: Bitcoin duikt onder de 60.000 dollar
De Ether-ETF's lijken met vertraging te worden gelanceerd. Analisten waren het er wel over eens dat deze week in het teken zou staan van de lancering, maar dat blijkt niet te kloppen. De SEC heeft de aanvragers, waaronder BlackRock en Fidelity, gevraagd om extra huiswerk in te leveren. Volgende week vermoedelijk meer nieuws.
Stablecoinuitgever Circle kan ook in Europa zijn populaire dollar stablecoin USDC blijven uitgeven. De Europese cryptowet MICAR legt munten als Tether (USDT) en dus ook USDC onder het vergrootglas. Circle heeft een licentie weten te krijgen in Frankrijk, waardoor zij dus officieel toegang krijgen tot de Europese markt. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de concurrentiestrijd tussen de twee belangrijkste dollar stablecoins. Voorlopig valt die nog (behoorlijk) in het voordeel uit van USDT, die 70% van het totale marktaandeel van stablecoins in handen heeft.
Verder deze week een opvallende beweging van Sony. De Japanners kopen een eigen cryptobeurs met de naam Whalefin. Het bedrijf komt van oorsprong uit Singapore en zal door Sony S.Blox worden genoemd. Wat Sony precies hoopt te bereiken met deze aankoop is niet helemaal duidelijk. Eerder stak het elektronicabedrijf al wel een teen in het water rond crypto: het werkte al samen met een blockchainbedrijf en overweegt NFT's te introduceren in hun videogames.
Tot slot heeft Real Bedford een langdurige sponsor aan zich weten te binden. De enige echte Bitcoin-voetbalclub werd de afgelopen seizoenen al gesponsord door cryptobeurs Gemini, maar de broertjes Winklevoss zullen de komende vijf seizoenen ook op het shirt van Bedford pronkne. In April werd de steenrijke tweeling al mede-eigenaar van de club.
Deze week in de Cryptocast
Decentrale Autonome Organisaties, of DAO’s. Een DAO is een soort online cryptobedrijf zonder kantoor en zonder traditionele leiding. Mogelijk geworden door smart contracts, computerprogramma’s die op een blockchain leven. Olivier Rikken is een maand geleden gepromoveerd op DAO’s aan de TU Delft en co-host Krijn Soeteman neemt zelf deel aan een DAO om ervan te leren. Het gaat over vragen als: wat is een DAO, wat kan een DAO, hoe maak je een DAO, en ook wat zijn de risico’s, want het is nog redelijk braakliggend terrein. Maar juist daarom smullen voor wie graag grenzen verlegt.Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 04 Jul 2024 - 658 - Een stoomcursus DAO's, gegeven door de echte 'Dr. DAO' | 332 B
Wat is een DAO precies? Met deze simpele en tegelijk complexe vraag trappen we deze aflevering van de Cryptocast af. DAO staat natuurlijk voor decentrale, autonome organisatie. Een 'bedrijf' zonder duidelijke leiding, zonder gezicht, en ook nog eens zelfsturend. Het is een nogal rekbaar begrip, waar in de cryptowereld dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Want de ene DAO is de andere niet.
Om orde te scheppen in de chaos is Olivier Rikken te gast.Olivier loopt al even mee in de cryptowereld, maar promoveerde recent met een onderzoek naar DAO's, als tweede persoon op aarde. Zijn proefschrift over het onderwerp vormt de basis van deze aflevering. Olivier noemt zichzelf graag Dr. DAO (en dat is geen overdrijving) en hij vertelt ons dus alles over dit fenomeen. Op veel vlakken lijkt een DAO op organisatiestructuren die wel al kennen. Een vereniging bijvoorbeeld, waar meerdere mensen ook inspraak hebben over beslissingen van de organsatie.
Welke vormen van een DAO zijn er dan? Hoe passen die binnen de juridische kaders die we al kennen? En wat gaat de impact zijn op de echte wereld? Want vooral de cryptowereld is happig op het concept van een DAO, maar een echte weerslag in de offline-wereld heeft het nog niet. De grootste uitdaging van een DAO blijft misschien wel de gebruiksvriendelijkheid. Want om met echte decentrale, autonome organisatie op te zetten, moet je weten hoe tokens en smart contracts werken. Co-host is Krijn Soeteman.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 02 Jul 2024 - 657 - Banken moeten noodgedwongen stoppen met 'privacyschending' | 332 A
ING, Rabobank, ABN Amro, Triodos en de Volksbank stoppen met het uitwisselen van transactiesgegevens van klanten. Dat is het gevolg van de introductie van de nieuwe Europese antiwitwaswet AMLR. De in 2020 opgezette entiteit Transactiemonitoring Nederland (TMNL) had zo'n 60 mensen in dienst en moet nu zijn werkzaamheden stoppen. Het was een organisatie die al langer ter discussie stond. Zo zouden er ook particuliere (en niet alleen zakelijke) transacties worden behandeld en zou het uitbesteden van witwastoezicht aan een derde partij ook illegaal zijn.
Voor dit nieuws bellen we met Simon Lelieveldt, expert financiële regelgeving en ook oprichter van stichting Human Rights in Finance. Simon slaat al jaren alarm rond de witwasaanpak van banken, cryptobedrijven en het toezicht daarop. Een aantal maanden geleden benoemde hij in de Cryptocast (aflevering 316) nog dat banken massaal de privacy van hun klanten schonden. Inmiddels ligt de bal bij toezichthouder DNB, die zich zal moeten beraden over vervolgstappen.
Ook hebben we het over het decentrale wetkantoor Polymarket. Op Polymarket kan je wedden op de uitkomsten van belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen. De winnaar van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen, bijvoorbeeld. Of het Europees voetbal. Of je kan een wetje leggen rond Taylor Swift. Gaat de popster dit jaar zwanger worden? Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een 'market' voor. Sinds het beladen debat tussen Joe Biden en Donald Trump gaat het Polymarket voor de wind: voor het eerst werd er meer dan 100 miljoen dollar in één maand verhandeld op het platform.
Polymarket is daarmee een goed voorbeeld van een functionele toepassing van crypto en blockchain. Het platform draait op de blockchain van Polygon. Wedden doe je met stablecoin USDC. Ook het verwerken van de uitkomsten is een decentraal proces. Bij het creeëren van nieuwe onderwerpen om op te wedden speelt het team van Polymarket nog wel een rol. Co-host is Daniël Mol.Gasten
Links
Nederlandse banken stoppen met omstreden uitwisseling van transacties
Bernstein Research over Polymarket
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 02 Jul 2024 - 656 - Crypto Update: Ether ETF's op het punt van lancering
Het lijkt er steeds sterker op dat de Ether ETF's op 2 juli zullen gaan lanceren. Het gonst op dit moment van de activiteit bij de belangrijkste uitgevers van die beleggingsproducten, zoals BlackRock, Fidelity en Grayscale. Het doet daarmee denken aan de weken voorafgaand aan de lancering van dezelfde producten voor Bitcoin. Een andere gelijkenis zijn de fees: Franklin Templeton kiest voor 0,19% per jaar. Van Eck zit één basispunt hoger. Het lijkt opnieuw een oorlog te worden wie de laagste kosten kan bieden. En dan is er maar één winnaar: de consument.
Ondertussen vestigt een Nederlandse Bitcoiner een officieus wereldrecord: bitcoin overmaken! Het gaat om Arnold Hubach, die regelmatig te gast is in de Cryptocast. Hij vroeg zich af of hij bitcoin kon sturen naar alle 196 landen op de planeet. Na twee dagen kon hij 83 landen afstrepen. Na een week stond de teller op 91. En dat allemaal via het lightning network, met in totaal 36 dollarcent aan kosten voor al die overboekingen bij elkaar. Landen als Afghanistan, Bangladesh, Colombia en Ivoorkust kregen allemaal een bitcoinbetaling hun kant op gestuurd.
Een andere bitcoinbetaling ging deze week naar Julian Assange. Het brein achter Wikileaks kwam deze week op vrije voeten. Een half miljoen dollar v oor het vliegtuig om naar Australië te kunnen vliegen was zo geregeld. Een anonieme bitcoiner doneerde het bedrag direct. Inmiddels kunnen sympathisanten ook Bitcoin doneren aan de 'Free Assange Campaign'. In 2010 haalde Wikileaks ook al donaties op met via het netwerk van Bitcoin.
Deze week in de Cryptocast
We duiken diep in de technologie van Ethereum met Matthijs van Esch van crypto durfkapitalist Maven11. Dan gaat het bijvoorbeeld over rollups, tweede lagen op Ethereum met eigen tokens en snellere en goedkopere transacties, over Ethereum-killers als Cardano, Polkadot en Avalanche en natuurlijk over de Ether-ETF’s. En we vragen ons af: heeft Ethereum een nieuw verhaal nodig?
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 27 Jun 2024 - 655 - Heeft Ethereum een nieuw verhaal nodig? | 331 B
In deze Cryptocast beschouwen we het netwerk van Ethereum. De op één na belangrijkste cryptomunt maakte de afgelopen jaren de overstap van proof of work naar proof of stake, wijzigde zijn plannen rond het schaalbaarheidsvraagstuk en wist de bear market van 2022 en 2023 relatief makkelijk te overleven. Met Mathijs van Esch, general partner bij Maven11, maken we deze aflevering de balans op. Hoe staat de munt er nu voor? Welke impact hebben de rollups, de goedkeuring van de ETH-etf en is Solana de belangrijkste concurrent van dit netwerk?
