Podcasts by Category

Presa internaţională

Presa internaţională

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

2083 - Jurnalul de vineri, 31 mai 2024, 17h00
0:00 / 0:00
1x
  • 2083 - Jurnalul de vineri, 31 mai 2024, 17h00

    Jurnal de știri cu Maria Ilie

    Fri, 31 May 2024
  • 2082 - Îndrăgostit de București

    Alain Sisik a fost director de strategie al operatorului francez de telecomunicații Orange la București în perioada 2018-2022. Este cu noi în această seară de la Rennes și lucrează în continuare pentru Orange. Alain Siksik a rămas foarte atașat de București și de România și ne explică de ce.

    Fri, 31 May 2024
  • 2081 - După condamnarea lui Trump, susținătorii săi îndeamnă la revolte si proteste

    După ce Donald Trump a devenit primul preşedinte american condamnat penal, susţinătorii săi au răspuns cu zeci de postări online violente si apeluri la revolte. Sentinţa va fi pronunţată la 11 iulie, cu câteva zile înainte ca Partidul Republican să îl nominalizeze oficial pe Trump drept candidatul său pentru funcţia de preşedinte la alegerile din 5 noiembrie. Condamnarea penală îi reduce șansele de a fi ales președinte, dar nu i le anuleaza.

    Franța, Germania și SUA dau undă verde Kievului să lovească Rusia cu muniție occidentală. Vladimir Putin amenință

    Administrația Biden a permis Kievului să folosească munițiile americane pentru a ataca pe teritoriul Rusiei, dar numai pentru apărarea Harkov și fără a folosi rachete ATACMS. Institutul pentru Studiul Razboiului evaluează că rusii se pregătesc de declanșarea fazei a doua a ofensivei de la Harkov. Germania și Franța au dat si ele undă verde Ucrainei să lovească ținte militare din Rusia cu armele furnizate de guvernele occidentale.  

    Revoltele s-au calmat în Noua Caledonie deși motivele nemulțumirilor rămân

    Iar in capitala Noii Caledonii s-a restabilit ordinea. Ultimul baraj a fost îndepărtat în urma acțiunii forțelor de ordine. Nu același lucru se poate spune și despre periferia arhipelagului unde, sporadic, se mai înregistrează tensiuni. Noua Caledonie este scena unor confruntări și tensiuni extrem de violente de mai bine de două săptămâni și jumătate din cauza reformei electorale ce nemulțumește profund populația indigenă.  

    Fri, 31 May 2024
  • 2080 - Ce și unde se învață pentru agricultura europeană a viitorului

    Recent, COPA COGECA, organizație reprezentativă la nivel european, a făcut public un manifest în care arată schimbările pe care le doresc fermierii europeni de la viitoarea politică agricolă comună. Printre altele, se propune o simplificare a birocrației în sectorul agro-alimentar, alocarea unui buget european mai mare pentru agricultură și întărirea poziției comisarului de specialitate în cadrul Comisiei Europene.

    În contextul protestelor fermierilor europeni din primele luni ale anului și al alegerilor pentru Parlamentul European, schimbările propuse de fermieri devin importante. Va fi ascultată vocea fermierilor?

    Se vor găsi mijloacele administrative și financiare, la nivel european și național, pentru ca planurile naționale strategice să fie aplicate în concordanță cu cererile producătorilor agricoli?

    De asemenea, rămân pe agenda europeană și națională teme precum reînnoirea generațională, dar și necesitatea unei educații practice și a unor politici favorabile care să faciliteze accesul tinerilor la finanțare și terenuri agricole.

    Guvernul României a demarat în urmă cu câțiva ani un program de modernizare a liceelor cu profil agricol.Programul constă în dotarea cu mijloace tehnice și cu o nouă bază materială a unităților de învățământ. De asemenea, se dorește darea în folosință a unor suprafețe de teren pe care liceele să își poată dezvolta feme didactice și de cercetare.

    Finanțările europene sunt direcționate și către tinerii antreprenori din agricultură sau către tinerii care doresc să se stabilească în mediul rural.

    Sunt teme puse în discuție la dezbaterea organizată de RFI România la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Alexandria.

    Moderatori: Constantin Rudnițchi și Andreea Orosz

    Fri, 31 May 2024
  • 2079 - 'Ultimii oameni', baladă goth-rock ce anunță un viitor album pentru trupa RIT

    Versurile textierului Florin Dumitrescu ajung din nou pe muzica trupei RIT. După "O viață de trăit", de pe albumul din 2018 'Piaza rea", "Ultimii oameni" este cel mai recent cântec al trupei RIT, o baladă goth-rock, compusă de vocalistul Bogdan Munteniță, piesă care anunță direcția pentru viitorul album al trupei. O discuție despre muzică, invitat în emisiunea RFI360, Bogdan Munteniță.

    Bogdan Munteniță este inginer și e foarte bine așa, spune. După o întâlnire cu Nicu Covaci a povestea sa cu muzica a devenit serioasă. A colaborat cu Phoenix, însă în 2016 și-a ales un alt drum și a inventat alături de fratele său Mircea, trupa RIT. Au debutat discografic în 2018 cu albumul 'Piaza rea', marcat de etno-rock într-o manieră ce a adus aminte de Phoenix, un album apreciat așadar de fanii acestui curent muzical. Acum este în pregătire un nou disc ce explorează teritorii noi. 

    RIT înseamnă Bogdan Munteniță (voce), Mircea Munteniță (bas), Victor Solomon (chitară) și Ionuț Micu (tobe).  

    Fri, 31 May 2024
Show More Episodes