De laatste maanden was het sentiment rond Ethereum ronduit negatief. De prijs bleef achter bij Bitcoin en (belangrijker nog) Solana. Dat was voor een deel te wijten aan een hype rond memecoins op dat netwerk. Dat bleek sneller en goedkoper te werken dan de memecoins op het netwerk van Ethereum. Inmiddels is dat verschil wat verkleind door een upgrade aan het netwerk, waardoor het (veel) goedkoper is geworden om te interacteren met rollups zoals Arbitrum of Optimism. Het negatieve sentiment werd de afgelopen maand natuurlijk ook doorbroken door de goedkeuring van de ETH-etf in de Verenigde Staten.
En hoe zit het met de toekomst van het Ethereum-netwerk? Welke rol gaan rollups bijvoorbeeld vervullen? Projecten als Arbitrum of Optimism zijn zonder twijfel een groot succes, maar nemen zij niet waarde weg van de basislaag van Ethereum? Het idee is dan dat gebruikers steeds minder Eth gaan gebruiken en steeds meer kiezen voor de soepele ervaring die deze rollups bieden. De vraag is dan hoeveel waarde er daadwerkelijk doorsijpelt naar de basislaag. En welke gevolgen hebben nieuwe, ambitieuze projecten als EigenLayer, die het fenomeen van 'ReStaking' introduceren. De komende jaren gaan in ieder geval nog interessant worden, want mogelijk heeft Ethereum een nieuwe verhaal of belofte nodig. Co-host is Bert Slagter.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 25 Jun 2024 - 654 - Ein-de-lijk duidelijkheid over de Mt.Gox-munten? | 331 A
Het is ongelofelijk maar toch echt waar: een deel van de verloren bitcoin van de Mt.Gox-exchange lijkt te gaan worden uitgekeerd aan de slachtoffers. Van de 850.000 verdwenen munten krijgen slachtoffers 143.000 bitcoin terug. Het grootste deel van de coins is nog altijd spoorloos. Inmiddels weten we dat de bitcoin in een maanden- of zelfs jarenlange hack geruisloos van Mt.Gox gestolen werd. Al die tijd had de leiding van het bedrijf niets in de gaten. Het doet daarmee denken aan het drama en mismanagement rond FTX.
Inmiddels is wél duidelijk dat het hoogstwaarschijnlijk Russen zijn geweest die achter de hack van Mt. Gox zitten. Het witwassen zou voor een groot deel voor de rekening van Alexander Vinnik zijn gekomen. Met zijn exchange BTC-E zou hij 300.000 bitcoin hebben witgewassen. Wat er uiteindelijk met de buit is gebeurd is niet helemaal duidelijk. Wel laat het maar zien dat het érg lastig is om een grote hoeveelheid bitcoin te stelen en vervolgens ook weer kwijt te raken.
Ondertussen is er veel nieuws over Ethereum deze week. De ETF voor Eth lijkt deze óf komende week echt in de handel te gaan. Het is nog maar de vraag of dat direct voor grote prijsschokken gaat zorgen, maar positief nieuws is het wel. Ook staakt beurswaakhond SEC een belangrijk onderzoek naar de ontwikkelaars bij Consensys. Het bedrijf kan je het best kennen als de drijvende kracht achter de Metamask-wallet, de belangrijkste manier om Ethereum vast te houden. De SEC had een zogeheten Wells Notice afgegeven voor het bedrijf, wat een signaal is dat er een onderzoek gaat starten. Nu trekt de beurswaakhond zich dus terug, wat erop kan wijzen dat Ether voorzichtig als commodity (een goed, vergelijkbaar met staal, hout, olie of bitcoin) beschouwd kan worden. Co-host zijn Daniël Mol en Bert Slagter.
Gasten
Links
Mt. Gox start met terugbetalen
SEC stopt onderzoek naar Consensys
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 25 Jun 2024 - 653 - Crypto Update: Verdwijnt Tether van de Europese markt?
Hoe staat het met de Bitcoin ETFs? Wekenlang was er netto instroom, nu hebben we alweer vier of vijf handelsdagen gehad dat alle bitcoin ETFs samen geld en bitcoins verloren. Tot en met dinsdag was dat 580 miljoen. Het rentebeleid van de Fed valt tegen en intussen beginnen ook de miners hun bitcoins te verkopen. De rekeningen moeten betaald worden en de BTC die ze vasthielden in de hoop op koersstijging, moeten nu alsnog met duizenden tegelijk de deur uit. En dat drukt de prijzen verder. Wie zijn dan de verliezers als je kijkt naar deze ETFs? Eerst stroomde er vooral kapitaal weg uit Grayscale, het fonds dat aan de ETF-race begon met een voorsprong van meer dan 600.000 bitcoins en met veel hogere kosten dan de rest. In bitcoins gemeten is Grayscale meer dan gehalveerd, terwijl de rest begon op 0 en vooral groeide. Kort geleden werd Blackrock groter dan Grayscale. Nu heeft Fidelity een minder leuke primeur. Twee dagen achter elkaar had Fidelity en niet Grayscale de grootste uitstroom van geld. Donderdag en vrijdag verloor Grayscale 61 miljoen en 52 miljoen, terwijl Fidelity 106 en 80 miljoen zag wegvliegen. Allemaal niet zo verontrustend vergeleken met de miljarden die zijn binnengekomen maar wel weer een mijlpaal.
Ook was de SEC in het nieuws, want volgens Consensys staken ze hun onderzoek naar de vraag of Ethereum een ‘security’ is, een belegging dus. Daarmee is de kans kleiner dat de SEC Ether uiteindelijk een security gaat noemen.
Verder is deze maand spannend voor Tether, want zij voldoen niet aan de Europese MICAR-wetgeving die gaat gelden vanaf 30 juni.
Deze week in de Cryptocast
Lex Hoogduin is te gast, ex-directeur van DNB, emeritus-hoogleraar in Groningen en Amsterdam en de nieuwe voorzitter van met Mises-instituut dat gespecialiseerd is in de Oostenrijkse school in de economie, ook populair onder bitcoiners. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld geldcreatie en inflatie, wat die doen in de economie, en of bitcoin oplossingen biedt. En over dat laatste is Hoogduin behoorlijk sceptisch.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 20 Jun 2024 - 652 - Is de Oostenrijkse school een droom van iedere crypto fan? | 330 B
De Oostenrijkse school is een economische stroming die populair is onder veel Bitcoin en crypto fans. Dit komt mede doordat deze stroming zich sterk uitspreekt tegen geld creatie en inflatie. De man die alles afweet van deze discussie is Lex Hoogduin. Hij is emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, nu voorzitter van het bestuur bij Mises Instituut Nederland en oud-directeur bij De Nederlandse Bank. In 2018 was hij al voor het eerst te gast bij de Cryptocast in aflevering 15. Denkt hij nu 6 jaar later anders over BTC? Is Bitcoin een goed oppotmiddel, betaalmiddel en een goede rekeneenheid?
In deze aflevering beginnen we bij de basics. Wat is de Keynesiaanse school en wat is de Oostenrijkse school? Nu is de Keynesiaanse stroming binnen de economie dominant. De Fed en ECB redeneren vooral vanuit de ideeën van Keynes. Maar hoe zou de wereld eruitzien als er meer vanuit de Oostenrijkse school wordt gedacht?
Herbert stelt samen met co-host Paul Buitink al hun vragen over de Oostenrijkse theorie. Wat gebeurt er als we ons geld weer verankeren met goud? Is de inflatie dan 0%? Zou je inflatie kunnen aanwijzen als de oorzaak van de boom en bust cycles? Moet er in de Nederlandse scholen meer aandacht komen voor de Oostenrijkse stroming? Tussendoor vraagt Herbert ook nog hoe Lex Hoogduin terugkijkt op zijn periode toen hij directeur was bij De Nederlandse Bank.
De rol van de overheid is ook een belangrijk onderwerp binnen deze stroming. Zo zien ze een kleinere rol weggelegd voor de staat. Ook hebben we het over de positie van de dollar en de euro. Is een toekomst waarin we grote hoeveelheden blijven bijdrukken wel houdbaar? Lex Hoogduin vindt het niet ondenkbaar dat er een toekomst is waarin de euro of de dollar valt. Is er dan een grote toekomst weggelegd voor Bitcoin?
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 18 Jun 2024 - 651 - Stablecoins als wapen tegen China? | 330 A
Op 5 november mogen de Amerikanen naar de stembus en crypto lijkt een belangrijk onderwerp dit jaar. Dat blijkt ook uit een opiniestuk van Republikein Paul Ryan, dat recent verscheen in de Wall Street Journal. Hij schrijft dat stablecoins van de dollar kunnen dienen als wapen tegen China. Het klinkt in eerste instantie een beetje ver gezocht, maar zit er een kern van waarheid in zijn verhaal? Over dit nieuws spreken we met co-host Paul Buitink, Managing Director bij Holland Gold. Politicus Ryan is inmiddels actief voor het bedrijf Paradigm, een crypto-investeerder. Zou dat eigenlijk de reden zijn waarom hij crypto nu aanprijst? Hoe staan Republikeinen over het algemeen tegenover Bitcoin en crypto? Hebben zij een ander standpunt dan de Democraten? Verder is er nog een nieuwe ontwikkeling gaande in de wereld van de stablecoin. Er zijn inmiddels stablecoins op de markt die automatisch rente uitkeren aan de gebruiker. Grote namen zijn nu onder andere sUSDe en sDAI. Hoe betrouwbaar zijn deze projecten, zeker met de ondergang van TerraUSD nog in ons achterhoofd?
De prijsanalyse wordt deze week niet door Bert Slagter gedaan maar door The Rational Root. Hij is oprichter van BitcoinStrategyPlatform.com en werkzaam bij BTCDirect. Verwacht hij dat de Bitcoin prijs nog lang zijwaarts gaat? Mochten we naar een nieuwe all time high gaan, aan welke BTC prijs denkt hij dan?
Over de Ethereum ETFs gaan deze week veel geruchten rond. Kort voor het weekende werd SEC-voorzitter Gensler geciteerd in cryptomedia: de ETF’s zouden ‘deze zomer’ in de handel kunnen komen. Kort na het weekend sprak ETF-goeroe Eric Balchunas van Bloomberg op X uit dat het wel eens op 2 juli zo ver zou kunnen zijn. Hoe waarschijnlijk is het dat Eric Balchunas nu de juiste datum noemt? Wat betekent deze Ether ETF voor de Ethereum prijs? Geldt hier buy the rumor sell the news?
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 18 Jun 2024 - 650 - Crypto Update: Terraform Labs moet schikken voor 4,5 miljard
In een nieuwe aflevering van de Crypto Update vertelt Herbert Blankesteijn over het laatste nieuws. Zo gaat de prijs van Bitcoin afgelopen maanden vooral zijwaarts en dit biedt ruimte voor altcoins om nieuwe records neer te zetten. Zo gaat het enorm goed met Toncoin, een munt die deze week ook in de Cryptocast wordt besproken. TON stond voor Telegram Open Network maar sinds 2020 hebben ze hun naam verandert in The Open Network. Het gaat zo goed met Toncoin dat ze inmiddels een plek hebben bemachtigt in de top 10 als je kijkt naar marktkapitalisatie. Ook BNB van handelsplatvorm Binance is gestegen. Binance Coin is al heel lang de vierde crypto, na Bitcoin, Ether en Tether. Ze zijn nu Solana voorbij met een all time high van 716 dollar terwijl bijvoorbeeld Ether en Solana dit jaar nog geen absoluut record hebben laten zien. Waarom is BNB eigenlijk gestegen naar deze hoogte? Dat komt vooral omdat ze eerst een stuk waren gezakt, mede door de ongelooflijk dure schikking van 4 miljard met de Amerikaanse justitie, en gevangenisstraf voor ex-directeur Changpeng Zhao. Nu de lucht geklaard is, lijkt er weer meer vertrouwen te zijn in deze exchange.
De SEC heeft een schikking getroffen met Terraform Labs, het bedrijf dat in 2022 de neergang van de cryptomarkt veroorzaakte. Zo moet de oprichter, Do Kwon, in deze schikking ruim 200 miljoen betalen. Dit terwijl hij nog vastzit in Montenegro omdat ze daar niet kunnen besluiten of hij naar de VS of naar Zuid-Korea wordt uitgeleverd. De rest van de schikking betreft 4,3 miljard, en dat is vergelijkbaar met wat Binance moest betalen voor het schenden van antiwitwasregels. Het verschil is dat Binace dat kon betalen. Terraform is failliet en zou volgens de huidige directeur nog 150 miljoen in kas hebben.
Tether gaat een miljard investeren in technologiebedrijven. Zo sturen ze 19 miljoen naar XREX, een Taiwanees betaalbedrijf.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Robert Reinder Nederhoed over de Bitcoin Whitepaper. In de podcast gaan we dit oerdocument van BTC nauwkeurig lezen en bespreken.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 13 Jun 2024 - 649 - Een analyse van de Bitcoin whitepaper | 329 B
Misschien wel het belangrijkste document in de crypto wereld is de Bitcoin whitepaper. Satoshi Nakamoto schreef dit document in 2008, midden in de financiële crisis. Door deze publicatie hoorde de wereld voor het eerst van Bitcoin. Aan de Bitcoin whitepaper wordt veel waarde gehecht, omdat de visie van Satoshi hier duidelijk in naar voren zou komen, maar is dat eigenlijk wel zo? Robert Reinder Nederhoed van Bitmymoney schuift bij de Cryptocast aan om dit document eens goed onder de loep te nemen.
Om de woorden van Satoshi tot ons te krijgen leest Herbert passages uit de Bitcoin whitepaper voor. Hiervoor hebben wij een Nederlandse vertaling uitgekozen beschikbaar op BTCdirect. Na de voorgelezen stukken reflecteren Robert Reinder Nederhoed en co-host Jacob Boersma op de verschillende hoofdstukken die langskomen. Tegelijkertijd leren we een hoop over hoe Bitcoin werkt. Wat is bijvoorbeeld een gedistribueerde tijdstempel server? Hoe zat het ook alweer met private keys en public keys? Waarom is het belangrijk dat we geen derde partij hoeven te vertrouwen? Is er veel of weinig privacy als je een Bitcoin transactie doet?
Ook opvallend is dat Satoshi Nakamoto in de we vorm schrijft. Is dit een hint dat Satoshi niet een individu is, maar eigenlijk een groep? Bij deze vraag komt er een mooie anekdote naar boven dat David Chaum te gast was bij de Cryptocast. Voor wie op zoek is naar deze aflevering, dat is nummer 90. Tot slot valt het op dat Satoshi zijn whitepaper afsluit met nogal een open einde. Nergens is een aankondiging te vinden dat hij veel tijd gaat steken in dit project. Hoe viel deze aankondiging onder de cypherpunks? Werd Bitcoin direct met groot applaus ontvangen of lag dat eigenlijk heel anders? We analyseren de woorden van de anonieme bedenker van BTC nauwkeurig. Wat voor visie kun je destilleren na het lezen van de Bitcoin whitepaper?
Gasten
Jacob Boersma
Robert Reinder Nederhoed
Links
De Bitcoin whitepaper vertaling van BTCdirect
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
Wouter Hoes
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 11 Jun 2024 - 648 - Wat is er gebeurd met de Telegram ICO van 1.7 miljard dollar? | 329 A
Telegram haalde in 2018 een recordbedrag op met hun ICO om vervolgens een eigen cryptomunt te ontwikkelen. Het ging om een bedrag van maar liefst 1.7 miljard dollar. Daarmee staan ze op nummer twee van de allergrootste ICOs ooit, met op nummer een EOS die 4.1 miljard dollar heeft opgehaald. Echt soepel ging de ontwikkeling bij Telegram niet. Ze werden door de SEC onder druk gezet om te stoppen met hun crypto project. Uiteindelijk gaf de Amerikaanse rechter de SEC gelijk en moest Telegram hun crypto ontwikkeling staken. Toch was dit niet het einde van Toncoin. De geschreven code was open-source, waardoor The Open Network Foundation dit crypto project kon door ontwikkelen. De populariteit van TON is de afgelopen maanden enorm gestegen, waardoor ze nu zelfs op positie negen staan op Coinmarketcap. Waar komt deze populariteit vandaan?
Verder kwam er opmerkelijk nieuws van Ark. Deze vermogensbeheerder biedt momenteel een Bitcoin ETF aan, en het was ook de bedoeling dat ze samen met 21Shares binnenkort een Ether ETF gingen aanbieden. Plots trekt Ark zijn handen van deze Ethereum ETF. Zo vertelde de CEO van Ark (Cathie Wood) dat ze helemaal niks verdienen met hun Bitcoin ETF. De hoofdreden hiervan is dat meerdere partijen met elkaar concurreren op lage transactiekosten. Het lijkt er dan ook op dat deze concurrentie ook plaats gaat vinden bij de ETH ETF. Is het goed nieuws of slecht nieuws voor de consument dat deze fees zo laag zijn? De lage transactiekosten waren voor Cathie Wood in ieder geval een belangrijke reden om uit de nieuwe ETF te stappen, want de verwachting is dat zij hier niks aan verdient. Ondanks dat de SEC zijn goedkeuring heeft gegeven voor de Ether ETF, moeten we nog even wachten voor deze wordt aangeboden. Weten we ongeveer wanneer we hem kunnen verwachten? Dit alles bespreken we met co-host Jacob Boersma.
Gasten
Jacob Boersma
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
Wouter Hoes
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 11 Jun 2024 - 647 - Crypto Update: Bitcoinprijs omhoog door nieuwe ETF-miljarden
De koers van Bitcoin (en in het kielzog ook andere cryptovaluta) loopt weer flink op. De recordkoers van 73.800 dollar lijkt in zicht te komen, al ligt de prijs op het moment van schrijven tussen de 70.000 en 71.500. Dat lijkt dan ook het laatste station voor de klim tot het all time high begint.
Het stijgen van de prijs lijkt voor een groot deel te wijten aan de instroom bij de Amerikaanse ETF's. De aandelenfondsen halen al weken achter elkaar meer kapitaal binnen dan er vertrekt. Zo werd er op dinsdag bijna 900 miljoen dollar binnengehaald. Woensdag stond de teller op bijna 500 miljoen dollar. Zelfs het fonds van Grayscale, dat onder meer door de hoge kosten van 1,5% uit de gratie was geraakt, lijkt wat kapitaal aan te trekken. En hoe massaal het geld die EFT’s instroomt laat de crypto-nieuwssite Cryptopotato nog eens zien, door de instroom van het ETF van Blackrock te vergelijken met wat er verder bij andere ETF’s van BlackRock binnenkomt. Het bitcoinproduct is bij de grootste vermogensbeheerder ter wereld verantwoordelijk voor een kwart van alle instroom dit jaar. Bij Fidelity, ook geen kleintje, zorgt het bitcoinproduct voor meer dan de helft. Zo gigantisch is het succes van die nieuwe fondsen.
Ondertussen heeft de nieuwe leiding van de ontplofte FTX-beurs een akkoord met de Amerikaanse belastingdienst. Want ook die wilden geld zien. In eerste instantie moest het gaan om een bedrag van 44 miljard. Later ging dat bedrag al naar beneden naar 24 miljard, maar ook in dat scenario zouden gedupeerden van de beurs niets van hun verloren geld terugzien. Nu is er een akkoord over een betaling van 200 miljoen dollar. Mocht er na het uitbetalen van de slachtoffers nog geld overblijven, dan maakt de IRS aanspraak op nog eens 685 miljoen dollar. En Sam Bankman-Fried? Die is weer terug in de gevangenis van New York. In afwachting van zijn hoger beroep.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Raoul Esseboom, die met zijn platform Cryptotakkies al jaren bezig is met cryptoeducatie. Raoul en zijn collega's geven les aan veel verschillende groepen: van basisschoolleerlingen tot consultants en doen dat op een aanstekelijke manier.We hebben het over de verschillen tussen die doelgroepen én overeenkomsten, want die zijn er ook. Het kennisniveau van de jongste generatie blijkt verrassend hoog.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 06 Jun 2024 - 646 - Cryptoles voor Nederlandse basisschoolleerlingen | 327 B
Hoe voorkom je dat je kind al zijn spaargeld in memecoins gooit? Bedrijven en instanties worstelen met het bereiken van een jongere doelgroep. Met een berg aan influencers op social media die verkondigen hoe je snel rijk kunt worden, is het extra belangrijk om jongeren les te geven over crypto en web3.
Te gast is Raoul Esseboom, oprichter van Cryptotakkies. Dit educatieve platvorm biedt online cursussen en richt zich vooral op jongeren. Raoul geeft ook fysiek les op basisscholen en het MBO. Hoe weet hij complexe onderwerpen als Bitcoin uit te leggen aan groep 7 en 8? Een vraag die mooie anekdotes naar boven brengt over basisscholieren die hun hand opsteken niet om een vraag te stellen, maar om iets met de groep te delen. Hoe denken docenten eigenlijk over crypto? Leeft een onderwerp als Bitcoin bij Gen-Z? Merkt Raoul een verschil hoeveel aanvragen hij krijgt in een bear market of bull market?
Een samenwerking waar hij trots op is, is die met de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Tegenwoordig nemen ze hun podcast Cryptotakkies op in OBA Bijlmerplein. Alsof dat nog niet genoeg werk oplevert zou je denken, maar Raoul geeft ook nog een lezingen aan bedrijven. Past hij zijn boodschap aan als hij voor een volwassen doelgroep staat, of lijkt het eigenlijk verassend veel op zijn lessen voor de basisschool? De vorige keer dat Raoul in deze podcast aansloot was midden in de bear market van 2022 (aflevering 248 B). Hoe is Cryptotakkies verandert? Is hun hoeveelheid abonnees gegroeid en hoe hebben ze dat gedaan? Zijn er problemen waar ze tegenaan lopen? Herbert en co-host Daniël Mol blikken terug op de afgelopen anderhalf jaar van dit bedrijf en kijken vooruit naar de doelen die Raoul Esseboom nog voor ogen heeft. In andere woorden, een aflevering van de Cryptocast die je niet wilt missen!
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 04 Jun 2024 - 645 - Hoe houdbaar is de bitcoinstrategie van Michael Saylor? | 327 A
Een nieuw bedrijf voegt zich in een illuster rijtje met onder meer Microstrategy, Tesla en Square. Het gaat om Semler Scientific, een bedrijf dat medische technologie en software levert in de strijd tegen chronische ziektes. Het bedrijf adopteerde vorige week een 'Bitcoin Treasury Strategy', waarbij een significant deel van de cashreserves in bitcoin worden aangehouden. In het geval van Semler Scientific gaat het om 40 miljoen dollar, tweederde van de cashpositie van het bedrijf. Bestuursvoorzitter Eric Semler geeft aan geinspireerd te zijn door Michael Saylor. De teller van zijn Microstrategy staat inmiddels op bijna 15 miljard dollar aan Bitcoin.
De strategie van Saylor, en in het verlengde die van Semler Scientific maar ook het Japanse Metaplanet (voor 6,5 miljoen aan Bitcoin gekocht) roept natuurlijk ook vragen op. Onder meer van Peter Schiff, bekend bitcoincriticus én gold bug. Hij schetst op X het scenario van álle bedrijven die iets met bitcoin doen. Want: als iedereen op zijn geld gaat zitten is niemand meer productief. Het aandeel van Microstrategy fungeert inmiddels als een soort Bitcoin ETF. Die is sinds begin dit jaar niet meer nodig, maar speculanten gebruiken het aandeel nog altijd om extra te profiteren van een stijging of daling van de bitcoinprijs. Heeft Peter Schiff daar een punt, of ligt het toch echt anders?
Ondertussen rommelt het in miningland. De grote beursgenoteerde miner Riot wil Bitfarms overnemen, een iets kleinere partij. Een intern conflict geeft Riot aanleiding om het al bestaande minderheidsbelang uit te breiden en heel het bedrijf over te nemen. De vraag is of dat goedschiks, of kwaadschiks gaat. Het lijkt op de tweede optie te gaan uitlopen. Mocht de overname doorgaan, dan is Riot Platforms in één klap stukken groter en belangrijker, waardoor de miningindustrie nóg wat centraler wordt. Welke gevolgen heeft de samensmelting van deze twee partijen? En is dat een risico voor het decentrale karakter van Bitcoin? Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Semler Scientific koopt Bitcoin
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 04 Jun 2024 - 644 - Crypto Update: Bedrijven kopen bitcoin en dat is goed voor de aandelenkoers
De Bitcoin ETF's bereikte deze week verschillende mijlpalen. Zo verzamelden alle spot ETF's ter wereld nu zo'n 5% van alle bitcoins; meer dan één miljoen. Uiteraard is het vooral een een Amerikaans feestje. De fondsen van BlackRock en Grayscale hebben samen een half miljoen bitcoin onder beheer. Fondsen buiten de VS zijn niet te verwaarlozen, zoals Canada’s Purpose Bitcoin ETF met 27,110 BTC, en uit Duitsland ETC Group Physical Bitcoin Fund, met 21,005 BTC. Samen met producten uit Australië en Hong Kong kom je op dit moment nét boven de 1 miljoen bitcoin uit, al groeit dit totaal natuurlijk hard.
Ook rond BlackRock en Grayscale is er nog nieuws. IBIT van BlackRock passeerde na 4,5 maand handel het fonds van Grayscale; GBTC. Dat is opmerkelijk. Ooit begon Grayscale met 630.000 bitcoin in de kluis, maar door meerdere factoren namen veel beleggers afscheid van hun aandelen. Inmiddels heeft BlackRock er 288.500 bitcoin onder beheer, bij Grayscale staat de teller op 287.500. Het zegt wat over de snelle groei van BlackRock én de leegloop bij Grayscale.
Ondertussen zijn ook bedrijven weer begonnen met het aankopen van bitcoin (en in zeldzame gevallen zelfs ether). De meest opvallende is Semler Scientific, een Amerikaans bedrijf in medische apparatuur. Zij schaffen voor 40 miljoen bitcoin aan. Hun totale kasreserve bedraagt 62 miljoen, dus ruim de meerderheid bestaat nu uit bitcoin. Zij volgen hierbij het 'playbook' van Microstrategy. Het deed de aandelenkoers veel goeds. Datzelfde kan gezegd worden over Metaplanet, een Japans investeringsbedrijf. Daar werd voor 7 miljoen aan bitcoin gekocht. De koers van het (zeer kleine) aandeel ging maal vijf.
Deze week in de Cryptocast
Een speciale editie deze week. Zeven prominente Bitcoiners geven hun mening over de adoptie van de munt. Is Bitcoin een geschikt betaalmiddel? Dragen de ETF's in de VS bij aan adoptie? En hoeveel decentraliteit is er écht nodig? Te gast zijn Sam Wouters, Bart Mol, Jesse de Wit, Bert de Groot, Arnold Hubach, Stef Martens en Aaron van Wirdum.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 30 May 2024 - 643 - Hoe gaat het met adoptie van Bitcoin? Dit zeggen zeven prominente Bitcoiners | 326 B
Een wat andere Cryptocast dan je van ons gewend bent deze week. Ter ere van de eerste editie van Adopting Bitcoin in 'bitcoin city' Arnhem vroegen we zeven prominente Bitcoiners naar hun mening over de adoptie van de digitale munt. Hoe staat het ermee? De laatste jaren is er veel gesleuteld aan het Lightning Network, de tweede laag bovenop Bitcoin die snelle en goedkope betalingen mogelijk moet maken. Toch blijft het een uitdaging om mensen met Bitcoin te laten betalen.
In deze aflevering:
- Sam Wouters, hoofd marketing bij River
- Bart Mol, host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha
- Jesse de Wit, lightning-ontwikkelaar bij Breez
- Bert de Groot, voorzitter van VBNL en oprichter van Bitcoin Brabant
- Arnold Hubach, co-oprichter van Bitcoin Focus en hoofd communicatie bij My First Bitcoin
- Stef Martens, host bij Lightning-podcast Connect the World
- Aaron van Wirdum, Bitcoinjournalist en auteur van The Genesis BookGasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 28 May 2024 - 642 - Ether ETF goedgekeurd na spectaculaire draai van Democratische Partij | 326 A
Opnieuw een turbulente week in cryptoland. Na een spectaculaire draai van de Amerikaanse beurswaakhond SEC werd de Amerikaanse Ether spot ETF toch goedgekeurd. Lang leek dat niet te gaan gebeuren. Er was amper dialoog tussen de aanvragers en de SEC, analisten van Bloomberg en andere toonaangevende media gaven aan dat goedkeuring op 23 of 24 mei een kansloos verhaal was en zelfs de doorgaans zo positief gestemde Ethereum-wereld zelf geloofde er niet meer in.
Toch gebeurde het, en dat heeft alles te maken met een verschuiving in de Amerikaanse politiek. Een deel van de Democraten lijkt namelijk tot inkeer gekomen te zijn en de 'crypto-stem' serieus te nemen, ook omdat Donald Trump zich inmiddels als uitgesproken pro-crypto positioneert. In een presidentiële nek-aan-nekrace zouden crypto-stemmers zomaar eens de doorslag kunnen geven, bij uitstek in de belangrijke swing states. Dit lijkt een groep Democraten zich ook te realiseren, waardoor zij ervoor kiezen om een constructievere houding tegenover crypto aan te nemen en zo Donald Trump de wind uit de zeilen te halen.
Dat was onder meer te zien bij de stemming over FIT21, de eerste echte cryptowet in de VS. 71 democraten uit het Huis van Afgevaardigden stemden voor de wet, die ook gezien kan worden als een motie van wantrouwen richting beurswaakhond SEC. Het is nog maar afwachten of President Biden en hardliner Elizabeth Warren (senator van Massachusetts) óók meedraaien, maar een ommezwaai lijkt gaande.
Ondertussen trekt de synthetische cryptodollar Ethena de aandacht. Met rendementen van wel 35% worden beleggers gelokt om deel te nemen aan het netwerk. Het doet denken aan de geïmplodeerde algoritmische stablecoin TerraLuna, maar klopt die vergelijking ook? Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Ether ETF's krijgen goedkeuring
Draaien de democraten op crypto?
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 28 May 2024 - 641 - Crypto Update: Ether ETF lijkt tóch op weg naar goedkeuring
De democraten lijken echt bij te draaien. Bij een stemming in het Huis van Afgevaardigden kozen opnieuw tientallen lieden van de Democratische Partij de pro-crypto kant, waaronder de prominente politica Nancy Pelosi. Het is tekenend voor de situatie in de Verenigde Staten op dit moment.
Voor de cryptowereld lijkt dat direct al een positief gevolg te hebben. De Ether ETF was voor de deadline van 23 of 24 mei eigenlijk kansloos, maar alles wijst er nu op dat de SEC toch tot goedkeuring overgaat. Volgens analisten is het niet eerder voorgekomen dat de beurswaakhond zo snel en rigoureus bijdraait.
Het lijkt er steeds sterker op dat dit alles te maken heeft met de presidentsverkiezingen van 5 november. Donald Trump is inmiddels uitgesproken pro-crypto en mogelijk willen de democraten Trump de wind uit de zeilen halen, door zelf een neutralere houding in te nemen.
Ook is er nieuws over Craig Wright. De Britse rechter die onlangs bevestigde dat Wright niét Satoshi Nakamoto kan zijn, deelt nu zijn volledige uitspraak. Daarin laat hij geen spaan heel van Wright. Hij noemt hem een leugenaar die bewijs vervalste om zijn ultieme leugen kracht bij te zetten: zijn claim dat hij Satoshi Nakamoto is. De uitspraak leest bij vlagen meer als een disstrack dan het verslag van een rechter.
En El Salvador heeft 474 bitcoin gemined met de warmte-energie uit de grootste vulkaan van het land. Het 'Volcano mining' heeft het land van Nayib Bukele dus al zo'n 32 miljoen euro opgeleverd.Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Mauro Halve, Senior Compliance Officer bij Amdax over alle regels waar Nederlandse cryptobedrijven zich aan moeten houden. Dat zijn er nogal wat. Vanaf 2025 is dat de grote Europese cryptowet MICA en nog allerlei wetten rond informatiebeveiliging, transactie-informatie en natuurlijk anti-witwasregelgeving. Vanaf 30 december kunnen we crypto écht geen cowboywereld meer noemen.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 23 May 2024 - 640 - 'Cowboytijd' echt voorbij, cryptobedrijven zuchten onder berg met regelgeving | 325 B
Cryptobedrijven moeten aan veel meer regels voldoen vanaf 2025. Dan wordt de Europese cryptowet MICAR namelijk van kracht. Daar hebben we het in de Cryptocast natuurlijk eerder over gehad. Nu het 'loket' van toezichthouder AFM open is en Nederlandse partijen de weg naar hun MICAR-vergunning kunnen inzetten kunnen we ook bekijken hoe ingewikkeld dat nu is. Dat doen we met Mauro Halve, Senior Compliance Officer bij AMDAX en ook verbonden aan branchevereniging VBNL. Hoe makkelijk krijg je een vergunning op (of voor) 30 december?
Het blijkt toch tegen te vallen. Reeds geregistreerde partijen (onder DNB) zullen met MICAR niet veel grote problemen tegenkomen, maar cryptobedrijven moeten zich vanaf 2025 ook gaan houden aan andere Europese wetten. De TFR (Transfer of Funds Regulation) bijvoorbeeld. Die schrijft voor cryptobedrijven op de hoogte moeten zijn van de verzender en ontvanger van cryptotransacties. Dat levert een ingewikkelde constructie van informatieuitwisseling op. Bovendien blijkt uit de praktijk (in o.a. Zwitserland) dat het veel makkelijker is om de cryptotegoeden eerst naar een eigen (self-hosted) wallet te sturen en vervolgens naar de gewenste exchange.
Ook DORA, de Digital Operational Resilience Act, gaat een uitdaging worden. De wet schrijft verschillende manieren van informatiebeveiliging voor, die alle financiële instellingen, dus cryptobedrijven, maar ook banken moeten implementeren. Het is een nieuwe tak van sport, waar cryptobedrijven zich ook in moeten gaan verdiepen.
Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Cryptocast 269 over de inhoud van MICAR
Cryptocast 313: in gesprek met de AFM
Host
Bert Slagter
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 21 May 2024 - 639 - Cryptomarkt stijgt flink; draaien Democraten en toezichthouder SEC bij? | 325 A
De cryptomarkt steeg flink deze week, vooral op Tweede Pinksterdag. De reden werd al snel duidelijk: de SEC (en ook de Democratische Partij) lijken hun houding tegenover crypto wat te versoepelen. Mogelijk levert dat deze week al een resultaat op, want de kans is groot dat de SEC de ETF voor Ethereum tóch gaat goedkeuren. Analisten van Bloomberg waren de afgelopen weken zeer pessimistisch over goedkeuring op 23 of 24 mei, maar op de valreep lijkt de toezichthouder toch van mening te veranderen. Het gevolg: een sterk stijgende Ether-prijs en een zeer positief gestemde cryptomarkt. Een constructieve democratische partij én toezichthouder heeft immers voordelen voor de gehele markt.
Ook werd deze week duidelijk dat Alexey Pertsev voor iets meer dan vijf jaar de gevangenis in gaat. Pertsev wordt door de rechtbank van Oost-Brabant verantwoordelijk gehouden voor het systematisch witwassen van crimineel geld met de mixingdienst Tornado Cash. Pertsev deed dat niet zelf, maar ontwikkelde de decentrale tool die het witwassen mogelijk maakte. Het is een spannende uitspraak, want het zet ontwikkelaars van (open-source) software óók onder druk.
En het pensioenfonds van Wisconsin heeft een primeur: zij stappen voor 160 miljoen dollar in Bitcoin. Dat is een zeer klein percentage van hun totale portfolio, maar wel een belangrijk signaal naar de rest van de markt. Analisten zijn verrast dat dit soort spelers nú al de Bitcoin ETF's aanschaffen.
Gasten
Links
Ether ETF lijkt er te gaan komen
Draaien de democraten op crypto?
Host
Bert Slagter
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 21 May 2024 - 638 - Crypto Update: Het eerste staatspensioenfonds stapt in Bitcoin
Eén van de ontwikkelaars van de decentrale mixingdienst Tornado Cash gaat ruim vijf jaar de gevangenis in. Dat bepaalde de rechter in Den Bosch deze week. De Russische Alexey Pertsev woonde in Nederland en is nu schuldig bevonden voor het witwassen van grote bedragen. Onder meer Noord-Koreaanse cybercriminelen maakten gebruik van Tornado Cash en daar wisten de ontwikkelaars dan weer van.
Medestanders van Pertsev, veelal in de cryptowereld, zeggen dat de privacy door deze uitspraak ernstig onder druk komt te staan én dat hij indirect gestraft is voor het schrijven van code en het bijdragen aan deze dienst.
Ondertussen is het eerste pensioenfonds in Bitcoin gestapt. Het gaat om het fonds van de Amerikaanse staat Wisconsin, die voor 164 miljoen dollar aan Bitcoin ETF's heeft gekocht. Nog niet eerder nam een pensioenfonds voor deze bedragen bitcoin op in de portefeuille. Ook hedgefunds en financieel adviseurs (een belangrijke groep in de VS) blijken enthousiast te zijn ingestapt. Een aantal partijen kopen voor honderden miljoenen en vele tientallen partijen stappen voor iets lagere bedragen in. Ook de grote banken JP Morgan, Wells Fargo en een aantal kleinere spelers steken een teentje in het water. De toonaangevende analist Eric Balchunas van Bloomberg verwacht de komende tijd nog meer instappers.
Deze week in de Cryptocast
Remy van der Nagel komt vertellen hoe hij zelf onderzoek doet naar nieuwe cryptoprojecten. Als crypto-expert bij Bitvavo ziet hij veel munten langskomen en moet hij kaf van koren kunnen scheiden. Hoe doe je dat? En welke keuzes maak je in het doen van onderzoek? En: hoe beoordeel je als cryptobeurs in welke coins en tokens je je klanten laat handelen? Daar moet je keuzes in maken want elke coin die je aanbiedt, moet je opnemen in je website en je app, die moet overgemaakt kunnen worden in wallets van de klant zelf met inachtneming van alle wet- en regelgeving dus dat kost geld en honderdduizenden tokens aanbieden gaat niet.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 16 May 2024 - 637 - Zo doe je onderzoek naar (nieuwe) cryptoprojecten en voorkom je missers | 324 B
Er zijn inmiddels tienduizenden cryptomunten- en projecten. Hoe breng je daar nou een onderscheid in? Wat zijn de valkuilen op dit vlak? En hoe begin je een onderzoek naar een cryptoproject dat je niet kent? Te gast is Remy van der Nagel, crypto- en blockchainexpert bij Bitvavo. Met Remy praten we over zijn ervaringen in de cryptowereld, want Remy bekeek als werk en als hobby een grote hoeveelheid cryptoprojecten.
Daarnaast bekijken we hoe Bitvavo keuzes maakt in het accepteren van nieuwe munten op het platform. Dat zijn er inmiddels meer dan 250, dus vraagt de Cryptocast zich af aan welke tests deze projecten worden onderworpen én welke technische uitdagingen er op dit gebied zijn.Co-host is Daniël Mol.Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 14 May 2024 - 636 - Donald Trump kiest partij en is vanaf nu pro-crypto, waarom? | 324 A
Crypto wordt steeds meer politiek. Dat werd deze week maar weer eens duidelijk, want Donald Trump maakt cryptovaluta onderdeel van zijn campagne. Voor de duidelijkheid: Trump is uitgesproken pro-crypto, vooral omdat de democraten dat niet zijn.
Ondertussen ligt er een concreet plan voor de terugbetaling van FTX-slachtoffers. Slachtoffers krijgen meer uitgekeerd dan ze zijn kwijtgeraakt, maar daar zijn de meesten toch niet blij mee. Hoe zit dat? Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Politico over de draai van Trump
Het plan voor FTX-slachtoffers
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 14 May 2024 - 635 - Zaak Tornado Cash speelt sleutelrol in toekomst van crypto | 323 B
In deze aflevering verdiepen we ons in de zaak rond Tornado Cash, die al een tijd in Nederland speelt maar nu dichtbij een uitspraak komt. De Russische Alexey Pertsev woont in Amstelveen en was één van de ontwikkelaars achter het Tornado Cash-protocol. Een mixingdienst voor Ethereum, die ETH op een decentrale manier kon laten husselen. De mixer kwam in de spotlights door de hack bij Axie Infinity, een cryptogame die het slachtoffer werd van Noord-Koreaanse hackers. De 600 miljoen aan buitgemaakte cryptovaluta werd overgemaakt naar adressen van Tornado Cash en kwam zo op de radar van het Amerikaanse Ministerie van Justitie.
Maar we beginnen met het actuele nieuws. Te gast zijn Sjors Provoost, onafhankelijk Bitcoin ontwikkelaar, en Anneke Haasnoot, Advocaat-belastingkundige bij FT-advocaten. Met hen bespreken we eerst de zaak rond Samourai Wallet en hun mixingdienst Whirlpool. In hoeverre is dit vergelijkbaar met Tornado Cash? En is dit een volgende stap in de oorlog tegen cryptomixers en andere privacytools? Inmiddels heeft Wasabi Wallet, die ook een mixingdienst aanbood, heeft vrijwillig de stekker uit hun 'CoinJoin' getrokken.
Enfin, de zaak Tornado Cash roept veel vragen op. Hoe denkt de rechter en het OM over dit dossier? Hoe verliep de zitting? In hoeverre is Alexey Pertsev nu verantwoordelijk voor het gebruik van Tornado Cash? Staat het schrijven van open-source software nu op de tocht? De uitspraak in deze rechtzaak zou een nieuwe norm voor dit soort dossiers kunnen betekenen. Mogelijk heeft de zaak in Nederland zelfs gevolgen voor zaken in de VS, waar een andere ontwikkelaar van Tornado Cash terechtstaat alsmede één van de gezichten achter de Samourai Wallet. Co-host is Jacob Boersma.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 07 May 2024 - 634 - Bitcoin in correctie; hebben we het diepste punt gehad? | 323 A
Block zit in de problemen. Het bedrijf van Twitter-oprichter Jack Dorsey zou te weinig doen aan het informatie inwinnen over hun klanten. Dat werd in februari al bekend door klokkenluiders binnen het bedrijf. Daarbij zou Block, met de prominente onderdelen Square en Cash App, onvoldoende doen om illegale transacties tegen te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om interactie met gesanctioneerde landen, zoals Rusland, Iran, Cuba of Venezuela. Bovendien zouden er cryptotransacties in verband worden gebracht met terrorismefinanciering én zou er ook interactie zijn geweest met een gokwebsite die geen Amerikanen zou mogen toelaten. De toezichthouders zijn een onderzoek gestart.
Er is ook nog goed nieuws over Block. Het bedrijf gaat tien procent van hun bitcoinwinsten herinvesteren in Bitcoin. Op dit moment komt het neer op ongeveer 8 miljoen per kwartaal. Ook heeft Dorsey zijn bitcoinstrategie gedeeld met de rest van de wereld, want Block bezit ook al 8000 bitcoin door een eerdere aankoop.
Dan moeten we nog eens kijken naar de Amerikaanse Bitcoin ETF's, waar we voorlopig kunnen concluderen dat de storm is gaan liggen. In maart steeg de prijs van Bitcoin hard en dat viel samen met gigantische hoeveelheden 'inflows' bij de nieuwe beleggingsproducten. Inmiddels is dat stilgevallen, maar beheert BlackRock met zijn product IBIT wel 275.000 Bitcoin. Fidelity staat op ruim 150.000 Bitcoin. De vreemde eend in de bijt, Grayscale, bezit ook nog altijd 292.000 Bitcoin. En daar is wat geks aan de hand, want voor het eerst sinds de lancering van de ETF's in januari, is er netto geld richting het product van Grayscale gevloeid.
Dat kan met een aantal dingen te maken hebben. Bijvoorbeeld met de marketing (en goede reputatie) van Grayscale. Maar het kan ook te maken hebben met de nieuwe plannen van Grayscale. Er komt namelijk een nieuwe 'mini' ETF, met veel lagere kosten. Zoals het er nu uitziet lijkt dit nieuwe project de goedkoopste Bitcoin ETF te worden. Gebruikers van het huidige product van Grayscale kunnen gratis overstappen. Co-hosts zijn Jacob Boersma en Daniël Mol.
Gasten
Links
Eindelijk instroom bij Grayscale
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 07 May 2024 - 633 - Crypto Update: De cryptomarkt kan hoge koersen niet vasthouden
De cryptomarkt heeft het zwaar, want april was geen vrolijke maand en mei begint ook niet al te best. De koers van bitcoin verloor in totaal ruim 20%. Een stevig getal, maar ook niet ongewoon als je kijkt naar de historie. Opvallend is dat de Amerikaanse Bitcoin ETF's, twee maanden geleden nog dé reden voor de stijgende prijs, piepend en krakend tot stilstand zijn gekomen. De groei in de producten van o.a. BlackRock en Fidelity is er al een tijdje uit.
Een ander product van BlackRock doet het dan weer wel goed. Het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (stop de tijd) is met 375 miljoen dollar in zes weken meteen flink te noemen. Het fonds tokeniseert obligaties en keert uit in stablecloins. Daar blijkt dus serieus vraag naar te zijn. Volgens CoinTelegraph staat er momenteel 1,4 miljard dollar aan getokeniseerde staatsobligaties uit.
Changpeng Zhao, oprichter en voormalig baas van cryptobeurs Binance, gaat vier maanden de gevangenis in. We kunnen het gerust bestempelen als een lichte straf, want Zhao zou onder meer de Amerikaanse wetten tegen witwassen hebben geschonden. Zijn bedrijf schikte voor ruim vier miljard in de VS en nu blijkt dat hij vier maanden moet brommen. Het is nog onduidelijk wat Zhao na zijn korte sabbatical gaat doen.
En ook Roger Ver, die ooit te boek stond als 'Bitcoin Jesus' zit in de problemen. Hij wordt aangeklaagd door de Verenigde Staten voor belastingontduiking. Hij begon ooit met het kopen van Bitcoin toen de koers nog onder één dollar lag. Hij investeerde in bedrijven als Kraken, Ripple en Blockchain.com en verloor die reputatie ook weer door Bitcoin Cash, een munt die zich in 2017 'afsplitste' van Bitcoin, te promoten. In 2014 zou hij staatsburger van Saint Kitts and Nevis zijn geworden, maar volgens de VS heeft hij toen zijn belastingzaken niet goed afgewikkeld. Er zou geen belasting zijn betaald over 131.000 bitcoin en dat gaat over bedragen in de orde van honderd miljoen dollar.
Deze week in de Cryptocast
Paul Buitink, hij is chef van goudbedrijf Holland Gold en al heel lang bezig met bitcoin. We hebben het over de nieuwe bullmarkt in goud, die opkomt net nu bitcoin even op zijn retour is. En we hebben het over de overeenkomsten en verschillen tussen goud en bitcoin: ze reageren op dezelfde manier op variaties in de rente maar omgekeerd op geopolitieke onrust. En wat kun je makkelijker minen, goud of bitcoin?
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 02 May 2024 - 632 - Goud én Bitcoin in een bullmarkt, waarom? En wat zijn de verschillen? | 322 B
Het gaat goed op de goudmarkt. Het edelmetaal, dat regelmatig als 'veilige haven' wordt aangemerkt, zit al maanden in een opwaartse trend. Waar is die (voor goud) explosieve stijging aan te wijten? Volgens Bloomberg heeft China een belangrijk aandeel in de rally. Aan de ene kant zou de centrale bank grote hoeveelheden goud inkopen, om zo minder afhankelijk te worden van de dollar en het westen. Ook zouden Chinese consumenten op grote schaal goud kopen. Dat heeft dan weer een andere reden. Chinese aandelen doen het niet geweldig, de vastgoedmarkt zo mogelijk nog slechter. En crypto...? Dat mag al een tijdje niet meer. Dan is goud een veilige vluchthaven en dat lijken Chinese burgers ook ontdekt te hebben.
Het roept ook vragen op over de rol van goud in de huidige economie. Is goud nog een 'store of value', waarom heeft Nederland nog 600(!) ton goud in de kluis liggen en welke landen tonen verder nog interesse in het kopen van goud?
En hoe is dat gele metaal te vergelijken met Bitcoin, dat vaak het 'digitale goud' wordt genoemd? Want veel eigenschappen van deze twee beleggingen zijn te vergelijken, maar anderen ook niet. Neem bijvoorbeeld de gelimiteerde oplage van goud en Bitcoin. Bij Bitcoin staat de inflatie vast, bij goud kan die fluctueren, zeker op basis van de prijs van het edelmetaal.Dat vragen we aan Paul Buitink, goud-expert en managing director van Holland Gold. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
China loopt voorop in goud-rally
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 30 Apr 2024 - 631 - Cryptowereld geschokt door grootschalige ingreep bij Bitcoin app | 322 A
De cryptowereld reageert geschokt op het uit de lucht halen van de Samourai Wallet, op initiatief van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. De mixingdienst, genaamd Whirlpool, die als extra feature van de wallet werd gepresenteerd, stoot justitie tegen de borst. De servers van Samourai zijn in beslag genomen en de ontwikkelaars zijn opgepakt in de Verenigde Staten en Portugal.
De ontwikkelaars van Samourai Wallet worden verdacht van het illegaal opereren van een 'money transmitter' en voor het samenzweren tot witwassen. Vooral die eerste aanklacht is opmerkelijk, want van de Samourai Wallet kan je ook zeggen dat gebruikers ten allen tijden de controle hebben over hun eigen geld. Dat is in het geval van een 'money transmitter' niet het geval. Het oprollen van Samourai Wallet is ook een nieuwe klap voor de open-source gemeenschap, want van 'non-custodial' mixingdiensten werd lange tijd gedacht dat het gedoogd werd door de wetgever.
Ondertussen is de langverwachte Strike-app eindelijk gelanceerd in Nederland. De komst van Strike werd in 2021 aangekondigd en zou direct in beta gaan. Die beta kwam nooit, of werd in ieder geval nooit groot uitgebracht. Waar die vertraging dan in zat, blijft gissen. Verslikte Mallers zich met zijn Strike-app in de juridische lappendeken die we in Europa hebben? Het is overigens nog maar de vraag of Strike nu wél legaal in Nederland opereert. Het bedrijf heeft geen registratie bij DNB en dat is tot 31 december 2024 gewoon nog een vereiste.
Toch heeft Strike een aantal interessante features. Zo kan je per uur bitcoin kopen en verkopen en maakt de app snelle en goedkope internationale betalingen mogelijk. Dat zou moeten werken via het lightning network, waarbij Bitcoin als brug dient tussen de twee valuta. Het is voorlopig nog onduidelijk of dat op die manier werkt. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 30 Apr 2024 - 630 - Crypto Update: Block van Jack Dorsey komt met eigen miningchip, waarom?
Cryptobedrijf Block werkt aan een eigen chip voor Bitcoinmining. Het project werd in 2021 al aangekondigd, maar meer dan een prototype-ontwerp was er tot nog toe niet. Het blijkt te gaan om een chip met 3nm-technologie en dat is behoorlijk goed. De halfgeleider kan worden verkocht aan bedrijven die miningapparatuur bouwen. Block wil zelf overigens ook machines gaan verkopen.
Opvallend is dat de plannen voor de halfgeleider in principe open-source zijn. Volgens Block levert dat betere producten op, die beter te onderhouden zijn en uiteindelijk ook een lagere prijs zullen hebben. Win, win, win, dus. Het is nog afwachten of het in de praktijk ook zo zal uitpakken. Met dit idee zouden volgens Block ook meer kleinere partijen aan mining kunnen meedoen. Het minen van Bitcoin gebeurt namelijk steeds meer op industriële schaal, waarbij beursgenoteerde bedrijven de dienst uitmaken. Om het netwerk écht decentraal te houden, oppert men regelmatig om die concentratie beter te verdelen.
Ondertussen probeert Venezuela stablecoin Tether te gebruiken om sancties te ontlopen. Door het lopende conflict tussen de VS en de regering-Maduro knijpt de VS de toegang tot dollars voor Venezuela af, bijvoorbeeld door controle op de handel in olie. Volgens Reuters is Venezuela al een tijdje bezig met een overstap naar de USDT, die uiteraard gewoon één dollar aard is. Dat plan lijkt overigens niet lang houdbaar. Tether heeft al aangegeven zich te willen houden aan de sancties en zal gesanctioneerde adressen uit Venezuela gewoon blokkeren.
Deze week in de Cryptocast
Bart Mol van het kennisplatform Bitcoin Alpha komt vertellen over Runes, een manier om memecoins – onzinmunten – te bouwen bovenop bitcoin. Er zijn al meer dan 8000 van die memecoins alleen al op Runes. Eén groot casino, en Bart Mol waarschuwt er ook voor, maar wel een casino met zoveel transacties dat de miners er na de halvering van hun beloning een goeie extra bron van inkomsten van hebben. Als je wilt weten of je dat goed of slecht moet vinden, dan moet je luisteren.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 25 Apr 2024 - 629 - Runes, een nieuwe generatie memecoins op Bitcoin? | 321 B
In het podcastdeel praten we verder over wat voortkwam uit die halving: het Runes-protocol van ontwikkelaar Casey Rodarmor. Zijn nieuwste idee lanceerde met de halving van Bitcoin, die Diezelfde Rodarmor was twee jaar geleden verantwoordelijk voor het idee van de ordinals en inscriptions. Een idee dat NFT's en zelfs memecoins mogelijk maakte op Bitcoin. Het werd een behoorlijke hype, die zo nu en dan zelfs een flinke file op het netwerk veroorzaakte.
Welke innovatie brengen Runes? We praten bij met Bart Mol, host van Satoshi Radio en fanatiek volger van alle experimenten op en rond Bitcoin. En dit mag je zeker een experiment noemen, want je kan deze nieuwe Runes rustig zien als een evolutie op de BRC-20 tokens die het Bitcoinnetwerk toch een aantal weken in hun greep hadden.
Dat lijkt nu weer het geval. De eerste serie Runes van Casey Rodarmor, genaamd Uncommon Goods, zorgde direct voor een kleine hype. Iedere Bitcointransactie kan een 'Uncommon Good' minten, maar de kosten voor een simpele transactie zijn inmiddels flink opgelopen. Het lijkt een voorbode voor wat er de komende maanden komen gaat.
Wat moet je, als volger van de cryptowereld allemaal weten van die runes? Op welke websites kan je handelen in dit soort tokens? En hoe weet je of jouw wallet het Runes-protocol wel ondersteund? En
ook als je van plan bent niet mee te doen (en daar zijn genoeg redenen voor) dan is het handig om te weten wat dit nieuwe idee voor gevolgen heeft. Het kan namelijk zomaar dat transacties fors duurder worden of dat meer mensen gebruik gaan maken van de zogeheten 'accelerators', maniertjes van miners om, buiten het transactiesysteem van Bitcoin om, geld aan te nemen en bepaalde transacties vooraan te zetten. Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Een must-have voor iedere Bitcoiner, Mempool.Space
Zelf aan de slag met runes? Luminex.io
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 Apr 2024 - 628 - Peperdure Bitcointransacties na halving, waarom? | 321 A
Bitcoin heeft zijn vierjaarlijkse halving weer achter de rug. In de nacht van vrijdag op zaterdag vond de vierde halvering plaats sinds het eerste blok op 3 januari 2009. Daarmee krijgen miners nog maar een subsidie van 3,125 bitcoin per blok. Tussen 2009 en 2013 was dat nog 50 bitcoin. Toch is er, vooralsnog, weinig reden om medelijden te hebben met de miners.
Na de halving werd ook het Runes-protocol geactiveerd. Een idee van ontwikkelaar Casey Rodarmor, dat nog het best te omschrijven is als een nieuwe iteratie van 'memecoins' op het netwerk van Bitcoin. Vanaf blok 840.000 (het eerste blok vanaf de halving) is het namelijk mogelijk om Runes te minten (creeëren). Bijvoorbeeld de Uncommon Goods, die Rodarmor zelf bedacht. Maar dat minten moet wel gebeuren in een bitcointransactie en daar was, zeker vlak na de halving, heel veel vraag naar. De kosten voor een simpele bitcointransactie liepen al snel in de honderden dollars.
En het is goed mogelijk dat dit de laatste keer is dat de Cryptocast verslag doet van Craig Wright. Wright deed zich al jaren voor als Satoshi Nakamoto, maar kreeg van een Britse rechter te horen dat er overweldigend bewijs was dat hij dat niet was. De Australiër trekt zich terug uit een belangrijke rechtszaak die hij aanspande tegen twaalf bitcoinontwikkelaars. Inzet: de ruim vijf miljard dollar die op een adres staat dat in verband wordt gebracht met de grote hack op Mt. Gox. Wright wilde de ontwikkelaars min of meer dwingen hem toegang te geven tot het adres. Dat is hem dus niet gelukt. Ook een aantal andere rechtszaken heeft hij automatisch verloren. Die hingen af van de uitslag of Wright wel of niet Satoshi Nakamoto was (hij bleek het niet te zijn). Co-hosts zijn Bart Mol en Daniël Mol.
Gasten
Links
Spectaculaire fees dalen ook weer wat, na halving
Craig Wright stopt met grote rechtszaak
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 Apr 2024 - 627 - Crypto Update: Aftellen naar de halving
De grote gebeurtenis van deze week is natuurlijk de halving. Met de stand van nu gaat block 840.000 (wanneer de halving daadwerkelijk plaats zal vinden) ergens tussen vrijdagavond en zaterdagochtend gemined worden. Het vierjaarlijkse evenement wordt gevierd in bitcoinland en is bijzonder omdat miners nog maar de helft van de beloning voor het minen van een block krijgen. Een halving ging historisch gepaard met een stijging van de prijs, een aantal maanden later. Het is nog maar afwachten of dat nu ook gaat gebeuren. Na vier halveringen neemt het absolute effect immers af.
We blijven nog even bij het halveren, want de Amerikaanse Grayscale Bitcoin ETF is inmiddels de helft van zijn vermogen kwijt. Jarenlang vormde Grayscale met een gesloten thrust de enige manier om Bitcoin op de 'beurs' te kopen. Na de goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin Spot ETF's kon Grayscale niet anders dan hun product ook omvormen. Maar BlackRock, Fidelity en al die andere grote vermogensbeheerders bieden hun ETF aan met véél minder lopende kosten, waardoor steeds meer klanten bij Grayscale vertrekken. Het verschil tussen 1,5% of 0,2% per jaar is ook wel heel groot. En de Bitcoin ETF's in Hong Kong lijken op goedkeuring te kunnen rekenen van de toezichthouder aldaar. Het is opnieuw een groot financieel centrum dat handel in Bitcoin mogelijk maakt.
Sam Bankman-Fried gaat in beroep tegen de 25 jaar celstraf die hij twee weken geleden van de rechter kreeg opgelegd. Daarmee komt er een tweede seizoen in het drama rond de FTX-topman. Hij gaat in beroep tegen het vonnis en de schuldigverklaring. Hij is dus van mening dat hij niet schuldig is en nooit miljoenen investeerders heeft gedupeerd.
Deze week in de Cryptocast
Arnold Hubach, vriend van de show en bitcoinnomade, is nu in dienst gegaan van Mi Primer bitcoin ofwel My First Bitcoin, een wereldwijde organisatie die onderwijs geeft in bitcoinzaken en daar ook leermiddelen voor ontwikkelt in allerlei talen. My First Bitcoin is ontstaan in El Salvador en zit nu in veel Zuid- en Midden-Amerikaanse landen maar ook bijvoorbeeld in Spanje, Engeland, India en verschillende Afrikaanse landen. Deze podcast nog wel gewoon in het Nederlands.
Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 18 Apr 2024 - 626 - Tienduizenden studenten krijgen nu al Bitcoinles en jij kan meedenken | 320 B
Sinds 2021 is Bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador. Sindsdien gebeurde er een hoop. Bitcoin kwam in een flinke bear market terecht, president Bukele werd herkozen en steeds meer Bitcoin-initiatieven beginnen zich te ontwikkelen in het Latijns-Amerikaanse land. Eén van die initiatieven is My First Bitcoin (Mi Primer Bitcoin). De organisatie biedt, zonder commercieel verdienmodel, bitcoineducatie aan voor de bevolking van El Salvador. En met succes: inmiddels kregen tienduizenden studenten 'Bitcoinles' en is het Salvadoraanse Ministerie van Onderwijs ook aan boord.
Te gast is Arnold Hubach, die sinds kort onderdeel is van My First Bitcoin en zich bezig houdt met het opbouwen van een wereldwijde gemeenschap. Want de ambities van My First Bitcoin zijn wereldwijd en natuurlijk ook open-source. Iedereen kan het boekje met theorie en opdrachten downloaden van Github en op hun eigen manier inzetten. Aan het eind van het boekje krijgen studenten, bijvoorbeeld in El Salvador, een diploma.
Wat kan je met zo'n diploma? En hoe ziet het curriculum van My First Bitcoin er sowieso uit? Want het uitleggen van Bitcoin en alle theorie die er omheen zit, is nog zo eenvourig niet. Worden de leerlingen ook onderworpen aan een practicum? En waar haalt My First Bitcoin de leraren eigenlijk vandaan? Of het geld om goed onderwijs aan te bieden. Allemaal vragen waar in deze podcast een antwoord op komt.
We hebben het ook kort over Blockhunters, het bitcoin-bordspel dat Arnold Hubach al een tijd aan het ontwikkelen is. De opgave voor het definitieve prototype ligt inmiddels bij de spellenmaker en dus krijgt Blockhunters definitief vorm. Herbert kon het spel al eerder testen en deelt zijn ervaringen ook in deze podcast (spoiler: hij verloor kansloos).
Gasten
Links
Mooie video over het bitcoinonderwijs in El Salvador
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 16 Apr 2024 - 625 - Dit is de impact van de Bitcoin halving | 320 A
Het gaat deze week gebeuren: de vierde bitcoinhalving. Daarmee gaat de subsidie voor de miners, en daarmee de inflatie van Bitcoin, opnieuw door de helft. Vanaf block 840.000 krijgen miners nog maar 3,125 Bitcoin voor het vinden van een nieuw blok. De impact van de halving neemt op papier dus af, maar tegelijkertijd wordt deze vierjaarlijkse gebeurtenis ook meer 'gevierd' en doen media er meer verslag van.
Die hype komt voor een deel ook omdat voorgaande halvings altijd gepaard gingen met een prijsstijging. De halving was traditioneel het startschot voor een bullmarkt, die een flink aantal maanden later dan een hoogtepunt bereikt. Waar is dat effect aan te wijten? En heeft het wel daadwerkelijk met de halving te maken? Eerder gingen we met blockchainanalist Rational Root al dieper in op het effect van de halving.
Ondertussen heeft de SEC een nieuw cryptobedrijf op de korrel. Het gaat om Uniswap Labs, de Amerikaanse onderneming die het decentrale Uniswap-protocol verder probeert te ontwikkelen. De SEC gaf afgelopen week een 'Wells Notice' af, waarmee de toezichthouder laat zien dat er een onderzoek is afgerond en er overtredingen zijn geconstateerd. Uniswap Labs reageert strijdlustig en geeft aan dat het klaar is om te 'vechten'. Uniswap is daarmee de zoveelste partij die onderdeel wordt van de crypto-oorlog van de SEC. In 2023 nam het bedrijf al 46 bedrijven op de korrel. Dat is opvallend: want er is nog altijd geen duidelijke wetgeving rond crypto en effecten in de Verenigde Staten. Onder meer Coinbase (ook onder vuur van de SEC) maakt zich daar al jaren druk om.
De zaak doet op een manier ook denken aan het gedoe rond Tornado Cash, dat onder meer in Nederland speelt. Daar staat ontwikkelaar Alexey Pertsev terecht voor zijn bijdrage aan de decentrale mixingdienst, waar onder meer Noord-Koreaanse hackers gretig gebruik van maakten. Kan je ontwikkelaars van zo'n decentrale dienst verantwoordelijk houden voor de activiteiten die plaatsvinden op het protocol? Co-host is Daniël Mol.
Gasten
Links
Host
Herbert Blankesteijn
Redactie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 16 Apr 2024
Podcast simili a <nome>
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Nachtzuster NPO Radio 1 / Omroep MAX
- Spijkers met Koppen NPO Radio 2 / BNNVARA
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Racingnews365 Formule 1-podcast NL RacingNews365
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Altri podcast di Tecnologia
- De Technoloog | BNR BNR Nieuwsradio
- De Groene Nerds Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
- ✨Poki - Podcast over Kunstmatige Intelligentie AI Alexander Klöpping & Wietse Hage
- Crypto Eagle: Crypto Daily Crypto Eagle
- Space Cowboys | BNR BNR Nieuwsradio
- Tech News Daily brief.news
- Gestolen Gezicht NPO Luister / Omroep MAX
- De Wondere Wereld van AI Jim Stolze
- Bright Podcast Bright B.V.
- Daily Tech Headlines Tom Merritt
- George Buhnici | #IGDLCC George BUHNICI
- Tweakers Podcast Tweakers
- Het uur van de waarheid VRT NWS
BNR Nieuws Radio Podcasts
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- De Wereld | BNR BNR Nieuwsradio
- De Nationale Autoshow | BNR BNR Nieuwsradio
- The Friday Move | BNR BNR Nieuwsradio
- Macro met Boot en Mujagić | BNR BNR Nieuwsradio
- Wetenschap Vandaag | BNR BNR Nieuwsradio
- Beurs | BNR BNR Nieuwsradio
- Digitaal | BNR BNR Nieuwsradio
- Eyeopeners | BNR BNR Nieuwsradio
- Marianne Zwagerman | BNR BNR Nieuwsradio